Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach dzieci - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-01-26, 22:13   #1831
folinka
Zadomowienie

Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach

Cytat:
Napisane przez MalaGosia88 Pokaż wiadomość
Tak, ale tylko 3 dni także mała rozbieżność .

Super, dziękuję za Twoją odpowiedź. Dodała mi zdecydowanie pewności i dużo mi pomogła w tej decyzji... Czekam teraz niecierpliwie na Twoją relację, to już tylko parę dni

---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ----------

Folinko oficjalnie więc proszę dopisz mi połówkowe na 28.02 i wizytę normalną na 14.02
Och, mam nadzieję, że Twoje usg też będzie tak zdecydowanie dobrze przeprowadzone

Cytat:
Napisane przez Elaaaa Pokaż wiadomość
Próbowałam dziś woda utleniona i szałwia. Zdecydowanie lepiej 😊

Póki co chorobsko mnie rozkłada, choć miałam intensywny dzień z moją mega żywiołowa chrześnicą - dwulatka 😊 jestem zmęczona, ale tak pozytywnie.

W sumie nie wiem do czego się odnieść, dziwnie się tu czuje choć myślałam, że to minie w ciągu dnia. Może czas wpłynie na korzyść, zobaczymy. Wiem jedno, dziewczyny nie musicie się bać wyrażać swojego zdania. W końcu wszystko czegoś nas uczy.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Czas zawsze jest dobry

Cytat:
Aa sukieneczka śliczna! 😉 Masz ambitny plan, my mamy wesele 30.06 a termin na 18.07 ale raczej nastawiam się na to, że odmowimy 😊
😘😘 Norciu, mam taki termometr - choć nowy od teściowej miał być dla dzidzia, który co raz pokazuje inaczej. No złom 😐 wowc w sumie nie wiem czy mam gorączkę. Czuje, że oczy mnie palą, usta pieką więc możliwe, że ciut gorączkę mam. Spać nie dam rady, już to czuje, choć poprzednia noc tragiczna..
Zrobię siebie może jakieś okłady na głowę, nie wiem już kurcze..
Jak myślisz na ile paracetamolu mogę sobie w ciągu doby pozwolić? Może któraś z dziewczyn wie?

Ja nie słyszałam nigdy o jakichś konkretnych ograniczeniach ilości paracetamolu w ciąży, choć jak większość staram się nie brać za dużo. W uk ładnie to określają - weź minimalną dawkę, która spowoduje poprawę. Ale jeśli potrzebujesz normalnej maksymalnej dawki (czyli 8 tabletek) przez dobę czy dwie, to tyle trzeba wziąć, ale to już bym brała przy jakiejś powracającej wysokiej gorączce. Ja w takie najgorsze dni przeziębienia biorę trzy razy po dwie tabletki. Od lat już mogę powiedzieć w ciąży lub karmiąc, tak leczę przeziębienia, choć poza tymi okresami tylko ibupromu używam przeciwbólowo (tak jak Ty chyba). Wyleżenie w łóżku i dużo picia też działają cuda. Ale jeśli po 2-3 dniach takiej kuracji nie byłoby żadnej poprawy, to znaczy wg mnie, że to coś grubszego i zwykle lekarz też jednak dawał wtedy antybiotyk. Nie każdy choruje z gorączką...

Cytat:
Napisane przez aniama6 Pokaż wiadomość
Znowu naprodukowalyscie dużo dziewczyny. Chciałabym dużo napisać ale niestety na komórce ciężko. Ja tez czekam na pierwsze dziecko i tez mam w głowie zasady które chce wprowadzać w życie i jestem pewna że się uda. Ze spaniem to akurat zależy mi tak średnio na osobnych łóżkach, priorytetem jest dla mnie wysypianie się, jestem strasznym śpiochem , nawet godziny pracy przesunęłam sobie najpóźniejsze. Po drugie- co dla niektórych może być nie do przyjęcia chce jak najszybciej stopniowo wracać do pracy. Narazie nie wiem jak szybko, ale myśle ze po 2 miesiącach kilka godz tygodniowo. Inne zasady myśle ze zależą od tego jakie my mamy nawyki bo dziecko tak naprawdę nas naśladuje, bo co z tego ze wymyślimy ze dziecko nie je słodyczy skoro my się obżeramy, a jak u kogoś słodyczy nie będzie to i dziecko nie zje bo i skąd je weźmie. Tak wiec my z Tż stwierdziliśmy ze musimy tez wprowadzić zmiany w swoim życiu żeby dziecku przykład dawać- stwierdziliśmy ze dużo u nas korzystania z laptopów, komórek itp i będziemy nad tym pracować, a za mało aktywności fizycznej i tez będziemy próbować to zmienić bo chcemy taki przykład dać dziecku.
Fajne podejście!
Oj, z wychowaniem przez przykład to święte słowa. Nic nie działa lepiej

Edytowane przez folinka
Czas edycji: 2018-01-26 o 22:14
folinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-26, 22:19   #1832
pola25
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach

Cytat:
Dziękuję 😘 właśnie ja rano wzięłam dwie tabletki, potem w ciągu dnia jakoś funkcjonowałam, teraz na wieczór mocno mnie zbiera, więc wezmę trzecia, w nocy jak będzie trzeba to czwarta. Może jakoś przetrwam, albo zasne i obudzę się rano

Polecam miod,maslo,czoanek,mleko na cieplo,pic pod kolderka.i grzac się.

Jesli masz gorączkę,duzo pic i okłady na karku i z tego co pamiętam na lydkach są skuteczne
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-26, 22:33   #1833
folinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pola25 Pokaż wiadomość
O to to. Tego nie pisałam, bo to oczywista oczywistość
folinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-26, 22:38   #1834
pola25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez folinka Pokaż wiadomość
O to to. Tego nie pisałam, bo to oczywista oczywistość
O to przepraszam
Stary 2018-01-26, 23:03   #1835
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Folinko, to bedziesz pod dobrą opieką. Nie ma sie czym martwić, na pewno ze wszystkim dadz radę
O nieeeee Norka muszę wejsc na kompa zeby.zobaczyc zdjecie.sukienki

zUa_tysica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-26, 23:29   #1836
monyaa108
Raczkowanie

Wrociłam z Lodzi od genetyka. wyniki optyistyczne tzn ryzyko skorygowane np dla trisomii 1:2423 (przy czym podstawowe było 1:121) Genetyk określił ze to bardzo dobrze jak dla mojego wieku. Przysluguje mi jeszcze amniopukncja na NFZ ale nie bede robic.
monyaa108 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-26, 23:33   #1837
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monyaa108 Pokaż wiadomość
Wrociłam z Lodzi od genetyka. wyniki optyistyczne tzn ryzyko skorygowane np dla trisomii 1:2423 (przy czym podstawowe było 1:121) Genetyk określił ze to bardzo dobrze jak dla mojego wieku. Przysluguje mi jeszcze amniopukncja na NFZ ale nie bede robic.
Super limit złych wiadomości na wątku już wyczerpany.

Też bym amnio nie robila przy takim wyniku

xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-26, 23:34   #1838
monyaa108
Raczkowanie

Dzięki Blanka i za definicje hnb też!
monyaa108 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-27, 02:32   #1839
asiaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Super!

Stary 2018-01-27, 04:38   #1840
Elaaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Och, mam nadzieję, że Twoje usg też będzie tak zdecydowanie dobrze przeprowadzone

Czas zawsze jest dobry

Ja nie słyszałam nigdy o jakichś konkretnych ograniczeniach ilości paracetamolu w ciąży, choć jak większość staram się nie brać za dużo. W uk ładnie to określają - weź minimalną dawkę, która spowoduje poprawę. Ale jeśli potrzebujesz normalnej maksymalnej dawki (czyli 8 tabletek) przez dobę czy dwie, to tyle trzeba wziąć, ale to już bym brała przy jakiejś powracającej wysokiej gorączce. Ja w takie najgorsze dni przeziębienia biorę trzy razy po dwie tabletki. Od lat już mogę powiedzieć w ciąży lub karmiąc, tak leczę przeziębienia, choć poza tymi okresami tylko ibupromu używam przeciwbólowo (tak jak Ty chyba). Wyleżenie w łóżku i dużo picia też działają cuda. Ale jeśli po 2-3 dniach takiej kuracji nie byłoby żadnej poprawy, to znaczy wg mnie, że to coś grubszego i zwykle lekarz też jednak dawał wtedy antybiotyk. Nie każdy choruje z gorączką...
Skończyło się na 5, ale niestety nie czuje się zbyt dobrze.. gardło jakby trochę przestało, po tych plukankach, ale zaczyna mocno kaszleć, cała ta wydzielina z zatok spływa mi do gardla..
Czekam do poniedziałku, wtorku jeśli nadal tak będzie, to do mojego kompletu gin i endo dorzucę jeszcze rodzinnego 😊 dziękuję!
Cytat:

Jesli masz gorączkę,duzo pic i okłady na karku i z tego co pamiętam na lydkach są skuteczne
Kochana, nie mogę czosnku w ciąży.. który zresztą uwielbiam. Nie wiem co sie stało, ale jak przy poprzednim przeziębieniu próbowałam i zjadlam dwa ząbki, to przez dwa dni miałam taką zgagę, takie okrutne mdłości, że nie mogłam sobie ze sobą poradzić. Ciagle czułam czosnek.. także dziękuję, ale muszę obejść się bez. Choć przed ciążą wiele razy ratowałam się w ten sposób, plus syrop z cebuli - zestaw idealny 😊 dziękuję 😘

Spróbuję dziś w aptece, może ktoś coś doradzi oprócz serii prenalen.. 😐

Od 23 pospalam, więc nie jest źle co prawda z 5 pobudkami, ale większość nocy za mną. Uff 😊

Stary 2018-01-27, 06:48   #1841
pola25
Zakorzenienie

Ela sok malunowy,rewelacyjny.jest sok z czarnego.bzu.i chyba mozna w ciąży.Mnie też cos gardlo zaczyna bolec.
Stary 2018-01-27, 07:34   #1842
fioletowe okulary
Raczkowanie

Małgosia idź na USG w tym terminie 18+1. Lekarz i w 18 i 19 i 22 tygodniu zobaczy to samo, takie USG jest nawet wykonywane do 24-25 tygodnia ( a ten określony tydzień 22 jest taka granica że względów prawnych, i po nim takie badanie będzie wykonane poprawnie ). Różnica polega na tym że w 18 tygodniu badanie będzie trwało trochę dłużej niż w 22 tyg. Ale lekarz będzie widział wszystko, czego potrzebuje no i szybciej zobaczysz swoje maleństwo !
Stary 2018-01-27, 07:50   #1843
MalaGosia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fioletowe okulary Pokaż wiadomość
Małgosia idź na USG w tym terminie 18+1. Lekarz i w 18 i 19 i 22 tygodniu zobaczy to samo, takie USG jest nawet wykonywane do 24-25 tygodnia ( a ten określony tydzień 22 jest taka granica że względów prawnych, i po nim takie badanie będzie wykonane poprawnie ). Różnica polega na tym że w 18 tygodniu badanie będzie trwało trochę dłużej niż w 22 tyg. Ale lekarz będzie widział wszystko, czego potrzebuje no i szybciej zobaczysz swoje maleństwo !
Dziękuję .

Wczoraj głupia się naczytałam internetów, że lekarze nawet odsyłali kobiety w tym 18 tygodniu i kazali wrócić za miesiąc. Ale podparłyście mnie logicznymi argumentami i już tylko czekam, będzie dobrze .
Stary 2018-01-27, 08:05   #1844
ovejita
Wtajemniczenie

Dzień dobry
Wczoraj wieczorem Was nadrobiłam, bo miałam taki sajgon w pracy, że w ciągu dnia nie było jak. Ale niestety zabrakło juz sił na pisanie

Nie będę się odnosić do wczorajszej dyskusji - juz chyba wszystko w tym temacie zostało powiedziane

Norka, śliczna sukienka

My pod koniec czerwca mamy wesele brata tz, a ja termin na początek lipca. Marne szanse ze pójdziemy choć jak będę się dobrze czuć to kto wie

Wczoraj mój drugi szef oficjalnie pogratulował mi maleństwa. Całkiem spoko to przyjęli choć powiedzieli ze nie maja jeszcze pomysłu na zastępstwo.

Dziś mam w planach sprzątanie i chce upichcic jakieś ciacho ale nie mam pomysłu jakie
ovejita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-27, 08:09   #1845
fioletowe okulary
Raczkowanie

wydaje mi się że lekarz prędzej odesłalby gdyby ktoś przyszedł w 18 tygodniu np. 17+0 niż tak jak w Twoim przypadku w 19 tygodniu. Przez tydzień dziecko rośnie błyskawicznie. Poza tym gdyby gro kobiet które przyszły po 18 tygodniu było odsyłane- znieniliby po prostu widelki tego badania na późniejsze, a tendencja jest odwrotna - lekarze mają coraz lepsze sprzęty i kiedyś dolną granica był skończony 20 tydzień, a teraz 18 tydzień. Nie czytaj już internetów i spokojnie idź na badanie
Stary 2018-01-27, 08:13   #1846
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziękuję właśnie ja rano wzięłam dwie tabletki, potem w ciągu dnia jakoś funkcjonowałam, teraz na wieczór mocno mnie zbiera, więc wezmę trzecia, w nocy jak będzie trzeba to czwarta. Może jakoś przetrwam, albo zasne i obudzę się rano

Ja brałam po jednej tabletce paracetamolu 500 mg. Pamiętaj, żeby nie dopuszczać do temp. większej niż 38,5.

Cytat:
Napisane przez kropka_nad_i Pokaż wiadomość
Norka sukienka jest przecudowna! Jestem w niej zakochana! Kurcze, chciałabym pójść gdzieś tak fajnie ubrana w ciąży, ale nic mi się nie szykuje w tym temacie Więc nawet nie oglądam takich rzeczy, bo tylko się napalę, żeby niepotrzebnie kupić...
Ja też miałam nie oglądać, nie paczeć, bo przecież do lipca coś kupię, ale jakiś czas temu zaobserwowałam ją, ustawiłam przypomnienie smsem i bach - wyświetla się sukienka za 32 zł. (2 osoby licytowały). Sprawdziłam i gościu wystawiał ją pod koniec sierpnia zeszłego roku (ten sam kod w tytule aukcji) za 60 zł, ale się nie sprzedała. W efekcie kupiłam ją za 37 zł. No to sukienkę na wesele (na które mam nadzieję, pójde) mam z głowy i nie muszę wzdychać nad innymi kieckami. No chyba że tak okaże się szajsem, ale w wątpie, gościu miał dobre opinie.

Cytat:
Ale jeśli po 2-3 dniach takiej kuracji nie byłoby żadnej poprawy, to znaczy wg mnie, że to coś grubszego i zwykle lekarz też jednak dawał wtedy antybiotyk. Nie każdy choruje z gorączką...
Jeśli nie ma poprawy po 3 dniach, to rzeczywiście to może być coś poważniejszego (nie mówię tu o zwykłym katarze).

Cytat:
Napisane przez zUa_tysica Pokaż wiadomość
Folinko, to bedziesz pod dobrą opieką. Nie ma sie czym martwić, na pewno ze wszystkim dadz radę
O nieeeee Norka muszę wejsc na kompa zeby.zobaczyc zdjecie.sukienki

I coooo? Paczyłaś Męczennico?

Cytat:
Świetna wiadomość. Myślę, że możesz spać spokojnie.

Cytat:
Skończyło się na 5, ale niestety nie czuje się zbyt dobrze.. gardło jakby trochę przestało, po tych plukankach, ale zaczyna mocno kaszleć, cała ta wydzielina z zatok spływa mi do gardla..
Czekam do poniedziałku, wtorku jeśli nadal tak będzie, to do mojego kompletu gin i endo dorzucę jeszcze rodzinnego dziękuję!

Kochana, nie mogę czosnku w ciąży.. który zresztą uwielbiam. Nie wiem co sie stało, ale jak przy poprzednim przeziębieniu próbowałam i zjadlam dwa ząbki, to przez dwa dni miałam taką zgagę, takie okrutne mdłości, że nie mogłam sobie ze sobą poradzić. Ciagle czułam czosnek.. także dziękuję, ale muszę obejść się bez. Choć przed ciążą wiele razy ratowałam się w ten sposób, plus syrop z cebuli - zestaw idealny dziękuję

Spróbuję dziś w aptece, może ktoś coś doradzi oprócz serii prenalen..

Od 23 pospalam, więc nie jest źle co prawda z 5 pobudkami, ale większość nocy za mną. Uff

Super, że tyle udało się pospać! Ja miałam flegaminę wykrztuśną, ale to przy zapaleniu oskrzeli, to nie wiem czy u Ciebie też się zaleca. Prenalen o kat pupy można rozbić. Czasem rodzinny nie da niczego mocniejszego, bo się boi (tak było w moim przypadku), więc lepiej skonsultuj to z ginekologiem głównie.

Elu, jeśli nie możesz czonsku, to spróbuj herbatkę z imbirem, też ma właściwości lecznicze.

---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:09 ----------

Cytat:
wydaje mi się że lekarz prędzej odesłalby gdyby ktoś przyszedł w 18 tygodniu np. 17+0 niż tak jak w Twoim przypadku w 19 tygodniu. Przez tydzień dziecko rośnie błyskawicznie. Poza tym gdyby gro kobiet które przyszły po 18 tygodniu było odsyłane- znieniliby po prostu widelki tego badania na późniejsze, a tendencja jest odwrotna - lekarze mają coraz lepsze sprzęty i kiedyś dolną granica był skończony 20 tydzień, a teraz 18 tydzień. Nie czytaj już internetów i spokojnie idź na badanie
Polać jej Picolo (jak to któraś tak napisala)!

---------- Dopisano o 08:13 ---------- Poprzedni post napisano o 08:10 ----------

Folinko, możesz mi zmienić wiek na 25? Dzisiaj kończę swoje ćwierć-wiecze.

norka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-27, 08:19   #1847
MalaGosia88
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie, tego się trzymam. Dzięki za wsparcie ! Będę jeszcze pasła tego swojego lokatora, żeby do badania był elegancki .

Norka to wszystkiego co najlepsze! niech Ci poród lekkim będzie a ciążę przebiegnij tanecznym krokiem
Stary 2018-01-27, 08:19   #1848
pola25
Zakorzenienie

gNorka wszystkiego naj naj!Spelnienia marzeń.Spokojnie przebiegającej ciąży i szczęśliwego rozwiązania.Dużo miłości,powodzenia w życiu osobistym i zawodowym!!!: love:
Stary 2018-01-27, 08:32   #1849
Sandam13
Rozeznanie

Norka sto lat i wszystkiego co najlepsze!

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka
Sandam13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-27, 08:37   #1850
asiaczek
Zakorzenienie

Norka, najlepszego

Stary 2018-01-27, 08:44   #1851
Elaaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Ela sok malunowy,rewelacyjny.jest sok z czarnego.bzu.i chyba mozna w ciąży.Mnie też cos gardlo zaczyna bolec.
Właśnie mam sok malinowy, ale czytałam gdzie kurcze, że zbyt mocno rozgrzewa i nie jest wskazany w ciąży. Nie wiem że to kolejny mit, powielany czy może prawda nie wiesz może? 😊

Norciu wszystkiego naj, naj! Dużo zdrówka dla Was obojga, dużo siły, cierpliwości i odwagi! 😘 Uśmiechu na każdy dzień i każdego dnia pełnego radości jak dziś! 😊 Miłości co nie miara! Sto lat!

A ja chyba nie mam gorączki jakiejś wielkiej, bo nie czuje takiego mocnego łamania w kościach jak zwykle przy gorączce. Może jeszcze walczę 😉 dziś polecę do apteki i pokupić przy okazji te różne specyfiki w tym faktycznie imbir 😊

Ja chciałbym zrobić dziś paczki z serka homogenizowanego ommmm :pycha: tylko nie wiem jak moje samopoczucie pozwoli 😉

Stary 2018-01-27, 08:55   #1852
asiaczek
Zakorzenienie

Elaaa myślę,ze sok.malinowy spokojnie możesz pić
Gorąca herbata też rozgrzewa a nikt jej nie zakazuje pić.

Znam dziewczynę, która całą ciążę chodziła na saunę. To dopiero było rozgrzewające

Stary 2018-01-27, 09:20   #1853
madziara889
Zakorzenienie

Noreczko wszystkiego najlepszego, dużo zdrówka, miłości, szybkiego i lekkiego porodu oeaz grzecznego dzieciątka

U nas noc calutka przespana (pierwszy raz od prawie dwóch lat) ale po ci3żkim wieczorze. Piranek rozpoczął się od płaczu, bo młoda się obudziła i nie mogła już zasnąć mimo, że była niedospana.

Sok z malin mnie ratował w poprzedniej i w tej ciąży, tak samo sok z bzu (tylko tego pidobno nie można za dużo sle nie pamiętam z jakiego powodu) oeaz woda z miodem i cytryną. Czosnku też nie mogę od poprzedniej ciąży.

madziara889 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-27, 09:23   #1854
Patrycja28100
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez porannarosa Pokaż wiadomość
No właśnie podobno to jest 100% podstawy wynagrodzenia, a żeby policzyć tą podstawę trzeba jeszcze odjąć jakieś składki na NFZ. Ta kobitka mi to tłumaczyła z 15 minut a mój kalafior nie był w stanie tego pojąć
Powinnas dostac normalna penje jak do tej pory czyli 100 % podstawy. Pomijajac jakies nadgodziny czy premie.

Patrycja28100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-27, 09:30   #1855
madziara889
Zakorzenienie

Porannarosa wypłatę się liczy brutto - 13,71% (składku zus) i od takiej kwoty odprowadzany jest jeszcze podatek.

madziara889 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-27, 10:15   #1856
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Cytat:
Czekam do poniedziałku, wtorku jeśli nadal tak będzie, to do mojego kompletu gin i endo dorzucę jeszcze rodzinnego 😊 dziękuję!

Kochana, nie mogę czosnku w ciąży.. który zresztą uwielbiam. Nie wiem co sie stało, ale jak przy poprzednim przeziębieniu próbowałam i zjadlam dwa ząbki, to przez dwa dni miałam taką zgagę, takie okrutne mdłości, że nie mogłam sobie ze sobą poradzić. Ciagle czułam czosnek.. także dziękuję, ale muszę obejść się bez. Choć przed ciążą wiele razy ratowałam się w ten sposób, plus syrop z cebuli - zestaw idealny 😊 dziękuję 😘

Spróbuję dziś w aptece, może ktoś coś doradzi oprócz serii prenalen.. 😐

Od 23 pospalam, więc nie jest źle co prawda z 5 pobudkami, ale większość nocy za mną. Uff 😊

Elu bidulko to się nameczysz mnie poki co choroby oszczędzają, ciekawe na jak długo.
Cytat:
Napisane przez norka93 Pokaż wiadomość
Ja brałam po jednej tabletce paracetamolu 500 mg. Pamiętaj, żeby nie dopuszczać do temp. większej niż 38,5.

Ja też miałam nie oglądać, nie paczeć, bo przecież do lipca coś kupię, ale jakiś czas temu zaobserwowałam ją, ustawiłam przypomnienie smsem i bach - wyświetla się sukienka za 32 zł. (2 osoby licytowały). Sprawdziłam i gościu wystawiał ją pod koniec sierpnia zeszłego roku (ten sam kod w tytule aukcji) za 60 zł, ale się nie sprzedała. W efekcie kupiłam ją za 37 zł. No to sukienkę na wesele (na które mam nadzieję, pójde) mam z głowy i nie muszę wzdychać nad innymi kieckami. No chyba że tak okaże się szajsem, ale w wątpie, gościu miał dobre opinie.

Jeśli nie ma poprawy po 3 dniach, to rzeczywiście to może być coś poważniejszego (nie mówię tu o zwykłym katarze).

I coooo? Paczyłaś Męczennico?

Świetna wiadomość. Myślę, że możesz spać spokojnie.

Super, że tyle udało się pospać! Ja miałam flegaminę wykrztuśną, ale to przy zapaleniu oskrzeli, to nie wiem czy u Ciebie też się zaleca. Prenalen o kat pupy można rozbić. Czasem rodzinny nie da niczego mocniejszego, bo się boi (tak było w moim przypadku), więc lepiej skonsultuj to z ginekologiem głównie.

Elu, jeśli nie możesz czonsku, to spróbuj herbatkę z imbirem, też ma właściwości lecznicze.

---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:09 ----------

Polać jej Picolo (jak to któraś tak napisala)!

---------- Dopisano o 08:13 ---------- Poprzedni post napisano o 08:10 ----------

Folinko, możesz mi zmienić wiek na 25? Dzisiaj kończę swoje ćwierć-wiecze.
Norcia juz wstaje z łóżka i odpale kompa hue hue

I stara doopo wszystkiego co najlepsze !!! Spelnienia marzeń, bo mloda jesteś to jeszcze zdążysz, duzo zdrowia, bo bez zdrowia marzen nie spelnisz. Usmiechaj się często, nawet do wrogów - wyobrazajac sobie jak gina w katuszach. Jedz dużo, tyj mało, no chyba ze teraz w ciąży to tyj duzo i jedz dużo myśl pozytywnie a wszystko sie uda !!! Pochwal się prezentem

zUa_tysica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-27, 10:30   #1857
Elaaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asiaczek Pokaż wiadomość
Elaaa myślę,ze sok.malinowy spokojnie możesz pić
Gorąca herbata też rozgrzewa a nikt jej nie zakazuje pić.

Znam dziewczynę, która całą ciążę chodziła na saunę. To dopiero było rozgrzewające

Ok, super więc pije dziś na zmianę z herbatka z imbirem. Dziękuję 😘😘

Cytat:
Napisane przez madziara889 Pokaż wiadomość
Noreczko wszystkiego najlepszego, dużo zdrówka, miłości, szybkiego i lekkiego porodu oeaz grzecznego dzieciątka

U nas noc calutka przespana (pierwszy raz od prawie dwóch lat) ale po ci3żkim wieczorze. Piranek rozpoczął się od płaczu, bo młoda się obudziła i nie mogła już zasnąć mimo, że była niedospana.

Sok z malin mnie ratował w poprzedniej i w tej ciąży, tak samo sok z bzu (tylko tego pidobno nie można za dużo sle nie pamiętam z jakiego powodu) oeaz woda z miodem i cytryną. Czosnku też nie mogę od poprzedniej ciąży.

Od dwóch lat? 😊 To gratki!! Biorę się dziś w takim razie za herbatkę z sokiem malinowym, skoro sprawdzony dziękuję!

Cytat:
Napisane przez zUa_tysica Pokaż wiadomość
Elu bidulko to się nameczysz mnie poki co choroby oszczędzają, ciekawe na jak długo.

Nie wywołuj wilka z lasu 😋 lepiej żeby Cię omijało jak najdłużej, choć pogoda sprzyja właśnie infekcjom. Powiem Ci, że to moja druga choroba w ciągu dwóch miesięcy. Od wielu lat tak nie chorowałam, jak teraz w ciąży. Dzieć zbiera chyba ode mnie wszystko, bo trudno to wyjaśnić. 😊 Staram się dbać o siebie, a tu i tak choroba jedna za drugą. Ech

Stary 2018-01-27, 10:46   #1858
kropka_nad_i
Wtajemniczenie

Sto lat Norka! 🍰🌹🍍🌈 spokojnej ciąży, spelnienia planow i marzeń!

Uczę się cierpliwości
kropka_nad_i jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-27, 11:10   #1859
zgrusia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sandam13 Pokaż wiadomość
Byłam odebrać wyniki testu PAPPA, wszystkie trisomie skorygowane 1:20 000
I od razu zapisałam się na UP na 15 marca.

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka
Super wyniki 😊

Cytat:
Napisane przez porannarosa Pokaż wiadomość
Ufff!!! Nie było mnie kilka dni i musiałam nadrobić 25 stron postów Ale udało się. Nie dam rady odnieść się do wszystkich, ale gratuluję udany wizyt i pozytywnych wyników badań.

Za mną dni wyjęte z życiorysu. Mąż miał operację przepukliny, na ten czas przyjechała do mnie teściowa, żeby trochę pomóc mi no i Mężowi zaraz po wyjściu ze szpitala - wiadomo, ja w ciąży nie mogę dźwigać, a nie byłyśmy pewne jak On będzie w stanie się przemieszczać itd. Niestety mogłam przewidzieć, że moja teściowa panikara wprowadzi więcej zamieszania niż przyda się do pomocy. Wiedziałyśmy, że po operacji Tż będzie ok 24 h na sali pooperacyjnej gdzie nie może wstawać i nie ma telefonu. Niestety ona ubzdurała sobie, że wie lepiej i że na pewno już tego samego dnia go wypiszą. W efekcie wieczorem zaczęła się panika - wydzwanianie kilkanaście razy do szpitala z pytaniami czy wszystko jest w porządku (w końcu chyba pielęgniarki przestały odbierać od niej telefony). Później telefony do rodziny - cioci okulistki 250 km od nas i kuzynki endokrynolog 400 km - bo wiecie w końcu wszyscy lekarze się znają i może uda się zainterweniować, bo tam w szpitalu pewnie coś jest nie tak, tylko nikt nie chce jej powiedzieć. Wszyscy próbowali ją uspokajać, ale nie docierało. To co ja się przy okazji nadenerwowałam to moje
Na szczęście Mąż wyszedł ze szpitala w środę i teściowa odjechała... Ufff. Uwierzcie, że w porównaniu z tymi ostatnimi dniami opieka nad Mężem - przemywanie rany, zmiana opatrunków i robienie zastrzyków przeciwzakrzepowych to istna przyjemność

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ----------

Mi wczoraj lekarz powiedział, że można się umówić po skończonym 19 tygodniu, ale lepiej jak dzidziuś jest większy, bo lepiej widać wszystkie narządy - zalecał umówić się po skończonym 20 tygodniu.

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

Aha i jeszcze pytanie do dziewczyn, które są na zwolnieniu. Zawsze wydawało mi się, że będąc na zwolnieniu ciążowym (takim z kodem B) otrzymuje się 100% wynagrodzenia, a tutaj po 12 dniach na zwolnieniu w grudniu dostałam dużo niższą wypłatę. Dzwoniłam do księgowości u mnie w biurze i pani próbowała mi wytłumaczyć, że tak właśnie jest, ale szczerze mówiąc mało zrozumiałam. Czy Wy dostajecie takie samo wynagrodzenie jak wtedy kiedy chodziłyście normalnie do pracy?
Zazwyczaj powinno wyjść podobnie do normalnej wypłaty (zależy też ile dni ma miesiąc) tylko np. nie wszystkie premie wchodzą w podstawę chorobowego i zależy też czy masz podwyższone koszty uzyskania przychodu ze względu na prawa autorskie - tego na chorobowym też nie ma 😞

Ponadto z miesiącami 31-dniowymi jest tak, że jak część miesiąca jesteś na chorobowym to wychodzi ci jakbyś w pracy była 1 dzień mniej i za to wypłaty nie masz. Miałam tak w październiku jak 1 dzień na chorobowym byłam. Kase dostałam za 29 dni pracy i 1 dzień chorobowego 😞

[B]folinka[\B] super, że się Tobą dobrze zaopiekują

Cytat:
Super wynik 😊

[B]Norka[\B] wszystkiego najlepszego
Cytat:
Napisane przez madziara889 Pokaż wiadomość
Porannarosa wypłatę się liczy brutto - 13,71% (składku zus) i od takiej kwoty odprowadzany jest jeszcze podatek.

Dopowiem, że średnia brutto z 12 miesięcy poprzedzających chorobowe. Czasami premie ją ładnie podwyższają 😊

I jeszcze dziewczyny, jak miałyście jakieś l4 do 3 miesięcy wstecz to będzie brana pod uwagę kwota brutto z tego wcześniejszego l4.
zgrusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-27, 11:58   #1860
porannarosa
Wtajemniczenie

Cytat:
Super wyniki! Gratulacje! Mam nadzieję, że teraz tylko szczęśliwe wyniki będą nam się pojawiały w wątku

Cytat:
Napisane przez zgrusia Pokaż wiadomość

Zazwyczaj powinno wyjść podobnie do normalnej wypłaty (zależy też ile dni ma miesiąc) tylko np. nie wszystkie premie wchodzą w podstawę chorobowego i zależy też czy masz podwyższone koszty uzyskania przychodu ze względu na prawa autorskie - tego na chorobowym też nie ma 😞

Ponadto z miesiącami 31-dniowymi jest tak, że jak część miesiąca jesteś na chorobowym to wychodzi ci jakbyś w pracy była 1 dzień mniej i za to wypłaty nie masz. Miałam tak w październiku jak 1 dzień na chorobowym byłam. Kase dostałam za 29 dni pracy i 1 dzień chorobowego 😞

Dopowiem, że średnia brutto z 12 miesięcy poprzedzających chorobowe. Czasami premie ją ładnie podwyższają 😊

I jeszcze dziewczyny, jak miałyście jakieś l4 do 3 miesięcy wstecz to będzie brana pod uwagę kwota brutto z tego wcześniejszego l4.
No właśnie u mnie to nie wyszło podobnie W grudniu byłam na zwolnieniu ciążowym 12 dni i dostałam ok 15 % niższe wynagrodzenie niż zwykle
Dostaję zawsze takie samo wynagrodzenie, premii do niego nie wliczam, nie dostaję też wynagrodzenia za nadgodziny (budżetówka). Premie jakieś w tym roku były, ale nie widzę, żeby mi podwyższyły tą średnią
W ogóle nijak mi się to nie zgadza. Chyba muszę napisać pismo do księgowości z prośbą o dokładne wyliczenia.

Norka wszystkiego najlepszego! Spełnienia marzeń, lekkiej ciąży, szybkiego i bezbolesnego porodu i zdrowego bobaska
porannarosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości