Dług za mieszkanie u faceta - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-02-16, 17:19   #1201
Mahdab
Zakorzenienie

Dot.: Dług za mieszkanie u faceta

Haha.

To raczej Ty zafiksowales na tle jednego tematu, który już wszystkich znudził.

Spokojnie, znajdziesz pewnie miła dziewczynę, która ci dołoży do kredytu na mieszkanko, tylko musisz dłużej poszukać 😉

Nie ukrywam, że inni panowie podnoszą ci poprzeczkę.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-16, 17:29   #1202
donut_eater
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mahdab Pokaż wiadomość
haha.

To raczej ty zafiksowales na tle jednego tematu, który już wszystkich znudził.

Spokojnie, znajdziesz pewnie miła dziewczynę, która ci dołoży do kredytu na mieszkanko, tylko musisz dłużej poszukać ��

nie ukrywam, że inni panowie podnoszą ci poprzeczkę.

Wysłane z aplikacji forum wizaz
haha

Edytowane przez donut_eater
Czas edycji: 2018-02-16 o 17:30 Powód: dodanie tekstu
donut_eater jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-16, 17:44   #1203
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mahdab Pokaż wiadomość
Haha.

To raczej Ty zafiksowales na tle jednego tematu, który już wszystkich znudził.

Spokojnie, znajdziesz pewnie miła dziewczynę, która ci dołoży do kredytu na mieszkanko, tylko musisz dłużej poszukać 😉

Nie ukrywam, że inni panowie podnoszą ci poprzeczkę.

Piszesz do mnie? Ja jestem w szczęśliwym związku od 2 lat, poza tym nie mam kredytu tylko wynajmuję i już to pisałem. Na szczęście obracam się w innym środowisku, zarówno kobiety jak i faceci podchodzą inaczej dożycia.

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ----------

Cytat:
Napisane przez donut_eater Pokaż wiadomość
haha
A ty autorko skoro nie podoba ci się, sytuacja w której się znajdujesz to się wyprowadź. Mniej trochę honoru i zacznij żyć na własny rachunek.
lastnightryder jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-16, 17:58   #1204
Mahdab
Zakorzenienie

To super, tylko dlaczego nie wystarczy ci, że twoje stanowisko popierają twoi znajomi?

Stary 2018-02-16, 18:09   #1205
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
To super, tylko dlaczego nie wystarczy ci, że twoje stanowisko popierają twoi znajomi?

Autorka wątku zapytała o opinię, więc przedstawiłem swoją. W trakcie doszło to polemiki różnych osób odnośnie podziału opłat, mam swoje zdanie na ten temat więc również się wypowiedziałem w tej kwestii, ponadto bronię swojej tezy przedstawiając różne argumenty, tak jak ty to robisz broniąc swoich racji.
lastnightryder jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-16, 18:12   #1206
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Chciałam tylko wspomnieć że sporo osób nie potrafi przyjąc prezentu czy komplementu. Czują się zażenowane, niepewne czy zaskoczone. Nie potrafią po prostu podziękowac i się uśmiechnąć.
Jak facet zaprasza mnie na obiad czy na kawe nie muszę się mu "odwdzięczać". Chcę przyjmę zaproszenie, nie chcę - nie przyjmę.
Jeżeli to mój kolega czy przyjaciel - za jakiś czas ja go zaproszę - to nie jest problem.
Problemem jest że kobieta czuje się "niezręcznie " i chce się "zrewanżować". Na takim poczuciu nabazuje sporo firm.

Oni mi breloczek - a ja "muszę" się zrewanżować danymi osobowymi .....czy podpisać umowę na zakup wełnianej pościeli ...
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-16, 18:19   #1207
donut_eater
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lastnightryder Pokaż wiadomość
A ty autorko skoro nie podoba ci się, sytuacja w której się znajdujesz to się wyprowadź. Mniej* trochę honoru i zacznij żyć na własny rachunek.
To już wiem.
Czemu zarzucasz mi brak honoru? A na czyj rachunek teraz żyję?

*Miej
Stary 2018-02-16, 18:27   #1208
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Niezręcznie, a zażenowana to jednak różnica.
Fakt, pomyliłam słowa. Czytając drugi raz Twoja wypowiedź zmieniłam słowo jednak dalej twierdzę to samo.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-16, 19:07   #1209
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
Autorka wątku zapytała o opinię, więc przedstawiłem swoją. W trakcie doszło to polemiki różnych osób odnośnie podziału opłat, mam swoje zdanie na ten temat więc również się wypowiedziałem w tej kwestii, ponadto bronię swojej tezy przedstawiając różne argumenty, tak jak ty to robisz broniąc swoich racji.
Ok, ale już wszyscy znamy twoje zdanie, mozna powiedziec, ze temat sie wyczerpal, a Ty zaczynasz od początku i mówisz, że będziesz tłuc do upadlego. Po co się pytam?
Cytat:
Napisane przez donut_eater Pokaż wiadomość
To już wiem.
Czemu zarzucasz mi brak honoru? A na czyj rachunek teraz żyję?

*Miej
Daj spokój, wiadomo, że łatwiej radzić niz zrealizować.
Najważniejsze, że wzięłaś sobie rady do serca (Tak mysle), upewnilas się, że dla innych też ten układ nie jest normalny i możesz sobie pomału ogarniać zycie.

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ----------

Alefeler pisałam też już wcześniej, ja kupuje prezent jak mam ochotę komuś sprawić przyjemność, jakby mi ktoś bliski dawał prezent/kupił wycieczkę czy cokolwiek innego w ramach rewanżu to juz wolę sobie sama kupić, taki prezent dla mnie byłby bezwartosciowy.

Stary 2018-02-16, 19:24   #1210
Konto usunięte

Cytat:
]Alefeler pisałam też już wcześniej, ja kupuje prezent jak mam ochotę komuś sprawić przyjemność, jakby mi ktoś bliski dawał prezent/kupił wycieczkę czy cokolwiek innego w ramach rewanżu to juz wolę sobie sama kupić, taki prezent dla mnie byłby bezwartosciowy.
Z czasem coraz bardziej mierzi mie pomysł "prezentów", generalnie wszystko mam, na sporo rzeczy mnie stać. Chcę - kupie sobie kieckę chcę - kupię facetowi spodnie czy zegarek, na kosmetyki jestem uczulona, 2 perfumy mam - po co mi więcej .... Nie stać mnie żeby kupic mu bugatti czy sobie wycieczkę dookoła świata.
No ale do głowy mi nigdy nie przyszło żeby on mój kredyt spłacał . Jakbym pracę straciła lub chorowala - ok, ale nie zgadzam sie na nakłady na majątek odrębny.

No chyba żeby na coś smacznego chciał by mnie zaprosić albo na spacer albo kwiaty przyniósł wino też jest ok

Edytowane przez b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Czas edycji: 2018-02-16 o 19:26
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-16, 20:52   #1211
Inka_
Zadomowienie

Dziewczyny, to mam takie pytanie. Załóżmy, że kupiłam mieszkanie na kredyt, ale nie stać mnie na mieszkanie samemu, więc muszę mieszkać ze wspólokatorem. Załóżmy, że mam faceta - w tym momencie nie powinnam zamieszkać z nim i dzielić się kosztami po połowie bo spłaca mój krdyt (mimo, że gdybysmy obydwoje wynajmowali to płacilibyśmy tyle samo co w mieszkaniu na kredyt).
W tej sytuacji wyjście mogłoby być takie że mieszkanie na kredyt wynajmuje obcym ludziom, a sama z facetem wynajmuje kolejne i rozliczamy się juz wtedy normalnie bo nikt nie spłaca niczyjego kredytu?
To jest lepsze rozwiązanie? Teoretycznie tak, ale gdzie tu logika?
Stary 2018-02-16, 20:58   #1212
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Inka_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny, to mam takie pytanie. Załóżmy, że kupiłam mieszkanie na kredyt, ale nie stać mnie na mieszkanie samemu, więc muszę mieszkać ze wspólokatorem. Załóżmy, że mam faceta - w tym momencie nie powinnam zamieszkać z nim i dzielić się kosztami po połowie bo spłaca mój krdyt (mimo, że gdybysmy obydwoje wynajmowali to płacilibyśmy tyle samo co w mieszkaniu na kredyt).
W tej sytuacji wyjście mogłoby być takie że mieszkanie na kredyt wynajmuje obcym ludziom, a sama z facetem wynajmuje kolejne i rozliczamy się juz wtedy normalnie bo nikt nie spłaca niczyjego kredytu?
tam gdzie ją umieścisz. Zależy co Tobie i Twojemu facetowi pasuje i na jakim etapie związku jesteście.

Nie wyobrażam sobie zeby brać kredyt i żeby nie było mnie stac na mieszkanie samej. Tak po prostu - musiałaś przeszacować swoja zdolność kredytową... Jeżeli straciłabym prace - partner deklarował że bedzie płacił za mnie ratę, ale traktowałabym to jako pożyczkę.

Czas edycji: 2018-02-16 o 20:59
Stary 2018-02-16, 21:01   #1213
Monika828282
Zadomowienie

Cytat:

Też zadałam takie pytanie (kilka albo kilkanaście stron temu). Ktoś odpowiedział, że to byłaby próba wyciągnięcia kasy (przez tego z kredytem) i w takim razie ten bez kredytu nie chciałby kontynuować związku
Monika828282 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-16, 21:02   #1214
Inka_
Zadomowienie

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;81454221]tam gdzie ją umieścisz. Zależy co Tobie i Twojemu facetowi pasuje i na jakim etapie związku jesteście.

Nie wyobrażam sobie zeby brać kredyt i żeby nie było mnie stac na mieszkanie samej. Tak po prostu - musiałaś przeszacować swoja zdolność kredytową... Jeżeli straciłabym prace - partner deklarował że bedzie płacił za mnie ratę, ale traktowałabym to jako pożyczkę.[/QUOTE]
Pytam się czysto teoretycznie bo nie byłam i nie będę w takiej sytuacji.

Generalnie praca w branży deweloperskiej pokazała mi, że ogromny odsetek mieszkan kupowanych jest na kredyt jako inwestycja, która spłacają obcy ludzie, wynajmujący dane mieszkanie. W sytuacji kiedy rata kredytu wychodzi podobnie do opłąty za wynajmowanie od obcych, a istnieje możliwość zakupu oraz wynajęcia części własnego domu i spłacanie swojego zobowiązania nie jest to zła opcja bądź przeszacowanie zdolności (zakładając, że rynek najmu będzie kształtowac sie na podobnym poziomie przez pare lat)

Edytowane przez Inka_
Czas edycji: 2018-02-16 o 21:03
Inka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-16, 21:24   #1215
Mahdab
Zakorzenienie

Dziwna jest dla mnie rzeczą kupienie mieszkania przez dorosła osobę z myślą, że będzie mieszkać przez x lat ze wspolokatorami, bo na kredyt jej w innym wypadku nie stac. Więc sama treść pytania jest nielogiczna 😊
Ale dziewczyny ci odpowiedziały słusznie, jak masz faceta, który ci dołoży i będziecie zadowoleni to nic nikomu do tego.

Stary 2018-02-16, 21:25   #1216
Roseslove
Raczkowanie

W takiej sytuacji ja bym wolała wynająć. Wtedy wiem że jesteśmy na równych prawach a w przypadku rozstania zabieram to co należy do mnie i partner też. Do tego nie interesują mnie remonty i często też umeblowanie bo większość mieszkań do wynajmu meble już ma. Partner swoje mieszkanie może w tym czasie wynająć. Dla niego jest to na plus bo najemcy spłacą ratę a my utrzymujemy siebie po równi i mamy jednakowe prawa.
Roseslove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-16, 21:35   #1217
Konto usunięte

Cytat:
Pytam się czysto teoretycznie bo nie byłam i nie będę w takiej sytuacji.

Generalnie praca w branży deweloperskiej pokazała mi, że ogromny odsetek mieszkan kupowanych jest na kredyt jako inwestycja, która spłacają obcy ludzie, wynajmujący dane mieszkanie. W sytuacji kiedy rata kredytu wychodzi podobnie do opłąty za wynajmowanie od obcych, a istnieje możliwość zakupu oraz wynajęcia części własnego domu i spłacanie swojego zobowiązania nie jest to zła opcja bądź przeszacowanie zdolności (zakładając, że rynek najmu będzie kształtowac sie na podobnym poziomie przez pare lat)
no to nie masz problemu. Piszesz czysto teoretycznie.
Miałam taki problem - mogłam mieszam w swoim mieszkaniu - skredytowanym ale w końcu własnym, na swoim, to moje i nikt mi się nie wpierdala albo z facetem, znów na cudzym, znów nie wlasnym, ale jemu baaaaardzo zależy.
Inaczej jest jak jak sprawa Ciebie dotyczy osobiscie a inaczej jak tylko teoretycznie ....
Nie ma nic lepszego niż zamknąć za własnym tyłkiem drzwi do własnego mieszkania i powiedzieć JESTEM U SIEBIE WOLNO MI ....
o chłodzie i głodzie ale u siebie.

To są problemy 1szego świata.....

Czas edycji: 2018-02-16 o 21:39
Stary 2018-02-16, 21:40   #1218
Mahdab
Zakorzenienie

To teraz mieszkasz na wynajętym?

Stary 2018-02-16, 21:44   #1219
sunshinebutterfly
Zadomowienie

Autorko, tak Twój facet jest patologicznym skąpcem, ale te jego skąpstwo wymknęło się spod kontroli trochę z Twojej winy.

Już od samego początku pozwalałaś na to, żeby dać się wykorzystywać. No bo, halo, facet Cię zapraszał do siebie na weekend, był gospodarzem, a Ty szłaś do sklepu i za własne pieniądze wypełniałaś jego pustą lodówkę???
Wiesz co ja bym zrobiła w takiej sytuacji gdybym została zaproszona do faceta na weekend i nawet herbatą nie została poczęstowana? Od razu wyskoczyłabym z tekstem typu: 'No halo, panie gospodarzu! Zaprasza pan dziewczynę i nawet jedzenia w lodówce nie ma. Może to ja mam iść do sklepu i panu gospodarzowi jeszcze to jedzenie kupić? Widzę, że wspaniale pan gospodarz przygotował się na przyjazd gościa!'
Gwarantuję Ci na 100 %, że po podobnym tekscie zrobiłoby mu się głupio jako męźczyznie i następnym razem postarałby się bardziej.
A Ty grzecznie przystawałaś na jego warunki, robiłaś z niego pipkę, która nawet jedzenia nie potrafi sobie ogarnąć i jeszcze szłaś do sklepu i to jedzenie mu kupowałaś. No proszę
Facet się przyzwyczaił, rozleniwił, nie pokazałaś, że jesteś ważna, że trzeba się o Ciebie starać. Wrecz przeciwnie, te Twoje nadskakiwanie zawiało trochę desperacją i teraz masz babo placek.

Jeszcze od siebie dodam, że też spotykałam się z patologicznymi skąpcami i po kilku rozmowach i mojej wyraźnej dezaprobacie progres nastąpywał od razu.
sunshinebutterfly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-16, 21:52   #1220
Konto usunięte

Cytat:
To teraz mieszkasz na wynajętym?
ysłane z aplikacji Forum Wizaz
mieszkam z partnerem w jego mieszkaniu. Bardzo mu zależało. Ugiełam się.

Może na emeryturze bedę u siebie.

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ----------

Cytat:
Napisane przez sunshinebutterfly Pokaż wiadomość
Autorko, tak Twój facet jest patologicznym skąpcem, ale te jego skąpstwo wymknęło się spod kontroli trochę z Twojej winy.

Już od samego początku pozwalałaś na to, żeby dać się wykorzystywać. No bo, halo, facet Cię zapraszał do siebie na weekend, był gospodarzem, a Ty szłaś do sklepu i za własne pieniądze wypełniałaś jego pustą lodówkę???
Wiesz co ja bym zrobiła w takiej sytuacji gdybym została zaproszona do faceta na weekend i nawet herbatą nie została poczęstowana? Od razu wyskoczyłabym z tekstem typu: 'No halo, panie gospodarzu! Zaprasza pan dziewczynę i nawet jedzenia w lodówce nie ma. Może to ja mam iść do sklepu i panu gospodarzowi jeszcze to jedzenie kupić? Widzę, że wspaniale pan gospodarz przygotował się na przyjazd gościa!'
Gwarantuję Ci na 100 %, że po podobnym tekscie zrobiłoby mu się głupio jako męźczyznie i następnym razem postarałby się bardziej.
A Ty grzecznie przystawałaś na jego warunki, robiłaś z niego pipkę, która nawet jedzenia nie potrafi sobie ogarnąć i jeszcze szłaś do sklepu i to jedzenie mu kupowałaś. No proszę
Facet się przyzwyczaił, rozleniwił, nie pokazałaś, że jesteś ważna, że trzeba się o Ciebie starać. Wrecz przeciwnie, te Twoje nadskakiwanie zawiało trochę desperacją i teraz masz babo placek.

Jeszcze od siebie dodam, że też spotykałam się z patologicznymi skąpcami i po kilku rozmowach i mojej wyraźnej dezaprobacie progres nastąpywał od razu.
jasne, dopierdalaj dziewczynie. Ofierze pobicia tez byś tak pisała? Było nie iść gdzie nie trzeba to by Cię nie pobili? Nie przesadzaj.

Autorka ma problem z asertywnością, nie umie asertywnie postawić granic - ale to nie jej wina że facet na niej żeruje. To jest jego wybór.
Stary 2018-02-16, 22:01   #1221
sunshinebutterfly
Zadomowienie

alefelerrzeklseler, kiedy ja mówię też ze swojego doświadczenia. Tak się składa, że w srodowisku, w ktorym się obracam skąpców nigdy nie brakowało. Też popełniałam błędy, a potem się na nich uczyłam.
A prawda jest taka, że ludzie nas traktują tak jak my sami im na to pozwolimy.
sunshinebutterfly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-16, 22:12   #1222
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sunshinebutterfly Pokaż wiadomość
alefelerrzeklseler, kiedy ja mówię też ze swojego doświadczenia. Tak się składa, że w srodowisku, w ktorym się obracam skąpców nigdy nie brakowało. Też popełniałam błędy, a potem się na nich uczyłam.
A prawda jest taka, że ludzie nas traktują tak jak my sami im na to pozwolimy.
rozumiem to podejście ale nie jest wina Autorki jak jej partner ja tak traktuje. To jest jego wybór.

Moge bić partner a co 3ci dzień ale to jest mój wybór że go tak traktuję. A nie jego wina że to znosi bo mnie kocha. Niby to samo ale jest różnica .... ( nie biję partnera i nie uznaję za normalną przemoc w związku)

Datego piszę Autorce że nie nadaje sie do związku z takim facetem. Bo trzeba być bardzo asertywnym żeby przetrwać z takim facetem nie zwariować.

Czas edycji: 2018-02-16 o 22:13
Stary 2018-02-16, 22:23   #1223
Mahdab
Zakorzenienie

Każda z was ma trochę racji, autorka mogła się wcześniej ogarnąć, bo faktycznie nie wiem co ja podkusilo żeby się wprowadzać do faceta, który ma pusta lodowke na przyjazd gościa (Nie ważne czy że skapstwa czy z biedy czy niezaradnosci), a z drugiej strony nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, lepiej niech wyciągnie wnioski na przyszłość niz uderza się w piersi.

Stary 2018-02-16, 22:43   #1224
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie małżeństwo, a w szczególności w którym są dzieci to już trochę inna sytuacja i zgodziłbym się na układ w którym żona zostaje w domu z dzieckiem, a ja pracuję na całą rodzinę. Widzisz tą różnicę?

Nie twierdzę, że kobiety się nie rewanżują. Ponadto płacę zawsze za kobietę na 1 randce. Chodzi o to, żeby dostrzegać fakt, że trzeba się zrewanżować i to nie musi być wino za wino, kolacja za kolację. Ale jak facet kupi ci zegarek za 1000zł, to kup mu chociaż perfum za 350zł, a nie skarpetki. Jak facet płaci 1000zł kredyt, to zapłać 500zł opłaty.

W dalszym ciągu to podtrzymuje, nie do przyjęcia jest dla mnie naliczanie długu w trakcie gdy nie pracowałaś, tak samo jak zbierania rachunków za wszystko i szczegółowe rozliczanie się ze wszystkiego, czy tez podwożenie pod bankomat itp. Tylko czy pewne, rzeczy nie wynikają z twojej bierności, bo on więcej zarabia to niech płaci, ja i tak płacę z nim 50/50 rachunki? Co do procentowego rozliczania, byłbym to w stanie rozważyć, nie do przyjęcia jest dla mnie fakt, że płacisz tylko połowę rachunków.
Ja mam inne podejście i dla mnie to co piszesz to trochę kalkulacja. W takiej sytuacji prezenty nie są już bezinteresowne tylko z oczekiwaniem na to, że ona też kupi i to w podobnej cenie. Dla mnie dawanie prezentów ma sens, gdy robi się to bezinteresownie. Jeżeli facet kupuje coś drogiego dziewczynie, a ona nie ma możliwości kupić mu innego drogiego prezentu, to nie ma sensu, by kupowała. On chciał i jej to dał. No chyba, że by tego oczekiwała to co innego. Ja daję prezent i nie oczekuję, że też dostanę w podobnej cenie, a bywało różnie, raz np mój facet kupił prezent, a ja nie, bo nie miałam pieniędzy, raz ja kupiłam, a on nie, bo nie miał pieniędzy. Teraz już mamy pieniądze, ale takie rzeczy się zdarzały i uważam to za normalne. No i nie patrzyliśmy też jak jeżeli chodzi o ceny wypadały prezenty. Ja nie oczekuję drogich prezentów, coś drobnego też mnie ucieszy i tak samo jego. Raz dostanie coś tańszego, raz droższego, najważniejsze, że z myślą o jego guście. Facet autorki nie chce zgodzić się na płacenie proporcjonalnie do możliwości, więc tym bardziej nie ma sensu o tym pisać.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-17, 10:52   #1225
Ariada
Wtajemniczenie

Z tą koniecznością rewanżu to jakiś absurd. Nigdy nie daję prezentów z myślą, że ktoś się zrewanżuje. Może jakbym zobaczyła, że jest to przez długi czas bardzo jednostronne to bym zaniechała częstych prezentów, ale nie musi być 1:1 albo cenowo się zgadzać. Jak mi długi czas nic nie wpadnie w oko na prezent to nie kupię nic. Nie lubię szukać prezentów na siłę. One muszą być trafione

Podobnie z zapraszaniem. Jak mnie zapraszają to nie myślę w panice, że zaraz będę musiała się zrewanżować. Ale nie ukrywam, że jeśli przy następnej okazji się spotykamy to często proponuję, że tym razem ja płacę, bo dana osoba zapłaciła ostatnio z tym, że nie czuję się w danym momencie spanikowana "Omg muszę zaraz się zrewanżować".

Wg mnie najlepszy układ to taki, w którym żadna ze stron nie czuje się wykorzystywana. Facet chce za wszystko płacić i nie godzi się przyjmować od partnerki pieniędzy? Ok. Tak długo jak czuje się z tym w porządku. Ale niech potem nie wypomina jej, że za wszystko płacił. Ja np. mogłabym gościć mojego partnera w moim mieszkaniu tylko za połowę rachunków albo nawet za darmo jeśli widziałabym z jego strony, że nie próbuje zrobić na tym konkretnego interesu. Wystarczy, że zrobi częściej zakupy, zaprosi mnie do restauracji, zapłaci za wakacje. Ale te propozycje muszą wyjść od partnera, muszę widzieć gest z jego strony. Jeśli nie chce się rewanżować w ten sposób niech płaci np. wszystkie rachunki czyli czynsz do spółdzielni i prąd. Ja w zamian za to daję mu miejsce do spania, a on zapewnia mi ciepło i możliwość korzystania ze sprzętów.

Przez moment mój ex mieszkał ze mną w mieszkaniu, które ja kupiłam. Ogólnie na tamten moment jak brałam kredyt byłam na skraju zdolności kredytowej, ale wiedziałam, że niedługo dostanę sporą podwyżkę. W każdym razie pierwsze miesiące były ciężkie, bo jeszcze starałam się doposażyć mieszkanie. Ex płacił tylko połowę rachunków i jeszcze w sklepie jak robiliśmy zakupy mi wypomniał, że już dawno nie płaciłam w międzyczasie planował zakup bardzo drogiego komputera. To był jeden z momentów kiedy zdałam sobie sprawę, że to nie ma sensu, bo ja zapewniam nam dach nad głową, kupiłam sprzęty, z których on korzystał, a on mi wylicza ile jedzenia kupiłam (pomijam fakt, że w zakupach głównie lądowały rzeczy, na które miał on ochotę - ja jem bardzo prosto i bardzo tanio). Do tego zawłaszczył sobie jeden z pokoi i stwierdził, że zrobi tam sobie swoje gniazdko, do którego ja nie mam wstępu, bo on potrzebuje swojej przestrzeni (chciałam tam wstawić sofę i stanowczo się sprzeciwił ). Głupia byłam, ale po zakupie mieszkania nie trwało to już długo
Ariada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-17, 11:02   #1226
Fubizka
Zakorzenienie

Cytat:
Do tego zawłaszczył sobie jeden z pokoi i stwierdził, że zrobi tam sobie swoje gniazdko, do którego ja nie mam wstępu, bo on potrzebuje swojej przestrzeni (chciałam tam wstawić sofę i stanowczo się sprzeciwił ).
Mistrz
Fubizka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-17, 11:07   #1227
Ariada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Fubizka Pokaż wiadomość
Mistrz
No geniusz wręcz w tamtym pokoju miał stać tylko jego komputer i zestaw do ćwiczeń, z którego też raczej nie mogłabym korzystać, bo jak twierdził - raz czy dwa skorzystam, a on będzie potem musiał zmieniać obciążniki, a poza tym jak nie chcę trzymać diety to takie ćwiczenia nie mają sensu

Nie powiem jednak - jak pojawiło się ogłoszenie z moim mieszkaniem na sprzedaż to nie miałam swojej gotówki, ponieważ wszystko ładowaliśmy w dom, który budowaliśmy na jego działce, więc pożyczył kasę od swojego brata, żebym mogła kupić to mieszkanie, a jego rodzice kupili sprzęty takie jak lodówka, pralka i kilka mebli. Ale po rozstaniu wyliczyłam ile mniej więcej powinnam mieć oszczędności, ile on władował w mieszkanie i mu oddałam wszystko. Wg mnie wyszłam na tym bardzo stratnie, ale nie chciałam, żeby mi zarzucał oszustwa albo to, że byłam z nim dla pieniędzy. Co i tak nota bene później zrobił

Edytowane przez Ariada
Czas edycji: 2018-02-17 o 11:10
Stary 2018-02-17, 11:12   #1228
Fubizka
Zakorzenienie

Ja też uważam, że pieniądze, to surowiec odnawialny i nie ma sensu się czasami o nie szarpać.
Fubizka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-17, 11:26   #1229
Ariada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Fubizka Pokaż wiadomość
Ja też uważam, że pieniądze, to surowiec odnawialny i nie ma sensu się czasami o nie szarpać.
Też tak uważam dlatego nie cenię sobie osób, które wyliczają wszystko co do grosza. Rozumiem oszczędnych, ale bycie sknerą to już przesada.
Stary 2018-02-17, 11:28   #1230
donut_eater
Raczkowanie

Masz trochę racji. Jednak z początku nie znałam go na tyle, nie wiedziałam, czy jest skapy czy ma mało kasy - obstawialam to drugie. Nigdy wcześniej nie miałam do czynienia ze sknerą. Z tymi zakupami nie było tak zawsze, ale często. To było np. Jak przyjechałam na weekend i on poszedł do pracy. Chciałam być miła, zrobić niespodziankę i przyrządzić obiad. Jednak nie było podstawowych składników. miałam też podejrzenie, że jego poprzednia dziewczyna leciała na kasę, dlatego też zachowywalam się tak, aby co do mnie nie miał takich podejrzeń.

Oczywiście, może powinnam się postawić, ale wydawało mi się to niekulturalne. Dalej nie skończyłam wątku o skapcach i nie wiem czy taki typ może się zmienić.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości