Mamusie majowe 2018 cz. 9 - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-04-04, 09:44   #4741
myboyismine
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie majowe 2018 cz. 9

Cytat:
Napisane przez rybcia34 Pokaż wiadomość
Heeejo
Znowu wracam do porannego wstawania. Śniadanko już za mną i kawusia też. Cichutko e domu i pusto, ale słońce tak daaaje,że się nie łamie brakiem rodziców

Dzisiaj się dowiem czy rodzice dostali list z datą rozprawy. Trzymajcie proszę kciuki walczymy o prawa do mojej siostrzenicy z mężem mojej siostry. Długa historia i staraczki ją znają jedynie..ale o kciuki i tutaj poproszę bo to bardzo istotne dla mnie

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 07:28 ---------- Poprzedni post napisano o 07:25 ----------

Nie wiem co bym musiała wypić,żeby zagadać wstydzioch level hard jestem. Do mnie za to brną, zależy jak się rozmowa rozwija...ale z reguły nie mam nic przeciwko wymianie kilku zdań. Gorzej jak się trafi na gadułę która nie chce się odczepić...

Z racji,ze dzieci nie mam jeszcze (nie licząc córy w brzusiu) to jeszcze nie wiem czym są namolne mamuśki na spacerze

kciuki!

Cytat:
Byłam na tej stronie też się nad tym planem zastanawiam ale mam wrazenie ze jest meeega długi i ze nikt go nie przeczyta

ja pewnie nawet nie piszę, ostatnio nikt nawet nie spojrzał

Cytat:
Napisane przez Edzik_87 Pokaż wiadomość
Hej hej
Witam się po świętach
Na szczęście synek już zdrowy.. w weekend miał najgorszy kaszel ale mu przeszło i już od wczoraj śmiga do przedszkola
Ja wczoraj wybrałam się na mały shopping..chciałam kupić młodemu kurtkę wiosenną i buty..ale nic nie było..wróciłam z niczym i drugie pół dnia spędziłam na leniuchowaniu

Wczoraj zaczęłam 33 tydzień i ogarnęła mnie "lekka" panika że to już tak blisko a ja jeszcze z wieloma rzeczami jestem w lesie.. muszę zrobić wreszcie zamówienie z Gemini.. pozamawiac koszule i bieliznę do karmienia i wreszcie spakować torbę do szpitala...

Poza tym musimy pomyśleć co zrobić z synkiem na czas mojego porodu i pobytu w szpitalu.. teściową mamy na miejscu( na drugim końcu miasta) ale ona w ogóle się nie nadaje do opieki..Olek ma z nią słaby kontakt i czuje ze mógłby być straszny hardcore z tym żeby został u niej czy nawet ona u nas...moi rodzice są 100 km od nas..tata w razie w mógłby pewnie przyjechać..ale to jednak czas..a moja mama zapracowana z brakiem możliwości wzięcia urlopu z dnia na dzień...ehhh... strasznie mnie to dręczy że nie mamy tak naprawdę z kim zostawić synka...

Oczywiście w nocy śnił mi się poród...co najlepsze urodziłam chłopca zamiast dziewczynki i byłam przerażona bo cała wyprawka w różu hehe no i co jeszcze lepsze to mój poród odbierał mój promotor u którego pisałam mgr ( skąd on się wziął w moim śnie to nie mam zielonego pojęcia.. )

Dzięki za pamięć synek na szczęście już zdrowy..w sumie to miał "tylko i az" kaszel..ale inhalacje pomogły i już jest dobrze

Z tą ospa w przedszkolu współczuję.. :/ u nas była epidemia w grudniu i akurat mój Młody chorował na oskrzela i go nie było w przedszkolu a po chorobie go zostawiliśmy w domu dłużej żeby nie złapał..niby był szczepiony..ale tylko jedna dawka..druga mamy za 3 tygodnie.

Widzę że nie tylko ja dziś w nocy urodziłam we śnie.. hehe

Nat ale już duży synek super że wszystko ok i zdrowiutki

Rybcia za pozytywne rozwiązanie rodzinnej sprawy

Trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty !

wczoraj też chciałam kupić parę rzeczy starszakowi, ale ciężko więc poszły zamówienia... a najzwyklejszych białych krótkich skarpetek w jego rozmiarze nigdzie nie ma, ehh

co do opieki nad starszakiem, myślimy gdzieś od połowy maja zamówić na zmianę moją mamę i teściową, obie mieszkają po ponad 80km od nas, na miejscu nie mamy nikogo, jakby nagle zaczęło się...

Cytat:
Napisane przez polasia Pokaż wiadomość
Dziękuję Wam za kciuki za wizytę. Mąż jednak pojedzie ze mną, i do mojego gina też powiedział że już będzie jeździł ze mną (do tej pory sama jeździłam i dwa razy zawiozla mnie szwagierka bo auto nawaliło). Tak więc cieszę się z tego.

Naleśnikona dziękuję że pytasz o córkę. Córka ma zapalenie krtani niewiadomo skąd. Wczoraj byliśmy u lekarza, dostała nowe leki, w tym antybiotyk. Więc siedzi ze mną w domu.

Oby Twoje dziecię się uchowało przed ospą

zdrówka dla córeczki
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 09:45   #4742
domii29
Zakorzenienie

Melduje ze kupilam w koncu te sexi poporodowe majteczki
To juz polowa sukcesu co tam koszule do szpitala czy pampersy dla dziecka najwazniejsze ze majtki sa

domii29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 09:49   #4743
Maalinkaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez domii29 Pokaż wiadomość
To juz polowa sukcesu co tam koszule do szpitala czy pampersy dla dziecka najwazniejsze ze majtki sa

Jak tam u lekarza ?

2019:26
2020:13
Maalinkaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 09:52   #4744
Ladymama85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nalesnikona Pokaż wiadomość
Dzis ja mam warte na wizażu.

Muli mnie mocno. Myślałam, że mam może jakiś spadek. Zmierzyłam cukier i 108.

Po posiłkach czasem mi takiego nie pokazuje nawet. W nocy/ na czczo to ledwo dobije do 70.

Cukrzycowe Mamy, jakie sa normy na nocne pomiary?

U mnie zawsze problem w druga stronę, to tylko dolne granice pamiętam

Zmierzę rano jeszcze...

Skorpio- zdrowia!

Polasia- powodzenia dzisiaj na wizycie j drugiego gin.

Dla reszty tez kciuki!

U mnie ok 19 wizyta, bo jade do gin do szpitala. Tam ma dokładniejsze usg, i ma studentów z którymi chce sie pozachwycać moją macicą i krwiakiem

Także no... Świetnie, że przyczyniam się do rozwoju wiedzy medycznej
Do 90jest w nocy

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka
Ladymama85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 09:53   #4745
domii29
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maalinkaaaa Pokaż wiadomość
Jak tam u lekarza ?

Bylismy na wizycie kontrolnej po tym jak maz dostal ta nowa pompe, czy dziala sprawnie, czy maz sobie radzi itd. Na szczescie wszystko w porzadku i wiecej tu przyjezdzac nie musimy. Teraz juz bedziemy chodzic do jego wczesniejszego lekarza, tego ktory jest na miejscu .

Najchetniej wrocilabym juz do domu ale jak juz tu jestesmy to maz chce obejsc sklepy. Wpadlismy do auchan teraz maz poszedl do leroy merlin a ja przysiadlam na lawce bo mnie cos brzuch ciagnie

Stary 2018-04-04, 09:58   #4746
myboyismine
Zakorzenienie

Cytat:

najważniejszy zakup!

wczoraj odesłałam jeden szlafrok, bo był dla mnie taki....męski drugi będzie pewnie jutro, jeszcze ostatnia koszula pewnie tak samo, klapki właśnie zamówiłam tylko pięknej kosmetyczki mi brakuje

miałam kliknąć wanienkę w smyku, na stronie niby dostawa za 2.99 a jak przychodzi co do czego to od dyszki, jak to tak
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 09:59   #4747
Ladymama85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myboyismine Pokaż wiadomość
dzięki, muszę spróbować, bo tragedia...

dobrze Ci idzie ja jeszcze normalnego prania po świętach nie opanowałam

aaa cały czas boli, zrobię sobie tą płukankę, o której pisze skorpio. Wczoraj kupiłam tabletki na gardło Prenalen, ale nawet na sekundę nie pomagają
Jak boli cie to.tamtum.verde psikacz do.gardla.i tabsy i moment przejdzie

Stary 2018-04-04, 10:00   #4748
_Nat_
Wtajemniczenie

Przychodzę z dobrymi radami.
Podziękujecie później
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: png rady.png (157,8 KB, 46 załadowań)
_Nat_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 10:02   #4749
_Nat_
Wtajemniczenie

Rybcia chyba wczoraj pytała o pranie kokona.
Ja postanowiłam prać i prasować tylko fatałaszki czyli to, co będzie w bezpośrednim kontakcie ze skórą dziecka.
Z wnętrzem wózka, rożkami i kokonem dam sobie spokój.
Stary 2018-04-04, 10:08   #4750
nalesnikona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ladymama85 Pokaż wiadomość
Do 90jest w nocy

dzięki.

na czczo było 95, po wypiciu 2 szklanek wody z cytryną 85
godzinę po śniadaniu 70...

zaraz będę mierzyć 2 h po. Nie ogarniam. serio.
Jeszcze się okaże, że mi się trafiła cukrzyca ciążowa w ostatnim miesiącu
nalesnikona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 10:08   #4751
_groooszek_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Nat_ Pokaż wiadomość
Podziękujecie później
A mogę podziękować od razu?
Wózka 2 msc przed porodem nie wprowadzę, połowa sukcesu

Gdzieś tu chyba zakpił los. Ona brzydka, brzydki on...
A taka ładna miłość...

_groooszek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 10:13   #4752
Maalinkaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Bylismy na wizycie kontrolnej po tym jak maz dostal ta nowa pompe, czy dziala sprawnie, czy maz sobie radzi itd. Na szczescie wszystko w porzadku i wiecej tu przyjezdzac nie musimy. Teraz juz bedziemy chodzic do jego wczesniejszego lekarza, tego ktory jest na miejscu .

Najchetniej wrocilabym juz do domu ale jak juz tu jestesmy to maz chce obejsc sklepy. Wpadlismy do auchan teraz maz poszedl do leroy merlin a ja przysiadlam na lawce bo mnie cos brzuch ciagnie

To super
Ciagnij go do domu

Stary 2018-04-04, 10:13   #4753
Ladymama85
Zakorzenienie

Cytat:
Byłam na tej stronie też się nad tym planem zastanawiam ale mam wrazenie ze jest meeega długi i ze nikt go nie przeczyta

Nam polozna.na sr tez mowila ,zeby nieodpierdzielac glupot przy pisaniu planu bo pozniej im zawiazuje sie rece,bo jak.sie.napisze one.musza sie dostosowac np. A polozne.czasami same.widza,np. Samo.naciecie, jak.widzi ze idzie w.zla.strone.to.zrobi delikatne naciecie a jak napisze sie ze absolutnie bez naciecia to moze rozwalic pol bozeny

Stary 2018-04-04, 10:16   #4754
domii29
Zakorzenienie

Cytat:
To super
Ciagnij go do domu

Wlasnie wyruszylismy w kierunku domu ooo jak mi dobrze w samochodzie 😍 buty sciagnelam, fotel sobie na pol lezaco rozlozylam, klima chlodzi i jest bosko 😍 maz mi po drodze mc flurry kupi jeszcze 😍

Stary 2018-04-04, 10:17   #4755
4d88b8945be75952c39c61b9b17b2a8019c982be_5fd16501de8d4
Konto usunięte

Treść usunięta
4d88b8945be75952c39c61b9b17b2a8019c982be_5fd16501de8d4 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-04-04, 10:18   #4756
Ladymama85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nalesnikona Pokaż wiadomość
dzięki.

na czczo było 95, po wypiciu 2 szklanek wody z cytryną 85
godzinę po śniadaniu 70...

zaraz będę mierzyć 2 h po. Nie ogarniam. serio.
Jeszcze się okaże, że mi się trafiła cukrzyca ciążowa w ostatnim miesiącu
No niezle.glupieje

Stary 2018-04-04, 10:20   #4757
blaira
Wtajemniczenie

Kinia, to chyba róża miniaturowa...nie ukrywam że ja też różana nie jestem, ale poszperaj po internecie. Pewnie cięcie będzie podobne, jedyne co wiem że tnie się na ukos

Edzia, no to pięknie ... miałyśmy lekki i przyjemny poród oby taki był też w rzeczywistości.

Ehhh mąż chciał dziś jechać odebrać kanapę, to w sklepie do godz 15 jest ktoś by pomóc, bo potem same kobitki....a sklep do 21. Chyba nie rozumiem polityki
blaira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 10:23   #4758
Ladymama85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 4d88b8945be75952c39c61b9b 17b2a8019c982be_5fd16501d e8d4 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Tzn nie.jestem pewna ale.lepiej jakis.napisac, bo wydaje sie.mi ,tzn jak pierwsze.dziecko.rodzilam ze.musi byc,i pozniej mnie tylko.w☠☠☠☠ialy tym planem ,bo.daly mi taki uniwersalny na piecmilionow.dwiescie stron, z czego nic nie wiedzialam.,wiec.lepiej jakis.keotki i napisac o.chwycie tym np. I ze chcesz kangurowac i ze w.miarw mozliwosci c&ialabys uniknac naciecia.krocza to wtedy jako.sam.dokument bedzie

---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ----------

Cytat:
Napisane przez blaira Pokaż wiadomość
Kinia, to chyba róża miniaturowa...nie ukrywam że ja też różana nie jestem, ale poszperaj po internecie. Pewnie cięcie będzie podobne, jedyne co wiem że tnie się na ukos

Edzia, no to pięknie ... miałyśmy lekki i przyjemny poród oby taki był też w rzeczywistości.

Ehhh mąż chciał dziś jechać odebrać kanapę, to w sklepie do godz 15 jest ktoś by pomóc, bo potem same kobitki....a sklep do 21. Chyba nie rozumiem polityki
Nam.kiedys wmawiali ze dowioza nam.kanapy do.salonu, ale ze mam.zaplacic za.zdjecie towaru, wiex.powiedzialam.im niech oddaja mi zadatek bo.dowoz.to.dowoz,rozumie m.wniesienie,ale.np.na srodku glownej ulicy bym chciala zeby mi zdjeli to towar powinni mi przekazac,bo ja na czyjs samochod nie bede wchodzila i sobie zdejmowala towaru i dopiero wtedy zaczeli inaczej spiewac

Stary 2018-04-04, 10:25   #4759
4d88b8945be75952c39c61b9b17b2a8019c982be_5fd16501de8d4
Konto usunięte

Treść usunięta
4d88b8945be75952c39c61b9b17b2a8019c982be_5fd16501de8d4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 10:25   #4760
_St0kr0tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _groooszek_ Pokaż wiadomość
Ja uzupełniłam ten ze strony rodzić po ludzku. I tak uważam, że 7/8 podpunktów nie jest realnych do spełnienia
Ja też uzupełniłam ten - myślę, że pewnie nie przeczytają go ale będę miała w razie czego

Cytat:

Wiesz co, właśnie ten plan nie jest taki długi, no chyba że zaznaczyłabyś większość punktów. Na rodzicpoludzku po tym jak powybierasz to co Cię interesuje, to pozostałe znikają

Cytat:
Ale piękna pogoda mam ochotę posiedzieć na dworze

U nas też dziś ładnie byłam się przejść kawałek to aż się zgrzałam

Cytat:
Napisane przez _Nat_ Pokaż wiadomość
Podziękujecie później

Cytat:
Nam polozna.na sr tez mowila ,zeby nieodpierdzielac glupot przy pisaniu planu bo pozniej im zawiazuje sie rece,bo jak.sie.napisze one.musza sie dostosowac np. A polozne.czasami same.widza,np. Samo.naciecie, jak.widzi ze idzie w.zla.strone.to.zrobi delikatne naciecie a jak napisze sie ze absolutnie bez naciecia to moze rozwalic pol bozeny

W tym z "rodzicpoludzku" są tak sformułowane punkty, że jakby wyrażasz zgodę w razie konieczności np.:

Zależy mi na uniknięciu nacięcia krocza.
• Chciałabym, aby położna starała się ochronić moje krocze i poinstruowała mnie w czasie parcia.
• Jeśli nie będzie wyraźnych względów medycznych chciałabym uniknąć wywoływania porodu (w tym przebijania pęcherza płodowego).
• Chciałabym uniknąć cesarskiego cięcia, ale jeśli będzie ono konieczne, chciałabym zostać o wszystkim dokładnie poinformowana.

Wydaje mi się to całkiem sensowne, o ile ktoś w szpitalu w ogóle będzie chciał rzucić na to okiem.
_St0kr0tka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 10:25   #4761
blaira
Wtajemniczenie

Co do planu porodu, wydrukowałam ten z rodzić po ludzku.
Moja szwagierka wpadła w sumie na ost chwilę do szpitala i nie było czasu na studiowanie planu, ale ponoć już na porodówce położna pytała ją o zgodę i podpisywała je.

Natomiast ważniejszą sprawą jest ponoć gbs bez tego wyniku słyszałam, że jednej lasce nie pozwolili rodzić do momentu otrzymania wyniku w szpitalu

Edytowane przez blaira
Czas edycji: 2018-04-04 o 10:26
Stary 2018-04-04, 10:26   #4762
_groooszek_
Zakorzenienie

Plan trzeba też dostosować do szpitala w którym się rodzi. Bo co z tego, że sobie zaznaczysz że chcesz rodzić w wodzie, skorzystać z zzo i przy kojącej muzyce jak no nie ma takiej możliwości fizycznie bo nie ma wanny/odtwarzacza czy np. zzo nie jest dostępne

A taka ładna miłość...

Stary 2018-04-04, 10:26   #4763
_Nat_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 4d88b8945be75952c39c61b9b 17b2a8019c982be_5fd16501d e8d4 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Ja też nie piszę żadnego planu, a co mi z niego, jak coś się będzie dziać to i tak zrobią, co będą uważali za słuszne.
Stary 2018-04-04, 10:27   #4764
_groooszek_
Zakorzenienie

Cytat:
Natomiast ważniejszą sprawą jest ponoć gbs bez tego wyniku słyszałam, że jednej lasce nie pozwolili rodzić do momentu otrzymania wyniku w szpitalu
Właśnie co do tego się zastanawiam, bo mam mieć pobierany na wizycie pod koniec kwietnia, kolejna 9 maja a co jak akcja zacznie się wcześniej? Z powietrza sobie wynik wezmę?

A taka ładna miłość...

Stary 2018-04-04, 10:27   #4765
Ladymama85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _St0kr0tka Pokaż wiadomość
Ja też uzupełniłam ten - myślę, że pewnie nie przeczytają go ale będę miała w razie czego

Wiesz co, właśnie ten plan nie jest taki długi, no chyba że zaznaczyłabyś większość punktów. Na rodzicpoludzku po tym jak powybierasz to co Cię interesuje, to pozostałe znikają

U nas też dziś ładnie byłam się przejść kawałek to aż się zgrzałam

W tym z "rodzicpoludzku" są tak sformułowane punkty, że jakby wyrażasz zgodę w razie konieczności np.:

Zależy mi na uniknięciu nacięcia krocza.
•Chciałabym, aby położna starała się ochronić moje krocze i poinstruowała mnie w czasie parcia.
•Jeśli nie będzie wyraźnych względów medycznych chciałabym uniknąć wywoływania porodu (w tym przebijania pęcherza płodowego).
•Chciałabym uniknąć cesarskiego cięcia, ale jeśli będzie ono konieczne, chciałabym zostać o wszystkim dokładnie poinformowana.

Wydaje mi się to całkiem sensowne, o ile ktoś w szpitalu w ogóle będzie chciał rzucić na to okiem.
O to to wlasnie o.to.mi chodzi,zeby nie bylo.ze nie wyrazam.zgody na naciecie tylko w razie czego, ale chyba jako sam dokument beda chcieli,lepiej nawet samemu na kartce krotki wydrukowac i dac,ja tak.robilam, teraz przy cc tez cos wypisze

Stary 2018-04-04, 10:28   #4766
Maalinkaaaa
Zakorzenienie

Stokrotka , wiesz co przeczytałam?
" u nas też dziś ładnie, byłam się przejść kawałek to aż się zrzygalam " 🤣🤣🤣🤣

Stary 2018-04-04, 10:29   #4767
Ladymama85
Zakorzenienie

Cytat:
Co do planu porodu, wydrukowałam ten z rodzić po ludzku.
Moja szwagierka wpadła w sumie na ost chwilę do szpitala i nie było czasu na studiowanie planu, ale ponoć już na porodówce położna pytała ją o zgodę i podpisywała je.

I grupa.krwi ,to tez bardzo.wazne

---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ----------

Cytat:
Właśnie co do tego się zastanawiam, bo mam mieć pobierany na wizycie pod koniec kwietnia, kolejna 9 maja a co jak akcja zacznie się wcześniej? Z powietrza sobie wynik wezmę?
Hehe chyba dosłownie

Stary 2018-04-04, 10:32   #4768
blaira
Wtajemniczenie

Cytat:
Moja gin mówiła że da mi skierowanie na najbliższej wizycie a to będzie 35+1...lekko mnie to przeraża, bo sama się boję że może zacząć się coś wcześniej.
na wynik standardowo czeka się ok 10 dni, ale ważny jest też chyba jakoś 4 tyg
Stary 2018-04-04, 10:33   #4769
_groooszek_
Zakorzenienie

Cytat:
Stokrotka , wiesz co przeczytałam?
" u nas też dziś ładnie, byłam się przejść kawałek to aż się zrzygalam " 🤣🤣🤣🤣

---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

Cytat:
Hehe chyba dosłownie

Edytowałam pierwszą wersję, bo jeszcze będzie że ja jakaś wulgarna jestem czy co

A taka ładna miłość...

Stary 2018-04-04, 10:35   #4770
Ladymama85
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

Edytowałam pierwszą wersję, bo jeszcze będzie że ja jakaś wulgarna jestem czy co
my lubimy wulgarne

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości