|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dania Dietetyczne - przepisy
Cytat:
I w żadnym wypadku nie gniewam sie za modyfikacje Kiedyś tez robiłam z papryka i octem - dobry pomysł, natomiast kukurydza trochę nie za bardzo na R, zresztą nie przepadam jakoś. Wygląda ładnie i smakowicie, a przy tym chyba nie ma duzo kalorii A ten sos jogurtowy to robiłaś z tym czosnkiem? I pasował Ci? Bo ja wszędzie dorzucam czosnek i miałam wątpliwości czy w tym daniu pasuje. A surówki tez mi zostaje na 2 dni Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#842 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A kukurydzy dałam malutko, tyle co kot napłakał więc na taką ilość kapusty na pewno nie zaszkodzi Pozdrawiam
|
|
|
#843 |
|
Zakorzenienie
|
hej a moze ktoras z Was robila panierke z otrebow i wie jak dokladnie ja zrobic (z jajkiem i czyms jeszcze?) i czy byla dobra np. ze schabowym tradycyjnym
|
|
|
|
|
#844 |
|
Rozeznanie
|
Apetycznie wygląda ta kapusta z kurczakiem
Może sobie jutro zrobię ![]() A co panierki- to ja po prostu traktuję otręby jak bułkę tartą- tzn. schabowe maczam w jajku i w otrebach, ale np. kotlety sojowe- gdy są mokre wkładam bezpośrednio do otrębów i się też trzyma.
|
|
#845 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
olenka1416 narobiłas mi znów ochoty na ten obiadek, tylko że z papryka Tak się zastanawiam jeszcze nad dodaniem chrzanu albo musztardy do tego jogurtu żeby smak był bardziej charakterystyczny, ale nie che przekombinować. Ja to zawsze namieszam wszystkiego, ze pozniej jesć się nie da Wiec chyba zostawie w wersji normalnej, tylko paprkę dodam
|
|
|
|
|
|
#846 |
|
Rozeznanie
|
Mnie panierka z otrębów bardziej smakuje niż z bułki, tylko, że ja mam trochę podniebienie już zwariowane, bo ja właściwie przypraw nie używam.
|
|
#847 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jutro sproboje
|
|
|
|
|
|
#848 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez uwielbiam panierke z otrab. Osuszona papierowym recznikiem rozmrozona pange (najchetniej) lub piersi indyka mocze najpierw w bialku jaja potem w otrebach pszennych wymieszanych z sola, papryka slodka, czosnkiem granulowanym i ziolami, potem znow w bialku i znow w otrebach i wrzucam na dobrze rozgrzna patelnie teflonowa spryskana sprayem nieprzywierajacym.
|
|
|
|
|
#849 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#850 |
|
Zakorzenienie
|
i takie jest! Bardzo polecam!
|
|
|
|
|
#851 |
|
Raczkowanie
|
jeju dziewczyny jakie pysznosci...
tak przegladam ten watek od dluzszego czasu i zastanawiam sie od ktorego dania zaczac bo tyle ich jest! ale ostatnio zrobilam sobie omleta znalezionego gdzies wczesniej (nie pamietam czyj to byl przepis) i o dziwo mi wyszedl! bo z moim talentem kulinarnym to tragedia a tak w ogole to sie chcialam przywitac
|
|
|
|
|
#852 |
|
Rozeznanie
|
Macie może jakieś sprawdzone przepisy na obiad z makaronem?
Tylko nie jakoś bardzo zmyślne ;p |
|
|
|
|
#853 |
|
Raczkowanie
|
Ugotować makaron al dente - najmniej wtedy tuczy
+ sos 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki wody, 1-2 ząbki czosnku, 1 - 1,5 łyżki masła, 2-3 łyżeczki przyprawy do spaghetti, ewentualnie bazylia, oregano. Wodę wymieszać z koncentratem i zagotować. Dodać masło, posiekany czosnek i przyprawy. Wymieszać i jeszcze chwilkę gotować.PROSTE< TANIE< SMACZNE< NIETUCZĄCE< SYTE - same zalety Makarony nie tuczą, tuczą zawiesiste sosy do nich dodawane (głównie ze śmietaną) Ten sos jest pyszny i dietetyczny Makaron powinno się jeść codziennie, bo jest zdrowy i nietuczący, jedzony z głową odchudza!!! Jest syty, więc długo nie czuje się głodu! Proszę o dietetyczne śniadania, obiady i kolacje ![]() RYBA PO GRECKU 4 marchewki, dużą pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce na dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy warzywa oraz liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach. Podlewamy ¼ szklanki wody. Przykrywamy i dusimy ok. 25 minut. Na patelni smażymy rybę przyprawioną solą i pieprzem i w panierce z bułki tartej. Po usmażeniu rybę przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na tłuszcz pozostały po smażeniu ryby wrzucamy pokrojone 3-4 cebule i czekamy aż się zeszklą. Przekładamy je do pozostałych warzyw i dusimy razem ok. 15 minut. Jeśli jest za mało płynu podlewamy znowu niewielką ilością wody. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na półmisek wykładamy połowę warzyw a na nie rybę i przykrywamy resztą warzyw. Najlepiej smakuje na zimno. SMACZNEGO ![]() I jeszcze jedno - NIGDY! nie łączcie pomidora z ogórkiem (w sałatkach, kanapkach itd...) Ogórek jest małokaloryczny i smaczny, ale nie ma w zasadzie żadnych składników odżywczych, ale "zabija" całą witaminę C zawartą w pomidorach, także lepiej ich nie łączyć Lepiej zrezygnować też z łączenia pomidorów z białym serem - bolesna choroba stawów gwarantowana! Można te produkty łączyć, ale niezbyt często! Edytowane przez agness51 Czas edycji: 2008-07-05 o 21:55 Powód: proszę,używaj opcji edytowania postów! |
|
|
|
|
#854 |
|
Rozeznanie
|
SZARANAGAJAMA jak chcesz coś dodać do posta do edytuj go, a nie pisz 5 jednego za drugim..
"The sun sets in the west Representing a new dawn Continue do your best and life goes on and on." G. licencjuszka resocjalizacji. przyszła pani mgr, psychoterapeutka i dancehall queen ![]() bo miłość jest silniejsza niż śmierć. http://www.nowakadriana.blog.int eria.pl/ |
|
|
|
|
#855 |
|
Raczkowanie
|
SZARANAGAJAMA - dlaczego połączenie pomidora z białym serem powoduje choroby stawów?
|
|
#856 |
|
Raczkowanie
|
Do Koffee - kwasy zawarte w pomidorze łączą się z wapniem zawartym w serze, tworzą się nierozpuszczalne kryształki, które odkładają się w stawach. To powoduje ból przy każdym ruchu. Gdy zjesz kilka razy taki zestaw to nic się nie stanie, gorzej gdy jesz to już kilka tygodni...
|
|
|
|
|
#857 |
|
Raczkowanie
|
Dziekuję
|
|
#858 |
|
Raczkowanie
|
SOS KOPERKOWO-CZOSNKOWY
400 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu light 1 duży ząbek czosnku pęczek koperku sól Koperek drobno posiekać , zmiażdżyć czosnek ( ew. drobniutko posiekać ) , wymieszać wszystkie składniki , pozostawić w lodówce na godzinę . Idealny do placków ziemniaczanych, ale można eksperymentować ![]() Koffee - nie ma za co ![]() Ja tak przygotowuję pomidorki do sosów pomidorowych Pomidory muszą być dojrzałe i twarde Umyć dobrze pomidory, osuszyć, następnie pokroić w kawałki.. .. a potem przetrzeć przez sito pozostawiąjąc w nim tylko skórki i pestki... .wylać przetarte pomidory na drobne sitko i pozostawić na kilka minut żeby odciekły. |
|
|
|
|
#859 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#860 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie mi się przypomniało, że w twarogu jest niewiele wapnia, bo większość zostaje w serwatce... W innych serach znacznie więcej. W mozarelli 610 mg/100g, w chudym twarogu 96 mg/100 g. Caprese odpada
![]() PS. W samym pomidorze jest 9 mg wapnia/100 g produktu. Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe, to w pomidorku jest ich łącznie 0,2 g/100 g... Ale może chodziło o inne kwasy, nie wiem. edit - znalazłam w necie, chodzi o kwas cytrynowy, kumarynowy, jabłkowy, chlorogenowy
|
|
#861 |
|
Raczkowanie
|
Chodzi nie o kwas tłuszczowy, tylko kwasy nadające pomidorowi ten charakterystyczny smak, czyli właśnie te, które napisałaś
![]() Moja mama jada kanapki z chudym twarogiem i ... truskawkami Mi to nie za bardzo pasuje do siebie, ale są gusta i guściki
|
|
|
|
|
#862 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tak jakby na twarog dac dzem... Pyszne. I z tymi truskawkami to wyprobuje
|
|
|
|
|
|
#863 |
|
Raczkowanie
|
Baby14 - smacznego
![]() Chleb razowy + woda = zgrabna figura Jednym ze sposobów poskramiania apetytu jest zjadanie posiłków obfitujących we włókna roślinne. Wchłaniają one wodę i pęcznieją w żołądku, dając uczucie sytości. Zmniejszają też przyswajanie tłuszczów oraz cukrów. We włókna roślinne bogaty jest m.in. niełuskany ryż oraz pieczywo i makaron razowy. Trzeba tylko pamiętać, by w trakcie jedzenia wypić chociaż szklankę wody. Boczek + chrzan = szybsze spalanie Nieznany smakosz słusznie zauważył, że wszystko co pyszne jest też tuczące. Jeśli lubisz tłuste kiełbasy, golonki czy boczek, jadaj je koniecznie z ostrymi dodatkami, takimi jak chrzan lub musztarda. W ten sposób zmniejszysz tuczące właściwości tych przysmaków. Badania prowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały, że zjedzenie łyżki chrzanu lub 2 łyżek musztardy przyśpiesza przemianę materii nawet o 25 proc. Co to oznacza w praktyce? Kilka plasterków boczku o wadze 50 g dostarczy nam 250 kcal. Jeśli jednak boczek zjemy z chrzanem, w ciągu 3 godzin od posiłku spalimy ponad 50 kcal więcej niż w przypadku uczty bez ostrego dodatku. Szarlotka + cynamon = cukier w równowadze Kto ma słabość do słodyczy (podnoszą cukier we krwi na niebezpiecznie wysoki poziom!), nie powinien zapominać o cynamonie. Ta korzenna przyprawa pobudza bowiem aktywność insuliny, hormonu odpowiedzialnego za transport cukru z krwi do komórek. Dietetycy twierdzą, że już szczypta cynamonu (np. dodana do herbaty lub kawy) wystarczy, żeby utrzymać glukozę we krwi na odpowiednio niskim poziomie, nawet gdy zjemy kilka słodkich ciasteczek lub kawałek tortu. Edytowane przez SZARANAGAJAMA Czas edycji: 2008-07-07 o 13:40 |
|
|
|
|
#864 |
|
Zakorzenienie
|
fajnie ze taki watek ja jestem na diecie ale ostatnio robie odstepstwa bo 2 mc jesc w kolko to samo juz nie moge.... echh i waga stoi
co do kakronu ja uwielbiam na obiad. ugotowany makaron, paczka warzyw mrozonych plus kurczak w kostke w sosie grzybowo-sojowym szybkie proste i dobre i na kilka porcji a tak do obiadu zeby nie napychac sie zeminiakow robie salatke z kapusty pekinskiej, pokrojone:pomidory, ogorek, rzodkiewka, cebula plus sos z knora koperkowy na bazie oliwy z oliwek powiedzcie mi co na przekaski mozna zrobic???
|
|
#865 |
|
BAN stały
|
Mam przepis na super smaczny obiad, znalazłam go na jakiejś stronie z wegetariańskimi przepisami i naprawdę polecam. Obiad zrobiłam dziś i każdy się zachwycał!
Składniki: (na 4 porcje) - 2 torebki brązowego ryżu - mała cukinia - 2 cebule, 2 ząbki czosnku - 1-2 papryki - 6 średniej wielkości pieczarek - 4 pomidory - 2 szklanki bulionu (może być kostka knorr czy coś pokrewnego) - 2 czubate łyżeczki kurkumy (przyprawa, dostępna w każdym sklepie) - 2 łyżki oliwy z oliwek - orygano, bazylia czy tez jakieś inne ziolowe miszanki Wykonanie: 1) Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć, razem podsmażyć, ważywa pokroić w kostke, dodać do cebuli i czosnku 2) Wsypać do tego ryż i kurkumę, chwilę smażyć 3) Zalać bulionem, dusić na średnim ogniu 20 minut, aż płyn wyparuje. 4) Przyprawić ziołami i podawać. Smacznego!!!! Danie jest naprawdę pyszne i starcza na więcej niż 4 porcje, można podawać z sałatką grecką Czas przygotowania to jakieś 60 minut ![]() |
|
|
|
|
#866 |
|
Raczkowanie
|
Witam Was
![]() Ja tu dopiero początkująca, ale postanowiłam się udzielić wreszcie Nie wiem czy pojawiło się już coś takiego w tym wątku, bo nie byłam w stanie go dokładnie i do końca przejrzeć, ale powiem Wam co ja robie sobie często na obiad. Tanie, proste, szybkie i niskokaloryczne moim zdaniem Biorę filet z pangi, posypuję dowolnymi ziołami. Marchewkę kroję w plasterki, jabłko jeśli ktoś chce też można pokroić w plasterki. Następnie układam doprawioną rybkę na folii aluminiowej, obkładam marchewką i jabłkiem, zawijam dokładnie ( przyznam, że jestem pedantką i nawet ryba musi być u mnie idealnie i pięknie zawinięta ;/ ;p) i wrzucam do wrzącej wody. I tak się rybka gotuje ok.12 minutek. Do tego jadam to raz sałatke z ogórka, pomidora i papryki, to sałatkę z pekińskiej i papryki z sosem paprykowo-koperkowym (ale nie dodaję do niego oleju, samą wodę). No i się tym zajadam Jak dla mnie.. mniam Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#867 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Musi być pyszne, napewno wypróbuje ;] |
|
|
|
|
|
#868 |
|
Zakorzenienie
|
Podajcie jakieś fajne przepisy białkowe na kolacje
|
|
|
|
|
#869 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja pange robie podobnie tyle ze marynuje w sosie sojowym, ziolach, imbirze curry i slodkiej papryce, na parze gotuje mlode ziemniaczki z kalafiorem i marchewka w plasterki, do tego dokladam moja pange i jest pycha bo to wszystko soba przechodzi
|
|
|
|
|
|
#870 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oczywiście ryba jest w folii i podczas gotowania wypiera ją na wierzch, ale wtedy przykrywam garnek. Rybka się zarazem gotuje w wodzie i robi na parze (tak to sobie wymyśliłam ;D) i później rozpływa się w ustach ![]() Ahh i robiona po Twojemu też musi być pyszna Wypróbuje, ale bez tych ziemniaczków, bo za nimi nie przepadam.. ;pedit: Podziele się może z Wami tym, co właśnie skonsumowałam (nic nadzwyczajnego, ale talentu do gotowania nie mam kompletnie wiec ciesza mnie nawet takie proste potrawy;D) i nie dosc, że było pyszne, to jeszcze sie najadłam, że hoho (a zjadłam zwyczajną niedużą salaterke ) No więc.. pokroiłam 2 male ogórki małosolne w kosteczkę, paprykę czerwoną także (lubie jak sie gryzie ten samk- lekka słodycz papryki z lekką ostrością ogórka małosolnego..i do tego czosnek dodany póżniej- mmm!). Z ugotowaną (!) piersią z kurczaka zrobiłam to samo. Do tego ugotowałam malutkie różyczki brokuł (ilość-każdy według siebie). Całość zmieszałam, polałam połową małego jogurtu naturalnego z 2 ząbkami czosnku. Taka zwykła-niezwykła sałatka
Edytowane przez aknee Czas edycji: 2008-07-14 o 14:46 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:59.

Trochę zmieniłam składniki i dodałam do kapusty dwie łyżki kukurydzy, trochę papryki marynowanej takiej se słoiczka i łyżkę octu, mam nadzieję że się nie gniewasz
No i zamiast kurczaka kostka sojowa, która z przyprawą gyros wyszła super
Załączam obiecane zdjęcia na pierwszym surówka a na drugim juz całe danie, polane sosem jogurtowym, za jakoś przepraszam ale wykonane telefonem więc nie są pierwszej jakości 
I w żadnym wypadku nie gniewam sie za modyfikacje