Walka o zdrowe i piękne włosy :) -część II - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-10, 23:50   #2551
tulipanna.
Zakorzenienie

Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy :) -część II

Cytat:
Napisane przez Mirelkaaa Pokaż wiadomość
tą tez kupiłam bo tulipana mówiła ze dobra do mycia kwestii o głupim i szczęściu nie będe omawiac
Tak, o tą mi chodziło. Ale odradzam stosowanie jako leave-in.

Muszę też przeprosić, bo czytając pewien artykuł zauważyłam, że mogłam kogoś wprowadzić w błąd. Pisałam skrótem, że hydrolyzed wheat protein jest silikonem, tymczasem ta nazwa kryje proteinę, a silikon to hydrolyzed wheat protein hydroxypropyl polysiloxane - w dodatku jest rozpuszczalny w wodzie

W ogóle przeczytałam mnóstwo ochów i achów na temat Tigi Oatmeal & Honey /odżywka/. Ponoć genialna do mycia, szkoda tylko, że 250ml na allegro śmiga za 80zł Na ebay oczywiście nieporównywalnie, ale różnicę cen skutecznie zabija shipping
tulipanna. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 00:17   #2552
bronsee
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez tulipanna. Pokaż wiadomość
Tak, o tą mi chodziło. Ale odradzam stosowanie jako leave-in.
a dlaczego?
bronsee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 00:26   #2553
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bronsee Pokaż wiadomość
a dlaczego?
Pisałam już o tym, cetrimonium chloride powinno być stosowane w proporcjach do 25%, powyżej może podrażniać, wpływać szkodliwie na włos. W tej odżywce jest na 1 miejscu w składzie.

Dziewczyny, czy WAX polski zawiera faktycznie wax w składzie?

Edytowane przez tulipanna.
Czas edycji: 2008-07-11 o 00:27 Powód: dopisek
Stary 2008-07-11, 08:18   #2554
agnieska
Zakorzenienie

Ma Lawsonia Inermis Extract

Też czytałam zachwyty nad Tigi, na pocieszenie - zestaw szampon i odżywka 2x750ml już od 109zł

Edytowane przez agnieska
Czas edycji: 2008-07-11 o 09:27
agnieska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 08:52   #2555
nikaa2
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jolie2601 Pokaż wiadomość
Z- będzie mniejsze tarcie [mniejsze prawdopodobieństwo zacięć]

Jantar "odżywka do włosów i skóry głowy" alkoholu nie ma- ale już mgiełka tak.

też tak uważam- ale mnie to rybka bo alkohol aplikowany naskalpowo mnie nie rusza. Jednak zdaję sobie sprawę z tego, że niektórzy źle na niego reagują, więc nie namawiam Jeśli zaś o włosy chodzi (biosilk jedwab, mgiełki z denatem) to jestem na NIE

znalazłą (przynajmniej tak mi sie wydaje) zamiennik Biosilku, jest nim Alfaparf kryształki ciekłe- myslę że nie zawiera denata- nie zauważyłam w składzie
chyba zaw.extrakt z lnu, nie przetłuszcza, ogólnie super oczywiście nie będzie jakoś intensywnie regenerował ani nawilżał, ale zapewne ochroni przed czynnikami zewnętrznymi że tak powiem suszarką, słońcem...

http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=7359
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg tn_7359.jpg (4,1 KB, 315 załadowań)
nikaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 08:58   #2556
karla_92
Zakorzenienie

Domi7ks muszę przyznac, że ta odzywka spisała się całkiem nieźle (jak narazie) Włosy puszyste zabardzo nie są, ale nie są też przetłuszczone, jak było w przypadku innych odżywek. A Ty jak nią myłas? Masowałaś skóre, a potem zostawiłaś na troche czy od razu spłukałaś?
karla_92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 09:35   #2557
domi7ks
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karla_92 Pokaż wiadomość
Domi7ks muszę przyznac, że ta odzywka spisała się całkiem nieźle (jak narazie) Włosy puszyste zabardzo nie są, ale nie są też przetłuszczone, jak było w przypadku innych odżywek. A Ty jak nią myłas? Masowałaś skóre, a potem zostawiłaś na troche czy od razu spłukałaś?

I tu masz racje Karla. Ja za szybko wydałam opinie. Podejrzewam, że na czubku były przetłuszczone z niedomycia. Poprostu dokładnie nie spłukałam odzywki. Ale Na przodzie jest już piątek rano, a ja wcale nie mam jeszcze takich tłustych a powinna, juz mieć "smalec" na włosach
Włosy przy skórze ogólnie ok, ale ja i tak wole metodę OMO. Bo mam wtedy tych włosów dużo

domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 11:27   #2558
'Estelle'
The Pink Power Mołderajtor

Cytat:
Pisałam już o tym, cetrimonium chloride powinno być stosowane w proporcjach do 25%, powyżej może podrażniać, wpływać szkodliwie na włos. W tej odżywce jest na 1 miejscu w składzie.
Na drugim miejscu. Na pierwszym jest woda. I nie wiadomo w jakim jest stężeniu, potrzbena informacja od producenta. Być może jest go mniej niż 25%.
'Estelle' jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 12:33   #2559
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 'Estelle' Pokaż wiadomość
Na drugim miejscu. Na pierwszym jest woda. I nie wiadomo w jakim jest stężeniu, potrzbena informacja od producenta. Być może jest go mniej niż 25%.
Owszem, ale skoro jest pierwszy po wodzie istnieje duża szansa, że jego stężenie jest większe. Ja na wszelki wypadek jestem ostrożna. Myślę, że warto mieć świadomość pewnych rzeczy, a to jak się wykorzysta informacje - to indywidualna kwestia.
Stary 2008-07-11, 20:34   #2560
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Owszem, ale skoro jest pierwszy po wodzie istnieje duża szansa, że jego stężenie jest większe. Ja na wszelki wypadek jestem ostrożna. Myślę, że warto mieć świadomość pewnych rzeczy, a to jak się wykorzysta informacje - to indywidualna kwestia.
w takim razie będą ta odzywka stosowac 1-2 razy w tygodniu
Mirelkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 20:50   #2561
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mirelkaaa Pokaż wiadomość
w takim razie będą ta odzywka stosowac 1-2 razy w tygodniu
Ze spłukiwaniem mozesz codziennie Chodzi o to, żeby nie zostawiać jej na włosach jak leave-in'ow(na wszelki wypadek dodam, ze leave-in to innymi słowy odżywka bez spłukiwania...)
Stary 2008-07-11, 20:59   #2562
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ze spłukiwaniem mozesz codziennie Chodzi o to, żeby nie zostawiać jej na włosach jak leave-in'ow(na wszelki wypadek dodam, ze leave-in to innymi słowy odżywka bez spłukiwania...)
codziennie i tak nie będe stosowac bo nakładam oleje i wtedy myje szmponem i nakładam kallosa, a jej skład nie jest zachwycajacy więc będe tez stosowac inne, kupiłam ją ze względu na mycie włosów sama odzywką
Stary 2008-07-14, 10:13   #2563
gosia140
Zadomowienie

Hej Dziewczyny

Postanowiłam, że w czasie wakacji zadbam o siebie i wrócę do szkoły odmieniona. Mój problem z włosami polega na tym, że są one grube, przez co trudno je ''poskromić'' i jakoś fajnie ułożyć. Zazwyczaje powstaje taka szopa Uzależniły się one od Head&Shoulders, miałam problemy z łupieżem, a teraz gdy już się pozbyłam tego problemu i chciałabym stosować jakiś nawilżający szampon, łupież od razu się pojawia. Tylko Head&Shoulders potrafi go pokonać, a on, mam takie wrażenie wysusza. Moje włosy są przesuszone, takie sianko tworzą. Jednocześnie dość szybko się przetluszczają, ale ten problem rozwiązuje codzienne mycie.

Chciałabym znaleźć kosmetyki oraz domowe sposoby na poprawienie stanu moich włosów. Szukałam już trochę i to są kosmetyki, które wydały mi się całkiem przyjazne:
- Sunsilk, Odbudowa i Pielęgnacja, Odżywka do włosów zniszczonych suszeniem i modelowaniem: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=19556
- L'Biotica, Moc Natury Wax, Intensywnie regenerująca maseczka do włosów suchych i zniszczonych: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=21676
- Anna, Nafta kosmetyczna z olejem rycynowym: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20254

Co sądzicie o tych produktach? Czy poprawią one stan mich włosów? A może znacie inne kosmatyki, albo domowe maseczki, które by mi pomogły? Za każdą odpowiedź będę bardzo wdzięczna
gosia140 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-14, 11:28   #2564
doruś
Zadomowienie

mam pytanie: posiadam różne odrzywki do spłukania, czy ja moge je ze sobą miesza i nakładać tak na włosy? czy składniki sie nie pogryzą i nie zaszkodzą włosom?
np. latte, timotei do farbowantch, matrix, wax zagraniczny, szpik koński. Czy ja moge to razem zbełtać i fiu na włosy pod ciepły ręczniczek???
Stary 2008-07-14, 14:04   #2565
zapaałka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia140 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny

Postanowiłam, że w czasie wakacji zadbam o siebie i wrócę do szkoły odmieniona. Mój problem z włosami polega na tym, że są one grube, przez co trudno je ''poskromić'' i jakoś fajnie ułożyć. Zazwyczaje powstaje taka szopa Uzależniły się one od Head&Shoulders, miałam problemy z łupieżem, a teraz gdy już się pozbyłam tego problemu i chciałabym stosować jakiś nawilżający szampon, łupież od razu się pojawia. Tylko Head&Shoulders potrafi go pokonać, a on, mam takie wrażenie wysusza. Moje włosy są przesuszone, takie sianko tworzą. Jednocześnie dość szybko się przetluszczają, ale ten problem rozwiązuje codzienne mycie.

Chciałabym znaleźć kosmetyki oraz domowe sposoby na poprawienie stanu moich włosów. Szukałam już trochę i to są kosmetyki, które wydały mi się całkiem przyjazne:
- Sunsilk, Odbudowa i Pielęgnacja, Odżywka do włosów zniszczonych suszeniem i modelowaniem: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=19556
- L'Biotica, Moc Natury Wax, Intensywnie regenerująca maseczka do włosów suchych i zniszczonych: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=21676
- Anna, Nafta kosmetyczna z olejem rycynowym: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20254

Co sądzicie o tych produktach? Czy poprawią one stan mich włosów? A może znacie inne kosmatyki, albo domowe maseczki, które by mi pomogły? Za każdą odpowiedź będę bardzo wdzięczna
Gosiu, mysle ze powinnas sprobowac zmienic szampon na bardziej delikatny, moze jakis dla dzieci? Na poczatku mozliwe ze wlosy beda sie buntowac, ale kiedy przyzwyczaja sie do mniejszej ilosci detergentow odwdziecza Ci sie z nawiazka Do tego na pewno warto dolaczyc rozne domowe maski na wlosy z zoltkiem, rycyna, oliwa z oliwek, nafta itd. O tym wszystkim poczytasz tu na forum i na pewno dobierzesz odpowiednia pielegnacje dla siebie W razie czego zawsze mozesz przedstawic gotowy plan, a dziewczyny poradza co i jak zmienic
Na stronie glownej podwieszone sa tez 2 fajne sciagawki dot. Wax'a i sposobow na zniszczone wlosy, oraz lista przeanalizowanych skladow kosmetykow.
zapaałka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-14, 14:41   #2566
Malinezja
Zadomowienie

Dziewczyny pomozcie.

Jestem słabo zorientowana w pielegnacji wlosow
Otóż zrobiło mi się od pewnego czasu na głowie straszne siano. Używam jedynie szamponu i odżywki (co kilka dni Waxu).
Wiem że napewno są tu bardziej zorientowane kobitki ode mnie i mam prośbę o polecenie jakiś konkretnych specyfików (maski, oleje?) ażeby pomóc tym moim włoskom odżyć..
Zależy mi zarówno na radach dotyczących pielęgnacji jak i układania (tzn jakie pianki?, jak w ogóle układacie włosy na codzień, czym)

Malinezja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-14, 14:53   #2567
zapaałka
Zakorzenienie

Konkretnych specyfikow nikt Ci nie poleci, bo kazda skora i wlosy sa inne i nie wiadomo czy zareaguja na nie tak samo dobrze Wystaczy przeczytac kilka watkow i wybrac cos dla siebie, a nie czekac na gotowe, bo takich pytan jak twoje przewijalo sie tutaj tysiace
Stary 2008-07-14, 15:42   #2568
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia140 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny

Czesc Gosiu

Na nafte bym uważała, bo moze wysuszać. Poczytaj wątki redakcyjne (i nie tylko), zwlaszcza ten https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=250381 Ja od siebie polecam waxa (ten który podałaś) i kallosa mlecznego - potrafią zdziałać cuda z suchą szopą

Cytat:
Napisane przez doruś Pokaż wiadomość
mam pytanie: posiadam różne odrzywki do spłukania, czy ja moge je ze sobą miesza i nakładać tak na włosy? czy składniki sie nie pogryzą i nie zaszkodzą włosom?
np. latte, timotei do farbowantch, matrix, wax zagraniczny, szpik koński. Czy ja moge to razem zbełtać i fiu na włosy pod ciepły ręczniczek???
Możesz, tylko uważaj na czas trzymania, żeby nie był za krótki dla żadnej odzywki, ale tez nie zadługi np. dla waxa.
karla_92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-14, 23:52   #2569
kocimietka
Rozeznanie

GG do kocimietka

Dziewuszki- spisikałąm włosy przy skórze głowy naftą, w resztę wtarłam mix-- olej kokosowy, rycynowy ,oliwa z oliwek,gloria....Trzymała m poltorej godziny i spłukałąm szamponem joanny"z apteczki babunie".Jak wyschły okazało sie ,ze są tłuste..;] CO zrobiłam nie tak?? zły szampon??

hiszpański A2->B1
Tomorrowland lub UltraMusic Festival
dobyć tytuł specjalisty ds. zakupów
kocimietka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-14, 23:58   #2570
'Estelle'
The Pink Power Mołderajtor

Nie szampon, raczej źle/niedokładnie umyte.
Niestety, czeka Cię powtórka mycia
'Estelle' jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 08:16   #2571
Antilia
Uzależnienie

Ja mam pytanie dotyczące mycia włosów odżywką.. próbowałam kilka razy, za pierwszym razem super a potem tylko gorzej, włosy przetłuszczały się po 12 h i wołały o szampon. To znaczy, że ta metoda nie jest dla mnie czy może zachęcicie mnie do dalszego szukania odpowiedniej odżywki? Myłam je odżywką bez sylikonów, taką tania z kauflanda.

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 09:53   #2572
doruś
Zadomowienie

Antilia, z tego co pamiętam, dziewczyny mówiły ze włosy muszą sie przyzwyczaić do tej metody, więc nie sądze by odrzywka była zła
Stary 2008-07-15, 10:18   #2573
kocimietka
Rozeznanie

GG do kocimietka

Cytat:
Napisane przez 'Estelle' Pokaż wiadomość
Nie szampon, raczej źle/niedokładnie umyte.
Niestety, czeka Cię powtórka mycia
szorowałam włosy trzy razy.. Ale ok. Myci konieczne, bo wyglądam jakbym wróciła z obozu przetrwania;]

hiszpański A2->B1
Stary 2008-07-15, 10:36   #2574
Antilia
Uzależnienie

Cytat:
Napisane przez doruś Pokaż wiadomość
Antilia, z tego co pamiętam, dziewczyny mówiły ze włosy muszą sie przyzwyczaić do tej metody, więc nie sądze by odrzywka była zła
No... to może jeszcze popróbuje zapytam o tą odżywkę w wątku ze składami

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 11:42   #2575
agnieska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kocimietka Pokaż wiadomość
Dziewuszki- spisikałąm włosy przy skórze głowy naftą, w resztę wtarłam mix-- olej kokosowy, rycynowy ,oliwa z oliwek,gloria....Trzymała m poltorej godziny i spłukałąm szamponem joanny"z apteczki babunie".Jak wyschły okazało sie ,ze są tłuste..;] CO zrobiłam nie tak?? zły szampon??
Cytat:
Napisane przez kocimietka Pokaż wiadomość
szorowałam włosy trzy razy.. Ale ok. Myci konieczne, bo wyglądam jakbym wróciła z obozu przetrwania;]
A próbowałaś najpierw nałożyć sam szampon na takie natłuszczone włosy, pomasować i dopiero wtedy połączyć z wodą? Moja pierwsza próba z olejem kokosowym dwa lata temu też skończyła się dwoma dniami ze smętnie zwisającymi, tłustymi strąkami wczoraj wypróbowałam ten sposób (zalecany na LU) po całonocnym olejowaniu i włosy po prysznicu były czyste za pierwszym razem nałożyłam szampon bez wody, za drugim już normalnie umyłam, na spłukane włosy.
agnieska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 13:41   #2576
Mirelkaaa
Zakorzenienie

dziewczyny odpowiada mi kazda metoda
samym szamponem
nakładanie odzywki na długości i skóre głowy mycie szmponem
omo
mycie wodą

która jest najzdrowsza?
wnioskuje ze omo i wodA?
Stary 2008-07-15, 14:05   #2577
Malinezja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zapaałka Pokaż wiadomość
Konkretnych specyfikow nikt Ci nie poleci, bo kazda skora i wlosy sa inne i nie wiadomo czy zareaguja na nie tak samo dobrze Wystaczy przeczytac kilka watkow i wybrac cos dla siebie, a nie czekac na gotowe, bo takich pytan jak twoje przewijalo sie tutaj tysiace
Zdaje sobie z tego sprawe tylko tego jest tak duzo do czytania i przeglądania.. a nie zawsze też znajdują się konkretne informacje tylko sporo postów takich 'pogawędkowych' więc żeby to przejrzeć trzeba mieć duuużo czasu

Malinezja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 14:06   #2578
kitay
Raczkowanie

hej dziewczyny, a ja mam pytanie, czy mozliwe zeby olejek amla i vatika wysuszal wlosy?

zel o ktorym pisalam kilka postow wczesniej-robiony z sieminia lnianego jest swietny skleja tak samo jak pianka, sluzy do odswiezania lokow-wgniatam we wlosy i upian na czubku glowy w klebku i loki sa super, a nastepnego dnia sklejenie znika a wlosy sa miekkie, dla przypomnienia 2 lyzki sieminia lnianego nie mielonego szklanka wody i zagotowac , przelac przez sito,polecam od razu po potem gestnieje i jest ciezko, a potem do ostygniecia i uzywania, radze trzymac w lodowce bo inaczej moze sie zapsuc
kitay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 14:26   #2579
zapaałka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malinezja Pokaż wiadomość
Zdaje sobie z tego sprawe tylko tego jest tak duzo do czytania i przeglądania.. a nie zawsze też znajdują się konkretne informacje tylko sporo postów takich 'pogawędkowych' więc żeby to przejrzeć trzeba mieć duuużo czasu
Jesli chcesz znalezc cos na szybko to wystarczy zajrzec do podwieszonych watkow Dziewczyny zrobily tam mala liste polecanych specyfikow z odnosnikami do konkretnych watkow, ktore mozna przeszukac pod katem interesujacych cie zagadanien
Stary 2008-07-15, 17:47   #2580
kocimietka
Rozeznanie

GG do kocimietka

Cytat:
Napisane przez agnieska Pokaż wiadomość
A próbowałaś najpierw nałożyć sam szampon na takie natłuszczone włosy, pomasować i dopiero wtedy połączyć z wodą? Moja pierwsza próba z olejem kokosowym dwa lata temu też skończyła się dwoma dniami ze smętnie zwisającymi, tłustymi strąkami wczoraj wypróbowałam ten sposób (zalecany na LU) po całonocnym olejowaniu i włosy po prysznicu były czyste za pierwszym razem nałożyłam szampon bez wody, za drugim już normalnie umyłam, na spłukane włosy.
dzięki za pomysł:0 Następnym arzem wypróbuję A dziś szorowałam glowę innym,barzdiej pieniacym się szamponem i ładnie zeszło wszystko

hiszpański A2->B1
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości