Czy zamknąć sklepy w niedziele? - Strona 143 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-02-09, 16:10   #4261
Onnaa88
BAN stały

Dot.: niedziela bez zakupów

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8124286 1]Nie ja bede pracowac w weekendy jak wroce do pracy bo to nie handel. Chociaz zdarza mi sie sprzedawac pozyczki. Moze raporty z Bik nam wylacza😄
Znam sporo osob ktore dorabiaja w sklepach w weekendy. I teraz co?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

No to dobrze,właśnie zostanie im puki co sobota i dwie niedzielę w miesiącu żeby odrabiać gorzej jak wszystkie niedziele dla tych osób będą zamknięte,wtedy już tylko zostaną restauracje,kina itd. żeby sobie dorobić
Onnaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-09, 16:13   #4262
szara_bluzka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Onnaa88 Pokaż wiadomość
U mnie tak samo,rodzice byli pracownikami fizycznymi,odlożyli sobie na wesele,mieszkanie tato dostał z zakładu,małe były opłaty,mają dwójkę dzieci,i nawet nowe auto wtedy mieli ale wtedy było tak źle
Już nie wspomnę o tym,że odkładali mi i bratu na książeczki mieszkaniowe ja nie wiem jak im się to udało
Bo dwie osoby to ciężko teraz żeby miały taki luksus

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

Nie każdy chce dać dziecko do żłobka które nie jest wcale takie tanie

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

Skoro Ci tak dobrze to super ja sobie nie wyobrażam pracować w dwóch pracach i mieć dla siebie czasu wolnego
I co odłożyli Ci na mieszkanie?? Chyba nie... Moi też mi odkładali na ksiązeczkę mieszkaniową,
nie starczyło nawet na porządne dzinsy

Kwestia priorytetów - dla mnie priorytetem jest rozwój, a to mi właśnie da 2 praca. Ponadto mając więcej kasy będę mogła pojechać w miejsca o których zawsze marzyłam, zrobić remont, kupić samochód. Wiesz nie każdy narzeka na swój los, niektórzy biorą swoje sprawy w swoje ręce.

Edytowane przez szara_bluzka
Czas edycji: 2018-02-09 o 16:15
szara_bluzka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-09, 16:17   #4263
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez szara_bluzka Pokaż wiadomość
I co odłożyli Ci na mieszkanie?? Chyba nie...

Kwestia priorytetów - dla mnie priorytetem jest rozwój, a to mi właśnie da 2 praca. Ponadto mając więcej kasy będę mogła pojechać w miejsca o których zawsze marzyłam, zrobić remont, kupić samochód. Wiesz nie każdy narzeka na swój los, niektórzy biorą swoje sprawy w swoje ręce.
Nie bo później te książeczki zostały zniesione,nie interesowałam się za bardzo o co wtedy w tym chodziło i nie pytałam nawet,oczywiście jak zdrowie pozwala i dajesz radę to pewnie no ja niestety bym rady nie dała bo muszę mieć też dużo czasu na lekarzy,ja nie narzekam ale akurat wolę mieć trochę mniej niż pracować przez wiele godzin żeby utrzymać np.auto i zdrowie jest dla mnie jednak najważniejsze.
I oczywiście jak masz możliwość rozwoju w pracy to tym bardziej super
Stary 2018-02-09, 16:37   #4264
Heledore
Zakorzenienie

Książeczki nie zostały zniesione gwoli ścisłości. Funkcjonują do dziś. Ja swoją likwidowalam ledwo rok temu.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-09, 16:44   #4265
Onnaa88
BAN stały

Ja tyle tylko wiem od rodziców,później się nie interesowałam tematem więc nie mam pojęcia może sami je wtedy zlikwidowali a mówili co innego pojęcia nie mam

---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ----------

Chyba chodziło o co coś takiego http://m.regiodom.pl/portal/zakup-ni...e-korzystnie-z
Stary 2018-02-09, 18:40   #4266
Anonimka1988
Wtajemniczenie

Dot.: Czy zamknąć sklepy w niedziele?

Cytat:
Napisane przez nikisa Pokaż wiadomość
Ale potrzebna jest osoba do nadzoru tych kas niestety, jak chcesz usunąć jakiś produkt itd.

Tak, ale to nie jest kasjer/sprzedawca. Przecież z tego co wiem, ustawa zabrania pracy jedynie sprzedawcom/kasjerom sklepów spożywczych, drogerii, itp. Natomiast klienci kasowaliby artykuły za pomocą automatów, a kasjerki mogą mieć wolne niedziele jak dotychczas.
Anonimka1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-09, 18:54   #4267
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anonimka1988 Pokaż wiadomość
Tak, ale to nie jest kasjer/sprzedawca. Przecież z tego co wiem, ustawa zabrania pracy jedynie sprzedawcom/kasjerom sklepów spożywczych, drogerii, itp. Natomiast klienci kasowaliby artykuły za pomocą automatów, a kasjerki mogą mieć wolne niedziele jak dotychczas.
nie jestem pewna, czy znalazłam poprawny tekst ustawy, ale jest tam napisane tak:

Art. 5. W niedziele i święta w placówkach handlowych:
1) handel oraz wykonywanie czynności związanych z handlem,
2) powierzanie pracownikowi lub zatrudnionemu wykonywania pracy w handlu oraz
wykonywania czynności związanych z handlem
– są zakazane.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-10, 01:11   #4268
Anika1986
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
nie jestem pewna, czy znalazłam poprawny tekst ustawy, ale jest tam napisane tak:

Art. 5. W niedziele i święta w placówkach handlowych:
1) handel oraz wykonywanie czynności związanych z handlem,
2) powierzanie pracownikowi lub zatrudnionemu wykonywania pracy w handlu oraz
wykonywania czynności związanych z handlem
– są zakazane.
Nie wiem czy była definicja na początku ustawy, ale te czynności związane z handlem mogą dać dość szerokie pole manewru przy interpretacji. Niestety mogą one iść w stronę gdzie showroomy i pracownicy w nich będą traktowani jako Ci wykonujący czynności związane z handlem.
Anika1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-10, 10:54   #4269
nikisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anika1986 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy była definicja na początku ustawy, ale te czynności związane z handlem mogą dać dość szerokie pole manewru przy interpretacji. Niestety mogą one iść w stronę gdzie showroomy i pracownicy w nich będą traktowani jako Ci wykonujący czynności związane z handlem.
Chyba nie skoro sklepy wychodzą z takimi pomysłami...?

Piękno rodzi się w bólach niestety
290cc anatomy 29.04.2017 piękna data

nikisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-10, 11:04   #4270
invisible_01
Zakorzeniona

Mój sklepik osiedlowy do tej pory otwarty był 7-21, obecnie w piątki i soboty będzie czynny 7-23, a w poniedziałki od 6. Pracownicy na pewno się ucieszą, że po zakończeniu zmiany będą wracali nocnym o 00.45, bo po zamknięciu jeszcze godzinę ogarniają sklep, a potem będą zmuszeni czekać. Super dla nich.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-10, 11:07   #4271
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Mój sklepik osiedlowy do tej pory otwarty był 7-21, obecnie w piątki i soboty będzie czynny 7-23, a w poniedziałki od 6. Pracownicy na pewno się ucieszą, że po zakończeniu zmiany będą wracali nocnym o 00.45, bo po zamknięciu jeszcze godzinę ogarniają sklep, a potem będą zmuszeni czekać. Super dla nich.
Ale będą mieć wolną niedzielę dla rodziny
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-10, 11:09   #4272
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Obawiam się, że w różnych Pipidówach Mniejszych problem będzie jeszcze większy, gdy tak późnego autobusu w ogóle nie będzie.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-10, 11:10   #4273
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Ale będą mieć wolną niedzielę dla rodziny
Niestety ciekawe, ile tej niedzieli zostanie, jak część z nich wróci do domu z pracy o 1.30, więc będą musieli odespać, a potem położyć się w niedzielę wcześnie, bo w poniedziałek będą zaczynać pracę o 5.00, bo trzeba przygotować sklep. Ale wolna niedziela dla rodziny
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-10, 11:51   #4274
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Mnie ratuje jutrzejsza niedziela. Muszę się wybrać na zakupy. Dziecko chore, mąż chory na tyle, że dzisiaj nie da rady z nim zostać. Do jutra mam nadzieję, że się wykuruje na tyle, że będzie mógł z nim pobyć.

ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-10, 11:55   #4275
Onnaa88
BAN stały

U mnie godziny otwarcia sklepów bez zmian,czy to osiedlowych,czy galeri handlowych lub biedronek.
Chyba pracownicy nie odczują w moim mieście tej zmiany,dużo osób pracuje ode mnie w handlu i nikt nic nie mówi o wydłużonych godzinach pracy,zobaczymy od marca.Większość osób twierdzi,że robią z tego burze tylko,ale może w mniejszych miastach jest inaczej

---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ----------

Cytat:
Godzinę ogarniają sklep?
To w biedronce wszyscy ogarniali pół godziny,a byliśmy 3 na zmianie bo kierownik siedział w biurze w osiedlowym to chyba są z dwie osoby na zmianę i tak długo sprzątają?Co to za sklep jaki to metraż?

Stary 2018-02-10, 11:57   #4276
jusiaa_syn
Przyczajenie

Szczerze mówiąc ja czasami korzystam ze sklepów w niedziele, pracuję długo na tygodniu i nie zawsze w sobotę udaje mi się załatwić wszystko więc jest to dla mnie ułatwienie
jusiaa_syn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-10, 11:59   #4277
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez jusiaa_syn Pokaż wiadomość
Szczerze mówiąc ja czasami korzystam ze sklepów w niedziele, pracuję długo na tygodniu i nie zawsze w sobotę udaje mi się załatwić wszystko więc jest to dla mnie ułatwienie
Ja również w tygodniu pracuję do późna,ale akurat sobotę mam wolną i mimo obowiązków domowych itd.zawsze późnym wieczorem mam czas na zakupy

Stary 2018-02-10, 12:05   #4278
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-10, 12:09   #4279
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Powinni się cieszyć, że jest nocny. I nie mówię tego złośliwie.

Z mojej rodzinnej miejscowości się nie wydostaną po zamknięciu Biedry.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-10, 12:15   #4280
cava
Zakorzenienie

Właśnie wróciłam z zakupów, od jakiegoś miesiąca obserwuję coraz mniejszy ruch w niedzielę w loklanym supermarkecie. Ludzie chyba zaczynają się przestawiać na nowy system. No ja też.
Efekt jest taki, ze na mięsnym psy dopami szczekały już dziś, czyli w sobotę przed południem.
A będzie coraz gorzej jak w niedzielę faktycznie będzie nieczynne i do soboty wieczorem wszystko będzie się musiało wyprzedać żeby nie leżeć i nie gnić.

Ja chyba będę się urywać z pracy na zakupy w piątki przed południem. Ja mogę. Reszcie współczuję, bo w soboty po południu czekać na nich będą tylko resztki paczkowanego mięsa na pampersach.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-10, 12:31   #4281
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Właśnie wróciłam z zakupów, od jakiegoś miesiąca obserwuję coraz mniejszy ruch w niedzielę w loklanym supermarkecie. Ludzie chyba zaczynają się przestawiać na nowy system. No ja też.
Efekt jest taki, ze na mięsnym psy dopami szczekały już dziś, czyli w sobotę przed południem.
A będzie coraz gorzej jak w niedzielę faktycznie będzie nieczynne i do soboty wieczorem wszystko będzie się musiało wyprzedać żeby nie leżeć i nie gnić.

Ja chyba będę się urywać z pracy na zakupy w piątki przed południem. Ja mogę. Reszcie współczuję, bo w soboty po południu czekać na nich będą tylko resztki paczkowanego mięsa na pampersach.
W sumie o tym nie pomyślałam. Ale nikt chlebka bezglutenowego nie zamówi, ja w niedzielę kończy się termin, więc nie będzie od czwartku/piątku.

To samo z wędlinami i innymi szybko psującymi się artykułami.

No tragedia.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-10, 12:33   #4282
agagarl
BAN stały

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość

U mnie na osiedlu bazarek, gdzie jest około 30 budek, nigdy w niedzielę nie był otwarty (Bazarek przy Egipskiej w Warszawie). W sobotę jest czynny do 14-tej. W sobotę po 14-tej, to co się nie sprzedało (warzywa, owoce) jest rozdawane klientom za darmo. Budki prowadzą rodziny, chyba tylko w dwóch pracują panie sprzedawczynie - obce osoby. Prosty wniosek - jeśli ktoś może, to w niedzielę woli nie pracować.
agagarl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-10, 13:00   #4283
Onnaa88
BAN stały

Przecież będzie się robiło mniejsze zamówienia dzień przed tak to działa w handlu jak np.sklepy są zamknięte dwa dni przed,dopiero po świętach jest większa dostawa,ale rzeczywiście wtedy dzień przed świętami będzie ciężej coś dostać bo wszystko będzie wykupione,ale to nie znaczy,że coś się zmarnuje

Stary 2018-02-10, 13:06   #4284
visionAM
Zakorzenienie

Myślę, że raczej sklepy się zatowarują w takie same ilości jak dotychczas, bo jest duże prawdopodobieństwo, że to co się do tej pory sprzedawalo w sobotę i niedzielę, teraz sprzeda się w takiej samej ilości w sobotę.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-10, 15:27   #4285
Anonimka1988
Wtajemniczenie

Mieszkam w mieście przygranicznym, zakupy robię w Polsce i w soboty jest zawsze tyle ludzi, że dosłownie trzeba się przeciskać i porządnie nagimnastykować, by ich wyminąć w sklepie. Co będzie teraz? Pewnie jeszcze gorzej..
Anonimka1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-10, 15:55   #4286
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Ja również w tygodniu pracuję do późna,ale akurat sobotę mam wolną i mimo obowiązków domowych itd.zawsze późnym wieczorem mam czas na zakupy

Ale nie każdy ma sobotę wolną

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-10, 16:18   #4287
Anika1986
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nikisa Pokaż wiadomość
Chyba nie skoro sklepy wychodzą z takimi pomysłami...?

Wiesz to ze sklep próbuje obejść jeszcze nie znaczy że mu się uda. Minister wyda swoją interpretację i będą musieli się dostosować.
Tak czy inaczej zobaczymy czy w ogóle sklepy wcielą w życie te pomysły.
Anika1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-10, 17:12   #4288
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Ale nie każdy ma sobotę wolną

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Tak wiem,u mnie sklepy do 22 w tygodniu,więc drobne zakupy robię w tygodniu po pracy a większe w sobotę

Edytowane przez Onnaa88
Czas edycji: 2018-02-10 o 22:53
Stary 2018-02-10, 23:32   #4289
andra
Wtajemniczenie

Cytat:

I dostajesz wszystko w sklepach? Naprawdę, świeże jedzenie? U mnie w dużych marketach, brak (albo śmieci czyli też jakby brak) już w sobote w południe, nie tylko po połdniu:
warzyw różnych, sałaty, cebuli, ziemniaków (!), miesa wspominanego wyżej nawet na pampersie no i żadnego pieczywa. A ono odpiekane przecież z mrożonek (?)

Siłą rzeczy na normalne zakupy jedzenia trzeba już dziś jeździć w tygodniu bo w niedziele to nic już nie ma po sobocie. Pozostaje tylko przetworzone paczkowane coś.
andra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-10, 23:36   #4290
I ona
Zakorzenienie

Onnaa88 nie obraź się, ale Ty to chyba żyjesz w idealnym świecie. Ty naprawdę pracujesz? Bo jakoś wszędzie grzmią o zmianach godzin sklepów, a u Ciebie nie. Ty to masz czas na wszystko zawsze. I kompletnie nie rozumiesz ludzi pracujących na zmiany czy całymi dniami np na dwa etaty. I tak dla tych ludzi wolna niedziela w handlu będzie kłopotliwa. Wiadomo nie będzie dramatu ludzkiego, ale jednak ograniczenia, które wielu odczuje.

I ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości