Mamusie marcowo-kwietniowe 2009 - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-10, 22:58   #151
Zuziunia
BAN stały

Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009

Cytat:
Napisane przez emzeta Pokaż wiadomość
Niestety nie moge Ci pomoc, bo nie zamierzam robic bety
Tak sobie czytam niektóre posty i stwierdzam, ze jednak dobrą opiekę mamy w Polsce, jeśli chodzi o USG itp.
Zuziunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 06:37   #152
e.m.i.l.k.a
Wtajemniczenie

GG do e.m.i.l.k.a

Dzięki dziewczyny za miłe słowa i gratulacje;] Lekarz powiedział, że coś jest w macicy ale co to dokładnie nie może jeszcze określić bo jest troszkę przy wcześnie...dał mi za to skierowanie na B-HCG i wtedy będę miała już raczej pewność;] za chwilkę idę na pobranie krwi;]
a po południu wyniki.....
kurczę, nikomu nie mogę nic powiedzieć żeby nie zapeszać a aż mnie ściska...dobrze, że do Was mogę się wygadać;]

e.m.i.l.k.a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 07:10   #153
kasia03222
Raczkowanie

Hej dziewczyny, dziękuje za pocieszenie. Wiem że dam radę, zakład jeszcze może się rozwinąć super, już teraz jest bardzo dobrze a przecież ciąża trwa 9 miesięce tzn. juz 8 jeszcze wszystko można poukładać. Moja mama miała duże plany co do mnie zawsze powtarzała że chce żebym coś osiągneła i była kimś i cieszyła się że rozkręca mi się zakład tym żyła a ją rozczarowałam. Wiem że jak minie trochę czasu a ja pokaże że dam sobie rade bo dam to jeszcze będzie szczesliwa i myśle że dumna ze mnie. Narazie mi strasznie ciężko i już nie mogę sie doczekać jak minie trochę czasu i wszystko jakoś się poukłada. Buziaki dziewczyny i dziekuję jeszcze raz za wsparcie
kasia03222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 07:43   #154
jaroszania
Wtajemniczenie

GG do jaroszania

Cytat:
Napisane przez Zuziunia Pokaż wiadomość
Tak sobie czytam niektóre posty i stwierdzam, ze jednak dobrą opiekę mamy w Polsce, jeśli chodzi o USG itp.
jesli chodzi o usg to wlasnie u nas podobno jest za czesto. w wiekszosci bardziej rozwinietych krajow nie robi sie tyle tego co u nas. co prawda nie ma badan, ktore potwierdzalyby jego szkodliwosc, ale nie ma chyba tez w druga strone - ze na pewno nie szkodza dlatego lekarze odradzaja wykonywania usg zbyt czesto bez wyraznych wskazan (poza tymi obowiazkowymi, ktore maja wylapac wady genetyczne).

nie farbuję od 20.12.2012
jaroszania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 09:39   #155
emzeta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jaroszania Pokaż wiadomość
jesli chodzi o usg to wlasnie u nas podobno jest za czesto. w wiekszosci bardziej rozwinietych krajow nie robi sie tyle tego co u nas. co prawda nie ma badan, ktore potwierdzalyby jego szkodliwosc, ale nie ma chyba tez w druga strone - ze na pewno nie szkodza dlatego lekarze odradzaja wykonywania usg zbyt czesto bez wyraznych wskazan (poza tymi obowiazkowymi, ktore maja wylapac wady genetyczne).
Ponadto tu w Anglii usg dopochwowe uwaza sie za zbyt inwazyjne i jak pisala wczesniej Anvi jej kazali podpisac ze bierze odpowiedzialnosc za wykonanie takiego...
W sumie ciezko wyczuc gdzie jest ten zloty srodek, ale ja musze przyznac, ze cos w tym jest...

Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera

pumpkinkitchen - zapraszam
emzeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 12:22   #156
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

A ja Wam powiem szczerze, że szkodzi nam tyle rzeczy, że kwestia jednego czy dwóch USG w tą czy w tą stronę nie robi wielkiej różnicy.Może mam trochę dziwne zdanie na ten temat ale tak uważam

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 12:26   #157
jaroszania
Wtajemniczenie

GG do jaroszania

ale niekotre dziewczyny maja kilkanascie usg w trakcie ciazy a niektore 1 wiec to jest roznica 2. dobrzy lekarze mowia zeby nie robic za czesto, ale jesli np lezy sie na patologii to czaserm robi sie codziennie. no, ale to wtedy jest mneijsze zlo. poza tym usg (na pewno 4d, nie wiem czy 2d) jest nieprzyjemne dla Malucha. podobno to jest tak jakbysmy stali na pasie stratowym i sluchali takiego halasu dlatego dzieci czesto zakrywaja raczkami buzke.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-11, 12:44   #158
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Ale ja nie mówię teraz o ja ty mówisz kilkunastu USG.Tylko w granicach rozsądku ale i wiadomo jak to jest...jak mama zobaczy swoje dzieciątko i widzi, że u niego wszystko OK i, że rozwija się normalnie to jest spokojniejsza.A niektórzy lekarze uważam, że przesadzają z "oszczędnością" robienia USG

hehe fasolka mi się troszkę zmieniła

Maja
Stary 2008-07-11, 13:14   #159
emzeta
Zadomowienie

Smile Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009

A ktora z was dziewczyny w Polsce prowadzi ciaze tylko i wylacznie u lekarzy z NFZ? Bo cos mi sie wydaje, ze na NFZ w Pl to jak wszystko jest w porzadku to tez tylko2 usg robia standardowo, tylko prywatny lekarz robi na kazdej wizycie.

Ja natomiast bylam przed chwila u lekarza rodzinnego, bardzo mila pani, zmierzyla mi cisnienie, podpytala troche i spytala w jakim szpitalu chcialabym rodzic, przy czym dala do wyboru chyba wszystkie w pn londynie, potem opowiedziala jak to ma dalej wygladac z wizytami w szpitalu i powiedziala, ze w razie krwawienia i bolu mam przyjsc do przychodni albo jechac na pogotowie. Powiedziala rowniez ze do 12 tygodnia jest spore prawdopodobienstwo poronienia ale ze pewnie bedzie wszystko dobrze, spytalam ja o duphaston, bo jeszcze do kwietnia bralam na wyregulowanie okresu, sprawdzila costam w ksiazce i powiedziala, ze w anglii podaje sie duphaston ale tylko kobietom z historia poronienia wiec przy pierwszej ciazy odradzalaby mi go brac. Powiedziala rowniez, ze w tym kraju poronienie w pierwszysm trymestrze uwazane jest za sytuacje, w ktorej z dzieckiem bylo cos nie tak, dlatego tak sie musialo stac, a jak spytalam ja o bole jak przed miesiaczka to kazala sie polozyc i naciskala mi lekko podbrzusze, a ze mnie nie bolalo to powiedziala, ze bole sa normalne, bo wszystko sie tam przygotowuje do ciazy. Ogolnie pani byla sympatyczna i wyjasnila czego sie spodziewac, odpowiedziala rowniez na moje wszystkie pytania, a poniewaz czytam to forum to tez wiedzialam czego sie spodziewac, wiec jestem zadowolona. Grunt to nie spodziewac sie polskiej przywatnej opieki po wizycie w przychodni NHS. A teraz zostaje mi czekac na list ze szpitala...

Stary 2008-07-11, 13:18   #160
jaroszania
Wtajemniczenie

GG do jaroszania

sa 3 obowiazkowe a reszta to jak cos sie dzieje.
1 ok 11-14tc
2 polowkowe
3 w okolicach 31/32tc

ja akurat usg mielam wiecej i chodzilam na nie prywatnie zeby miec nagrania

Stary 2008-07-11, 13:21   #161
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
A ktora z was dziewczyny w Polsce prowadzi ciaze tylko i wylacznie u lekarzy z NFZ? Bo cos mi sie wydaje, ze na NFZ w Pl to jak wszystko jest w porzadku to tez tylko2 usg robia standardowo, tylko prywatny lekarz robi na kazdej wizycie.
Wiesz co no ja to jednak zdecydowałam się prywatnie ale zarówno moja siostra jak i szwagierka całą ciążę chodziły tylko na NFZ i nie narzekały jakoś strasznie.Ale wiesz...to zależy od przychodni i przede wszystkim od lekarza.Napewno miały więcej niż 2 USG ale już teraz to nie pamiętam ile. Wiem tylko nauczona doświadczeniem szwagierki, że lepiej wybrać sobie u mnie w mieście takiego lekarza który pracuje u nas na oddziale ( bo jest tylko jeden szpital) i to czy prywatnie czy na NFZ jest już najmniej ważne.Byleby tylko pracował w szpitalu.Szwagierka chodziła do ginki która nie pracuje w tutejszym szpitalu i była zadowolona, mówiła że fajna babka...dobry lekarz itd ale jak poszła już rodzić na oddział to potraktowali ją....no powiem tylko, że niezbyt sympatycznie jak się zapytali do kogo chodziła....No ale cóż....życie...

Maja
Stary 2008-07-11, 14:47   #162
Zuziunia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez alkamor Pokaż wiadomość
Ale ja nie mówię teraz o ja ty mówisz kilkunastu USG.Tylko w granicach rozsądku ale i wiadomo jak to jest...jak mama zobaczy swoje dzieciątko i widzi, że u niego wszystko OK i, że rozwija się normalnie to jest spokojniejsza.A niektórzy lekarze uważam, że przesadzają z "oszczędnością" robienia USG
Moim zdaniem 3 usg to norma.

Cytat:
.
Lekarz prywatny także robi 3, przynajmniej ten u którego ja sie leczę, prowadził 3 ciąże mojej siostry.

Co m-c to była by przesada.
Zuziunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 15:46   #163
jaroszania
Wtajemniczenie

GG do jaroszania

ja mialam chyba do tej pory 8. jakos tak, ale mialam 2dodtatkowe bo jedno w szpitalu i drugie trzeba bylo powtorzyc. tak samo teraz bede musiala zrobic jeszcze jedno bo wyszla mi glowka wieksza o 4tyg. prawdopodobnie to nic zlego, ale wole sie uspokic. mysle, ze w nastepnej ciazy zrobie ich na pewno mniej.

Stary 2008-07-11, 17:24   #164
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

zanka a gdzie ty jesteś??

Maja
Stary 2008-07-11, 17:37   #165
zanka205
Zakorzenienie

jestem, jestem, odpoczywam po pracy

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-11, 20:59   #166
Seler
Raczkowanie

Witam, melduje sie nastepna dwukreskowa
Seler jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 22:55   #167
madabell
Zadomowienie

Treść usunięta
madabell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-12, 07:12   #168
zanka205
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Seler Pokaż wiadomość
Witam, melduje sie nastepna dwukreskowa
witamy serdecznie musimy rozsyłać ciążowe zarazki żeby nas tu dużo było, bo póki co jakoś mało mamuś marcowych, mam nadzieję, że chociaż mamusie kwietniowe będą hurtem do nas przybywały. Jak będzie nas więcej to się listę zrobi i będzie super
Ja dziś miałam odespać cały tydzień to oczywiście wstałam o 8.00. Poza tym codziennie rano mniej więcej o tej samej porze (chyba 6.30) budzę się na siku, bo już wytrzymać nie mogę. W dzień nie czuję żeby to byl problem ale rano jak mogę jeszcze pół godzinki pospać, to ja się wybudzam i potem już nie ma szans na sen
We wtorek zacznę 8. t.c. a mi już na wieczór wydyma brzuch, masakra, jakbym w 3-4 miesiącu była, i wcale nie muszę się jakoś specjalnie najeść, po prostu sam z siebie wystaje, a jak go jeszcze wypchnę, żeby TŻ pokazać jaki będzie to mnie głaska i się cieszy hehe

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-12, 08:16   #169
emzeta
Zadomowienie

Seler, serdeczne gratulacje i duzo zdrowka zycze!

zanka205, heh, ja mam to samo z brzuchem wieczorami, nie da sie go wciagnac , moze on sie jakos przyzwyczaja w ten sposob czy co, bo nie mam po czym miec wzdec

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-12, 15:41   #170
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
witamy serdecznie musimy rozsyłać ciążowe zarazki żeby nas tu dużo było, bo póki co jakoś mało mamuś marcowych, mam nadzieję, że chociaż mamusie kwietniowe będą hurtem do nas przybywały. Jak będzie nas więcej to się listę zrobi i będzie super
Ja dziś miałam odespać cały tydzień to oczywiście wstałam o 8.00. Poza tym codziennie rano mniej więcej o tej samej porze (chyba 6.30) budzę się na siku, bo już wytrzymać nie mogę. W dzień nie czuję żeby to byl problem ale rano jak mogę jeszcze pół godzinki pospać, to ja się wybudzam i potem już nie ma szans na sen
We wtorek zacznę 8. t.c. a mi już na wieczór wydyma brzuch, masakra, jakbym w 3-4 miesiącu była, i wcale nie muszę się jakoś specjalnie najeść, po prostu sam z siebie wystaje, a jak go jeszcze wypchnę, żeby TŻ pokazać jaki będzie to mnie głaska i się cieszy hehe

Cytat:
Seler, serdeczne gratulacje i duzo zdrowka zycze!

zanka205, heh, ja mam to samo z brzuchem wieczorami, nie da sie go wciagnac , moze on sie jakos przyzwyczaja w ten sposob czy co, bo nie mam po czym miec wzdec
popieramrównież mam nadzieję, że będzie nas więcej.A propo brzucha...właśnie wróciłam od teściowej bo mąż ze szwagrem malują jej pokój a ja musiałam wcześniej wrócić bo mnie brzuszek boli.I tak się właśnie zastanawiałam czy tylko ja tak mam z tymi "wzdęciami" mi jakoś teraz wywaliło też brzuch ale wieczorem mam to samo i się zastanawiałam czy tylko ze mną tak jest.Poza tym nie wiem jak Wy ale ja mam straszny apetyt!!!czuję, że już ciutkę przytyłam. Ja w zasadzie jeżeli będę tak jak wszystkie liczyła od @ to dzisiaj zaczęłam 8 tc zresztą umówmy się, że żeby się nie pogubić to ja tak jak i wy będę liczyć tygodnie od ostatniej @

seler
witamy serdecznie

Maja
Stary 2008-07-12, 16:14   #171
emzeta
Zadomowienie

Smile Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009

No to ja tak liczac zaczelam 7 tydzien i chce mi sie czesto jesc, tzn jak mam pusty brzuch to jakos tak mie niefajnie i burczy zaraz musze zjesc, ale wcale mi sie nie chce, na nic nie mam ochoty, a juz najmniej na slodkie a jestem lakomczuch z natury i wszystko mi bylejak smakuje, ale tez troche przytylam, co mnie martwi zasadniczo bo wyczytalam ostatnio ze pierwszys trymestr to wlasciwie nie powinno sie tyc... ech

Stary 2008-07-12, 18:33   #172
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

no ja gdzieś obliczyłam, że pod koniec I trymestru powinnam już przytyć 3 kg

Maja
Stary 2008-07-12, 20:22   #173
ewccik
Zadomowienie

seler gratuluję
Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
musimy rozsyłać ciążowe zarazki żeby nas tu dużo było, bo póki co jakoś mało mamuś marcowych, mam nadzieję, że chociaż mamusie kwietniowe będą hurtem do nas przybywały.
rozsyłajcie, rozsyłajcie
ja bardzo chcę do Was dołączyć
ewccik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-12, 21:32   #174
Anvi
Raczkowanie

seler gratulacje Fajnie że grono nam się powiększa )

Ja nie wiem czy w pierwszym trymestrze się nie powinno tyć...ja schudłam 2 kg przez ostatnie kilka tygodni . Ale poprzednim razem przytyłam przez 3 miesiące 3 kilo, więc chyba nie ma reguły
zanka mnie też dopadło ciążowe sikanie tyle że dzienne Gdziekolwiek idę najpierw obczajam WC...

A! I jest jeszcze jeden baaaardzo pozytywny (z punktu mojego małżona) objaw...piersi mi rosną

Jak tak patrzę na te wasze obliczenia to ja jakoś najmniej zaawansowana jestem, dopiero 6 tc
Anvi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-12, 21:40   #175
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez Anvi Pokaż wiadomość
seler gratulacje Fajnie że grono nam się powiększa )

Ja nie wiem czy w pierwszym trymestrze się nie powinno tyć...ja schudłam 2 kg przez ostatnie kilka tygodni . Ale poprzednim razem przytyłam przez 3 miesiące 3 kilo, więc chyba nie ma reguły
zanka mnie też dopadło ciążowe sikanie tyle że dzienne Gdziekolwiek idę najpierw obczajam WC...

A! I jest jeszcze jeden baaaardzo pozytywny (z punktu mojego małżona) objaw...piersi mi rosną

Jak tak patrzę na te wasze obliczenia to ja jakoś najmniej zaawansowana jestem, dopiero 6 tc

No ja z pęcherzem to wogóle jakaś masakra bo nie dość, że od jakiegoś czasu ciągle mi nawraca zapalenie pęcherza to jeszcze teraz przez ciążę czasami to jest w moim przypadku nie do zniesienia.Co do piersi...mi też urosły ale u mnie to niekoniecznie mam się z czego cieszyć bo ja i tak mam rozmiar 85C lub czasem D a stają się za małe....będę jak krowa

Maja
Stary 2008-07-12, 21:54   #176
Anvi
Raczkowanie

Cytat:
No ja z pęcherzem to wogóle jakaś masakra bo nie dość, że od jakiegoś czasu ciągle mi nawraca zapalenie pęcherza to jeszcze teraz przez ciążę czasami to jest w moim przypadku nie do zniesienia.Co do piersi...mi też urosły ale u mnie to niekoniecznie mam się z czego cieszyć bo ja i tak mam rozmiar 85C lub czasem D a stają się za małe....będę jak krowa
Ech..tych piersi to ci zazdroszcze Bo u mnie w rodzinie wszystkie kobiety mają piękne a ja się wyrodziłam i mam rozjechane pod pachy...ups...

Biedna, ciągle masz zapalenie pęcherza? Współczuję, szczególnie że w ciąży środki do leczenia czegokolwiek są ograniczone...
Stary 2008-07-12, 22:00   #177
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez Anvi Pokaż wiadomość
Ech..tych piersi to ci zazdroszcze Bo u mnie w rodzinie wszystkie kobiety mają piękne a ja się wyrodziłam i mam rozjechane pod pachy...ups...

Biedna, ciągle masz zapalenie pęcherza? Współczuję, szczególnie że w ciąży środki do leczenia czegokolwiek są ograniczone...

A no właśnie...w zasadzie dopiero przestałam brać "antybiotyk" brałam Duomox.Wcześniej brałam co innego ale właśnie lekarka powiedziała, że w związku z ciążą ma "małe pole do popisu"

Maja

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-12, 22:07   #178
Anvi
Raczkowanie

Cytat:
A no właśnie...w zasadzie dopiero przestałam brać "antybiotyk" brałam Duomox.Wcześniej brałam co innego ale właśnie lekarka powiedziała, że w związku z ciążą ma "małe pole do popisu"
To nie dobrze......ja za to mam infekcję i traktuję się jakimis maściami, płynami...a wszystko po konsultacji telefonicznej z polskim ginekologiem, bo oczywiście angielski lekarz do którego poszłam to straszny konował!
Stary 2008-07-13, 11:04   #179
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Ale mi się nic nie chce...Normalnie porażka.Najlepiej to bym się położyła i leżała.I pewnie bym tak zrobiła gdyby nie to, że na 14 do teściowej na obiad, mąż będzie dalej u niej pokój malował...Pewnie się zwinę wcześniej bo nie mam siły.Spać mi się chce i ogólnie jakoś wszystko do d*** A jeszcze jak pomyślę, że w czwartek do pracy muszę iść do mi się już nie chce....Nie wiem jak ja wytrzymam.Najgorsze jest to, że ja nie mam możliwości iść wtedy kiedy chcę do toalety tzn. nie zawsze mam taka możliwość.A czasami niestety to bym co 5 min chodziła....Ja czekam tylko do końca sierpnia i spadam na L4.Powiem szczerze, że nie sądziłam, że początki ciąży mogą być takie męczące...Już czekam z niecierpliwością aż skończę ten I trymestr....

Maja
Stary 2008-07-13, 12:03   #180
elize14
Przyczajenie

czesc dziewczyny, jestem tu nowa, ale od jakiegos czasu czytam wasze wypowiedzi. Ja tez jestem w ciazy ale caly czas sie o nia boje. 27.05.08r mialam ostatnia miesiaczke (cykle 28-31dni), mysle ze moglam zajsc w ciaze ok 11.06.08r. Pierwsze usg zrobilam w tym tyg co był dokladnie 9.07.08r. i widac było sam pecherzyk GS 10,8mm na zdjeciu zostało to oznaczone na 5t6d (+/- 10dni), wg okresu był to 6t1d wg zapłodnienia (tak tylko przypuszczam) był to 4tydzien. Lekarz powiedzial tylko ze nic oprocz pecherzyka nie widzi i mam przyjsc na kontrole za 2tyg. Ja oczywsicie spanikowana wrocilam do domu i zaczelam czytac rózne fora i wyczytalam ze wiele dziewczyn juz widzialo zarodek...czy to moze byc puste jajo czy po prostu jest za wczesnie i nie ma co panikowac. Dodam ze poł roku temu miala podejrzenie ciazy pozamacicznej, nie było widac pecherzyka na usg ale skonczylo sie to tak jakby poronieniem (nawet nie maialam zadnego zabiegu) jeden lekarz mowil o poronieniu trabkowym ciazy pozamacicznej a drugi o wczesnym poronieniu (biochemicznym)... prosze poradzcie mi cos bo zwariuje...
elize14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości