|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4561 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2018r. cz. III
Feliska, widziałam niedawno na jakieś grupie mamusiowej, że dziewczyny odmówiły badania glukozy i nie robiły. I to było kilkanaście dziewczyn.
Ja zapytam mojego lekarza czy to jest badanie obowiązkowe i czy muszę je robić. Jak mi powie, że tak to trudno. A jak, że decyzja należy do mnie to nie zrobię. Dokładnie uważam tak jak piszesz. Zresztą ja mam swoje zdanie na temat 'norm dla kobiet w ciąży' w wielu sprawach. Po prostu się przesadza i ze zdrowej kobiety robi się taka, co ma killa schorzeń na raz no ale to kontrowersyjne są tematy, także już zamilknę ![]() Udanych zakupów! Pochwal się potem co kupiłaś ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4562 |
|
Zadomowienie
|
LADY już nowy wątek?
![]() Widzę że w jednym nie możesz się pomieścić z informacjami Jesteś jedyna do tej fuchy :P Rewelacja
|
|
|
|
#4563 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- lady, mi możesz wpisać wózek Mutsy iGo bo w tym temacie nic się nie zmieni Fotelik jeszcze nie wiem, zależy czy dostaniemy czy będziemy sami kupować.
|
|
#4564 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zresztą myślę że jutro dobijemy do 5000 postów i się przeniesiemy ![]() A dziękuję, miło mi ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:32 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#4565 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Fajny wózek, ale cena mnie przeraża...
|
|
|
#4566 | |
|
Zakorzenienie
|
Mam go od ponad 4 lat
Został po córce ![]() Cytat:
My mamy go po starszej. Na szybko zerknęłam i chyba cena jest jeszcze wyższa niż w 2013 A już wtedy był mega drogi. Ale to była zrzutka od dziadków i jeszcze my dołożyliśmy. I byłam bardzo zadowolona
|
|
#4567 |
|
Zakorzenienie
|
Ogólnie sama się dziwie, ze jeśli nie ma przesłanek do problemów z cukrem, to i tak to badanie się robi. Mi wszystko jedno ogólnie, bo wiem, ze problem z cukrem mam i zrobić test powinnam. No, ale jeśli ktoś nie ma, a przecież problemy z cukrem są wykrywalna tez w badaniu moczu, to robienie tego badania na sile jest bez sensu
|
|
#4568 |
|
Zakorzenienie
|
Mi powiedzieli, że mogę sobie przynieść cytrynę jakbym miała problem z wypiciem zwykłej. Swoją drogą jak dla mnie to jest chore, ze na badanie musisz wszystko z sobą przynosić, jakby nie mogli tego na miejscu Ci dać...
Ale może Stasieniek ruszy swój mały tyłek po takiej dawce cukru i w końcu skopie mamusie ) Mi oczywiście na tydzień przed wizytą też już włączają się stresy czy aby na pewno wszystko jest ok. Nawet wczoraj się zmartwiłam, że mnie wzdęcia nie męczą, bo przecież były co wieczór
|
|
#4569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jeszcze nie żałuje, ale ostatnio Anastazja skopała mnie w pęcherz. Cały dzień tak waliła. A wczoraj w cały prawy bok, od góry do dołu. Jak ona się do tego układa to ja nie wiem
|
|
|
#4570 |
|
Zakorzenienie
|
Natus, na pewno wszystko jest dobrze!
Ja wizytuję w poniedziałek i już się nie mogę doczekać ile mała waży i co tam porabia w brzuszku ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4571 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4572 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z resztą daleko nie szukając.. Ile pączków chcesz jutro zjeść? ![]() Nie wiem czemu dziewczyny odmawiają zrobienia tego testu. Lepiej chodzić z niewykrytą cukrzycą ciężarnych i powikłaniami u płodu? Wychodzę z założenia, że są ludzie którzy wiedzę na temat patofizjologii, diabetologii i położnictwa mają większą od mojej, więc się ich słucham, a nie wymyślam swoich teorii. |
|
|
|
|
#4573 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co to za wymyślanie?! Wszystko jest dobrze! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4574 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale w głębi serducha wierzę, ze jest dobrze. Oby tydzień prędko zleciał. Cytat:
|
|
|
#4575 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
odkąd czuję ruchy regularnie wyluzowalam trochę. I wczoraj też po pęcherzu zostałam skopana
|
|
|
|
|
#4576 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A tak serio to myślę że te pół roku to będzie hardkor a później już luzik bez różnicy jedno czy dwa Czasem jedno dziecko jest bardziej absorbujące bo dwójka to się zajmie sobą.Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#4577 |
|
Rozeznanie
|
A my dzisiaj na półmetku! Niewiarygodne, jak to zleciało
![]() Ja jakaś generalnie ostatnio spokojna jestem, anwet przed wczorajszą wizytą niespecjalnie coś się zmieniło. annika, miałam nawet Cie wywoływać, że się ostatnio nie odzywałaś, a tu niestety sporo się działo. Oby szybciutko córeczka doszła do formy. A co stresu było to Wasze ![]() Kiepsko mi idzie cytowanie i teraz nie pamiętam do czego chciałąm od odnieść, także wybaczcie ![]() U mnie pewnie w pracy będą pączki, byle tylko nie z lukrem, bo ja jestem wyznawcą cukru pudru ![]() A nie chcę nic mówić, ale w piątek ... jest międzynarodowy dzień pizzy !
|
|
|
|
#4578 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4579 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w ostatnim czasie 3 razy zemdlałam w Luxmedzie, raz u ortopedy, chwilę przed tym jak zemdlałam dotykał mi złamanego palca, raz u chirurga, usuwał mi gangliona, a 3 raz jak mi krew pobierali(8 probówek) już w ciąży i ogólnie stwierdzili syndrom białego kitla gdzie do tej pory nic takiego nie miało miejsca a ja nie boję się lekarzy ani żadnych zabiegów chirurgicznych ale może po prostu taka reakcja organizmu.W lecie często miałam zawroty głowy, zrobili mi TK ale nic nie wyszło. Ogólnie raz jak zemdlałam to zaraz po mi zbadali cukier i powiedzieli, że niby jest ok, ale pielęgniarki i tak mi wciskały ciasteczka i kazały iść kupić sobie coś do jedzenia
|
|
|
#4580 |
|
Zadomowienie
|
Ja mierze tym termometrem kilka razy w tym samym miejscu, a nie w czole i w uchu. Wszytko robię zgodnie z instrukcja i mam mega duże rozbieżności. Mnie średnia temperatura nie interesuje. Ja musze miec dokładny wynik co do dziesiatych części po przecinku, bo musze co pol godziny monitorować czy temperatura spada czy rośnie i dobierać dawkę leku.
Co do glukozy to u mnie w labie jest cytrynowa. Nigdy nie zrozumiem dlaczego w jednym sami dają cytrynowa a w drugim mówią ze nawet samemu sobie kupić nie można bo taka glukoza nie działa Ogólnie bardzo polecam rozmieszać to z lodowata woda. Bo z ciepła to rzeczywiście można puścić pawia...Pytałam lekarza czy mogę zrobic hemoglobinę glikowana zamiast OGTT, ale powiedział ze to badanie hemoglobiny glikowanej ma sens tylko u osob z juz zdiagnozowana cukrzyca i ma na celu ocenę wyników leczenia po kilku miesiącach, a u ciężarnych nic sensownego z tego badania sie nie dowiemy. Co do wózków to faktycznie przy tych droższych różnica miedzy pojedynczym a podwójnym nie jest jakaś szokująca, ale w tych tańszych niestety czasem wychodzi więcej niz 2 razy tyle :/ Ja cała noc rozkminialam te wózki i nie mogłam spac i jestem tak zła ze chyba będę te dzieci w chuscie nosić :P Feliska, tak właśnie pomyslałam ze do nich zadzwonię. Chociaż ostatnio sie obraziłam na ten stacjonarny sklep Bobowozki bo wchodzę do sklepu i mowie, ze chciałabym oglądać wózki bliźniacze, a facet mowi ze nie ma. A ja mowie, ze przecież widzę ze tam stoi jeden. A facet do mnie: „Ale on jest strasznie drogi!”
|
|
|
|
#4581 | |
|
Zakorzenienie
|
Welka międzynarodowy dzień pizzy
![]() ![]() ![]() kusicie!! Ja pączki uwielbiam z lukrem! ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:03 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4582 |
|
Zadomowienie
|
Annika, Aaby, dużo zdrowia dla coreczek i sił dla Was
![]() Wooow, Lady, szalejesz z pierwszymi stronami ![]() Daję zdjęcie łóżeczka, podłoga jeszcze nieumyta, no i TZ nie dał szczebelek na najwyższym poziomie a środkowym, więc zobaczymy jak to będzie gdy dojdzie materac. Dobrze, że piszecie o teście obciążenia glukoza. Ja będę robić dopiero na wizytę na koniec marca, na swoją następna 28.02 mam podstawę i powtórkę z toksoplazmozy. I zwykle chodziłam do vitalabo ale naprzeciwko nich jest diagnostyka i skoro tam dają cytrynowa, to może na to badanie ich wymienię IMG_20180207_100739.jpgWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4583 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tym bardziej, że my w piątek będziemy na półmetku.
|
|
|
#4584 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4585 |
|
Zadomowienie
|
Ale jak kiedyś będzie dziewczynka, to już dla niej zostanie
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4586 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale kulturka w tym sklepie! Strasznie bym się wpieniła jakby mi tak powiedział
|
|
|
|
|
#4587 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie są wykrywalne w moczu. Próg nerkowy dla glukozy to ok. 180mg/dl, czyli dopiero kiedy będziesz miała glikemię 180 to w moczu pojawi się cukier. A to już daaawno za daleko. |
||
|
|
|
#4588 |
|
Wtajemniczenie
|
Mi w pierwszej ciąży tez glukoza przeszła przez przełyk normalnie,ale wtedy dużo slodzilam,np herbatę po 2,5-3 łyżki
musiałam mieć słodka. a teraz nie slodze wcale i czasem jak wezmę łyka od syna czy Tzta słodkiej herbaty to wystarczy ze czuje posmak glukozy mam wstręt co nie znaczy ze czekoladę mogę zjeść cala na raz ale wlasnie tu chodzi o ten dziwny sztuczny posmak glukozy ja dziś mam w planie upiec oponki serowe mam do was pytanie. od dziś zaczynamy remont mieszkania. myślicie żeby wywiesic kartkę na tablicy ogłoszeń na korytarzu ze od dziś odbędzie się remont mieszkania nr xyz z którym wiąże się hałas i za który z góry przepraszamy? bo jakoś mam wyrzuty sumienia dla tych wszystkich sąsiadów Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4589 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja jem malo slodyczy i dla mnie ta glukoza nie byla taka straszna. Bez cytryny bez popijania bo w medicoverze nie mozna bylo. Teraz ide do luxmedu, mialam dzis ale synek mial ciezka noc a ja z nim to moze jutro rano sie dotrullam naczczo, a nagroda bedzie paczus 😂 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:14.

no ale to kontrowersyjne są tematy, także już zamilknę 

Fotelik jeszcze nie wiem, zależy czy dostaniemy czy będziemy sami kupować.
Rewelacja

A już wtedy był mega drogi. Ale to była zrzutka od dziadków i jeszcze my dołożyliśmy. I byłam bardzo zadowolona 

)

a potem właśnie przemyślałam sprawę, że to jednak wydatki x 2, zmęczenie x 2, już nie mówię o tym, że jedno dziecko jest absorbujące a co dopiero dwójka

co nie znaczy ze czekoladę mogę zjeść cala na raz ale wlasnie tu chodzi o ten dziwny sztuczny posmak glukozy