Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy cz.II - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-10-29, 07:25   #181
Andz126p
Rozeznanie

Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy c

Cytat:
Napisane przez mia00 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, miałam zapalenie dziąsła i moja dentystka założyła mi waciki nasączone jakimiś ziołami i metronidazolem. Czy mam się zabezpieczać dodatkowo?
Nie sądzę.
Andz126p jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-13, 09:42   #182
lovierka
Raczkowanie

Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy c

Czy lek signopam, który wzięłam jednorazowo z piątku na sobotę mógł wpłynąć na tabletki? Wczoraj współżyłam bez zabezpieczenia
lovierka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-13, 10:32   #183
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Napisane przez lovierka Pokaż wiadomość
Czy lek signopam, który wzięłam jednorazowo z piątku na sobotę mógł wpłynąć na tabletki? Wczoraj współżyłam bez zabezpieczenia
Nie. Tutaj działa to w drugą stronę; tabletki antykoncepcyjne osłabiają działanie signopamu.
Stary 2017-12-13, 10:46   #184
lovierka
Raczkowanie

Dziękuję bardzo, to było jednorazowe ale troszku się przestraszyłam. A mam pytanie jeszcze odnośnie witaminy C. Czy to prawda, ze duża ilość wpływa? Nie chodzi mi o suplementację tylko ogólnie z pożywienia itp
Stary 2017-12-13, 11:19   #185
heartgram
Przyczajenie

Cześć dziewczyny, biorę Lesiplus od 3 lat. Teraz zachorowałam, nie biorę zadnego antybiotyku tylko leki przeciwirusowe i na kaszel + pyralgina. Mimo to dzisiaj dostałam plamien. W niedzielę 10.12 doszło do stosunku, bez dodatkowych zabezpieczeń, Ponieważ brane przeze mnie leki nie miały interakcji z tabletkami. Czy mam powody do niepokoju?
Stary 2017-12-13, 15:33   #186
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję bardzo, to było jednorazowe ale troszku się przestraszyłam. A mam pytanie jeszcze odnośnie witaminy C. Czy to prawda, ze duża ilość wpływa? Nie chodzi mi o suplementację tylko ogólnie z pożywienia itp
Nie, nie wpływa.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-19, 13:38   #187
Charlotte York
Zadomowienie

Hej. Czy orientujecie się jak jest z ibupromem, pyralginą a tabletkami anty? Wszędzie podają, że zachodzi interakcja. Ale nawet przy
jednej przeciwbólowej tabletce raz na jakiś czas?
Charlotte York jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-19, 13:42   #188
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Charlotte York Pokaż wiadomość
Hej. Czy orientujecie się jak jest z ibupromem, pyralginą a tabletkami anty? Wszędzie podają, że zachodzi interakcja. Ale nawet przy
jednej przeciwbólowej tabletce raz na jakiś czas?
Nie, tego typu leki nie osłabiają działania antykoncepcji.
Być może zachodzi między nimi jakaś reakcja, ale nie mam na tyle wiedzy, by stwierdzić, co ona powoduje. Na pewno jednak nie oslabienie antykoncepcji. Można stosować razem.
martaakow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-19, 14:09   #189
Charlotte York
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martaakow Pokaż wiadomość
Nie, tego typu leki nie osłabiają działania antykoncepcji.
Być może zachodzi między nimi jakaś reakcja, ale nie mam na tyle wiedzy, by stwierdzić, co ona powoduje. Na pewno jednak nie oslabienie antykoncepcji. Można stosować razem.
Dziękuję za odpowiedź.
Moja ginekolog nawet mi wmawia, że jedna tabletka przeciwbólowa osłabia działanie anty. Ale myślę, że robi to celowo. Woli, żebym była nadgorliwa i wyjątkowo ostrożna niż, żebym potem miała kłopot.
Stary 2018-01-19, 14:54   #190
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję za odpowiedź.
Moja ginekolog nawet mi wmawia, że jedna tabletka przeciwbólowa osłabia działanie anty. Ale myślę, że robi to celowo. Woli, żebym była nadgorliwa i wyjątkowo ostrożna niż, żebym potem miała kłopot.
To bez sensu.
Mało co oslabia anty.
Niektóre antybiotyki (chociaż ostatnie badania wykluczają coraz szersze grupy antybiotyków z ulotki, jako że nie wykazano jednak interakcji między nimi a antykoncepcją), leki na padaczkę, na HIV, niektóre antydepresanty. Rzekomo dziurawiec i grejpfrut, jeśli chce się być sceptycznym
Więc podejście Twojej lekarki jest po prostu nieprofesjonalne. Jako lekarz powinna udzielić fachowej informacji, a nie straszyć bzdurami.
Stary 2018-01-19, 15:03   #191
Charlotte York
Zadomowienie

Cytat:
To bez sensu.
Mało co oslabia anty.
Niektóre antybiotyki (chociaż ostatnie badania wykluczają coraz szersze grupy antybiotyków z ulotki, jako że nie wykazano jednak interakcji między nimi a antykoncepcją), leki na padaczkę, na HIV, niektóre antydepresanty. Rzekomo dziurawiec i grejpfrut, jeśli chce się być sceptycznym
Więc podejście Twojej lekarki jest po prostu nieprofesjonalne. Jako lekarz powinna udzielić fachowej informacji, a nie straszyć bzdurami.
Profesjonalne, nie profesjonalne. O to nie ma się co spierać. Ja po prostu nie mogę być w ciąży i sama też 2 razy się zastanowię nad każdym lekiem, a nawet i mój ulubiony sok grapefruitowy piję z duszą na ramieniu
Stary 2018-01-19, 15:17   #192
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Profesjonalne, nie profesjonalne. O to nie ma się co spierać. Ja po prostu nie mogę być w ciąży i sama też 2 razy się zastanowię nad każdym lekiem, a nawet i mój ulubiony sok grapefruitowy piję z duszą na ramieniu
Ja też nie chcę być w ciąży i nie życzyłabym sobie, żeby moja ginekolog wmawiała mi takie bzdury. Później bym zdychała z bólu glowy, ale nie, nie wezmę tabletki, bo ginekolog straszyła, że po przeciwbólowych działanie może być osłabione. Albo bym wzięła i później do krwawienia z odstawienia schizowała, czy przypadkiem w ciąży nie jestem. Dla mnie taka ginekolog do odstrzału
To nie jest wróżenie w fusów, tylko wiedza właściwie ogólnodostępna, więc jeśli lekarz przy tak prostym pytaniu by mnie wprowadzał w błąd, to bym do niego więcej nie poszła...

A co do souk grejpfrutowego - piję, ale nie bezpośrednio przed ani po tabletce. I nie litr dziennie Ograniczam się do szklanki raczej.
Stary 2018-01-19, 15:26   #193
Charlotte York
Zadomowienie

Cytat:
Ja też nie chcę być w ciąży i nie życzyłabym sobie, żeby moja ginekolog wmawiała mi takie bzdury. Później bym zdychała z bólu glowy, ale nie, nie wezmę tabletki, bo ginekolog straszyła, że po przeciwbólowych działanie może być osłabione. Albo bym wzięła i później do krwawienia z odstawienia schizowała, czy przypadkiem w ciąży nie jestem. Dla mnie taka ginekolog do odstrzału
To nie jest wróżenie w fusów, tylko wiedza właściwie ogólnodostępna, więc jeśli lekarz przy tak prostym pytaniu by mnie wprowadzał w błąd, to bym do niego więcej nie poszła...

A co do souk grejpfrutowego - piję, ale nie bezpośrednio przed ani po tabletce. I nie litr dziennie Ograniczam się do szklanki raczej.
No to podobnie jak ja. Nawet codziennie nie piję. Raczej jak mi się czegoś zachce i sama nie wiem czego
Stary 2018-01-26, 21:18   #194
misialakasia
Przyczajenie

Kolagen i witamina C a tabletki antykoncepcyjne

Cześć dziewczyny, mam pewien problem i chciałabym prosić o radę. Dziś zakupiłam preparat z kolagenem konkretnie ten https://zarapharm.com/pl/product/kol...0-nowa-formula pytałam Panią w aptece czy mogę przyjmować go jeśli przyjmuję od lat tabletki antykoncepcyjne i Pani stwierdziła że nie ma żadnych przeciwwskazań. Jednakże suplement ten zawiera bardzo duża dawkę witaminy C ponad 1000mg, a ja przeczytałam w internecie że ta witamina ma zły wpływ na tabletki antykoncepcyjne. Może któraś z Was wie jak to jest w końcu z tą witaminą? Coś mi się wydaje że Pani farmaceutka źle mnie poinformowała...
misialakasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-26, 22:09   #195
Adrianna_8
Zakorzenienie

Dot.: Kolagen i witamina C a tabletki antykoncepcyjne

Cytat:
Napisane przez misialakasia Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, mam pewien problem i chciałabym prosić o radę. Dziś zakupiłam preparat z kolagenem konkretnie ten https://zarapharm.com/pl/product/kol...0-nowa-formula pytałam Panią w aptece czy mogę przyjmować go jeśli przyjmuję od lat tabletki antykoncepcyjne i Pani stwierdziła że nie ma żadnych przeciwwskazań. Jednakże suplement ten zawiera bardzo duża dawkę witaminy C ponad 1000mg, a ja przeczytałam w internecie że ta witamina ma zły wpływ na tabletki antykoncepcyjne. Może któraś z Was wie jak to jest w końcu z tą witaminą? Coś mi się wydaje że Pani farmaceutka źle mnie poinformowała...
Nie wpływa na tabletki anty. Jeśli dalej masz wątpliwości, bierz te tabletki o innej porze.

Stary 2018-01-27, 10:59   #196
misialakasia
Przyczajenie

Ja bym brała ten kolagen 4 godziny po wzięciu anty tylko, że ja właśnie czytałam że tak duże dawki witaminy C bo te 1000mg to jest z samego tego preparatu z kolagenem plus jeszcze to co w ciągu dnia dostarczę tej witaminy mogą powodować zwiększenie stężenia hormonów a ja i tak biorę microgynon który sam w sobie ma duże dawki hormonów...
misialakasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-28, 10:11   #197
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Napisane przez misialakasia Pokaż wiadomość
Ja bym brała ten kolagen 4 godziny po wzięciu anty tylko, że ja właśnie czytałam że tak duże dawki witaminy C bo te 1000mg to jest z samego tego preparatu z kolagenem plus jeszcze to co w ciągu dnia dostarczę tej witaminy mogą powodować zwiększenie stężenia hormonów a ja i tak biorę microgynon który sam w sobie ma duże dawki hormonów...
Wzrost estrogenów zaobserwowano tak naprawdę tylko u szczurów. Tak więc u człowieka jest to tylko domniemanie, że coś się dzieje. To raz. Dwa, jeśli nawet spożyjesz mnóstwo witaminy C z suplementu, to cała się ona nie wchłonie. Tak więc spokojnie.
Stary 2018-01-29, 11:25   #198
cytrynka1237
Przyczajenie

Cześć
czy branie euthyroxu/niskie TSH/nadczynność tarczycy może mieć wpływ na tabletki?
biorę euthyrox i tsh mam w dolnej granicy normy/trochę za niskie, a do tego jestem przy 6 opakowaniu tabletek anty Belara i przy większości opakowań mam plamienia/lekkie krwawienia w środku opakowania... ginekolog mówiła że niby nadczynność tarczycy może przyspieszać metabolizm tabletki i to przez to, ale zaczynają mnie te plamienia już denerwować i szukam przyczyny. Któraś z Was też miała coś podobnego? plamienia moga być przez to?
cytrynka1237 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-30, 07:35   #199
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cytrynka1237 Pokaż wiadomość
Cześć
czy branie euthyroxu/niskie TSH/nadczynność tarczycy może mieć wpływ na tabletki?
biorę euthyrox i tsh mam w dolnej granicy normy/trochę za niskie, a do tego jestem przy 6 opakowaniu tabletek anty Belara i przy większości opakowań mam plamienia/lekkie krwawienia w środku opakowania... ginekolog mówiła że niby nadczynność tarczycy może przyspieszać metabolizm tabletki i to przez to, ale zaczynają mnie te plamienia już denerwować i szukam przyczyny. Któraś z Was też miała coś podobnego? plamienia moga być przez to?
Euthyrox nie wpływa na tabletki. Jeśli masz za niskie tsh, zmniejsz dawkę leków.

Ustabilizuj najpierw tsh. Potem może się okazać, że plamienia nie znikną. I wtedy albo zmiana tabletek, albo odstawienie ich.

Stary 2018-02-06, 13:13   #200
lovierka
Raczkowanie

Czy maść/płyn stosowany w leczeniu trądziku - punktowo, zawierająca antybiotyk np: metronidazol, chloramfenikol, erytromycyna zaburza działanie tabletek anty?

Wymienione leki są stosowane miejscowo i mam teraz mętlik. Mowa o małych powierzchniach skóry.
Stary 2018-02-06, 13:54   #201
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Czy maść/płyn stosowany w leczeniu trądziku - punktowo, zawierająca antybiotyk np: metronidazol, chloramfenikol, erytromycyna zaburza działanie tabletek anty?

Wymienione leki są stosowane miejscowo i mam teraz mętlik. Mowa o małych powierzchniach skóry.
Nie, stosowane punktowo nie wpływają.
Stary 2018-02-09, 17:08   #202
mia00
Zakorzenienie

Dziewczyny, biorę Ovulastan, przypałatęła sie okrutna infekcja na gardło lekarz przypisał mi Ramoclav (amoksycylina + kwas klawulanowy), gdy go skończę zostanie mi jeszcze 3 tabletki i czas na przerwę. Do kiedy się dodatkowo zabezpieczać? Czy wystarczy do rozpoczęcia nowego opakowania?

2019 - 12
2020 - 9
2021 - 4
mia00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-09, 18:25   #203
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mia00 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, biorę Ovulastan, przypałatęła sie okrutna infekcja na gardło lekarz przypisał mi Ramoclav (amoksycylina + kwas klawulanowy), gdy go skończę zostanie mi jeszcze 3 tabletki i czas na przerwę. Do kiedy się dodatkowo zabezpieczać? Czy wystarczy do rozpoczęcia nowego opakowania?
Przez cały okres brania leku + 7 dni po zakończeniu kuracji .

Stary 2018-02-10, 18:48   #204
lovierka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez quench Pokaż wiadomość
Nie, stosowane punktowo nie wpływają.
Pomimo tego, że są to antybiotyki? Wpisując interakcje na różnych stronach nie wiem czemu pisze mi, że ona występuje :c
Stary 2018-02-10, 20:20   #205
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Pomimo tego, że są to antybiotyki? Wpisując interakcje na różnych stronach nie wiem czemu pisze mi, że ona występuje :c
Przy stosowaniu punktowym stężenie leku w osoczu krwi jest śladowe więc nie wpływa on na metabolizm tabletek antykoncepcyjnych.
Stary 2018-03-07, 07:17   #206
elfa90
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny,
mam pytanie bo może ktoś się orientuję jak wygląda sprawa z betainą i pepsyną?
elfa90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-07, 22:31   #207
kasiabasiazosia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Nie wpływa na tabletki anty. Jeśli dalej masz wątpliwości, bierz te tabletki o innej porze.

Czy na pewno witamina C nie ma wpływu na tabletki? W ulotce moich tabletek jest napisane, że witamina C może obniżyć skuteczność.
kasiabasiazosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-08, 07:38   #208
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiabasiazosia Pokaż wiadomość
Czy na pewno witamina C nie ma wpływu na tabletki? W ulotce moich tabletek jest napisane, że witamina C może obniżyć skuteczność.
W dawkach powyżej 1000 branych codziennie może i tak.

Stary 2018-03-08, 19:20   #209
_madame_m_
Wilczy kieł

U mnie pani ginekolog zażyczyła sobie suplementację. Tż sprawił mi dwa opakowania KFD Nutrition
- Vitamin D+K
- Vitapak+
Nie planowałam brać każdej z nich codziennie, raczej co drugi dzień naprzemiennie, ale wolę się upewnić, że nie narobię sobie sajgonu przy stosowaniu Axia Conti. Antykoncepcję zażywam o 12:00, a te witaminy chciałam wieczorem, czy będzie wszystko w porządku?
2020: 87
_madame_m_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-08, 21:27   #210
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _madame_m_ Pokaż wiadomość
U mnie pani ginekolog zażyczyła sobie suplementację. Tż sprawił mi dwa opakowania KFD Nutrition
- Vitamin D+K
- Vitapak+
Nie planowałam brać każdej z nich codziennie, raczej co drugi dzień naprzemiennie, ale wolę się upewnić, że nie narobię sobie sajgonu przy stosowaniu Axia Conti. Antykoncepcję zażywam o 12:00, a te witaminy chciałam wieczorem, czy będzie wszystko w porządku?
Będzie okay.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości