Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach dzieci - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-02-02, 14:14   #2821
folinka
Zadomowienie

Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach

norka, proszę bardzo Ja mam jeszcze trochę takich must have i mogę podrzucić, ale to może w swoim czasie na bieżąco jak się będą tematy pojawiać
Odważnie pojechałaś!
To i ja sobie pozwolę wyrazić moje zdanie... W dużej mierze się z Tobą zgadzam. Pomińmy sytuacje, gdy są ewidentnie medyczne wskazania do cc ze względu na matkę lub dziecko. Bo rozumiem, że to miałaś na myśli.
Ja podejdę do tematu na chłodno - statystycznie i medyczne. Zatem z tego co mi wiadomo po cc statystycznie jest więcej komplikacji niż po sn, to statystyka, tu nie ma co dyskutować. A jedną z pierwszych zasad, której dotrzymać lekarze ślubują, jest "Po pierwsze nie szkodzić", więc jeśli robi się zdrowej pacjentce ze zdrowym dzieckiem cc, to jednak szkodzi się jej zdrowiu... Wolność to piękne słowo i idea, ale też trzeba z tego korzystać mądrze. Skoro już idziemy rodzić do szpitala, a nie zostajemy w domu, tylko oddajemy się w ręce ludzi, którzy latami zdobywali wiedzę na ten temat, to generalnie jakąś pulą zaufania powinniśmy ich darzyć, jeśli mówią, że sn jest lepsze niż cc. Takie jest w skrócie moje zdanie. Ja bym nie śmiała podejmować decyzji co do formy mojego porodu.

Ja foteliki od lat sprawdzam i też zdecydowaną większość mojej wiedzy czerpię z www.fotelik.info

Na dziś założyłam sobie tylko rozpakowanie moich zakupów wyprawkowych i odpoczywanie po tym 3dniowym maratonie z lekkim przeziębieniem, więc pewnie znajdę dla Was nieco czasu

Cytat:
Napisane przez odowska Pokaż wiadomość
Witam się Dziewczyny!

Byłam dziś na wizycie u ginekologa, taka standardowa, więc nawet Wam nie pisałam, że się wybieram. Bez usg, ale cudowna położna odszukała tętno maluszka i jest idealne. Jedna rzecz tylko mnie zmartwiła. Od ostatniej wizyty trzy tygodnie temu schudłam 1 kg. Wiecie, że byłam chora i z tego powodu mniej jadłam, ale żeby aż tyle mi waga spadła? Dodam, że od pierwszej wizyty waga mi się utrzymywała na 56 kg (wzrost 163), a teraz przy ukończonych 16 tygodniach 55 kg. Położna zwróciła na to uwagę i coś jej nie pasowało, lekarka w ogóle nie skomentowała. Martwić się tym? Jak myślicie?
Myślę, że nie masz powodu do zmartwienia, jeśli odżywiasz się zdrowo i wyniki masz dobre. Pewnie, że warto trzymać rękę na pulsie, ale nie martwić się!
folinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-02, 14:20   #2822
norka93
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach

Cytat:
Napisane przez folinka Pokaż wiadomość
norka, proszę bardzo Ja mam jeszcze trochę takich must have i mogę podrzucić, ale to może w swoim czasie na bieżąco jak się będą tematy pojawiać
Odważnie pojechałaś!
To i ja sobie pozwolę wyrazić moje zdanie... W dużej mierze się z Tobą zgadzam. Pomińmy sytuacje, gdy są ewidentnie medyczne wskazania do cc ze względu na matkę lub dziecko. Bo rozumiem, że to miałaś na myśli.
Ja podejdę do tematu na chłodno - statystycznie i medyczne. Zatem z tego co mi wiadomo po cc statystycznie jest więcej komplikacji niż po sn, to statystyka, tu nie ma co dyskutować. A jedną z pierwszych zasad, której dotrzymać lekarze ślubują, jest "Po pierwsze nie szkodzić", więc jeśli robi się zdrowej pacjentce ze zdrowym dzieckiem cc, to jednak szkodzi się jej zdrowiu... Wolność to piękne słowo i idea, ale też trzeba z tego korzystać mądrze. Skoro już idziemy rodzić do szpitala, a nie zostajemy w domu, tylko oddajemy się w ręce ludzi, którzy latami zdobywali wiedzę na ten temat, to generalnie jakąś pulą zaufania powinniśmy ich darzyć, jeśli mówią, że sn jest lepsze niż cc. Takie jest w skrócie moje zdanie. Ja bym nie śmiała podejmować decyzji co do formy mojego porodu.

Ja foteliki od lat sprawdzam i też zdecydowaną większość mojej wiedzy czerpię z www.fotelik.info

Na dziś założyłam sobie tylko rozpakowanie moich zakupów wyprawkowych i odpoczywanie po tym 3dniowym maratonie z lekkim przeziębieniem, więc pewnie znajdę dla Was nieco czasu

Myślę, że nie masz powodu do zmartwienia, jeśli odżywiasz się zdrowo i wyniki masz dobre. Pewnie, że warto trzymać rękę na pulsie, ale nie martwić się!
Tak, dokładnie to miałam na myśli. Folinko, ja z Tobą zgadzam się w każdym calu. To nie jest tak, że krytykuję CC, broń Boże. Przecież w wielu przypadkach ratuje życie i dziecka, i matki.

Szkoda, że podzielisz się swoimi musthevami dopiero na b bieżąco. Ja to bym wszystko chciała już wiedzieć. Ale nie zmuszam, na spokojnie wszystko.

Wpadła mi w oko ta komoda.. http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/pr...273/#/20374277 Na ubrania dla dziecia. Nie podobają mi się te nowoczesne style z połyskiem, bez klamek, itd. Podoba mi się w niej to, że jest wysoka i szeroka, to całkiem sporo miejsca w szufladach powinno być. Chociaż wszystko rozstrzygnie się, gdy pojedziemy zobaczyć na żywo.

Edytowane przez norka93
Czas edycji: 2018-02-02 o 14:22
norka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-02, 15:11   #2823
odowska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez norka93 Pokaż wiadomość
No! I to mi się podoba. Proszę się nie stresować, bo dzidziuś odczuwa nasze emołszyn.
A wiesz, że chyba tak jest! Jak czekałam na wizytę, to oczywiście się pojawił jakiś problem z kolejką i trochę mi się ciśnienie podniosło chyba. A po chwili stuk stuk stuk. To chyba miało znaczyć "matka, wrzuć na luz".

Odnośnie komody. My mamy Hemnes tylko taką trzyszufladową właśnie dla Młodego. I generalnie jest w porządku choć to płyta wiórowa. Odpadła nam jedna gałka, ale wystarczyło zmienić śrubkę i jest ok. Aaa i jak napakowałam nieco za dużo (albo za ciężkich) rzeczy raz do dolnej szuflady, to spód zaczął wypadać i teraz go trzeba ręcznie od dołu naprowadzać od nowa przy każdym zamykaniu. Może w tych większych nie ma tego problemu, ew. po prostu ucz się na błędach koleżanki i nie przeładuj szuflad

Cytat:
dzięki
odowska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-02, 15:26   #2824
emma90
Wtajemniczenie

Cytat:
A wiesz, że chyba tak jest! Jak czekałam na wizytę, to oczywiście się pojawił jakiś problem z kolejką i trochę mi się ciśnienie podniosło chyba. A po chwili stuk stuk stuk. To chyba miało znaczyć "matka, wrzuć na luz".

Odnośnie komody. My mamy Hemnes tylko taką trzyszufladową właśnie dla Młodego. I generalnie jest w porządku choć to płyta wiórowa. Odpadła nam jedna gałka, ale wystarczyło zmienić śrubkę i jest ok. Aaa i jak napakowałam nieco za dużo (albo za ciężkich) rzeczy raz do dolnej szuflady, to spód zaczął wypadać i teraz go trzeba ręcznie od dołu naprowadzać od nowa przy każdym zamykaniu. Może w tych większych nie ma tego problemu, ew. po prostu ucz się na błędach koleżanki i nie przeładuj szuflad

dzięki
Mam całe mieszkanie w tych hemnesach i od jakiegoś czasu robią je drewniane kiedyś właśnie biały w połysku był z płyty, a biała bejca jest z drewna. Świetnie mi się je użytkuje, ale to fakt, meble z ikei nigdy nie były w czołówce wytrzymałości mimo wszystko polecam! też mamy tę 3szufladową przeznaczoną dla dziecka
emma90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-02, 15:34   #2825
odowska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez emma90 Pokaż wiadomość
Mam całe mieszkanie w tych hemnesach i od jakiegoś czasu robią je drewniane kiedyś właśnie biały w połysku był z płyty, a biała bejca jest z drewna. Świetnie mi się je użytkuje, ale to fakt, meble z ikei nigdy nie były w czołówce wytrzymałości mimo wszystko polecam! też mamy tę 3szufladową przeznaczoną dla dziecka
Masz rację! Aż sprawdziłam na ich stronie i faktycznie - biała bejca i czarnobrąz są z drewna. Cena wygląda na tę samą, a drewno to zawsze jakoś inaczej wygląda i "się zachowuje". Dobrze wiedzieć, bo też mamy zagwostkę czy kupować drugą komodę czy szukać dla Żelka miejsca w tych meblach co mamy...
Stary 2018-02-02, 15:37   #2826
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:

dzięki
Ale słodko. Ja w którejś aplikacji to przeczytałam, kilka tygodni temu, że dzić już odczuwa nasze emocje. Ciekawe jak to działa..
Cytat:
Oja, Dziewczyny! Dzięki wielkie za wsze opinie! To może powiem mężowi, żeby od razu przy składaniu kleić brzegi klejem do drewna, żeby nie odpadało?

Kolor "biała bejca" i "biały" są w tej samej cenie. Drewno i płyta w tej samej cenie? Hmy.
Ta komoda z trzema szufladami wystarczy dla malutkiego dziecka? Hmm.. Ja to chyba kupię tę z 6cioma, zawsze to jedna szuflada więcej i dwie malutkie nie wiem na co.
Tylko dlaczego w tej większej, największa szuflada jest na samej górze, wrrr!

Stary 2018-02-02, 15:47   #2827
odowska
Zadomowienie

Aaa już wiem, co mi się nie zgadzało! Pomyliłam się! Nie mamy Hemnesa tylko Koppang! Norka, przepraszam Cię bardzo! Cały wywód o szufladach możesz puścić w niepamięć, bo mi chodziło o inny model! Koppang to wióry i nie ma opcji drewnianej, ale za to jest tańszy
Stary 2018-02-02, 15:56   #2828
folinka
Zadomowienie

Ja mam dla Kaja już 6 lat komodę Malm z Ikei i złego słowa nie dam powiedzieć! Zapakować mogę czym chcę i ile chcę, nic się z dnami nie dzieje, od spodu jest wzmocnienie.
Co prawda to styl zupełnie inny niż Hemnes, ale cena z tego co pamiętam znacznie niższa.
Trofasty na zabawki też są dla mnie genialne i niezniszczalne.
Stary 2018-02-02, 15:56   #2829
kropka_nad_i
Wtajemniczenie

Cytat:
Witam się Dziewczyny!

Byłam dziś na wizycie u ginekologa, taka standardowa, więc nawet Wam nie pisałam, że się wybieram. Bez usg, ale cudowna położna odszukała tętno maluszka i jest idealne. Jedna rzecz tylko mnie zmartwiła. Od ostatniej wizyty trzy tygodnie temu schudłam 1 kg. Wiecie, że byłam chora i z tego powodu mniej jadłam, ale żeby aż tyle mi waga spadła? Dodam, że od pierwszej wizyty waga mi się utrzymywała na 56 kg (wzrost 163), a teraz przy ukończonych 16 tygodniach 55 kg. Położna zwróciła na to uwagę i coś jej nie pasowało, lekarka w ogóle nie skomentowała. Martwić się tym? Jak myślicie?
No powtorze to co dziewczyny juz pisaly- nie masz powodow do zmartwien. Moja waga stoi w miejscu, wczoraj zagadalam o to lekarza i powiedziano mi, ze poki co waga stoi bo malenstwo jeszcze jest stosunkowo male i nie ma to wplywu na wage. Waga rosnie od ok 21tygodnia.
Cytat:
Napisane przez zUa_tysica Pokaż wiadomość
Ja jeszcze i fotelikach nie myslalam. W ogóle rozmijam sie trochę z mężem jezeli chodzi o myslenie o wyprawce, bo ja uważam ze dobrze jest sie pointeresowac, poszperać juz teraz, a mój mąż non stop uwaza ze jest jeszcze tak duzo czasu. Nie chce sama szukac i zdobywac informacji, a bedzie pewnie jak zwykle - ze ja wiem juz wszystko i mowie mu wszystko a on tylko slucha... wiem, że niby jest duzo czasu, wiec teoretycznie moge sie powstrzymac przed intensywnym zdobywaniem informacji na temat wszystkiego. Zrobilam risercz na temat worków i poki co starczy. Jak mnie będzie nosic wyprawkowo, to pokupuje ciuszki poki co...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Z moim mezem to samo. Poprosilam go o to, aby zajal sie tematem fotelika i zapytalam czy juz cos szukal. To powiedzial ze bedzie w maju szukac... rece opadaja...
Cytat:
Ja chce kupic ta wieksza hemnes wlasnie.

A macie doswiadczenie z lozeczkami z ikea?

Uczę się cierpliwości
kropka_nad_i jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-02, 16:13   #2830
cambria04
Rozeznanie

Hej! Moje pytanie o antybiotyk przeszło bez echa, nikt nie stosował tej rowamycyny? Podobno w ciąży są bezpieczne dwa antybiot. Rowamycyna właśnie i duomox? Powiem Wam, że jednak bałam się wziąć,chociaż lekarz pytał czemu się boję i że w Biedronce żywność ma najgorsze i najtańsze antybiotyki i w Lidlu tak samo, jak kiedyś na początku diagnozował nowotwór 4 razy do roku, tak teraz nie ma tygodnia, żeby u kogoś raka nie wykrył, no masakra...

Dostałam skierowanie do laryngologa i tak się złożyło, że przyjmował następnego dnia także wizyta już za mną i na razie mam nie brać antybiot. tylko dwa rodzaje kropli i ziołowe tabletki😊
apropos wchodzenia bez kolejki to jak przyjdę na kontrolę za tydzień to mam zapukać i powiedzieć " halo to ja, w ciąży!" i wejść bez kolejki...
Ale jakie teksty ma ten lekarz... Pyta mnie, która to ciąża,ja mówię trzecia, a on na to- ooo, to nieźle,widzę, że mąż pani nie odpuszcza😶 ja tylko odpowiedziałam: no nie narzekam...

Wybaczcie ten medyczny elaborat! 😂
Zaraz sprawdzę, jaką teraz mam suszarkę....

cambria04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-02, 16:21   #2831
Radena
Zadomowienie

Aaa,bylam z Młoda na bawialni i mnie teraz dziwnie brzuch boli. Chyba sobie zrobie meliske albo coś 😔
Ja mam zwykłą komode z Bodzia i jest trochę przechylowa, musimy ją przymocowac do ściany,bo jak wysune wszystkie szuflady to leeeeeci. Wolalabym żeby mi dzieci nie przygniotla.
Mój mąż tez sie niczym nie interesował,ja wszystko kupowalam i moze dzieki temu nic nie mówił na drogi fotelik czy wózek
Komode kupowal jak ja lezalam juz z Młoda na sali,hehe. Nie skonsultowal ze mną tego,wziął biało- czarna i do tego szafki nocne. Jak na tym widać kurz 😤 teraz mąż skręca szafę z jyska,bo nie mielismy w sypialni i licze na to,ze sie ze wszystkim zmiescimy. W poprzedniej ciąży wszystko ladowalam do łóżeczka, bylo zawalone po brzegi i jak kazałam mezowi założyć prześcieradło i te sprawy to sie wtedy okazalo,ze nie ma gdzie tych rzeczy powkladac. Teraz juz jesteśmy mądrzejsi Licze na to,ze mi sie uda to jeszcze lepiej ogarnąć,tę naszą życiową przestrzeń, żebyśmy mogli jako tako funkcjonować we 4 w sypialni i salonie :-D

Radena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-02, 16:25   #2832
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

Widzę że mój mąż też nie odbiega od pozostałych, oczywiście na wszystko jest jeszcze czas i pewnie jak zwykle w kwestii dzieci to ja mam wybrać 😂normalnie czasami ręce opadają.

Piszecie o suszarkach, fajna sprawa jak tylko uda mi się zmienić lokum na większe to będzie mój pierwszy zakup 😃

Cambria ja brałam tylko duomox w poprzedniej ciąży, więc nie wypowiem się na temat tego drugiego antybiotyku.

Odowska, i ja nic nowego nie powiem jak to, że zupełnie nie masz powodów do obaw, z drugiej strony to nawet dobrze że tak nie tyjesz. Ja mam niestety całkiem inaczej już przybralam 4 kilo a to dopiero zaczął się 19 tydzień.

xxxbursztynekxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-02, 16:28   #2833
cambria04
Rozeznanie

Cytat:
Oj, no widzisz, Ciebie też to choróbsko nieźle przeczołgało Nie wymiotuję, nawet mdłości odpuściły mam nadzieję na dobre.

Dzięki! Macie z Norką rację - 1kg to prawie nic. Tak patrzę na kartę z zeszłej ciąży i faktycznie taki większy przyrost mi się zaczął dopiero po 16 tygodniu, a wcześniej waga się utrzymywała na podobnym poziomie (nie licząc tego, że miedzy 5 a 7 tygodniem przytyłam 2kg ).
Moim zdaniem też nie masz się czym martwić😊 powiem nawet że u mnie różnica w wadze rano i wieczorem to potrafi być 1-2 kg na tym samym urządzeniu

Ręczniki z Babyono z kapturkiem też miałam i całkiem fajne były😊 teraz zastanawiam się jaki kocyk na lato? Muślinowy? Bambusowy?

Folinka,co do suszarki do przez 6 lat mieliśmy BOSHA i super się sprawdzał. U nas b.dużo prania i suszenia. Trzeba uważać, że sobie jakiegoś delikatnego ciucha nie wysuszyć😉 Co do konieczności prasowania, to kluczem jest szybkie wyjęcia prania po wysuszeniu, bo inaczej strasznie wygniecione. Teraz mamy Beko i też daje radę👍

Stary 2018-02-02, 16:34   #2834
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Aaa już wiem, co mi się nie zgadzało! Pomyliłam się! Nie mamy Hemnesa tylko Koppang! Norka, przepraszam Cię bardzo! Cały wywód o szufladach możesz puścić w niepamięć, bo mi chodziło o inny model! Koppang to wióry i nie ma opcji drewnianej, ale za to jest tańszy
To nic! Na Koppang też się czaję. Od ponad połowę tańsza jest. Ale i mniejsza. Jednakże wolałabym coś stabilnieszjego i tutaj Hemnes wygrywa, tylko wkurza mnie, że ta najgłębsza szuflada jest na samej górze, powinna być na samyn dole. Czy przy montażu, można sobie to zamienić?

Cytat:
Ja mam dla Kaja już 6 lat komodę Malm z Ikei i złego słowa nie dam powiedzieć! Zapakować mogę czym chcę i ile chcę, nic się z dnami nie dzieje, od spodu jest wzmocnienie.
Co prawda to styl zupełnie inny niż Hemnes, ale cena z tego co pamiętam znacznie niższa.
Trofasty na zabawki też są dla mnie genialne i niezniszczalne.
Malm bym brała, gdyby mi się podobała. Nu, ceny są niższe i korzystniejsze. Ale nie przeżyję takiej komody u siebie.

Odnośnie antybiotyków. Ja brałam w ciąży antybiotyk z substancją cefuroksym (Zinnat, Biofuroksym), brałam też Dumox, ale dla mnie każdy antybiotyk z amoksycyliną to szajs, w dodatku mam uczulenie, bo dwa razy jak brałam, to dwa razy miałam rumienie.

Edytowane przez norka93
Czas edycji: 2018-02-02 o 16:38
Stary 2018-02-02, 16:51   #2835
folinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cambria04 Pokaż wiadomość
Hej! Moje pytanie o antybiotyk przeszło bez echa, nikt nie stosował tej rowamycyny? Podobno w ciąży są bezpieczne dwa antybiot. Rowamycyna właśnie i duomox? Powiem Wam, że jednak bałam się wziąć,chociaż lekarz pytał czemu się boję i że w Biedronce żywność ma najgorsze i najtańsze antybiotyki i w Lidlu tak samo, jak kiedyś na początku diagnozował nowotwór 4 razy do roku, tak teraz nie ma tygodnia, żeby u kogoś raka nie wykrył, no masakra...

Dostałam skierowanie do laryngologa i tak się złożyło, że przyjmował następnego dnia także wizyta już za mną i na razie mam nie brać antybiot. tylko dwa rodzaje kropli i ziołowe tabletki😊
apropos wchodzenia bez kolejki to jak przyjdę na kontrolę za tydzień to mam zapukać i powiedzieć " halo to ja, w ciąży!" i wejść bez kolejki...
Ale jakie teksty ma ten lekarz... Pyta mnie, która to ciąża,ja mówię trzecia, a on na to- ooo, to nieźle,widzę, że mąż pani nie odpuszcza😶 ja tylko odpowiedziałam: no nie narzekam...

Wybaczcie ten medyczny elaborat! 😂
Zaraz sprawdzę, jaką teraz mam suszarkę....

Hm, o ile mi wiadomo, to żadna z nas nie jest lekarzem, więc nie będziemy podważać jego decyzji... Skoro kazał brać, to widocznie uznał taką konieczność. Myślę, że żaden lekarz nie dałby antybiotyku, który może zaszkodzić. Stosowanie zawsze i na wszystko jednego antybiotyku (amoksycyliny) nie jest dobre, bo bakterie się uodparniają czasem, więc trzeba zmieniać.
Fajnie, że udało się tak z laryngologiem. Oby leki od niego pomogły

Cytat:
Napisane przez Radena Pokaż wiadomość
Aaa,bylam z Młoda na bawialni i mnie teraz dziwnie brzuch boli. Chyba sobie zrobie meliske albo coś 😔
Ja mam zwykłą komode z Bodzia i jest trochę przechylowa, musimy ją przymocowac do ściany,bo jak wysune wszystkie szuflady to leeeeeci. Wolalabym żeby mi dzieci nie przygniotla.
Mój mąż tez sie niczym nie interesował,ja wszystko kupowalam i moze dzieki temu nic nie mówił na drogi fotelik czy wózek
Komode kupowal jak ja lezalam juz z Młoda na sali,hehe. Nie skonsultowal ze mną tego,wziął biało- czarna i do tego szafki nocne. Jak na tym widać kurz 😤 teraz mąż skręca szafę z jyska,bo nie mielismy w sypialni i licze na to,ze sie ze wszystkim zmiescimy. W poprzedniej ciąży wszystko ladowalam do łóżeczka, bylo zawalone po brzegi i jak kazałam mezowi założyć prześcieradło i te sprawy to sie wtedy okazalo,ze nie ma gdzie tych rzeczy powkladac. Teraz juz jesteśmy mądrzejsi Licze na to,ze mi sie uda to jeszcze lepiej ogarnąć,tę naszą życiową przestrzeń, żebyśmy mogli jako tako funkcjonować we 4 w sypialni i salonie :-D

Ten Malm też się przeważa lekko, gdy wysuniesz wszystkie szuflady, ale dla mnie to po prostu prawa fizyki, a nie wada mebla. Zresztą Ikea namiętnie każe wszystko do ścian mocować. Odkąd Kaj zaczął raczkować, założyłam blokady na szuflady, żeby sam nie otworzył, a ja po prostu nie otwieram wszystkich.
Stary 2018-02-02, 16:54   #2836
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Ten Malm też się przeważa lekko, gdy wysuniesz wszystkie szuflady, ale dla mnie to po prostu prawa fizyki, a nie wada mebla. Zresztą Ikea namiętnie każe wszystko do ścian mocować. Odkąd Kaj zaczął raczkować, założyłam blokady na szuflady, żeby sam nie otworzył, a ja po prostu nie otwieram wszystkich.
U nas ściany, to piasek.. Namęczy się mąż. Chociaż możliwe, że ta ściana przy, której będzie stała komoda, to niekoniecznie. Mam ogromną nadzieję, że uda mi się wyprowadzić stąd zanim dzidzia ukończy roczek..

Stary 2018-02-02, 17:01   #2837
Radena
Zadomowienie

Cytat:
Hm, o ile mi wiadomo, to żadna z nas nie jest lekarzem, więc nie będziemy podważać jego decyzji... Skoro kazał brać, to widocznie uznał taką konieczność. Myślę, że żaden lekarz nie dałby antybiotyku, który może zaszkodzić. Stosowanie zawsze i na wszystko jednego antybiotyku (amoksycyliny) nie jest dobre, bo bakterie się uodparniają czasem, więc trzeba zmieniać.

Moje dziecko juz wszystkie blokady umie otworzyć jak nie sposobem to na siłę odrywa, dobrze ze wie co jest w tych szufladach- nic ciekawego dla niej,wiec raczej jej nie korci otwierać. Ale juz we 2 moga cos wymyslic wiec trzeba bedzie przymocowac do ściany

Stary 2018-02-02, 17:24   #2838
cambria04
Rozeznanie

Cytat:

Hm, no wiem precież że nikt Was nie jest lekarzem, ( a może jednak? Czy jeat tu z nami lekarz? &#128521 i nie pytam o poradę lekarską, skąd ten pomysł... bardziej chodziło mi o Wasze doświadczenia po prostu... A jednak jest tak, że lekarz pierwszego kontaktu widział konieczność ale laryngolog już nie... Stąd moje wątpliwości😶
W każdym razie dziękuję za odpowiedzi 😊

Stary 2018-02-02, 17:30   #2839
pola25
Zakorzenienie

W pierwszej ciąży nie brałam antybiotyków,w tej narazie.też.nie.
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-02, 17:45   #2840
MalaGosia88
Zakorzenienie

Ja też mam doświadczenia tylko z duomoxem
Stary 2018-02-02, 17:53   #2841
pola25
Zakorzenienie

Co do wagi,to tez malo.przytylam między 2 a 3 kg
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-02, 17:58   #2842
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Ja tez nie pomoge w kwesti antubiotyku :/
Drugi dzien jedzenia pomyjowego rosołu. Masteonym razem uda mi sie zrobic klarowmy, chocby skały sraly !

zUa_tysica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-02, 18:00   #2843
Radena
Zadomowienie

To ja ważyłam na początku 58 kg, a od dłuższego czasu ważę 55 i się tym nie przejmuję póki co- wiem, że zdrowo się odżywiam, nie chodzę głodna, nie wymiotuję, więc widocznie tak musi być i już
Stary 2018-02-02, 18:03   #2844
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zUa_tysica Pokaż wiadomość
Ja tez nie pomoge w kwesti antubiotyku :/
Drugi dzien jedzenia pomyjowego rosołu. Masteonym razem uda mi sie zrobic klarowmy, chocby skały sraly !

Ja, żona kucharza - ugotowałam kiedyś taki rosół, że po zastygnięciu stał się galaretą.. Tak długo gotowałam, no co zrobisz? Ale był naprawdę dobry i przynajmniej dłużej postał, haha

Koniecznie notuj co tam robiłaś! Jak pytam męża jak oni robią w restauracji klarowny rosół, to słyszę "normalnie" albo "na oko wszystko", nie muszę mówić co mnie trafia, hm?

Stary 2018-02-02, 18:05   #2845
asiaczek
Zakorzenienie

Ja niedawno czytałam,że właśnie chyba komody Malm w USA zostały wycofane,bo zabiły kilkoro dzieci,właśnie przewracając się. Nie wiem czy tam nie dają.tych elementów do montażu czy mają do tego bardzo rygorystyczne podejście,ale warto o tym pamiętać nie przykrecając komód do ściany.

Ja pamiętam,że jako dzieci bawiliśmy się w pokoju,gdzie stał taki regał starego typu na całą ścianę. I w rzędzie górnych szafek była taka szklana witryna,ze szklanymi półkami i różnymi szklankami. Nie była przykrecona,luźno stała na dolnych szafkach i gdy mój mały brat chciał tę witrynę otworzyć,ona spadła. Szczęście w nieszczęściu,że częściowo oparła się na fotelu i nie spadła na mojego brata. Jedynie wszystkie szklane rzeczy wypadły,ale brat zdążył uciec.
Tak więc niestety przy dzieciach trzeba wszystko przewidywać.

---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ----------

Cytat:
Napisane przez norka93 Pokaż wiadomość
Ja, żona kucharza - ugotowałam kiedyś taki rosół, że po zastygnięciu stał się galaretą.. Tak długo gotowałam, no co zrobisz? Ale był naprawdę dobry i przynajmniej dłużej postał, haha

Koniecznie notuj co tam robiłaś! Jak pytam męża jak oni robią w restauracji klarowny rosół, to słyszę "normalnie" albo "na oko wszystko", nie muszę mówić co mnie trafia, hm?
Twój mąż gotuje w domu czy jednak Ty więcej?

Edytowane przez asiaczek
Czas edycji: 2018-02-02 o 18:05
asiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-02, 18:07   #2846
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asiaczek Pokaż wiadomość
Ja niedawno czytałam,że właśnie chyba komody Malm w USA zostały wycofane,bo zabiły kilkoro dzieci,właśnie przewracając się. Nie wiem czy tam nie dają.tych elementów do montażu czy mają do tego bardzo rygorystyczne podejście,ale warto o tym pamiętać nie przykrecając komód do ściany.

Ja pamiętam,że jako dzieci bawiliśmy się w pokoju,gdzie stał taki regał starego typu na całą ścianę. I rzędzie górnych szafek była taka szklana witryna,ze szklanymi półkami i różnymi szklankami. Nie była przykrecona,luźno stała na dolnych szafkach i gdy mój mały brat chciał tę witrynę otworzyć,ona spadła. Szczęście w nieszczęściu,że częściowo oparła się na fotelu i nie spadła na mojego brata. Jedynie wszystkie szklane rzeczy wypadły,ale brat zdążył uciec.
Tak więc niestety przy dzieciach trzeba wszystko przewidywać.

Też słyszałam o tych komodach z Ikei, nie wiem co o tym myśleć, ale wydaje mi się, że Ikea mocno podkreśla, że trzeba montować meble do ścian. Najbardziej w tym wszystkim szkoda dzieci i rodziców tych dzieci, okropna tragedia.. Nie wiem czy fakt o przykręcaniu mebli był szerzej znany przed tymi wydarzeniami czy nie.

Stary 2018-02-02, 18:36   #2847
cambria04
Rozeznanie

U nas też meble z Ikei w pokoju dziecięcym i w instrukcji jest napisane żeby przykręcić do ściany, są od razu wkręty do tego. My przykręciliśmy do ściany szafę i regał. Faktycznie są dość wywrotne... Komoda jest nisko i ma tylko 3 szuflady, a i tak 3 latek nam wysunął szuflady i wszedł do jednej - przeważyło i komoda się przewróciła...

Stary 2018-02-02, 18:37   #2848
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asiaczek Pokaż wiadomość
Twój mąż gotuje w domu czy jednak Ty więcej?

Wiesz Asiaczku, nawet ciężko mi powiedzieć, ale zdecydowanie nie mogę mojemu mężowi umniejszyć zasług gotowania. Jak tak myślę, to naprawdę nie wiem co powiedzieć, chyba po równo, ale jak mamy mieć gości, obiad urodzinowy czy cuś, to mąż gotuje. Nigdy nie zapomnę tej karkówki (albo schabu?) w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem. Jakie to pyszne było, jejku..

---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Cytat:
Napisane przez cambria04 Pokaż wiadomość
U nas też meble z Ikei w pokoju dziecięcym i w instrukcji jest napisane żeby przykręcić do ściany, są od razu wkręty do tego. My przykręciliśmy do ściany szafę i regał. Faktycznie są dość wywrotne... Komoda jest nisko i ma tylko 3 szuflady, a i tak 3 latek nam wysunął szuflady i wszedł do jednej - przeważyło i komoda się przewróciła...

Nawet przykręcona?

Stary 2018-02-02, 18:56   #2849
Elaaaa
Wtajemniczenie

Uff nadrobiłam

Ja już w domku, przygotowuje jakiś szybki obiadek. Wyszalałam się z moją Gwiazdeczka za wszystkie czasy mocno ładuje moje baterie ten mały szkrab

U nas też w planach zakup komody i właśnie wspomnianej tu już Malm. Z racji tego, że mamy bardzo proste, klasyczne meble, szafę taka komoda wpasuje się idealnie. Ale pojedziemy niebawem do Ikei obejrzeć na żywo, choć mamy 100km
Czekam jak mąż będzie miał delegacje jakaś, coby mógł mnie zapakować ze sobą

Norciu

Stary 2018-02-02, 19:39   #2850
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Elaaaa Pokaż wiadomość
Uff nadrobiłam

Ja już w domku, przygotowuje jakiś szybki obiadek. Wyszalałam się z moją Gwiazdeczka za wszystkie czasy mocno ładuje moje baterie ten mały szkrab

U nas też w planach zakup komody i właśnie wspomnianej tu już Malm. Z racji tego, że mamy bardzo proste, klasyczne meble, szafę taka komoda wpasuje się idealnie. Ale pojedziemy niebawem do Ikei obejrzeć na żywo, choć mamy 100km
Czekam jak mąż będzie miał delegacje jakaś, coby mógł mnie zapakować ze sobą

Norciu

Elu! Przysięgam, iż miałam pisać co się z Tobą dzieje, że Ciebie nie ma! Pewnie gdzieś pisałaś o tym, a ja przeoczyłam?

Osoba z rodziny urodziła dzisiaj swoje pierwsze dziecko - chłopczyka. Aż łzy mam w oczach ze wzruszenia, też swoje przeszli i naczekali...

Edytowane przez norka93
Czas edycji: 2018-02-02 o 19:43
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości