Dług za mieszkanie u faceta - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-01-27, 16:10   #751
kalor
Gazela inteligencji

Dot.: Dług za mieszkanie u faceta

Cytat:
Napisane przez lastnightryder Pokaż wiadomość
Nie wierzę na prawdę nie wierze. Masz się czym chwalić.
No, tym że studiując medycynę nie mam przymusu zaczynania się jeszcze w pracy fajnych mam rodziców, wiem, a facet tez to rozumie i funduje mi to i owo

Widać, jak bardzo akceptujesz czyjeś ustalenia związkowe nawet jakbym siedziała na dupie i malowała paznokcie całymi dniami, a mój facet nie widziałby w tym przeszkód, to wyłącznie nasza sprawa, i napisałam o tym, żeby właśnie ten punkt przedstawić
Stary 2018-01-27, 16:13   #752
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalor Pokaż wiadomość
No, tym że studiując medycynę nie mam przymusu zaczynania się jeszcze w pracy fajnych mam rodziców, wiem, a facet tez to rozumie i funduje mi to i owo

Widać, jak bardzo akceptujesz czyjeś ustalenia związkowe nawet jakbym siedziała na dupie i malowała paznokcie całymi dniami, a mój facet nie widziałby w tym przeszkód, to wyłącznie nasza sprawa, i napisałam o tym, żeby właśnie ten punkt przedstawić
weź, kalor, pewnie bierzecie pieniądze z portfela lastnightrydera, to i się chłopak zbulwersował
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 16:18   #753
kalor
Gazela inteligencji

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
weź, kalor, pewnie bierzecie pieniądze z portfela lastnightrydera, to i się chłopak zbulwersował
Chyba musi utrzymywać wszystkie niepracujące, czy coś a cały czas pisze, że jakby partnerka była mniej majętna, to nie byłby taki wymagający. Właśnie widać, po tym jak napisałam, że mój facet ma kilka razy więcej niż ja i po prostu chce, żeby mi było łatwiej

Nie martw się, lastnightryder, on nie ma mieszkania na kredyt a ja niedługo rezygnuję ze swojego pokoju i zaczynam płacić z nim na pół. Nie mam faceta frajera, ja tak tylko o tym, że każdy w związku ustala, co mu pasuje

Chociaż przyznam się, że do tej pory płacił za całe mieszkanie, a ja tam sobie pasozytowalam za darmo kilka miesięcy, bo wciąż oficjalnie miałam wynajęty pokój

Edytowane przez kalor
Czas edycji: 2018-01-27 o 16:21
kalor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 16:19   #754
Monika828282
Zadomowienie

Cytat:
każdy ma swój kompas moralny i każdy nim się kieruje. jak na pokazie garnków staruszka kupi komplet lipnych garów za grube tysiące, to też można powiedzieć, że przecież dostała umowę i mogła ją przeczytać przed podpisaniem. ja np. z kolei na pierwszym roku studiów w obcym mieście dałam nabrać się cwanemu właścicielowi mieszkania, który kazał mi się rozliczać za ogrzewanie i wodę wg liczników co miesiąc, gdzie po kilku miesiącach okazało się, że to jest już zawarte w opłatach eksploatacyjnych, więc tak naprawdę płaciłam za to dwa razy. każdy ma prawo powiedzieć, że moja sprawa, moje ustalenia, przecież zgodziłam się. sama też tak mówię. ale czy to oznacza, że nie mogę pod względem moralnym ocenić tego człowieka?

są takie sytuacje, których nie znamy z autopsji i nie wiemy, jak coś powinno wyglądać, żeby nam pasowało. dlatego człowiek tak dobrze uczy się na błędach i dlatego całe życie kształtuje się jego osobowość. bo cały czas próbuje czegoś nowego i dowiaduje się w praniu, jakie układy mu tak naprawdę pasują.
Te dwa przykłady, które przytoczyłaś to ewidentne przykłady oszustwa. Faceta Autorki oszustem bym nie nazwała. Ot, jest po prostu osobą, która ma inne podejście do finansów w związkach niż Ty, Autorka i większość osób na wizażu.
Monika828282 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 16:24   #755
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Monika828282 Pokaż wiadomość
Te dwa przykłady, które przytoczyłaś to ewidentne przykłady oszustwa. Faceta Autorki oszustem bym nie nazwała. Ot, jest po prostu osobą, która ma inne podejście do finansów w związkach niż Ty, Autorka i większość osób na wizażu.
czy ja wiem, czy oszustwa? towar jest wart tyle, ile jest ktoś w stanie za niego dać. taka babcia czy dziadek po prostu nie wiedzą, że mogą kupić to samo gdzie indziej za 1/10 proponowanej ceny.

masz rację, to jest człowiek z innym podejściem. ja go oceniłam na podstawie moich doświadczeń i mojego podejścia. napisałam, że nie widzę w jego zachowaniu miłości do Autorki, zaś u Autorki widzę małe doświadczenie i nieznajomość tematu, z którym wcześniej nigdy się nie zetknęła osobiście.

za resztę osób z wątku mówić nie mogę.
Stary 2018-01-27, 16:27   #756
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Nie wiem o co ci chodzi dziewczyno ale nie masz już chyba nic mądrego do powiedzenia i szukasz tego typu zaczepek? Może rzeczywiście daj sobie spokój z pisaniem bo to co teraz robić nie wnosi niczego do tematu, zaśmieca go jedynie.
lastnightryder jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 16:27   #757
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba musi utrzymywać wszystkie niepracujące, czy coś a cały czas pisze, że jakby partnerka była mniej majętna, to nie byłby taki wymagający. Właśnie widać, po tym jak napisałam, że mój facet ma kilka razy więcej niż ja i po prostu chce, żeby mi było łatwiej

Nie martw się, lastnightryder, on nie ma mieszkania na kredyt a ja niedługo rezygnuję ze swojego pokoju i zaczynam płacić z nim na pół. Nie mam faceta frajera, ja tak tylko o tym, że każdy w związku ustala, co mu pasuje

Chociaż przyznam się, że do tej pory płacił za całe mieszkanie, a ja tam sobie pasozytowalam za darmo kilka miesięcy, bo wciąż oficjalnie miałam wynajęty pokój
To jednak chyba coś dorabiasz, skoro będziesz się dokładać?
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 16:29   #758
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem o co ci chodzi dziewczyno ale nie masz już chyba nic mądrego do powiedzenia i szukasz tego typu zaczepek? Może rzeczywiście daj sobie spokój z pisaniem bo to co teraz robić nie wnosi niczego do tematu, zaśmieca go jedynie.
jeśli Ci przeszkadzam, to skorzystaj z opcji ignorowania. (Twoja wypowiedź też nic nie wniosła do tematu, chyba, że się mylę?)
Stary 2018-01-27, 16:34   #759
kalor
Gazela inteligencji

Cytat:
A ty może nie zaprzeczaj samemu sobie, pisząc, że nie przeszkadza ci, że ktoś ma inne zdanie i ustalenia, skoro najwyraźniej ci przeszkadza na tyle, że postanowiłeś na mnie naskoczyć, po tym jak napisałam, jakie ja mam ustalenia w związku, nikogo nie obraziłam i nie powinno to nikogo boleć?

---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
To jednak chyba coś dorabiasz, skoro będziesz się dokładać?
Rodzice dają mi kasę na pokój, przerzucę środki na nasze wspólne mieszkanie
Stary 2018-01-27, 16:41   #760
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:

Chciałbym zobaczyć jak ty utrzymujesz swojego faceta kończącego studia np. prawnicze
Pomijasz pewne ważne fakty i dziwisz się mojej reakcji. Perspektywa, że kończysz lada chwila studia, wynajmujesz jeszcze gdzieś cały czas pokój oraz ustalenia że za chwile będziecie wynajmować coś wspólnie płacąc po połowie, ma tu ogromne znaczenie.

---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ----------

Cytat:
jeśli Ci przeszkadzam, to skorzystaj z opcji ignorowania. (Twoja wypowiedź też nic nie wniosła do tematu, chyba, że się mylę?)
Nie będę ci odpowiadał, na rzeczy odbiegające zupełnie od tematu.

---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ----------

Cytat:
A ty może nie zaprzeczaj samemu sobie, pisząc, że nie przeszkadza ci, że ktoś ma inne zdanie i ustalenia, skoro najwyraźniej ci przeszkadza na tyle, że postanowiłeś na mnie naskoczyć, po tym jak napisałam, jakie ja mam ustalenia w związku, nikogo nie obraziłam i nie powinno to nikogo boleć?

---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ----------

Rodzice dają mi kasę na pokój, przerzucę środki na nasze wspólne mieszkanie
Poczytaj co pisze w swoich wypowiedziach, może zrozumiesz o co mi chodzi i że potrafię w tym wszystkich uwzględnić różne okoliczności. Dla tych którzy mają problem z wywnioskowaniem tego to teraz pełnym zdaniem. Każda para ma prawo żyć według własnych ustaleń i nic mi do tego.
Stary 2018-01-27, 16:48   #761
kalor
Gazela inteligencji

Cytat:
Chciałbym zobaczyć jak ty utrzymujesz swojego faceta kończącego studia np. prawnicze
Pomijasz pewne ważne fakty i dziwisz się mojej reakcji. Perspektywa, że kończysz lada chwila studia, wynajmujesz jeszcze gdzieś cały czas pokój oraz ustalenia że za chwile będziecie wynajmować coś wspólnie płacąc po połowie, ma tu ogromne znaczenie.
Jakbym zarabiała tyle, żeby nas utrzymać razem, to bym utrzymywała, daruj sobie automatyczne sugerowanie mi hipokryzji powiem więcej, jeśli bym miała zarabiać duzo, a mój facet bardzo mało, i wolałby się spełniać w pracy niezarobkowej, to jak najbardziej bym była za, bo po co ma harować w nielubianej pracy za marne pieniądze, jeśli tego nie potrzebujemy?

Była tez mowa o tym, że studiuję przecież, co prawda nie ja napisałam, ale inna użytkowniczka przede mną.

I wciąż uważam, że przeczysz sam sobie, bo skoro akceptujesz to, że ktoś mieć może inny układ w związku i inne zdanie, to nie powinieneś rzucać ciętych komentarzy czego już nie pisze w odniesieniu do siebie, bo nie czuję się urażona, czy coś, tylko po prostu nie podoba mi się, jak ktoś mówi, że każdy może mieć swoje zdanie, a później przy najbliższej okazji leci komentować czyjeś życie

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ----------

Cytat:
Poczytaj co pisze w swoich wypowiedziach, może zrozumiesz o co mi chodzi i że potrafię w tym wszystkich uwzględnić różne okoliczności. Dla tych którzy mają problem z wywnioskowaniem tego to teraz pełnym zdaniem. Każda para ma prawo żyć według własnych ustaleń i nic mi do tego.
Nic ci do tego, ale chętnie skomentujesz i skrytykujesz

---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ----------

Nawet jakbym rzeczywiście siedziała w domu i nic nie robiła, to swoim poprzednim komentarzem po prostu zaprzeczasz temu, że rzekomo nic ci do tego. Po po co on byl w innym razie? I tylko to ci wytykam
Stary 2018-01-27, 16:51   #762
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
A Ty ciągle jak mantra "dokładać się do jakiegoś kredytu". Zrozum, że ten świat jest tak urządzony, że darmowe mieszkania nie spadają z nieba i płacenie tylko połowy czynszu i rachunków to nie jest płacenie za siebie (jak piszesz), bo gdyby nie partner to w żadnym innym miejscu nie miałabyś takiej możliwości. Więc wypadałoby zaproponować partnerowi chęć dorzucania się do kredytu, jeśli odmówi to obie strony są zadowolone i mają czyste sumienie.

A taka sytuacja na przykład, wprowadzasz się do partnera, który ma kredyt, dorzucasz mu połowę czynszu i rachunków (do kredytu nie) i on po pewnym czasie mówi "kochanie, postanowiłem wystawić moje mieszkanie na wynajem a sami sobie wynajmiemy jakieś inne". Płaciłabyś wtedy połowę kwoty najmu czy już wtedy partner by stracił nieco w Twoich oczach?
Nie wiem zależy z jakiego powodu, moze by musiał mieć kasę żeby leczyć kogoś z rodziny, to bym wtedy by nie musiał robić cyrkow, tylko bym mu oddała.swoje oszczędności. A jeśli dlatego żeby na mnie wymusić te opłaty w taki sposób, to bym z nim nie była ☺ A jeśli on miałby mieszkanie w innym mieście, a przeprowadził się do mnie i swoje wynajął, bo tak by nam pasowało, to by płacił połowę rachunków i nic mi do jego mieszkania czy dochodów z niego ☺

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 16:52   #763
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Nic ci do tego, ale chętnie skomentujesz i skrytykujesz
Przecież na tym polega dyskusja, że każdy komentuje a może i czasem krytykuje tok myślenia innej osoby. Gdybyśmy wszyscy na wstępie stwierdzili że każdy ma prawo do indywidualny ustaleń z partnerem. Temat nie miałby tylu stron.
Stary 2018-01-27, 16:57   #764
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
To może chociaż warto spytać partnera na wstępie co o tym sądzi i jak on to widzi? Bo może mieć zupełnie inny pogląd niż Ty i np. w głowie może mu się nie mieścić, że Ty nie zaproponujesz mu nic ponad dzielenie czynszu i rachunków.
No hmm... dla mnie to oczywista oczywistość, że przed przeprowadzką taka rozmowa się odbyła żeby uniknąć późniejszych nieporozumień.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

Cytat:
No ale o co Ci chodzi? Mają układ jaki mają? No co Ci do tego? Jak już zauważyłeś Twoja wizja nie jest jedyna a na siłę próbujesz wmówić innym osobom jak powinny żyć.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 17:00   #765
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Nie będę ci odpowiadał, na rzeczy odbiegające zupełnie od tematu.
najpierw mi odpowiadasz na mój żart, który kierowałam do kalor, a teraz piszesz, że nie będziesz na takie rzeczy odpowiadał. a podobno to kobieta zmienną jest
Stary 2018-01-27, 17:01   #766
kalor
Gazela inteligencji

Cytat:
Przecież na tym polega dyskusja, że każdy komentuje a może i czasem krytykuje tok myślenia innej osoby. Gdybyśmy wszyscy na wstępie stwierdzili że każdy ma prawo do indywidualny ustaleń z partnerem. Temat nie miałby tylu stron.
Ale niekoniecznie personalnie. Do tej pory każdy dyskutował teoretycznie, nie pisząc nikomu „ale TY jesteś frajerem”, „ale TY jesteś pasożytem”, ale zawsze musi trafić się ta pierwsza osoba

Zresztą temat kredytu mnie nie dotyczy (mam nadzieję, że kredyt będę brać razem z partnerem za kilka lat), więc wykłócać się tu nie będę, przedstawiałam jedynie moją opinię, że każdy układ jest ok, jeśli tylko obu stronom odpowiada i możemy sobie tylko tłumaczyć tutaj, co pasuje czy pasowałoby nam w naszych związkach. Co rzekomo ty tez twierdzisz, no ale... Tak nie do końca
Stary 2018-01-27, 17:19   #767
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Ale niekoniecznie personalnie. Do tej pory każdy dyskutował teoretycznie, nie pisząc nikomu „ale TY jesteś frajerem”, „ale TY jesteś pasożytem”, ale zawsze musi trafić się ta pierwsza osoba

Zresztą temat kredytu mnie nie dotyczy (mam nadzieję, że kredyt będę brać razem z partnerem za kilka lat), więc wykłócać się tu nie będę, przedstawiałam jedynie moją opinię, że każdy układ jest ok, jeśli tylko obu stronom odpowiada i możemy sobie tylko tłumaczyć tutaj, co pasuje czy pasowałoby nam w naszych związkach. Co rzekomo ty tez twierdzisz, no ale... Tak nie do końca
Gdzie napisałem, że ktoś jest frajerem czy pasożytem, zacytuj mi proszę. Napisałem jaki jest mój stosunek do układów w związków i celowo zrobiłem to jednym zdaniem, nie da się bardziej tego oznajmić. A mimo to ty dalej swoje
Stary 2018-01-27, 17:32   #768
kalor
Gazela inteligencji

Cytat:
Gdzie napisałem, że ktoś jest frajerem czy pasożytem, zacytuj mi proszę. Napisałem jaki jest mój stosunek do układów w związków i celowo zrobiłem to jednym zdaniem, nie da się bardziej tego oznajmić. A mimo to ty dalej swoje
Oj stary, to były takie przykłady, nie chciałam cię po prostu zacytować, ale jak nie pamiętasz, co napisałeś, to mogę, oczywiście. Widzę, że dla ciebie wciąż nieprzyjemne, osobiste komentarze są zgodne z ideą „nie moja sprawa, jak ktoś żyje”, ale cóż, nie przekonujesz mnie ciągłym powtarzaniem tego samego, a robieniem czego innego widzę, że dziewczyn wyżej tez nie. Słowami nie zaczarujesz rzeczywistości. Cóż, dalsza dyskusja zbędna, bo najpewniej i tak bedziesz dalej robił to samo
Stary 2018-01-27, 17:46   #769
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
klepanie się po pleckach przyjemna rzecz.

----

oraz nadal uważam, że bardziej jednak opłaca się finansowo kupić mieszkanie, niż całe życie wynajmować. dlatego moim zdaniem kupno mieszkania to inwestycja.
Najbardziej się opłaca znaleźć partnera z kredytem i za 10 lat związku kupić sobie własne mieszkanie bez kredytu za odłożone pieniądze.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 17:51   #770
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Oj stary, to były takie przykłady, nie chciałam cię po prostu zacytować, ale jak nie pamiętasz, co napisałeś, to mogę, oczywiście. Widzę, że dla ciebie wciąż nieprzyjemne, osobiste komentarze są zgodne z ideą „nie moja sprawa, jak ktoś żyje”, ale cóż, nie przekonujesz mnie ciągłym powtarzaniem tego samego, a robieniem czego innego widzę, że dziewczyn wyżej tez nie. Słowami nie zaczarujesz rzeczywistości. Cóż, dalsza dyskusja zbędna, bo najpewniej i tak będziesz dalej robił to samo
O czym ty piszesz, bo ja nie wiem poważnie. Wmawiasz mi jakieś rzeczy z kosmosu i twierdzisz że ja tak uważam. Zacytuj prosiłem cie o to, pobawimy się w interpretacji moich wypowiedzi. Przeczytaj jeszcze raz moje posty i zastanów się jak mają do tego co ty piszesz? Wymyśliłaś sobie że cię krytykuje, ubliżam ci itd. bo niby w jaki sposób? Podważamy tu tok myślenia innych aby przedstawić swoje argumenty, jakbyś nie zauważyła to każdy tak robi.

Edytowane przez lastnightryder
Czas edycji: 2018-01-27 o 17:58
Stary 2018-01-27, 18:02   #771
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Najbardziej się opłaca znaleźć partnera z kredytem i za 10 lat związku kupić sobie własne mieszkanie bez kredytu za odłożone pieniądze.

no i fajnie, w razie rozstania każdy ma gdzie mieszkać i każdy płacił za to swoją kasą. ja nie widzę problemu, ale akceptuję, że Ty go widzisz.
Stary 2018-01-27, 18:05   #772
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
No ale cały czas się tu odnosimy do sytuacji opisanej przez Autorkę, czyli takiej, w której jej partner dał znać już na początku, że oczekuje dokładania się do kredytu w określonej kwocie i ona to zaakceptowała (bo było dla niej i tak korzystniejsze finansowo niż samodzielny wynajem) a potem i tak został okrzyknięty burakiem i naciągaczem.
Tak, to racja. Znaczy dla mnie to i tak jest zarabianie na partnerce i nie jest to fajne, ale wiadomo, ludzie mają różne podejście do tematu, co widać po tym wątku Natomiast prawdą jest to, że zgodziła się na taki układ, nie zaprotestowała w momencie kiedy zaczęło się robić nieprzyjemnie i pojawiła się wizja tego długu, dopiero kiedy narósł dług i jej frustracja spowodowana tym związkiem, kiedy pojawiła się chęć odejścia, to pojawiło się myślenie jak to rozwiązać.
Stary 2018-01-27, 18:10   #773
kalor
Gazela inteligencji

Ojejciu, serio? No dobrze, jak nie potrafisz poszukać w swoich postach...

Cytat:
Z tego wynika, że nie podoba ci się mój wybór i uważasz, że nie powinnam o nim pisać w internecie, bo to jest „chwalenie”, a nie mam się czym chwalić - czyli to, co robię, nie jest twoim zdaniem dobre. Ten komentarz był najzwyczajniej w świecie niemiły i komentujący negatywnie moje związkowe ustalenia, chociaż mi nie ublizyłes.

O, teraz zauważyłam; powinieneś napisać: „nie wierzę, naprawdę nie wierzꔀ
Mam nadzieję, że przyda się w przyszłości

Cytat:
Każda para ma prawo żyć według własnych ustaleń i nic mi do tego.
Tu piszesz, że nie masz nic do tego, CO SIĘ WYKLUCZA.

Cytat:
Tu sugerujesz, że twoja reakcja jest zrozumiała, bo postępuję tak, a nie inaczej. I jak się ma to do tego, że nie masz nic do cudzego życia?

A teraz pobawmy się inaczej: zacytuj mi, gdzie ja ci zarzuciłam, że mi ubliżyłeś? Proszę o cytat

Albo nie, bo już mi się nie chce pisać, nie wysilaj się, bo i tak nie znajdziesz.

Ja ci nie piszę, że jestem urażona, tylko że to się po prostu wyklucza i tyle. Zarzucam ci sprzeczność w internecie i niemiły komentarz, który dało się sformułować inaczej, ale mnie wcale nie uraził. Tylko tyle, ale bronisz tego, jak niepodległości. Naprawdę, to było żartobliwe wytkniecie ci, że sobie zaprzeczyłeś, nie wierzę, że muszę to tłumaczyć tyloma słowami, jeszcze przy okazji nawalając wszędzie emotikonki. Myślałam, że emocje przekazywane przez emotikonki w erze komputeryzacji są już dobrze znane, ale najwyraźniej się myliłam...

Cóż, przepraszam, że poczułeś się tak bardzo wywołany do dyskusji moim komentarzem, początkowo rzuconym żartobliwie, a później wyjaśnianym w kółko. Z mojej strony EOT

PS oznacza wypowiedź żartobliwą, tak na przyszłość

Sorki autorko i modzi za offtop, ale nie mogę się odzwyczaić od wchodzenia w internetowe dyskusje

Edytowane przez kalor
Czas edycji: 2018-01-27 o 18:15
kalor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 18:30   #774
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Ojejciu, serio? No dobrze, jak nie potrafisz poszukać w swoich postach (...)
kolega pisał jeszcze, że nasze podejście to szukanie frajera, a że jesteśmy w związkach, to najwyraźniej uważa naszych facetów za frajerów

zresztą niech myśli, co chce. jego broszka.

Edytowane przez motyla
Czas edycji: 2018-01-27 o 18:32
Stary 2018-01-27, 19:06   #775
Enfant_Double_Terrible
Raczkowanie

Cóż, wynajmując od kogoś pokój / mieszkanie / miejsce w pokoju, i płacisz opłaty, i często dokładasz się obcym ludziom do kredytu / czegokolwiek innego, na co składają. Zawsze fajniej dać tę kasę partnerowi, tak mi się wydaje. Ale jeśli kogoś na to nie bardzo stać, to sytuacja się według mnie ciut komplikuje. Gdybym rzeczywiście zarabiała 1300zł na rękę i miała ponad połowę przeznaczyć na mieszkanie, to chyba nie zdecydowałabym się na zamieszkanie z partnerem, bo bym uznała, że mnie nie stać na luksus związku z taką osobą. Zostałabym u rodziców, w zamian za opłaty najpewniej, gdyby była taka możliwość i im to nie przeszkadzało, rzecz jasna. Poza tym, świadomość, że partner zarabia kilka razy więcej, ale chcę ode mnie kasy, mimo, że znacząco wpłynęłoby to na pogorszenie mojego standardu życia, sprawiłoby prawdopodobnie, że zaczęłabym się zastanawiać nad jego intencjami. Nie jestem jednak z kamienia i także rozumiem obiekcje kogoś, kto jest po drugiej stronie, ponieważ, tak, mieszkanie za opłaty w chacie na czyjś kredyt to jednak, ujmując rzecz brutalnie, dobry deal dla jednej ze stron i też można, zwłaszcza w momentach kryzysowych, mieć różne myśli. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której np. zmieniam pracę na taką, która jest o wiele lepiej płatna, oszczędzam hajs, płacę połowę opłat i zostawiam ukochanego z ratą kredytu.

Jeżeli ktoś ma partnera, który kredyt ogarnia sam i nie wymaga dokładania się doń, to też miło. A jak ktoś jest w ogóle utrzymywany i żadna strona nie będzie miała z tym problemu np. na wypadek rozstania, to już w ogóle raj.

W sytuacji OPki razi mnie przede wszystkim to, że koleś jest/był taki nieugięty i nie potrafi dostosować ustaleń do sytuacji życiowej kogoś, kogo rzekomo kocha, tylko idzie według starego planu jak koń z klapkami na oczach. Okoliczności się zmieniają i wydaje mi się, że dobrze jest kierować się czasami też dobrem drugiej osoby, nie tylko zawsze swoim... Tym bardziej, że laska zmieniła pracę i miejsce zamieszkania specjalnie dla tego związku. Ciekawe, jak by zareagował, gdyby powiedziała, że jednak go kopnie w , bo za ten hajs w swoim mieście będzie sobie na własny rachunek żyła w kawalerce.

A co do prawa do zaproponowania takiego układu... Pewnie, że miał prawo. Miałby nawet prawo zaproponować, że codziennie po 18 będzie jej sprzedawał plaskacza. Z tym, że skoro jest mowa o związku dwójki kochających się ludzi, no to ocenia się zachowanie także pod tym kątem... Specjalnie kochająco mi to nie wygląda. Nie sam plan nawet, bardziej sposób wprawienia go w ruch.

Edytowane przez Enfant_Double_Terrible
Czas edycji: 2018-01-27 o 19:44
Enfant_Double_Terrible jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 19:23   #776
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
no i fajnie, w razie rozstania każdy ma gdzie mieszkać i każdy płacił za to swoją kasą. ja nie widzę problemu, ale akceptuję, że Ty go widzisz.
No i partner miesiąc później traci pracę i zabierają mu mieszkanie. I tylko jedno ma mieszkanie.

Albo jeden musiał zapłacić dwa razy tyle, żeby drugi miał taniej (bo kredyt jak bierzesz to oddajesz dwa razy tyle).

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 19:31   #777
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
No i partner miesiąc później traci pracę i zabierają mu mieszkanie. I tylko jedno ma mieszkanie.

Albo jeden musiał zapłacić dwa razy tyle, żeby drugi miał taniej (bo kredyt jak bierzesz to oddajesz dwa razy tyle).
Jest coś takiego, jak ubezpieczenie kredytu od utraty pracy.
I nie, nie zawsze oddaje się dwa razy tyle, wszystko zależy od rodzaju kredytu.
Stary 2018-01-27, 19:43   #778
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
kolega pisał jeszcze, że nasze podejście to szukanie frajera, a że jesteśmy w związkach, to najwyraźniej uważa naszych facetów za frajerów

zresztą niech myśli, co chce. jego broszka.
Jeszcze pisał że jestem egoistka, a kobiety to wogole leca na kase 😀

Generalnie związek powinien być dobrym dealem dla partnerów 😉

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 20:07   #779
Enfant_Double_Terrible
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mahdab Pokaż wiadomość
Generalnie związek powinien być dobrym dealem dla partnerów ��
Nawet nie o to chodzi, że ludzie mają się rozliczać z każdego grosza, a związek ma być rozumiany w kategorii dealu, przecież to by była degrengolada. Nie wiem, jak inni tutaj, ale ja się napatrzyłam w życiu na kobiety, które liczyły wyłącznie na przyzwoitość mężów, a zostały po bardzo długim stażu związku z niczym, ponieważ nie zadbały w żaden sposób o zabezpieczenie własnej przyszłości w przypadku, gdyby coś nie wyszło. Niejednokrotnie te kobiety także ufały swoim partnerom, niejednokrotnie były bardzo zakochane. Trudno jest o czymś takim zapomnieć, kiedy patrzysz na kogoś, kto nawet za bardzo nie może się rozstać, bo ma te 50, czy 60 lat, i był przez większość życia np. gospodynią. Jest fajnie, póki jesteśmy młodzi / aktywni zawodowo / zdrowi i względnie samodzielni.

Najlepiej by było, gdyby w związku było mniej-więcej po równo w obie strony, żeby nikt się nie czuł wykorzystywany ani dłużny, tak mi się wydaje.

Edytowane przez Enfant_Double_Terrible
Czas edycji: 2018-01-27 o 20:16
Enfant_Double_Terrible jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 21:12   #780
motyla
Zakorzenienie

Cytat:

to samo może się wydarzyć, jak człowiek nie ma partnera, z którym może się rozstać, więc nie rozumiem, do czego zmierzasz.

nie wiem, nie rozumiesz, że dla mnie w związku nie ma Twoje, moje tylko nasze? to, co Twoim zdaniem powinnam płacić TZ-towi z racji tego, że oszczędzam na wynajmie, wraca/wróci do niego tak czy siak w innej postaci.

---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Mahdab Pokaż wiadomość
Generalnie związek powinien być dobrym dealem dla partnerów 😉

Cytat:
Napisane przez Enfant_Double_Terrible Pokaż wiadomość

Najlepiej by było, gdyby w związku było mniej-więcej po równo w obie strony, żeby nikt się nie czuł wykorzystywany ani dłużny, tak mi się wydaje.
pełna zgoda

Edytowane przez motyla
Czas edycji: 2018-01-27 o 21:10
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości