|
|
#91 | |||
|
BAN stały
|
Dot.: Wyprawy wysokogorskie - godne podziwu czy samobojstwo
Cytat:
W tej chwili na całym świecie sposo osób realizuje jakieś wyzwania. Skacze z chmur, zdobywa sąsiednie kilkutysięczniki. Przeciętny Kowalski nie myśli o tym na co dzien bo i po co. Cytat:
Przy okazji zgadzam się z tym co Cava napisała, może ktoś złośliwie by to nazwał selekcją naturalną, ale coś w tym jest że ludzie mają w genach przekraczanie granic, sprawdzanie siebie i sytuacji, szukanie nowych rozwiązań. Po 2 pytanie raczej do partnerek himalaistów. Też wiedziały z kim się wiążą, jaki jest taki czlowiek. Wychodząc za kogoś o takich zainteresowaniach, rodząc mu dzieci, nie jest niczym zaskakującym że gość może z ktorejś ekstremalnej wyprawy nie wrócić, czy to w 4tym, czy w 15 roku związku. Może najlepiej zatem żyć i dać żyć innym. Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2018-01-28 o 12:57 |
|||
|
|
|
|
#92 |
|
BAN stały
|
[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;80904661]Bielecki był członkiem wyprawy na Broad Peak w 2013, gdy schodzili ze szczytu on i jeszcze jeden himalaista, Artur Małek, odłączyli się od Berbeki i Kowalskiego, nie utrzymywali z nimi kontaktu wzrokowego, zerwali integralność grupy i nie stosowali się do zaleceń kierownika wyprawy. postąpili oni wbrew zasadom etyki w górach.[/QUOTE]
To jest tylko jeden punkt widzenia. Według innych Bielecki i Małek spotkali Berbeke i Kowalskiego pod szczytami i namawiali ich żeby odstapili od ataku szczytowego i schodzili na dół bo było już późno. Berbeka podjął decyzję o próbie zdobycia szczytu z nie doświadczonym Kowalskim i brakło im czasu i sił żeby zejść. Berbeka był najbardziej doświadczonym i najstarszym członkiem ekipy. Jak niby Bielecki miał go zmusić do zejścia? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#93 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;80905506]tamta wyprawa też nie była wzorowo przygotowana. Berbeka miał 59 lat, nie przeszedł testów sprawnościowych. można gdybać i snuć hipotezy, że może jakby grupa się nie podzieliła, to i Berbeka, i Kowalski zeszliby cali i zdrowi. różnie mogło być.[/QUOTE]
Czytam właśnie raport, póki co same błędy i uchybienia kierownika wyprawy. Bielecki i Małek winni na tym samym poziomie. Najpierw kilka stron o błędach kierownika wyprawy, a potem pozytywna ocena jego zachowania podczas wyprawy o.O ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#95 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ilu znasz himalaistów, jak nie jesteś zbytnio w środowisku raczej niewielu. A potem wejdź na to tylko forum. Mój ojciec, moja matka - to, tamto. Autorzy: depresje, nerwice, toksyczne związki, zrujnowana samoocena. Sporo tego i najczęsciej piszą dzieci tzw. przeciętnych ludzi z przeciętnych domów. Tych osób jest o wiele więcej niż himalaistów, którzy ryzykują tym, że osierocą dziecko. I argument ten jest tak samo słaby przez to i dość fałszywy jak lansowanie np. że jak jesteś otyły to przeszkadza mi wielce że szkodzisz swojemu zdrowiu. Nie; przeszkadza -estetycznie że wyglądasz tak a nie inaczej -bo sorry bardzo kto się interesuje chorobami czy niedogodnościami swoich szczupłych sąsiadów np. ; nie mówiąc o tym, że niezdrowe jedzenie uwielbia jeść wiele osob, nie tylko te grubsze. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2018-01-28 o 13:08 |
|
|
|
|
|
#96 |
|
Konto usunięte
|
Co do ratownikow co wyszli z pomoca, to przeciez oni sami wchodza na takie wysokosci, dziela ta sama pasje, wiedza ze sami rownie dobrze mogli sie znalezc w takiej sytuacji ( lub nawet znalezli). Takze nie ma co im wspolczuc.
Ja podziwiam kazdego kto przekracza swoje granice i ma takie pasje. A parterki dobrze przeciez wiedza z kim sie wiaza. Co do dzieci to chyba lepiej miec takiego rodzica niz alkoholika. Ile w Polsce mamy ludzi z problemem alkoholowym i plodzacy radosnie dzieli? Ile z wizazanek jest z patologiczej rodziny? Wystarczy spojrzec na watki. Co do kasy uwazam ze jest 1000 innych gorszych sposob na wydanie kasy niz uratowanie komus zycia. Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#97 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie zawsze rodzisz dziecko jako alkoholik, bywa, że choroba przychodzi z czasem albo nasilają się nieciekawe cechy charakteru (np. krytykanctwo na każdym kroku. - Dorosły człowiek trafiając na osobę która podcina mu skrzydła raz drugi nie zareaguje, w koncu się zbuntuje i usadzi takiego senseja od 7 boleści. Ograniczy toksyczny kontakt lub ochrzani wrednego typa. Ale rozpoznaje toksyk. Dziecko przyjmuje za fakt, chłonie jak gąbka, rodzic nie napotyka oporu i (nie)nagle się okazuje, że mamusia raczy 17latkę tekstami że ta do niczego się nie nadaje, niczego nie jest w stanie osiągnąć i jest paskudna. A zaczęło się najprawdopodobniej niewinnie od: ''tiu tiu Milenka już turla piłeczkę dlaczego mój Krystianek jeszcze nie'' i ''Basia wygląda naładniej w kostiumiku elfki''. Albo związek się po czasie rozpada i rodzic przelewa frustrację na dziecko. )
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2018-01-28 o 13:15 |
|
|
|
|
|
#98 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#99 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Pamiętam z jaką krytyką w internecie spotykała się Martyna Wojciechowska gdy po urodzeniu dziecka realizowała wyprawy. Oczywiście, jej córka wciąż jeszcze jest tylko dzieckiem, nie jest powiedziane, czego tej rodzinie nie życzę, że za kilka lat pani Martyna nie zginęłaby niestety w jakimś wypadku podczas jakiejś ekspedycji. Ale też nie można zakładać że ''każdy'' himalaista ''zginie w górach''. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2018-01-28 o 13:28 |
|
|
|
|
|
#100 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#101 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#102 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#103 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#104 |
|
Raczkowanie
|
Są pomysły na wprowadzenie wspinaczki jako dyscypliny IO. Na ostatnich zimowych igrzyskach dry tooling był nawet dyscypliną pokazową na ostatnich zimowych igrzyskach.
Wspinaczka a wspinaczka wysokogórska to 2 różne sprawy. Wspinaczka wysokogórska nigdy nie będzie żadną dyscypliną chociażby dlatego, że nie da się odtworzyć warunków panujących wysoko w gorach w sztucznych warunkach. |
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wszystko sie robi dla pieniedzy. Niektorzy zarabiają glownie po to, zeby realizowac swoje pasje. Niektore z tych pasji sa okrutnie ryzykowne i to jest fakt. Ale oni po prostu tacy są, zmotywowani ryzykanci, ktorzy chca stawiac czola szczytom. Zresztą czesto ta pasja jest dzielona rodzinnie na linii brat siostra, czesto dzieci "dziedziczą" pasje wspinaczki. Nawet mimo tragicznej smierci rodzica.
Dla osoby siedzacej spokojnie przed tv to sie moze wydawac co najmniej nierozsądne. Z drugiej strony wyprawy na szczyt (i przygotowania) wymagają ogromnej sily, motywacji, determinacji. I to jest niezwykłe. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#106 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
Nieprawda. Sport "telewizyjny" to zwyczajna komercja i ma niewiele wspolnego z reprezentowaniem danego kraju na arenie miedzynarodowej. Dlatego np. Lewandowski jest taką "gwiazdą"
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#108 |
|
Konto usunięte
|
Znalazlam bardzo interesujacy komentarz na - no juz, nie wzdrygajcie sie tak - Pudelku.
''Nie wiem co napisać, zginął człowiek, po przejściach, z ogromną pasją, z samego piekła wszedł na szczyt, za 7mynlm podejsciem, góra postanowiła go zatrzymać dla siebie... czy mają prawo krytykować go ludzie, dla których główna rozrywka jest czytanie pudelka, a swój wolny czas spędzają w centrach handlowych? Chocbysmy 100 lat myśleli i tak nie zrozumiemy..'' Ja osobiscie podziwiam ludzi, ktorzy maja w zyciu pasje, ktorej potrafia sie poswiecic, dla ktorej potrafia ''wyjsc ze swojego ciala'' i pokonac swoje slabosci w taki sposob, w jaki nam sie nawet nie snilo. |
|
|
|
|
#109 |
|
Raczkowanie
|
Wiecie co jest najgorsze, nawet nie chodzi o to, że czapkins tam został, a Eli została uratowana. Najgorsze jest to, że nagle pół Polski jest ekspertem w himalaizmie zimowym. Ludzie nie zdają sobie sprawy jak ciężkiego wyboru musieli dokonać Urubko, Bielecki Tomala i Botor. Tak samo Revol, zostawiając Mackiewicza. Wg tego co mówiła jego stan gdy go zostawiała już był agonalny. Niestety polscy eksperci siedzący na kanapie z piwem w ręku i korzystający z fasiągów do Morskiego Oka wiedzą najlepiej jak powinno się taką akcję przeprowadzić.
|
|
|
|
|
#110 |
|
Raczkowanie
|
[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;8090795 1]
Ja osobiscie podziwiam ludzi, ktorzy maja w zyciu pasje, ktorej potrafia sie poswiecic, dla ktorej potrafia ''wyjsc ze swojego ciala'' i pokonac swoje slabosci w taki sposob, w jaki nam sie nawet nie snilo.[/QUOTE] Osobiście wolę mieć "nudnego" ojca w kapciach przed telewizorem, oglądającego dla rozrywki "1 z 10", na którego zawsze mogę liczyć i z nim porozmawiać, niż takiego himalaistę, którego podziwia wielu ludzi, tylko co z tego? Skoro miłość do gór jest silniejsza niż miłość do dziecka. No właśnie, miłość do gór... bardziej narkotyk, uzależnienie. Miłość do wódki, miłość do amfy... coś w ten deseń ale miłość, pasja to tak ładnie brzmi, tylko co komu z tej pasji oprócz samemu zainteresowanemu? a bliscy, rodzina, rodzice, żona dzieci tylko się zamartwiają i mają problemy przez tę pasję.
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja to też traktuję jako temat zastępczy, bo dziwnym trafem wszystkie media skupiają się tylko na tej sytuacji |
|
|
|
|
|
#112 |
|
Konto usunięte
|
Czekam aż wdowy po tego typu śmiałkach będą wydawały książki. Determinacja, siła, przezwyciężanie słabości. Prawdziwi bohaterowie, dzięki którym cywilizacja idzie do przodu. I mają świat u stóp, niezapomniane przeżycie
|
|
|
|
|
#113 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 201803050937 Czas edycji: 2018-01-28 o 14:24 |
|
|
|
|
#114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w tej wyprawie w 2009 r. zginął chyba partner wspinaczkowy Revol, nie życiowy.
|
|
|
#115 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;80907746]bardzo
Moj tato kocha gory, na szczescie ogranicza sie do Tatr co najwyzej. Ale znalam chlopaka, ktory zginal bardzo mlodo w drodze na szczyt na kaukazie i szczerze wątpie zeby byl szczesliwy gdyby nigdy nie sprobowal. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#117 |
|
Konto usunięte
|
No, pilka nozna moze nie jest tak niebezpieczna, ale wyscigi samochodowe?
|
|
|
|
|
#118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#119 |
|
Konto usunięte
|
ale skąd ta pewność, że miłość do gór jest silniejsza, niż miłość do dziecka?
nie można w ten sposób wartościować. zapytaj chociażby synów Berbeki, czy czuli się niekochani, czy mają do ojca żal, czy ojca nie było w ich życiu. wrzuciłam wyżej link do wywiadu z Ewą Berbeką, warto przeczytać a nie walić osądy, że miłość do gór silniejsza i po co se brać żonę, po co płodzić dzieci.
|
|
|
|
|
#120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:15.

A zaczęło się najprawdopodobniej niewinnie od: ''tiu tiu Milenka już turla piłeczkę dlaczego mój Krystianek jeszcze nie'' i ''Basia wygląda naładniej w kostiumiku elfki''. 

nie można w ten sposób wartościować. zapytaj chociażby synów Berbeki, czy czuli się niekochani, czy mają do ojca żal, czy ojca nie było w ich życiu. wrzuciłam wyżej link do wywiadu z Ewą Berbeką, warto przeczytać a nie walić osądy, że miłość do gór silniejsza i po co se brać żonę, po co płodzić dzieci.