Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach dzieci - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-02-12, 12:11   #3931
Radena
Zadomowienie

Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach

Cytat:
Napisane przez asiaczek Pokaż wiadomość
Matko,to starszne z princess. Jak ta malutka musi cierpieć,ale walczy dzielnie. Tak mi ich szkoda

Też teraz każdy sygnał organizmu mnie bardziej straszy,zwłaszcza ten płynny śluz. W poprzedniej ciąży musiały mi chyba uciekać wody a ja nic nie zauważyłam, bo dopiero dzień przed tp na wizycie to się okazało.
I niestety potwierdzam to.co Pola,że przy tej ciąży bardziej się stresuję. Może dlatego,że mam w domu małe dziecko i każdy przymus leżenia w domu czy w szpitalu byłby pewną tragedią.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Dokładnie, mam tak samo. Teraz nawet jak gotuję w kuchni, a ona się bawi w salonie to co chwilę sprawdza, gdzie jestem i co robię. Wieczorem jest płacz jak idę się umyć do łazienki - koczowanie pod drzwiami i taki ryk, że ciężko wytrzymać
Radena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-12, 12:14   #3932
pola25
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach

podoba mi się to łóżeczko dostawne,tylko ta cena,może jakaś babcia lub dziadek wspomoże finansowo
http://www.chicco.pl/produkty/805866...dzieciece.html

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Radena wybierasz się na warsztaty bezpieczny maluch?
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-12, 12:15   #3933
emma90
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
Tak, też w gyncentrum. Dodatkowo płatne 60zl.
Usg połówkowe + echo serca 280zl razem
Ale ja UP mam ze skierowania więc płacę tylko za echo dodatkowo.
Ale takie pieniądze to nie pieniądze

Ja na swoje UP też powinnam mieć skierowanie tak miałam w przypadku UG. Ja ciążę prowadzę w Angeliusie
emma90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-12, 12:17   #3934
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emma90 Pokaż wiadomość
Ja na swoje UP też powinnam mieć skierowanie tak miałam w przypadku UG. Ja ciążę prowadzę w Angeliusie
Ja ciąże prowadzę w zwykłej przychodni a UG i UP mam w wybranej klinice.
Zastanawiam się czy iść na te usg III trym..jak wszystko będzie ok i po UP i po wizytach u mojej gin do tego. 30tc

Wy idziecie?

Edytowane przez xXBlankaXx
Czas edycji: 2018-02-12 o 12:23
xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-12, 12:19   #3935
emma90
Wtajemniczenie

Jeszcze o tym nie myślałam. Jak mi lekarz zasugeruje to się wybiorę, pewnie będę panikować to się chętnie przejdę
Stary 2018-02-12, 12:20   #3936
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Jeszcze o tym nie myślałam. Jak mi lekarz zasugeruje to się wybiorę, pewnie będę panikować to się chętnie przejdę
No właśnie moja gin mówiła, że te UG i UP są dla niej obowiązkowe, ale jak wszystko będzie ok to te III Trym. Sobie możemy odpuścić. Ale zobaczymy

Czas edycji: 2018-02-12 o 12:22
Stary 2018-02-12, 12:22   #3937
nesska89
Raczkowanie

Cytat:
Ja ciąże prowadzę nie zwykłej przychodni a UG i UP mam w wybranej klinice.
Zastanawiam się czy iść na te usg III trym..jak wszystko będzie ok i po UP i po wizytach u mojej gin do tego. 30tc

Wy idziecie?

W pierwszej ciąży byłam, teraz też się wybieram

K
nesska89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-12, 12:23   #3938
pola25
Zakorzenienie

Cytat:
Ja ciąże prowadzę nie zwykłej przychodni a UG i UP mam w wybranej klinice.

Wy idziecie?

ja bym poszła

Zalecenia wykonania badania USG
Zgodnie z zaleceniami Konsultanta Krajowego w Dziedzinie Ginekologii i Położnictwa w Polsce u każdej ciężarnej należy wykonać badanie USG dwukrotnie: w 18-22 i 28-32 tygodniu ciąży. Należy podkreślić, że są to zalecenia minimalne. Aby zapewnić dokładną ocenę budowy i rozwoju płodu oraz wykrycie czynników ryzyka okołoporodowego należy wykonać badania USG ciąży w poniższych okresach:

okres ciąży
cel badania
10-14 tydzień ciąży wczesne wykrywanie niektórych wad rozwojowych płodu, ocena przezierności karkowej
18-22 tydzień ciąży wykrywanie większości wad rozwojowych, USG genetyczne (15-21 tydzień) - w wybranych grupach kobiet ciężarnych
28-32 tydzień ciąży ocena rozwoju płodu, wczesne wykrywanie zaburzeń wzrostu i innych czynników ryzyka okołoporodowego
36-40 tydzień ciąży ocena ryzyka okołoporodowego, położenia, wielkości i rozwoju płodu
Stary 2018-02-12, 12:23   #3939
MalaGosia88
Zakorzenienie

Ja pewnie zrobię to usg 3 trymestru, zawsze robiłam . Ale to dla mnie ciągle dalsza przyszłość.
Stary 2018-02-12, 12:24   #3940
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pola25 Pokaż wiadomość
ja bym poszła
okres ciąży
cel badania
10-14 tydzień ciążywczesne wykrywanie niektórych wad rozwojowych płodu, ocena przezierności karkowej
18-22 tydzień ciążywykrywanie większości wad rozwojowych, USG genetyczne (15-21 tydzień) - w wybranych grupach kobiet ciężarnych
28-32 tydzień ciążyocena rozwoju płodu, wczesne wykrywanie zaburzeń wzrostu i innych czynników ryzyka okołoporodowego
36-40 tydzień ciążyocena ryzyka okołoporodowego, położenia, wielkości i rozwoju płodu
Ja jeszcze z moją będę rozmawiać, bo tyle to ona sama potrafi ocenić w sensie ocenę wzrostu płodu, położenie itp,bo z tego co rozumiałam to akurat każdy lekarz ocenia, do kliniki nie muszę jechać. Będe z nią rozmawiać jak przyjdzie czas

Czas edycji: 2018-02-12 o 12:26
Stary 2018-02-12, 12:25   #3941
pola25
Zakorzenienie

Rodzaje badań USG w ciąży
Większość kobiet ciężarnych na świecie nie ma dostępu do wysokospecjalistycznych placówek, zatrudniających specjalistów diagnostyki chorób płodu i dysponujących najwyższej klasy sprzętem. Podstawowe badanie USG, tzw. przesiewowe położnicze badanie USG ma na celu określenie wieku ciąży i wykluczenie łatwiejszych do uwidocznienia wad rozwojowych. W razie podejrzenia nieprawidłowości u płodu w tym badaniu ciężarna jest kierowana do ośrodka wyspecjalizowanego w badaniach płodu, dysponującego nie tylko lepszym sprzętem i specjalistyczną wiedzą, ale również możliwościami dalszej diagnostyki - inwazyjnej, genetycznej, kardiologicznej, molekularnej, mikrobiologicznej, biochemicznej, metabolicznej i wielu innymi. W takim ośrodku wykonać można również szczególne, ukierunkowane na wykluczenie określonej grupy chorób płodu badania ultrasonograficzne i inne badania obrazowe. Należą tu m.in.:
Badanie USG genetyczne, w kierunku zespołu Downa, Edwardsa, Patau i innych chorób genetycznych, w którym lekarz dokonuje oceny ryzyka najczęstszych choroby płodu na podstawie oceny kilkudziesięciu parametrów. (Np. grubość fałdu potylicznego, długość kości ramiennej, wymiar przednio-tylny miedniczki nerkowej, kształt i długość kości nosowej, małżowiny usznej, szerokość nosa, echogenność jelita, wsierdzia i nici ścięgnistych i wiele innych). Jeżeli ryzyko choroby płodu obliczone w oparciu o te parametry jest podwyższone, kobiecie ciężarnej proponuje się dodatkowe badania, np. amniopunkcję, która prawie w 100% wyklucza, lub potwierdza aberrację chromosomową płodu. W badaniu tym możliwe jest również rozpoznanie lub postawienie podejrzenia kilkuset innych zespołów chorobowych, często uwarunkowanych genetycznie, których wiele można ostatecznie zdiagnozować dopiero po urodzeniu dziecka. W obrazie USG może ujawnić się wiele chorób, niemożliwych do rozpoznania podczas amniopunkcji genetycznej (kariotypu płodu).
Badanie echokardiograficzne płodu (tzw. echo serca, lub krócej ECHO), w którym lekarz ocenia szczegółowo budowę i funkcję serca i układu krążenia płodu, co umożliwia wykluczenie większości poważnych wad rozwojowych tych narządów. Należy pamiętać, że niektóre wady serca i układu krążenia mogą powstać dopiero w późniejszym okresie ciąży, a nawet po narodzeniu, a niektóre nieprawidłowości mogą ulec samoistnej korekcie.
NMR - czyli rezonans magnetyczny, umożliwiający niekiedy dokładniejszą ocenę zwłaszcza układu nerwowego i szkieletowego płodu

powrót na górę

USG w ciąży - cel badania w kolejnych okresach ciąży
Trudno wyobrazić sobie prowadzenie ciąży bez badania USG. Badania ultrasonograficzne stały się głównym i nieodzownym źródłem informacji o zdrowiu płodu. Są bezpieczne (przy przestrzeganiu zasad właściwej praktyki i stosowaniu nowoczesnego sprzętu, wyświetlającego na ekranie informację o natężeniu ultradźwięków), dokładne i względnie tanie (np. w porównaniu z rezonansem magnetycznym, czyli jedyną inną rutynową metodą bezpiecznego obrazowania dostępną w ciąży).

UWAGA: w położnictwie i ginekologii zawsze liczymy wiek ciąży według daty ostatniej miesiączki. Aparaty USG są tak ustawione, by podawać wiek ciąży również według daty ostatniej miesiączki, czyli w rzeczywistości dodają 2 tygodnie (14 dni) do rzeczywistego wieku ciąży od chwili zapłodnienia.

Wczesna ciąża
Zazwyczaj około 7 tygodnia ciąży proponujemy ciężarnej pierwsze badanie USG. Już od 4 1/2 tygodnia ciąży możliwe jest uwidocznienie pęcherzyka ciążowego, a od 5 tygodnia pęcherzyka żółtkowego. Pęcherzyk ciążowy to wypełniona płynem przestrzeń, zawierająca płód, jamę owodni i pozazarodkową jamę ciała. Pęcherzyk żółtkowy to mała przestrzeń, podobna do balonika, będąca pozostałością po naszych przodkach, składających jaja. U gadów i ptaków zawiera on substancje zapasowe dla zarodka. U człowieka nie pełni funkcji odżywczej. Jego nieprawidłowa budowa może być wczesnym objawem nieprawidłowego rozwoju płodu lub struktur jaja płodowego.
Zarodek jest widoczny i można zmierzyć jego wielkość od około 5 1/2 tygodnia. W tym okresie ciąży należy uwidocznić prawidłowe zagnieżdżenie pęcherzyka ciążowego, czynność serca płodu i ewentualne krwiaki, mogące zagrażać ciąży. W przypadku krwawienia we wczesnej ciąży trzeba sprawdzić, czy bije serce zarodka/płodu, co jest możliwe od około 5-6 tygodnia. Jeżeli serce płodu bije, to pomimo krwawienia rokowanie jest dobre i około 85% zarodków kontynuuje rozwój. Serce płodu rozpoczyna swoją pracę z wolną prędkością, około 90 uderzeń na minutę i przyśpiesza do około 160 u/min w 9-10 tygodniu, a następnie powoli zwalnia do 140 u/min. Niekiedy stwierdzamy obecność struktur jaja płodowego bez obecności zarodka, co nazywamy pustym jajem płodowym.
Często zdarza się, że do jajeczkowania dochodzi w innym momencie, niż można byłoby się spodziewać na podstawie daty ostatniej miesiączki, nawet jeżeli kobieta regularnie miesiączkuje. Dlatego wyniki badania USG we wczesnej ciąży, przy podejrzeniu nieprawidłowego rozwoju zarodka należy interpretować ostrożnie. Często na przykład zdarza się że widoczny jest pęcherzyk ciążowy bez echa zarodka, bo pacjentka zaszła w ciążę później i dopiero przy kolejnym badaniu USG pojawia się zarys zarodka z bijącym sercem.
W pierwszym trymestrze ciąży za pomocą badania USG można rozpoznać różne postaci choroby trofoblastycznej (zaśniad groniasty), różne postacie ciąży pozamacicznej (właściwie ektopowej - czyli nieprawidłowo zagnieżdżonej). Wiele innych nieprawidłowości można rozpoznać u płodu dopiero po 11 tygodniu ciąży, dlatego zasadniczo niecelowe jest wykonywanie badań USG pomiędzy 7 a 11 tygodniem po stwierdzeniu prawidłowego obrazu zarodka około 6-7 tygodnia ciąży.

Ocena wieku ciążowego i wielkości płodu
Ocena wieku ciążowego w USG nie jest bezpośrednia i polega na pomiarze wielkości poszczególnych struktur płodu i przyporządkowaniu im określonego wieku ciąży. Dokładność oceny wieku ciążowego od około 8 do około 20 tygodnia ciąży wynosi około +/- 4-7 dni. W późniejszym okresie ciąży różnice tempa wzrostu pomiędzy różnymi płodami (odmienności tempa wzrostu są w znacznej mierze uwarunkowane genetycznie) powodują spadek dokładności oceny wieku ciąży w USG. Dlatego w razie rozbieżności pomiędzy np. spodziewanym terminem porodu obliczonym na podstawie badania USG w 12 i 30 tygodniu ciąży, pierwszeństwo ma wynik z 12 tygodnia.
W drugiej połowie ciąży ocena wielkości poszczególnych struktur płodu ma ogromne znaczenie dla diagnostyki zaburzeń wzrostu i odżywienia płodu a pośrednio dla oceny wydolności łożyska.
Najczęściej wykorzystywane pomiary w USG (tzw. parametry biometryczne) to:
CRL (długość ciemieniowo-siedzeniowa płodu - od głowy do siedzenia), mierzona od 7 do 13 tygodnia, później niedokładna ze względu na nabytą przez dziecko umiejętność zginania i prostowania kręgosłupa.
BPD (wymiar dwuciemieniowy - szerokość główki); mierzy się go od 10-12 tygodnia ciąży do końca ciąży. Ponieważ nie uwzględnia kształtu głowy, jest mniej dokładny w ocenie wieku ciążowego.
HC (obwód głowy); mierzy się go od 12-14 tygodnia ciąży. Ponieważ uwzględnia kształt głowy, jest bardziej dokładny od BPD w ocenie wieku ciążowego.
FL (długość kości udowej), mierzona od 12-14 tygodnia ciąży określa wielkość najdłuższej kości ciała płodu (chociaż do ok. 16 tygodnia kość ramienna jest dłuższa od udowej) i odzwierciedla tempo wzrostu płodu na długość. Przeciętnie jej długość rośnie od ok. 15 mm w 14 tyg. ciąży do 75 mm w terminie porodu. Pomiary kości długich są niezbędne dla rozpoznania karłowatości płodu, dostarczają cennych informacji w diagnostyce wielu innych chorób.
AC (obwód brzucha), mierzony od około 12-15 tygodnia, najbardziej istotny jest pod koniec ciąży, gdyż określa odżywienie płodu - wpływ na ten pomiar ma grubość tkanki tłuszczowej, wielkość wątroby i innych narządów jamy brzusznej, które w przypadku zaburzeń funkcji łożyska są gorzej ukrwione i wolniej rosną. Zwolnione tempo wzrostu brzucha płodu jest jednym z najwcześniejszych sygnałów, zapowiadających zaburzenia przepływu krwi w łożysku. Można zaryzykować twierdzenie, że jest to najważniejszy z parametrów charakteryzujących wielkość płodu ocenianych w trzecim trymestrze ciąży.
EFW (szacowana masa płodu) jest parametrem obliczanym na podstawie części z wyżej wymienionych parametrów biometrycznych. Im większą liczbę parametrów uwzględnia oprogramowanie ultrasonografu, tym dokładność oceny masy płodu powinna być wyższa, jednak fakt, że niedokładności pomiarów poszczególnych struktur płodu mogą się sumować, powoduje, że końcowa dokładność nie jest zadowalająca.
Stary 2018-02-12, 12:30   #3942
asiaczek
Zakorzenienie

Ja usg III trym. też będę robiła. A echa w tamtej ciąży nie wykonywałam,muszę więc nad tym pomyśleć teraz.

Stary 2018-02-12, 13:03   #3943
ane3kaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzia1989bb Pokaż wiadomość
ane3ka zobaczymy czy faktycznie po tym magnezję mi przejdzie, wzięłam dzisiaj 1 tabl i zobaczę co będzie dzisiaj ☺️ A z jakiej firmy bierzesz witaminki ? Bardzo często przepisują lekarze Prenatal 🤔

witaminki to biore femibion natal 2 a magnez to biore Asmag Forte

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ----------

Cytat:
Napisane przez Naeema Pokaż wiadomość
Zdrowy chłopiec!!!

Tak bardzo się ciesze!!!!!

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Princess tak bardzo mi przykro.... nawet nie wiem co napisać..... tule Cie mocno!

---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

Cytat:
Dzisiaj to nawet pod ręką czułam kopniaczki wreszcie się doczekałam a pierwsze ruchy przy skończonym 17tc

Ja własnie jestem w 17tyg ja czuje niby jakieś bąbelki ale czy to jelita czy Julka to nie wiem ;p

Maciek jak przykłada głowe to mówi ze są takie cichutkie bąbelki i to pewnie Julka
ane3kaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-12, 13:03   #3944
folinka
Zadomowienie

Cześć dziewczynki!
To jest strasznie przykre, brak słów, żeby określić jak bardzo, co się stało Princes, a lekarzy w tej sytuacji to nie nam oceniać, bo za mało wiemy, choć też nie daje mi spokoju, dlaczego nie zastosowali żadnych działań profilaktycznych...

Ale proszę Was nie wkręcajcie się, że u Was jest teraz coś źle... Przecież takie złe sytuacje to jest jeden na ileś tysięcy. A drobne bóle i duża ilość śluzu są zupełnie normalne. Ba, im wyższa ciąża, tym większe te bóle zwykle. Oczywiście, jak nie jest się pewnym, to trzeba pytać lekarza, ale o wiele bardziej prawdopodobne jest to, że wszystkie już tu urodziny zdrowe cudowne dzieciaki, więc choć wszystkie myślimy o Princes, to musimy też pomyśleć o naszych maluszkach i słać im same pozytywne fluidy...

kropka, dzielnie się trzymasz! Już coraz bliżej do up

madziara, zgrusia, nesska, udanych wizyt dziś!
folinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-12, 13:05   #3945
regularkate
Zadomowienie

Nie umiem sobie wyobrazic, przez co przechodzi Princes i jej malenstwo Straszne jest juz samo czytanie, co sie dzieje. Niewiarygodne jest, zeby wlasciwym postepowaniem bylo pozwolenie na tak dlugie przetrzymywanie w tym stanie matki i dziecka. Lekarze pozwolili, zeby malutka byla teraz tak skrajnie niedotleniona Ech, juz nic nie pisze, bo tylko rosnie mi cisnienie, jak zaczynam to analizowac. Dlaczego jest tyle niedbalstwa wsrod ludzi odpowiedzialnych za zycie i zdrowie innych.

Blanka, ja na pewno ide na usg III trymestru. Znajomego zona wlasnie na tym usg miala stwierdzone zbyt malo obszerne wody plodowe i byly dzieki temu uzupelnione, i potem bylo juz wszystko ok. Ja zreszta juz teraz jestem na tym etapie, ze robie wszystkie badania, jakie sie da

Jutro mam wizyte u gina. Umowilam sie tez na UP na 16.03. Musze dopytac o to echo serca przy okazji.
Folinko, jak bedziesz w okolicach watku to prosze dopisz mi to UP w 1szej wiadomosci i ze bedzie to dziewczynka. Dziekuje

Encore Precission Bass Player.
Lancia Kappa 2.0 driver.

regularkate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-12, 13:17   #3946
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez regularkate Pokaż wiadomość
Nie umiem sobie wyobrazic, przez co przechodzi Princes i jej malenstwo Straszne jest juz samo czytanie, co sie dzieje. Niewiarygodne jest, zeby wlasciwym postepowaniem bylo pozwolenie na tak dlugie przetrzymywanie w tym stanie matki i dziecka. Lekarze pozwolili, zeby malutka byla teraz tak skrajnie niedotleniona Ech, juz nic nie pisze, bo tylko rosnie mi cisnienie, jak zaczynam to analizowac. Dlaczego jest tyle niedbalstwa wsrod ludzi odpowiedzialnych za zycie i zdrowie innych.

Blanka, ja na pewno ide na usg III trymestru. Znajomego zona wlasnie na tym usg miala stwierdzone zbyt malo obszerne wody plodowe i byly dzieki temu uzupelnione, i potem bylo juz wszystko ok. Ja zreszta juz teraz jestem na tym etapie, ze robie wszystkie badania, jakie sie da

Jutro mam wizyte u gina. Umowilam sie tez na UP na 16.03. Musze dopytac o to echo serca przy okazji.
Folinko, jak bedziesz w okolicach watku to prosze dopisz mi to UP w 1szej wiadomosci i ze bedzie to dziewczynka. Dziekuje

Który to będzie tc u ciebie na UP?

Stary 2018-02-12, 13:23   #3947
Naeema
Raczkowanie

Dziękuję Wam za wszystkie miłe słowa

pola trochę mi lepiej, weekend był ciężki bo synek wysoko gorączkował, a męża nie było, wrócił dopiero w nocy. Ale małemu gorączka przeszła, od północy jest dobrze. Udało nam się bez antybiotyku, chociaż lekarka receptę wypisała nam na wizycie jakby gorączka trwała dłużej niż do niedzieli.
pytałaś też o hemoglobinę - mam 10,7 , spadła trochę od ostatniej wizyty, ale jak na mnie nie jest źle.

anima (ty pytałaś?) ja czekałam na wyniki panoramy dwa tygodnie, powiedzieli 10 dni roboczych i ostatniego dnia wieczorem były wyniki.

Princes tak bardzo mi przykro. Ja również o Was myślę, ciężko mi sobie wyobrazić wasz ból. Przesyłam ciepłe myśli
Naeema jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-12, 13:28   #3948
dorka24
Rozeznanie

Ja też napewno zrobię to usg w III trymestrze, jestem zapisana do luxmedu i lekarz prowadzący też przyjmuje na luxmed, więc za badania i wizyty nie płacę tylko ok. 50 zł za pakiet miesięcznie. Więc dodatkowe badania jak najbardziej robię, tym bardziej że u innego lekarza który dodatkowo dokładnie zobaczy czy wszystko ok. Co do echa serca czytałałam że to ma sens jeśli na prenatalnych wyjdzie coś nie tak, wtedy lekarz kieruje na to dodatkowe badanie. Miejmy nadzieję że nie będę miała takiego wskazania.

miłość przyjaźń zaufanie ... kocham

dorka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-12, 13:29   #3949
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorka24 Pokaż wiadomość
Ja też napewno zrobię to usg w III trymestrze, jestem zapisana do luxmedu i lekarz prowadzący też przyjmuje na luxmed, więc za badania i wizyty nie płacę tylko ok. 50 zł za pakiet miesięcznie. Więc dodatkowe badania jak najbardziej robię, tym bardziej że u innego lekarza który dodatkowo dokładnie zobaczy czy wszystko ok. Co do echa serca czytałałam że to ma sens jeśli na prenatalnych wyjdzie coś nie tak, wtedy lekarz kieruje na to dodatkowe badanie. Miejmy nadzieję że nie będę miała takiego wskazania.
Albo jak matka ma jakieś problemy z sercem, wtedy powinno się u dziecka wykonać.
Ja mam arytmie to od razy robię echo dla spokojnej głowy.

Ja jeszcze nie podjęłam decyzji do do tego usg III trym, zobaczymy

Stary 2018-02-12, 13:32   #3950
pola25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Naeema Pokaż wiadomość
Dziękuję Wam za wszystkie miłe słowa

pola trochę mi lepiej, weekend był ciężki bo synek wysoko gorączkował, a męża nie było, wrócił dopiero w nocy. Ale małemu gorączka przeszła, od północy jest dobrze. Udało nam się bez antybiotyku, chociaż lekarka receptę wypisała nam na wizycie jakby gorączka trwała dłużej niż do niedzieli.
pytałaś też o hemoglobinę - mam 10,7 , spadła trochę od ostatniej wizyty, ale jak na mnie nie jest źle.

anima (ty pytałaś?) ja czekałam na wyniki panoramy dwa tygodnie, powiedzieli 10 dni roboczych i ostatniego dnia wieczorem były wyniki.

Princes tak bardzo mi przykro. Ja również o Was myślę, ciężko mi sobie wyobrazić wasz ból. Przesyłam ciepłe myśli
zdrówka dla Was
Stary 2018-02-12, 13:34   #3951
dorka24
Rozeznanie

xXBlankaXx tak też czytałam o wskazaniach do wykonania tego badania. Myślałam że bez szczególnego powodu robisz to badanie, ale w Twoim przypadku to jak najbardziej zasadne.

miłość przyjaźń zaufanie ... kocham

dorka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-12, 13:48   #3952
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorka24 Pokaż wiadomość
xXBlankaXx tak też czytałam o wskazaniach do wykonania tego badania. Myślałam że bez szczególnego powodu robisz to badanie, ale w Twoim przypadku to jak najbardziej zasadne.
Znaczy się, ja bym i tak i tak zrobiła to echo. Ale jak to jest dodatkowe wskazanie to już w ogóle... Bez zastanowienia robię

Stary 2018-02-12, 14:07   #3953
kropka_nad_i
Wtajemniczenie

Cytat:
Normalnie to się wszystko w głowie nie mieści,zdrowe,silne dziecko...lekarz prowadzący porażka.Wiadomo nie wiemy,jakby było ,gdyby był szew,ale nawet dziecko takiej szansy nie dostało...
Nie jestem lekarzem,ale z tego co się czyta,to szew od 12 tyg,nakaz leżenia plackiem,leki.
Ale poczytajcie historię mamy ginekolog,jej 3 ciąży

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ----------

co z Twoimi papppa?bo ja nie kojarzę
No nie miałam najlepszych wynikówm podobnie jak Ty, zUa czy inne dziewczyny. Ale po konsultacji z genetykiem i moim mężem doszliśmy do wniosku, że czekamy na połówkowe i na echo serca. Bo póki co w samej diagnostyce USG jest wszystko ok, tylko badania z krwi wyszły paskudne. Ale nie omawiałam tego tutaj szerzej, bo nie chciałam, tylko od czasu do czasu wspomniałam coś

Cytat:
Ja zadzwonilam przed chwilą do mojej kliniki bo chciałam dopytać o echo serca i się okazało, że jest ono dodatkowo płatne co prawda tylko 60zl ale wykonuje je jeden lekarz i na szczęście udało mi się dostac do niej, Przełożyli mi to UP na dzień później, ale to nic przynajmniej to echo będzie zrobione

Więc Folinko możesz mi zmienić termin UP na 21.02.

UG, UP, echo serca i USG III trym. są płatne albo ze skierowaniem. Ja mam skierowanie na UP i na echo. Pewnie też dostane na USG III trymestru.

Cytat:
Napisane przez folinka Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki!
To jest strasznie przykre, brak słów, żeby określić jak bardzo, co się stało Princes, a lekarzy w tej sytuacji to nie nam oceniać, bo za mało wiemy, choć też nie daje mi spokoju, dlaczego nie zastosowali żadnych działań profilaktycznych...

Ale proszę Was nie wkręcajcie się, że u Was jest teraz coś źle... Przecież takie złe sytuacje to jest jeden na ileś tysięcy. A drobne bóle i duża ilość śluzu są zupełnie normalne. Ba, im wyższa ciąża, tym większe te bóle zwykle. Oczywiście, jak nie jest się pewnym, to trzeba pytać lekarza, ale o wiele bardziej prawdopodobne jest to, że wszystkie już tu urodziny zdrowe cudowne dzieciaki, więc choć wszystkie myślimy o Princes, to musimy też pomyśleć o naszych maluszkach i słać im same pozytywne fluidy...

kropka, dzielnie się trzymasz! Już coraz bliżej do up

madziara, zgrusia, nesska, udanych wizyt dziś!
Masz racje, nie możemy przenosić tego nieszczęścia na siebie- chociaż jest to mega trudne. Dlatego ja nie raz mam przerwy w czytaniu forum, czy w ogóle internetów ze względu na to, żeby nie wkręcać siebie. Mam zaufanie do swojego lekarza i tego się trzymam.

Uczę się cierpliwości
kropka_nad_i jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-12, 14:16   #3954
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropka_nad_i Pokaż wiadomość
No nie miałam najlepszych wynikówm podobnie jak Ty, zUa czy inne dziewczyny. Ale po konsultacji z genetykiem i moim mężem doszliśmy do wniosku, że czekamy na połówkowe i na echo serca. Bo póki co w samej diagnostyce USG jest wszystko ok, tylko badania z krwi wyszły paskudne. Ale nie omawiałam tego tutaj szerzej, bo nie chciałam, tylko od czasu do czasu wspomniałam coś

UG, UP, echo serca i USG III trym. są płatne albo ze skierowaniem. Ja mam skierowanie na UP i na echo. Pewnie też dostane na USG III trymestru.

Masz racje, nie możemy przenosić tego nieszczęścia na siebie- chociaż jest to mega trudne. Dlatego ja nie raz mam przerwy w czytaniu forum, czy w ogóle internetów ze względu na to, żeby nie wkręcać siebie. Mam zaufanie do swojego lekarza i tego się trzymam.
Usg III trym. Nie jest finansowane nawet ze skierowaniem.

Stary 2018-02-12, 14:19   #3955
nesska89
Raczkowanie

Właśnie wróciłam z usg, zdrowy chłopak

K
nesska89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-12, 14:23   #3956
summer_overture
Zadomowienie

Folinko, boska kobieto, o dzięki ci! Twój głos rozsądku o tym, że im bardziej zaawansowana ciąża, tym częściej zdarzają się jakieś bóle, to miód na moje serce. Faktycznie chyba sytuacja Princess sprawiła, że my wszystkie zaczęłyśmy mocniej się wkręcać (o czym świadczy choćby zeszła noc dla wielu z nas...). Tym bardziej, że od rana znowu "czuję" jajniki i to całkiem intensywnie... Mało brakowało a wpadłabym w panikę, trochę uspokoiło mnie dość raźne "puk, puk" w podbrzusze (wracałam na głodniaka z miasta i małe dość dobitnie wyraziło, co o tym myśli; to było coś w rodzaju: "matka, żreć!").
A z drugiej strony - kiedy przeczytałam o tym, że maleństwo Princess wciąż żyje, to zrobiło mi się słabo.... W Polsce eutanazja jest nielegalna, ale za to powolne, noszące znamiona znęcania się, dobijanie, to już nie? Bo jak inaczej nazwać oczekiwanie na śmierć istoty nienarodzonej, która tak walczy o przeżycie? Przecież ono się dusi, jest mi niedobrze na samą myśl o tym... topienie w rzece nowo narodzonych kociaków jest bardziej humanitarne.

Dobra, zagalopowałam się. Teraz z innej beczki:
wielokrotnie widziałam wasze zdjęcia z USG 3d. Dzwoniłam dziś do kliniki, żeby zapisać się na UP i dowiedziałam się, że USG 3d wykonuje się dopiero w 28-30. tc. Ponieważ rozmawiałam z rejestratorką a nie z lekarzem nie wnikałam, ale może wy wiecie o co chodzi? Przecież wiem, że wykonuje się też wcześniej. Chodzi o ostrość obrazu, bezpieczeństwo dziecka czy ki czort?

Zapraszam na czytelniczą rozmowę

Wymiana KSIĄŻEK
summer_overture jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-12, 14:26   #3957
pola25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nesska89 Pokaż wiadomość

Świetne wiadomości!
Stary 2018-02-12, 14:27   #3958
emma90
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nesska89 Pokaż wiadomość

gratulacje
Stary 2018-02-12, 14:28   #3959
pola25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez summer_overture Pokaż wiadomość
Folinko, boska kobieto, o dzięki ci! Twój głos rozsądku o tym, że im bardziej zaawansowana ciąża, tym częściej zdarzają się jakieś bóle, to miód na moje serce. Faktycznie chyba sytuacja Princess sprawiła, że my wszystkie zaczęłyśmy mocniej się wkręcać (o czym świadczy choćby zeszła noc dla wielu z nas...). Tym bardziej, że od rana znowu "czuję" jajniki i to całkiem intensywnie... Mało brakowało a wpadłabym w panikę, trochę uspokoiło mnie dość raźne "puk, puk" w podbrzusze (wracałam na głodniaka z miasta i małe dość dobitnie wyraziło, co o tym myśli; to było coś w rodzaju: "matka, żreć!").
A z drugiej strony - kiedy przeczytałam o tym, że maleństwo Princess wciąż żyje, to zrobiło mi się słabo.... W Polsce eutanazja jest nielegalna, ale za to powolne, noszące znamiona znęcania się, dobijanie, to już nie? Bo jak inaczej nazwać oczekiwanie na śmierć istoty nienarodzonej, która tak walczy o przeżycie? Przecież ono się dusi, jest mi niedobrze na samą myśl o tym... topienie w rzece nowo narodzonych kociaków jest bardziej humanitarne.

Dobra, zagalopowałam się. Teraz z innej beczki:
wielokrotnie widziałam wasze zdjęcia z USG 3d. Dzwoniłam dziś do kliniki, żeby zapisać się na UP i dowiedziałam się, że USG 3d wykonuje się dopiero w 28-30. tc. Ponieważ rozmawiałam z rejestratorką a nie z lekarzem nie wnikałam, ale może wy wiecie o co chodzi? Przecież wiem, że wykonuje się też wcześniej. Chodzi o ostrość obrazu, bezpieczeństwo dziecka czy ki czort?
szczerze to nie wiem

W czwartek.mam up,to.zdam relacje
Stary 2018-02-12, 14:29   #3960
aniama6
Zadomowienie

Cytat:
podoba mi się to łóżeczko dostawne,tylko ta cena,może jakaś babcia lub dziadek wspomoże finansowo
http://www.chicco.pl/produkty/805866...dzieciece.html

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Radena wybierasz się na warsztaty bezpieczny maluch?
To łóżeczko jest na mojej liście wyprawkowej. Na początek nie kupuje zwykłego, dużego łóżeczka, potem się zobaczy.Miałam w planie minimalistyczną wyprawkę, a narazie w planach same najdroższe rzeczy mam, ale to tylko plany, zobaczymy.
Rozmawiałam z moim kolegą ginekologiem, nawet dzwonił do mnie.
I generalnie w tak wczesnej ciąży niewiele da się zrobić po odejściu wód, jeśli dziecko żyje to się po prostu czeka, nie wywołuje akcji porodowej dopóki nie ma jakiegoś zagrożenia- np infekcji- dla mamy bo jak sam powiedział czasem zdarza się cud, ale jest to własnie w kategorii cudu które owszem zdarzają się, ale bardzo rzadko.
Pytałam czy można temu było zapobiec np przez szew na szyjke, leżenie, szpital itp. Tego mi nie powiedział, no bo nie zna sytuacji, ale jego zdaniem to bardzo możliwe,że nic by to nie dało. natomiast musi być jakaś przyczyna tak późnych poronień i tego trzeba wnikliwie szukać. Nie wiem co Princess miała badane przed ciążą, może to wszystko było robione, ale wymienił mi tyyyle przyczyn np różne choroby autoimmunologiczne, zespoły zakrzepowe itp.
Nie wiem czy w ogóle powinnam pisać takie rzeczy publicznie, bo to jednak bardzo ciężkie i osobiste sprawy, ale myśle,że wszystkie się tu martwimy i myślimy o Princes więc napisałam.
aniama6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości