Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach dzieci - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-02-13, 23:12   #4231
folinka
Zadomowienie

Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach

Przypominam o mojej prośbie o przejęcie prowadzenia wątku.
Mamy jedną kandydatkę Blankę, za co dziękuję. Czy ktoś jeszcze ma chęć stanąć do konkursu?
Tak pytam na wszelki wypadek, bo Blanka dodała "o ile się nikt nie zgłosi" i coś w rodzaju "jeśli mnie chcecie", o ile nic nie pokręciłam Więc poczuwam się do przypomnienia o tym i prośby o Wasze opinie i ewentualne zgłoszenie, jeśli ktoś czuje powołanie, by nam tu pomatkować.

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

Ani summer, ani ovejita nie dały dziś znać po wizytach
Dziewczyny, czekamy na dobre wieści!

Na jutro już trzymam za UP, Camelitos i za wizytę Gosia, żeby gin tam coś zaradził
folinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-13, 23:12   #4232
ovejita
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach

Hej hej
My juz po wizycie
Z małym jest wszystko w porządku - rośnie jak na drożdżach potwierdziło się ze jest chłopak co ciekawe, lekarz określał wielkość na podstawie kości udowej. Nawet nie wiedziałam że tak można!

Dziś sprawdzalismy pobieżnie narządy bo UP mamy w przyszłym tygodniu, ale wydaje się że wszystko pracuje rąk jak powinno. Mały był dziś na usg tak spokojny jak nigdy - praktycznie wcale się nie ruszał oprócz pomachania rączką. Trochę mnie to przestraszyło ale lekarz kazał się nie martwić

Edytowane przez ovejita
Czas edycji: 2018-02-13 o 23:14
ovejita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-13, 23:37   #4233
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez folinka Pokaż wiadomość
Przypominam o mojej prośbie o przejęcie prowadzenia wątku.
Mamy jedną kandydatkę Blankę, za co dziękuję. Czy ktoś jeszcze ma chęć stanąć do konkursu?
Tak pytam na wszelki wypadek, bo Blanka dodała "o ile się nikt nie zgłosi" i coś w rodzaju "jeśli mnie chcecie", o ile nic nie pokręciłam Więc poczuwam się do przypomnienia o tym i prośby o Wasze opinie i ewentualne zgłoszenie, jeśli ktoś czuje powołanie, by nam tu pomatkować.

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

Ani summer, ani ovejita nie dały dziś znać po wizytach
Dziewczyny, czekamy na dobre wieści!

Na jutro już trzymam za UP, Camelitos i za wizytę Gosia, żeby gin tam coś zaradził
Tak, dokładnie tak napisałam
Więc jak coś, to szczerze pisać.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-13, 23:45   #4234
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Ovejita gratuluje wizyty !!!! Mi na podstawie kosci udowej ostatnio podawał wagę
Ja nie mam nic przeciwko Blance jako naszej nowej mamusi

zUa_tysica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-14, 00:02   #4235
ovejita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zUa_tysica Pokaż wiadomość
Ovejita gratuluje wizyty !!!! Mi na podstawie kosci udowej ostatnio podawał wagę

Ooo i jaką wagę (przy jakim parametrze) Ci podał?
Bo mi dziś nie podał wagi - stwierdził, że wszystko zostanie wymierzone jak trzeba podczas UP
U nas dziś skupił się przede wszystkim na główce (m.in móżdżku), ale na szczęście rozwój jest zgodny z innymi wymiarami

W ogóle dziś lekarz nam powiedział, że przewidywania terminu porodu są najbardziej wiarygodne z usg 1 trymestru - dzieci wtedy w miarę jednakowo rosną, a wraz z wiekiem - pogłębiają się indywidualne różnice.
ovejita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-14, 00:10   #4236
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:

Ile miała kość udowa??
Bo moja gin mi wagi nie podała, ale mam wymiary kości na zdjęciu

Stary 2018-02-14, 00:44   #4237
folinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ovejita Pokaż wiadomość
Hej hej
My juz po wizycie
Z małym jest wszystko w porządku - rośnie jak na drożdżach potwierdziło się ze jest chłopak co ciekawe, lekarz określał wielkość na podstawie kości udowej. Nawet nie wiedziałam że tak można!

Dziś sprawdzalismy pobieżnie narządy bo UP mamy w przyszłym tygodniu, ale wydaje się że wszystko pracuje rąk jak powinno. Mały był dziś na usg tak spokojny jak nigdy - praktycznie wcale się nie ruszał oprócz pomachania rączką. Trochę mnie to przestraszyło ale lekarz kazał się nie martwić
Super! Gratki

Tak, tak, zdecydowanie teraz już zupełnie nie ma co sugerować się tp z usg. Takie tp to bardziej określenie wielkości dziecka, a nie faktyczny tp, czyli np rośnie mniejsze lub większe niż przeciętnie, a nie że urodzi się wcześniej czy później.

---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ----------

Nie wiem, czy lekarze nie mówią tego wyraźnie czy co, ale tak zwykle jest na wątkach, że wiele mamuś ciągle mówi o tym, jak im się zmienia tp i nastawiają się na poród wg tego, ale to nie ma znaczenia. Dzidki rodzą się, kiedy im pasuje, niezależnie ile ważą

Benia udko miało 2,71 cm w 18+1, a ważył 211g
Stary 2018-02-14, 02:04   #4238
aandra
Raczkowanie

Dzień dobry wieczór
chciałam się przywitać i zapytać czy mogę dołączyć?

TP mam wyznaczony z USG na 22.07.18 r.

Rzadko udzielam się na forach, ale teraz poczułam chęć przynależności do grupy, w której znajdę dziewczyny na podobnym etapie
aandra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-14, 02:09   #4239
folinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aandra Pokaż wiadomość
Dzień dobry wieczór

Rzadko udzielam się na forach, ale teraz poczułam chęć przynależności do grupy, w której znajdę dziewczyny na podobnym etapie
Witaj!
Bezsenność, jesteś nocnym markiem czy tak z przypadku w nocy piszesz?
Stary 2018-02-14, 06:37   #4240
aaska92
Zadomowienie

Blanka

Zazdroszczę ruchów i to tak wyraźnych to musi byc niesamowite uczucie. U mnie 17t6d i czasem wieczorem wydaje mi sie ze cos czuje, ale ciezko to nazwać ruchami. Za to ns dniach brzuch mi wyskoczył jakby moje boczki zniknęły tylko poszły do przodu w brzuch.

Co do przejęcia wątku, jak tylko Blanka ma czas i siły prowadzić to jestem jak najbardziej za 😌Jest na wątku od początku i na bieżąco.
aaska92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-14, 06:47   #4241
MalaGosia88
Zakorzenienie

Ovejita gratuluję udanej wizyty

Folinka i tak zleciała pierwsza połowa ... gratki

Aandra witaj !
Stary 2018-02-14, 07:07   #4242
fioletowe okulary
Raczkowanie

Jeśli któraś jeszcze nie była na warsztatach Bezpieczny Maluch to bardzo polecam !!! Nawet Mąż wyszedł z nich zadowolony, przydatna wiedzą bardzo fajnie przekazana, sporo gadżetów- smoczek NUK, maść Bepanthen, próbki i miniaturka Palmersa, wkładki laktacyjne, dużo gazetek, myjka - któraś z Was po warsztatach wstawiła zdjęcie myjki i pytała co to jest :-D też bym na to nie wpadła że to myjka do kąpania

To ja chyba też się dziś wybiorę na to UP, jest 19+6 mam nadzieję że mnie nie odeślę. Przed chwila pdzeczytalan ze na UP lekarze zalecaja isc z pelnym pecherzem zeby macica sie wypchnela do gory. Szczerze to wcześniej o tym nie słyszałam
Stary 2018-02-14, 07:47   #4243
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Cytat:
Ooo i jaką wagę (przy jakim parametrze) Ci podał?
Bo mi dziś nie podał wagi - stwierdził, że wszystko zostanie wymierzone jak trzeba podczas UP
U nas dziś skupił się przede wszystkim na główce (m.in móżdżku), ale na szczęście rozwój jest zgodny z innymi wymiarami

W ogóle dziś lekarz nam powiedział, że przewidywania terminu porodu są najbardziej wiarygodne z usg 1 trymestru - dzieci wtedy w miarę jednakowo rosną, a wraz z wiekiem - pogłębiają się indywidualne różnice.
Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
Ile miała kość udowa??
Bo moja gin mi wagi nie podała, ale mam wymiary kości na zdjęciu

Kochane zabijcie, ale nie wiem ile miała kosc udowa
Cytat:
Dzień dobry wieczór

Witaj !!! Opowiedz cos o sobie

Dziewczyny, mamy armagedon. Obudziłam sie z lekkim bólem gardła !!

zUa_tysica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-14, 07:55   #4244
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

Cytat:
Hej hej
My juz po wizycie

Dobre wieści 😃 gratuluję

xxxbursztynekxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-14, 08:22   #4245
pola25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aaska92 Pokaż wiadomość
Blanka

Zazdroszczę ruchów i to tak wyraźnych to musi byc niesamowite uczucie. U mnie 17t6d i czasem wieczorem wydaje mi sie ze cos czuje, ale ciezko to nazwać ruchami. Za to ns dniach brzuch mi wyskoczył jakby moje boczki zniknęły tylko poszły do przodu w brzuch.

Co do przejęcia wątku, jak tylko Blanka ma czas i siły prowadzić to jestem jak najbardziej za 😌Jest na wątku od początku i na bieżąco.
Witaj!!!

---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ----------

Cytat:
Dzień dobry wieczór

Cześć .Napisz coś o sobie.

---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ----------

Cytat:
Hej hej
My juz po wizycie

Gratuluję wizyty!

---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ----------

Radena kuruj się.

---------- Dopisano o 08:22 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ----------

Zapomniałam o najważniejszym- jestem za Blanka!!!
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-14, 08:45   #4246
madziara889
Zakorzenienie

Witam nową mamusię.

Ovejita gratuluję udanej wizyty.

Też jestem za Blanką do prowadzenia wątku.

Wczoraj byłyśmy na choince, Ewka przez dwie godziny non stop szalała, wytańczyła się i wybawiła.

Dziewczyny jaki magnez najlepszy?

madziara889 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-14, 08:46   #4247
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez odowska Pokaż wiadomość
Ja właśnie jestem totalnie zawieszona, jeśli chodzi o Walentynki. Nie mam ani nic przygotowanego ani wymyślonego. Ale Walentynki to pikuś! Dzień później mamy rocznicę ślubu i też nic nie wymyśliłam Może dzieć (jeden i drugi) będzie łaskawy i choć jaki film wieczorem obejrzymy?

A z tą teściowa, to cudnie masz pod tym względem, że ufasz jej gustowi. Moja to czasem mam wrażenie, że zatrzymała się na poziomie estetycznym sześcioletniej dziewczynki albo Dolores Umbridge (co je łączy? róż i słodkie kotki ). Trochę się obawiam, co mi zacznie przynosić, jak Żelek będzie dziewczynką...
Padłam z tym gustem teściowej co do mojej no to też bez szaleństwa, z radością kupuje niebieskie ciuszki, chociaż my preferujemy mroczne barwy, ale co tam :P póki nie będzie nic różowego, nie będę wybrzydzać.

Cytat:
Polus dzisiaj akurat bylam na kawko obiedzie w odwiedzinach, a potem mąż mnie odebrał i zajechalismy do lidla, wiec chwile popatrzylam te ciuszki, ale zeby tak na spokojnie poogladac to ja musze sama, bo zaraz mi tu mąż stoi jak kat nad duszą bo ja tak dlugo patrze ogladam i w ogóle dlatego jak z nim do sklepu to myk myk i wychodzimy
Kiedys nawet myslalam, żeby w galeriach handlowych stworzyć taki kącik zabaw dla mężczyzn - zostawiasz tam starego, placisz dyche a on sie bawi, gra w gry wideo, pijw piwo ito itd. Myślę że to genialne.

Zua, też kiedyś tak dumałam nad kącikiem dla męża, ja bym dorzuciła jeszcze hostessy skąpo ubrane.

Cytat:
Ja ogladam z mężem finał curlingu na olimpiadzie. Emocje jak na grzybobraniu.

Wypraszam sobie, uwielbiam grzybobranie i u nas to faktycznie są emocje Poza tym, gdyby nie nasza miłość do lasu, to dziś nie myślałabym o wózku tylko o kolejnej kiecce albo tatuażu

A tak poza tym, to witam się w ten piękny dzień.
Oto wieści z wczorajszego frontu: małe rozwija się, wszystko jest w porządku, jakiekolwiek bóle (jajniki, podbrzusze) to (w moim przypadku) czysta natura, nic złego i w ogóle.

Poza tym - kolejna infekcja. Ani razu od początku ciąży nie miałam spokoju - zaczęłam od antybiotyku i od dziś kolejny... Już nie wyrabiam...

Po raz pierwszy w życiu miałam tak dziwaczne ciśnienie - 150/65 i puls 120. Doprawdy, nie wiem skąd to się wzięło, zwłaszcza taka różnica między tymi wartościami Na szczęście w domu się uspokoiło i trochę spadło. Dodam, że u mnie standard to 90/50, więc nieźle się zdziwiłam.

Płeć nadal nieznana, a właściwie znana jeszcze mniej niż ostatnio - dwóch lekarzy obstawiało chłopca, a teraz na usg małe rozłożyło nóżki a tam.... nic.... tym razem lekarz obstawia dziewczynkę. Ja chyba będę miałam niespodziankę aż do porodu

P.s. dziewczyny, wg usg mam termin na 02.07, więc jestem na początku 20. tc. a tu wczoraj gin mi mówi, że trzymamy się zawsze obliczeń wg om, więc jestem z powrotem w 19 tc. Ale wcześniej trzymał się obliczeń wg usg. To ja już nie wiem.... Jak wy liczycie sobie tygodnie??? Bo w takim razie połówkowe będę miała w 19+6, a gin mi sugerował, żeby było raczej bliżej 22 tc. Ja pierdziu... co krok to wątpliwość....

Zapraszam na czytelniczą rozmowę

Wymiana KSIĄŻEK
summer_overture jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-14, 08:46   #4248
nesska89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madziara889 Pokaż wiadomość
Witam nową mamusię.

Wczoraj byłyśmy na choince, Ewka przez dwie godziny non stop szalała, wytańczyła się i wybawiła.

Ja biorę magneB6

K
nesska89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-14, 08:46   #4249
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:
Witam nową mamusię.

Madziara, jak dla mnie tylko ChelaMagB6

Zapraszam na czytelniczą rozmowę

Wymiana KSIĄŻEK
summer_overture jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-14, 08:54   #4250
Elaaaa
Wtajemniczenie

Zua płukaj gardło woda z solą, albo z wodą utlenioną

Madziara u mnie też chelaMagB6

ja dziś dzień rozpoczęłam od wymiotów
za chwilę mają wyłączyć prąd na całej ulicy, więc będę odcięta od świata jak mi się wszystko rozładuje ;p
Stary 2018-02-14, 09:01   #4251
pola25
Zakorzenienie

Madziara mi gin polecil magneb6,ze względu na to,że to jest lek,a nie suplement

Summer co do terminu porodu,to moj gin nic nie mowi na ten temat,jest wg om i staly wg usg,jest tydzień różnicy,wg om 19tydz 1 dz,wg usg 20tydz 1 dz.Podobno dla niego ważny jest termin z usg.
Co do ciśnienia i pulsu u ginekologa,to witaj w klubie,puls u ginekologa wysoki,w domu w normie/cisnienie u gina max 140/80,w domu niskie ,dla przykladu dzisiaj 92/64 puls 74.

Elaa wspolczuje wymiotow.Czemu.prąd Wam wyłączają??

Mój mąż dzisiaj zaskoczył,usmazyl naleśniki na Walentynki

Edytowane przez pola25
Czas edycji: 2018-02-14 o 09:03
Stary 2018-02-14, 09:08   #4252
Elaaaa
Wtajemniczenie

Polu coś mają robić na mojej ulicy, jakieś naprawy czy coś.. dobrze, że wczoraj doczytałam na tablicy ogłoszeń. Ja mam wszystko na prąd, piec i czajnik, więc nagotowałam wody do termosa, to choć herbatę sobie zrobię
Stary 2018-02-14, 09:36   #4253
Sandam13
Rozeznanie

Ja też jestem za Blanką żeby nam matkowała!
Miałam taki straszny sen, że do teraz nie mogę się otrząsnąć.. Śniło mi się że urodziłam bliźniaki chłopca i dziewczynkę o czym wcześniej nie mieliśmy pojęcia. Zaraz po powrocie ze szpitala tż poszedł do pracy u ja zostałam z nimi sama i nie mogłam ich ogarnąć, ciągle płakały.. Do tego po porodzie okazało się że nie mamy kompletnie nic kupione dla dzieci tylko 2 body które niedawno kupiłam w Lidlu..
Na kolejnym usg muszę lekarza poprosić żeby dobrze sprawdził czy napewno jest jedno dziecko żeby akcja nie powtórzyła się w Realu. nie mam pojęcia skąd te sny się biorą.. Ale do teraz męczy mnie ból głowy który zaczął się jak dzieci ciągle płakały w tym snie

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka
Sandam13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-14, 09:39   #4254
aniama6
Zadomowienie

To beznadziejne, że urzędnicy nie potrafili Ci pomóc - przecież to jest ich praca!

Ale jak tak patrzę na Twoje wątpliwości, to nie wydają mi się jakieś strasznie skomplikowane. Wysokość zasiłku możesz sobie obliczyć od podstawy zgłaszanej do ubezpieczenia w deklaracji comiesięcznej. Kluczowe jest tylko to, czy przed porodem będziesz miała 12 miesięcy opłacania składek czy nie. Jak nie, to sprawa się trochę komplikuje: dostaniesz minimalny zasiłek + 1/12 za każdą opłaconą składkę.

Czyli np. [2665,80 zł (60% średniego wynagrodzenia) + ((4000 zł (przykładowe zadeklarowane) - 2665,80 (podstawa) / 12)*6(bo np. pół roku działalności)] - 319,94 zł (składka zdrowotna, którą i tak musisz odprowadzić nawet na zasiłku) = 2665,8 + (1334,2/12)*6 - 319,94 = 2665,8 + 667,1 - 319,94 = 3012,96 zł

Nie jestem żadną księgową, ale też prowadziłam działalność i trochę temat liznęłam. Może się też zdarzyć, że jakieś inne odliczenia pominęłam, ale myślę, że byłby to błąd rzędu 100 zł, nie więcej.

Odnośnie urlopu Twojego męża, to przysługuje mu urlop okolicznościowy - 2 dni + 14 dni urlopu ojcowskiego (jeśli jest ubezpieczony, na raz lub 2 x po 7 dni, można wykorzystać do ukończenia przez dziecko 24 miesięcy, nie trzeba być mężem matki, płatne 100 % od podstawy wynagrodzenia ojca, ale liczą się wszystkie dni, nie tylko pracujące). Dodatkowo może uzyskać tzw. opiekę na Ciebie i dziecko, ale to już trzeba rozmawiać z lekarzami. Kiedy skończysz obowiązkowe 14 tygodni pobierania zasiłku macierzyńskiego, możesz z niego zrezygnować, a prawo do niego może przejąć ojciec dziecka (zostaje zdaje się 6 tygodni). Wysokość jego zasiłku jest obliczana od podstawy jego wynagrodzenia. Podobnie podzielić się możecie z urlopem rodzicielskim (czyli pozostałe 32 tygodnie).[/QUOTE]

Odowska,Dziękuje za tak dokładne wyliczenia. Wszystko sobie to poobliczam, szczerze mówiąc, sama więcej poszukałam w internecie niż Panie w ZUSie. I o wysokości zasiłku mam już jako takie pojecię, natomiast nie do końca jeśli chodzi o podział naszych urlopów. Bo ja jako tako będąc na działalności cały czas pracuje no chyba że wezmę chorobowe, ale dlatego nie chce brać chyba, że rzeczywiści e będę na przykład uziemiona w szpitalu bo długofalowo bardziej oplaca mi się pracować nawet godzine w tygodniu niż być na długim zwolnieniu. dlatego też zaraz po porodzie pewnie też w jakimś stopniu będę pracować, i tu czarna magia bo panie nie mają pojecia kiedy mój mąż może brać urlop, tym bardziej ,że ma specyficzny zawód i panie już w ogóle nie wiedzą. ale to jakiś wielki problem nie jest. Oby wszyscy byli zdrowi, reszta się ułoży.

Edytowane przez aniama6
Czas edycji: 2018-02-14 o 09:41 Powód: błędy
aniama6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-14, 09:43   #4255
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Witam nową mamusię.

Ja biorę slow mag bo to lek, anie suplement.

Cytat:
Napisane przez summer_overture Pokaż wiadomość
Padłam z tym gustem teściowej co do mojej no to też bez szaleństwa, z radością kupuje niebieskie ciuszki, chociaż my preferujemy mroczne barwy, ale co tam póki nie będzie nic różowego, nie będę wybrzydzać.

Zua, też kiedyś tak dumałam nad kącikiem dla męża, ja bym dorzuciła jeszcze hostessy skąpo ubrane.

Wypraszam sobie, uwielbiam grzybobranie i u nas to faktycznie są emocje Poza tym, gdyby nie nasza miłość do lasu, to dziś nie myślałabym o wózku tylko o kolejnej kiecce albo tatuażu

Oto wieści z wczorajszego frontu: małe rozwija się, wszystko jest w porządku, jakiekolwiek bóle (jajniki, podbrzusze) to (w moim przypadku) czysta natura, nic złego i w ogóle.

Poza tym - kolejna infekcja. Ani razu od początku ciąży nie miałam spokoju - zaczęłam od antybiotyku i od dziś kolejny... Już nie wyrabiam...

Po raz pierwszy w życiu miałam tak dziwaczne ciśnienie - 150/65 i puls 120. Doprawdy, nie wiem skąd to się wzięło, zwłaszcza taka różnica między tymi wartościami Na szczęście w domu się uspokoiło i trochę spadło. Dodam, że u mnie standard to 90/50, więc nieźle się zdziwiłam.

Płeć nadal nieznana, a właściwie znana jeszcze mniej niż ostatnio - dwóch lekarzy obstawiało chłopca, a teraz na usg małe rozłożyło nóżki a tam.... nic.... tym razem lekarz obstawia dziewczynkę. Ja chyba będę miałam niespodziankę aż do porodu

P.s. dziewczyny, wg usg mam termin na 02.07, więc jestem na początku 20. tc. a tu wczoraj gin mi mówi, że trzymamy się zawsze obliczeń wg om, więc jestem z powrotem w 19 tc. Ale wcześniej trzymał się obliczeń wg usg. To ja już nie wiem.... Jak wy liczycie sobie tygodnie??? Bo w takim razie połówkowe będę miała w 19+6, a gin mi sugerował, żeby było raczej bliżej 22 tc. Ja pierdziu... co krok to wątpliwość....
Dobrze, ze z maluchem wszystko ok!

U mnie trzymają się terminu z UG czyli 6.07 podobno to najdokładniejszy termin
Chociaż na karcie ciąży mam jeszcze wpisany 11.07, gin zapomina zmienic zawsze...

Obudziłam się z tak zatkanym nosem, myślami że się udusze

Dzień dobry

Stary 2018-02-14, 09:49   #4256
odowska
Zadomowienie

Witam, witam!

Dziewczyny, co ja czytam? Macie niedoleczone zęby w ciąży? Brać za telefony i umawiać się na wizytę! I to już! Jak się rozwinie jakieś zakażenie, to te bakterie mogą sobie ochoczo powędrować razem z krwią prosto przez pępowinę do dziecka. Nie chcę Was straszyć, bo równie dobrze mogłoby to nic nie zmienić, ale po co ryzykować? Nie bez powodu ciężarne mają refundowane wizyty stomatologiczne.

Cytat:
Napisane przez asiaczek Pokaż wiadomość
Zua dobre z tym kącikiem dla facetów,mój też by tam chętnie czekał na mnie

Kiedyś wyczytałam teorię,że w dawniejszych czasach częściej używało się rożków i dzięki temu dziecko było lepiej podtrzymane->było mniej problemów z niewłaściwym napięciem mięśniowym,wyginaniem się dziecka. Coś w tym może być,bo rożek jednak jest trochę sztywny i może faktycznie łatwiej jest utrzymywać w nim dziecko. Ja raczej i tak nie będę z niego korzystać. Dla mnie to niewygodne a i pora roku mniej sprzyjająca niż np zima
Też coś takiego czytałam, tylko były wspomniane nawet nie rożki, ale jeszcze beciki (która wie, co to takiego? co staruszki?). Dlatego ważne jest, jak dziecko jest malutkie, jeszcze mięśnie nie dają rady trzymać całego szkieletu tak mocno do kupy, żeby nie chwytać go pod pachy, ale wsuwać rękę pod całe ciałko, żeby dać oparcie. Rożki i otulacze też w tym trochę pomagają.

Cytat:
Napisane przez Radena Pokaż wiadomość
Dzisiaj "śpię" w salonie. W cudzysłowie,bo wielce watpliwe,ze zasne. Tak mnie drapie w gardle,ze ryczec mi sie chce. Nawet łyżeczka miodu nie pomogła :-( przydalaby się kroplowka prosto do gardła i kaszel mnie męczy, wiec śpię w salonie zeby Młodej nie obudzić... Ja to jak jestem chora to zachowuje sie jak facet- jakbym umierała. Nienawidzę tego.

Co do otulacza,to te bambusowe to takie pieluchy,ale otulacz lepiej brzmi ja kupilam jakis otulacz- kokon i nawet raz nie użyłam,cos kojarze ze z firmy mothercare

Możesz użyć Tantum Verde w ciąży na gardło. Moja lekarka przepisała mi też Augumentin (taki sprey ze srebrem), ponoć też można w ciąży. Trzymaj się i zdrowiej szybko

Cytat:
Napisane przez folinka Pokaż wiadomość
Benio jak zaczął kilka dni temu, tak kopie już codziennie wieczorami Aż mi się wierzyć nie chce po tym długim czekaniu!
Dziś mi stuknęła równo połowa 20+0! Czyli właściwie 21tc zaczęty. Najwyższa pora była.

Moje chłopczyki wyjechały, tż w pracy. Dziś same na noc we dwie dziewczyny jesteśmy, Lidusia i ja
Gratulacje połowy ciąży! Ej, a to prawda, że jak się ma trójkę dzieci i dwójka z nich wyjdzie gdzieś, to się człowiek czuje jakby z powrotem był bezdzietny, mimo że to jedno się gdzieś tam plącze po domu?

Cytat:
Hej hej
My juz po wizycie

Bardzo się cieszę, że wszystko gra! Może po prostu go uśpiłaś jadąc czy idąc do gina i nie miał ochoty na tańce?

xXBlankaXx jestem za Twoją kandydaturą na założyciela kolejnej części

Cytat:
Dzień dobry wieczór

Witaj! Mamy zbliżony termin porodu, ja mam 20.07. Jak się czujesz? Wiesz już co tam u Ciebie pływa?

Cytat:
Napisane przez summer_overture Pokaż wiadomość

Świetnie, że wszystko gra z niespodzianką! Może na UP się coś rozjaśni z płcią. A co do terminów porodu, to moja ginka też coś sobie liczy inaczej, ale ja mam to gdzieś. Trzymam się terminu z OM, bo został potwierdzony na usg genetycznym. Tak jak dziewczyny piszą, najbardziej wiarygodny jest termin obliczony na usg w okolicach 12 tygodnia. Teraz wszelkie zmiany, to już trochę bez sensu, bo nie dość, że dzieci rosną skokowo, to jeszcze zaczynają się ujawniać różnie osobnicze we wzroście.

Dziewczyny, robiłam wczoraj wegańskie gołąbki bez zawijania. Roboty po pachy, w smaku ok, choć nieco zeschły od góry, bo za mało sosu jednak daliśmy do pieczenia. Pierwszy raz wyszły mi takie wegańskie kotlety, bo wcześniej się rozlatywały albo coś. Generalnie nie lubię robić czegoś takiego, bo zwykle składników cała lista, garów brudnych cała góra, w dodatku, to jest jedzenie jak dla mnie zwykle o jeden raz za dużo przetworzone. No ale czasem się skuszam i nagle odkrywam takie coś, pewnie oczywiste dla niektórych jak... mąka z ciecierzycy! Macie może jakieś fajne przepisy na jej wykorzystanie?
odowska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-14, 09:54   #4257
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

Witam się z wami kobietki 😃

Witam też nową mamę która do nas dołączyła 😃

Dzisiaj dzień rozpoczęłam od wyprawienia mojej córy do szkoły a potem do laboratorium z moczem. Ustalam się w tej kolejce że szok.
Za to mąż jak wrócił z nocnej zmiany zrobił mi niespodziankę dostałam kwiaty i czekoladki ( taki standard) ale liczy się gest. Córka nasza oczywiście też od tatusia dostała kwiaty i mega wielką bezę truskawkową.
Miło się zrobiło 😃

A teraz leżę ......... i nic dzisiaj oprócz obiadu nie robię.

Też jestem za Blanką żeby prowadziła wątek 😃

Miłego i spokojnego dnia wam życzę, jeżeli któraś ma dzisiaj wizytę to samych dobrych wieści życzę 😘

xxxbursztynekxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-14, 09:57   #4258
folinka
Zadomowienie

Dobry!
Ja już po śniadaniu do łóżka

Zdrówka wszystkim niedomagającym.

summer, gratki za dobre wieści. Ale numer z tą płcią!
W 99% przypadków tp liczy się z om, choć mówi się o tym z usg, to naprawdę nie ma co się do niego przywiązywać. W szpitalu om to świętość i koniec kropka, nawet przy różnicach rzędu tygodnia i więcej, jak chociażby u naszej madziary.

Miłego dnia, Walentynki!
Stary 2018-02-14, 10:12   #4259
pola25
Zakorzenienie

Sandam te sny to norma,pod koniec miałam jeszcze gorsze...dzisiaj mi się śniło,że mój mąż paradował z gołym sius...rem, który że tak powiem miękki nie był,że tańczył na lodzie z moją koleżanką ze studiów,kórej bielizna się zsuwałaa ja w ramach jakiejs zabawy miałam zostać zamknięta w piecu na całą noc,oczywiście w ciąży

Bursztynek ja też nie robię,nie chce mi się. Miło ze strony męża

help!!!przyszedł glukometr,pora mierzyć cukry,a ja na śniadanie zjadłam naleśnika i poprawiłam grzeskiem xxl

Naema widzę,że jesteś.Jak się czujesz?
Stary 2018-02-14, 10:12   #4260
aniama6
Zadomowienie

Ja wczoraj tylko Was podczytywałam z pracy, bo po pierwsze zepsuł mi się laptop i w domu komórka tylko została, a po drugie po raz drugi w tej ciąży dopadły mnie mega wymioty. raczej to jakaś niestrawność choć niby nic podejrzanego nie jadłam bo nagle ok 20 zaczełam się czuć źle, potem te wymioty i po pół godzinie przeszło. Ale bardzo wspólczuje wszystkim które się z tym zmagają.
Co do dentysty też musze się umówić, mam to na mojej liście do zrobienia i ciągle tylko przepisuje, ale chyba dziś zadzwonie bo mam troszke luźniej w pracy jak zwykle w środku tygodnia.
A właśnie dziewczyny, macie jakieś fajne ciążowe aplikacje na telefon? Bo wczoraj zaczełam szukać, ale nic mnie nie zachwyciło.
Jak tam Wasze Walentynki? Ja nie świetuje bo mąż na wyjeździe, ale i tak nie miałabym czasu, wroce do domu pk 17 i będę miała jeszcze gości rodzinnych do jutra. Ale prezenty drobne w niedziele wymieniłyśmy.
Poza tym ruchów u mnie zero,wyprawki zero. I nadal nie za bardzo czuję się w ciąży. na plusie ciągle tylko 2 kg co akurat bardzo mnie cieszy.
aniama6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości