|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#871 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Która z Was jeździ konno?
Cytat:
wiem co czujesz !!! ja jade do mojej kumpeli co ma konie powiedziala ze moge u niej jezdzic ona ma trudnego konia ![]() juz nie moge sie doczekac ale bedzie ciezko ale kocham konie wiec wieszjak wroce do domu bo jestem teraz u tż-ta to napisze ci cwiczenia ale dobre jest wchodzenie po schodach i skakanka !!!
|
|
|
|
#872 |
|
Zakorzenienie
|
No ale to chyba nie Twoja wina? Przeiez konai nie trzeba mocno ścisnąć?
|
|
|
|
|
#873 |
|
Zakorzenienie
|
a ja wczoraj wróciłam i już tęsknię za moimi koniskami
![]() jak znajde chwile to Wam zdjęcia pokaze bo mam duzo
|
|
#874 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatni raz 19 czerwca w czerwcu jezdzilam 5 razy a w lipcu na razie w ogole
|
|
|
|
#875 |
|
Zakorzenienie
|
mi tylko humor odebrało to, że mój ukochany koniś został sprzedany
|
|
#876 |
|
Zakorzenienie
|
o jejku wspolczuje
wiem co musisz czuc
|
|
|
#877 |
|
Raczkowanie
|
jak dla mnie ceny w niektórych stajniach są w ogole nieadekwatne do poziomu w jakim tam ucza jezdzic
w dwóch podrzednych stajniach u mnie w miescie,rekreacja bardzo marna, płaci się bodajrze 30 czy 35/h (godz. z zegarkiem w reku). W gosp.agro, bez instruktora z tego co wiem, chyba 40/h. Ja u siebie w klubie kupuje zazwyczaj karnet za 300 ale w tym mam jazde z trenerem, w praktyce zazwyczaj wychodzi ze trwa ona ok. 1,5 h bo godzine trwa własciwy trening a nie razem z rozgrzewką i rozstępowaniem. A jazda to skoki lub ujeżdzenie (jeżdze na koniu rekreacyjnym ale w miare pracy z nim dajemy rade juz soczyc 110-120,mimo ze jest bardzo przecietny, oraz jeździc podstawowe czworoboki). Podoba mi sie tez to że stania w której jezdze jest dosyć 'aktywna'.organizują zawody - ujezdzenie(własnie w przyszły weekend są,3 dniowe) i skoki, egzaminy na odznaki, co kilka miesięcy konsultacje ze znaną trenerką i sędziną ujeżdżenia(własnie dzisiaj miałam a nawet jesli nie ma sie kasy na trening to zawsze można popatrzec na ludzi którzy sie u Niej konsultują (często nawet jeżdżący klasy CC-CS w ujezdzeniu) i wyciągać wnioski),zawody amatorskie,zawody w woltyżerce,przeróżne kursy,próby dzielnosci itp.A teraz ide odpoczywac bo jestem nieziemsko zmeczona
|
|
|
|
|
#878 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Hmmm no wiesz, wlasciciele pensjonatu tez musza miec jakis zysk z tego ze trzymaja ludziom konie - jakby nie patrzec to jest interes. U mnei w okolicy jest to koszt ok 500-900 zl miesziecznie (utrzymanie konia, w zaleznosci od standartow - myjka zewnetrzna/wewnetrzna, hala, padoki, trener na miejscu itd itp). Ja na szczescie mam dobry uklad i wychodze na zero Tzn nie place za konie ktore jezdze-robią to ich wlasciciele.
|
|
|
|
|
|
#879 |
|
Raczkowanie
|
Strippi mam nadzieję, że uda Ci się usiąść na koniu jeszcze w tym miesiącu.
Zagalopowałam dziś. Łydka, siad i jedziemy. Jestem taka zadowolona, że nie wiem co. Zrobiłam kilka okrążeń i było ok. Tylko kiedy było leciutko z górki wypadałam z rytmu, ale i tak jestem z siebie dumna. Jeździłam dziś na tym samym koniu co w zeszłym tygodniu, dziś też kilka razy przyspieszał tak, że miałam wrażenie, że zaraz będzie galopować, ale go zwalniałam. Dodatkowym plusem było to, że dziś jeździła moja ciocia na lonży. Instruktora mówiła, że urodziła się w siodle. I muszę przyznać, że dość szybko złapała rytm w kłusie, niektórzy się telepią po siodle, i trochę czasu mija jak usiądą dobrze. Z okazji wizyty cioci w stajni wzięłam aparat. Niestety fotograf nie robił zoomów i ciocia na wszystkich zdjęciach jest maleńka, bo jeździła na drugim końcu maneżu. Ale ja mam krótkie nóżki na tych zdjęciach. >.<
|
|
|
|
|
#880 |
|
Zakorzenienie
|
mam dla Was 3 zdjątka na dobry początek
![]() edit: nie wiem czemu na ostatnim tak jakość padła
|
|
#881 |
|
Raczkowanie
|
Pierwsze zdjęcie jest wspaniałe, piękne kolory. Szkoda, że koń ma kantar.
|
|
|
|
|
#882 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
az sie rozmarzylam... ja nie przestaje myslec o koniach przez 24 godz ;/ eh dzis kupilam sobie kolejny numer swiata koni z plyta dvd byl no i mam nowa gre dla dzieci i mlodziezy hehehehhe mustang z zielonej doliny :d moge sobie chociaz na komputerze pograc mam tez starsza gre racing horse tycoon - wkrecilam sie w nia :d Cytat:
przepiekne
|
|
|
|
#883 |
|
Zakorzenienie
|
Marwari śliczne
|
|
|
|
|
#884 |
|
Raczkowanie
|
śliczne fotki dziewuszki
![]() udzielacie się na jakiś końskich forach?? jesli tak to na jakich?? |
|
|
|
|
#885 |
|
Raczkowanie
|
zmieniłam swój login z hooligirl1
|
|
|
|
|
#886 |
|
Zakorzenienie
|
Ja z chęcią czytam Voltę.
Wróciłam wczoraj z urlopu, na którym miałam trzy jazdy. Ale może zacznę od początku. Uczę się jeździc konno już od ponad 8 lat. Z większymi przerwami, które wynosiły nawet po 2-3 lata. Uczyłam się w stajni pod Żywczem - "Mustang" w Łodygowicach, potem Jaroszówka - przy stadninie, Jaroszówka - "U babuni". Będąc na urlopie wsiadłam po ponad 3 letniej przerwie. Wykupiłam lonżę, ale po 10 minutach instruktorka stwierdziła, że nie ma mnie czego uczyc na lonzy i moje braki wynikają z niejeżdżenia. Zdziwiłam się bardzo, bo nawet cwiczebny wychodził mi nad wyraz dobrze. W ogóle miałam wtedy jakiś dobry dzień, a może klaczka na której jeździłam miała taki miękki kłus. Nie wybijała wcale. Następna jazda już bez lonży w zastępie. Zagalopowac się bałam, ale sama jazda sprawiała mi wielką frajdę. ![]() A teraz coś o instruktorce. Cudowna kobieta W średnim wieku, mająca podejście zarówno do dzieci, jak i do starszych. Większośc jej uczniów wraca do niej co roku. Jazda u niej to typowy trening, żadne "obijanie tyłka". Na jeździe w zastępie robiliśmy przeróżne cwiczenia: cwiczebny bez strzemion, anglezowanie bez strzemion, drążki w kłusie, nauka półsiadu, dosiad arabski - to wszystko miałam na półgodzinnej jeździe. Szkoda że ta stajnia jest na Mazurach, a ja mieszkam w dolnośląskim. Jeżeli będziecie sie wybierac w okolice Giżycka to napiszcie pw - podam adres tej stajni. |
|
|
|
|
#887 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#888 |
|
Raczkowanie
|
ja mam jazdę jutro i trochę się stresuję po ostatniej porażce. czeka mnie pewnie kłus anglezowany na innym koniu i nauka półsiadu. oby było jak najlepiej.
|
|
|
|
|
#889 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jestem z Lubina mam nadzieje ze w tym miesiacu pojezdze powodzenia 3mam kciuki
|
|
|
|
#890 |
|
Raczkowanie
|
dzieki Strippi
napiszę jak było, ale dopiero wieczorkiem bo z samego rana jade i późno wróce. wreszcie znalazłam czas na to by raz w tyg cały dzień spedzać z konisiami. a Ty Strippi na pewno jush niedługo pojeździsz
|
|
|
|
|
#891 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ci zazdroszcze no mam nadzieje ze juz niedlugo pojezdze ![]() do jutra
|
|
|
|
#892 |
|
Zakorzenienie
|
"U babuni" - fajnie - instruktorka w porządku (Gosia), duży maneż, wyjazdy w teren (nie byłam), konie spokojne.
Przy stadninie - jeździłam dobrych kilka lat temu. Stadnina to było moje marzenie od dziecka. I na marzeniach się skończyło. Jazdy wówczas prowadziła na początku instruktorka, a potem dzieciaki z pobliskiego THK, które umiały niewiele więciej niż ja. (Oczywiście żadne uprawnień instruktorskich nie miało). Pamiętam jak dziewczyna uczyła mnie jak wygląda zebranie konia: że trzeba ciągnąc za pysk, żeby odpuścił w szyi i się wygiął. A przecież to wcale tak nie wygląda. Najpierw trzeba miec dobry dosiad, miec stabilna rękę i łydkę, umiec wykorzystac łydkę do dawania koniowi impulsu, żeby szedł bardziej od zadu i dopiero "zabrac się" do zbierania konia. Plus to konie - pełnej krwi angielskiej , chodzące w sporcie; kolejny to tereny: duże łąki, wyjazdy w pobliskie lasy. Minusy - ludzie (a w sumie dzieciaki), zawistni, wiecznie siedzący na ogrodzeniach wyśmiewający każde niepowodzenie, zły dosiad, nieradzenie sobie z koniem. Chcę pojechac w najbliższym czasie pojechac do "Babuni", i troszkę dalej jest jeszcze jedno gospodarstwo agroturystyczne ( tam gdzie są strusie) i zobaczyc jak tam jest. |
|
|
|
|
#893 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a konie nie sa trudne? bo na jednym jak jezdzilam to nie reagowal na dawanie lydki...i szedl tylko jak sie go mocno trzymalo lydkami...z innymi konmi nie mialam takiego problemu...
|
|
|
|
#894 |
|
Zakorzenienie
|
to zdjęcia mnie rozwala normalnie
roczna klaczka Pahajo
|
|
#895 |
|
Zakorzenienie
|
haha czad :d super fotka
|
|
|
#896 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://free.of.pl/u/ubabuni/ Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-07-16 o 08:52 |
|
|
|
|
|
#897 |
|
Zakorzenienie
|
piękna
![]() Widze że większość z nas narzeka na dziewczyny wyśmiewające się z każdego naszego ruchu Wkurza mnie to.. czasem mam ochotę zejść z konia i je ochrzanić |
|
|
|
|
#898 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zwlaszcza ze to sa jakies gowniary ;/
|
|
|
|
#899 |
|
Zakorzenienie
|
Strippi wybierasz się może w ten weekend na zawody do Jaroszówki? Co roku jest loteria fantowa, na której można wygrac konia pełnej krwi.
A mnie korci, żeby się przejechac do Krzeczyna. Bardzo mnie ciekawi ten gościu. |
|
|
|
|
#900 |
|
Raczkowanie
|
Strippi, ja juz po jezdzie. dzis podjelam trudną decyzje i zrezygnowalam z jazdy konnej calkowicie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:52.

poza tym jest dość trudnym koniem i nie chcial sie sluchac. aż sie poplakalam. doradzcie mi dziewczyny jakies cwiczenia, ktore wzmocnia moje nogi, biodra itp bo jestem zalamana 

w dwóch podrzednych stajniach u mnie w miescie,rekreacja bardzo marna, płaci się bodajrze 30 czy 35/h (godz. z zegarkiem w reku). W gosp.agro, bez instruktora z tego co wiem, chyba 40/h. Ja u siebie w klubie kupuje zazwyczaj karnet za 300 ale w tym mam jazde z trenerem, w praktyce zazwyczaj wychodzi ze trwa ona ok. 1,5 h bo godzine trwa własciwy trening a nie razem z rozgrzewką i rozstępowaniem. A jazda to skoki lub ujeżdzenie (jeżdze na koniu rekreacyjnym ale w miare pracy z nim dajemy rade juz soczyc 110-120,mimo ze jest bardzo przecietny, oraz jeździc podstawowe czworoboki). Podoba mi sie tez to że stania w której jezdze jest dosyć 'aktywna'.organizują zawody - ujezdzenie(własnie w przyszły weekend są,3 dniowe) i skoki, egzaminy na odznaki, co kilka miesięcy konsultacje ze znaną trenerką i sędziną ujeżdżenia(własnie dzisiaj miałam
a nawet jesli nie ma sie kasy na trening to zawsze można popatrzec na ludzi którzy sie u Niej konsultują (często nawet jeżdżący klasy CC-CS w ujezdzeniu) i wyciągać wnioski),zawody amatorskie,zawody w woltyżerce,przeróżne kursy,próby dzielnosci itp.

Tzn nie place za konie ktore jezdze-robią to ich wlasciciele.