Dług za mieszkanie u faceta - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-02-12, 20:04   #1111
januszpolak
Zakorzenienie

Dot.: Dług za mieszkanie u faceta

Cytat:
Napisane przez donut_eater Pokaż wiadomość
Jednak mieszkanie z liczygroszem jest niełatwe, dalej brnę przez inne wątki i doszukuję się, czy któraś to przetrwała :P

Macie rację, że głupio milczę, ale próbowałam poruszać temat, rzucałam aluzje itp. różne rzeczy mówiłam, na temat kasy, na temat paragonów, na temat długów i innych.
Teraz nie chcę, żeby on mnie potraktował na materialistkę, bo boję się, że odbierze mnie jak niektóre z was, bo mam inne podejście do związku i finansów, niż on.
Myślę, że tutaj jest rozwiązanie całej zagadki i waszego problemu, wy po prostu nie potraficie otwarcie rozmawiać o finansach. Nie rzuca się aluzjami tylko mówi wprost: słuchaj zarabiasz 3x tyle co ja, chcę żebyśmy dokładali się do budżetu proporcjonalnie do zarobków, poza tym przykro mi że policzyłeś dług za czas kiedy nie miałam pracy, a przeprowadziłam się specjalnie dla Ciebie. Uważam, że to było nie w porządku, tak samo jak nie podoba mi się rozliczanie co do grosza. Itd. aż dojdziedzie do porozumienia czyli np. wspólne konto gdzie każde z was przelewa % zarobków i z tego opłacacie wszystkie bieżące potrzeby, dodatkowo on oddzielnie spłaca swój kredyt i tyle, skończy się bieganie z paragonami.

A jeśli on powie definitywnie, że nie, nie wchodzi w grę nic poza rozliczaniem się do złotówki i będzie jak do tego pory, to widać że Tobie to nie pasuje więc powinnaś poszukać innej osoby do związku - takiej, z którą będziecie po tej samej stronie jeśli chodzi o finanse. Czy da się żyć ze skąpcem? Z każdym da się żyć na siłę, ale nie będzie to fajne, przyjemne ani szczęśliwe życie. Takie życie będziesz mieć tylko z osobą z którą dogadasz się na każdej płaszczyźnie.

Zamiast przejmować się jak Ciebie ktoś odbierze, określ się sama jakie masz podejście do finansów i mów o tym otwarcie, od początku, a jeśli coś nie gra, zaczynasz czuć się źle - wyjaśniaj wszystko na bieżąco.
januszpolak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-12, 20:08   #1112
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

renegocjuj ustalenia, przyjrzyj się jak reaguje, mów że nie podoba Ci się jego stosunek do pieniędzy.

Rozmawiaj i uważnie słuchaj odpowiedzi.

---------- Dopisano o 20:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ----------

Cytat:
Napisane przez januszpolak Pokaż wiadomość
Myślę, że tutaj jest rozwiązanie całej zagadki i waszego problemu, wy po prostu nie potraficie otwarcie rozmawiać o finansach. Nie rzuca się aluzjami tylko mówi wprost: słuchaj zarabiasz 3x tyle co ja, chcę żebyśmy dokładali się do budżetu proporcjonalnie do zarobków, poza tym przykro mi że policzyłeś dług za czas kiedy nie miałam pracy, a przeprowadziłam się specjalnie dla Ciebie. Uważam, że to było nie w porządku, tak samo jak nie podoba mi się rozliczanie co do grosza. Itd. aż dojdziedzie do porozumienia czyli np. wspólne konto gdzie każde z was przelewa % zarobków i z tego opłacacie wszystkie bieżące potrzeby, dodatkowo on oddzielnie spłaca swój kredyt i tyle, skończy się bieganie z paragonami.

A jeśli on powie definitywnie, że nie, nie wchodzi w grę nic poza rozliczaniem się do złotówki i będzie jak do tego pory, to widać że Tobie to nie pasuje więc powinnaś poszukać innej osoby do związku - takiej, z którą będziecie po tej samej stronie jeśli chodzi o finanse. Czy da się żyć ze skąpcem? Z każdym da się żyć na siłę, ale nie będzie to fajne, przyjemne ani szczęśliwe życie. Takie życie będziesz mieć tylko z osobą z którą dogadasz się na każdej płaszczyźnie.

Zamiast przejmować się jak Ciebie ktoś odbierze, określ się sama jakie masz podejście do finansów i mów o tym otwarcie, od początku, a jeśli coś nie gra, zaczynasz czuć się źle - wyjaśniaj wszystko na bieżąco.
ładnie to wyjaśniłaś
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-12, 20:23   #1113
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzając się na kwotę (która zresztą miała być niższa), myślałam, ze to super deal, bo nie wiedziałam, że zarabia kilka razy więcej (uważałam, że zarabia mniej, a płaci bardzo dużo za mieszkanie, bo zawsze dusił kasę i nic nie kupował, nawet jak do niego przyjeżdżałam to robiłam zakupy, bo lodówka była pusta).
a jak to wyszło, że jest wyższa, niż miała być? to była Twoja inicjatywa czy jego? w każdym razie ja bym mu powiedziała, że oddam mu ten dług, ale tylko liczony po kwocie, która została na początku uzgodniona.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-12, 20:46   #1114
donut_eater
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
a jak to wyszło, że jest wyższa, niż miała być? to była Twoja inicjatywa czy jego? w każdym razie ja bym mu powiedziała, że oddam mu ten dług, ale tylko liczony po kwocie, która została na początku uzgodniona.
Bo jak wyszedł pomysł zamieszkania razem to zapytał, ile płacę za mieszkanie i powiedział "no to u mnie będziesz płacić 400-500 zł myślę, ze nie wiecej, dogadamy sie" cos w tym rodzaju, wiec sie nie balam, zwłaszcza, że myślalam ze jesi jest gotów ze mna zamieszkac wiec mu na mnie zalezy.
donut_eater jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-12, 21:00   #1115
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Bo jak wyszedł pomysł zamieszkania razem to zapytał, ile płacę za mieszkanie i powiedział "no to u mnie będziesz płacić 400-500 zł myślę, ze nie wiecej, dogadamy sie" cos w tym rodzaju, wiec sie nie balam, zwłaszcza, że myślalam ze jesi jest gotów ze mna zamieszkac wiec mu na mnie zalezy.
czyli podał Ci widełki, a potem kazał Ci płacić wyższą kwotę z tych widełek?
Stary 2018-02-12, 21:12   #1116
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0
Konto usunięte

Dług za mieszkanie u faceta

No to dlaczego juz wtedy powiedziałaś „nie na tyle sie umawialiśmy”, albo skoro sie dogadamy to „tyle to dla mnie za duzo”

No i ciagle sie rozchodzi o to „on jednak zarabia więcej niz myslalam” ale co to ma do rzeczy? Jakby mniej zarabiał to byś nic nie powiedziała, ze Ci naliczał podczas niepłacenia?

Jednak wychodzi tutaj jakas pazerność

I każdy postępuje inaczej. To, ze ty byś tak nie postąpiła nie znaczy, ze inni tez musza.
Sorry.

Ja nie jem mięsa czy wszyscy na świecie nie maja prawa jeść mięsa?

Edytowane przez f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0
Czas edycji: 2018-02-12 o 21:14
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-12, 21:38   #1117
Monika828282
Zadomowienie

Cytat:

Zgadzając się na kwotę (która zresztą miała być niższa), myślałam, ze to super deal, bo nie wiedziałam, że zarabia kilka razy więcej (uważałam, że zarabia mniej, a płaci bardzo dużo za mieszkanie, bo zawsze dusił kasę i nic nie kupował, nawet jak do niego przyjeżdżałam to robiłam zakupy, bo lodówka była pusta).
Co to w ogóle za podejście? Oceniać czy super czy nie super deal powinnaś pod kątem swojej pensji i swoich możliwości finansowych a nie zaglądać jemu do portfela i zazdrościć, że ma 3 razy więcej.

Jak się na coś uczciwy człowiek z drugim umawia to potem się z tego wywiązuje niezależnie od tego czy ten drugi jest gołodupcem czy milionerem.
Monika828282 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-12, 22:14   #1118
1401beb625428007cd1f6f2cc4b9ba7078bff788_68855df1d41e9
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Monika828282 Pokaż wiadomość
Co to w ogóle za podejście? Oceniać czy super czy nie super deal powinnaś pod kątem swojej pensji i swoich możliwości finansowych a nie zaglądać jemu do portfela i zazdrościć, że ma 3 razy więcej.

Jak się na coś uczciwy człowiek z drugim umawia to potem się z tego wywiązuje niezależnie od tego czy ten drugi jest gołodupcem czy milionerem.
Też mi się to od razu rzuciło w oczy

Teraz nic tylko nakłonić misiaczka do anulowania długu a potem dać mu kopa

Ten wątek mnie niszczy
1401beb625428007cd1f6f2cc4b9ba7078bff788_68855df1d41e9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-13, 13:14   #1119
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Co to w ogóle za podejście? Oceniać czy super czy nie super deal powinnaś
pod kątem ''rentowności'' można oceniać bank, firmę, pracodawcę, partnera ocenia się nieco inaczej.
Smiało mógł pomóc dziewczynie w przejściowym okresie stanąć na nogi ale po co.

Cytat:
nawet jak do niego przyjeżdżałam to robiłam zakupy, bo lodówka była pusta).
szczyty. Ale chociaż nie jadł czy jadł? To sobie odlicz to co głodnemu z tej biedy fundowałaś.

Szkoda że najbardziej atakujące cię tu osoby zgrabnie pomijają,
że facet nie wynajął dziewczynie pokoju tylko kąt do spania co do którego nawet nie miała nic do powiedzenia jak go urządzić. Świetny deal.
Mieszkał sam, nie było rady mieć frajera do płacenia, bo kto by mu chciał iść do kawalerki, mieszka z panną, i zarobeczek, zacieranie rączek.
Ma gość głowę do finansów i /a raczej szczęscie do współlokatorek.

Ja Ciebie podziwiam
nie gra wam w łóżku, kompletnie rozbijacie się w temacie finansów i facet ma ból tyłka na maksa z paragonami i wszystkim.
Twój pokój twój bałagan.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-13, 13:25   #1120
KiedysToBylo
Raczkowanie

Cytat:
Też tak uważam .
KiedysToBylo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-13, 13:45   #1121
Hultaj
BAN stały

Cytat:
a na jakiej podstawie tenże uczciwy człowiek zaproponował cenę 400-500 zł a potem ją podniósł?
Nie znał własnej raty kredytowej ? Opłata klimatyczna mu doszła?
Stówka różnicy miesięcznie w skali 9 mscy daje 900 zł. I jeszcze wyżywienie które ona mu kupowała bo on udawał biednisia. I już tak jakby inaczej wygląda tych 2 tyś.

Janusz biznesu? Zgodziła się w ogóle płacić to git, zapłaci jeszcze więcej?
Bułka na półce 2 zł to przy kasie można powiedzieć 4 zł bo pani kasjerka ma widzimisię ?
Boska logika wątku.

Facet nawet sobie chaty nie kupil nadającej się wynajmowania (no ale czemu nie wynająć jak można wynając nawet hamak w którym się leży ), nawet porcelanowego kotka nie bardzo widział żeby dziewczyna na szafce postawiła ( w koncu on jest u siebie a ona nie), a to wszystko przy akompaniamencie mówiłem 5?, a nie, sorry, 7.

---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

ale w wątku o skąpcach uderza jedno.
Te dziewczyny nie były ze swoimi facetami tydzien, dwa, miesiąc, 2 miesiące. Tylko w zależności o wiele dłużej. I znosiły i płacenie za wypitą herbatkę, i wszelkie różne atrakcje.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2018-02-13 o 13:54
Stary 2018-02-13, 14:42   #1122
donut_eater
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
nawet porcelanowego kotka nie bardzo widział żeby dziewczyna na szafce postawiła ( w koncu on jest u siebie a ona nie), a to wszystko przy akompaniamencie mówiłem 5?, a nie, sorry, 7.
Skąd znasz takie szczegóły? :P Nie pisałam tego, ale dokładnie tak jest.

Okresowo mu się zmienia, np. czasem chowa moje rzeczy do szafki, czasem wyciąga.

motyla - Tak, najpierw było ok, potem ta wyższa suma, więc ok, ale potem jeszcze jakiś podatek (jak zapytałam co to to mi coś poświrował, że to do czynszu, a nie podatek od kredytu), potem jakieś rozliczenie i tak wyszło poza widełki. Jednak wciąż to była atrakcyjna kwota.

Z tym co on ma w portfelu - oczywiście - jego portfel - jego sprawa, co robi ze swoją kasą, ale jak się umawialiśmy miałam inny obraz sprawy. Myślałam, że on słabo przędzie (przez to skąpstwo), więc myślę, odciążę chłopa, mimo że sama miałam mało. Jak po czasie się dowiedziałam, że on ma tyle kasy, a mi każe stawiać sobie picie albo dorzuca swoje rzeczy do mojego koszyka w sklepie to poczułam się oszukana. To było bezczelne z jego strony w moim mniemaniu. Wtedy o tym nie wiedziałam. Po kawałku dowiadywałam się, jaka jest rata, ile zarabia, ile ma kasy. Może robić z kasą, co chce, ale umowa nie była jasna w tym momencie. On "zagrał biedaka" (chcący lub niechcący) a ja zawsze chętnie płaciłam (wiadomo w rewanżu, raz on, raz ja, a on bardzo chętnie się zgadzał, a nawet odsuwał się przy kasię, abym przypadkiem nie zapomniała, że moja kolej, choć nigdy nie uciekałam przed płaceniem). Już pomijam to, że facet na początku mógłby zapłacić za randkę. Proszę mi tej wypowiedzi nie rozdzielać na kawałki i wyrywać z kontekstu - czytać zdanie jako całość.

MonCherry - to nie pazerność. Pazerność raczej widzę z drugiej strony, po innych rzeczach też i moje przyjaciółki mi też to mówią.

Nie musi każdy tak uważać, ale chciałabym, żeby mój partner już tak.
Stary 2018-02-13, 14:45   #1123
Monika828282
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
a na jakiej podstawie tenże uczciwy człowiek zaproponował cenę 400-500 zł a potem ją podniósł?
Nie znał własnej raty kredytowej ? Opłata klimatyczna mu doszła?
Stówka różnicy miesięcznie w skali 9 mscy daje 900 zł. I jeszcze wyżywienie które ona mu kupowała bo on udawał biednisia. I już tak jakby inaczej wygląda tych 2 tyś.

Janusz biznesu? Zgodziła się w ogóle płacić to git, zapłaci jeszcze więcej?
Bułka na półce 2 zł to przy kasie można powiedzieć 4 zł bo pani kasjerka ma widzimisię ?
Boska logika wątku.

Facet nawet sobie chaty nie kupil nadającej się wynajmowania (no ale czemu nie wynająć jak można wynając nawet hamak w którym się leży ), nawet porcelanowego kotka nie bardzo widział żeby dziewczyna na szafce postawiła ( w koncu on jest u siebie a ona nie), a to wszystko przy akompaniamencie mówiłem 5?, a nie, sorry, 7.

---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

ale w wątku o skąpcach uderza jedno.
Te dziewczyny nie były ze swoimi facetami tydzien, dwa, miesiąc, 2 miesiące. Tylko w zależności o wiele dłużej. I znosiły i płacenie za wypitą herbatkę, i wszelkie różne atrakcje.
Jeżeli rzeczywiście tak było, że na etapie ustaleń (jak jeszcze nie podjęła decyzji o przeprowadzce do niego) umówili się na 400-500 zł a potem już po tym jak zamieszkała u niego okazało się, że ma płacić np. 600 zł to rzeczywiście jest to mocno nie fair z jego strony. Bo gdyby o tym wiedziała od początku być może wcale by się nie zdecydowała na przenosiny do niego.
Ale z drugiej strony jak już zamieszkali razem to mogła się od razu nie zgodzić na tę podwyższoną kwotę a nie stwierdzać po czasie, że jednak taka kwota jej nie pasuje.

Oddałabym dług (może nawet liczony po tej pierwotnej, mniejszej stawce) ale związku bym nie kontynuowała.
Stary 2018-02-13, 14:56   #1124
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Skąd znasz takie szczegóły? :P Nie pisałam tego, ale dokładnie tak jest.

Okresowo mu się zmienia, np. czasem chowa moje rzeczy do szafki, czasem wyciąga.

motyla - Tak, najpierw było ok, potem ta wyższa suma, więc ok, ale potem jeszcze jakiś podatek (jak zapytałam co to to mi coś poświrował, że to do czynszu, a nie podatek od kredytu), potem jakieś rozliczenie i tak wyszło poza widełki. Jednak wciąż to była atrakcyjna kwota.

Z tym co on ma w portfelu - oczywiście - jego portfel - jego sprawa, co robi ze swoją kasą, ale jak się umawialiśmy miałam inny obraz sprawy. Myślałam, że on słabo przędzie (przez to skąpstwo), więc myślę, odciążę chłopa, mimo że sama miałam mało. Jak po czasie się dowiedziałam, że on ma tyle kasy, a mi każe stawiać sobie picie albo dorzuca swoje rzeczy do mojego koszyka w sklepie to poczułam się oszukana. To było bezczelne z jego strony w moim mniemaniu. Wtedy o tym nie wiedziałam. Po kawałku dowiadywałam się, jaka jest rata, ile zarabia, ile ma kasy. Może robić z kasą, co chce, ale umowa nie była jasna w tym momencie. On "zagrał biedaka" (chcący lub niechcący) a ja zawsze chętnie płaciłam (wiadomo w rewanżu, raz on, raz ja, a on bardzo chętnie się zgadzał, a nawet odsuwał się przy kasię, abym przypadkiem nie zapomniała, że moja kolej, choć nigdy nie uciekałam przed płaceniem). Już pomijam to, że facet na początku mógłby zapłacić za randkę. Proszę mi tej wypowiedzi nie rozdzielać na kawałki i wyrywać z kontekstu - czytać zdanie jako całość.

MonCherry - to nie pazerność. Pazerność raczej widzę z drugiej strony, po innych rzeczach też i moje przyjaciółki mi też to mówią.

Nie musi każdy tak uważać, ale chciałabym, żeby mój partner już tak.
powiem tylko jedno - uciekaj od niego jak najszybciej.

a czy spłacisz dług, czy nie, to to już zależy od Twojego sumienia. Ty będziesz musiała żyć z konsekwencjami swojej decyzji, nie my. ja bym oddała, ale na moich warunkach zależnych od moich możliwości finansowych.
Stary 2018-02-13, 15:05   #1125
donut_eater
Raczkowanie

Cytat:
Jeżeli rzeczywiście tak było, że na etapie ustaleBo gdyby o tym wiedziała od początku być może wcale by się nie zdecydowała na przenosiny do niego.

Ale z drugiej strony jak już zamieszkali razem to mogła się od razu nie zgodzić na tę podwyższoną kwotę a nie stwierdzać po czasie, że jednak taka kwota jej nie pasuje.
I tak chciałam z nim mieszkać (lub w jego mieście). I tak było taniej, niż wynająć, a skoro miałam te pieniądze to dałam.

Jak policzył mnie w okresie bezrobocia to mnie zasmuciło/zastanowiło. Nie wykłócałam się, bo uważam, że to on powinien wyjść z inicjatywą. Jak się dowiedziałam po kawałeczku innych rzeczy to tym bardziej. nie wiem co ja sobie wtedy myślałam, że mnie taki zaszczyt kopnął Teraz jestem zakopana, on nic. Wyznaje miłość, ale odpuścić nie chce Mi głupio, im więcej czasu mija tym gorzej mi się odezwać.
Stary 2018-02-13, 15:17   #1126
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Ale powinnaś to zrobic. Ja bym wyrzygala wszystko co mnie boli. Co masz w sumie do stracenia?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-13, 15:19   #1127
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Ale powinnaś to zrobic. Ja bym wyrzygala wszystko co mnie boli. Co masz w sumie do stracenia?

ej weź, jeszcze w akcie zemsty szanowny pan zacznie jej naliczać opłaty za obsługę długu
Stary 2018-02-13, 16:51   #1128
Candy_lips
Zakorzenienie

Już na początku wątku było widać, że ten facet źle Cię traktuje, a po ostatnich postach tym bardziej. Nie chce, byś wyjęła u niego swoje rzeczy, poczuła się jak u siebie, bo nie traktuje Cię jak kogoś z kim planuje przyszłość, ale przy tym chętnie zgadza się na to, byś płaciła za większość i byś nawet płaciła mu za picie i inne rzeczy, mimo że sam ma sporo pieniędzy. Moim zdaniem to okropne zwłaszcza, że wiedział, że Ty masz ciężko. No, ale jego to nie obchodziło, jego obchodzi tylko, by on miał dobrze, a sam sobie odłoży dużo pieniędzy, a on Ci nie pomoże jak masz problemy, tylko naliczy dług.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-13, 17:00   #1129
Monika828282
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
Już na początku wątku było widać, że ten facet źle Cię traktuje, a po ostatnich postach tym bardziej. Nie chce, byś wyjęła u niego swoje rzeczy, poczuła się jak u siebie, bo nie traktuje Cię jak kogoś z kim planuje przyszłość, ale przy tym chętnie zgadza się na to, byś płaciła za większość i byś nawet płaciła mu za picie i inne rzeczy, mimo że sam ma sporo pieniędzy. Moim zdaniem to okropne zwłaszcza, że wiedział, że Ty masz ciężko. No, ale jego to nie obchodziło, jego obchodzi tylko, by on miał dobrze, a sam sobie odłoży dużo pieniędzy, a on Ci nie pomoże jak masz problemy, tylko naliczy dług.
To naliczanie długu w czasie bezrobocia dyskwalifikuje go jako partnera. Autorko oddaj dług (albo się z nim dogadaj co do anulowania) i zwiewaj od niego. Nie rozumiem, po co jeszcze z nim jesteś.
Stary 2018-02-13, 17:18   #1130
Fubizka
Zakorzenienie

Skoro glupio ci sie odezwac, bo minelo sporo czasu, to zamierzasz sie tak czaic w nieskonczonosc do emerytury? Mam wrazenir, ze nie chcesz zerwac bo sie krepujesz to powiedziec. I tylko dlatego.
Fubizka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-13, 17:35   #1131
donut_eater
Raczkowanie

Cytat:
To naliczanie długu w czasie bezrobocia dyskwalifikuje go jako partnera. Autorko oddaj dług (albo się z nim dogadaj co do anulowania) i zwiewaj od niego. Nie rozumiem, po co jeszcze z nim jesteś.
Bo chcę z nim być i mam nadzieję, że te jego odruchy to po prostu skąpstwo jako cecha charakteru, a nie zimna, egoistyczna kalkulacja dla wygody.

Dlatego chciałam spojrzenia kogoś z boku.

Może też nic nie jest całkiem czarne, ani całkiem białe.

Fubizka - bo chciałabym z nim być, ale dobija mnie tymi rzeczami. Może próbuję trochę na siłę zrobić ten związek takim, jakim chciałabym, żeby był, ale nie jest nim z natury. Wiadomo, nikt nie jest idealny i nie chcę popadać w skrajności, bo ja też mam wady.

Przecież czy z nim będę czy nie będę, dług jest i tak samo muszę sobie z nim poradzić/obgadać.
To nie byłoby tak, że bym powiedziała "nara, spadaj z tym swoim długiem" i uciekła...
Stary 2018-02-13, 17:38   #1132
kalor
Gazela inteligencji

No to jeśli chcesz z nim być, to tym bardziej musicie poważnie omówić wasze podejście do finansow. Nie rozumiem, dlaczego milczysz, rzucasz „aluzje” i masz nadzieję, że wszystko się samo rozwiąże.
Stary 2018-02-13, 17:48   #1133
Monika828282
Zadomowienie

Cytat:
Bo chcę z nim być i mam nadzieję, że te jego odruchy to po prostu skąpstwo jako cecha charakteru, a nie zimna, egoistyczna kalkulacja dla wygody.

Fubizka - bo chciałabym z nim być, ale dobija mnie tymi rzeczami. Może próbuję trochę na siłę zrobić ten związek takim, jakim chciałabym, żeby był, ale nie jest nim z natury. Wiadomo, nikt nie jest idealny i nie chcę popadać w skrajności, bo ja też mam wady.

Przecież czy z nim będę czy nie będę, dług jest i tak samo muszę sobie z nim poradzić/obgadać.
To nie byłoby tak, że bym powiedziała "nara, spadaj z tym swoim długiem" i uciekła...
To takie pakowanie się na własne życzenie w kłopoty. Chcesz się przekonać czy następnym razem nie naliczy Ci długu jak znowu będziesz bez pracy albo (odpukać) zachorujesz?
Stary 2018-02-13, 18:11   #1134
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:

negocjuj, rozmawiaj, mów co czujesz jak on traktuje Cię jak lokatora płacącego czynsz, i sponsora zakupów. Przyjrzyj mu się uważnie bo czeka Cię z nim nielekkie życie, tym bardzej że na początku znajomości nie potrafiłaś się mu postawić i wprost powiedzieć co Ci nie pasuje i jak źle się z tym czujesz.

---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

Cytat:
To takie pakowanie się na własne życzenie w kłopoty. Chcesz się przekonać czy następnym razem nie naliczy Ci długu jak znowu będziesz bez pracy albo (odpukać) zachorujesz?
jestem na 99% procent pewna że on tak zrobi

---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ----------

Autorko - przemyśl czy chcesz pozostawać z nim w związku. Jesteś bezbronna wobec sposobu w jaki Cię traktuje - to podwożenie pod bankomat, przepuszczenie do kasy w markecie, to podwyższanie opłaty za mieszkanie powyżej wcześniej ustalonek kwoty, naliczanie Ci długu jak byłaś bezrobotna i wyssanie z Ciebie oszczędności. Część dziewczyn za część tych zachowań faceta by spacyfikowała, odmówiła, wszczęła rozmowę, a nie po prostu przyjęła do wiadomości że ON TAK CHCE.
Moim zdaniem nie jesteście w stanie się dogadać.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-13, 19:06   #1135
januszpolak
Zakorzenienie

Jak chcesz z nim być to omówcie finanse do bólu a nie, że rzucisz aluzją i tyle. W związku trzeba być po tej samej stronie bo inaczej żal narasta. Nie wyobrażam sobie takiego wyobcowania w związku, że nie powiem, jak coś mi nie pasuje, bo głupio zacząć temat. Głupio to może być przypomnieć znajomej o kilku złotych długu, a nie omówić z najbliższą osobą kwestie domowego budżetu.
januszpolak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-13, 20:50   #1136
Hultaj
BAN stały

no akurat podrzucanie kukułczych jogurcików do koszyczka, slalom do bankomatu z tobą i twoją kartą gdy ma się własną w dodatku pękatą czy hodowanie pustej lodówki bo dziewczyna zwiezie wałówkę to jest cynizm level master ale.

Dlaczego od razu
zimna, egoistyczna kalkulacja dla wygody.
Może i ma miłe serduszko, tylko ten wężyk w kieszonce szczyp szczyp.
Jakie to ma znaczenie , motywacja, albo koleś maksymalnie odpływa albo to jest coś głębszego w psychice i tylko rozmowa i opcjonalna deklaracja zmian może, ale wątpię, coś naprostować.
Skądś te typy które potem kobiecie na porodówce podpasek nie kupią bo to przesada się biorą także powodzenia.

Tak czy siak moim zdaniem nie rozmawiasz z nim bo on cię przerobi na swoją stronę i jeszcze sama go przeprosisz że roszczeniowa jesteś.
A paliwko za wożenie do pracy to już ci podkreślił czy jasna sprawa że on aż dumnie szoferuje a ty tank tank?

Nie życzę ci rozstania bo to twoja sprawa ale sorry bardzo mieszkasz z facetem, sypiasz z nim , jesteś 1,5 roku a nie potrafisz powiedzieć kiedy uważasz że wręcz na tobie pasożytuje , kisisz się i trenujecie akrobatykę wyjmowania twojej karty z twoich kieszeni.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2018-02-13 o 20:52
Stary 2018-02-13, 21:06   #1137
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c
Konto usunięte

Nie zdziw cie, jak cie kiedys wyrzuci w skarpetkach na zewnatrz. Teraz, juz, zaraz.
Bez 20 zlotych na PKS do rodzicow.
To jest ten typ czlowieka.
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-14, 08:24   #1138
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
ej weź, jeszcze w akcie zemsty szanowny pan zacznie jej naliczać opłaty za obsługę długu
i odsetki
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-14, 09:54   #1139
KiedysToBylo
Raczkowanie

Cytat:
Trochę to przypomina zimny układ lokatorski, a nie związek, w którym rządzi uczucie

Tu niestety muszę dodać, że po bliższym poznaniu wyszło parę brudów, teraz niezbyt nam się układa tak naprawdę, zawiódł mnie w paru kwestiach. Nie wydaje mi się, aby ten związek przetrwał. Widzę, że zmienił kilka rzeczy i się stara, pomaga mi itp., ale czasem zachowuje się po buracku + to jego podejście do kasy...

Raczej będę się ewakuować z tego związku, ale pytanie co z długiem?
Cytat:

Zmieniłaś zdanie od czasu pisania pierwszego postu? Nie pytam złośliwie, po prostu się zdziwiłam, czytając ostatnie wypowiedzi.
KiedysToBylo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-14, 11:01   #1140
kennedy
Zakorzenienie

Ten chlop to takie zgnile jajo, dlaczego chcesz z nim byc. Ja swoich kumpli z roboty traktuje lepiej niz on ciebie.

Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości