![]() |
#151 |
BAN stały
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
|
![]() ![]() |
![]() |
#152 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny za miłe słowa i gratulacje;] Lekarz powiedział, że coś jest w macicy ale co to dokładnie nie może jeszcze określić bo jest troszkę przy wcześnie...dał mi za to skierowanie na B-HCG i wtedy będę miała już raczej pewność;] za chwilkę idę na pobranie krwi;]
a po południu wyniki..... kurczę, nikomu nie mogę nic powiedzieć żeby nie zapeszać a aż mnie ściska...dobrze, że do Was mogę się wygadać;]
#153 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, dziękuje za pocieszenie. Wiem że dam radę, zakład jeszcze może się rozwinąć super, już teraz jest bardzo dobrze a przecież ciąża trwa 9 miesięce tzn. juz 8 jeszcze wszystko można poukładać. Moja mama miała duże plany co do mnie zawsze powtarzała że chce żebym coś osiągneła i była kimś i cieszyła się że rozkręca mi się zakład tym żyła a ją rozczarowałam. Wiem że jak minie trochę czasu a ja pokaże że dam sobie rade bo dam to jeszcze będzie szczesliwa i myśle że dumna ze mnie. Narazie mi strasznie ciężko i już nie mogę sie doczekać jak minie trochę czasu i wszystko jakoś się poukłada. Buziaki dziewczyny i dziekuję jeszcze raz za wsparcie
|
![]() ![]() |
![]() |
#154 |
Wtajemniczenie
|
jesli chodzi o usg to wlasnie u nas podobno jest za czesto. w wiekszosci bardziej rozwinietych krajow nie robi sie tyle tego co u nas. co prawda nie ma badan, ktore potwierdzalyby jego szkodliwosc, ale nie ma chyba tez w druga strone - ze na pewno nie szkodza dlatego lekarze odradzaja wykonywania usg zbyt czesto bez wyraznych wskazan (poza tymi obowiazkowymi, ktore maja wylapac wady genetyczne).
#155 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W sumie ciezko wyczuc gdzie jest ten zloty srodek, ale ja musze przyznac, ze cos w tym jest... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
|
A ja Wam powiem szczerze, że szkodzi nam tyle rzeczy, że kwestia jednego czy dwóch USG w tą czy w tą stronę nie robi wielkiej różnicy.Może mam trochę dziwne zdanie na ten temat ale tak uważam
|
![]() ![]() |
![]() |
#157 |
Wtajemniczenie
|
ale niekotre dziewczyny maja kilkanascie usg w trakcie ciazy a niektore 1 wiec to jest roznica 2. dobrzy lekarze mowia zeby nie robic za czesto, ale jesli np lezy sie na patologii to czaserm robi sie codziennie. no, ale to wtedy jest mneijsze zlo. poza tym usg (na pewno 4d, nie wiem czy 2d) jest nieprzyjemne dla Malucha. podobno to jest tak jakbysmy stali na pasie stratowym i sluchali takiego halasu dlatego dzieci czesto zakrywaja raczkami buzke.
#158 |
Zakorzenienie
|
Ale ja nie mówię teraz o ja ty mówisz kilkunastu USG.Tylko w granicach rozsądku ale i wiadomo jak to jest...jak mama zobaczy swoje dzieciątko i widzi, że u niego wszystko OK i, że rozwija się normalnie to jest spokojniejsza.A niektórzy lekarze uważam, że przesadzają z "oszczędnością" robienia USG
hehe fasolka mi się troszkę zmieniła ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#159 |
Zadomowienie
|
![]()
A ktora z was dziewczyny w Polsce prowadzi ciaze tylko i wylacznie u lekarzy z NFZ? Bo cos mi sie wydaje, ze na NFZ w Pl to jak wszystko jest w porzadku to tez tylko2 usg robia standardowo, tylko prywatny lekarz robi na kazdej wizycie.
Ja natomiast bylam przed chwila u lekarza rodzinnego, bardzo mila pani, zmierzyla mi cisnienie, podpytala troche i spytala w jakim szpitalu chcialabym rodzic, przy czym dala do wyboru chyba wszystkie w pn londynie, potem opowiedziala jak to ma dalej wygladac z wizytami w szpitalu i powiedziala, ze w razie krwawienia i bolu mam przyjsc do przychodni albo jechac na pogotowie. Powiedziala rowniez ze do 12 tygodnia jest spore prawdopodobienstwo poronienia ale ze pewnie bedzie wszystko dobrze, spytalam ja o duphaston, bo jeszcze do kwietnia bralam na wyregulowanie okresu, sprawdzila costam w ksiazce i powiedziala, ze w anglii podaje sie duphaston ale tylko kobietom z historia poronienia wiec przy pierwszej ciazy odradzalaby mi go brac. Powiedziala rowniez, ze w tym kraju poronienie w pierwszysm trymestrze uwazane jest za sytuacje, w ktorej z dzieckiem bylo cos nie tak, dlatego tak sie musialo stac, a jak spytalam ja o bole jak przed miesiaczka to kazala sie polozyc i naciskala mi lekko podbrzusze, a ze mnie nie bolalo to powiedziala, ze bole sa normalne, bo wszystko sie tam przygotowuje do ciazy. Ogolnie pani byla sympatyczna i wyjasnila czego sie spodziewac, odpowiedziala rowniez na moje wszystkie pytania, a poniewaz czytam to forum to tez wiedzialam czego sie spodziewac, wiec jestem zadowolona. Grunt to nie spodziewac sie polskiej przywatnej opieki po wizycie w przychodni NHS. A teraz zostaje mi czekac na list ze szpitala... |
![]() ![]() |
![]() |
#160 |
Wtajemniczenie
|
sa 3 obowiazkowe a reszta to jak cos sie dzieje.
1 ok 11-14tc 2 polowkowe 3 w okolicach 31/32tc ja akurat usg mielam wiecej i chodzilam na nie prywatnie zeby miec nagrania ![]()
#161 |
Zakorzenienie
|
Wiesz co no ja to jednak zdecydowałam się prywatnie ale zarówno moja siostra jak i szwagierka całą ciążę chodziły tylko na NFZ i nie narzekały jakoś strasznie.Ale wiesz...to zależy od przychodni i przede wszystkim od lekarza.Napewno miały więcej niż 2 USG ale już teraz to nie pamiętam ile. Wiem tylko nauczona doświadczeniem szwagierki, że lepiej wybrać sobie u mnie w mieście takiego lekarza który pracuje u nas na oddziale ( bo jest tylko jeden szpital) i to czy prywatnie czy na NFZ jest już najmniej ważne.Byleby tylko pracował w szpitalu.Szwagierka chodziła do ginki która nie pracuje w tutejszym szpitalu i była zadowolona, mówiła że fajna babka...dobry lekarz itd ale jak poszła już rodzić na oddział to potraktowali ją....no powiem tylko, że niezbyt sympatycznie jak się zapytali do kogo chodziła....No ale cóż....życie...
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Co m-c to była by przesada. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#163 |
Wtajemniczenie
|
ja mialam chyba do tej pory 8. jakos tak, ale mialam 2dodtatkowe bo jedno w szpitalu i drugie trzeba bylo powtorzyc. tak samo teraz bede musiala zrobic jeszcze jedno bo wyszla mi glowka wieksza o 4tyg. prawdopodobnie to nic zlego, ale wole sie uspokic. mysle, ze w nastepnej ciazy zrobie ich na pewno mniej.
#165 |
Zakorzenienie
|
jestem, jestem, odpoczywam po pracy
![]()
#166 |
Raczkowanie
|
Witam, melduje sie nastepna dwukreskowa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#167 |
Zadomowienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#168 |
Zakorzenienie
|
witamy serdecznie
![]() ![]() Ja dziś miałam odespać cały tydzień to oczywiście wstałam o 8.00. Poza tym codziennie rano mniej więcej o tej samej porze (chyba 6.30) budzę się na siku, bo już wytrzymać nie mogę. W dzień nie czuję żeby to byl problem ale rano jak mogę jeszcze pół godzinki pospać, to ja się wybudzam i potem już nie ma szans na sen ![]() We wtorek zacznę 8. t.c. a mi już na wieczór wydyma brzuch, masakra, jakbym w 3-4 miesiącu była, i wcale nie muszę się jakoś specjalnie najeść, po prostu sam z siebie wystaje, a jak go jeszcze wypchnę, żeby TŻ pokazać jaki będzie to mnie głaska i się cieszy hehe ![]()
#169 |
Zadomowienie
|
Seler, serdeczne gratulacje i duzo zdrowka zycze!
zanka205, heh, ja mam to samo z brzuchem wieczorami, nie da sie go wciagnac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#170 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() seler witamy serdecznie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#171 |
Zadomowienie
|
![]()
No to ja tak liczac zaczelam 7 tydzien i chce mi sie czesto jesc, tzn jak mam pusty brzuch to jakos tak mie niefajnie i burczy zaraz musze zjesc, ale wcale mi sie nie chce, na nic nie mam ochoty, a juz najmniej na slodkie a jestem lakomczuch z natury i wszystko mi bylejak smakuje, ale tez troche przytylam, co mnie martwi zasadniczo bo wyczytalam ostatnio ze pierwszys trymestr to wlasciwie nie powinno sie tyc... ech
|
![]() ![]() |
![]() |
#173 | |
Zadomowienie
|
seler gratuluję
Cytat:
ja bardzo chcę do Was dołączyć
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 |
Raczkowanie
|
seler gratulacje
![]() ![]() Ja nie wiem czy w pierwszym trymestrze się nie powinno tyć...ja schudłam 2 kg przez ostatnie kilka tygodni ![]() ![]() zanka mnie też dopadło ciążowe sikanie tyle że dzienne ![]() A! I jest jeszcze jeden baaaardzo pozytywny (z punktu mojego małżona) objaw...piersi mi rosną ![]() Jak tak patrzę na te wasze obliczenia to ja jakoś najmniej zaawansowana jestem, dopiero 6 tc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ja z pęcherzem to wogóle jakaś masakra bo nie dość, że od jakiegoś czasu ciągle mi nawraca zapalenie pęcherza to jeszcze teraz przez ciążę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#176 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Biedna, ciągle masz zapalenie pęcherza? Współczuję, szczególnie że w ciąży środki do leczenia czegokolwiek są ograniczone... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A no właśnie...w zasadzie dopiero przestałam brać "antybiotyk" brałam Duomox.Wcześniej brałam co innego ale właśnie lekarka powiedziała, że w związku z ciążą ma "małe pole do popisu" |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#179 |
Zakorzenienie
|
Ale mi się nic nie chce...Normalnie porażka.Najlepiej to bym się położyła i leżała.I pewnie bym tak zrobiła gdyby nie to, że na 14 do teściowej na obiad, mąż będzie dalej u niej pokój malował...Pewnie się zwinę wcześniej bo nie mam siły.Spać mi się chce i ogólnie jakoś wszystko do d***
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#180 |
Przyczajenie
|
czesc dziewczyny, jestem tu nowa, ale od jakiegos czasu czytam wasze wypowiedzi. Ja tez jestem w ciazy ale caly czas sie o nia boje. 27.05.08r mialam ostatnia miesiaczke (cykle 28-31dni), mysle ze moglam zajsc w ciaze ok 11.06.08r. Pierwsze usg zrobilam w tym tyg co był dokladnie 9.07.08r. i widac było sam pecherzyk GS 10,8mm na zdjeciu zostało to oznaczone na 5t6d (+/- 10dni), wg okresu był to 6t1d wg zapłodnienia (tak tylko przypuszczam) był to 4tydzien. Lekarz powiedzial tylko ze nic oprocz pecherzyka nie widzi i mam przyjsc na kontrole za 2tyg. Ja oczywsicie spanikowana wrocilam do domu i zaczelam czytac rózne fora i wyczytalam ze wiele dziewczyn juz widzialo zarodek...czy to moze byc puste jajo czy po prostu jest za wczesnie i nie ma co panikowac. Dodam ze poł roku temu miala podejrzenie ciazy pozamacicznej, nie było widac pecherzyka na usg ale skonczylo sie to tak jakby poronieniem (nawet nie maialam zadnego zabiegu) jeden lekarz mowil o poronieniu trabkowym ciazy pozamacicznej a drugi o wczesnym poronieniu (biochemicznym)... prosze poradzcie mi cos bo zwariuje...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:19.