Dług za mieszkanie u faceta - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-01-29, 19:40   #841
Mahdab
Zakorzenienie

Dot.: Dług za mieszkanie u faceta

Nie ma strachu, raczej w moim otoczeniu pewnie 90% podziela moje podejście do takich tematów, a w życiu spotkałam jednego faceta, który mi cos wyliczył. Jest w czym jeszcze wybierać ☺

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-29, 20:15   #842
kalor
Gazela inteligencji

Cytat:
Napisane przez Mahdab Pokaż wiadomość
Nie ma strachu, raczej w moim otoczeniu pewnie 90% podziela moje podejście do takich tematów, a w życiu spotkałam jednego faceta, który mi cos wyliczył. Jest w czym jeszcze wybierać 

Nooo, zdecydowanie da się znaleźć ja zanim stałam się utrzymanką rodziców i troszkę chłopaka to pracowałam za naprawdę marne grosze i utrzymywałam się sama, miałam wtedy chłopaka studenta i oddałabym mu wtedy ostatnie pieniądze, mimo ze sama wiele nie miałam. I zawsze bym oddała osobie, którą kocham, dlatego tak ważne dla mnie jest, żeby facet był hojny i nie wyliczał - nie dlatego, że chcę na nim żerować, tylko nie wyobrażam sobie inaczej. Mógłby mieć tyle, co ja, wtedy po prostu żylibyśmy inaczej. Sama chciałabym mu dać wszystko, ale obecnie po prostu tak się ulozylo, ze mój facet ma o wiele więcej. Za to pracuję teraz na to, żeby między innymi zarabiać bardzo dobrze i nie wyobrażam sobie wtedy inaczej, niż mieć wspólny budżet.

Każdy ma swój model związku i na szczęście można znaleźć kogoś, kto się z nami zgadza. Przeżyłam czas, kiedy miałam mało i dawałam od siebie, teraz więcej mi się dostaje, i to jest dla mnie miłość. Ktoś inny może mieć inne warunki.
Stary 2018-01-29, 20:34   #843
Mahdab
Zakorzenienie

Kalor, ja tak samo, kiedyś jak miałam chłopaka studenta (fakt że miał pieniędzy jak lodu, mieszkał z rodzicami i dostawał ok 2000 zł kieszonkowego + na paliwo). Ja miałam marne grosze, ale oddawalam wszystko jemu, bo... nie były mi po prostu potrzebne. Ja lubię być "zaopiekowana" więc lubię mężczyzn, którzy płacą np w restauracji, czy za zakupy, (czy te nieszczęsne rachunki), takich tez szukam, wobec tego nie potrzebuje dużo "swoich " pieniędzy.

Stary 2018-01-29, 21:01   #844
kalor
Gazela inteligencji

Mnie nie zależy, pare razy próbowałam zapłacić, ale on powiedział, że mam skończyć ten temat, bo sam był kiedyś studentem i wie, jak to jest mimo ze wcale tak mało pieniędzy nie dostaję. Dokładam się do budżetu tyle, ile mogę w danym miesiącu, bo czasem mam inne wydatki. Lubię się odwdzięczyć na tyle, na ile mogę - kupuję mu kosmetyki, jak widzę, że się kończą, po drodze do domu kupię coś fajniejszego do jedzenia i przygotuję, zamówię pizzę, żeby czekała na jego przyjście, kupię nam dobre wino. Takie malutkie rzeczy, ale czuję radość, że daję coś od siebie. Jak będę już pracować, to chcę mieć wspólny budżet, mimo że moja pensja się zmieni na przestrzeni lat, nie będę wiecznie stażystką z 2000 zł brutto

Ale już mocno odbiegam od tematu. Po prostu dla mnie miłość i troska jest wtedy, kiedy chcemy dać od siebie jak najwięcej. Dlatego nie podoba mi się wymaganie od kogoś, żeby się dokładał tyle i tyle - jeśli mnie stać, to jak najbardziej sama z siebie postaram się zrównoważyć nasz budżet, a jeśli miałabym więcej niż facet, to dawałabym więcej tylko nie przez wymuszanie. Ja w ogóle nienawidzę, jak ktoś czegoś ode mnie wymaga, czegokolwiek
Stary 2018-01-29, 21:40   #845
MsN
Femme fatale

Cytat:
Napisane przez donut_eater Pokaż wiadomość
Drogie Wizażanki,
Poradźcie!

Jestem z chłopakiem 1,5 roku. Z racji tego, że był to związek na odległość i musiałam zmienić pracę on zaproponował mi, abym zamieszkała u niego (on ma mieszkanie na kredyt - spłacił 3 lata).
Zgodziłam się, gdyż:
1. Kwota, którą zaproponował była niższa, niż to, co płaciłam sama za wynajmowane mieszkanie
2. Wynajęcie pokoju w "jego" metropolii kosztuje więcej, niż kawalerka w moim mieście
3. Byłam świadoma, że na odległość ten związek nie przetrwa.
I oczywiście tego chciałam, cieszyłam się, że będziemy blisko.

ALE mieszkamy już razem 9 miesięcy, różowe okularki już mi spadły i czuję się pokrzywdzona, ponieważ wszystkie rachunki płacimy* po połowie. O ile czynsz, jedzenie, chemię itp. uważam, że powinniśmy pokrywać po równo, o tyle spłacanie jego kredytu (w 50%) sprawia, że czuję się dziwnie. Zwłaszcza, że on zarabia sporo więcej (prawie 2x więcej). Tyle samo wołał jak tylko się wprowadziłam i nie miałam jeszcze pracy.

*Na początku płaciłam z oszczędności, aż się wyprztykałam ze wszystkiego. Potem, zanim znalazłam pracę w nowym miejscu trochę potrwało i on za wszystko płacił, ale "do oddania". Teraz płacę na bieżąco, ale cały czas mam dług - jak za mało zapłacę, bo mi nie starcza to się kumuluje - doszło do tego, że wiszę mu ok. 2000 zł (!) Własnemu chłopakowi, z którym mieszkam :/ To chyba nie jest normalne. On strasznie się liczy z kasą, zbieramy każdy paragon z zakupów i w ogóle.

Trochę to przypomina zimny układ lokatorski, a nie związek, w którym rządzi uczucie

Tu niestety muszę dodać, że po bliższym poznaniu wyszło parę brudów, teraz niezbyt nam się układa tak naprawdę, zawiódł mnie w paru kwestiach. Nie wydaje mi się, aby ten związek przetrwał. Widzę, że zmienił kilka rzeczy i się stara, pomaga mi itp., ale czasem zachowuje się po buracku + to jego podejście do kasy...

Raczej będę się ewakuować z tego związku, ale pytanie co z długiem? Koleżanki mi radzą kopnąć go w zad i w żadnym wypadku nie spłacać. Jednak na początku się umówiliśmy i głupia na to przystałam i wstyd mi, że dałam się tak potraktować. Z drugiej strony on sam zachował się nie fair.

Czekam na wasze opinie.

No jak dla mnie facet zachowuje się jak dvpek. Brak profesjonalizmu jakiegokolwiek, zero. Mieszkasz z nim czy tam mieszkałaś więc wystarczało, że się dokładasz do tego mieszkania w celu opłat, rachunków, wyżywienia, środków czystości, a nie spłacając mu kredyt. Może on myśli, że jak sam nie mieszka tylko mieszka z Tobą i mieszkanie jest zamieszkiwanie w dwie osoby, a nie w jedną to masz również spłacać kredyt. No przecież gdyby mnie coś takiego spotkało to bym powiedziała w.t.f i nagle wypad z mojego życia, ja sama zrywam, pakuje manatki i tyle.

W ogóle błędem było, że mu się dokładasz/aś do tego mieszkania bo to, że z nim mieszkasz/aś nie obligowało Cię do tego aby spłacać chłoptasiowi kredyt. Trzeba samemu an bary brać odpowiedzialność, a nie dzielić się jeszcze (w takim przypadku!) tym jeszcze z kimś innym...

Wg mnie (jeśli to możliwe, nie wiem, nie znam się) powinien oddać Ci hajs za to co tam mu spłaciłaś (Twoją działkę) bo to jest nie pojęte.

Jeśli nie zakończyłaś relacji z tym osobnikiem to zrób to jak najszybciej bo koleś znalazł sobie najwyraźniej Ciebie jako osobę dokładająca mu się do życia, a nie partnerkę życiową...

I zakończ to bez ewaluowania uczuciowego na zimno, tak samo jak ten koleś traktował/uje Ciebie.

Nic nie warte stworzenie.

Edytowane przez MsN
Czas edycji: 2018-01-29 o 21:44
MsN jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-30, 03:54   #846
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Kalor, ja tak samo, kiedyś jak miałam chłopaka studenta (fakt że miał pieniędzy jak lodu, mieszkał z rodzicami i dostawał ok 2000 zł kieszonkowego + na paliwo). Ja miałam marne grosze, ale oddawalam wszystko jemu, bo... nie były mi po prostu potrzebne. Ja lubię być "zaopiekowana" więc lubię mężczyzn, którzy płacą np w restauracji, czy za zakupy, (czy te nieszczęsne rachunki), takich tez szukam, wobec tego nie potrzebuje dużo "swoich " pieniędzy.

No to rodzice mu dużo kasy dawali, nieźle, mało kto by tyle dostawał, zazwyczaj trzeba sobie radzić samemu
No ale wiadomo i ja też lubię jak facet gdzieś mnie zabierze i jak nie przelicza ile go to wyniesie aż tak bardzo. No a ja często też zapłacę, nie mam z tym problemu. Żadne z nas nikogo nie wykorzystuje, robimy tak z miłości.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-30, 08:51   #847
Monika828282
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
No to rodzice mu dużo kasy dawali, nieźle, mało kto by tyle dostawał, zazwyczaj trzeba sobie radzić samemu
No ale wiadomo i ja też lubię jak facet gdzieś mnie zabierze i jak nie przelicza ile go to wyniesie aż tak bardzo. No a ja często też zapłacę, nie mam z tym problemu. Żadne z nas nikogo nie wykorzystuje, robimy tak z miłości.
Jedni dostają od rodziców, inni (inne) od facetów.
Monika828282 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-30, 09:31   #848
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Monika828282 Pokaż wiadomość
Jedni dostają od rodziców, inni (inne) od facetów.
Co dostają od facetów?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-30, 10:01   #849
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Ja lubię być "zaopiekowana" więc lubię mężczyzn, którzy płacą np w restauracji, czy za zakupy, (czy te nieszczęsne rachunki), takich tez szukam, wobec tego nie potrzebuje dużo "swoich " pieniędzy.
Haha, ja bym w takim związku czuła się jak kaleka
Uwielbiam to jak różni jesteśmy

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

Cytat:
Napisane przez kalor Pokaż wiadomość
Każdy ma swój model związku i na szczęście można znaleźć kogoś, kto się z nami zgadza.
Stary 2018-01-30, 10:10   #850
Monika828282
Zadomowienie

Cytat:

Ale ten, chciałaś powiedzieć, że nie potrzebujesz dużo swoich pieniędzy bo Ci facet zapewni?
Stary 2018-01-30, 19:13   #851
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
Poza tym miał bardzo kochanych rodzicow, ale niestety za bardzo go rozpiescili i troche byl niezaradny zyciowo.
Cytat:
Ale ten, chciałaś powiedzieć, że nie potrzebujesz dużo swoich pieniędzy bo Ci facet zapewni?
Nie lubię płacić i załatwiać spraw finansowych, zwykle wybieralam partnerów, którzy lubią. Więc można tak się wyrazic.
Albo w sumie można powiedzieć, ze preferuje wspólny budżet, przy czym ja się raczej nie zajmuje płatnościami.
Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Haha, ja bym w takim związku czuła się jak kaleka
Uwielbiam to jak różni jesteśmy

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

Ale ja mam chyba jakieś braki z dzieciństwa, bo musiałam dużo załatwiać jak na dzieciaka, ale to by jakiś psycholog musiał stwierdzić 😉
Wiadomo, że jak idę do sklepu/weta/lekarza to płace, lubię kupować prezenty i zdarza mi się zapłacić rzadko za obiad czy deser. Ale podświadomie atrakcyjniejsi są dla mnie faceci, którzy się zabraniają przed tym, żebym zaplacila. Wtedy sie czuje jak eteryczna, delikatna istota, o którą trzeba dbać i karmić owocami

Edytowane przez Mahdab
Czas edycji: 2018-01-30 o 19:14
Stary 2018-02-05, 17:04   #852
donut_eater
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Ja piszę z perspektywy osoby mieszkającej z partnerem, a nie partnera.

Chciałabym go jakoś odciążyć, w związku z tym, że ma kredyt, uważam za żerowanie życie sobie za pół darmo w jego mieszkaniu i przeznaczeniu tego na gry komputerowe.

On zapewnia nam dach nad głową, ja zapewnię nam co innego, nie wiem, PS albo XB jeśli oboje gramy.

Nie musi być dokładanie się do kredytu.

Ale autorka napisała "czasem jakieś zakupy spożywcze może zrobić w zamian". No halo? Dla mnie to żerowanie.

Też bym nie powiedziała - dawaj połowę. Ale byłoby mi przykro, gdyby partner nie chciał się w ogóle odwdzięczyć. Tak o, bez przymusu, wydawał na nowy komputer co roku. Bo ja bym chciała i takiego partnera szukam.

Ktoś wyciął kawałek mojej wypowiedzi, ale w wielu postach wyjaśniałam - oczywiste dla mnie jest płacenie za czynsz (woda, prąd, gaz), internet, żywność, środki czystości i inne wspólne zakupy po połowie PLUS "jakieś inne rzeczy"

Czułabym się OK, gdybym ten kredyt opłacała w mniejszej części
po 1.ze względu na to, że to jego kredyt
po 2. ze względu na dużą różnicę w zarobkach
po 3. żeby nie mieszkać "za darmo" i odciążyć partnera

ale wolałabym, aby on nie wymagał tego ode mnie, a kasa by mu się "zwróciła" w postaci innych rzeczy, które opisałaś - wakacje, restauracje, wspólne hobby itp. Absolutnie bym nie pozwoliła, żeby on płacił kredyt sam, a ja nic bym nie dokładała w zamian do wspólnego życia.

Dodatkowo na początku nie miałam aż takich oporów, by płacić te pół na pół, ale po dłuższym czasie mieszkania razem zauważyłam jak mnie traktuje i jak podszedł do tej sytuacji z długiem, jak skrupulatnie zbiera paragony i to mi dało do myślenia, że poczułam się wykorzystywana.

Miałam nadzieję, że po prostu jest skąpy i szuka oszczędności wszędzie, gdzie się da, nawet w związku. ale przez to nie czuję się jak kochana partnerka, tylko podejrzewam go o złe zamiary. Muszę chyba poczytać wątki o skąpiradłach na wizażu
donut_eater jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-05, 18:00   #853
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Ktoś wyciął kawałek mojej wypowiedzi, ale w wielu postach wyjaśniałam - oczywiste dla mnie jest płacenie za czynsz (woda, prąd, gaz), internet, żywność, środki czystości i inne wspólne zakupy po połowie PLUS "jakieś inne rzeczy"

Czułabym się OK, gdybym ten kredyt opłacała w mniejszej części
po 1.ze względu na to, że to jego kredyt
po 2. ze względu na dużą różnicę w zarobkach
po 3. żeby nie mieszkać "za darmo" i odciążyć partnera

ale wolałabym, aby on nie wymagał tego ode mnie, a kasa by mu się "zwróciła" w postaci innych rzeczy, które opisałaś - wakacje, restauracje, wspólne hobby itp. Absolutnie bym nie pozwoliła, żeby on płacił kredyt sam, a ja nic bym nie dokładała w zamian do wspólnego życia.

Dodatkowo na początku nie miałam aż takich oporów, by płacić te pół na pół, ale po dłuższym czasie mieszkania razem zauważyłam jak mnie traktuje i jak podszedł do tej sytuacji z długiem, jak skrupulatnie zbiera paragony i to mi dało do myślenia, że poczułam się wykorzystywana.

Miałam nadzieję, że po prostu jest skąpy i szuka oszczędności wszędzie, gdzie się da, nawet w związku. ale przez to nie czuję się jak kochana partnerka, tylko podejrzewam go o złe zamiary. Muszę chyba poczytać wątki o skąpiradłach na wizażu
No to ok, źle Cię zrozumiałam, wybacz.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-05, 20:01   #854
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lastnightryder Pokaż wiadomość
Nie będę się powtarzał. Lepiej sprawdź czy ty odpowiedziałaś na wszystkie moje pytania, bo jestem przekonany że nie.
na zadane mi pytanie z cytowaniem mojego postu - odpowiedziałam.
A Ty na moje pytania kiedy zacytowałam Twoje - nie odpowiedziałeś.
Nieładnie

---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ----------

Cytat:
jest tu kapitalny wątek o o skąpiradłach - jak znajdę to wrzucę Ci link
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-05, 21:06   #855
Khalii
Raczkowanie

Nie wyobrażam sobie spłacać kogoś kredytu ani wymagać spłaty mojego. Dług prywatny spłaca się samemu a na majątek prywatny pracuje się samemu. Branie pieniędzy na kredyt za mieszkanie to jest wynajem. To ja w takim razie wolałabym wynająć pokój, płacić co miesiąc a remonty i zużycie naturalne mieć gdzieś.[COLOR="Silver"]
Khalii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-06, 00:34   #856
Fubizka
Zakorzenienie

Cytat:
Więc można tak się wyrazic.
Albo w sumie można powiedzieć, ze preferuje wspólny budżet, przy czym ja się raczej nie zajmuje płatnościami.

Na czym stanęło z oddawaniem tego długu? Ciekawa jestem
Fubizka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-06, 00:53   #857
PatriziaIzabella
BAN stały

Cytat:

brzmi fajnie ale jest druga strona medalu..
Tylko ze wtedy stajesz sie podmiotem całkowicie zaleznym od faceta i bycie sama odpada bo się nie utrzymasz. Tak własnie przez wieki kboiety sie uzalezniały od facetów którzy się nimi "opiekowali", dlatego jest nawet teraz wiele małzenstw ktore trwają tylko dlatego że kobieta sama sie nie utrzyma
Bardzo fajnie że obecnie masz taka sytuacje i ze Ci w niej dobrze...ale takie myslenie obiektywnie rzecz biorąc nie prowadzi do niczego dobrego dla kobiety.
PatriziaIzabella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-06, 06:43   #858
Ksiegowa85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PatriziaIzabella Pokaż wiadomość
Tylko ze wtedy stajesz sie podmiotem całkowicie zaleznym od faceta i bycie sama odpada bo się nie utrzymasz. Tak własnie przez wieki kboiety sie uzalezniały od facetów którzy się nimi "opiekowali", dlatego jest nawet teraz wiele małzenstw ktore trwają tylko dlatego że kobieta sama sie nie utrzyma
Bardzo fajnie że obecnie masz taka sytuacje i ze Ci w niej dobrze...ale takie myslenie obiektywnie rzecz biorąc nie prowadzi do niczego dobrego dla kobiety.
Mahdab chyba chodzi o to, że ona ma swoje pieniądze, ale oddaje je partnerowi, żeby nimi rozporządzał (przynajmniej ja tak to odebrałam).

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Ksiegowa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-06, 10:36   #859
Monika828282
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez PatriziaIzabella Pokaż wiadomość
Zgadzam się, dość niebezpieczne jest zdawanie się w całości na drugą osobę i uzależnianie swojego przeżycia od niej. Co w przypadku jak się taki związek rozpadnie a kobietę nie stać na samodzielne utrzymanie się?
Stary 2018-02-06, 10:37   #860
watchout
Raczkowanie

Wątek o skąpcach: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=537922
Powinien dać do myślenia autorce.
Tylko przeczytanie tego wszystkiego to zajęcie na cały weekend.
watchout jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-06, 11:57   #861
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ksiegowa85 Pokaż wiadomość
Mahdab chyba chodzi o to, że ona ma swoje pieniądze, ale oddaje je partnerowi, żeby nimi rozporządzał (przynajmniej ja tak to odebrałam).

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Tak o to mi chodziło. Tylko w czasie przeszłym, bo teraz to troszkę inaczej funkcjonuje 😉

---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ----------

Cytat:
Zgadzam się, dość niebezpieczne jest zdawanie się w całości na drugą osobę i uzależnianie swojego przeżycia od niej. Co w przypadku jak się taki związek rozpadnie a kobietę nie stać na samodzielne utrzymanie się?
Spokojnie, stać mnie na samodzielne przeżycie, zupełnie inny był przekaz postu. Jestem przeciwniczka podejścia o którym piszecie.

Stary 2018-02-06, 19:19   #862
1401beb625428007cd1f6f2cc4b9ba7078bff788_68855df1d41e9
Konto usunięte

Jestem w szoku widząc podejście niektórych kobiet tutaj. Kompletnie nie obchodzi ich, żeby włożyć do związku po tyle samo, ale żeby wyciągnąć jak najwięcej na jego koniec, bez względu na własny wkład lub jego kompletny brak. Widzę kompletne ignorowanie korzyści jakie się otrzymuje a wyolbrzymianie faktu, że ktoś ma dzięki nam łatwiej

Co więcej, wiele wizażanek tutaj traktuje kredyt hipoteczny na mieszkanie w którym się żyje jako kaprys kredytobiorcy, zapominając, że jeśli się nie dostało mieszkania od nikogo, to trzeba je kupić lub wynająć. Nie wiem skąd przeświadczenie, że jak się nie opłaca raty kredytu to nagle mamy nadwyżkę w budżecie i można te pieniądze przelać sobie na konto oszczędnościowe xD Koszt wynajmu lub kredytu jak najbardziej jest kosztem życia.
Twierdzenia, że dokładając się do kredytu powiększa się majątek prywatny partnera nie zawsze są prawdziwe. Rata kredytu składa się z części odsetkowej i kapitałowej. O ile dokładanie się do części kapitałowej jest bezdyskusyjnym powiększaniem majątku partnera (tak również traktują to sądy), to płacenie części odsetkowej jest bezdyskusyjnym kosztem życia, takim samym jak koszt odstępnego. Stąd w sztywnym układzie 50:50 powinno się płacić nie 50% raty kredytu, ale 50% części odsetkowej tej raty. Płacenie tylko swojej części opłat za media i czynsz graniczy z mieszkaniem na krzywy ryj, bo jak ktoś tu już zauważył mieszkania nie spadają z nieba za darmo i dodatkowo się zużywają

Płacenie za siebie jest normalne, jak płacimy za siebie to nikt na nas nie żeruje! Jak ktoś godzi się dopłacać do naszych kosztów, to jest to wyraz jego dobrej woli a nie obowiązku.

Rozumiem, że autorce jest przykro bo jej facet nie wykazał się empatią, ale sama z własnej woli wzięła na siebie zobowiązanie i wypadałoby je spłacić. Następnym razem autorko lepiej przelicz swoje możliwości, skonsultuj je z partnerem i dowiedz się jak widzi podział wydatków w różnych sytuacjach życiowych. Unikniesz w ten sposób rozczarowań.

Edytowane przez 1401beb625428007cd1f6f2cc4b9ba7078bff788_68855df1d41e9
Czas edycji: 2018-02-06 o 19:22
1401beb625428007cd1f6f2cc4b9ba7078bff788_68855df1d41e9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-06, 19:50   #863
Konto usunięte

[1=1401beb625428007cd1f6f2 cc4b9ba7078bff788_68855df 1d41e9;81161736]Jestem w szoku widząc podejście niektórych kobiet tutaj. Kompletnie nie obchodzi ich, żeby włożyć do związku po tyle samo, ale żeby wyciągnąć jak najwięcej na jego koniec, bez względu na własny wkład lub jego kompletny brak. Widzę kompletne ignorowanie korzyści jakie się otrzymuje a wyolbrzymianie faktu, że ktoś ma dzięki nam łatwiej

Co więcej, wiele wizażanek tutaj traktuje kredyt hipoteczny na mieszkanie w którym się żyje jako kaprys kredytobiorcy, zapominając, że jeśli się nie dostało mieszkania od nikogo, to trzeba je kupić lub wynająć. Nie wiem skąd przeświadczenie, że jak się nie opłaca raty kredytu to nagle mamy nadwyżkę w budżecie i można te pieniądze przelać sobie na konto oszczędnościowe xD Koszt wynajmu lub kredytu jak najbardziej jest kosztem życia.
Twierdzenia, że dokładając się do kredytu powiększa się majątek prywatny partnera nie zawsze są prawdziwe. Rata kredytu składa się z części odsetkowej i kapitałowej. O ile dokładanie się do części kapitałowej jest bezdyskusyjnym powiększaniem majątku partnera (tak również traktują to sądy), to płacenie części odsetkowej jest bezdyskusyjnym kosztem życia, takim samym jak koszt odstępnego. Stąd w sztywnym układzie 50:50 powinno się płacić nie 50% raty kredytu, ale 50% części odsetkowej tej raty. Płacenie tylko swojej części opłat za media i czynsz graniczy z mieszkaniem na krzywy ryj, bo jak ktoś tu już zauważył mieszkania nie spadają z nieba za darmo i dodatkowo się zużywają

Płacenie za siebie jest normalne, jak płacimy za siebie to nikt na nas nie żeruje! Jak ktoś godzi się dopłacać do naszych kosztów, to jest to wyraz jego dobrej woli a nie obowiązku.

Rozumiem, że autorce jest przykro bo jej facet nie wykazał się empatią, ale sama z własnej woli wzięła na siebie zobowiązanie i wypadałoby je spłacić. Następnym razem autorko lepiej przelicz swoje możliwości, skonsultuj je z partnerem i dowiedz się jak widzi podział wydatków w różnych sytuacjach życiowych. Unikniesz w ten sposób rozczarowań.[/QUOTE]

miałam kaprys i możliwości to sobie mieszkanie na kredyt kupiłam.

Skoro tak rozkminiasz to może wymyśliłaś jak rozliczyć z urzędem skarbowym spłatę przez partnera części raty kredytu ? Przecież to bagno i po co sobie problemy robić.
Lepiej dać się zaprosić na smaczny obiad albo do kina czy teatru. Jeżeli partner będzie chciał się zreważować.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-06, 20:38   #864
Ariada
Wtajemniczenie

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;81162896]miałam kaprys i możliwości to sobie mieszkanie na kredyt kupiłam.

Skoro tak rozkminiasz to może wymyśliłaś jak rozliczyć z urzędem skarbowym spłatę przez partnera części raty kredytu ? Przecież to bagno i po co sobie problemy robić.
Lepiej dać się zaprosić na smaczny obiad albo do kina czy teatru. Jeżeli partner będzie chciał się zreważować.[/QUOTE]
Koszt amortyzacji mieszkania w przypadku wynajmowania przewyższy zapewne zyski związane z dodatkowym przychodem od partnera
Ariada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-06, 20:55   #865
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ariada Pokaż wiadomość
Koszt amortyzacji mieszkania w przypadku wynajmowania przewyższy zapewne zyski związane z dodatkowym przychodem od partnera
Stary 2018-02-06, 21:03   #866
Fubizka
Zakorzenienie

Mozna podpisac umowe najmu. Jesli mialabym splacac czyjs kredyt, to wymagalabym umowy, co za tym idzie ta osoba powinna odprowadzic podatek dochodowy. Placenie komus bez umowy to jest dopiero uklad "na krzywy ryj".
Stary 2018-02-06, 21:10   #867
Ariada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Fubizka Pokaż wiadomość
Mozna podpisac umowe najmu. Jesli mialabym splacac czyjs kredyt, to wymagalabym umowy, co za tym idzie ta osoba powinna odprowadzic podatek dochodowy. Placenie komus bez umowy to jest dopiero uklad "na krzywy ryj".
Piszę po raz trzeci albo czwarty w tym wątku:

Wynajmując mieszkanie legalnie, zgłaszając to do US, można płacić 0zł podatku jeśli koszt amortyzacji mieszkania+ koszt rat odsetkowych+koszt poniesionych opłat jest większy niż uzyskane przychody - a zazwyczaj jest!

Wynajmuję mieszkanie i podejrzewam, że przez 10 lat amortyzacji mieszkania zapłacę 0zł dodatkowego podatku
Ariada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-06, 22:33   #868
Fubizka
Zakorzenienie

Ok fajnie, ale to dla mnie zadna roznica. Jesli istnieje wynajem, nalezy podpisac umowe i go zglosic do US. A nie niby mieszkac, niby nie mieszkac, moc zostac wystawionym za drzwi w kazdej chwili i jeszcze placic za wynajem.
Stary 2018-02-06, 22:56   #869
januszpolak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fubizka Pokaż wiadomość
Ok fajnie, ale to dla mnie zadna roznica. Jesli istnieje wynajem, nalezy podpisac umowe i go zglosic do US. A nie niby mieszkac, niby nie mieszkac, moc zostac wystawionym za drzwi w kazdej chwili i jeszcze placic za wynajem.
Dokładnie, umowa chociażby chroni przed wyrzuceniem z dnia na dzień. Wtedy ma się prawo do lokalu i jest się "u siebie".
januszpolak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-06, 23:34   #870
siarka40
Szef ds. Wymianek

[1=1401beb625428007cd1f6f2 cc4b9ba7078bff788_68855df 1d41e9;81161736]Jestem w szoku widząc podejście niektórych kobiet tutaj. Kompletnie nie obchodzi ich, żeby włożyć do związku po tyle samo, ale żeby wyciągnąć jak najwięcej na jego koniec, bez względu na własny wkład lub jego kompletny brak.[/QUOTE]
No akurat na koniec związku, w sytuacji partycypowania w spłacie kredytu przez partnera właściciela mieszkania, to przecież właściciel mieszkania wyciągnie z takiego stanu rzeczy "jak najwięcej".
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości