Dług za mieszkanie u faceta - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-01-27, 12:03   #721
Ariada
Wtajemniczenie

Dot.: Dług za mieszkanie u faceta

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
a tak w zasadzie, to na czym polegałby Twój problem, gdybyś to Ty miała mieszkanie na kredyt i wprowadziłby się do Ciebie facet?

no bo Ty nic pod względem $$ nic nie tracisz. na kredyt było Cię stać przed jego wprowadzeniem się i musi Cię być stać po jego zamieszkaniu z Tobą. niezależnie od tego, czy facet z Tobą mieszka czy nie - stać Cię na ten kredyt, bo jakże inaczej.

ja tu widzę, że jedyne, co Cię boli, to to, że on odkłada na konto, a Ty nie możesz. mimo że tak jakby odkładasz na konto, tylko że Twoim kontem jest mieszkanie. mi by to absolutnie nie przeszkadzało. tak samo jak by mi nie przeszkadzało, gdyby facet zarabiał 10x tyle co ja, przez co mógłby więcej odkładać.

no ale przyjmuję do wiadomości, że Tobie by to przeszkadzało.
Przeszkadzałoby mi to dlatego, bo nie mieści się to w moich standardach. Wiem jak ja bym się zachowała w takiej sytuacji i oczekuje takiego samego zachowania od mojego partnera.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ariada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 12:08   #722
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ariada Pokaż wiadomość
Ale ja np. cieszę się szczęściem mojego partnera i nie mam problemu, żeby płacić uczciwa kwotę za to, że on zapewnia mi dach nad głową, nawet jeśli miałabym w ten sposób pomóc mu spłacić 1% kredytu!
Szaleństwo, ale dla mnie takie coś nie jest postrzegane jako moja strata. A jeśli że związku powstanie małżeństwo to później jest przecież tez prawo dziedziczenia, itp.
Nigdy nie zachowuje się w związku tak jakby mógł się rozpaść, mimo że wiem jak to bywa i byłam już w sytuacji gdy sporo zainwestowałam w cudza nieruchomość, a potem związek się rozpadł.

mi się wydaje, że moje podejście wynika z tego, że ja mając mieszkanie na kredyt, nie żądałabym od partnera niczego ponad płacenia połowy rachunków. u mnie w domu z kasą było średnio i najgorsze jest dla mnie, że mogłabym coś komuś wisieć. gdyby mi facet płacił te dodatkowe dajmy na to 500zł, to czułabym się moralnie zobligowana do oddania mu tej kasy w przypadku rozstania. po prostu. czułabym się nie fair wobec niego.
dlatego szukałam partnera z podobnym podejściem (i znalazłam bez problemu, tak więc lastnightryder - spokojna Twoja rozczochrana, na tę "pijawkę" na pewno nie trafisz, szukając dla siebie partnerki ).

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ----------

Cytat:
Przeszkadzałoby mi to dlatego, bo nie mieści się to w moich standardach. Wiem jak ja bym się zachowała w takiej sytuacji i oczekuje takiego samego zachowania od mojego partnera.

rozumiem

a pod ostatnim zdaniem mogę się podpisać!
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 12:26   #723
e60e5454b131baabfef11f4156e093bc04f95d5e_5ebdcd725ac57
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Tak, wiemy, wiemy. A nie żądanie od partnera dodatkowej kasy to frajerstwo, jak tu padło.

Jak dobrze że każdy może żyć po swojemu
Taaaa.... mój biedny mąż
Otóż to
e60e5454b131baabfef11f4156e093bc04f95d5e_5ebdcd725ac57 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 12:47   #724
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ja np. cieszę się szczęściem mojego partnera i nie mam problemu, żeby płacić uczciwa kwotę za to, że on zapewnia mi dach nad głową, nawet jeśli miałabym w ten sposób pomóc mu spłacić 1% kredytu!
Szaleństwo, ale dla mnie takie coś nie jest postrzegane jako moja strata. A jeśli że związku powstanie małżeństwo to później jest przecież tez prawo dziedziczenia, itp.
Nigdy nie zachowuje się w związku tak jakby mógł się rozpaść, mimo że wiem jak to bywa i byłam już w sytuacji gdy sporo zainwestowałam w cudza nieruchomość, a potem związek się rozpadł.

