|
|
#751 |
|
Gazela inteligencji
|
Dot.: Dług za mieszkanie u faceta
No, tym że studiując medycynę nie mam przymusu zaczynania się jeszcze w pracy
![]() Widać, jak bardzo akceptujesz czyjeś ustalenia związkowe nawet jakbym siedziała na dupie i malowała paznokcie całymi dniami, a mój facet nie widziałby w tym przeszkód, to wyłącznie nasza sprawa, i napisałam o tym, żeby właśnie ten punkt przedstawić
|
|
#752 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#753 | |
|
Gazela inteligencji
|
Cytat:
a cały czas pisze, że jakby partnerka była mniej majętna, to nie byłby taki wymagający. Właśnie widać, po tym jak napisałam, że mój facet ma kilka razy więcej niż ja i po prostu chce, żeby mi było łatwiejNie martw się, lastnightryder, on nie ma mieszkania na kredyt a ja niedługo rezygnuję ze swojego pokoju i zaczynam płacić z nim na pół. Nie mam faceta frajera, ja tak tylko o tym, że każdy w związku ustala, co mu pasuje ![]() Chociaż przyznam się, że do tej pory płacił za całe mieszkanie, a ja tam sobie pasozytowalam za darmo kilka miesięcy, bo wciąż oficjalnie miałam wynajęty pokój
Edytowane przez kalor Czas edycji: 2018-01-27 o 16:21 |
|
|
|
|
|
#754 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#755 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
masz rację, to jest człowiek z innym podejściem. ja go oceniłam na podstawie moich doświadczeń i mojego podejścia. napisałam, że nie widzę w jego zachowaniu miłości do Autorki, zaś u Autorki widzę małe doświadczenie i nieznajomość tematu, z którym wcześniej nigdy się nie zetknęła osobiście. za resztę osób z wątku mówić nie mogę. |
|
|
|
|
|
#756 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem o co ci chodzi dziewczyno ale nie masz już chyba nic mądrego do powiedzenia i szukasz tego typu zaczepek? Może rzeczywiście daj sobie spokój z pisaniem bo to co teraz robić nie wnosi niczego do tematu, zaśmieca go jedynie.
|
|
|
|
|
#757 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#758 |
|
Zakorzenienie
|
jeśli Ci przeszkadzam, to skorzystaj z opcji ignorowania. (Twoja wypowiedź też nic nie wniosła do tematu, chyba, że się mylę?)
|
|
|
|
|
#759 | |
|
Gazela inteligencji
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ---------- Rodzice dają mi kasę na pokój, przerzucę środki na nasze wspólne mieszkanie
|
|
|
#760 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pomijasz pewne ważne fakty i dziwisz się mojej reakcji. Perspektywa, że kończysz lada chwila studia, wynajmujesz jeszcze gdzieś cały czas pokój oraz ustalenia że za chwile będziecie wynajmować coś wspólnie płacąc po połowie, ma tu ogromne znaczenie. ---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#761 | ||
|
Gazela inteligencji
|
Cytat:
powiem więcej, jeśli bym miała zarabiać duzo, a mój facet bardzo mało, i wolałby się spełniać w pracy niezarobkowej, to jak najbardziej bym była za, bo po co ma harować w nielubianej pracy za marne pieniądze, jeśli tego nie potrzebujemy? Była tez mowa o tym, że studiuję przecież, co prawda nie ja napisałam, ale inna użytkowniczka przede mną. I wciąż uważam, że przeczysz sam sobie, bo skoro akceptujesz to, że ktoś mieć może inny układ w związku i inne zdanie, to nie powinieneś rzucać ciętych komentarzy czego już nie pisze w odniesieniu do siebie, bo nie czuję się urażona, czy coś, tylko po prostu nie podoba mi się, jak ktoś mówi, że każdy może mieć swoje zdanie, a później przy najbliższej okazji leci komentować czyjeś życie ![]() ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- Nawet jakbym rzeczywiście siedziała w domu i nic nie robiła, to swoim poprzednim komentarzem po prostu zaprzeczasz temu, że rzekomo nic ci do tego. Po po co on byl w innym razie? I tylko to ci wytykam
|
|
|
#762 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#763 |
|
Raczkowanie
|
Przecież na tym polega dyskusja, że każdy komentuje a może i czasem krytykuje tok myślenia innej osoby. Gdybyśmy wszyscy na wstępie stwierdzili że każdy ma prawo do indywidualny ustaleń z partnerem. Temat nie miałby tylu stron.
|
|
|
|
|
#764 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- No ale o co Ci chodzi? Mają układ jaki mają? No co Ci do tego? Jak już zauważyłeś Twoja wizja nie jest jedyna a na siłę próbujesz wmówić innym osobom jak powinny żyć. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#765 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#766 | |
|
Gazela inteligencji
|
Cytat:
![]() Zresztą temat kredytu mnie nie dotyczy (mam nadzieję, że kredyt będę brać razem z partnerem za kilka lat), więc wykłócać się tu nie będę, przedstawiałam jedynie moją opinię, że każdy układ jest ok, jeśli tylko obu stronom odpowiada i możemy sobie tylko tłumaczyć tutaj, co pasuje czy pasowałoby nam w naszych związkach. Co rzekomo ty tez twierdzisz, no ale... Tak nie do końca
|
|
|
#767 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#768 | |
|
Gazela inteligencji
|
Cytat:
|
|
|
#769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#770 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez lastnightryder Czas edycji: 2018-01-27 o 17:58 |
|
|
|
|
|
#771 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#772 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Natomiast prawdą jest to, że zgodziła się na taki układ, nie zaprotestowała w momencie kiedy zaczęło się robić nieprzyjemnie i pojawiła się wizja tego długu, dopiero kiedy narósł dług i jej frustracja spowodowana tym związkiem, kiedy pojawiła się chęć odejścia, to pojawiło się myślenie jak to rozwiązać.
|
|
|
|
#773 | ||
|
Gazela inteligencji
|
Ojejciu, serio? No dobrze, jak nie potrafisz poszukać w swoich postach...
Z tego wynika, że nie podoba ci się mój wybór i uważasz, że nie powinnam o nim pisać w internecie, bo to jest âchwalenieâ, a nie mam się czym chwalić - czyli to, co robię, nie jest twoim zdaniem dobre. Ten komentarz był najzwyczajniej w świecie niemiły i komentujący negatywnie moje związkowe ustalenia, chociaż mi nie ublizyłes. O, teraz zauważyłam; powinieneś napisać: ânie wierzę, naprawdę nie wierzęâ Mam nadzieję, że przyda się w przyszłości ![]() Cytat:
Cytat:
![]() A teraz pobawmy się inaczej: zacytuj mi, gdzie ja ci zarzuciłam, że mi ubliżyłeś? Proszę o cytat Albo nie, bo już mi się nie chce pisać, nie wysilaj się, bo i tak nie znajdziesz. Ja ci nie piszę, że jestem urażona, tylko że to się po prostu wyklucza i tyle. Zarzucam ci sprzeczność w internecie i niemiły komentarz, który dało się sformułować inaczej, ale mnie wcale nie uraził. Tylko tyle, ale bronisz tego, jak niepodległości. Naprawdę, to było żartobliwe wytkniecie ci, że sobie zaprzeczyłeś, nie wierzę, że muszę to tłumaczyć tyloma słowami, jeszcze przy okazji nawalając wszędzie emotikonki. Myślałam, że emocje przekazywane przez emotikonki w erze komputeryzacji są już dobrze znane, ale najwyraźniej się myliłam... Cóż, przepraszam, że poczułeś się tak bardzo wywołany do dyskusji moim komentarzem, początkowo rzuconym żartobliwie, a później wyjaśnianym w kółko. Z mojej strony EOT PS oznacza wypowiedź żartobliwą, tak na przyszłość ![]() Sorki autorko i modzi za offtop, ale nie mogę się odzwyczaić od wchodzenia w internetowe dyskusje
Edytowane przez kalor Czas edycji: 2018-01-27 o 18:15 |
||
|
|
|
|
#774 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zresztą niech myśli, co chce. jego broszka. Edytowane przez motyla Czas edycji: 2018-01-27 o 18:32 |
|
|
|
|
|
#775 |
|
Raczkowanie
|
Cóż, wynajmując od kogoś pokój / mieszkanie / miejsce w pokoju, i płacisz opłaty, i często dokładasz się obcym ludziom do kredytu / czegokolwiek innego, na co składają. Zawsze fajniej dać tę kasę partnerowi, tak mi się wydaje. Ale jeśli kogoś na to nie bardzo stać, to sytuacja się według mnie ciut komplikuje. Gdybym rzeczywiście zarabiała 1300zł na rękę i miała ponad połowę przeznaczyć na mieszkanie, to chyba nie zdecydowałabym się na zamieszkanie z partnerem, bo bym uznała, że mnie nie stać na luksus związku z taką osobą. Zostałabym u rodziców, w zamian za opłaty najpewniej, gdyby była taka możliwość i im to nie przeszkadzało, rzecz jasna. Poza tym, świadomość, że partner zarabia kilka razy więcej, ale chcę ode mnie kasy, mimo, że znacząco wpłynęłoby to na pogorszenie mojego standardu życia, sprawiłoby prawdopodobnie, że zaczęłabym się zastanawiać nad jego intencjami. Nie jestem jednak z kamienia i także rozumiem obiekcje kogoś, kto jest po drugiej stronie, ponieważ, tak, mieszkanie za opłaty w chacie na czyjś kredyt to jednak, ujmując rzecz brutalnie, dobry deal dla jednej ze stron i też można, zwłaszcza w momentach kryzysowych, mieć różne myśli. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której np. zmieniam pracę na taką, która jest o wiele lepiej płatna, oszczędzam hajs, płacę połowę opłat i zostawiam ukochanego z ratą kredytu.
Jeżeli ktoś ma partnera, który kredyt ogarnia sam i nie wymaga dokładania się doń, to też miło. A jak ktoś jest w ogóle utrzymywany i żadna strona nie będzie miała z tym problemu np. na wypadek rozstania, to już w ogóle raj. W sytuacji OPki razi mnie przede wszystkim to, że koleś jest/był taki nieugięty i nie potrafi dostosować ustaleń do sytuacji życiowej kogoś, kogo rzekomo kocha, tylko idzie według starego planu jak koń z klapkami na oczach. Okoliczności się zmieniają i wydaje mi się, że dobrze jest kierować się czasami też dobrem drugiej osoby, nie tylko zawsze swoim... Tym bardziej, że laska zmieniła pracę i miejsce zamieszkania specjalnie dla tego związku. Ciekawe, jak by zareagował, gdyby powiedziała, że jednak go kopnie w A co do prawa do zaproponowania takiego układu... Pewnie, że miał prawo. Miałby nawet prawo zaproponować, że codziennie po 18 będzie jej sprzedawał plaskacza. Z tym, że skoro jest mowa o związku dwójki kochających się ludzi, no to ocenia się zachowanie także pod tym kątem... Specjalnie kochająco mi to nie wygląda. Nie sam plan nawet, bardziej sposób wprawienia go w ruch. Edytowane przez Enfant_Double_Terrible Czas edycji: 2018-01-27 o 19:44 |
|
|
|
|
#776 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo jeden musiał zapłacić dwa razy tyle, żeby drugi miał taniej (bo kredyt jak bierzesz to oddajesz dwa razy tyle). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#777 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
I nie, nie zawsze oddaje się dwa razy tyle, wszystko zależy od rodzaju kredytu.
|
|
|
|
#778 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Generalnie związek powinien być dobrym dealem dla partnerów 😉 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#779 |
|
Raczkowanie
|
Nawet nie o to chodzi, że ludzie mają się rozliczać z każdego grosza, a związek ma być rozumiany w kategorii dealu, przecież to by była degrengolada. Nie wiem, jak inni tutaj, ale ja się napatrzyłam w życiu na kobiety, które liczyły wyłącznie na przyzwoitość mężów, a zostały po bardzo długim stażu związku z niczym, ponieważ nie zadbały w żaden sposób o zabezpieczenie własnej przyszłości w przypadku, gdyby coś nie wyszło. Niejednokrotnie te kobiety także ufały swoim partnerom, niejednokrotnie były bardzo zakochane. Trudno jest o czymś takim zapomnieć, kiedy patrzysz na kogoś, kto nawet za bardzo nie może się rozstać, bo ma te 50, czy 60 lat, i był przez większość życia np. gospodynią. Jest fajnie, póki jesteśmy młodzi / aktywni zawodowo / zdrowi i względnie samodzielni.
Najlepiej by było, gdyby w związku było mniej-więcej po równo w obie strony, żeby nikt się nie czuł wykorzystywany ani dłużny, tak mi się wydaje. Edytowane przez Enfant_Double_Terrible Czas edycji: 2018-01-27 o 20:16 |
|
|
|
|
#780 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem, nie rozumiesz, że dla mnie w związku nie ma Twoje, moje tylko nasze? to, co Twoim zdaniem powinnam płacić TZ-towi z racji tego, że oszczędzam na wynajmie, wraca/wróci do niego tak czy siak w innej postaci. ---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Cytat:
Cytat:
Edytowane przez motyla Czas edycji: 2018-01-27 o 21:10 |
|||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:15.

Natomiast prawdą jest to, że zgodziła się na taki układ, nie zaprotestowała w momencie kiedy zaczęło się robić nieprzyjemnie i pojawiła się wizja tego długu, dopiero kiedy narósł dług i jej frustracja spowodowana tym związkiem, kiedy pojawiła się chęć odejścia, to pojawiło się myślenie jak to rozwiązać.