|
|
#4351 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.III
Dzisiaj to ja nie dam rady Was pocytować i odpowiedzieć wyczerpująco, ale poleciałyście!
Blanka, to na pewno o mnie chodzilo z wizytą na 10.04. Gosia, fantastycznie, że na Usg wszystko dobrze! Moja mała miala w 22t5d 542 g, więc nie sądzę, żeby wielkość Twojego była wyjątkowa i ponadprzeciętna. Nie wiem, co ten lekarz ![]() Pola, szkoda, że Twoja mama tak podchodzi. Nasze mamy czasem za bardzo by chciały, żebyśmy swoje decyzje podejmowały tak, jak one to kiedyś zrobiły. Często też myślą, że są, hmm, mądrzejsze przez to, że pewne zdarzenia w życiu już przeszły. Ale to nie znaczy, że my nie mamy swojego rozsądku i nie możemy postępować według wlasnego uznania. Tym bardziej, że Ty masz z czym porównywać drugą ciążę. Nie stresuj się. Nie ma czym ![]() U mnie akurat jest tak, że wolałabym słuchać tych mamy humorów i się z nią spierać, bo znaczyłoby to, że jest dalej ze mną. Ech. Zaintrygowałyście mnie tymi opiniami o Zabrzu. Ostatnio - na początku marca - znajoma rodziła z kolei w Rudzie, więc będę miała bardzo świeże info o tym oddziale, ale na razie chcę jej jeszcze dać spokój. A czy któraś z Zagłębianek rozważa szpital w DG? Leżałam tu pare dni na patologii i było ok, poza łazienkami na korytarzu, a położne były super co do jednej. Folinka, jeszcze mi sie przypomniało, że pytałaś o przekłady Władcy Pierścieni - nie wiem, który to tłumacz, ale unikaj tego, gdzie jest Bagosz, a nie Baggins albo Łazik zamiast Obieżyświat ![]() Ja wczoraj fatalnie się czułam, miałam takie kłujące bóle, prawdopodobnie rozciąganie macicy. Pisnęłam słowo teściowej, a ona zrobiła akcję i wielką panikę, kazała jechać do szpitala, bo jak mnie jeszcze boli w krzyżach, to może być przedwczesny poród! Ona dwóch chłopaków urodziła, ona wie! Próbowała zarazić mnie tą histerią, chociaż dzień wcześniej byłam na wizycie, co próbowałam jej wytłumaczyć. Czasem mam ochotę rzucić telefonem, jak z nią gadam ![]() Dzisiaj już w miarę ok, ale z 4-5 razy twardniał mi brzuch. Dziwne uczucie, chyba pierwszy raz tak dokładnie to odczułam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4352 | ||
|
Zakorzenienie
|
W ogóle sierpień jest piękny
... wyjątkowo lubię maj i sierpień A skoro 1 sierpnia rodzą się tak dzielne i silne osoby to mogę doczekać do terminu ;-)Cytat:
Cytat:
...Też myślę, że może jakby miał z 800 g dziś to by mógł mi tak palnąć, ale 558... No nic, już się tym nie przejmuję ;-). Ja Wam powiem, że z kolei moja Mama ma odwrotne podejście: jak coś mnie boli, strzyka, niepokoi to ona zawsze ma wyjaśnienie, bo ciąża/bo rośniesz/bo taka dziś pogoda i każe mi wyluzować .
|
|
#4353 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() właśnie pochłonęłam białą czekoladę i mam koncert w brzuchu |
|
|
|
|
#4354 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny ja to juz chyba nic nie bede jadła, bo tak czytam o wadze.Waszych dzieciaczkow, to moja z wagą 600gr w 22+1 rzeczywiście triche poszalala
i jeszcze te moje 4 kg w miesiąc, masakra a ja wcale nie czuje żebym tak duzo przytyla, wcale nie zrobilam sie jakaś grubsza w tyłku czy biodrach, wstawialam fote brzucha ma fb to same widzialyscie... a jednak jakoś przeżywam te głupie liczby tak wewnetrznie... ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4355 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4356 |
|
Zakorzenienie
|
Regular właśnie wiem,że mama jest,to.fajnie,że ją jeszcze mam,ale te relacje są trudne.Nie czuję takiego wsparcia,te komentarze,rady są dobijajace,to nie pierwsze raz.
Zua daj spokój z waga,ja jakoś teraz strasznie tyje,ale i.jem sporo,teraz wsunelam 1,5 kanapki.Od zeszłego tyg mam conajmniej 0,5kg do przodu. Dziewczyny,dotarlam.do notatek,że w 30tyg syn ważył mieszy 1600 a 1900.Taki zakres podal mi wtedy gin. Edytowane przez pola25 Czas edycji: 2018-03-29 o 22:52 |
|
|
|
#4357 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale grzecznym i bardzo samodzielnym dzieckiem byłam tak na pocieszenie
|
|
|
|
|
#4358 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U Ciebie będzie tak samo później szybko z nas to zejdzie
|
|
|
|
|
#4359 |
|
Zakorzenienie
|
Ja za to jestem w szoku, bo od ostatniej wizyty do tej poniedziałkowej przybyło mi tylko 400g w 3tyg.
A ja w domu mam wagę zepsuta i panikowalam niepotrzebnie haha 😂 Ale oczywiście nadal mam +8kg od początku ciąży także ten no... Cudownie nie jest.. Zobaczymy jak będzie na kolejnej wizycie, gdy stanę na wagę. Pisałam wam już, kiedyś jak moja gin tłumaczy przyrost wagi w ciąży i że te moje 8-9kg to jest w normie całkowicie.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4360 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
miła niespodzianka na wizycie U mnie w 2tyg 100g, ale w ostatnie 3tyg to już +1kg. Suma to +6kg od dnia testu, także mamy podobnie |
|
|
|
|
#4361 |
|
Zakorzenienie
|
A ja w 22+4 mam już 9 kg na plusie, a przecież karmię piersią i trzymam dość mocną dietę, więc nie jem potraw, które bym wciągała gdybym mogła
![]() Jakoś się tym nie załamuję, też nie widzę tych kg, czuję się dobrze a to chyba najważniejsze ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4362 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
odczuwam mocno ten nadmiar.. ale zejdzie nam wszystko Ja wieczorem poczułam co to twardnienie brzucha.. bardzo nieprzyjemne uczucie nie wiedziałam co się dzieje..Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4363 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry!
![]() Jakie plany na dzisiaj? ![]() Ja zrobię sernik, pójdę do spowiedzi i będę buszowac w internetach by ogarnąć cokolwiek z wyprawki ![]() Camelitos, pyttalas o dostawke na początku chcieliśmy to łóżeczko dostawne: http://allegro.pl/lozeczko-dostawne-...015656858.html ale jest za duże i myślimy nad tym: http://allegro.pl/lozeczko-dostawne-...874690502.html |
|
|
|
#4364 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dzięki za linki nad tym drugim się zastanawiam ale szukam jeszcze jakiejś alternatywy Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4365 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
W dodatku od początku ciąży mam +0 kg ![]() Cytat:
Też mnie to bardzo raziło. Ale te dziwne tłumaczenia imion mam tylko w "Bractwie Pierścienia", wydaniu z 1996 r. W kolejnych częściach tego samego tłumacza z 2001 r już jest normalnie.Jeśli chodzi o moją mamę i teściową to pod tym względem mam zupełny luz. Do niczego się nie wtrącają, nie komentują itd. Za to moja babcia jest zbulwersowana, że jestem na zwolnieniu. Uważa, że się obijam i że na pewno mnie za chwilę zwolnią Ale wiadomo, kiedy ona była w ciąży to czasy były zupełnie inne.
|
|||
|
|
|
#4366 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kochana rób co uważasz i nie przejmuj się co mówią inni, nieważne że to mama. Ty podejmujesz decyzje a nie inni. Moja mama też w kółko powtarza że ona w 9 m-cu chodziła 10km do pracy i gruz nosiła bo remont robili😅chciałabym to widzieć. Jeśli nawet to kiedyś było inne podejście, nikt nie zdawał sobie sprawy jakie mogą być konsekwencje. Nigdy nie zapomnę jak w wigilię rano zaczęłam krwawić i powiedziałam mamie że jedziemy zobaczyć do szpitala co się dzieje, jej reakcja że napewno wszystko dobrze i że za bardzo się przejmuję. Gdy w szpitalu okazało się że najlepiej jakbym została na kilka dni i zadzwoniłam do mamy, to ona na to ale jak to w wigilię? W święta Cię nie będzie? Bardzo przykro mi się wtedy zrobiło, bo to przecież chodziło o dzidzię i o mnie też, święta wtedy mogły dla mnie nie istnieć. Miałam siedzieć przy stole z grobową miną i strachem bo wszystko mogło się jeszcze nasilić? W szpitalu czułam się bezpieczniej. Ale wiem jakie mają podejście, będą się męczyć a do lekarza to już w ostateczności, o szpitalu nie mówiąc. Także głowa do góry, szkoda nerwów. Nie przetłumaczysz, nawet nie próbuj się usprawiedliwiać ☺ Sent from my SM-J500FN using Wizaz Forum mobile app
miłość przyjaźń zaufanie ... kocham Edytowane przez dorka24 Czas edycji: 2018-03-30 o 09:06 |
|
|
|
|
#4367 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Tempo tycia jest różne, niektóre mamy nabierają szybko masy w 1 i 2 trymestrze a potem zwalniają a inne dopiero na czas tego intensywnego wzrostu dziecka w 3 trymestrze dopiero rosną na wadze
|
|
#4368 | ||
|
Zadomowienie
|
Dzień Dobry!
Cytat:
pola25 też mam czasem wrażenie, że mama kompletnie nie rozumie tego, co ja do niej mówię. Nie wiem, czy to ja mówię w jakiś niezrozumiały sposób czy ona sobie tam po swojemu to przeinacza? Może to jest jakaś zemsta za to, że nie słuchaliśmy ich jak byliśmy dziećmi? MalaGosia Świetnie, że wszystko gra z Młodym! Co u Ciebie? Cytat:
), ale myślałam, że to raczej sama specyfika Tolkiena. Ostatnio właśnie zaczęły do mnie docierać opinie, że to w samym tłumaczeniu może być coś na rzeczy. Nie wiem... Jak jesteś zanurzona w angielskim na co dzień, to może nawet Władca w oryginale by Ci podszedł? Też mam kiedyś taki plan, ale to może na emeryturze |
||
|
|
|
#4369 |
|
Raczkowanie
|
Kochane proszę o interpretację wyników glukozy, takie niskie mi się wydają...
Na czczo 74 Po 1h 99 Po 2 h z tego co widziałam wasze wyniki były wyzsze ---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- Po 2 h 112
|
#4370 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale założę się że gdybym siedziała na L4 to byłyby takie same teksty jak te które tu piszecie Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4371 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
cukrzycy nie ma miałam podobne i lekarz był zadowolony witam w taki słoneczny dzień! poza chłodniejszymi Świętami przed nami prawie lato ![]() ![]() |
|
|
|
|
#4372 |
|
Raczkowanie
|
Nie przejmujcie się tak bardzo wagą dzieci wg usg, które tego przecież dokładnie nie zmierzy
Mojej kuzynce do końca mówiono, że dziecko będzie małe raczej koło 2,5- 3 kg a urodziła się i miała równo 4 moja na usg połówkowym w 19+4 miała 350 gr a w 24+5 już 850! i ja się nie przejmuje tym jakoś, lekarz mi powiedział, że jak tak będzie mała tyć to do porodu 4 kg jak nic, o ile po terminie nie urodzę, ale raczej tak śmiał się z tego, niż zaczął panikować, że coś jest nie tak najwyżej będę mieć rzeczywiście tego koksika, a co tam ja od początku ciąży przytyłam 4 kg, w tym ponad 2 przez ostatni miesiąc, bo wcześniej był zastój, nie miałam też apetytu, no a teraz niestety bym jadła i jadła, staram się ograniczać, ale ciężko![]() Moja mama też zawsze mówi, że panikuję jak się na coś skarżę, to też mnie czasem już wkurza, bo coś się naprawdę może dziać. Więc i nadmiar troski i takie olewanie to nic dobrego. A teściowej to nawet o żadnych zakupach nie wspominamy, bo to jest panikara, zaraz by zawału dostała, że to pecha przyniesie, bo się NIC w ciązy nie kupuje! No jasne, pójdę do szpitala nawet bez pieluszek, po wyjściu do domu kupimy
Edytowane przez Kathyyy91 Czas edycji: 2018-03-30 o 10:41 |
|
|
|
#4373 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję Emma!!!!
|
#4374 |
|
Zadomowienie
|
Witam się dziewczyny w piękny słoneczny dzień 😃
Właśnie jestem w drodze do rodziców. Wyjazd ten okupiony moimi łzami od kilku dni, chyba hormony robią swoje no i przez mojego Tż który mnie tak wkurza ostatnio że szok. Ale teraz już jest lepiej. Życzę wam kobietki miłego dnia 😘 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4375 |
|
Zakorzenienie
|
Ovejta żadnych planów,wyjątkowo nic nie robię na święta. Pogralismy w eurobiznes,aż mnie tyłek boli i zaraz wstawie sobie łososia.
Fioletowe wyniki dobry!!! Kathy moja też mówi,że panikuję i strasznie mnie to denerwuje. Emma u nas słonecznie! Camelitos masz rację,jakbyś była na l4 to by mówili ,że dlaczego nie pracujesz. Mnie moi teściowie pozytywnie zaskoczyli ,jak sie dowiedzieli ,że jestem na l4 (a nic nie wiedzieli o krwiaku i odklejajacej sie kosmowce,moi rodzice wiedzieli i komentowali aż się raz popłakałam) Odowska masz rację. Ale jesteśmy w ciąży,bardziej przewrażliwione,hormony szaleją ... Dorka zaskakujaca reakcja Twojej mamy. Bursztynku mój mnie też zaczyna mnie irytować,a było tak fajnie. Daleko masz rodziców?? Dobre rady dopiero się zaczną,jak urodzimy. Mi wmawiali,że pokarmu nie mam i żebym mm karmiła.A dziecko przybierało 400g w tydzień,był taki pulchniutki. Chyba najlepiej nie tłumaczyć się,nie udzielać informacji,jak dziecko śpi,co ile się budzi,jak długo je,co ile je itd Ja muszę sobie taką wymijającą odpowiedź przygotować,ale też taką ,aby przestali pytać
Edytowane przez pola25 Czas edycji: 2018-03-30 o 11:43 |
|
|
|
#4376 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny gratuluję coraz większych dzieciaczków
Życzę Wam zdrowych , radosnych, pogodnych Świąt i wiele łask bożych Blanka poproszę o wpisanie wizyty na 3.04. Pewnie mi w końcu zrobi usg I ciekawe czy mi da skierowanie na krzywą.Do usłyszenia po Świętach!
|
#4377 |
|
Rozeznanie
|
Witam sie
Chorubsko troche puszcza na szczescie ![]() Jak bede miec czas to Was nadrobie. Gratuluje wszystkim udanych wizyt ![]() Sent from my LG-M250 using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
#4378 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jestem przerazona. Dzisiaj bylam w sh, chcialam kupic jakas sukienke na święta, ale we wszystkim wygladalam jak wieloryb cycki mi urosly i sukienki nie chcą przechodzić, co za tragedia Cytat:
![]() Ja wlasnie witam sie z kawusia. U mnie pogoda taka sobie, niebo zachmurzone, a jutro jeszcze podobno orkan jakis nadejdzie, ech. Zmienilam troche menu Wielkanocne, i zamiast sernika robie leśny mech i takie zwykle ciasto bita smietana galaretka biszkopt, bo mój mazr takie uwielbia, więc zrobię mu tą przyjemność ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#4379 |
|
Wtajemniczenie
|
Wyszłam przed dom skorzystać ze słońca
![]() Sukienkę ubieram te samą co w zeszłym roku miałam na Wielkanoc, mieszczę się w nią, bo mimo, że jest mocno dopasowana to tak samo rozciągliwa ![]() Jak mierzyłam to poszła mi tylko w górę, była za kolano, a teraz jest przed ![]() Za pieczenie babek bierzemy się jutro
Edytowane przez emma90 Czas edycji: 2018-03-30 o 13:15 |
|
|
|
#4380 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Gosiu, gratulacje! Ubawiłam się myślą, że będziesz miała niespodziankę aż do porodu ![]() Cytat:
Polu, u mnie podobne zgrzyty niemalże na co dzień, na froncie ja-rodzina. I jak czytam wasze posty - jest to norma, że coś nam z rodziną teraz nie po drodze. Chyba za bardzo się jednak przejmujemy tym, co inni gadają. Mnie ostatnio dziadkowie zapytali z niejakim zdziwieniem, czy ja na tym zwolnieniu to do końca ciąży będę... Nie, kurde, w 9 tc wracam sobie popracować.... Cytat:
Monya, jestem całym sercem z tobą. Wiesz, jak czasem z moim tż-tem rozmawiam, to on ma odwagę przyznać, że trudno mu sobie wyobrazić, że noszę w brzuchu JEGO dziecko, ŻYWE dziecko, a nie jakiś fantasmagoryczny byt. I u mężczyzn tak się czasem zdarza, słyszałam o tym od znajomych. A po porodzie - wielka miłość. Może i twój się ogarnie i nagle z Piotrusia Pana przeistoczy się w prawdziwego faceta, który bierze odpowiedzialność za swoje czyny. A czy masz jakiś kontakt z jego matką?? Ona wie, że niebawem będzie miała wnuka? Może powinnaś być z nią w kontakcie, zawsze to dodatkowe wsparcie (niekoniecznie finansowe...) A tak poza tym witam się w tym słonecznym dniu. Lubelszczyzna niestety nie będzie taka ładna, jak np. twoje okolice, Emmo, bo u nas ma być i śnieg z deszczem, ale póki co... Niebawem jadę na przedświąteczną wizytę, przywitać się z moim małym. Strasznie szaleje od wczoraj, aż po raz pierwszy tż tak się przejął ![]() A w temacie świąt: w tym roku wyjątkowo kładę lachę na przygotowania. Coś tam ogarnęłam porządkowo, a gotowanie - tylko tyle, żebym ja miała co jeść. Piekę wege pasztet z grochu, robię tradycyjną sałatkę jarzynową i sałatkę jajeczną z selerem i ananasem, dla tż-ta - biała kiełbasa w piwie i miodzie. Jak się wyrobię to przygotuję swojski sos tatarski, żurek wege na domowym zakwasie i na słodko ciasto z kremem kokosowym bez pieczenia. I tyle. Przynajmniej raz chcę zadbać o swój komfort, a nie tylko ustawiać sobie kuchenną poprzeczkę nie wiadomo jak wysoko. |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:48.

według niej jestem niemiła dla koleżanek z pracy bo siedzę na L4 w domu A one za mnie pracują... A synek mojego kuzyna jest inny bo jest z tej całej cesarki. Według niej powinnam do 9 mc pracować i rodzić w bolach i mekach, A cesarka to wymysł naszych czasów bo kiedyś tego nie był! Mało ja odwiedzam
i jeszcze te moje 4 kg w miesiąc, masakra 

miła niespodzianka na wizycie
odczuwam mocno ten nadmiar.. ale zejdzie nam wszystko
nie wiedziałam co się dzieje..
więc trzymam się męskiej wersji mimo wszystko
też mam czasem wrażenie, że mama kompletnie nie rozumie tego, co ja do niej mówię. Nie wiem, czy to ja mówię w jakiś niezrozumiały sposób czy ona sobie tam po swojemu to przeinacza? Może to jest jakaś zemsta za to, że nie słuchaliśmy ich jak byliśmy dziećmi?
chciałabym to widzieć. Jeśli nawet to kiedyś było inne podejście, nikt nie zdawał sobie sprawy jakie mogą być konsekwencje.
I ciekawe czy mi da skierowanie na krzywą.![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)