|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4291 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach
Cytat:
Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4292 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach
O tak ja tez chce cieplo i świeże owoce. Truskawki i arbuza
![]() Sent from my LG-M250 using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
#4293 |
|
Zadomowienie
|
Ech, mnie też ta wiosna coś siedzi w głowie. Wczoraj sobie kupiłam nasionka rzeżuchy i sobie posieję swoją wiosnę na parapecie
|
|
|
|
#4294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4295 |
|
Zadomowienie
|
O mi tez brakuje świeżych warzyw i owoców zwłaszcza tych typowo letnich 😊,Ale juz coraz blizej.
A co do Walentynek u Nas sprawiliśmy sobie w prezencie stół do kuchni 😂A w weekend zrobimy jakis seans filmowy z pizza 😍Która chodzi za mną juz z tydzień 😀 |
|
|
|
#4296 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam ochotę na pomidory, ale nawet malinowe to nie jest to dla mnie
czekam na lato ![]() Za to ostatnio mi się udało kupić pysznego ogórka zielonego więc chociaż tyle ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4297 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Fantastyczny, również polecam! Ogólnie dla całej rodzinki używamy, bo praktycznie nie ma przeciwskazań ani jakiegoś ścisłego dawkowania. Używa się wg potrzeb i od razu fajnie znieczula tak jakby.Dziękuję Nie, aż tak źle to nie jest, że jak wyjdą, to od razu bezdzietna... Ale to zapewne kwestia wieku w jakim mam dzieci. Chłopcy chodzą do szkoły, czyli ogólnie jestem przyzwyczajona, że ich przez część dnia nie ma, a Lidka z kolei jest na tyle mała, że fizycznie tej uwagi potrzebuje sporo. Ale zdecydowanie jak chłopców nie ma już na dwa-trzy dni, to jest dziwnie, nieswojo! Nie ma gromadki przy posiłkach (a obiady prawie zawsze jemy wszyscy razem w piątkę!), nie ma tyle biegania i hałasu. Troszkę luzu jest, owszem, ale cieszę się jak wracają ![]() Cytat:
![]() Ostatnio zrobiłam coś zupełnie nowego u nas choć prostego na obiad. Chłopcy zjedli bez szału, ale ja, tż i Lidka wciągaliśmy jak szaleni. Nawet miałam Wam pisać ![]() Cytat:
U mnie podobnie, bo tż też na nocki pracuje I ja, i córcia dostałyśmy po różyczce klasycznie, ale bardzo się ucieszyłam. Zupełnie nietypowo u nas, bo przez ostatni rok dostawałyśmy obie na okrągło mniejsze i też wielkie bukiety na różne okazje i bez! Aż naprawdę zaczęłam się martwić, że tyle kwiatów to strasznie dużo pieniędzy, niewdzięcznica! Ale przekonałam tż, że mniejsze kwiatuszki też są ok i bardzo z Lidusią doceniamy i żeby nie wydawał na nas aż tyle, skoro nowy członek rodziny się jeszcze na świat szykuje, a ja przeszłam na część etatu...Cytat:
Cytat:
![]() Haha, odo, dlaczego mnie to nie dziwi ![]() Używam... Asystenta ciążowego! Lubię jego prostotę, pokaże mi, który dziś dzień ciąży, ile dni do końca i parę innych fajnych info tak jak piszesz. Nic więcej mi nie potrzeba. Z telefonami i innymi sprzętami mam szczęście, bo tż jest kosmicznym geekiem komputerowym i zawsze mi coś odpowiedniego wynajdzie, odpowiednie do moich potrzeb, z dobrym procesorem, ramem i całym mnóstwem innych paramtrów i w dodatku, żeby to był Sony Ericsson (przez lata), a teraz już Sony. Od lat jestem wierna tym telefonom i zawsze jestem zadowolona, ale też tak jak mówię zawsze mam starannie wybrany model. Absolutnie uwielbiałam mój mały i zgrabny, ale z super bebechami Z1 Compact. Teraz kilka miesięcy temu dostałam w prezencie Soniaka pierwszy raz z najwyższej półki, więc absolutnie nie mam co narzekać. Aż za dużo nawet jak dla mnie, bez sensu tyle pieniądzy wydawać, tż znowu oberwał ![]() Do tego, muszę Wam opowiedzieć, bo to jest niesamowite, tż ma "rękę do sprzętów" tak jak niektórzy mają rękę do kwiatków np. Wiem, że to brzmi dziwnie i sama nie wierzyłam, dopóki przez lata się nie napatrzyłam, hahaha. Coś mi czasem nie działa przez pół dnia w kompie, telewizorze czy czymkolwiek, przyjdzie tż, usiądzie, dotknie klawiatury i naprawdę czasem nic więcej nie zrobi i to zaczyna działać ![]() Aaa, przyszedł mi przed chwilą Tummy Shield. Dorwałam używany na ebayu. Cieszę się, że będę się już czuć bezpieczniej w aucie.
|
|
#4298 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Fajowo masz z tym mężem, mój ostatnio zrobił sobie polską wersję mac&cheese i jak na to popatrzyłam to jednak wolę, żeby mi nic nie gotował ![]() Cytat:
Odowska, mąka z ciecierzycy jest super, generalnie stosujesz jak jajka, ale wiem, że dobrą sławą się cieszy też farinata z tej mąki. Ja sama stosuję tylko zamiennie z siemieniem jako sklejacz do wege kotletów. P.s. a jak te twoje gołąbki, sama kapucha i mąka czy jeszcze jakiś strączek? A co do terminu to faktycznie niektórzy traktują om jak świętość - u mnie na UG wyszła różnica jednego tygodnia a mimo to w szkole rodzenia położna powiedziała, że i tak liczy się tylko om (co dla mnie jest bez sensu...) i na pewno urodzę zgodnie z om a nie terminem z usg ![]() Cytat:
Dzisiaj moja walentynka dłubie sobie po pracy w garażu - zapomniało się o św. Walentym chyba, więc z radością go tam dopadnę, bo kupiłam mu płytę ukochanego wykonawcy ale będzie radość! A potem, jeśli starczy sił, albo knajpka albo wino bezalkoholowe (ech...) i makaron z bobem. I tak a propos - to właśnie tego mi najbardziej brakuje, więc byle do wiosny!!
|
|||
|
|
|
#4299 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak zamierzasz rozwiązać opiekę nad dzieckiem przy działalności? Mi to spędza sen z powiek. Firmy nie zawieszę, mam pracowników to trochę ogarną, ale pewnie będę musiała dużo w domu pracować... Cytat:
![]() |
||
|
|
|
#4300 |
|
Zakorzenienie
|
Melduję ,że mierzę cukry i narazie ok
|
|
|
|
#4301 |
|
Zakorzenienie
|
Pamiętam jak moja koleżanka pracując w ZUSIe opowiadała,że czasem to już bolą ją nogi od chodzenia z pokoju do pokoju na plotki,więc same rozumiecie
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4302 |
|
Zadomowienie
|
A jeszcze się pochwalę
Byłam wczoraj troszkę ubrań dzieciom kupić, to i Benio dostał pierwszy zakup Takich podstawowych ubranek typu body i pajace mam trochę unisex po Lidce (ktoś pisał o niechęci do różu, och jak ja to rozumiem!), więc jak będę kupować, to właśnie raczej takie wyjściowe czy coś ekstra.Apropos ubranek dla dziewczynki to dość ciężko jest uniknąć różu, bo poza tym kolorem, to już wybór w ubrankach jest znacznie mniejszy Są rzeczy jak np skarpetki, które jej kupuję na dziale chłopięcym, jeśli chcę inne niż białe, bo serio w każdym komplecie jak nie wszystkie to chociaż połowa różowe.Jednym z naszych ulubionych strojów, w którym Lidka robiła furorę, był klasyczny supermenowy bodziak niebieski z S na piersi i czerwoną peleryną, a do tego czerwona opaska z kokardą ![]() Rozgadałam się, ech znowu... Idę zająć się czymś pożytecznym!
2006.03.28 ur. Maksymilian 2012.05.15 ur. Kajetan 2017.01.02 ur. Lidia 2018.07.05 ur. Beniamin Edytowane przez folinka Czas edycji: 2018-02-14 o 13:58 |
|
|
|
#4303 |
|
Zadomowienie
|
|
#4304 |
|
Raczkowanie
|
pola ja mam bransoletkę z charmsami (te zawieszki/zapinki to charmsy?) nie za bardzo się w tym orientuję, bo i bransoletkę i wszystkie zawieszki które mam dostałam
no prawie, ja sama kupiłam 2 ale nieoryginalne jako pamiątkę z wczasów.
|
|
|
|
#4305 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale kuskus z pesto i warzywami z puszki, to jest kosmicznie oszczędzający czas przepis! Ile to się robi? 10 minut? Do zapamiętania i wykorzystania. A myślisz, że pesto z natki pietruszki też by przeszło w takim zestawieniu? Piona za Asystenta! ---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Cytat:
Odnośnie mąki z ciecierzycy, to świetnie to porównałaś, że jak jajka się zachowuje. Chyba właśnie dlatego pierwszy raz mi się udało, że się te pulpety nie rozpadały. A gołąbki robiłam z tego przepisu: https://www.olgasmile.com/golabki-be...arianskie.html W sumie chyba ze 3 rodzaje strączków. Jeszcze w dodatku soczewicę gotowałam, a nie z puszki i kolejny gar był do mycia. Ogromna porcja z tego wyszła. Jak się skuszę na powtórkę, to chyba jednak dodam więcej kapusty, a mniej czerwonej fasoli - jedna puszka chyba by wystarczyła. Przy czym z kapustą to też biorę poprawkę na to, że użyłam białej a ona jest cięższa niż pekinka i objętościowo pół kg mogło wyjść ostatecznie mniej. Niezła ta położna, może powinna pracować jako wróżka, skoro wie dokładnie kiedy urodzisz |
||
|
|
|
#4306 |
|
Zakorzenienie
|
Dostałam od mojej gin super poradnik żywieniowy dla kobiet w ciąży i po porodzie. Ile ciekawych przepisów. Chyba dziś zrobię jogurt bananowy z mięta.
I wypróbuje w tym tygodniu cukinie duszona z pomidorkami i mięsem. Fajny jest też przepis na pasztet drobiowy z dodatkiem szynki wieprzowej ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez xXBlankaXx Czas edycji: 2018-02-14 o 14:41 |
|
|
|
#4307 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja prowadziłam jednoosobową działalność, to trochę łatwiej jednak ogarnąć niż jeszcze pracowników. Generalnie niemal wszystkie zadania wykonywałam zdalnie i to był taki przepis na łączenie opieki nad dzieckiem i pracy. Te pierwsze miesiące były nawet znośne, ale jak się Młody zrobił bardziej komunikatywny, to było coraz bardziej pod górkę. Kiedyś napisałam na ten temat wpis dłuższy http://natalia-lub.pl/index.php/2017...ielozadaniowo/ Generalnie trzeba zgromadzić w okół siebie ludzi do pomocy. Inaczej się nie da, ale tym razem, z drugim dzieckiem odpuszczam. Nie chcę powtórki z rozrywki. Będzie ciężko finansowo, ale chyba bym nie udźwignęła tego jeszcze raz. Choć tak sobie myślę, że może jak masz pracowników, to na pewno Ci będzie łatwiej. Masz komu delegować zadania! Ta ustawa to nowa jak nowa, od stycznia 2017 zdaje się. Weszły wtedy te nowe sposoby naliczania zasiłku dla osób na DG i podobno mieli uściślić czy można pracować wtedy czy nie. Ale to faktycznie najlepiej z ogarniętą księgową ustalić. Spróbuję podpytać koleżanki prawniczki, może coś wie. Daj znać, jak się czegoś dowiesz? Możliwe, że jak mi macierzyński da w kość, to znowu będę myśleć o reaktywacji firmy |
|
|
|
|
#4308 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4309 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ile masz dni roznicy pomiedzy terminem z usg a om? moja gin mowi ze najbardziej wiarygodny jest termin z usg z I trymetru (miedzy 11 a 13 tc) , pozniej dzieci rosna w roznym tempie i nie wyznacza sie nowych temrinow, u mnie sa tylko 3 dni takze zadna roznica |
|
|
|
|
#4310 |
|
Zakorzenienie
|
Proszę
nie wiem czemu się odwróciły zdjęcia :/DSC_0093.JPGDSC_0095.JPGDSC_0094.JPGDSC_0096.JPGDSC_0097.JPG Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4311 |
|
Zakorzenienie
|
Już po wizycie: najważniejsze- małe zdrowe, pomierzone, z każdego wymiaru tak samo tydzień starsze
. Z kolei u mnie podejrzenie małowodzia, łożysko przodujące no i cała diagnostyka w związku z tym żelazem. Mam się nie denerwować bo dziecko ładnie się rozwija przede wszystkim .
|
#4312 |
|
Zakorzenienie
|
MalaGosia
---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- Dziękuję Blanka,napewno skorzystam. |
|
|
|
#4313 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Czyzbyscie zmajstrowali dzidzie w lesie ? ja z mężem tez mialam takie miejsce w lesie, jezdzilismy tam prawie codziennie i rozkladalismy siedzenia w passacie kombi, to duzo miejsca bylo i zazwyczaj nie tylko lezelismy i ogladalismy gwiazdy hahaha. Do momentu....... w ktorym zlapala nas policja i dostalismy mandat 400 zl za wjazd do lasu na szczescie tego dnia JESZCZE bylismy ubrani ![]() Cytat:
Cytat:
Telefon to ja mam Huawei p9 lite. Juz zaczyna trochę sie zawieszac, mam go prawie dwa lata. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#4314 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4315 |
|
Raczkowanie
|
Aandra witaj na forum!
Też mi się tęskni za wiosna i swiezymi warzywami! Co do telefonow to lubie samsungi, teraz mam Samsunga A5 2017 |
|
|
|
#4316 |
|
Zakorzenienie
|
Muszę się wam pożalic...w ciąży zmienił mi się kompletnie smak.. Nie potrafię już tak smacznie ugotować..
albo za słone.. Albo za bardzo smaku nie ma... Ehh ![]() Ja wiem, że to śmieszy problem... Ale źle mi z tym ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez xXBlankaXx Czas edycji: 2018-02-14 o 15:42 |
|
|
|
#4317 |
|
Zakorzenienie
|
Gosiu, dobrze,że dzidzia zdrowa. Co na to małowodzie można zaradzić?
Blanka, to chyba dość częste w ciąży,że smak się zmienia. A to Tobie się wydaje,że niesmacznie gotujesz czy ktoś Ci też to potwierdził? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to nie jest to. Nikt mi nie powiedział, że jest niesmaczne.. Mąż mi np. Powiedział, że jest dobre ale inne, inaczej doprawione. Jakby nie wiedział, że to ja ugotowalam, to w życiu by nie powiedział, przed ciąża moje danie by poznał z zamkniętymi oczami ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4319 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4320 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję Wam
. Lekarz narazie kazał mi się dużo nawadniać, chociaż wydaje mi się, że i tak dużo piję w ciągu dnia, z domu nie wychodzę też bez butelki wody :/. Powiedział tylko, że jak nie ma poprawy to stosuje się ostatecznie wlewy w szpitalu.
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:24.

czekam na lato 

Ale przekonałam tż, że mniejsze kwiatuszki też są ok i bardzo z Lidusią doceniamy i żeby nie wydawał na nas aż tyle, skoro nowy członek rodziny się jeszcze na świat szykuje, a ja przeszłam na część etatu...

ale będzie radość! A potem, jeśli starczy sił, albo knajpka albo wino bezalkoholowe (ech...) i makaron z bobem. I tak a propos - to właśnie tego mi najbardziej brakuje, więc byle do wiosny!!

Są rzeczy jak np skarpetki, które jej kupuję na dziale chłopięcym, jeśli chcę inne niż białe, bo serio w każdym komplecie jak nie wszystkie to chociaż połowa różowe.

póki nie będzie nic różowego, nie będę wybrzydzać.