|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wyprawy wysokogórskie - godne podziwu czy samobojstwo
|
|
|
|
|
#182 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wyprawy wysokogorskie - godne podziwu czy samobojstwo
Cytat:
Interesowałam się sprawą już jakiś czas temu, więc nie dam sobie ręki uciąć czy dobrze pamiętam, ale załamanie pogody było chyba zapowiadane około 11:00 dnia następnego, a przed nimi było dużo schodzenia. Okna pogodowe w Karakorum w ziemie nigdy nie trwają długo. |
|
|
|
|
|
#183 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#184 |
|
Raczkowanie
|
A czy udało im się tak naprawdę zdobyć ten szczyt?
|
|
|
|
|
#185 |
|
Raczkowanie
|
Nic nie jest przesądzone. Kto zna historię Becka Weathersa ten zrozumie. Został sam, również mając ślepotę śnieżna i liczne odmrożenia na wysokości ponad 8 km n.p.m na Mount Everest a mimo to udało mu się przeżyć.
|
|
|
#186 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#187 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłano z ☎ |
|
|
|
|
|
#188 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#189 | |
|
Raczkowanie
|
Utknęli podczas schodzenia w dół...
---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#190 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#191 |
|
Zakorzenienie
|
Poczytałem trochę fb i tam dużo teorii spiskowych.
Najpierw Eli pisała że Tomasz jest w namiocie, że zostawiła mu jedzenie, leki. A jak ratownicy dotarli do niej, to zmieniła zzeznania, twiedziała że jest poza namiotem, bez jedzenia, w stanie agonalnym, tak pisała do swojego partnera wspinaczkowe go, a on to przekazywał siostrze Tomasza. PiszA też że Eli to groźna kobieta, bo już drugi raz jej partner wspinaczkowy umiera w górach sam zostawiony przez nią, tamtego też nie ratował więc nie wiadomo czy zmarł sam czy ma nóż w szyi (serio ktoś tak napisal). |
|
|
|
|
#192 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#193 |
|
Raczkowanie
|
Tyven, dziękuję za podanie tytułu, chętnie sięgnę po tę książkę. Czytałam wywiad z Bieleckim, ale nie podawał takich szczegółów tej wyprawy.
Do wszystkich, którzy mają nadzieję, że Mackiewicz żyje - oni byli tam bez tlenu, jest zima, burza śnieżna, wiatr nawet do 100km/h, temperatura odczuwalna ok. -60 st C. |
|
|
|
|
#194 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłano z ☎ |
|
|
|
|
|
#195 |
|
Zakorzenienie
|
Wiele ludzi nie zdaje sobie po prostu sprawy z tamtejszych warunków i dolegliwości jakie mu towarzyszyły. Pozniej wychodzą takie pitu pitu jak dwie emerytki spotykające sie pod blokiem :p
|
|
|
|
|
#196 |
|
Zakorzenienie
|
Francuzka twierdzi, ze zdobyli szczyt. Jak to jest, wierza na slowo, skoro nie ma swiadkow czy musi przedstawic jakies dowody. Mysle, ze jesli dotarli na szczyt, bylaby to jakas pociecha, mimo wszystko, dla rodziny, ze nie zmarl na darmo.
|
|
|
|
|
#197 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeśli zdobył szczyt, był 1 Polakiem, który zdobył ten szczyt zimą. Mam nadzieję, że ta świadomość - choć na krótko - go uszczęśliwiła.
Okropnie mi go żal. Ale umarł w miejscu, które kochał. Niestety mało jest himalaistów, którzy poszli na zasłużoną emeryturę, jak choćby Wielicki - zwykle ich życie kończy się gdzieś w górach. |
|
|
|
|
#198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Byli juz tacy, co mieli "watpliwe" zdjęcia, GPS nienpokazal że byli na szczycie tylko iles metrów od niego, ale zrzucono to na błąd pomiaru i "zaliczenie" szczytu uznano. Mackiewicz to kwestionowal. Nie widziałam jeszcze żeby eli opublikowała zdjęcie ze szczytu. |
|
|
|
|
|
#199 |
|
Raczkowanie
|
Niesamowicie poruszyła mnie ta śmierć...kiedyś trochę chodziłam po górach, również zimą, ale to były polskie Tatry, na inne nie było funduszy. Troche rozumiem ten zew, nawet, kiedy patrze na relacje z tej akcji, cały czas myślę, jakie góry są cudowne, piękne, majestatyczne. Oczywiście macie racje, że ta wyprawa nie miała zaplecza finansowego, że miał dzieci. To wszystko jest jasne, ale kiedy pomyślę o tym, że został tam sam, zasnął i śpi na zawsze. Jak ona odchodziła, zostawiła go, bo musiała ratować własne życie, wyobrażacie sobie dokonać takiego wyboru. sądze, że już wiedziała, iż Tomek nie ma szans. Przypuszczam, że jego żona jest bardzo silną osobą, szanowała jego wybory i je akceptowała. Bardzo współczuje jego rodzinie. To takie smutne, że byli tak blisko i nie mogli mu pomóc.
|
|
|
|
|
#200 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#201 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wyprawy wysokogórskie - godne podziwu czy samobójstwo?
Ja również nie chce sobie nawet wyobrażać jak to jest czekać samemu na śmierć... Strasznie mi żal jego żony i dzieci. Jego też bardzo szkoda,ratunek był tak blisko... Na pewno Mackiewicza można podziwiać za pasję, wytrwałość i siłę w dążeniu do swojego hobby... Ale z drugiej strony nie wiem czy człowiek, który zostawia dzieci z poprzedniego małżeństwa bez alimentów, sypiącą się firmę, długi oraz obecną żonę i dzieci w nie wiadomo jakiej sytuacji finansowej i zabiera się zdobywać najwyższe szczyty świata zasługuje na taki szacunek i taką wielką ''gloryfikacje' jaka panuje teraz w internecie. I w sumie może w tym jest odpowiedź tych zbiórek dla dzieci.
https://sportowefakty.wp.pl/alpinizm...-swiety-spokoj |
|
|
|
|
#202 |
|
Raczkowanie
|
Co do Broad peak i Bieleckiego - to nie jedyna taka sytuacja.
Z Krystianem Dziurokiem było to samo. Prawdopodobnie Adam był przewodnikiem Krystiana, a z całą pewnością Krystian opłacił całą podróż... Rodzina Krystiana nic nie wie, Bielecki olał jego rodzinę ;/ Jedyne co - to stwierdził, że schodził sam i jak się odwrócił to widział, że "ściana śniegu opadła, a Krystian pewnie razem z nią" czy jakoś tak :/ Bohater jak się patrzy <3 Aaaa, o Urubko też kiedyś czytałam, że zostawił kogoś na śmierć i pamiętam cytat jak prosili go, żeby poczekał aż oni wejdą na szczyt, a on powiedział coś w stylu "sorry, ale nie" i później stwierdził, że bał się odmrożeń. Nie mogę teraz tego znaleźć, ale pisano gdzieś o tym, ze coś go z Bieleckim łączy... :/ Edytowane przez Motylineczka Czas edycji: 2018-01-29 o 05:33 Powód: literówki |
|
|
|
|
#203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Pamiętam sytuację, jaka przydarzyła mi się podczas zimowego wejścia na Szczyt Lenina (7134 m). Pamir, styl alpejski, sześcioro ludzi, dwoje zostało w niższym obozie, bo byli chorzy, ja i trzech gości poszliśmy do góry. Byłem pierwszy i ci goście powiedzieli: „Denis, jesteś dużo silniejszy, spróbuj zdobyć szczyt i może my po prostu pomożemy ci w zejściu”. Zdobyłem szczyt i schodząc spotkałem ich jakieś 400 metrów od szczytu. Powiedzieli mi: „Denis, my też spróbujemy wejść na szczyt. Poczekaj tu na nas”. Wiedziałem, że jeśli postoję choćby piętnaście minut, to zamarznę, mogę odmrozić sobie palce u rąk czy nóg. Odpowiedziałem więc: „Wybaczcie, ale nie. Jeśli zdecydujecie się iść na szczyt, ja będę sam kontynuował zejście”. Jeden z tej trójki zginął. Opisuję to w mojej książce. Może to był mój duży błąd. Można jednak też uznać, że to oni zachowali się egoistycznie kontynuując drogę do góry, a ja mimo to powinienem na nich poczekać. Tylko ze wówczas mógłbym sam zginąć. Zrobiłem więc to samo co Adam Bielecki."
nazywaj mnie Vill Edytowane przez ViLLeMkA Czas edycji: 2018-01-29 o 07:26 |
|
|
|
|
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
Najpierw czytam, że tacy ludzie nie powinni mieć rodzin, później znowu o zostawianiu kogoś na śmierć. Tak na zdrowy rozum, nie przyszło Wam do głowy, że myśli się przede wszystkim o swoim zdrowiu właśnie między innymi po to, żeby się jeszcze ze swoją rodziną spotkać? Sądzę, że ludzie idący w tak niebezpieczne miejsca zdają sobie sprawę z tego, że powrót nie jest oczywisty.
Tak podejrzewam, bo w ogóle się nie znam. Tutaj natomiast widzę paru specjalistów. Kiedy przeczytaliście o himalaizmie i tragedii na Broad Peak? Czy dobrze podejrzewam, że tak jak ja - wczoraj? Ile najwyższych gór zaliczyła Motylineczka? W temacie Nanga Parbat - cieszę się, że udało się uratować życie. Mam nadzieję, że Tomek odszedł szybko i w jak najmniej bolesnych okolicznościach. Koszty akcji ratunkowej mnie nie interesują. Edytowane przez trzyrazypiec Czas edycji: 2018-01-29 o 07:27 |
|
|
|
|
#205 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Myślę że byłoby wiadomo od razu gdyby go zdobyli. Ponoć Elizabeth potwierdziła Bieleckiemu zdobycie, ale...no nie wiem. Poczekamy na oficjalne informacje.
Chciałabym, przynajmniej Tomek by umarł szczęśliwy.
Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2018-01-29 o 09:09 |
|
|
|
|
#206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#207 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Przeraża mnie już to czepianie się każdego słowa.
|
|
|
|
#208 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#209 |
|
po drugiej stronie szafy
|
|
|
|
#210 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:01.