Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach dzieci - Strona 163 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-02-20, 08:38   #4861
pola25
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach

Witajcie!Jesteśmy w drodze na warsztaty!

Asiaczku jesli chodzi o pęcherz,to lepiej,ale nie idealnie.

Dzisiaj czuję się ociezale,bez werwy.

---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ----------

Witajcie!Jesteśmy w drodze na warsztaty!

Asiaczku jesli chodzi o pęcherz,to lepiej,ale nie idealnie.

Dzisiaj czuję się ociezale,bez werwy.
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-20, 09:19   #4862
kropka_nad_i
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach

Hej! Dobrze ze zapytalam sie o ten termometr, bo kupilabym go i plulabym sobie w brode.
Elaaa wyprobuj sketch up- jest darmowy i dosc intuicyjny. A w bazie jest duzo gotowych mebli np z ikei wiec latwo mozesz sobie wszystko ustawic

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Uczę się cierpliwości
kropka_nad_i jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-20, 09:26   #4863
Elaaaa
Wtajemniczenie

Kropka o super, dziękuję za podpowiedź!

dziewczyny moje forum na komputerze wygląda dziwnie
Stary 2018-02-20, 09:27   #4864
kropka_nad_i
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Elaaaa Pokaż wiadomość

Mi dzisiaj rano forum na tel nie dzialalo przez jakis czas. Pewnie wprowadzaja jakies zmiany....

Uczę się cierpliwości
Stary 2018-02-20, 09:48   #4865
odowska
Zadomowienie

Dzień Dobry!

Cytat:
Napisane przez fioletowe okulary Pokaż wiadomość
Dziewczyny a czy któraś z Was ma stwierdzone łożysko nisko schodzące? Mi lekarz to stwierdzil -5 mm, jedyne zalecenie to niedotykanie brzucha. A to nie jest tak że przy łożysko nisko schodzacym trzeba duzo lezec ?
Hej! U mnie do tej pory łożysko było wysoko, ale... przyspieszyłam sobie wizytę u ginekologa ze względu na te twardnienia brzucha i okazało się, że jednak nie są normalne. W dodatku właśnie ginekolog zaczęła mieć wątpliwości czy przypadkiem łożysko nie schodzi za nisko. U mnie to byłby duży niefart, bo mam je z przodu. Zalecenia mam: leżeć, brać magnez i w razie czego nospę, a jakbym poczuła, że cokolwiek jest nie tak to od razu na oddział. Ale tak jak pisałam, to jest chyba nie tylko związane z tym niskim łożyskiem, ale też z tymi skurczami.

Dobra wiadomość jest taka, że wzięłam sobie te rady do serca i zwiększyłam jeszcze dawkę magnezu. Zauważalną różnicę poczułam dopiero przy około 12-14 tabletkach magne b6 na dobę (jak mnie budził skurcz w nocy to też brałam). Raz wzięłam też nospę na wszelki wypadek. Jak widzicie miałam/mam jednak spory niedobór, a w dodatku magnez się dużo lepiej wchłania podawany w małych dawkach ale często. Nie ogarniam sytuacji z moją pracą i ten stres zżera jednak mój magnez i inne składniki. W każdym razie utrzymuję dawkę na poziomie 8-10 tabletek na dobę i już nie mam aż takich długich i mocnych skurczów. Zamówiłam sobie nową dostawę magnezu w proszku - dołożę do tego moczenie nóg i wrócę do oliwki magnezowej. Niedługo z pracą też się wyjaśni wszystko. Myślę, że powinnam wtedy zejść całkiem z suplementowania magnezu doustnie, a zostanę przy formie transdermalnej na wszelki wypadek. Tylko czy to pomoże na niskie łożysko? Więcej wieści po kolejnej wizycie, czyli pewnie już z początkiem marca.

Odnośnie zmian na wątku. Tytuł jest mi całkowicie obojętny, byle było wiadomo, że to wątek lipcowy. A czy usuwać czy przesuwać do zaginionych, to zależy co się na tej pierwszej stronie zmieści. Wiem z doświadczenia, że bycie usuniętym z listy nie jest zbyt miłym doświadczeniem, ale jak jest taka notka typu "chętnie wpiszemy Cię z powrotem, jeśli chcesz się udzielać", to chyba jest fair. Tak w porównaniu, to nie jest jakiś szalenie pędzący wątek, ale limit 20 postów wydaje mi się za duży. Proponuję albo limit 15 lub nawet 12 (wolę w sumie parzyste liczby ) albo wykreślać tylko te, które kompletnie nic nie napisały w danym wątku.

Lepiej mi się czytało forum, jak były fioletowe paski. Wyraźniej wtedy widać było gdzie się kończy wypowiedź, eh...
odowska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-20, 10:09   #4866
MalaGosia88
Zakorzenienie

Dobrze, że nie korzystam raczej z forum na komputerze jedynie w aplikacji. Nie lubię zmian
Stary 2018-02-20, 10:30   #4867
RudyKotBialyKot
Raczkowanie

Nie zaglądałam przez kilka dni do Was i teraz ciężko mi nadrobić ale postaram się chociaż do kilku kwestii odnieść (pewnie i tak o najważniejszych zapomnę )
Wszystkim po UP gratuluję zdrowych dziewczyn i chłopaków (summer wielkie gratki za Kazika - super imię wybraliście )

Blanka bardzo się cieszę, że będziesz prowadziła wątek bo myślę że się świetnie sprawdzisz w roli "matki chrzestnej", co do tytułu czy listy wybranych akcesoriów wpisanych na pierwszą stronę to super pomysł ale takie rygorystyczne podejście, że np. 20 postów albo out na listę zaginionych w ogóle mi się nie podoba
Po pierwsze: dziewczyny nie zapominajcie, że wiele z nas ciągle jest aktywne zawodowo (bo domyślam się, że te które są na l4 mają dużo więcej czasu na udzielanie się na forum) i po pracy mają jeszcze wiele spraw do ogarnięcia - ja np. często Was czytam w pociągu ale już na codzienne pogaduszki nie mam czasu
Po drugie: nie każda z Nas chce pisać o sprawach typu: kiedy mąż wyjeżdża w podróże służbowe, jakie mamy problemy rodzinne czy o tym co zjadłyśmy na deser noż qrczak- ja się mało udzielam bo nie chcę takich informacji opisywać na forum- bardziej interesują mnie sprawy rodzicielstwa czy przygotowania wyprawki a nie "trudne sprawy"
A po trzecie i ostatnie: to chyba najbardziej mi się nie podoba określenie zaginione mamusie - brzmi to jakoś tak dramatycznie może po prostu zostawmy listę top 5 najbardziej aktywnych gaduł a reszta niech sobie będzie (nawet jak tylko biernie czyta albo w ogóle do Nas nie zagląda)

pola25 współczuję Ci, że tak nie bardzo wam się relacje rodzinne układają - bądź twarda i nie daj sobie wmówić, że jesteś najgorsza tylko dlatego że dbasz o swoją rodzinę ja to za akcję z tortem bym zrobiła taką awanturę, że by się im odechciało takich niespodzianek raz a dobrze
Prawda jest taka, że w każdej rodzinie czy w gronie znajomych znajdzie się taka ciotka (albo wujek) "dobra rada" co to wie wszystko najlepiej ja dlatego mało opowiadam o naszych decyzjach czy to na tematy medyczne czy rodzicielskie, nawet imieniem dla Młodej się nie chwalimy bo to nasza córka i nasza decyzja i nie mamy zamiaru tłumaczyć każdemu z osobna dlaczego tak zdecydowaliśmy

Co do wyprawki, to temat łóżeczek lekko ruszyliśmy i wybierzemy łóżeczko 2w1 czyli z funkcją dostawki bo chcemy, żeby na początku Młoda leżała blisko nas (z resztą myślę, że łatwiej mi będzie ją nakarmić czy przytulić zamiast wstawać za każdym razem ). Na alledrogo znalazłam fajne łóżeczka dodatkowo z funkcją kołyski i początkowo bardzo się na nie napaliłam ale po zastanowieniu jednak odpuszczamy kołyskę na płozach bo mamy dwa koty w domu i boję się, że któryś podłoży ogon w czasie bujania i będzie tragedia (w ten sposób mała Zalka nie dostanie kołyski i będę ja musiała kołysać na rękach - mój biedny kręgosłup już mnie boli )

Kropka mocne kciuki za was i za wyniki UP doczytałam że jest ok

zUa Ciebie też mocno ściskam takiego szefa mieć to porażka powodzenia w sądzie- na pewno Wam się uda wywalczyć co wasze, a pewno jak ta sprawa się już zakończy to i zapał i pasja do pracy wrócą

aandra mąż to inżynier skarb nad skarby wiem bo sama mam takiego w domu (tylko mój czasem leniwy) ale pomysł z mebelkami 3d ge-nial-ny !!

kobitki doczytałam do 160 strony i muszę uciekać trochę popracować, buziaki dla Was
RudyKotBialyKot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-20, 11:00   #4868
Naeema
Raczkowanie

Witam się po kilku dniach przerwy jednak staram się czytać na bieżąco
Mi również nie podobają się zmiany na wizażu, mam nadzieję, że to tylko kwestia przyzwyczajenia się...
Mam w domu mały sajgon, przyjechali teściowie (mąż na dodatek zapomniał mi powiedzieć, że przyjeżdżają wcześniej niż planowali i dowiedziałam się w dniu ich przyjazdu) i siostra męża z rodziną (w sumie 4 dorosłych i 2 dzieci)... niby często wychodzą, ale zazwyczaj po tygodniu takiej wizyty nie wiem jak się nazywam (chociaż miło jest móc gdzieś z nimi czasem wyjść, a młodego zostawić z dziadkami). Do tego praca i nasze choróbska. Nie mam więc niestety zbyt wiele czasu dla Was...

Gratuluję udanych wizyt! Kropka szczególnie się cieszę, że u Ciebie wszystko dobrze sama wiem jaki to stres.
Pola ta nadopiekuńczość twoich rodziców jest pewnie spowodowana tym, że siostra nie ma męża, a ich wnuczka ojca (tak jak już dziewczyny pisały). Myślą, że zapewniają jej ochronę, ale tak naprawdę tylko pogarszają sytuację - ona nie stanie się w pełni samodzielna a na dodatek cierpią na tym wasze relacje. Bardzo współczuję U mnie jest tak z bratem. Mama zawsze stawiała go na pierwszym miejscu, wszystko dla niego zrobi, a on podejmuje jedną głupią decyzję za drugą. A potem mama twierdzi, że to nasza wina, obwinia nas za jego niepowodzenia chociaż on nigdy nie pyta nas o radę. Kłócę się więc z mamą, mówię jej co myślę (wiem że to jej kiepskie myślenie, brat nic do nas nie ma zazwyczaj), na szczęście po jakimś czasie jej przechodzi i sytuacja wraca do normy. To wynik jej nadmiernej troski o brata, chociaż to już stary chłop jest! Trzeba wiedzieć kiedy i jak dać dziecku żyć swoim życiem... Dlatego zazdroszczę tym, które mają z mamami świetny kontakt (Blanka masz super!).

Jeśli chodzi o ŁÓŻECZKO to mamy po synku. Mąż zrobił mi w I ciąży niespodziankę i zamówił u znajomego. Jest piękne , drewniane i ma funkcję kołyski. Na pewno go nie zmienimy, chociaż zajmuje sporo miejsca. Synek jednak pogardził bujaniem. Spodobało mu się dopiero jak chodził...
Przewijak to dla mnie ogromna wygoda. Mieliśmy zwykły, po prostu leżał na komodzie. Nie przesuwał się ani nic. Korzystaliśmy z niego aż syn zaczął wstawać. Potem stało się niebezpiecznie. Ochraniacz mieliśmy, ale po jakimś czasie z niego zrezygnowałam. Strach o zdrowie dziecka. No i trzeba co chwilę odwiązywać do prania.

Madziara też już czasem czuję spojenie, szczególnie jak więcej pochodzę. I u nas prawdopodobnie też będzie Szymon. Starszy synek słuchał kiedyś naszej rozmowy o imionach (Szymon to był jeden z typów) i po jakimś czasie zaczął mówić o "blaciśku Śymonku" np. "pójdziemy na spacer! razem! mamusia, tatuś, ja i blaciśek Śymonek" albo przykłada głowę do brzucha, całuje i mówi "ćo lobiś Śymonku? Pływasz? Mamusiu pływa śobie!" Jak proponuję, że może będzie braciszek Jaś to mówi "Nie! To jeś mały Śymonek!" Więc chyba decyzja podjęta. Strasznie mnie to rozczula.

Strasznie się rozpisałam, chyba wykorzystałam limit za poprzednie dni
Folinko, możesz mi dopisać synka na pierwszej stronie?

A i czuję ruchy od kilku dni! Nawet mąż już poczuł kopniaka. Ale czuję zdecydowanie słabiej niż w poprzedniej ciąży, może przez łożysko z przodu (albo drugi synek będzie troszkę bardziej spokojny niż pierwszy )
Jeszcze miałam napisać o Kaziku! summer też mi się to imię podoba! Chciałam żeby pierwszy syn był Józio, ale nie przeszło. Ma tak na drugie imię. Mąż niestety woli "nowoczesne" imiona, ja bardziej te "stare" więc drogą kompromisu wybieramy zwyczajne (co za tym idzie jedne z bardziej popularnych niestety) ale tak lubię nasze wybory
Wracam do pracy...

Edytowane przez Naeema
Czas edycji: 2018-02-20 o 11:06
Naeema jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-20, 11:50   #4869
emma90
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Naeema Pokaż wiadomość
Witam się po kilku dniach przerwy jednak staram się czytać na bieżąco
Mi również nie podobają się zmiany na wizażu, mam nadzieję, że to tylko kwestia przyzwyczajenia się...
Mam w domu mały sajgon, przyjechali teściowie (mąż na dodatek zapomniał mi powiedzieć, że przyjeżdżają wcześniej niż planowali i dowiedziałam się w dniu ich przyjazdu) i siostra męża z rodziną (w sumie 4 dorosłych i 2 dzieci)... niby często wychodzą, ale zazwyczaj po tygodniu takiej wizyty nie wiem jak się nazywam (chociaż miło jest móc gdzieś z nimi czasem wyjść, a młodego zostawić z dziadkami). Do tego praca i nasze choróbska. Nie mam więc niestety zbyt wiele czasu dla Was...

Gratuluję udanych wizyt! Kropka szczególnie się cieszę, że u Ciebie wszystko dobrze sama wiem jaki to stres.
Pola ta nadopiekuńczość twoich rodziców jest pewnie spowodowana tym, że siostra nie ma męża, a ich wnuczka ojca (tak jak już dziewczyny pisały). Myślą, że zapewniają jej ochronę, ale tak naprawdę tylko pogarszają sytuację - ona nie stanie się w pełni samodzielna a na dodatek cierpią na tym wasze relacje. Bardzo współczuję U mnie jest tak z bratem. Mama zawsze stawiała go na pierwszym miejscu, wszystko dla niego zrobi, a on podejmuje jedną głupią decyzję za drugą. A potem mama twierdzi, że to nasza wina, obwinia nas za jego niepowodzenia chociaż on nigdy nie pyta nas o radę. Kłócę się więc z mamą, mówię jej co myślę (wiem że to jej kiepskie myślenie, brat nic do nas nie ma zazwyczaj), na szczęście po jakimś czasie jej przechodzi i sytuacja wraca do normy. To wynik jej nadmiernej troski o brata, chociaż to już stary chłop jest! Trzeba wiedzieć kiedy i jak dać dziecku żyć swoim życiem... Dlatego zazdroszczę tym, które mają z mamami świetny kontakt (Blanka masz super!).

Jeśli chodzi o ŁÓŻECZKO to mamy po synku. Mąż zrobił mi w I ciąży niespodziankę i zamówił u znajomego. Jest piękne , drewniane i ma funkcję kołyski. Na pewno go nie zmienimy, chociaż zajmuje sporo miejsca. Synek jednak pogardził bujaniem. Spodobało mu się dopiero jak chodził...
Przewijak to dla mnie ogromna wygoda. Mieliśmy zwykły, po prostu leżał na komodzie. Nie przesuwał się ani nic. Korzystaliśmy z niego aż syn zaczął wstawać. Potem stało się niebezpiecznie. Ochraniacz mieliśmy, ale po jakimś czasie z niego zrezygnowałam. Strach o zdrowie dziecka. No i trzeba co chwilę odwiązywać do prania.

Madziara też już czasem czuję spojenie, szczególnie jak więcej pochodzę. I u nas prawdopodobnie też będzie Szymon. Starszy synek słuchał kiedyś naszej rozmowy o imionach (Szymon to był jeden z typów) i po jakimś czasie zaczął mówić o "blaciśku Śymonku" np. "pójdziemy na spacer! razem! mamusia, tatuś, ja i blaciśek Śymonek" albo przykłada głowę do brzucha, całuje i mówi "ćo lobiś Śymonku? Pływasz? Mamusiu pływa śobie!" Jak proponuję, że może będzie braciszek Jaś to mówi "Nie! To jeś mały Śymonek!" Więc chyba decyzja podjęta. Strasznie mnie to rozczula.

Strasznie się rozpisałam, chyba wykorzystałam limit za poprzednie dni
Folinko, możesz mi dopisać synka na pierwszej stronie?

A i czuję ruchy od kilku dni! Nawet mąż już poczuł kopniaka. Ale czuję zdecydowanie słabiej niż w poprzedniej ciąży, może przez łożysko z przodu (albo drugi synek będzie troszkę bardziej spokojny niż pierwszy )
Jeszcze miałam napisać o Kaziku! summer też mi się to imię podoba! Chciałam żeby pierwszy syn był Józio, ale nie przeszło. Ma tak na drugie imię. Mąż niestety woli "nowoczesne" imiona, ja bardziej te "stare" więc drogą kompromisu wybieramy zwyczajne (co za tym idzie jedne z bardziej popularnych niestety) ale tak lubię nasze wybory
Wracam do pracy...
Też lubię takie tradycyjne imiona Józio u mnie też nie przejdzie, ale na drugie imię jak najbardziej na pierwsze to Staś lub Jaś

Muszę kupić sobie rajstopy ciążowe, mam sporo obcisłych sukienek i nie mam co pod nie włożyć tylko nie wiem czy brać swój rozmiar czy większe

Pola Ty pisałaś coś o Ferrytynie? czy mi się pomyliło

Edytowane przez emma90
Czas edycji: 2018-02-20 o 11:52
emma90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-20, 11:56   #4870
fioletowe okulary
Raczkowanie

Odowska dlaczego napisałaś że gdyby u Ciebie łożysko schodzilo nisko to byłby duży niefart bo masz je na przedniej ścianie?

Ja mam właśnie na przedniej ścianie nisko schodzace ale z tego co się zorientowalam-martwic się należy gdy łożysko jest przodujace a nie na przedniej scianie, to są dwa różne pojęcia. Łożysko położone na przedniej ścianie jest normalnym położeniem łożyska. Tak jest napisane na stronie Mamyginekolog.

Dentysta zalecił mi usunięcie kamienia na zębach metodą ultradźwiękowa, ale opinie na temat tego zabiegu w ciazy są mocno podzielone....chyba się z tym wstrzymam
Stary 2018-02-20, 12:07   #4871
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez RudyKotBialyKot Pokaż wiadomość
Po drugie: nie każda z Nas chce pisać o sprawach typu: kiedy mąż wyjeżdża w podróże służbowe, jakie mamy problemy rodzinne czy o tym co zjadłyśmy na deser noż qrczak- ja się mało udzielam bo nie chcę takich informacji opisywać na forum- bardziej interesują mnie sprawy rodzicielstwa czy przygotowania wyprawki a nie "trudne sprawy"
A po trzecie i ostatnie: to chyba najbardziej mi się nie podoba określenie zaginione mamusie - brzmi to jakoś tak dramatycznie może po prostu zostawmy listę top 5 najbardziej aktywnych gaduł a reszta niech sobie będzie (nawet jak tylko biernie czyta albo w ogóle do Nas nie zagląda)
Nasze codzienne rozmowy określasz "trudnymi sprawami"? O nie, tutaj tupnę nogą i nie pozwolę na takie określanie, bo trudnymi sprawami, to one nie są. Takie sytuacje typu jak u Poli z jej siostrą są kręcone w "trudnych sprawach", nie 'kiedy mąż wyjechał' czy 'co zjadłam na deser', a w życiu nie porównałabym sytuacji Poli do trudnych spraw czy dlaczego ja, nawet mi przez myśl nie przeszło. Zbliżamy się do siebie, sporo ze sobą piszemy, to po prostu nasza codzienność. Nie chcesz pisać o takich sprawach? W porządku, ale nie oceniaj i nie krytykuj całej reszty dziewczyn, która o takich sprawach pisze, tylko dlatego, że Ty tego nie robisz. Rozumiem, że są osoby, które wciąż pracują i zdecydowanie nie mają tyle czasu na udzielanie się tutaj. W życiu nie byłabym za usunięciem z listy osób, które piszą raz na jakiś czas i normalnie informują, że nie mają czasu, ale jednak od czasu do czasu coś napiszą od siebie. W przeciwieństwie do osób, których w ogóle nie kojarzę ani ja, ani inne dziewczyny. Takie OUT. Może będę wredna, ale po co zaśmiecać pierwszą stronę osobami, które nijak tutaj nie istnieją, nic nie wnoszą i nawet się nie pokwapią, żeby cokolwiek napisać?

Przypomniało mi się.. Która z Was nazwała moją Anielkę - Danką?! Przyznać się co to za komedie!

Cytat:
Odowska dlaczego napisałaś że gdyby u Ciebie łożysko schodzilo nisko to byłby duży niefart bo masz je na przedniej ścianie?

Ja mam właśnie na przedniej ścianie nisko schodzace ale z tego co się zorientowalam-martwic się należy gdy łożysko jest przodujace a nie na przedniej scianie, to są dwa różne pojęcia. Łożysko położone na przedniej ścianie jest normalnym położeniem łożyska. Tak jest napisane na stronie Mamyginekolog.
Łożysko na przedniej ścianie, to na przedniej ścianie (ale się wyraziłam ), a przodujące to znajdujące się blisko ujścia szyjki macicy, które z kolei jest nisko.

Edytowane przez norka93
Czas edycji: 2018-02-20 o 12:08
norka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-20, 12:14   #4872
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez norka93 Pokaż wiadomość
Nasze codzienne rozmowy określasz "trudnymi sprawami"? O nie, tutaj tupnę nogą i nie pozwolę na takie określanie, bo trudnymi sprawami, to one nie są. Takie sytuacje typu jak u Poli z jej siostrą są kręcone w "trudnych sprawach", nie 'kiedy mąż wyjechał' czy 'co zjadłam na deser', a w życiu nie porównałabym sytuacji Poli do trudnych spraw czy dlaczego ja, nawet mi przez myśl nie przeszło. Zbliżamy się do siebie, sporo ze sobą piszemy, to po prostu nasza codzienność. Nie chcesz pisać o takich sprawach? W porządku, ale nie oceniaj i nie krytykuj całej reszty dziewczyn, która o takich sprawach pisze, tylko dlatego, że Ty tego nie robisz. Rozumiem, że są osoby, które wciąż pracują i zdecydowanie nie mają tyle czasu na udzielanie się tutaj. W życiu nie byłabym za usunięciem z listy osób, które piszą raz na jakiś czas i normalnie informują, że nie mają czasu, ale jednak od czasu do czasu coś napiszą od siebie. W przeciwieństwie do osób, których w ogóle nie kojarzę ani ja, ani inne dziewczyny. Takie OUT. Może będę wredna, ale po co zaśmiecać pierwszą stronę osobami, które nijak tutaj nie istnieją, nic nie wnoszą i nawet się nie pokwapią, żeby cokolwiek napisać?
Zgadzam się.
Ogólnie w takich wątkach nie chodzi o to, żeby pisać tylko o ciąży i później macierzyństwie.

Ja ogólnie też nie jestem za tym, aby pierwsza strona była full, a tak naprawdę okaże się, że jest nas, aktywnie udzielajacych się mało.

Wątek trwa ile?? Miesiąc? Więc spokojnie można się co dwa dni mniej więcej odezwać..
Ale tak jak pisze, kończę sprzątać odpalam laptopa i biorę się za nowy wątek i wpisze nicki dziewczyn ok?

xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-20, 12:16   #4873
odowska
Zadomowienie

Cytat:

Dentysta zalecił mi usunięcie kamienia na zębach metodą ultradźwiękowa, ale opinie na temat tego zabiegu w ciazy są mocno podzielone....chyba się z tym wstrzymam
A masz może informacje czy łożysko może się stać przodujące czy generalnie od początku jak nie jest przodujące, to już takie nie będzie? Bo właśnie u mnie jest jakaś dziwna sytuacja, bo do tej pory miałam określenie, że jest wysoko, a teraz ponoć nisko i w dodatku ginekolog nie była pewna czy nie zachodzi przypadkiem na ujście. Trochę mnie to zdołowało, ale i tak muszę czekać po prostu na kolejne usg. Połówkowe mam u innego gina na znacznie lepszym sprzęcie, to będzie jakieś porównanie.
Stary 2018-02-20, 12:20   #4874
kropka_nad_i
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez emma90 Pokaż wiadomość
Też lubię takie tradycyjne imiona Józio u mnie też nie przejdzie, ale na drugie imię jak najbardziej na pierwsze to Staś lub Jaś

Muszę kupić sobie rajstopy ciążowe, mam sporo obcisłych sukienek i nie mam co pod nie włożyć tylko nie wiem czy brać swój rozmiar czy większe

Pola Ty pisałaś coś o Ferrytynie? czy mi się pomyliło
Co do rajatop, to kupuje o rozmiar wieksze z myślą, że beda pasowac tez za miesiac 😅 nadal pasuja, czasem sa troche za dlugie ale mozna sobie z tym poradzić.

Norka zgodze sie z Tobą. Ja tez wszystkiego nie pisze tutaj jednak nie oceniam innych. Po to tutaj jestesmy, zeby sie dzielic i wspierac, niekoniecznie tylko w kwestii wyprawki. I ja tez jestem jeszcze czynna zawodowo, nie udzielam sie jakos mega czesto a jednak.
Co do listy osob, to tez nie jestem za zaginionymi. Jestem za usunieciem osob, ktore sie nie udzielają, ew. "Okresem kwarantanny", tzn. ze czekamy np. 2tyg, jezeli nie zaczna sie udzielac, to usuwamy z adnotacja o mozliwosci przywrocenia po ponownym regularnym udzielaniu sie.

Uczę się cierpliwości
Stary 2018-02-20, 12:26   #4875
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Norka - wiesz, że Danka dlatego, że byla żona Tadzika Norka z miodowych lat ?

zUa_tysica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-20, 12:30   #4876
asiaczek
Zakorzenienie

emma90 ja na pewno o ferrytynie wspominałam

Stary 2018-02-20, 12:34   #4877
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
Zgadzam się.
Ogólnie w takich wątkach nie chodzi o to, żeby pisać tylko o ciąży i później macierzyństwie.

Ja ogólnie też nie jestem za tym, aby pierwsza strona była full, a tak naprawdę okaże się, że jest nas, aktywnie udzielajacych się mało.

Wątek trwa ile?? Miesiąc? Więc spokojnie można się co dwa dni mniej więcej odezwać..
Ale tak jak pisze, kończę sprzątać odpalam laptopa i biorę się za nowy wątek i wpisze nicki dziewczyn ok?

Czasami nawet i co dwa dni się nie da, ja ostatnio nie odzywałam się więcej niż dwa dni, ale nie dlatego, że totalnie olałam, tylko czułam się na tyle nieracjonalnie, dziwnie, byłam jakaś zdołowana, że nie potrafiłabym napisać niczego normalnego. Przepraszam.. Ale raz na tydzień czy na pięć dni, to żadna przeszkoda dla tej Mamusi, której naprawdę zależy, żeby tutaj się udzielać i być częścią czegoś fajnego.

Cytat:
Napisane przez odowska Pokaż wiadomość
A masz może informacje czy łożysko może się stać przodujące czy generalnie od początku jak nie jest przodujące, to już takie nie będzie? Bo właśnie u mnie jest jakaś dziwna sytuacja, bo do tej pory miałam określenie, że jest wysoko, a teraz ponoć nisko i w dodatku ginekolog nie była pewna czy nie zachodzi przypadkiem na ujście. Trochę mnie to zdołowało, ale i tak muszę czekać po prostu na kolejne usg. Połówkowe mam u innego gina na znacznie lepszym sprzęcie, to będzie jakieś porównanie.
A łożysko jeszcze nie może u Ciebie się przemieścić? Czy już jesteś poza tym etapem?

Cytat:
Napisane przez kropka_nad_i Pokaż wiadomość
Co do rajatop, to kupuje o rozmiar wieksze z myślą, że beda pasowac tez za miesiac 😅 nadal pasuja, czasem sa troche za dlugie ale mozna sobie z tym poradzić.

Norka zgodze sie z Tobą. Ja tez wszystkiego nie pisze tutaj jednak nie oceniam innych. Po to tutaj jestesmy, zeby sie dzielic i wspierac, niekoniecznie tylko w kwestii wyprawki. I ja tez jestem jeszcze czynna zawodowo, nie udzielam sie jakos mega czesto a jednak.
Co do listy osob, to tez nie jestem za zaginionymi. Jestem za usunieciem osob, ktore sie nie udzielają, ew. "Okresem kwarantanny", tzn. ze czekamy np. 2tyg, jezeli nie zaczna sie udzielac, to usuwamy z adnotacja o mozliwosci przywrocenia po ponownym regularnym udzielaniu sie.
Tak jak pisałam, dla chcącego nic trudnego, chociaż czasami rzeczywiście są takie dni czy momenty, że człowiek czuje się jakby do świata nie należał i niczym otumaniony gapi się w ekran --> ja.

Cytat:
Napisane przez zUa_tysica Pokaż wiadomość
Norka - wiesz, że Danka dlatego, że byla żona Tadzika Norka z miodowych lat ?
Najpierw Tadzik, a teraz Danka? Do czego to doszło? Niech będzie Danka, nawet śmiechaśnie brzmi. Ja za młodu nie miałam Polsatu (na Polsacie leciały) i temu nie jestem w temacie.

Stary 2018-02-20, 12:41   #4878
norka93
Wtajemniczenie

Moje dzisiejsze lumpeksiane łowy, bardzo skromne, a i tak musiałam się mocno wstrzymywać. Na żywo bardziej urzekają. Przepraszam, że tak się chwalę, ale ubranka są tak słodkie, że wysiadam.. IMG_20180220_123834.JPGIMG_20180220_123821.JPGIMG_20180220_123800.JPG

Stary 2018-02-20, 12:44   #4879
monyaa108
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez emma90 Pokaż wiadomość

Emma ja juz testuje rajstopy ciążowe kupione w rosmanie, wzielam moj rozmiar ( nosilam 4L) i nawet jest jeszcze sporo zapasu na brzuchu,jesli chodzi o pozostale parametry to poza klinem na brzuch i wyzszym stanem moim zdaniem sie nie roznia
monyaa108 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-20, 12:44   #4880
vesna85
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez folinka Pokaż wiadomość
Piękny jest ten fotel! Wielu osobom się podoba
Niestety nie wydaje mi się zbyt wygodny do karmienia (przymierzałam się do niego), za bardzo się w niego wpada i odchyla do tyłu. Do karmienia trzeba raczej prosto siedzieć, żeby na dłuższą metę było wygodnie i Tobie, i dziecku. Najwyżej będziesz musiała ratować się poduchami
Cytat:
Vesna85, jak będziesz kupować taki fotel, to polecam zajrzeć tutaj ---> https://www.olx.pl/oferta/okazje-cen...8-IDrGs01.html Ludzie kupują i cenią sobie, warto zaoszczędzić nawet i te kilkadziesiąt zł. Patrząc na te fotele, właśnie biorę pod uwagę, żeby podłokietniki były zabudowane, bron Boże same drewno czy cuś. Siedząc na takim fotelu na pewno będę ratowała się poduszką do karmienia, wiele czytałam i słyszałam, że ułatwia sprawę.
Dziękuję za sugestie odnośnie fotela. To fakt, ze ten jest dość głęboki i sama zastanawiałam się jak będzie głównie ze wstawaniem z takim maluszkiem na rękach, ale z drugiej strony testowałam go w sklepie i wydaje się być bardzo wygodny a chciałabym żeby służył nam dużo dłużej niż tylko na początku po urodzeniu do karmienia. Ta poduszka, myślę, że rozwiązałaby problem, tym bardziej, że i tak zwykle się jakimiś obkładam jak siedzę na kanapie czy innym fotelu
Norka, dziękuję za link, faktycznie może powinnam jeszcze poszukać na olx albo allegro tym bardziej, że dodatkowo, mogłabym lepiej dobrać fotel kolorystycznie do wystroju pokoju

Cytat:
Napisane przez asiaczek Pokaż wiadomość
Maluszek zdrowy, niestety nie wiem ile wazy ale z 68%szans na chłopaka miesiąc temu lekarz dał mi 90% szans na córkę) Nie wiem czy już mogę się cieszyć upragnioną dziewczynką,jestem w szoku

Gratuluję udanej wizyty i zdrowej córeczki

Cytat:
Napisane przez monyaa108 Pokaż wiadomość
Vesna tak powinnas dac informacje o aktualnym miejscu pobytu. Jesli dajesz zwolnienia pracodawcy to mozesz przekazac w kadrach, jesli wysylasz bezposrednio do ZUS to rzecz jasna poinformować ich bezposednio.
Prosciej jest od kolejnego zwolnienia umieszczac na druku ZLA aktualny adres czyli Twoich rodzicow.
Monyaa, dziękuję za potwierdzenie. Zwolnienie zanoszę do pracodawcy bo to firma zatrudniająca powyżej 20 pracowników, ale chyba najwygodniejszym sposobem będzie zmiana adresu na druku ZLA bo rodzice mnie od siebie już raczej nie wypuszczą

Pola, faktycznie skomplikowane bywają relacje rodzinne, szczególnie jeśli każdemu życie układa się trochę inaczej. Pewnie dziewczyny mają rację pisząc, że rodzice chcą zrekompensować Twojej siostrze jej sytuację i myślą, że Ty masz przecież lepiej i sobie świetnie radzisz więc nie muszą Cię tak wspierać. Ja mam dwie młodsze siostry i wiem, że rodzice chcieliby aby każdej z nas jak najlepiej się wiodło. Starają się nas jak najbardziej wspierać i faktycznie momentami wychodzi, że w danym momencie któraś z nas jest bardziej "uprzywilejowana", bardziej przez nich faworyzowana, ale na szczęście są to sytuacje czasowe a my, mając ze sobą dobre relacje, to rozumiemy i się ze sobą dogadujemy na własnym gruncie.
Tak w ogóle to z socjologicznego i psychologicznego punktu widzenia, podobno najlepiej wychowuje się ze sobą co najmniej trójka dzieci. Bo zaczynają ze sobą tworzyć już taką mikrospołeczność, która jest bardziej oddzielona od rodziców i funkcjonuje we własnej grupie.
vesna85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-20, 12:45   #4881
odowska
Zadomowienie

Cytat:

A łożysko jeszcze nie może u Ciebie się przemieścić? Czy już jesteś poza tym etapem?
Szczerze to nie mam pojęcia. I tak się rozkleiłam na tej wizycie, więc nie miałam głowy do zadawania pytań. Nie wiem czy łożysko może sobie ot tak wędrować kilka razy w czasie ciąży góra i dół. No winda to zdecydowanie nie jest
Stary 2018-02-20, 12:45   #4882
porannarosa
Wtajemniczenie

Witam się i ja po dłuższej nieobecności. Zrobiłam sobie przerwę od forum, bo tak jak w przypadku innych dziewczyn bardzo poruszyła mnie sytuacja Princes Nawet mąż zauważył, że coś jest nie tak i powinnam troszkę odpuścić, bo znów zaczęłam panikować czy na pewno wszystko z dzidziem w porządku. Jednak cały czas staram się być na bieżąco.

Gratuluję Dziewczynom, które już są po UP. Świetnie, że dzieciaki zdrowe

Pola współczuję sytuacji w rodzinie... Też mi się wydaje, że rodzice mogą uważać, że skoro Tobie "powiodło się lepiej", a siostra samotnie wychowuje córkę, to ona wymaga większej opieki i wynagrodzenia, że jej "nie wyszło". Niestety to jest takie błędne koło - im bardziej rodzice próbują dziecko chronić przed światem, tym bardziej ono się nie może (albo i nie chce) usamodzielnić - bo i po co. Szkoda tylko, ze Twój synek na tym cierpi

Jeśli chodzi o łóżeczka, to wpadło mi w oko coś takiego:
http://allegro.pl/lozeczko-dostawne-...015656858.html
zależy mi, żeby miało funkcję dostawki, ale jednocześnie miało wymiary standardowego łóżeczka i posłużyło dziecięciu dłuższy czas. Na szufladzie mi nie zależy, bo łóżeczko będzie stało między naszym łóżkiem a szafą i szuflady i tak nie będzie się dało wysunąć.

Nad przewijakiem się jeszcze zastanawiam. Jeśli już to w grę wchodzi taki nakładany na łóżeczko, bo nigdzie indziej się nie zmieści. Tylko czy taki przewijak montuje się na stałe, czy można go w każdej chwili zdjąć? No i ja jestem kurdupelkiem (155 cm wzrostu ) i nie wiem czy na przewijak na łóżeczku będzie dla mnie wygodny... Jak myślicie?

Jeśli chodzi o przenoszenie do "zaginionych mamuś" to nie wiem czy wypada mi się wypowiadać, bo raczej niewiele się udzielam na forum... ale cały czas Was podczytuję i byłoby mi smutno, gdybyście mnie usunęły ;(

Poza tym to dziś skończyłam 19 tydzień i chyba już dość regularnie czuję ruchy

Blanko/Folinko w wolnej chwili możecie mi dopisać wizytę 22 lutego i UP 1 marca
porannarosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-20, 12:54   #4883
fioletowe okulary
Raczkowanie

Odowska łożysko może się przemieścić- albo podnieść do góry albo zejść niżej, ale te określenie położenia łożyska na naszym etapie jest takie...."wstepne" z tego względu że łożysko jest duże a macica jeszcze mała, gdy zacznie się bardziej rozciągać - łożysko się przemieścić w któraś stronę. Także miarodajne określenie łożyska jest dopiero w 30 tygodniu. Jak narazie musimy to raz na miesiąc kontrolować u lekarza i tyle i się nie martwić na zapas
Stary 2018-02-20, 12:55   #4884
porannarosa
Wtajemniczenie

Cytat:
Podobno łożysko może się podnieść i tak się dzieje w większości przypadków (tak pisze mamaginekolog)

Cytat:
Moje dzisiejsze lumpeksiane łowy, bardzo skromne, a i tak musiałam się mocno wstrzymywać. Na żywo bardziej urzekają. Przepraszam, że tak się chwalę, ale ubranka są tak słodkie, że wysiadam.. Załącznik 7440296Załącznik 7440306Załącznik 7440311
Jakie śliczności Gdzie Wy dziewczyny takie skarby znajdujecie??? Ja w ogóle nie mam rozeznania w lumpeksach. Macie może jakieś godne polecenia i z rozsądnymi cenami w Warszawie?
porannarosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-20, 12:59   #4885
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vesna85 Pokaż wiadomość
Norka, dziękuję za link, faktycznie może powinnam jeszcze poszukać na olx albo allegro tym bardziej, że dodatkowo, mogłabym lepiej dobrać fotel kolorystycznie do wystroju pokoju
Ależ proszę! Ten sprzedawca z OLX ma również fanpage na facebook'u. Tam są same pozytywne opinie.

Cytat:
Napisane przez odowska Pokaż wiadomość
Szczerze to nie mam pojęcia. I tak się rozkleiłam na tej wizycie, więc nie miałam głowy do zadawania pytań. Nie wiem czy łożysko może sobie ot tak wędrować kilka razy w czasie ciąży góra i dół. No winda to zdecydowanie nie jest
Winda

Cytat:
Napisane przez porannarosa Pokaż wiadomość
Witam się i ja po dłuższej nieobecności. Zrobiłam sobie przerwę od forum, bo tak jak w przypadku innych dziewczyn bardzo poruszyła mnie sytuacja Princes Nawet mąż zauważył, że coś jest nie tak i powinnam troszkę odpuścić, bo znów zaczęłam panikować czy na pewno wszystko z dzidziem w porządku. Jednak cały czas staram się być na bieżąco.

Gratuluję Dziewczynom, które już są po UP. Świetnie, że dzieciaki zdrowe

Pola współczuję sytuacji w rodzinie... Też mi się wydaje, że rodzice mogą uważać, że skoro Tobie "powiodło się lepiej", a siostra samotnie wychowuje córkę, to ona wymaga większej opieki i wynagrodzenia, że jej "nie wyszło". Niestety to jest takie błędne koło - im bardziej rodzice próbują dziecko chronić przed światem, tym bardziej ono się nie może (albo i nie chce) usamodzielnić - bo i po co. Szkoda tylko, ze Twój synek na tym cierpi

Jeśli chodzi o łóżeczka, to wpadło mi w oko coś takiego:
http://allegro.pl/lozeczko-dostawne-...015656858.html
zależy mi, żeby miało funkcję dostawki, ale jednocześnie miało wymiary standardowego łóżeczka i posłużyło dziecięciu dłuższy czas. Na szufladzie mi nie zależy, bo łóżeczko będzie stało między naszym łóżkiem a szafą i szuflady i tak nie będzie się dało wysunąć.

Nad przewijakiem się jeszcze zastanawiam. Jeśli już to w grę wchodzi taki nakładany na łóżeczko, bo nigdzie indziej się nie zmieści. Tylko czy taki przewijak montuje się na stałe, czy można go w każdej chwili zdjąć? No i ja jestem kurdupelkiem (155 cm wzrostu ) i nie wiem czy na przewijak na łóżeczku będzie dla mnie wygodny... Jak myślicie?

Jeśli chodzi o przenoszenie do "zaginionych mamuś" to nie wiem czy wypada mi się wypowiadać, bo raczej niewiele się udzielam na forum... ale cały czas Was podczytuję i byłoby mi smutno, gdybyście mnie usunęły ;(

Poza tym to dziś skończyłam 19 tydzień i chyba już dość regularnie czuję ruchy

Blanko/Folinko w wolnej chwili możecie mi dopisać wizytę 22 lutego i UP 1 marca
Takiego przewijaczka nie montuje się na stałe, można dowolnie zdejmować i przesuwać. Ja takowy zamierzam mieć. Świetny pomysł ze standardowym łóżeczkiem-dostawką. Ja wciąż żyję nadzieją, że nie będę musiała co chwilę zrywać się z łóżka.. Może jeszcze poszukam takiej opcji. Łóżeczko moich marzeń to: łóżeczko z szufladą, z możliwością zdjęcia boku jako dostawkę na kółkach (żeby przysuwać do łóżka tylko na noc), gdzie można jakby odwrócić je do góry nogami i wtedy będzie na płozach, coś jak tutaj --> http://allegro.pl/lozeczko-kolyska-d...832055340.html Ktoś, coś?

Ale jakie usuwanie? Przecież się udzielasz!

Stary 2018-02-20, 13:02   #4886
odowska
Zadomowienie

Cytat:
Odowska łożysko może się przemieścić- albo podnieść do góry albo zejść niżej, ale te określenie położenia łożyska na naszym etapie jest takie...."wstepne" z tego względu że łożysko jest duże a macica jeszcze mała, gdy zacznie się bardziej rozciągać - łożysko się przemieścić w któraś stronę. Także miarodajne określenie łożyska jest dopiero w 30 tygodniu. Jak narazie musimy to raz na miesiąc kontrolować u lekarza i tyle i się nie martwić na zapas
Dzięki wielkie! Chyba faktycznie coś takiego lekarka mamrotała przy usg, że "jeszcze wcześnie" odnośnie tego łożyska, ale w rozmowie do tematu nie wróciłyśmy. Byłoby świetnie, gdyby sobie jeszcze podjechało z powrotem na górę. No i gdyby blizna po cc dalej siedziała grzeczniutko
Stary 2018-02-20, 13:05   #4887
ane3kaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elaaaa Pokaż wiadomość

okropny jest ten nowy wyglad.....
ane3kaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-20, 13:09   #4888
emma90
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asiaczek Pokaż wiadomość
emma90 ja na pewno o ferrytynie wspominałam

Robiłaś to badanie? w związku z niskim poziomem żelaza? zastanawiam się właśnie czy się jutro nie przejść, bo i tak idę do laboratorium

Cytat:
Napisane przez monyaa108 Pokaż wiadomość
Emma ja juz testuje rajstopy ciążowe kupione w rosmanie, wzielam moj rozmiar ( nosilam 4L) i nawet jest jeszcze sporo zapasu na brzuchu,jesli chodzi o pozostale parametry to poza klinem na brzuch i wyzszym stanem moim zdaniem sie nie roznia
Wezmę jedne 2 i 3 zobaczę, które wygodniejsze, dzięki!

Cytat:
Napisane przez ane3kaa Pokaż wiadomość
Beznadziejny zgadzam się
emma90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-20, 13:09   #4889
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez porannarosa Pokaż wiadomość
Jakie śliczności Gdzie Wy dziewczyny takie skarby znajdujecie??? Ja w ogóle nie mam rozeznania w lumpeksach. Macie może jakieś godne polecenia i z rozsądnymi cenami w Warszawie?
Ja niestety nie pomogę, bom z małego miasta na lubelszczyźnie. Ale wcale takie tanie to nie było, powiem szczerze..

Cytat:
Napisane przez ane3kaa Pokaż wiadomość
To prawda.. Wszystko mi się zlewa. Na pewno będą to zmieniać, bo chyba nikomu jeszcze nie przypadło do gustu i to nie kwestia przyzwyczajenia, ale przejrzystości.

Stary 2018-02-20, 13:25   #4890
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Ja wczoraj w lumpie bylam, ale tragedia ogolnie, wszystko przebrane :/
Norka - włącz tv6 wlasnie lecą miodowe lata !!
Zjadlam wlasnie pęczek rzodkiewek, w biedronce promocja, po 95 gr ale smak nie taki jak z polskiej ziemi, nie ma tego czegoś

zUa_tysica jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości