![]() |
#4261 | |||||
Wiedźma
|
Dot.: Scent Bar IV
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Gorzej jeśli żal dotyczy tego, że mogłam jednak inaczej... ![]() Cytat:
Ja takie dysputy naprawdę w barach uskuteczniam. ![]() Cytat:
![]() Mam ojca Katolika i faszystę (wszyscy wiemy, że to wcale się nie wyklucza), miałam matkę, która była Katoliczką i złym człowiekiem (to też się nie wyklucza) - oboje tradycję cenili i kultywowali. Najpierw świadomie odrzuciłam faszyzm. Potem krzywdzenie ludzi. Katolicyzm najdłużej chyba budził nadzieje na to, że okaże się w życiu ostoją... ![]() Cytat:
Bardzo staram się nie myśleć schematami, widzieć Człowieka, nie tłum... A jednak w kraju, w którym tylko Katolik jest prawdziwym Polakiem trudno czasem nie dać się ponieść. Tak więc staram się pamiętać, że generalizacja krzywdzi w obie strony. edit: Widzisz... Jednak dostrzegam Ludzi zza sztandarów. ![]() Dziękuję Ci. ![]()
Edytowane przez Sabbath Czas edycji: 2008-07-10 o 23:44 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4262 |
Czekam na Ragnarok
|
Zuziuniu - tak w ogóle to dziękuję za troskę, ale zapewniam, że mnie nałogi się nie trzymają i nie jestem podatna.
Sabbath - te bury to w stosunku do mnie. Że znowu się rozpędzę, napiszę swoje zdanie i się wszyscy na mnie rzucą. Nie mam na to nastroju, ani ochoty. Także powstrzymam się od komentarzy. Odnośnie katolicyzmu i "faszyzmu". |
![]() ![]() |
![]() |
#4263 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4264 | |
Czekam na Ragnarok
|
Cytat:
Nie zmienia to faktu, że byłam z siebie dumna i się cieszyłam. Jeszcze nigdy się nie dostałam na dzienne (z angielskiego perfekt, ale reszta przedmiotów kulała, bo tylko na tym jednym przedmiocie mi zależało), tylko studium i zaoczne (jak się zapłaci to każdy się dostanie). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4265 |
Zakorzenienie
|
Sab, to może nasi dziadkowie się znali? Mój też wracał z Andersem do Polski (wyszedł z kim innym, jako 15-stoletni chłopak). Tu na Śląsku jest wiele takich historii...
Tak się tu smutno (to nie jest odpowiedni wyraz, wiem) zrobiło, że aż i mnie coś ścisnęło w gardle. Tak mi przykro, kiedy słyszę o zawiedzionej przyjaźni, o samotności. A jeszcze bardziej przykro, kiedy czytam o tym jak cierpicie i jak nie umiecie sobie pomóc. Ja też nie zawsze umiem, nie zawsze byłam taka "rozsądna" jak teraz, też zdarzały się histerie i dziwne ekscesy, których potem żałowałam. Też uważałam siebie za wariatkę i tez myślałam, że nic mi nie pomoże. Są rzeczy w życiu, które pomagają i trzeba ich szukać. A dobrze dobrane leki na początek tez potrafią przynieść ulgę. Tak, że potem ma się siłę i spokój do walczenia o siebie. Wiesz, że to do Ciebie było Hecate? ![]() Też jestem Katoliczką, mam nadzieję że normalną i myślącą. Jakoś poczułam się w obowiązku "przyznać" do tego ![]() A co do dziesięciu punktów widzenia: mam to samo. Moim problemem jest to, że ja właściwie potrafię zrozumieć każdego. Przeważnie każdy ma choć trochę racji, a ja nie umiem, nie chcę, nie czuje się osoba kompetentną, żeby wybrać które stanowisko jest "słuszniejsze". Dlatego nie lubię sie wypowiadać w dyskusjach. Bo tak jakos głupio przyznać, że nie ma się "wyrobionego" zdania na jakiś temat (nie umiem nigdy jasno odpowiedzieć "tak" lub "nie"). Madzik - w kwestii Twojej nimfomanii i narkomanii powiem jedno: "Nie pochlebiaj sobie ![]()
#4266 |
Zakorzenienie
|
Czy to możliwe żeby moje ciągle bóle głowy były spowodowane pracą przy komputerze? Teraz mnie tak naszło, wczoraj zwrócił mi na to uwagę brat.
Siedzę w pracy po 8 godzin, przy starym monitorze, oczy załzawione i pojawiający się rano ból głowy, zazwyczaj wieczorem ból głowy ustępuje i tak do kolejnego poranka. Jeszcze dzisiejszy dzień, jutro 4 godziny i sobotnie popołudnie wolne, niedziela wolna - jak nic, będę leżeć cały dzień.
![]() |
#4267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że za dużo czasu spędzam przed komputerem, staram się jakoś w domu ograniczać. Moje oczy na tym cierpią, no i prawdopodobnie głowa. Usprawiedliwiam się, że od przyszłego tygodnia urlop, w przyszłą sobotę wyjeżdżam. Mam nadzieję, że to przełamie jakoś moje złe nawyki.
![]() |
#4268 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sabbath - to mi teraz zabiłaś ćwieka ![]() Cytat:
![]()
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4269 |
Zakorzenienie
|
Madzik, słonko, czy ty aby nie siedzisz w mojej głowie? Tylko jakoś mądrzej niż ja się wyrażasz, więc tylko mogę Ci przytakiwać. W kwestiach różnych.
Jestem Twoją fanką ![]()
#4270 |
Zakorzenienie
|
Aguś - ja nie wiem czy jestem mądra, tam bez przesady. Uczę się na własnych błędach. A co do tego, co napisałam na biało - ja to generalnie wyniosłam z domu - tzn. zdawać pytania i nie przyjmowac wszystkiego bezkrytycznie. Tylko czasem z tego mętlik - bo ja za dużo pytań zadaję, stwarzam kwestie, problemy do rozwikłania, jak dziecko chcę wiedzeć, czemu jest tak i tak ( w kwestii religii i wiary). Nigdy mnie nie satysfakcjonowała odpowiedź, "bo tak jest , tak ma być i w to masz wierzyć".
Tylko, że samemu się można zapętlić - ale wolę to niż bezrozumne uznawanie czegoś. Agnysko - rozumiem, że chcesz przejąć tytuł? ![]() ![]()
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
![]() ![]() |
![]() |
#4271 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W kwestii mądrości. Ja uważam, że mysli też mam całkiem mądre, ale nijak nie umiem ich zgrabnie i klarownie przełożyć na swoje wypowiedzi. I mam kompleksy na tym punkcie ![]() ![]()
![]() |
#4272 |
lipiec na maksa!!! :)
|
dziewczyny, zgadzam się z Wami, tylko czy traktowane wybiórczo zasady jakiegoś wyznania możemy jeszcze uznać za religię?
Bo mi się wydaje że nie. Ja też zostałam wychowana w katolickiej rodzinie, która chodzi co tydzień do kościoła. Ale niestety nie przekonuje mnie to. Nie neguję seksu przedmałżeńskiego, antykoncepcji, prawa do aborcji. Mieszkając teraz bez rodziców przestałam też chodzić do kościoła, bo nijak to do mnie nie przemawia . A mimo to wiem że nie chcę nikomu robić krzywdy, chcę pomóc jeśli umiem, nie jestem złym człowiekiem (a przynajmniej się staram) i chcąc nie chcąc respektuję pewne katolickie zasady. Jednak zapytana o religię nie powiem, że jestem katoliczką ![]() Do tego potrzebowałabym jakiegoś głębszego przekonania, że moja wiara to mój styl myślenia. A tak nie jest. |
![]() ![]() |
![]() |
#4273 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie łudzę się jednak, że znalazłabym religię czy wyznanie (bo i nad zmianą wyznania w obrębie Chrześcijaństwa się zastanawiałam), które przemawiałoby do mnie bez zastrzeżeń. Staram się żyć według tych zasad, a że czasem błądzę nie znaczy wcale, że nie zasługuję na to by nazwać mnie Katoliczką.
![]() |
#4274 | |
lipiec na maksa!!! :)
|
Cytat:
![]() Nie mówię że ktoś nie zasługuje na to, żeby nazywać go katolikiem, w końcu to każdy z nas bardziej to czuje i nikomu to oceniać. Wiem i zdaję sobie sprawę że do wielu rzeczy trzeba dojrzeć i nie trzeba od razu się z nimi zgadzać. W końcu wiara ma odpowiadać na pytania, a nie tylko być zbiorem nakazów. Wiem. I właśnie tu chyba jest różnica - trochę inaczej traktujemy wiarę. Ja bardziej jako nakaz Ty bardziej jako drogę po której się idzie. W każdym razie dziękuję za opinię. Mam nadzieję że Cię nie uraziłam. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4275 |
Zakorzenienie
|
Też nie chciałabym i mimo wszystko nie chcę zmieniać religii - to, według mnie> dopiero byłoby nie OK. Takie dopasowanie sobie systemu wartości pode mnie, pod to co mi odpowiada, co nie - to pójście na łatwiznę. Nie chcę tak, to nieuczciwe.
![]() ![]() |
![]() |
#4276 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też miałam takie bólowe ciągi. Nie mogłam ich z niczym powiązać. Aż wreszcie siostra wygoniła mnie do okulisty (wcześniej już nosiłam okulary). I okazało się, że oprócz zwykłej "minusowej" wady mam jeszcze lekki astygmatyzm. Dobrano mi okulary, do tego wzięłam sobie antyrefleks, żeby monitor nie męczył oczu. I powiem Ci, że ból zniknął jak ręką odjął! Teraz miewam bóle głowy "tylko" ciśnieniowe. No, ale to zupełnie inny ból. Może przejdź się do okulisty i powiedz o tych bólach głowy.
![]() |
#4277 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Za to moje ostatnie zdanie mogło źle zabrzmieć. Po prostu w świetle tego co piszesz, kogo możnaby nazwać Katolikiem? Ale ja rzeczywiście patrzę na to z innej strony ![]() A tak jeszcze odnośnie zasad w katolicyźmie. Zauważa się często tylko dekalog, a przeciez są jeszcze inne "kodeksy", jest Nowy Testament, Stary Testament. Zasady ze Starego Testamentu są czasem w sprzeczności z tymi z nowego. I bądź tu człowieku mądry i pisz wiersze ![]() Irko - po Twoim poście zaczęłam teraz patrzec na moje bóle głowy z innej strony. Noszę okulary, jestem krótkowidzem, do tego mam jaskrę. Czuję, że wzrok mi się ostatnio pogorszył. Zapisałam się do okulusty na kompleksowe badania (dopiero na wrzesień), ale czuję że dowali mi mocniejsze szkła ![]()
![]() |
#4278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ból zazwyczaj ustępuje wieczorem, po powrocie do domu jak się chwilę położę, czasem po pracy gdzieś jadę, czy idę to ból głowy jeszcze trwa, najlepiej działa kilkunastominutowy odpoczynek na łóżku. W domu też trochę siedzę przy komputerze, ale tam siedzę najwyżej godzinę, robiąc sobie przerwy, z kawą relaks, szykując się zazwyczaj, przebierając, gotując, myjąc itp. O okuliście nie pomyślałam.
![]() ![]() |
![]() |
#4279 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale teraz odkąd mam dobrane okulary naprawdę przestała mnie boleć głowa. Cytat:
Szkoda oczu i zdrowia. Nowe monitory są teraz tanie jak barszcz, a wzrok jest bezcenny. Niestety docenia się go dopiero jak zaczyna się psuć, a wtedy to już bardzo szybko leci ![]() Teraz to już na 90% jestem przekonana, że te Twoje bóle głowy są związane z oczami, które męczą się przy takim monitorze. Jeśli nie masz wady wzroku, to może chociaż same antyrefleksy sobie spraw? Choć lepszym rozwiązaniem byłaby wymiana monitora. No i polecam wizytę u okulisty z dokładnym opowiedzeniem mu o bólach głowy ![]()
![]() |
#4280 |
Zadomowienie
|
Blue, jeśli się okaże, że musisz nosić okulary podczas pracy przy komputerze, możesz się starać o dofinansowanie ich zakupu przez pracodawcę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4281 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Zrobię eksperyment w weekend i poobserwuję swój ból głowy przy domowym monitorze, i przy nie przesiadywaniu przy komputerze. Jeśli na pewno winny jest monitor, to wezmę się za niego ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4282 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zaznaczam, że piszę to jako osoba wychowana w standardowej rodzinie "katolickiej", tzn. takiej, w której sakramenty się przyjmowało, do kościoła chodziło - ja przestałam chodzić jakoś w liceum - ale o żadnej autentycznej religijności nie było mowy. Kiedy zaczęłam sobie zadawać pytania i rozważać, na ile jestem w stanie autentycznie w uczestniczyć w życiu religijnym, odeszłam. Pamiętam pewną rozmowę z koleżanką ze studiów, która była zaskoczona moimi dylematami i mowiła, że jej wystarcza wizja Boga jako starca z białą brodą i o co mi właściwie chodzi ![]() Cóż, może to wydłużony efekt młodzieńczego buntu, ale nie potrafię być częścią kościoła, z którego sporą częścią nauk się nie zgadzam ![]() ![]() Przyjaźnić jestem się w stanie (tzn. utrzymywać przyjacielskie kontakty, bo te przyjaźnie mają różną temperaturę) z ludźmi różnego wyznania, co najwyżej omijam pewne tematy. I nie pozwalam się nawracać ![]() Aha, i jakoś nie mam wrażenia, że oddalenie od kościoła pozbawiło mnie standardów moralnych i umiejętności odróżniania dobra od zła. A metalu zaczęłam słuchać dopiero po trzydziestce, więc żadnym demonicznym wpływom z tej strony nie mogłam w młodych latach ulec ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4283 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4284 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4285 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jaka dzisiaj ładna pogoda, od 9 rano siedzę na dworze ![]() Aha i odnośnie tematów religijnych, ja bym po cichutku proponowała je zakończyć, każdy ma inne zdanie na ten temat i zresztą miały być niewspominane w SB, tak jak pisała Rachela na początku tego lub poprzedniego wątku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4286 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisałam po prostu jakiego jestem wyznania i nie zamierzam robić problemu z tego, że ktoś jest innego. Bo niby czemu? Mojej sympatii do kogoś takie rzeczy nie naruszają ![]()
![]() |
#4287 |
Zakorzenienie
|
Ja tez zakonczyłam
![]() ![]() Dziewczyny i chłopcy, kto chętny na atomizerki? ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4288 |
Zakorzenienie
|
No właśnie ja. Pierwszy raz "mniej więcej pół na pół" organizuje wspólne zakupy, a atomizerki jeszcze w lesie. Dobrze Madzik, że zrobiłaś sobie agitujący podpis
![]()
#4289 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4290 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naczelny Agitator Madzik Monster ![]() A co organizujesz, jeżeli można zapytać? Czy tylko polewasz? ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:10.