|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4051 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach
Ja też mam takie bóle od jakiegoś czasu - kłucia w pochwie a dodatkowo ostatnio czuję kłujący ból od pępka w dół jakby coś mi go chciało wyrwać od wewnątrz.
I często mam twarde podbrzusze. Skąd wiecie czy twardnieje wam macica czy to nie to? Bo mi się wydawało, że jak twarde na dole to to ta stawiająca się macica
|
|
|
|
#4052 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach
A Wam tez juz troszke wyszedł pępek ?
ja w ciągu dnia nie forsuje sie i staram dużo leżeć, a przynajmniej siedzieć, i nie odczuwam jakis bóli. Czasem mnie cos zakluje np przy kichaniu, ale to chwilowe. Nie powoduje to u mnie nerwowosci. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4053 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zua pepek mi nie wystaje,w 1 ciazy tez mi nie.wystawal. A macie ta czarną kreche?ja nie. |
|
|
|
|
#4054 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień Dobry!
Kochane, ja też się przejęłam Princes i jej tragedią, nie da się przejść obojętnie obok takiej historii, tym bardziej, że to nasza forumowa koleżanka... musimy jednak iść dalej do przodu, cała reszta nas nosi zdrowe dzieci, podkreślam zdrowe! I warto to w tym momencie docenić to najcenniejszy skarb. Wiele ciągnięć/kłuć/bóli jest normalnych w ciąży i z rosnącą ciążą wcale nie będą maleć. Będzie dobrze!
|
#4055 |
|
Rozeznanie
|
Mnie też kłuje w pochwie, ale np. kilka dni później spokój i znowu po tygodniu czy dwóch. Do tego plecy mnie bolą od dwóch dni i w pachwinach ciągnie. Miałam Was pytać właśnie po czym poznać że macica twardnieje bo ja nie wyczuwam nic takiego. Jedyne co to mam wrażenie że mi się żołądek podniósł☺i mam uczucie napięcia skóry zaraz pod piersiami, ale myślę że to wynik rosnącego brzuszka który coraz wyżej będzie się zaczynał.
|
|
#4056 |
|
Zakorzenienie
|
Muszę wszystko sobie w głowie poukładać,wyluzować,myśle ć pozytywnie.
|
|
|
|
#4057 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie! Macie rację, nie możemy się zadręczać, szukać u siebie jakichś złych objawów. Jesteśmy rozbite ta sytuacją, ale dzieciaczki nasze to czują, nie możemy im tego fundować. Ja próbuję sobie tłumaczyć, ale moje samopoczucie już od jakiegoś czasu jest mocno na minus. Ale co zrobić, musimy przetrwać i liczyć na to, że minie.
Ja na 11 lecę do gin, sprawdzić co z moją infekcją, w sumie nie wiem czy zrobi mi USG, bo to ma być taka szybka wizyta kontrolna. Niedawno miałam USG i za 2tyg znowu mam. Zobaczymy w ogóle muszę zapytać czy kolejna wizyta to będzie UP bo to będzie 20tc, a w sumie nie ustaliłam z nią tego, albo nie kojarzę jak mówiła? To też możliwe U mnie zrobiła się znowu zimaaa Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4058 |
|
Zakorzenienie
|
A ja czekam na pobranie krwi i jestem chyba 15000 w kolejce:nudy:.....
|
#4059 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
powodzenia Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4060 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4061 |
|
Rozeznanie
|
MalaGosia88 ja też tego nie lubię, bo nawet jak jestem pierwsza to już i tak prawie godzinę po pobudce. Ja jestem z tych co zaraz po przebudzeniu muszą coś zjeść bo mi słabo. Ja jutro idę na wyniki, ale wynagrodzę to sobie bo naprzeciw przychodni jest dobra cukiernia i kupię coś słodkiego na Walentynki ☺
Dobrze że są takie dobre duszyczki jak Ty, które mają za sobą kilka ciąż i wiedzą co jest normalne☺
|
|
#4062 |
|
Zakorzenienie
|
Dorka a jutro pewnie będzie cukiernia bogato zaopatrzona
żałuję, że sobie nie wzięłam jakiejś kanapki na drogę...Pamiętam jak sama mocno wsłuchiwałam się w swój organizm przy pierwszych dwóch ciążach. Myślę, że to zrozumiałe .
|
#4063 |
|
Zadomowienie
|
Witam dziewczyny 😃
miałam dzisiaj okropną noc, cały czas boli mnie dół kręgosłupa, nie mogłam miejsca sobie znaleźć do tego jak leżę dłużej na jednym boku to okropnie boli mnie w "środku"pośladek a raczej kość którą się tam znajduje. Z dnia na dzień mam coraz gorsze te bóle. W czwartek mam wizytę u gina mam nadzieję że dotrwam to tego czasu. Co do pępka to też nie mam wystającego ale z tego co kojarzę to przy pierwszej ciąży też nie miałam. Ciemna linia od pępka w dół zaczyna się powoli robić. Piszecie o twardniejącym brzuchu, ja mam tak już od dawna i pojawia się kilka razy na dzień. Mój gin twierdzi że eszystko ok więc mu wieże. Na domiar złego chyba znów złapałam infekcje intymną 😂 po prostu wszystko na raz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4064 |
|
Zadomowienie
|
Hej Pola, odpisuję teraz, wczoraj o tym pamiętałam, ale w końcu nie miałam jak napisać. Ja sie nie wybieram na warsztaty- po pierwsze byłam w poprzedniej ciąży, po 2 musiałabym kogoś specjalnie do Młodej organizować. Z tego co pamiętam dość długie były te warsztaty, chyba ze mi sie myli z innymi
|
|
|
|
#4065 |
|
Rozeznanie
|
xxxbursztynekxxx mi na bóle pomaga specjalna poduszka dla ciężarnych, kupiłam ją już w grudniu ale dopiero teraz zaczyna się sprawdzać. Ja mam z firmy supermami w kształcie C, im brzuch będzie większy to myślę że będzie wybawieniem. Mój mąż nawet czasami się na niej kładzie ☺
|
|
#4066 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to chyba dzieckoRadena szkoda
|
|
|
|
|
#4067 | ||
|
Zadomowienie
|
Cześć Dziewczyny!
Też mnie totalny smutek ogarnął, kiedy nadrabiałam ostatnie dni. Mam nadzieję, że Princess wkrótce odnajdzie iskierkę nadziei, która jej pozwoli się odbudować na nowo. A jeśli zdecyduje się jeszcze walczyć o dziecko, to okaże się, że medycyna może jednak pomóc w tej sytuacji. Świetnie się czyta o Waszych planach wakacyjnych. Taki powiew lata w środku zimy My zaliczyliśmy typowy chichot losu, bo od zeszłego roku planowaliśmy urlop w lipcu nad morzem. Już mieliśmy rezerwację i byliśmy umówieni ze znajomymi. A tu co? Termin na lipiec Cytat:
Cytat:
Ale jak tak patrzę na Twoje wątpliwości, to nie wydają mi się jakieś strasznie skomplikowane. Wysokość zasiłku możesz sobie obliczyć od podstawy zgłaszanej do ubezpieczenia w deklaracji comiesięcznej. Kluczowe jest tylko to, czy przed porodem będziesz miała 12 miesięcy opłacania składek czy nie. Jak nie, to sprawa się trochę komplikuje: dostaniesz minimalny zasiłek + 1/12 za każdą opłaconą składkę. Czyli np. [2665,80 zł (60% średniego wynagrodzenia) + ((4000 zł (przykładowe zadeklarowane) - 2665,80 (podstawa) / 12)*6(bo np. pół roku działalności)] - 319,94 zł (składka zdrowotna, którą i tak musisz odprowadzić nawet na zasiłku) = 2665,8 + (1334,2/12)*6 - 319,94 = 2665,8 + 667,1 - 319,94 = 3012,96 zł Nie jestem żadną księgową, ale też prowadziłam działalność i trochę temat liznęłam. Może się też zdarzyć, że jakieś inne odliczenia pominęłam, ale myślę, że byłby to błąd rzędu 100 zł, nie więcej. Odnośnie urlopu Twojego męża, to przysługuje mu urlop okolicznościowy - 2 dni + 14 dni urlopu ojcowskiego (jeśli jest ubezpieczony, na raz lub 2 x po 7 dni, można wykorzystać do ukończenia przez dziecko 24 miesięcy, nie trzeba być mężem matki, płatne 100 % od podstawy wynagrodzenia ojca, ale liczą się wszystkie dni, nie tylko pracujące). Dodatkowo może uzyskać tzw. opiekę na Ciebie i dziecko, ale to już trzeba rozmawiać z lekarzami. Kiedy skończysz obowiązkowe 14 tygodni pobierania zasiłku macierzyńskiego, możesz z niego zrezygnować, a prawo do niego może przejąć ojciec dziecka (zostaje zdaje się 6 tygodni). Wysokość jego zasiłku jest obliczana od podstawy jego wynagrodzenia. Podobnie podzielić się możecie z urlopem rodzicielskim (czyli pozostałe 32 tygodnie). Edytowane przez odowska Czas edycji: 2018-02-13 o 09:43 Powód: Rąbnęłam się w obliczeniach! |
||
|
|
|
#4068 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam takie Klocia z pępku ale to mam tak juz od mojej laparoskopii. Nie czesto ale czasami. Cytat:
Cytat:
U nas to robia na czas . Także jak na krew ide to zawsze mam na godzine 14:41, 9:26 albo 11:58Cytat:
. Planuje naleśniki i moze paczki kupie bo na polski czwartek nie zjadłam ani jednego.Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4069 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4070 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4071 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wyniki jak są wydawane, np. dwa razy dziennie?
|
|
#4072 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w labku bardzo szybko i bezboleśnie pobierają,lubię przyjść ok 7 ,jest wtedy pusto.
|
|
|
|
#4073 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Bursztynku - jeśli w pośladku to pewnie z powodu większego ucisku na któryś z dysków w kręgosłupie odzywa się rwa kulszowa. Ja bym sugerowałam jak najrzadziej siadać, a jeśli rwa się będzie pogłębiać to może jakaś wizyta u fizjo albo lekarza rehabilitacji, może mimo ciąży da się złagodzić tę dolegliwość. Mnie kiedyś rwa rozłożyła dosłownie na łopatki - do kibelka nie szło dojść, ale na szczęście jest to stan i przejściowy, i uleczalny Tylko trzeba szybko zadziałać.Mnie pępek nie wychodzi, ale też mam głęboko osadzony, a tzw. linea nigra to mi się robi, ale powyżej pępka i jest to szlaczek z takiego miękkiego meszku Póki na klacie kłaczory mi nie rosną to się nie martwię |
|
|
|
|
#4074 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie pępek po trzeciej ciąży już nie jest taki...mniamniusi:brzydal : i teraz może jeszcze nie odstaje mocno, ale jest wypukły bardziej
|
#4075 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4076 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4077 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#4078 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4079 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc się nie wychylałam.Najlepsze było jak zwolniło się jedno krzesełko, stoi dłuższą chwilę wolne więc jako, że moją ciążę też już widać postanowiłam usiąść. Idę powoli a nagle siup! wyprzedza mnie dziewczyna, która była za mną w kolejce i siada szybko przede mną i macha mi teczką z pregny jak wiele z nas dostało z tekstem "jestem w ciąży!". Zaczęłam się śmiać i mówię "faktycznie, a ja nie" .
|
|
#4080 |
|
Rozeznanie
|
Ja bym bardzo chciala wyjechac za granice na wakacje np do Chorwacji. Zawsze jezdzilam co roku nad morze do nas. Mnie troche przeraża ten inny jezyk za granica. ;P
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:06.

ja w ciągu dnia nie forsuje sie i staram dużo leżeć, a przynajmniej siedzieć, i nie odczuwam jakis bóli. Czasem mnie cos zakluje np przy kichaniu, ale to chwilowe. Nie powoduje to u mnie nerwowosci. 
w ogóle muszę zapytać czy kolejna wizyta to będzie UP bo to będzie 20tc, a w sumie nie ustaliłam z nią tego, albo nie kojarzę jak mówiła? To też możliwe

powodzenia
My zaliczyliśmy typowy chichot losu, bo od zeszłego roku planowaliśmy urlop w lipcu nad morzem. Już mieliśmy rezerwację i byliśmy umówieni ze znajomymi. A tu co? Termin na lipiec 

Póki na klacie kłaczory mi nie rosną to się nie martwię
więc się nie wychylałam.