|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3361 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.III
Blanka, mój gin mi mówił 2 wizyty temu, że w 2 trymestrze hemoglobina spada, ale że 11,5 jest jeszcze ok. W 3 trymestrze podobno sama powinna wzrosnąć. I że w sumie bardziej się patrzy na te spadki, czyli właśnie jak ktoś miał 14 i spadła hemo z wizyty na wizytę np. do 12 to wtedy trzeba coś suplementować. Mi spadła jakoś o 0,5 to mi powiedział, że spokojnie wystarczy żelazo z ciążowych witamin.
Jak moja Młoda miała anemię po porodzie, bo nie zdążyła sobie pobrać zapasu żelaza z pępowiny w związku z przedwczesnym porodem to dostała żelazo dla dzieci i do tego witaminy z grupy B https://www. aptekagemini. pl/innovitumb-krople-4ml.html |
|
|
|
#3362 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- Cytat:
|
|
#3363 |
|
Wtajemniczenie
|
Blanka jest takie coś jak fizjologiczna anemia w ciąży i jest to dość powszechne. Stąd też możesz być ospała, cera może być szara. U mnie hemoglobina też spadła. Ja biorę normalnie witamiy i dodatkowo staram się codziennie robić smoothie ze szpinakiem/pietruszką/burakiem, np.:
burak, pomarańcza, mango i sok jabłokwy tłoczony (taki z lodówki np. z lidla) lub pietruszka, kiwi, banan sok jabłkowy Do każdego dodaje łyżeczkę oleju lnianego- pomaga w przyswajaniu witamin.
|
#3364 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A wiesz jaka była przyczyna, że się nie udawało? Jak nie chcesz o tym tutaj pisać, to rozumiem, nie ma problemu. ![]() Cytat:
|
|
#3365 |
|
Wtajemniczenie
|
Norciu pije herbatę żurawinowa i wodę z sokiem żurawinowym. Już kiedyś Ci pisałam, że od razu robię sobie w takim kubku 0,6l i pije co chwilę po łyczku..
nawet nie chce Wam mówić ile razy chodzę do WC.. :/ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3366 |
|
Wtajemniczenie
|
Blanka ja miałam 11,5 miesiąc temu, teraz 11,2 i od poprzedniego razu suplementuję żelazo
lepiej się wchłania z witaminą C. Ogólnie Twój wynik nie jest zły mieści się w normie, a w ciąży fizjologicznie spada hemoglobina
|
|
|
|
#3367 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3368 |
|
Wtajemniczenie
|
No i kombinacja owoców jest dowolna- nie robię tego jakoś wg konkretnego przepisu. Tylko olej dodaje od niedawna, bo oleje pomagają w przyswajaniu witamin i mikroelementów. Oleju w ogóle nie czuć w smaku.
|
#3369 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A przed ciążą miałaś jakieś problemy z pęcherzem, tak przewlekle?Cytat:
Też lubię farfocle, znaczy nie przeszkadzają mi. Zapisałam te kombinacje, a co! Dziękuję Dziewczyny moje, mogę pochwalić się co kupiłam dla mojej Niuni dzisiaj? ?
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ Edytowane przez norka93 Czas edycji: 2018-03-20 o 19:23 |
||
|
|
|
#3370 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja mam w okolicy tylko 1 lump i tam jest bieda. A jak już coś jest, to dla dziewczynek, nie dla chłopczyków
|
|
#3371 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie biorę witamin dla ciężarnych, więc żelaza nie suplementuje nawet w malych dawkach. Ciekawe co na to moja gin. Biorę tylko Wit. D i magnez. Do tego dużo warzyw i owoców jem.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3372 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A kiedy masz wizytę u ginekolog? Czy będziesz do niej dzwoniła? Ja nic mądrego o tym nie umiem napisać, tylko tyle, że po poronieniu miałam anemię i brałam TardyferonFol, ładnie mi podniósł hemoglobinę. Pamiętam to okropne uczucie bezsilności, zawroty głowy, bladą skórę..
|
|
#3373 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Te kolory akurat mi się udały, takie stonowane jakie lubię, chociaż na żywo nieco intensywniejsze. Bluzeczka i spodenki po lewej na rozmiar 6-9, a sukieneczka czy tunika (nie wiem) na 3-6. IMG_20180320_113428.JPG
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ Edytowane przez norka93 Czas edycji: 2018-03-20 o 19:55 |
|
|
|
|
#3374 |
|
Wtajemniczenie
|
Bluzeczka jest prążkowana, poczułam się prawie jak w KappAhl.
|
#3375 |
|
Zakorzenienie
|
Mamusie lipcowe 2018 cz.III
Norka ja mam jajowody niedrożne po operacji rozlanego wyrostka robaczkowego. W wieku 10lat wrocilam ze szkoły z okropny, bólem brzucha. Mama zabrała mne na pogotowie a tam wszedzie czekanie... o 19przyjeli mnie na oddział i zostawili. Cała noc cierpiałam przeokropnie. Leki nie pomagały. Operacje mi zrobili dopiero o 7 nad ranem kiedy była zmiana lekarza bo jak sie okazało ten na nocnej zmianie był pijany ☹️.
Na szczescie nie doszło do zapalenia otrzewnej jednak po tym wszystko mi sie zrosło razem. Mam ogromna szrame na brzuchu bo przecież musieli wszytsko oczyścić. Jednak moje jajniki oba pracuja tylko prawy po przejściach leniuszek No ale swoje przeszedł. Pozniej (rok temu) miałam laparoskopię zeby je udrożnić ale mysle ze sa uszkodzone dlatego ńie dało rady. A jak wiadomo to połączenia dochodzi jeszcze w jajowodach wiec u mnie to nawet nie ma miejsca. Mimo ze miesiączki od zawsze mam jak w zegarku dokładnie co 28 dni i owulacje tak samo co miesiąc bo lata sprawdzania to udowodniły
Edytowane przez KarolinaK Czas edycji: 2018-03-20 o 19:58 |
|
|
|
#3376 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z tym pijanym lekarzem, to.. ech.... Tak mi przykro, że musiałaś przez to przejść.. I to wszystko, te uszkodzenie jajowodów jest przez ten rozlany wyrostek? Dzięki temu, że jajniki u Ciebie pracują, pobrali komórki jajowe z twoich jajników? Tak pytam, bo kompletnie na tym się nie znam.
|
|
#3377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Norka Ty to masz chyba najwiecej ubranek. Zawsze cos pięknego znajdziesz! Tak na szczescie komorka jest moja i plemniki Tz także cały materiał genetyczny bedzie po nas. Gdybym musiała podjąć decyzje o adopcji komórki to nie wiem czy zdecydowałabym sie w ogole na IVF. Bardzo chciałam dziecko ale nasze czyli moje i Tz z naszym wspólnym DNA. Nie wiem czy umiałabym zaakceptować to ze moje dziecko nie byłoby w połowie moim dzieckiem... to znaczy pewnie musiałabym dojrzeć do takiej decyzji. Albo przekonac sie ze nie chce miec wcale dzieci. Zawsze wiedziałam ze na adopcje dziecka nie zdecydowalibyśmy sie. |
|
|
|
|
#3378 |
|
Wtajemniczenie
|
Norciu nic nie szkodzi, tak napisałam dla zobrazowania że pije naprawdę sporo, bo to ogarniam choćby tym kubkiem ze 3x po 0,6 plus jakaś woda, czy sok a i tak mało..
Nie miałam nigdy problemów z pęcherzem wcześniej. W ciąży tylko tak się po mnie wozi.. ech boję się trochę, bo koleżanka mnie ostatnio nastraszyła, że dziecko rodzi się z infekcja kiedy mama ma jakieś zapalenie i np lubi to się przeradzać w problemy ze wzrokiem..? Hmm nie wiem czy to możliwe i czy dobrze zrozumiałam, ale wiadomo żadna i infekcja w organizmie nie jest wskazana.. Śliczne te Twoje ciuszki Mi dziś przyszły rampersy dla synka i tak się właśnie zastanawiam kupujecie w ogóle rampersy czy tylko body? Mi jeszcze zostało kupić kilka sztuk body na 62 z krótkim rękawem i na 56 z długim i jakiś komplecik może jeszcze komplecik body, spodenki i czapeczka Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3379 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3380 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Norciu ciuszki jak zwykle przepiękne !!!!!! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3381 |
|
Zadomowienie
|
Karolina K To straszne co Cię spotkało w tak młodym wieku w dodatku. Dobrze, że teraz są takie metody jak IVF.
Norka Piękne te ciuszki. Ja też się dowiedziałam, że ubranka, które dostaniemy już są po paru dzieciach niby te najmniejsze się nie niszczą, ale na pewno zakupię trochę nowych. Dziś mój przed ostatni dzień w pracy i się nasłuchałam historii najpierw, że ciąża to nie choroba ,a teraz to od razu na zwolnienia lecą. Potem, że teraz to tyle dzieci chorych się rodzi i lepiej mieć dziesięcioro niż jedno chore. Po prostu idealne tematy do rozmowy z ciężarną. A to starsi Panowie takie maja pomysły. Młoda część ekipy, która przeważa nie ma takich pomysłów do rozmów i bardziej wspierają.
|
|
|
|
#3382 |
|
Zakorzenienie
|
Mamusie lipcowe 2018 cz.III
Dawno to było i dobrze ze byłam młoda. Takie historie sie zdarzały i wbrew pozorom nie były wcale rzadkie w moich czasach... Pewnie w dzisiejszych czasach pijanego chirurga na służbie od razu wsadzono by za kratki. Zreszt z czasem to i tak Dziekuje Bogu ze mi te jajniki odratowali albo ze udało im sie mnie odratować bo przecież mogłam umrzeć.
|
|
|
|
#3383 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziewczyny do jakiego rozmiaru aktualnie kupujecie? Ja mam największe 68 i mam nadzieję, że to mi wystarczy na najbliższe 6 miesięcy.. Cytat:
![]() Cytat:
A kupujecie jakieś sweterki/kaftaniki? Ja się zastanawiam, ale myślę sobie, że to będzie się i tak wiecznie podwijać, więc lepszą opcją są pajacyki albo bodziak z długim rękawem+ spodnie. Kurka ciężko przewidzieć jakie będzie lato, jaka pogoda... A jakoś bronię się od zakupów niepotrzebnych...
|
|
#3384 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kiedy masz wizytę i lekarza? Kup sobie żelazo, ja borę ascofer na początku 3xdziennie najlepiej popisać sokiem z wit. C albo woda z cytryną☺będzie dobrze Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3385 |
|
Zakorzenienie
|
Hejho. Ja znowu z doskoku:/
Też mi już hemoglobina spadła z 12,6 na 11,9 ale na razie mam brać jak dotychczas sam Femibion. Ja mam pewnie dużo ubrań po synku, których jeszcze nie przejrzałam, ale jeśli kupuję coś to max do rozmiaru 74. Body z długim/krótkim rękawem można kupować na zapas bo to się zawsze przyda, cały rok. Bluzeczki i sweterki na pewno jakieś kupię choćby po to żeby małą stroić do gosci itp pamiętam, że synek z maja był ubierany latem raczej w body z długim rekawem, a od jesieni(4 miesiące) już prawie zawsze w body z krótkim rękawem i cienką bluzkę, bo w domu było chłodno.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3386 |
|
Wtajemniczenie
|
Kropka ja mam po kilka rampersow na 56-62 to tak zamiennie za body po prostu
nie kupuję kaftanikow, kupiłam dwie bluzy jedna grubsza druga cieńsza na wieczór chlodniejszy. No i bodziakow wiadomo krótki więcej na 56 na 62 już z długim więcej bo to już będzie wrzesień pewnie. Trochę pajacyków mam i spodenek dresowych i jakieś krótkie dwie pary ![]() Kupuję na razie w sumie do 62 chyba że coś się gdzieś trafia większe, a no i mam kilka body na 68 z F&F co na wyprzedażach kupiłam, o reszcie będę myśleć potem na bieżąco ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3387 |
|
Wtajemniczenie
|
Upolowałam dzisiaj w tkmaxx ręczniczek z kapturkiem, biało-szary za 35zł
a to jest sukces ![]() i tak się dzisiaj nachodziłam, że ledwo leżę nawet nie tak dużo po sklepach, ale wcześniej na kawie z koleżanką siedziałam na twardym stołku 3h i teraz cierpię
|
|
|
|
#3388 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3389 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale żelazo mi spadło jak i Wam niektórym, mam tylko 10,7 i dostałam receptę Sorbifer, też mam brać z sokiem pomarańczowym. Cytat:
Cytat:
Cytat:
pewnie dlatego kopniaki czuję tak nisko. Cytat:
Cytat:
![]() Teściowa kupiła bilet na jutro rano! ![]() Ja jutro jadę na aukcję obrazów do liceum mojej zdolnej siostrzenicy, a rano do pracy zawiozę zwolnienie, ciekawe czy spotkam szefową
|
||||||
|
|
|
#3390 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Z tego co kojarzę to Twoja gin. jest bardzo solidna, więc na pewno dobrze Cię pokieruje ![]() Cytat:
A na przyszłość to pamiętaj, że zawsze chcemy byś się chwaliła! Cytat:
Co do wapnia, to ja się dziś pytałam, czy można suplementować, jak nie przepadam za produktami mlecznymi i powiedział, żeby sobie kupić calcium i spokojnie przyjmować Niestety uczucie bezsilności, zawroty głowy, osłabienie to nie tylko wynik słabszej morfologii, ale też całej pracy naszego organizmu, jaką musimy wykonać nosząc pod sercem dzieciątka Ja ostatnio nie mogę wysiedzieć w miejscach publicznych - w poczekalni, kościele, autobusie - od razu mi duszno i słabo Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Pogrubionego - zazdraszczam ![]() Ja też dziś byłam na wizycie kontrolnej i gin. powitał mnie słowami "nie wiem, czy ma Pani świadomość, co Pani zrobiła po ostatniej wizycie w mojej głowie... Cały czas o Pani myślałem, czy wszystko w porządku z Pani szyjką" Zaczęłam się śmiać i mu powiedziałam, że akurat ja jakoś od ostatniej wizyty trochę wyluzowałam ![]() Generalnie szyjka póki co bez zmian - najniższy pomiar 28 mm, największy 36mm, ale twarda jak kamień i zamknięta. Mam sporo odpoczywać, ale nie ma nakazu leżenia |
||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:40.

.
A wiesz jaka była przyczyna, że się nie udawało? Jak nie chcesz o tym tutaj pisać, to rozumiem, nie ma problemu. 

A przed ciążą miałaś jakieś problemy z pęcherzem, tak przewlekle?
?

️.

pamiętam, że synek z maja był ubierany latem raczej w body z długim rekawem, a od jesieni(4 miesiące) już prawie zawsze w body z krótkim rękawem i cienką bluzkę, bo w domu było chłodno.
popołudniu widzę się z koleżanką, która jeszcze nic o ciąży nie wie
. Ale jak ja Wam mówiłam ze od początku miałam przeczucie ma chłopca to u mnie te wszystkie mity autentycznie sie sprawdziły