Ja też nie mam problemu z inwestowaniem w związek, że tak się wyrażę, ale to jest fajne gdy to siw robi z własnej woli, jako pomoc, wsparcie, jakby partner ode mnie oczekiwał zapłaty, czy wręcz uważal, że dopóki mu nie doplacam jestem pojawka to bym już z tym miała problem i nie dałabym zlotowki.

Tak samo jak mogę zabrać partnera na wycieczkę lub kupić mu kurtkę z kilka stow, ale gdyby tego żądał, to bym była oburzona ☺

---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ----------

Przypomniało mi się jak dawno temu mój chłopak stwierdził po długim już czasie związku, że mogłabym płacić za napoje gdy idziemy coś zjeść. Zrobiło mi się strasznie głupio i przykro, bo wcześniej myślałam że dla niego to nie problem (zresztą też tak mowil) chyba z kimś pogadał, że traci na mnie kasę, pewnie się zbierał, żeby pogadać o tym. On był z bogatej rodziny i zarabiał, a ja dorabialam jakies grosze i ledwo mi starczalo na życie.
Odechciało mi się momentalnie tych wyjść i zaczął się związek chylić mu upadkowi. Miałam te 6 zł na 2 napoje, ale dotarło do mnie, że on nie traktuje spotkań jako mile spędzenie czasu. Dla niego te 6 zł to przecież tez było nic, chodziło tylko o to, żeby mi się w tyłku nie przewrócił z dobrobytu. Okropnie się poczułam.

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 13:28   #725
Ariada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mahdab Pokaż wiadomość
Ja też nie mam problemu z inwestowaniem w związek, że tak się wyrażę, ale to jest fajne gdy to siw robi z własnej woli, jako pomoc, wsparcie, jakby partner ode mnie oczekiwał zapłaty, czy wręcz uważal, że dopóki mu nie doplacam jestem pojawka to bym już z tym miała problem i nie dałabym zlotowki.

Tak samo jak mogę zabrać partnera na wycieczkę lub kupić mu kurtkę z kilka stow, ale gdyby tego żądał, to bym była oburzona ☺

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[COLOR="Silver"]
Pisałam o tym, że to nie właściciel mieszkania powinien wyjść z tą propozycją lecz osoba, która się do niego wprowadziła. Wołanie o pieniadze jest tak samo beznadziejne jak druga sytuacja, że parter nawet słowem nie wspomni, że mógłby płacić coś więcej

Ariada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 13:30   #726
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze to przy takim układzie dla mnie związek nie miałby przyszłości. Jeśli druga osobą nawet by nie wyszła z inicjatywą, żeby przejść większą część kosztów niż połowa rachunków.
Raczej wylądowałabym na wizażu z wątkiem "mój facet żyje na mój koszt" i jestem pewna że jeśli byłoby to odpowiednio w długim odstępie czasu od tego wątku to byście mi pisały w większości, że rzeczywiście facet żeruje na mnie, bo stać go na to, żeby zapłacić np. rachunek za cały czynsz do spółdzielni

To przeprowadz taki eksperyment.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 13:51   #727
kalor
Gazela inteligencji

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Tak, wiemy, wiemy. A nie żądanie od partnera dodatkowej kasy to frajerstwo, jak tu padło.

Jak dobrze że każdy może żyć po swojemu

Spoko, kolejna pijawka odpada, bo mnie też ktoś wziął taką bez kasy, a rozrzutną. Płaci za większość, bo ma do dyspozycji kilka razy więcej, niż ja i wręcz na to nalega. A ja się obrzydliwie godzę tylko że ja tez nie mam absolutnie żadnego problemu, żeby oddać swoje ostatnie pieniądze, a moim celem jest wspólne konto i wszystko wspólne z partnerem, a zapewne będę kiedyś miała o wiele więcej kasy niż teraz.
Stary 2018-01-27, 14:11   #728
Monika828282
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kalor Pokaż wiadomość

Spoko, kolejna pijawka odpada, bo mnie też ktoś wziął taką bez kasy, a rozrzutną. Płaci za większość, bo ma do dyspozycji kilka razy więcej, niż ja i wręcz na to nalega. A ja się obrzydliwie godzę tylko że ja tez nie mam absolutnie żadnego problemu, żeby oddać swoje ostatnie pieniądze, a moim celem jest wspólne konto i wszystko wspólne z partnerem, a zapewne będę kiedyś miała o wiele więcej kasy niż teraz.
To jest inna sytuacja, kiedy ten "bardziej kasiasty" partner nie ma z tym problemu, że musi płacić więcej. Poza tym Ty chyba jesteś studentką, więc to też inna sytuacja, zapewne nie pracujesz wcale, albo tylko dorywczo.
Monika828282 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 14:36   #729
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Monika828282 Pokaż wiadomość
To jest inna sytuacja, kiedy ten "bardziej kasiasty" partner nie ma z tym problemu, że musi płacić więcej. Poza tym Ty chyba jesteś studentką, więc to też inna sytuacja, zapewne nie pracujesz wcale, albo tylko dorywczo.
Ale o to ciągle chodzi -》dopasować się tak, aby dwóm osobom pasowało.

kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 14:38   #730
kalor
Gazela inteligencji

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
Ale o to ciągle chodzi -》dopasować się tak, aby dwóm osobom pasowało.

Właśnie o to chodzi nie o konkretny układ, ale o jakiś, który komuś pasuje.

Bo ja nie pracuję w ogóle, a mogłabym pracować dorywczo, ale nie muszę i tak sobie „żeruję”
Stary 2018-01-27, 14:46   #731
Monika828282
Zadomowienie

Cytat:

Bo ja nie pracuję w ogóle, a mogłabym pracować dorywczo, ale nie muszę i tak sobie „żeruję”
No i ok, skoro Twój partner w tym układzie nie czuje się pokrzywdzony czy wykorzystany to wszystko w porządku. Przecież nie będziesz mu wpychać pieniędzy (których, jak piszesz, nie masz) do gardła.

Ale czym innym jest (dla mnie) sytuacja, gdy do partnera z mieszkaniem na kredyt wprowadza się partner, który pracuje, i którego stać na to, żeby się dorzucać coś więcej niż połowę czynszu i rachunków ale nawet tego nie zaproponuje drugiej osobie, nie zapyta jak on(a) by to widział. Tylko oczekuje, że mu się należy, bo jest w związku a ten drugi przecież i tak ma kasę.
Stary 2018-01-27, 14:49   #732
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
No i ok, skoro Twój partner w tym układzie nie czuje się pokrzywdzony czy wykorzystany to wszystko w porządku. Przecież nie będziesz mu wpychać pieniędzy (których, jak piszesz, nie masz) do gardła.

Ale czym innym jest (dla mnie) sytuacja, gdy do partnera z mieszkaniem na kredyt wprowadza się partner, który pracuje, i którego stać na to, żeby się dorzucać coś więcej niż połowę czynszu i rachunków ale nawet tego nie zaproponuje drugiej osobie, nie zapyta jak on(a) by to widział. Tylko oczekuje, że mu się należy, bo jest w związku a ten drugi przecież i tak ma kasę.
trochę zmieniłaś to, o czym cały czas mówimy. nikt nie oczekuje, bo mu się należy, a po prostu czyjś kredyt to czyjeś zobowiązanie i tyle.
Stary 2018-01-27, 15:02   #733
Mahdab
Zakorzenienie

No mi by pewnie nie przyszło na myśl żeby się dokładać do jakiegos kredytu na wstępie.

Zreszta my dyskutujemy czy powinno się.. więc moim zdaniem nie ma takiego moralnego przymusu i ja bym takiego nie czuła. Jak daje się komuś pieniadze czy prezent, to dlatego, że ma się ochote, sprawia to przyjemność, nie dlatego że trzeba. Płacenie za siebie nakazuje przyzwoitość (oczywiście chyba że partner tego nie chce), a kredyt to jest coś ponad to.

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 15:10   #734
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Skoro zapraszasz dziewczynę do domu, co stoi na przeszkodzie żebyś zapłacił te 200 zł wiecej za rachunki?

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ----------

Może b6s najpierw sam odpowiedział na pytanie które zadałam.
Powtórzę. Dlaczego to Cię tak boli, że dzięki mieszkaniu z Tobą partner zaoszczędzi swoje pieniądze?

Decyzja o wspólnym zamieszkaniu zawsze podejmują oboje partnerzy, nie musimy mieszkać w moim mieszkaniu w kredycie bo partnerce nie odpowiada np. lokalizacja albo jest za małe lub cokolwiek innego. Zamieszkujemy w moim mieszkaniu w kredycie bo obu nam pasuje, nie widziałbym przeszkód aby wynająć coś wspólnie.
Czemu nie odpowiadam na twoje pytanie? A dlatego że nie boli mnie fakt, że partnerka zaoszczędzi na mieszkaniu ze mną, bo w każdym z przedstawionych wariantów będzie to robiła w jednym mniej w drugim więcej. Bardziej bolałby mnie fakt, że jest egoistką i mimo że i tak oszczędza mieszkając ze mną przywołuje jak mantrę tekst "twój kredyt to sobie go płać" nie takiego chcę związku nie ta takich zasadach.

---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

Cytat:
a co stoi na przeszkodzie, żebyś zaakceptował, że nie musimy w tej kwestii mieć takiego samego zdania, co Ty?

zdajesz sobie sprawę, że oprócz nas na świecie są jeszcze inne kobiety i nie musisz tworzyć związku z jedną z nas?
Również ty zaakceptuj że mam zupełnie inne podejść niż ty oraz że na tym forum dyskutują i odnoszę się jeszcze do kilku innych osób, więc nie wiem zupełnie o czym piszesz.

Czemu wypowiadasz się w imieniu wszystkich? Zauważ że na forum piszą również osoby które myślą tak jak ja!!!
lastnightryder jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 15:14   #735
Monika828282
Zadomowienie

Cytat:
No mi by pewnie nie przyszło na myśl żeby się dokładać do jakiegos kredytu na wstępie.

Zreszta my dyskutujemy czy powinno się.. więc moim zdaniem nie ma takiego moralnego przymusu i ja bym takiego nie czuła. Jak daje się komuś pieniadze czy prezent, to dlatego, że ma się ochote, sprawia to przyjemność, nie dlatego że trzeba. Płacenie za siebie nakazuje przyzwoitość (oczywiście chyba że partner tego nie chce), a kredyt to jest coś ponad to.

A Ty ciągle jak mantra "dokładać się do jakiegoś kredytu". Zrozum, że ten świat jest tak urządzony, że darmowe mieszkania nie spadają z nieba i płacenie tylko połowy czynszu i rachunków to nie jest płacenie za siebie (jak piszesz), bo gdyby nie partner to w żadnym innym miejscu nie miałabyś takiej możliwości. Więc wypadałoby zaproponować partnerowi chęć dorzucania się do kredytu, jeśli odmówi to obie strony są zadowolone i mają czyste sumienie.

A taka sytuacja na przykład, wprowadzasz się do partnera, który ma kredyt, dorzucasz mu połowę czynszu i rachunków (do kredytu nie) i on po pewnym czasie mówi "kochanie, postanowiłem wystawić moje mieszkanie na wynajem a sami sobie wynajmiemy jakieś inne". Płaciłabyś wtedy połowę kwoty najmu czy już wtedy partner by stracił nieco w Twoich oczach?
Stary 2018-01-27, 15:17   #736
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lastnightryder Pokaż wiadomość
Również ty zaakceptuj że mam zupełnie inne podejść niż ty oraz że na tym forum dyskutują i odnoszę się jeszcze do kilku innych osób, więc nie wiem zupełnie o czym piszesz.

Czemu wypowiadasz się w imieniu wszystkich? Zauważ że na forum piszą również osoby które myślą tak jak ja!!!
właśnie problem w tym, że ja akceptuję Twoje podejście. i nie mam też nic do prowadzenia dyskusji, ale widzę pewną różnicę między tym, jak jedna strona dyskusji traktuje drugą, że tak to ujmę.

ja np. nie piszę, że osoby dokładające się do czyjegoś kredytu są frajerami, idiotami itp., że będą płacić a potem g**** z tego mieć. piszę za to ciągle, że każdy jest inny, grunt to się dobrać.

druga strona, w tym Ty m.in., za to pisze, że jak ktoś płaci tylko pół na pół to nie ma przyzwoitości za grosz, powinien się wstydzić i że trzeba ją życia nauczyć, bo w życiu za wszystko się płaci.

tak naprawdę to ta dyskusja powinna zakończyć się na tym, że wszyscy zgodnie przyznajemy, że ludzie są różni i nie ma jednego dobrego/przyzwoitego rozwiązania. a tutaj rozmowa się ciągnie i ciągnie jak guma ze starych gaci.

nigdzie nie wypowiadałam się za wszystkich tu obecnych, źle zrozumiałeś moje słowa.

(czy te wykrzykniki na końcu to znak, że podniosło Ci się ciśnienie?)
Stary 2018-01-27, 15:18   #737
Monika828282
Zadomowienie

Cytat:
trochę zmieniłaś to, o czym cały czas mówimy. nikt nie oczekuje, bo mu się należy, a po prostu czyjś kredyt to czyjeś zobowiązanie i tyle.
To może chociaż warto spytać partnera na wstępie co o tym sądzi i jak on to widzi? Bo może mieć zupełnie inny pogląd niż Ty i np. w głowie może mu się nie mieścić, że Ty nie zaproponujesz mu nic ponad dzielenie czynszu i rachunków.
Stary 2018-01-27, 15:20   #738
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
A Ty ciągle jak mantra "dokładać się do jakiegoś kredytu". Zrozum, że ten świat jest tak urządzony, że darmowe mieszkania nie spadają z nieba i płacenie tylko połowy czynszu i rachunków to nie jest płacenie za siebie (jak piszesz), bo gdyby nie partner to w żadnym innym miejscu nie miałabyś takiej możliwości.
czasem spadają, dlatego tak wiele osób zostaje mieszkać z rodzicami do naprawdę słusznego wieku

---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ----------

Cytat:
To może chociaż warto spytać partnera na wstępie co o tym sądzi i jak on to widzi? Bo może mieć zupełnie inny pogląd niż Ty i np. w głowie może mu się nie mieścić, że Ty nie zaproponujesz mu nic ponad dzielenie czynszu i rachunków.
oczywiście, że trzeba spytać partnera, jak się na to zapatruje. gdzieś ktoś pisał inaczej? ogólnie w związku trzeba rozmawiać o takich sprawach, żeby wiedzieć, czy jest się dobrze dopasowanym.
Stary 2018-01-27, 15:21   #739
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez felixindahouz Pokaż wiadomość
To chyba słabo się znasz na inwestowaniu. Polecam sprawdzić definicję. Inwestowanie jest wtedy, gdy wkładasz pieniądze na coś i oczekujesz stopy zwrotu. Innymi słowy: wyjmiesz z tego więcej niż wynosił początkowy wkład. Przykładowo: dajesz 10,000 zł, wyciągasz po roku 10,500 zł, więc stopa zwrotu to 5%.

Jak kupujesz mieszkanie za 250,000 zł na kredyt (200,000 zł bierzesz na kredyt, reszta to wkład własny), na 30 lat, 3.75% to kredyt, 1.99% to marża, raty równe, to wówczas:
- po 30stu latach spłaciłaś 333,443 zł
- czyli zapłaciłaś: (200,000-333,443) : 200,000 = -66.7%

No rewelacyjna inwestycja powiem Tobie. I tak, rozumiem, że mieszkanie może być po tym czasie więcej warte, ale nie sądzę, aby jego wartość urosła jakoś znacząco. Tak czy inaczej stopa zwrotu w zdecydowanej większości przypadków będzie ujemna, a zatem nie możemy tu mówić o inwestycji.

Osoba, która odkładałaby w tym czasie regularnie kasę na lokatę wyszłaby na tym znacząco do przodu. Owszem, nie mając prawa do mieszkania, ale $ by był.
Nie da się tego lepie zobrazować, zresztą ja również powyliczałem co nieco ale co z tego i tak niektórzy mają klapki na oczach.
Stary 2018-01-27, 15:22   #740
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Nie da się tego lepie zobrazować, zresztą ja również powyliczałem co nieco ale co z tego i tak niektórzy mają klapki na oczach.
klepanie się po pleckach przyjemna rzecz.

----

oraz nadal uważam, że bardziej jednak opłaca się finansowo kupić mieszkanie, niż całe życie wynajmować. dlatego moim zdaniem kupno mieszkania to inwestycja.

Edytowane przez motyla
Czas edycji: 2018-01-27 o 15:23
Stary 2018-01-27, 15:27   #741
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
właśnie problem w tym, że ja akceptuję Twoje podejście. i nie mam też nic do prowadzenia dyskusji, ale widzę pewną różnicę między tym, jak jedna strona dyskusji traktuje drugą, że tak to ujmę.

ja np. nie piszę, że osoby dokładające się do czyjegoś kredytu są frajerami, idiotami itp., że będą płacić a potem g**** z tego mieć. piszę za to ciągle, że każdy jest inny, grunt to się dobrać.

druga strona, w tym Ty m.in., za to pisze, że jak ktoś płaci tylko pół na pół to nie ma przyzwoitości za grosz, powinien się wstydzić i że trzeba ją życia nauczyć, bo w życiu za wszystko się płaci.

tak naprawdę to ta dyskusja powinna zakończyć się na tym, że wszyscy zgodnie przyznajemy, że ludzie są różni i nie ma jednego dobrego/przyzwoitego rozwiązania. a tutaj rozmowa się ciągnie i ciągnie jak guma ze starych gaci.

nigdzie nie wypowiadałam się za wszystkich tu obecnych, źle zrozumiałeś moje słowa.

(czy te wykrzykniki na końcu to znak, że podniosło Ci się ciśnienie?)
No skoro się już wypowiedziałaś i nie masz nic więcej do napisania, to chociażby nie dziw się temu że inni chcą dalej dyskutować. Nie manipuluj moimi wypowiedziami bo nikogo nie nazwałem idiota ani frajerem, jedynie że ktoś szuka frajera albo że oczekuje że nim ktoś będzie a to zupełnie co innego. Wykrzykniki na końcu tylko dlatego że pisałaś już że kończysz dyskusję, a mimo wszystko cały czas się udzielasz. Zdecyduj się.
Stary 2018-01-27, 15:29   #742
Monika828282
Zadomowienie

Cytat:

oczywiście, że trzeba spytać partnera, jak się na to zapatruje. gdzieś ktoś pisał inaczej? ogólnie w związku trzeba rozmawiać o takich sprawach, żeby wiedzieć, czy jest się dobrze dopasowanym.
No ale cały czas się tu odnosimy do sytuacji opisanej przez Autorkę, czyli takiej, w której jej partner dał znać już na początku, że oczekuje dokładania się do kredytu w określonej kwocie i ona to zaakceptowała (bo było dla niej i tak korzystniejsze finansowo niż samodzielny wynajem) a potem i tak został okrzyknięty burakiem i naciągaczem.

I jeszcze raz podkreślę, że pomijam tę sytuację z braniem od niej kasy jak nie miała pracy i naliczaniem długu. Za to może mu się należeć "burak" ale tylko za to.
Stary 2018-01-27, 15:30   #743
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:

Nie wierzę na prawdę nie wierze. Masz się czym chwalić.
Stary 2018-01-27, 15:35   #744
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
No skoro się już wypowiedziałaś i nie masz nic więcej do napisania, to chociażby nie dziw się temu że inni chcą dalej dyskutować. Nie manipuluj moimi wypowiedziami bo nikogo nie nazwałem idiota ani frajerem, jedynie że ktoś szuka frajera albo że oczekuje że nim ktoś będzie a to zupełnie co innego. Wykrzykniki na końcu tylko dlatego że pisałaś już że kończysz dyskusję, a mimo wszystko cały czas się udzielasz. Zdecyduj się.
pisałam że kończę dyskusję, ale z konkretną osobą, nie ogólnie. no widzisz, już sugerujesz, że ja szukam frajera albo oczekuję, że mój partner nim będzie. a skoro takiego znalazłam, to Twoim zdaniem mój facet jest frajerem.

---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ----------

Cytat:
No ale cały czas się tu odnosimy do sytuacji opisanej przez Autorkę, czyli takiej, w której jej partner dał znać już na początku, że oczekuje dokładania się do kredytu w określonej kwocie i ona to zaakceptowała (bo było dla niej i tak korzystniejsze finansowo niż samodzielny wynajem) a potem i tak został okrzyknięty burakiem i naciągaczem.

I jeszcze raz podkreślę, że pomijam tę sytuację z braniem od niej kasy jak nie miała pracy i naliczaniem długu. Za to może mu się należeć "burak" ale tylko za to.
przejrzałam wpisy w tym wątku i słowo burak padło tylko w kontekście tego, że facet naliczał dziewczynie dług, jak ta nie miała pracy.
Stary 2018-01-27, 15:37   #745
Monika828282
Zadomowienie

Cytat:

przejrzałam wpisy w tym wątku i słowo burak padło tylko w kontekście tego, że facet naliczał dziewczynie dług, jak ta nie miała pracy.
Równie mocno został zjechany za oczekiwanie dopłacania do kredytu.
Stary 2018-01-27, 15:38   #746
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Równie mocno został zjechany za oczekiwanie dopłacania do kredytu.
bo ludzie są różni i mają różne zdania na ten temat. równie dużo osób tutaj go broniło. oczekiwanie, że wszyscy jak jeden mąż zgodzimy się co do jakiejś kwestii jest naiwnością.

poza tym później Autorka podopisywała wiele moim zdaniem istotnych faktów i cóż, MOIM ZDANIEM w jego zachowaniu i propozycji, na którą Autorka przystała, nie było nawet odrobiny miłości do niej.

Edytowane przez motyla
Czas edycji: 2018-01-27 o 15:40
Stary 2018-01-27, 15:45   #747
Monika828282
Zadomowienie

Cytat:
bo ludzie są różni i mają różne zdania na ten temat. równie dużo osób tutaj go broniło. oczekiwanie, że wszyscy jak jeden mąż zgodzimy się co do jakiejś kwestii jest naiwnością.
Szkoda, że Ci różni ludzi nie pozwolili mu mieć swojego zdania na ten temat

---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ----------

Cytat:
poza tym później Autorka podopisywała wiele moim zdaniem istotnych faktów i cóż, MOIM ZDANIEM w jego zachowaniu i propozycji, na którą Autorka przystała, nie było nawet odrobiny miłości do niej.
To jest mało istotne. Poza tym nie wiemy również czy z jej strony była odrobina miłości.
Stary 2018-01-27, 15:47   #748
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Szkoda, że Ci różni ludzi nie pozwolili mu mieć swojego zdania na ten temat
komu? facetowi Autorki? jak ktokolwiek mógł mu nie pozwolić na posiadanie własnego zdania? chyba nie rozumiem, co masz na myśli.

Cytat:
To jest mało istotne. Poza tym nie wiemy również czy z jej strony była odrobina miłości.
póki co to ona wyszła na tym jak Zabłocki na mydle. poza tym jak ten facet założy kiedyś tutaj wątek dotyczący tej sprawy, to chętnie ocenię, czy z jej strony była miłość. teraz nie mogę tego zrobić.
Stary 2018-01-27, 15:56   #749
Monika828282
Zadomowienie

Cytat:
komu? facetowi Autorki? jak ktokolwiek mógł mu nie pozwolić na posiadanie własnego zdania? chyba nie rozumiem, co masz na myśli.
O to mi chodzi, że jego zachowanie zostało ocenione jako kategorycznie złe, mimo, że miał prawo taki układ zaproponować . A Autorka miała prawo odmówić ale nie zrobiła tego.
Stary 2018-01-27, 16:04   #750
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
O to mi chodzi, że jego zachowanie zostało ocenione jako kategorycznie złe, mimo, że miał prawo taki układ zaproponować . A Autorka miała prawo odmówić ale nie zrobiła tego.
każdy ma swój kompas moralny i każdy nim się kieruje. jak na pokazie garnków staruszka kupi komplet lipnych garów za grube tysiące, to też można powiedzieć, że przecież dostała umowę i mogła ją przeczytać przed podpisaniem. ja np. z kolei na pierwszym roku studiów w obcym mieście dałam nabrać się cwanemu właścicielowi mieszkania, który kazał mi się rozliczać za ogrzewanie i wodę wg liczników co miesiąc, gdzie po kilku miesiącach okazało się, że to jest już zawarte w opłatach eksploatacyjnych, więc tak naprawdę płaciłam za to dwa razy. każdy ma prawo powiedzieć, że moja sprawa, moje ustalenia, przecież zgodziłam się. sama też tak mówię. ale czy to oznacza, że nie mogę pod względem moralnym ocenić tego człowieka?

są takie sytuacje, których nie znamy z autopsji i nie wiemy, jak coś powinno wyglądać, żeby nam pasowało. dlatego człowiek tak dobrze uczy się na błędach i dlatego całe życie kształtuje się jego osobowość. bo cały czas próbuje czegoś nowego i dowiaduje się w praniu, jakie układy mu tak naprawdę pasują.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości