Mamusie majowe 2018 cz. 6 - Strona 42 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-02-05, 13:58   #1231
nalesnikona
Zadomowienie

Dot.: Mamusie majowe 2018 cz. 6

[1=85cabce079a739571384bfd 24737f09ed791b49e;8112435 1]Jakiś barszczyk ugotuj i sobie popijaj do pasztecików czy coś. Buraki wcale nie są takie super bogate w żelazo - wiadomo lepiej pić niż nie pić, ale bez przesady. Mięsko, orzechy, pestki słonecznika i dyni sobie zaaplikuj.
Ja burakowy lubię, ale po dłuższym piciu miałam właśnie taki odrzut i mi ziemią zaczęło zajeżdżać. Rzuciłam.
Hemoglobina idzie w górę - widocznie u mnie rośnie od czekolady, bo czym dalej tym gorzej jem [/QUOTE]
dokładnie z tymi burakami !
pietruszka zielona, sok z pokrzywy, ziarenka i strączki.
Więcej urozmaicenia niż tylko buraki i buraki

ja daje mało buraka, więcej innych rzeczy np. jabłek, bananów, siemienia lnianego.

Jak piekę to mocno przyprawiam, polewam olejami (one też dobrze robią organizmowi )

Rumianku, z porem raz spróbowałam. i nigdy więcej! Tak jak lubię pora w surówce, do mięsa na cciepło, tartę porową, to w soku/ koktajlu? nie! brrr
nalesnikona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 13:59   #1232
brunetka2000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ladymama85 Pokaż wiadomość
Przyyyyszeeedddllll wozek

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka
Bez fotki sie nie liczy

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
brunetka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 13:59   #1233
Ladymama85
Zakorzenienie

Zloze jak Stary przyjdzie z gondola to pozniej wstawie bo tak ciezko uchwycic

Ladymama85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 14:03   #1234
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nalesnikona Pokaż wiadomość
dokładnie z tymi burakami !
pietruszka zielona, sok z pokrzywy, ziarenka i strączki.
Więcej urozmaicenia niż tylko buraki i buraki

ja daje mało buraka, więcej innych rzeczy np. jabłek, bananów, siemienia lnianego.

Jak piekę to mocno przyprawiam, polewam olejami (one też dobrze robią organizmowi )
Ale burak to tylko jeden z soków, który pije codziennie. Pije też inne mixy i sok z pokrzywy i pietruszka zielona i strąki i w zupie strączkowe i nasionka. Tyle tego do jedzenia, że nawet nie mam chęci na słodycze

2014

magdalenka_w_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 14:05   #1235
nalesnikona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magdalenka_w_86 Pokaż wiadomość
Jem codziennie po kilka tych niesiarkowanych, pestki dyni, orzechy, szpinaki, brokuły, buraki i wszystko, co tylko wyczytałam W poniedziałek lub wtorek idę robić wyniki, mam tylko nadzieję, że nie spadnie.
Żeby się lepiej wchłaniało to warto dodawać produkty z wit. c, i kiszonki.
Przekopiowuję Ci to, co mam w tabelce, na którą kiedyś trafiłam- o wit C i żelazie.
Warzywa i owoce będące dobrym źródłem witaminy C

• warzywa:
    brukselka, chrzan, jarmuż, papryka czerwona i zielona, natka pietruszki, szpinak, kalafior, kalarepa
  • owoce:
    porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytryna, grejpfrut, pomarańcza

mięso i przetwory mięsne wołowina, cielęcina, baranina, gęś, kaczka, królik, wędliny podrobowe: kaszanka, pasztet, pasztetowa, salceson podroby mięsne wątroba wieprzowa, wołowa, cielęca, drobiowa ryby łosoś, makrela, sardynka, śledź oraz dorsz wędzony, makrela wędzona, pikling, sardynka w pomidorach, sardynka w oleju, tuńczyk w wodzie, tuńczyk w oleju jaja żółtko jaja kurzego, jajko na twardo, jajko na miękko, jajko sadzone, jajecznica produkty zbożowe chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem, chleb żytni razowy, chleb żytni pełnoziarnisty, pumpernikiel, chleb chrupki, chleb graham, bułki grahamki, otręby pszenne, płatki owsiane, płatki żytnie, kasza jaglana, kasza gryczana, kasza pęczak, ryż brązowy nasiona i ziarna dynia, słonecznik, sezam, mak orzechy zwłaszcza pistacjowe, laskowe, arachidowe, migdały, włoskie, wiórki kokosowe warzywa boćwina, bób, brokuły, brukselka, burak, cykoria, czosnek, fasola szparagowa, groszek zielony, kalarepa, koper ogrodowy, pietruszka liście i korzeń, por, szczaw, szczypiorek, szpinak owoce porzeczki czarne, porzeczki białe, porzeczki czerwone, poziomki, maliny, awokado owoce suszone morele, śliwki, figi, daktyle, rodzynki, jabłka nasiona roślin strączkowych fasola, groch, soczewica, soja oraz kiełki soczewicy i soi

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ----------

u mnie wygląda to lepiej- nie rozjeżdża się...
to było z artykułu z medycyny praktycznej? może jak wpiszesz w google to wyskoczy i lepiej wizualnie będzie

Edytowane przez nalesnikona
Czas edycji: 2018-02-05 o 14:07
Stary 2018-02-05, 14:06   #1236
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Dziękuję, paru rzeczy nie miałam na liście. Dodaję kiszonki, bo gin mówił mi o wchłanianiu, zresztą bardzo lubię i ogórki, kapustę inne "kwaśniaki". Czasem mogę jeść do oporu a organizm może słabo wchłaniać. Jeśli tak będzie to dojdą leki i tyle, ale przynajmniej spróbowałam, nie będę mieć wyrzutów sumienia.

2014

Edytowane przez magdalenka_w_86
Czas edycji: 2018-02-05 o 14:08
Stary 2018-02-05, 14:07   #1237
nalesnikona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ladymama85 Pokaż wiadomość
Zloze jak Stary przyjdzie z gondola to pozniej wstawie bo tak ciezko uchwycic

to czekamy
Stary 2018-02-05, 14:08   #1238
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Lady
Teraz wszystkie będziemy czekać haha

2014

Stary 2018-02-05, 14:10   #1239
4d88b8945be75952c39c61b9b17b2a8019c982be_5fd16501de8d4
Konto usunięte

Treść usunięta
4d88b8945be75952c39c61b9b17b2a8019c982be_5fd16501de8d4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 14:13   #1240
_Nat_
Wtajemniczenie

A ja bym zjadła jajo na twardo z majonezem
_Nat_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 14:13   #1241
sweetmedi25
Zakorzenienie

Niud bo w sumie też jest niby ważne jaką wodę pijemy ponoć w ciąży ta z dużą ilością minerałów nie jest wskazana

sweetmedi25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 14:14   #1242
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Nic bym nie zjadła, nic bym nie wypiła!

2014

Stary 2018-02-05, 14:16   #1243
polasia
Wtajemniczenie

Ja też pije herbatę na wiadra. Wiadomo lepsza byłaby woda, no ale jak nie chce wejść to z dwojga złego lepiej herbatę niż nic 😉

polasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 14:19   #1244
_groooszek_
Zakorzenienie

Mam dzisiaj jakiś wyjątkowo podły nastrój. Nie wiem dlaczego.

Gdzieś tu chyba zakpił los. Ona brzydka, brzydki on...
A taka ładna miłość...

_groooszek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 14:21   #1245
_Nat_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _groooszek_ Pokaż wiadomość

Rozumiem Cię, ja też.
Wystrzelałabym najchętniej wszystkich wokół.
Stary 2018-02-05, 14:22   #1246
_St0kr0tka
Zakorzenienie

Ja pije herbate (glownie czarna, od czasu do czasu zielona albo miete), kawe rozpuszczalna jak mi sie zachce (prawdziwej nigdy nie lubilam) no i ta nieszczesna wode. Juz jakos sie przyzwyczailam, nigdy nie lubilam pic wody, ewentualnie smakowa ale to juz nie woda tylko "napoj na bazie wody". Mam nadzieje, ze ten nawyk mi zostanie po ciazy. Od czasu do czasu kupuje sobie sok pomaranczowy 100% albo jablkowy tloczony, ale za czesto z nimi nie chce szalec przy cukrzycy.
Ladymama czekamy na fotke wozka w calej okazalosci 😊
Powiesilam pranie, zjadlam obiad, ogarnelam w kuchni i chce mi sie spac

_St0kr0tka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 14:22   #1247
Maalinkaaaa
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny 😙😙 super że tutaj można znaleźć tyle wsparcia 😗😗
2019:26
2020:13
Maalinkaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 14:32   #1248
sweetmedi25
Zakorzenienie

Cytat:

Podobnie jak ja... rano w pracy mnie strasznie wkurzyli i tak mnie trzyma.. :/

sweetmedi25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 14:39   #1249
polasia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez domii29 Pokaż wiadomość
Wzielam sie za generalne porzadki w salonie 😎 ukladam wszystko tak zeby mialo rece i nogi, komoda mi sie zwolnila wiec pewnie mniej potrzebne rzeczy na codzien upchne wlasnie tam . W ktorys dzien przetransportuje mojego mlodego do jego szafy i zrobi mi sie troche luznej przestrzeni

I od razu oko się cieszy jak miejsca przybywa 😉
Cytat:
Napisane przez Maalinkaaaa Pokaż wiadomość
Melduję się.
I niestety dołączam do słodkich mamuś
Cukrzyca.
Naczczo 92 , po dwóch godzinach 174.

Dostałam skierowanie do poradni , ale jeszcze dziś lekarka kazala mi iść na badanie jakieś co jeszcze raz określi poziom cukru we krwi. I wyniki będą za jakieś 3 dni i po tym mam dzwonić do poradni umawiać się na wizytę.
Smutno mi
Poza tym nadal nie ma mojego lekarza i byłam u tej dziwnej babki, zbadala szyjke i sluchalysmy serduszka a usg brzucha znowu nie zrobiła więc nie wiem ile synuś waży. Jak zapytałam czemu znowu mi nie robi usg przez brzuch to powiedziała że to się robi tylko w określonych tyg ciąży co za baba... na szczęście wraca mój lekarz. Hemoglobina mi spadla trochę no i z newsów jeszcze to to że w ciągu miesiąca przybyło mi 3 kg
Od września do stycznia było ogólnie +3 kg a teraz tak nagle dodatkowe 3 więc 6 na plusie. A już się cieszyłam

Grosia możesz mi wpisać wizytę u lekarza 26.02 . A i usg 3 trymestru 20.02.
Kochana, może uda się tylko dietą 😚

Ja wróciłam z córką do domu, zjadłam odgrzane x wczoraj pierogi i czekam na męża, by nie zasnąć. Jeszcze dziś mam zebranie. No a po nim jeszcze tylko 4 dni pracy i ferie 😉
Stary 2018-02-05, 14:44   #1250
blaira
Wtajemniczenie

Dzień dobry,

Malinka, kurczę przykro mi że też i Tobie glukoza wyszła podwyższona.
Mam nadzieję, że sama dietka starczy.

Dobrze, że maleństwo ma się dobrze...a tą babkę omijaj już wielki łukiem.

Powiem wam, że coraz bardziej boję się iść na tą glukozę a w sumie to bardziej wyników
W planach miałam iść jutro, ale po takim weekendzie tortowo-ciastowym chcę zrobić mini detoks bo to przesada.

Sunset, kciuki za wyniki.

Amarela, nie zamawiałam z Alie lampki, natomiast wstawiałam takie do kontaktu grzybka, choć sama się zastanawiam nad tą co Magdalenka w pepco kupiła.
Ona jest do kontaktu?

Ja kupiłam kiedyś cotton balls w Tesco bo były w cenie 8zł, a te są na baterie, więc nie wiem czy przy nich nie pozostanę tylko

Lady, czekamy na rozszerzoną sesję wózka
Ja też czekam na swój...znajoma przywiezie mi go w weekend

Co do szykowania....powiem wam że sama zaczynam łapać stracha, że może się okazać iż wcześniej się rozpakuję...a tu nic nie przyszykowane.

Byłam dziś znów na chwilkę w mieście bo mąż musiał jakieś art. hydrauliczne kupić, także znów upolowałam jakieś ubranka za całe 7zł

U nas na obiad miała być wczorajsza pizza...ale psy się poczęstowały podczas naszej nieobecności także musimy się zadowolić zupą dziś.
A psy mają detoks w dniu dzisiejszym. Łajzy.
blaira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 14:45   #1251
amarela
Zakorzenienie

Cytat:

Ja też. Miał być u mnie kurier z pocztexu z paczką ze smyka. Ale oczywiście mam w internecie, że nie odebrane i jest w punkcie. A siedzę w domu przez cały czas. Mąż dziś do późna w pracy i teraz się zastanawiam czy dam radę to przynieść sama

Stary 2018-02-05, 14:50   #1252
polasia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blaira Pokaż wiadomość
Dzień dobry,

Powiem wam, że coraz bardziej boję się iść na tą glukozę a w sumie to bardziej wyników
W planach miałam iść jutro, ale po takim weekendzie tortowo-ciastowym chcę zrobić mini detoks bo to przesada.

Amarela, nie zamawiałam z Alie lampki, natomiast wstawiałam takie do kontaktu grzybka, choć sama się zastanawiam nad tą co Magdalenka w pepco kupiła.
Ona jest do kontaktu?

Ja kupiłam kiedyś cotton balls w Tesco bo były w cenie 8zł, a te są na baterie, więc nie wiem czy przy nich nie pozostanę tylko

Co do szykowania....powiem wam że sama zaczynam łapać stracha, że może się okazać iż wcześniej się rozpakuję...a tu nic nie przyszykowane.

Byłam dziś znów na chwilkę w mieście bo mąż musiał jakieś art. hydrauliczne kupić, także znów upolowałam jakieś ubranka za całe 7zł

U nas na obiad miała być wczorajsza pizza...ale psy się poczęstowały podczas naszej nieobecności także musimy się zadowolić zupą dziś.
Ja właśnie nie tyle samego picia glukozy się teraz już obawiam co jej wyników. Aż muszę sprawdzić jak to było u mnie w pierwszej ciąży, żeby mieć jakiś wynik do porównania.

Pokaż łupy co tam znalazłaś 😊

A to psy niedobre, skorzystały z okazji 😀 ostatnio z dziećmi rozmawiałam na ten temat, że psy to straszne łasuchy i zlodziejaszki 😀

---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ----------

Cytat:
Napisane przez amarela Pokaż wiadomość
Ja też. Miał być u mnie kurier z pocztexu z paczką ze smyka. Ale oczywiście mam w internecie, że nie odebrane i jest w punkcie. A siedzę w domu przez cały czas. Mąż dziś do późna w pracy i teraz się zastanawiam czy dam radę to przynieść sama

Ja aktualnie czekam na dwie paczki. Ale zamówiłam do pracy. W tym tyg chyba dojdą 😀 jedna to materiały, druga to butelki 😉
Stary 2018-02-05, 14:50   #1253
domii29
Zakorzenienie

Obiecuje ze Was nadrobie wieczorem. Teraz wpadam tylko z doskoku.

Jak mnie ten moj tz drazni od kilku dni to masakra. Ubije go chyba bo nie wytrzymam :/.

Mowie mu rano ze Igunia sie mi z jednej strony ulozyla bo mialam krzywy brzuch a on do mnie ze on jeszcze tej Iguni tak do konca nie przyklepal i ze jeszcze moze sie nam zmienic
Teraz sprzatam u mlodego w pokoju i mowie ze na wiosne trzeba mu tam remont zrobic bo trzeba myslec nad tym zeby go tam w koncu przeprowadzic a on do mnie ze chyba jestem niepowazna ze chce 4 latka wyprowadzac od nas z sypialni - noo pewnie bedzie spal z nami do osiemnastki tym bardziej jak sie mloda urodzi to jedno budziloby drugie w nocy

domii29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 14:51   #1254
_St0kr0tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blaira Pokaż wiadomość
Dzień dobry,

Ona jest do kontaktu?

Pochwal sie co upolowalas
Ja tez raczej planuje cotton ballsy. Mam jedne bialo-srebrne, jak nie kupie jakichs niebiesko-bialych czy niebiesko-szarych do tego czasu to te wystarcza. Zapalam je chlopakom od szwagra jak u nas nocuja i troche swiatla daja 😊
Segreguje ubranka rozmiarami i mam rozkmine czy 74 pepcowe uznac za 68 i tez je wrzucic jako te na pierwsze pranie. Skoro wypadaja mniejsze podobno 😂

Stary 2018-02-05, 14:54   #1255
niud
Wtajemniczenie

Bąbel śpi, to złożyłam zamówienie w gemini. Myślałam, że będę miała problem żeby dobić do 300 pln
No ale połowa to rzeczy dla mnie do pielęgnacji i sporo wkładek laktacyjnych.
niud jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 14:55   #1256
_Nat_
Wtajemniczenie

Cytat:

Jak mnie ten moj tz drazni od kilku dni to masakra. Ubije go chyba bo nie wytrzymam :/.

Mowie mu rano ze Igunia sie mi z jednej strony ulozyla bo mialam krzywy brzuch a on do mnie ze on jeszcze tej Iguni tak do konca nie przyklepal i ze jeszcze moze sie nam zmienic
Teraz sprzatam u mlodego w pokoju i mowie ze na wiosne trzeba mu tam remont zrobic bo trzeba myslec nad tym zeby go tam w koncu przeprowadzic a on do mnie ze chyba jestem niepowazna ze chce 4 latka wyprowadzac od nas z sypialni - noo pewnie bedzie spal z nami do osiemnastki tym bardziej jak sie mloda urodzi to jedno budziloby drugie w nocy

W kotka i myszkę się z Tobą bawi, to teraz ja bym po złości nie przyklepała żadnej z jego propozycji :P

Matko, dramat, 4latka wyprowadzać z sypialni, to co by o nas powiedział, że mały od początku będzie spał w łóżeczku w swoim pokoju? :O
Stary 2018-02-05, 14:56   #1257
edzka1104
Zakorzenienie

Cytat:

Masz przeprawy z tym swoim chłopem. My naszego 3 latka właśnie 3 tygodnie temu przeprowadziliśmy do swojego pokoju z tych powodów o których piszesz.

Hubert 23.11.2014
Laura 05.05.2018
edzka1104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 14:57   #1258
_St0kr0tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niud Pokaż wiadomość
Bąbel śpi, to złożyłam zamówienie w gemini. Myślałam, że będę miała problem żeby dobić do 300 pln
No ale połowa to rzeczy dla mnie do pielęgnacji i sporo wkładek laktacyjnych.
Tez musze w koncu siasc do takich zakupow 😁
Domii udany ten Twoj maz... 😂 tylko sie nie denerwuj 😘 moim zdaniem masz racje, ze czas mlodego wyprowadzic.
U nas ostatnio szwagierka sie ze mna spierala, ze NA PEWNO bede brala Adasia ze soba do lozka do spania a nie bede go kladla w lozeczku. Ona wie lepiej 😎

Edytowane przez _St0kr0tka
Czas edycji: 2018-02-05 o 15:03
Stary 2018-02-05, 15:03   #1259
_groooszek_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _St0kr0tka Pokaż wiadomość
Tez musze w koncu siasc do takich zakupow 😁

I ja też. Nie wiem jak my się finansowo ogarniemy do maja

Gdzieś tu chyba zakpił los. Ona brzydka, brzydki on...
A taka ładna miłość...

_groooszek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 15:06   #1260
85cabce079a739571384bfd24737f09ed791b49e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Nat_ Pokaż wiadomość
W kotka i myszkę się z Tobą bawi, to teraz ja bym po złości nie przyklepała żadnej z jego propozycji :P

Matko, dramat, 4latka wyprowadzać z sypialni, to co by o nas powiedział, że mały od początku będzie spał w łóżeczku w swoim pokoju? :O
Patologia

U nas będzie dostawka i jak się przestanie mieścić czyli pewnie pół roku i sio do siebie Na początku i tak będę świrować i tam latać cały czas to zapobiegliwie stwierdziłam, że za dużo bym się tych kilometrów w nocy narobiła i jeszcze za szybko zrzuciła ciążowe gratisowe kilogramy

Też muszę trochę wydać pieniędzy, bo się nie wyrobię do maja Mogłabym się nauczyć podejmować szybciej niektóre decyzje, a nie trząść się nad każdym tematem i doktoraty robić
85cabce079a739571384bfd24737f09ed791b49e jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości