|
|
#601 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dług za mieszkanie u faceta
Znowu mi zniknęły cytaty. Chcialam napisać że mam takie podejście jak dziewczyna która tak długo opisała że "co twoje to moje" 😁
A to z tym mieszkaniem z rodzicami było o mnie? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#602 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Było w odpowiedzi na mojego posta o Tobie i Twoim podejściu z punktu widzeniawlaściciela mieszkania, więc wnioskuję że tak
|
|
|
#603 |
|
Raczkowanie
|
elvegirl - nie wiem jeszcze. Pogadam z nim na pewno, bardziej dosadnie mu wytłumaczę (wcześniej próbowałam, pół żartem pół serio poruszać temat długów), chciałam też odpuścić paragony i np. mieć pulę kasy, a nie zbierać papierki, ale on nie chciał tak. Jeśli to nic nie zmieni to wolałabym oddać kasę, ale nie będę się zarzynać, żeby zrobić to jak najwcześniej. A wiadomo - wyprowadzka to też są koszty - trzeba założyć na kaucję i będę płacić więcej.
Sam związek już raczej na straty, choć on stara się, to widzę coraz więcej rzeczy, które mi przeszkadzają. Koleżanka, która miała podobną sytuację powiedziała, ze u niej zadziałała terapia szokowa - ktoś spoza związku dowiedziawszy się przy okazji i sytuacji urządził pogadankę, która otworzyła oczy Panu Sknerusowi. Po początkowym kwasie para uporała się z problemem. Ale tu skąpstwo u niego występuje dosyć silne, nie tyko w stosunku do mnie. |
|
|
|
|
#604 |
|
Raczkowanie
|
Napisze może coś kontrowersyjnego co dla niektórych, pewnie usłyszę głosy oburzenia ale jest to bardzo prawdziwe, sam tego doświadczyłem po części. W dzisiejszych czasach wszyscy wiemy jakie jest podejście do uczuć, miłości. Związki się rozpadają jeden za drugim i to niezależnie do stażu. Ten zwrot będę pamiętał do końca życia a usłyszał go mój przyjaciel jak rozstawał się ze swoją partnerką "Na jego słowa, przecież jeszcze miesiąc temu mówiłaś mi że mnie bardzo kochasz... To prawda najwidoczniej na tamta chwilę tak myślałam" Czy traktowanie partnera trochę jak lokatora ale na trochę innych warunkach czyli na takich jak pisałem w poprzednich postach jest czymś złym, ja uważam że nie.
Edytowane przez lastnightryder Czas edycji: 2018-01-25 o 11:36 |
|
|
|
|
#605 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Ja uważam że jest.
|
|
|
|
#606 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#607 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#608 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I to Cię boli, że Cię kiedyś może dziewczyna kopanie w zad, a nie wyskoczy wcześniej z kasy 😂 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też się boję rozpadu związku, więc się finansowo/materialnie zabezpieczam, tyle że zupełnie odwrotnie niż Ty. U mnie wszystko ma być moje, mieszkanie, meble, sprzęty, żeby w razie czego moc z dnia na dzień się rozstać i żebym ja nie miałam problemu. Partner, który u mnie mieszka, ma płacić pół czynszu i neta (plus np utrzymac swoj samochod). W kwestii jedzenia/chemii/rozrywek/wyjazdów- zależy, jak będzie miał $, to miło by było gdyby się dokładał, jeśli jednak nie będzie w stanie, to ja mogę płacić. Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#611 |
|
Raczkowanie
|
A niech sobie kopie, to jakaś ujma dla kogoś bo dla mnie żadna. Może ja kopnę pierwszy ją. Ta osoba która zostawia druga powinna czuć się lepsza, nie sądzę? Sorki jak tak nie podchodzę do życia. Mieszkanie za 250zł miesięcznie jest dla mnie szukaniem frajera, a może znajdzie się nawet taki który powie że mam nic nie płacić. To zostawię tego bo nowy miś jest taki kochany, hojny i bezinteresowny nic od mnie nie chce,a tamten przecież doił mnie na 250zł.
|
|
|
|
|
#612 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Zadziwia mnie to spłycanie do "darmoszki", "250zł" wkładu finansowego danej osoby we wspólne zycie. Nie dorzuca się do kredytu = darmoszka. No nie ogarniam.
Ale na szczęście nie muszę, nie mam takich problemów
|
|
|
#613 |
|
Raczkowanie
|
A jesteś świadoma że nigdzie nie zamieszkasz za 250zł? Nikt nie mówi że masz się dokładać stricte do kredytu. Chodzi o dokładanie się do łącznego kosztu życia 2 osób.
|
|
|
|
|
#614 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Jestem świadoma, że partner mieszkający ze mną w moim mieszkaniu, nie dopłacający do mojego kredytu, nie płacący mi żadnej comiesięcznej kwoty "na zużywające się sprzęty" i tym podobne nazywanie tego, wydaje więcej niż 250zł.
I tyle z mojej strony.
|
|
|
#615 |
|
Zakorzenienie
|
Lepiej napisz skąd wziąłeś rewelacje z mojego życia.
Ale lepiej najpierw skrócić zanim się związek skończy? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ---------- A Ty bierzesz po uwagę że mieszkalny sam i za wszystko płacił a tak masz już pomoc nawet jeśli ktoś płaci z Tobą za rachunki? Wspólne żywienie też wychodzi zawsze taniej. Musisz się z tym pogodzić, że dla większości osób pobieranie opłat od bliskich jest absurdalne ☺ A Ty odwracasz kota ogonem i robisz z takich osób egoistow, a raczej egoistki. Chyba sam przed sobą chcesz usprawiedliwić swój materializm. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#616 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Ja nie wiem czy dla większości osób Mahdab, ale widać po prostu po tym wątku, że ludzie różnie na to patrzą i różne mają zasady
I póki obie strony są zadowolone, to nie wiem po co wmawiać komuś o innych poglądach egoizm czy bycie wyzyskiwanym przez partnera.
|
|
|
#617 | |
|
Wtajemniczenie
|
Jestem ciekawa, czy zwolennicy płacenia połowy raty kredytu partnerowi-właścicielowi, byliby tak samo zadowoleni, gdyby bank im powiedział - płać pan kredyt, ale mieszkanie nie będzie pana; możesz pan korzystać, ale jak bank będzie potrzebował mieszkanka to musisz się wynieść; nie masz pan hajsu, ale przecież korzystałeś, to jaki problem?
Zupełnie jak przy wynajmowaniu mieszkania. I tak co niektórzy chcą traktować swoich partnerów życiowych?To już bank lepiej traktuje swoich klientów, niż niektórzy swoich partnerów. ---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ---------- Cytat:
PS. Chciałbyś żeby twoja córka związała się z mężczyzną, spłacała jego kredyt i nie miała żadnych praw do mieszkania? Czułbyś że jej facet traktuje ją poważnie i zapewnia jej bezpieczeństwo i traktuje z troską i miłością biorąc kasę i nie dając żadnych praw w zamian? Edytowane przez niemanicka Czas edycji: 2018-01-25 o 19:32 |
|
|
|
|
|
#618 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I niech ma na zdrowie, nawet jak się rozstaniemy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#619 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#620 |
|
Wtajemniczenie
|
Też wolę dać bliskiej osobie, ale nie w sytuacji kiedy mnie samej nie stać na mieszkanie a mimo to rozdaję innym, a niech mają. Fajnie dawać prezenty, finansować fundacje itd., jeśli cię na to stać, jeśli sama masz zapewnione bezpieczeństwo, i możesz sobie na to pozwolić. Prezent ok. Ale żądanie? Fajnie dbać o innych, ale o siebie samego to już nie trzeba?
I w drugą stronę. Osoba z kredytem dba o siebie, swoje bezpieczeństwo, przyszłość i chce wsparcia od partnera, mimo że ten sam nic nie ma. Ciężko pomóc, jak samemu się nie ma. To jak wydawanie całej wypłaty na prezenty dla innych, fundacje, a nie zostawianie sobie złamanej złotówki. Oczywiście, na tę chwilę razem mieszkacie w danym mieszkaniu, ale tak jak inne wizażanki wspomniały, jest to myślenie krótkofalowe, bez przyszłości. Ja mam kredyt, mam trochę trudniej to mi pomóż! Ale w przyszłości nie oczekuj niczego w zamian. Edytowane przez niemanicka Czas edycji: 2018-01-25 o 20:12 |
|
|
|
|
#621 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#622 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeśli stać cię na płacenie jej kredytu to bardzo proszę. Możesz tak płacić i 20 lat i nic nie mieć swojego, bardzo proszę.
A o szafach i komodach już była mowa, nikt się o to nie spierał, więc nie wiem do kogo ten komentarz? |
|
|
|
|
#623 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#624 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A ten komentarz odnośnie mebli to do Księgowej85, już teraz wiesz do kogo? |
|
|
|
|
|
#625 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#626 |
|
Wtajemniczenie
|
Właśnie dlatego ludzie kupują mieszkania, żeby nie płacić Kowalskiemu całe życie i nic nie mieć w przyszłości. Rozumiem, że wolisz sponsorować partnerkę w jej kredycie na mieszkanie, cieszysz się że będzie miała już majątek w postaci własnego mieszkania, a to że ty całe życie płacisz jej jak Kowalskiemu ci nie przeszkadza i jakoś sobie poradzisz? Partnerka może mieć mieszkanie, ale ty po co miałbyś mieć? Wszystko dla niej, ja już jestem nieważny.
|
|
|
|
|
#627 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dam jej tyle czasu ile będzie potrzebowała na znalezienie czegoś. ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ---------- [1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;80836151]a czym się różni partner od wynajemcy? Uważasz że niczym?[/QUOTE] Oczywiście, że bardzo wieloma rzeczami ale nie potrafiłbym wykorzystać faktu, ze moja partnerka uzbierała na wkład własny i kupiła mieszkania, ponadto urządziła je. A ja sobie wpadnę z walizeczkami w których mam tylko ciuchu z uśmiechem na ustach. Skoro byłaś frajerką i kupiłaś mieszkanie w kredycie to super, bo mnie to że płacisz kredyt nic nie interesuje. Mogę z tobą mieszkać za 250zł i kup większą szafę do twojego mieszkania bo moje ciuchy się nie mieszczą, wiem że to zrobisz przecież mnie kochasz. |
|
|
|
|
|
#628 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Raz piszesz ze jak dziewczyna mniej zarabia to mniejsze opłaty byś wziął od niej a raz ze "Kowalskiemu zapłaciłaby 1500 zl". A może nie zaplacilaby bo A) znalazłaby taniej niż 1500 zł, w dogodnej dla niej okolicy B) mieszlalaby z rodzicami i dorzucala się do rachunków Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#629 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co w sytuacji gdy partnerka ma swoje mieszkanie w kredycie załóżmy 60m2, ja mam swoje ok 40m2 może być nawet w kredycie. Podejmujemy decyzję że mieszkamy u partnerki bo jej mieszkanie jest większe. Ile powinienem dawać partnerce? |
|
|
|
|
|
#630 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
zakup mieszkania przeze mnie to była bardzo dobra, świadoma decyzja. A frajerstwo to jest szukanie kogoś kto będzie spłacał moje zobowiązanie. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:51.