Mamusie czerwcowe 2018r. cz. III - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-01-29, 17:16   #3091
goldika
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie czerwcowe 2018r. cz. III

My do 3 Pampers zielony, później Dada weszła.
Pampers można w marketach w gigaboxach dostać w cenie Dady przeliczajac na sztuki. A jakość trochę lepsza moim zdaniem.
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 17:22   #3092
_annika_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość
My do 3 Pampers zielony, później Dada weszła.
Pampers można w marketach w gigaboxach dostać w cenie Dady przeliczajac na sztuki. A jakość trochę lepsza moim zdaniem.
A tak na marginesie ma ktoś rozpiskę jaka to jest dobra cena za Pampersy zielone/premium za sztukę w zależności od rozmiaru? W tamtej ciąży to miałam policzone ale oczywiście juz nie pamietam i zreszta pewnie sie pozmieniało od tego czasu

W gemini jeśli dobrze pamietam to premium 1 wychodzą po 50gr za sztukę. To jest dobra cena?
_annika_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 17:34   #3093
baniutka
Rozeznanie

Bywają bawełniane na zamek ale raczej na większe dzieci i ja widziałam tylko w lumpku.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
baniutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 17:39   #3094
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _annika_ Pokaż wiadomość
A tak na marginesie ma ktoś rozpiskę jaka to jest dobra cena za Pampersy zielone/premium za sztukę w zależności od rozmiaru? W tamtej ciąży to miałam policzone ale oczywiście juz nie pamietam i zreszta pewnie sie pozmieniało od tego czasu

W gemini jeśli dobrze pamietam to premium 1 wychodzą po 50gr za sztukę. To jest dobra cena?
Nei pamiętam ile to dobra cena
Patrze, że teraz Pampers Active Baby są za 40zl/74szt i to bym uznała za dobrą cenę- promka akurat.
Ale w tych box gdzie jest po ok 100/150 sztuk taniej jeszcze wychodziły.
Stary 2018-01-29, 17:45   #3095
Feliska
Zakorzenienie

Cytat:
Obowiązkowe jest zapisanie się do położnej?
Ja nie mam ochoty na takie spotkania
Nie wiem czy obowiązkowe, na pewno masz do tego prawo, ale czy musisz...
Te spotkania sa na pewno nieobowiązkowe, jeśli już to tylko wizyty położnej po porodzie.

Cytat:
Napisane przez weIka Pokaż wiadomość
pacia, to ja miałam raz tak, że poszłam na siłownie, zaczęłam biegać i myślałam, że się posikam :P jak rpzestałam biegać to wszystko ok, poszłam do toalety a tam tyle co nic Może mi się tam 'coś' obijało jak biegłam i dlatego, cholera wie

Co do takiego przeżywania i radości, to ja też nie mam czegoś takiego, jakieś takiej ekscytacji. Ale ja generalnie nie jestem taka wylewna i uczuciowa, więc może to z tego wynika. A inna sprawa, że ciąża to nie było takie hmmm moje pragnienie, marzenie, czy jak to inaczej nazwać tylko bardziej kolej rzeczy i rozsądek. Może gdybyśmy się dłużej musieli starać to podchodziłabym do tego zgoła inaczej. I też nie ogarniam tego, że za jakiś czas to co mam na codzień będzie wyglądało zupełnie ianczej i trochę się tego boję. Więc jak we wszystkich grupach, jedne z nas są nastawione bardziej entuzjastycznie, emocjonalnie a drugie mniej. Nie ma co sobie 'dorzucać' do pieca i zastanawiać się, czy wszystko z nami w porządku, bo wszystko jest ok, tylko inaczej.

Feliska, a tak w sumie to ja raczej inny rejon Krakowa, ale czy mogłabym prosić o namiar na położną (może być na pw)?
jest ich tam 7, zawsze możesz zapytać, może któraś akurat dojeżdża, 4 z nich na pewno są polecane, co do reszty to niestety nie wiem.
wpisz sobie położne środowiskowe os. kolorowe i Ci wyskoczy ich stronka na fb, tam w informacjach są nr tel

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8093879 1]Ja dzis caly dzien latalam. Bylam w 3 biedronkach bo wyprzedaz ciuchow i troche sie obkupilam ( nic dzieciecego nie bylo, a i dla doroslych slabo, w zeszlym roku bylo duzo taniej). I oczywiscie zapomnialam kupic chleba😄. Wiec wlasnie znow sie ubralam i do sklepu. Dobrze, ze mam pod blokiem. Zaraz musze nastawiac obiad i powiesic pranie. A dom wyglada jakbym caly dzien lezala i pachniala.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

ja dziś dorwałam w biedro super legginsy za 10,99 sztuka, są ekstra wygodne, bo wcześniej kupiłam jedne i teraz dokupiłam dwie pary. Na ciążę też się nadają

Cytat:
Nei pamiętam ile to dobra cena
Patrze, że teraz Pampers Active Baby są za 40zl/74szt i to bym uznała za dobrą cenę- promka akurat.
Ale w tych box gdzie jest po ok 100/150 sztuk taniej jeszcze wychodziły.
Boże, ten wybór pieluszek mnie przeraża skąd mam wiedzieć, które będą najlepsze dla mojego dziecka?
Feliska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 17:52   #3096
baniutka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Olanzapinka Pokaż wiadomość
Luteina od 24tyg też jest refundowana. Bo tak to 100zł Niestety jeszcze się nie załapię na następnej wizycie bo będę w 22
Właśnie robiłam przegląd moich lekowych zapasów i wszystko się kończy magnez, no-spa, acard, witaminy Fortunę wydam w aptece!
Jak większe zakupy to warto na Gemini zamówić albo w innej aptece internetowej. Z reguły pytam mamę czy teściowa czy coś nie potrzebują i zalapujemy się na darmową wysyłkę.

Stary 2018-01-29, 17:56   #3097
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Feliska Pokaż wiadomość
Nie wiem czy obowiązkowe, na pewno masz do tego prawo, ale czy musisz...
Te spotkania sa na pewno nieobowiązkowe, jeśli już to tylko wizyty położnej po porodzie.

jest ich tam 7, zawsze możesz zapytać, może któraś akurat dojeżdża, 4 z nich na pewno są polecane, co do reszty to niestety nie wiem.
wpisz sobie położne środowiskowe os. kolorowe i Ci wyskoczy ich stronka na fb, tam w informacjach są nr tel

ja dziś dorwałam w biedro super legginsy za 10,99 sztuka, są ekstra wygodne, bo wcześniej kupiłam jedne i teraz dokupiłam dwie pary. Na ciążę też się nadają

Boże, ten wybór pieluszek mnie przeraża skąd mam wiedzieć, które będą najlepsze dla mojego dziecka?
Pupa dziecka sama Ci powie

Do szpitala miałam paczkę pieluszek Huggies bo jako jedyne miały wycięcie na kikut pepowiny. Były spoko ale później chyba Tz wywijal juz Pampersy.
Stary 2018-01-29, 17:56   #3098
baniutka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agugus90 Pokaż wiadomość
O to muszę się dopytać,ale widziałam, że są wnioski, gdzie od razu można wnioskować w jakich częściach chce się pobierać. Mam umowę tylko do sierpnia i liczę, że to płynnie przesla dokumenty do ZUSu.

Ja napisałam że proszę najpierw o wypłatę 100 a później 60 i tak też miałam.

Stary 2018-01-29, 17:58   #3099
weIka
Rozeznanie

Cytat:
Dziękuję
weIka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 18:02   #3100
Feliska
Zakorzenienie

Cytat:
Pupa dziecka sama Ci powie

Do szpitala miałam paczkę pieluszek Huggies bo jako jedyne miały wycięcie na kikut pepowiny. Były spoko ale później chyba Tz wywijal juz Pampersy.
No ale początkowo i tak trzeba jakieś kupić

a na ile wystarcza takie opakowanie 88szt dla noworodka?
Stary 2018-01-29, 18:10   #3101
goldika
Zakorzenienie

Cytat:

Ja najpierw kupię Pampers

Co do ilości ciężko powiedzieć. Zależy ile kupek będzie. Z początku więcej idzie.
I ja nie lubiłam jak pampers był zasiusiany na maksa. Zmieniałam dosyć często. A mam znajome, które zmieniały jak juz ważył z kilogramam. Nie oceniam które podejście jest lepsze.
Stary 2018-01-29, 18:15   #3102
_annika_
Zadomowienie

Cytat:

Nam na początek schodziło koło 7 pieluch dziennie, bo co chwile była kupa
_annika_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 18:17   #3103
Feliska
Zakorzenienie

Cytat:
Ja najpierw kupię Pampers

Co do ilości ciężko powiedzieć. Zależy ile kupek będzie. Z początku więcej idzie.
I ja nie lubiłam jak pampers był zasiusiany na maksa. Zmieniałam dosyć często. A mam znajome, które zmieniały jak juz ważył z kilogramam. Nie oceniam które podejście jest lepsze.
no ale taka pełna pielucha zasikana to nie śmiedzi na kilometr przypadkiem?

czyli na wszelki wypadek pewnie z 8 dziennie z zapasem trzeba liczyć...
Stary 2018-01-29, 18:19   #3104
Guerka
Wtajemniczenie

Dziewczyny a bedziecie robily jakieś zapasy pieluch? Bo się zastanawiam wlasnie czy jest sens, bo tak na prawdę nie wiadomo jakie dziecku podejda

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-01-29, 18:23   #3105
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
no ale taka pełna pielucha zasikana to nie śmiedzi na kilometr przypadkiem?

czyli na wszelki wypadek pewnie z 8 dziennie z zapasem trzeba liczyć...
Nie wiem bo nigdy takiej nie miałam u Olka.
A dzieci znajomych które zostawialy na maksa zasikane nigdy nie były na tyle blisko mnie żeby móc stwierdzić czy śmierdzi
Stary 2018-01-29, 18:24   #3106
misiol
Zadomowienie

My na początku kupimy pieluchy pampers 1. Potem pewnie Dada. Na 1 rzadko są promocje... A też lepiej teraz nie kupować 3 kartonów pieluch, bo naprawdę się może okazać, że dzieć ma uczulenie.

Aż trudno było mi czytać posty o tekstach życzliwych inaczej na temat ciąży... Chyba trzeba jednym uchem wpuścić, a drugim wypuścić.

A do becikowego jaki obowiązuje dochód na osobę?

Cytat:
rozumiem różnice w rozmiarówkach z różnych firm, ale z tej samej firmy aż taka różnica?

A ja uważam, że 500+ powinno być rozwiązane zupełnie inaczej i zamiast dawać pieniądze, z którymi ludzie w większości nie potrafią się obchodzić (nie wspominając już o patologiach) to powinno dawać refundacje obiadów w szkołach, bony na zakupy do dziecięcych sklepów albo bony zakupowe na żywność. Przynajmniej wtedy człowiek by mial pewność na co to idzie.
Tak samo myślę. Albo darmowe żłobki i przedszkola, żeby każdy się na miejsce załapał.

Cytat:
Ale ładne po ile były?

Co do 500+ u nas to nei był żaden powód. Dziś jest, jutro może juz tego nie być.
No i gdzieś nam Państwo zabierze żeby nam dać. Wiec nie uważam, że to takie 500zl na czysto.
Wymyślą nowe podatki, już podnieśli ZUS. Za darmo to nic nie dadzą. Komuś muszą zabrać.

Cytat:
Napisane przez agugus90 Pokaż wiadomość
Pieniądze z 500+ traktowałabym jako dodatkowe, ale na pewno nie wliczala do planowania rodzinnego budżetu z wielkim wyprzedzeniem, bo kiedyś to się skończy. Fajnie by było gdyby wprowadzili i na pierwsze dziecko choć my się nie zalapiemy na obecnych przepisach nawet gdy skończy się zasiłek macierzynski, a chce wziąć płatny 100 i 60%, i dorzucić do tych 60% kosiniakowe.

No i witam się z drugim antybiotykiem. Lekarka stwierdziła, że niedoleczona infekcja dla mnie może nie być tak groźna jak dla dziecka, a że jutro połowkowe w szpitalu, a w środę u prowadzącego, to się upewnię czy to był dobry pomysł. Z ospy mnie postawiła na nogi, więc jej ufam.
Chciałam podjechać do urzędu i w końcu złożyć wniosek o dowód, ale tak pada, że nigdzie nie jadę :-/

Kiedy Ty wyzdrowiejesz? Biedna jestes masz dobre probiotyki?

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość

A drugi...Może wstyd się przyznać ale nie mam prawa jazdy. Naprawdę. Stwierdziłam ze może w końcu się odważe bo przy 2 dzieci moze mi byc ciezko. I zapisalam sie na kurs tylko ze dopiero na poczatku stycznia zaczęłam teorie. Jazdy mam za sobą dopiero 2 lekcje. Jeszcze 13 co najmniej. Teraz zaczynam się wahać czy na pewno dobrze zrobiłam zapisując sie teraz. Czy podolam, czy sie wyrobie itp
Dodam ze uczę się od zera.

Sorry za żale ale chciałam to komuś powiedzieć
Rób to prawko. Potem będzie jeszcze mniej czasu. Masz cel i dasz radę.
Mnie Tż ponad 10 lat temu praktycznie za włosy pociągnął na kurs, jeszcze na studiach. Ja nie chciałam za bardzo, bo się bałam. On mi kazał tak naprawdę i miał chłopak rację. Nie jeżdżę teraz zbyt często, bo drugi samochód sprzedaliśmy. Ale czasem bardzo się przydaje to moje prawko.
misiol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 18:25   #3107
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Guerka Pokaż wiadomość
Dziewczyny a bedziecie robily jakieś zapasy pieluch? Bo się zastanawiam wlasnie czy jest sens, bo tak na prawdę nie wiadomo jakie dziecku podejda

My będziemy robić zapas o ile trafia się Pampers active baby w dobrej cenie.
Nie spotkałam się wśród mpić znajomych żeby ktorejs dziecko źle na nie reagowało.
Stary 2018-01-29, 18:28   #3108
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Jakiś czas temu w rossku można było odebrać pampers 1 za 1 grosz z kartą rossnę ( dla mam przed porodem lub po porodzie, był tam określony czas). Mogliby powtórzyć akcję
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 18:53   #3109
karolson
Zakorzenienie

Cytat:
My będziemy robić zapas o ile trafia się Pampers active baby w dobrej cenie.
Nie spotkałam się wśród mpić znajomych żeby ktorejs dziecko źle na nie reagowało.
My tez uzywalismy od poczatku pampersow i bylo ok, dady byly wtedy 2 rodzaje i te lepsze drozsze wychodzily tyle co pampersy na promocji. Zdarzylo mi sie kupic tez te z lidla i byly spoko ale częściej przesiakaly. U nas na poczatku byla kupa po kazdym jedzeniu z czasem mniej.

Stary 2018-01-29, 19:16   #3110
marmoladkazjablka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiol Pokaż wiadomość
My na początku kupimy pieluchy pampers 1. Potem pewnie Dada. Na 1 rzadko są promocje... A też lepiej teraz nie kupować 3 kartonów pieluch, bo naprawdę się może okazać, że dzieć ma uczulenie.

Aż trudno było mi czytać posty o tekstach życzliwych inaczej na temat ciąży... Chyba trzeba jednym uchem wpuścić, a drugim wypuścić.

A do becikowego jaki obowiązuje dochód na osobę?

Tak samo myślę. Albo darmowe żłobki i przedszkola, żeby każdy się na miejsce załapał.

Wymyślą nowe podatki, już podnieśli ZUS. Za darmo to nic nie dadzą. Komuś muszą zabrać.

Kiedy Ty wyzdrowiejesz? Biedna jestes masz dobre probiotyki?

Rób to prawko. Potem będzie jeszcze mniej czasu. Masz cel i dasz radę.
Mnie Tż ponad 10 lat temu praktycznie za włosy pociągnął na kurs, jeszcze na studiach. Ja nie chciałam za bardzo, bo się bałam. On mi kazał tak naprawdę i miał chłopak rację. Nie jeżdżę teraz zbyt często, bo drugi samochód sprzedaliśmy. Ale czasem bardzo się przydaje to moje prawko.
1900costam netto na os

marmoladkazjablka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 19:36   #3111
Guerka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
My tez uzywalismy od poczatku pampersow i bylo ok, dady byly wtedy 2 rodzaje i te lepsze drozsze wychodzily tyle co pampersy na promocji. Zdarzylo mi sie kupic tez te z lidla i byly spoko ale częściej przesiakaly. U nas na poczatku byla kupa po kazdym jedzeniu z czasem mniej.

Podobno bardzo fajnie cenowo wychodzą te boxy z tesco, nigdy sie nie interesowałam ale przy mojej znizce i promocji na te pampki muszę obliczyć ile za szt wyjdzie

---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ----------

Cytat:
Napisane przez marmoladkazjablka Pokaż wiadomość
1900costam netto na os

1922zl netto na os.

Stary 2018-01-29, 19:38   #3112
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Podobno bardzo fajnie cenowo wychodzą te boxy z tesco, nigdy sie nie interesowałam ale przy mojej znizce i promocji na te pampki muszę obliczyć ile za szt wyjdzie

---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ----------

1922zl netto na os.

Ta kwota jest liczona z urodzonym świeżo dzieciem czy bez?
Stary 2018-01-29, 19:39   #3113
ladyroses
Zakorzenienie

Ale pędzicie
Ja byłam na shoppingu i jedzonku czekam na wieści z wizyt

ladyroses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 19:40   #3114
Guerka
Wtajemniczenie

Cytat:
Ta kwota jest liczona z urodzonym świeżo dzieciem czy bez?
Razem z dzieciem czyli na 2+1 nie moze przekroczyć 5766zl netto/mc

Stary 2018-01-29, 19:43   #3115
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladyroses Pokaż wiadomość
Ale pędzicie
Ja byłam na shoppingu i jedzonku czekam na wieści z wizyt

Tak myślałam, że pewnie zakupy i jedzonko no cały dzień Cię tu nie było

Ja dolaczylam w połowie tego wątku i zalamie się jak będę znów w top gadulach siedzenie w łóżku jest okropne

---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ----------

Cytat:
Razem z dzieciem czyli na 2+1 nie moze przekroczyć 5766zl netto/mc

Dzięki
Stary 2018-01-29, 19:47   #3116
ladyroses
Zakorzenienie

Cytat:
Tak myślałam, że pewnie zakupy i jedzonko no cały dzień Cię tu nie było

Ja dolaczylam w połowie tego wątku i zalamie się jak będę znów w top gadulach siedzenie w łóżku jest okropne

---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ----------

Dzięki
Jak Ty mnie znasz
Dopisałam Ci wózek i fotelik do pierwszego postu. Masz już wózek w domu? na jaki kolor się zdecydowałas?

Ktoś musi być w top gadulach, ja w 1 i 2 części byłam na pierwszym miejscu

ladyroses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 19:56   #3117
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladyroses Pokaż wiadomość
Jak Ty mnie znasz
Dopisałam Ci wózek i fotelik do pierwszego postu. Masz już wózek w domu? na jaki kolor się zdecydowałas?

Ktoś musi być w top gadulach, ja w 1 i 2 części byłam na pierwszym miejscu

Dziś złożyłam zamówienie. Będzie wysłany w piątek. Ciągle się boje czy dobrze zrobiliśmy ale ceny już poszły w górę i na ten model mają znów iSC od marca.

Kolor którego kompletnie się nie spodziewałam. Ale na żywo się zakochałam. Jest stonowany bo ten niebieski to taki niebieski przeplatane grafitowa nitka. Tz chciał bardzo ten kolor od początku.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg w44-2655685.jpg (34,5 KB, 53 załadowań)
Stary 2018-01-29, 19:58   #3118
goldika
Zakorzenienie

A co do fotelika napisałam do Maxi Cosi I odpisali mi, że ten mój mogę 10lat używać od pierwszego użycia. Wiec póki co nie kupuje nowego.
Stary 2018-01-29, 20:01   #3119
pacia91
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziś złożyłam zamówienie. Będzie wysłany w piątek. Ciągle się boje czy dobrze zrobiliśmy ale ceny już poszły w górę i na ten model mają znów iSC od marca.

Kolor którego kompletnie się nie spodziewałam. Ale na żywo się zakochałam. Jest stonowany bo ten niebieski to taki niebieski przeplatane grafitowa nitka. Tz chciał bardzo ten kolor od początku.
Boski też bierzemy Hollanda, chociaż chcę sobie jeszcze iść i pomacać w sklepie. Moje dwa ulubione kolory to właśnie niebieski i szary w obu wersjach mi się podoba i będę mieć dylemat

Stary 2018-01-29, 20:04   #3120
Olanzapinka
Zadomowienie

Cytat:

Super bryka
Olanzapinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości