|
|
#181 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieciaki
Cytat:
Ja sie juz doczekac nie moge ,a tu dopiero 3 miesiac sie zaczal bede ropieszczac jak sie patrzy a co
|
|
|
#182 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Po prostu nie zauważyłam, żeby tak "lansowano" późne macierzyństwo (choć przyznaję się, ze akurat w tym temacie mogę nie byc na bieżąco ) stąd moje zdanie dotyczące mody. Myślę, ze duzy odsetek kobiet rodzi teraz dzieci w wieku 27-30,33 lat (a nie jak chociażby dwadzieścia pare lat temu-w wieku 20 i trochę powyżej), bo zmieniło się podejście i myślenie o macierzyństwie i granica wieku sie wydłuża (zreszta ma na to wpływ także postęp m.in. w medycynie itp.no ale to "oczywista oczywistość ). Zresztą kierowanie się modą w przypadku zakładania rodziny?dla mnie dziwne, ale cóż, pewnie i tak się zdarzaA świadome macierzynstwo to dostrzeganie plusów i minusów oczywiście ![]() Uff się rozpisałam
|
|
|
|
|
|
#183 |
|
BAN stały
|
no proszę. a jakby tego było mało ;-), to jeszcze dołożyli na onecie artykuł o facetach i ich spermie po 40tce...
|
|
|
|
|
#184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mozna byc szczerym, ale nie trzeba "kopac" w kolo ludzi bo niby po co ?
|
|
|
#186 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
I nigdzie nie napisłam, ze należy wszytskich chwalić i głaskać. Ja nie rozumiem, "zatrzymanie dla siebie" pewnych rzeczy juz jest słodzeniem? Zwyczajnie pewnych rzeczy nie trzeba mówic, bo to niczemu nie służy, a może komus sprawic przykrość. I po co? Niczego to własciwie nie wnosi. Cytat:
>
|
|
|
#187 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W Hollywood jest teraz boom na późne macierzyństwo, gwiazdy to szybko podłapały i nie przejmują się konsekwencjami (nie wszystkie oczywiście).
|
|
|
#188 |
|
BAN stały
|
tak w ogóle, to wszyscy
nie chcą, a tymczasem, problemy ma 1 na 7 kobiet. Sporo.
|
|
|
|
|
#189 |
|
Zakorzenienie
|
Mam wrażenie, że część osób ,,przy nadziei"
, zupełnie niepotrzebnie odebrała wypowiedź bess, jako osobisty przytyk i obrazę Przecież bess nie atakowała nikogo, wyraziła jedynie własne zdanie, a do tego ma prawo
|
|
|
|
|
#190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i powiem jedno ladna masz stopke i super cytat wlasnie tak jak w Twoim podpisie , kazdemu zycze zeby sie tym kierowal w zyciu
|
|
|
#191 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kolejny dobry uczynek dzisiejszego dnia. Tak. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Poza tym..skoro nie mamy generalizować. w pkt 6 napisałam, że każdy mężczyzna zdradza. tak, tak właśnie napisałam. większość was, a nawet każdy, napisał, że nie każdy. to dlaczego każdy uważa, że miałam na myśli KAŻDĄ kobietę w ciąży, że jest wielorybem?! HA! trzebabyło powiedzieć, że się nie generalizuje, i że jesteś wyjątkiem
|
|
|
|
#192 |
|
Konto usunięte
|
Się narobiło...
Moim skromnym zdaniem autorce wątku bardzo, ale to bardzo chciało się z kimś pokłócić no i udało się - rozpętała burzę w szklance wody.
|
|
|
|
|
#193 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;8232206]Się narobiło...
Moim skromnym zdaniem autorce wątku bardzo, ale to bardzo chciało się z kimś pokłócić no i udało się - rozpętała burzę w szklance wody. [/QUOTE]tak, to było moje założenie dnia. już wracając wczoraj do domu, a nie, nawet wychodząc z domu, układałam w głowie tekst, wyszukując słów, które obraziłyby najwięcej czytających. rozgryzłaś mnie.
|
|
|
#194 |
|
Konto usunięte
|
I dobrze się z tym czujesz?
|
|
|
|
|
#195 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;8232312]I dobrze się z tym czujesz?[/QUOTE]
całkowicie zwyczajnie. idę biegać. miłego
|
|
|
#196 | |
|
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
Ergo: oni są głupi (oni - nieokreśleni) - 0 pkt karnych. ty jesteś głupia (adresatka określona) - 1 pkt karny za atak na innego usera Mam nadzieję, że wyraziłem się dość jasno. |
|
|
|
|
|
#197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wystarczajaco jasno. Dziekuje
|
|
|
|
|
|
#198 |
|
Konto usunięte
|
Może nie powiedziałaś komuś wprost, że jest głupi, ale coś w ten deseń - to był tylko przykład.
|
|
|
|
|
#199 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() i tak jak wcześniej pisałam, nie wydaje mi się, że ten boom na późne macierzyństwo (czy to w Hollywood, czy w jakims innym mieście) był podyktowany moda, tylko raczej takimi a nie innymi czasami-dostepnością antykoncepcji, wiekszą świadomością społeczeństwa, robieniem kareiry itd. długo by wymieniać. Byc może niektóre osoby są ślepo wpatrzone w gwiazdy z Hollywood, ale nie sądze, aby większość z kobiet rodzących ok 30 roku życia robiła tak, bo taka np. J. Lo jest dojrzałą matką to w sumie tyle w tym temacie, bo znowu się jakiś OT robi
|
|
|
|
|
|
#200 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W Internecie, szkołach, przedszkolach, na ulicach... Nie wiem, czym to jest podyktowane, ale wydaje mi się że z roku na rok późne macierzyństwo jest coraz bardziej popularne.Grrrr, nienawidzę forów, nigdy nie umiem swoich myśli jasno przekazać
|
|
|
#201 |
|
Zakorzenienie
|
Ech, piszecie o późnym macierzyństwie i, że jest to wynikiem "mody". Ciekawe, jaka jest alternatywa dla współczesnej kobiety, która chce z życia coś więcej niż "od pierwszego do pierwszego"?
Studia kończy się w wieku ok. 24 lat, zanim się znajdzie pracę, awansuje, zacznie poważnie zarabiać, ugruntuje swoją pozycję na rynku, wybuduje dom/kupi i wyposaży mieszkanie i spełni kilka marzeń mija sporo czasu. To dotyczy moich najbliższych osób, "nagle" na liczniku wybija np 34, i co wtedy? Znam kilka kobiet, które zaliczyć można do "rekinów biznesu", które świetnie dzielą czas pomiędzy dzieci a karierę (jedna w wieku 30 lat właśnie urodziła czwarte dziecko...), ale jest ich garstka. Większość matek, które znam, rodziły przed 25 r.ż, najczęściej około 20 r.ż. - są na utrzymaniu męża, rodziców i żyją właśnie "do pierwszego" i nie myślą o robieniu karier, wakacjach na Kubie i lekcjach tańca brzucha (ja myślę...). Takie życie pt "jakoś to będzie, jakoś się ułoży". Druga grupa kobiet, to właśnie te "dojrzałe", które coś już zdobyły, ale czasu na dziecko nie było... i rozsądek podpowiadał, że to jeszcze za wcześnie. Jak znaleźć jakiś złoty środek?
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
|
|
|
#202 |
|
BAN stały
|
jest ''reprezentatywną'' na tyle, by potem samemu utwierdzać się w przekonaniu, że zostawienie macierzyństwa na później to będzie miód cud i orzeszki. Te kobiety (celebrytki
) robiły kariery, potem dopadła je szara rzeczywistość, więc zawalczyły, gdy musiały (Kidman to chyba od lat starała się o dziecko, nie wiem) i urodziły w wieku lat 40, mniej, więcej, i ok, chodzi tylko o to, że tysiące innych żyjąc dniem dzisiejszym, nie myślą o tym, że nie tak hop. Gdy w głowie kołacze się, że przecież jakaś Roberts czy Madonna rodziły, gdy dojrzały, udało się. ![]() Po prostu źle, że gdy media pełne są doniesień typu: Brodzikowa urodziła (ostatnio jest chyba jakiś mały boom), jednocześnie dość rzadko poruszane jest to, że biologia bywa bezlitosna. Choć, ostatnio, widzę, trochę częściej, najpierw było na onecie o kobietach, dziś o tatusiach.
|
|
|
|
|
#204 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiem, czy przecietna Kowalska mysli, że jak takiej np. Madonnie czy tam komu innemu znanemu się udało, to jej tez. Chyba zdaje sobie sprawę, że nie ma chociazby takich zasobów finansowych (wiadomo, że in vitro sporo kosztuje,). Ale w sumie nie wiem, nie siedzę w głowie przecietnej Kowalskiej. Mogę mówić tylko za siebie-ja np. zdaję sobie sprawę, ze jeszcze parę lat i byc może też będę miała problemy z zajściem w ciążę (o ile w ogóle się na to z moim partnerem zdecydujemy), i zdjaę sobie sprawę z ograniczeń fizycznych przybywających z wiekiem itp. PS. mam ten sam problem
|
|
|
|
|
|
#205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście, zależy jakie ma kto priorytety, jakie potrzeby, nie każdy chce być dyrektorem, menadżerem wysokiego stopnia z mba na koncie i zarabiać kilkanaście tysięcy Chodzi mi o to, że obserwuję dwie grupy kobiet: albo mają 30pare lat na karku i zero dzieci, albo urodziły młodo i potem nie odnalazły się na rynku pracy bądź też pracują za śmieszne pieniądze. Bardzo mało jest przykładów na pogodzenie kariery (takiej przez duże K) z macierzyństwem - przynajmniej ja nie widzę tego w swoim otoczeniu. Jeśli macie inne doświadczenia i "da się" to ja bardzo się cieszę i chętnie wezmę przykład.
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
|
|
|
|
#206 |
|
Zadomowienie
|
Nie da sie ciagnac tylu srok za ogon. W efekcie ani kariery nie zrobisz ani dziecka dobrze nie wychowasz. Mowiac kariera mam na mysli prace inna niz na srednim szczeblu malej firmy a wychowanie bez udzialu tesciowej, matki i opiekunki.
|
|
#207 |
|
Zakorzenienie
|
Niby tak, ale jak kilka lat temu było spore bezrobocie to przy grupowych zwolnieniach w pierwszej kolejności leciały kobiety na macierzyńskim, tzn. wracały do pracy i w pierwszy dzień dostawały wypowiedzenie. Tak więc wiele kobiet ze strachu, że nie będą miały za co żyć odkładały decyzje o dziecku.
|
|
#208 |
|
Przyczajenie
|
Hmmm...
Całkiem niedawno mówiłam, że na pewno nie będę miała dzieci. Uważałam, że dzieci to jedynie problem, balast, który przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu. Ostatnio troszkę zmieniłam zdanie. Doszłam do wniosku, że mogłabym mieć dzieci. Może tylko jedno, może dwoje. Ale pod wieloma warunkami. Przede wszystkim muszę mieć pieniądze. Na opiekunkę dla dziecka (dobrą i zaufaną, ponieważ nie wyobrażam sobie zrezygnowania z pracy, życia towarzyskiego, dbania o siebie), na dobre szkoły dla niego, na zajęcia dodatkowe i na wszystko, czego zapragnie. Poza tym muszę być gotowa na dziecko, świadoma tego, że nawet jeśli nie będę mogła liczyć na faceta, to sama dam radę je wychować na dobrego człowieka. A jeśli chodzi o ciążę, to póki co,myślę, że miałabym depresję. Mam problemy z akceptacją własnego ciała, w grę wchodzą zaburzenia odżywiania. Potrafię się rozpłakać na widok jednego dodatkowego kilograma. Przerażają mnie rozstępy, obwisła skóra i tego typu sprawy. Na szczęście mam jeszcze trochę czasu. Mam nadzieję, że około 10 lat
|
|
|
|
|
#209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#210 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
.Pracuje w szkole specjalnej i znam rodziców uczniów.... Ja urodziłam Marysię, jak miałam39 lat, jest zdrowa, Bogu dzięki!!! A seks podczas ciąży byłam bardziej za niż wczesniej....
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:38.

Własnie mam u siebie moje siostrzenice i bardzo mi się to podoba 

) stąd moje zdanie dotyczące mody. Myślę, ze duzy odsetek kobiet rodzi teraz dzieci w wieku 27-30,33 lat (a nie jak chociażby dwadzieścia pare lat temu-w wieku 20 i trochę powyżej), bo zmieniło się podejście i myślenie o macierzyństwie i granica wieku sie wydłuża (zreszta ma na to wpływ także postęp m.in. w medycynie itp.no ale to "oczywista oczywistość
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Przecież bess nie atakowała nikogo, wyraziła jedynie własne zdanie, a do tego ma prawo
Bo ja sie poczulam obzydliwie

.