Od Płodzianki do Mlekopijcy - Nasze Słodkie Letnie Wyjce 2008' - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-18, 17:46   #301
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25
Dot.: Od Płodzianki do Mlekopijcy - Nasze Słodkie Letnie Wyjce 2008'

Cytat:
Napisane przez jowisz Pokaż wiadomość
cycek mnie boli
nie cały sutek tylko sama końcówka brodawki. twardy jest taki i obolały bardzo. no i jak mała ciągnie to dyskomfort czuję, może dodatkowo jaki kanalik niedrożny
tylko bepanthen ?
w drugim cycku brodawka mięciutka i jest spoks. przeraża mnie to karmienie przez pół roku. ja chcę wina i czekolady
sprobuj lodem, bepanthen pozniej i pomasuj se go

It is what it is

Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-18, 18:11   #302
Sosnowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andape Pokaż wiadomość

Czy Wy też macie czasami dołek, że nie dacie sobie rady albo, że nie umiecie pomóc dziecku gdy coś mu dolega?? Mnie to strasznie stersuje.

Ja w ogóle mam jakąś schizę. Jak mała płacze, to ja łapię takiego stresa, że szok tzn. teraz już lepiej, bo na początku to od razu chciało mi się ryczeć razem z nią. Teraz, jeśli ryczy z jakiegoś konkretnego powodu (jeść, brudna pielucha), to ok, ale jeśli płacze, a ja nie wiem czemu, to takiego doła chwytam, jak stąd do Warszawy..
A to źle, bo dziecko czuje nastrój.... ech...
Sosnowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-18, 18:14   #303
jowisz
Zakorzenienie

a mój mąż od poniedziałku wraca na 4 tyg. do pracy i zostaniemy same dopiero potem weźmie dłuższy urlop. zastanawiam się czy dam radę z tą moją niuńką.
jowisz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-18, 18:15   #304
Sosnowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taka sobie Pokaż wiadomość
witam mamusie
w koncu jestem !!!!! ale mialam jazdy wiec musicie mi wybaczyc. We wtorek obudził mnie potwory ból głowy, zmierzyłam temperaturę i 38,2 od razu tel do pedistry do jakiej temp. moge karmic i co moge brac na zbicie temperatury, nic poza głową mnie nie bolało, ogolnie bylam słaba, ale wiedzialam ze to zadne przeziebienie, myslalam ze od cyckow bo twarde sie zrobiły wizełam apap, tamp spadla do 37,5. Po kilku godzinach temperatura dobila ponad 39,6 , moja mama spanikowala i wezwala pogotowie. Wzieli mnie do szpitala, zbadali, na usg wyszło ze mam zator w macicy i jakas częśc odhodów nie moze wyjsc chcieli mnie zostawic i zrobic zabieg poszerzania szyjki macicy zeby to spuscic ale to nie moj szpital, nie moj lekarz wiec nie zostałam, od razu pojechalam do mojego gina bo mialam i tak miec sciagane szwy po cc wiec mial dyzur u siebie w gabinecie na szczescie. Moj lekarz stwierdzil ze temperatura penwie od piersi, wymasował mi je tak ze prawie wyłam z bólu ale meko sie lało strumieniami na pół metra na tą macice dostałam antybiotyk i powiedzial ze wystarczy a to ze chcieli mnie zostawic w szpitalu skwitował ze przeciez mają płacone od łóżka. Wrocilłam do domu i po paru godzinach mialam 40,1 odstawiłam mała od piersi, TZ pojechał po mleko i cała noc mam wyciętą z zyciorysu, nie pamietam nic. TZ zajmował sie małą i mną, masował mi te piersi. Po 3 antybiotyku zaczęłam znowu krwawic i gorączka zaczęła spadac, wiec winna byla jednak macica, ale mam nadzieje ze juz bedzie ok bo leje sie ze mnie jak na początku okresu. Nastepny dzien juz wrociłam do normy i tak sobie trwam do dzis przezyłam
zeby tego bylo mało Wiktoria ma strasznie obszczypane posladki wczoraj bylismy u pediatry, kazała przemywac fioletem i po jednym dniu jest spora poprawa, odstawic chusteczki nawilzające, wszystkie kremy, jedynie alantanem moge jak sie wygoi. No mialam piekne pare dni, nie powiem aha zwazylismy mała, przybrala z 3370 w dniu wypisu na 3620, ale lekarka stwiedzila ze jest niedopojona, mozliwe ze przez to ze jeszcze ma zółtaczke a do tego ten moj antybiotyk, i musze ją dopajac glukozą.
mala wzywa, wiec wpadne pozniej
O Boziuu............ Współczuję Kochana! Dobrze, że na TŻ mogłas liczyć...
Stary 2008-07-18, 18:19   #305
Sosnowa
Zakorzenienie

Cytat:
a mój mąż od poniedziałku wraca na 4 tyg. do pracy i zostaniemy same dopiero potem weźmie dłuższy urlop. zastanawiam się czy dam radę z tą moją niuńką.
Mój ma jeszcze ttydzień, ale ja już się boję tego, jak on pójdzie do pracy...
Chyba mam baby blues..

I z tym karmieniem nie mogę!

Mała odmawia chwytania piersi... Walczę z nią, ale nie da się. Ona dostaje wścieklizny jak nie chce chwycić Muszę jej dawać z butelki.... A to nie pomaga w przystosowaniu się do piersi. Poza tym jak zje moje odciągnięte mleko, to potem zaraz chce jeszcze...

A mnie ludzie nastraszyli, że butelka można przekramić ((((( Ja się boję.... nie wiem...
Stary 2008-07-18, 18:33   #306
kristi75
Zakorzenienie

GG do kristi75 Send a message via Skype™ to kristi75

Cytat:
Napisane przez Sosnowa Pokaż wiadomość
Chyba mam baby blues..

Mała odmawia chwytania piersi... Walczę z nią, ale nie da się. Ona dostaje wścieklizny jak nie chce chwycić Muszę jej dawać z butelki.... A to nie pomaga w przystosowaniu się do piersi. Poza tym jak zje moje odciągnięte mleko, to potem zaraz chce jeszcze...

A mnie ludzie nastraszyli, że butelka można przekramić ((((( Ja się boję.... nie wiem...
Z tym przekarmieniem jest różnie jedne dzieci piją tylko tyle co potrzebują a inne jedzą tyle ile widzą
ale najczęściej jak dziecko wypija zadużo to potem mu się ulewa
musisz wyczuć dziecko
kristi75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-18, 21:49   #307
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

taka sobie, szczerze współczuję przezyć
wersta, cieszeszę się ze juz lepiej Zofijka spozywa 6,7, czy 8 karmien... nie przejmuj się az tak Ja nie wiem ile razy dziennie karmiłam

28ego dołączę do was
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-18, 21:49   #308
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sosnowa Pokaż wiadomość
Chyba mam baby blues..

Czytalam, ze to moze byc spowodowane tym, ze za duzo leci od razu. Rada na to byla taka zeby karmic go w pozycji na brzuchu- kladziesz malenstwo brzuszkiem na swoim brzuchu i dostawiasz do piersi. W moim wypadku to dziala, po chwili jak Ci niewygodnie mozesz zmienic pozycje i powinno byc ok.
Stary 2008-07-18, 21:50   #309
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:
cycek mnie boli
nie cały sutek tylko sama końcówka brodawki. twardy jest taki i obolały bardzo. no i jak mała ciągnie to dyskomfort czuję, może dodatkowo jaki kanalik niedrożny
tylko bepanthen ?
w drugim cycku brodawka mięciutka i jest spoks. przeraża mnie to karmienie przez pół roku. ja chcę wina i czekolady
Ja tez tak mam z lewa piersia. Karmie tylko z nakladka. Czasem probuje bez, ale strasznie boli.
Stary 2008-07-18, 22:21   #310
taka sobie
Zakorzenienie

wstawie tylko zdjątko Wiktorii i zmykam sie myc poki mała spi

skakanka od 01.03....

Edytowane przez taka sobie
Czas edycji: 2008-12-15 o 19:02
taka sobie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-19, 00:58   #311
maladT
Zakorzenienie

moja Wiktoria nadal je z butelki mój odciągnięty pokarm ale jakoś nie marudzę na tę forme... bynajmniej nie mam doła że nie chce pic ode mnie z piersi, nie denerwuje sie a i ona jest spokojna... nawet mniej mnie boli zabawa z laktatorem niż jakby ona miała ssać.. a w zasadzie czasowo wgląda to moze o 10minut wiecej niz normalne karmienie... dzisiejsza noc to test na to ile ona moze przespac... przygotowane mleko juz mam...ale chyba nie bede jej budzic... wloze sobie do pojemnika termalnego bo nie chce mi się ciagle biegac na parter do kkuchni zeby wszystko podgrzewac... chodzi przede wszystkim o to ze nie chce budzic rodziców spiących za ścianą

Oliwka 07.02.2015
maladT jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-19, 07:43   #312
Judi21_84
Zakorzenienie

bry maltretuje cyce odciagaczem wlasnie

Judi21_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-19, 09:21   #313
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maladT Pokaż wiadomość
moja Wiktoria nadal je z butelki mój odciągnięty pokarm ale jakoś nie marudzę na tę forme... bynajmniej nie mam doła że nie chce pic ode mnie z piersi, nie denerwuje sie a i ona jest spokojna... nawet mniej mnie boli zabawa z laktatorem niż jakby ona miała ssać.. a w zasadzie czasowo wgląda to moze o 10minut wiecej niz normalne karmienie... dzisiejsza noc to test na to ile ona moze przespac... przygotowane mleko juz mam...ale chyba nie bede jej budzic... wloze sobie do pojemnika termalnego bo nie chce mi się ciagle biegac na parter do kkuchni zeby wszystko podgrzewac... chodzi przede wszystkim o to ze nie chce budzic rodziców spiących za ścianą
u nas Borys ma superasny odruch ssania i z dostawianiem nie ma zadnego problemu. raczej mielismy probllem z tym ze on caly czas by jadl. Ale chyba wczoraj doszlismy do tego, ze on sobie smoka robi z cyca, nobo jak ju zasypial przy piersi, czekalam az mu sie odbije (np po godz. czasu karmienia) i kladlam do lozeczka, to sie rozbudzal i plakal. Wczoraj maz po karmieniu go usypial i polozyl go na brzuszku i malec dostal smoka i sie uspokoil, po chwili zmienil pozycje na bok i maly zasnal. Wyprobowalam to w nocy i dziala! W koncu skrocimy czas karmienia.
Stary 2008-07-19, 09:46   #314
Kurzoslawa
Wtajemniczenie

buuu...szczęściary
wszystkie dzieciaki są przecudne

Oj ja juz też bym chciała mieć mała po tej stronie i wszystkie te dylematy które obecnie was męczą pieluchy,karmienie,kąpiel e,pielegacja bajdli...

Kurzoslawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-19, 11:19   #315
Judi21_84
Zakorzenienie

sosnowa zadzwoń do doradcy laktacyjnego. Jak chcesz to mam numer do jednej babki albo przy wojewódzkim jest poradnia. Przyjeżdza się do nich, oni do domu z tego co wiem to też.
Ja jak jutro mały będzie jadł dalej butlę to dzwonię i niech baba do mnie przyjeżdża. Póki co mam już trochę pokarmu-po walce z laktatorem. Aż nie nadążam zmieniać wkładek laktacyjnych hehe tylko ssak narazie śpi więc czekam i go przystawię. Ale on póki co też zostaje wścieklizny jak mu cyca wciskam ale to chyba temu ze nic mu leciec nie chce, zobaczymy

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-19, 11:40   #316
Sosnowa
Zakorzenienie

Jolu, ja już miałam do czynienia z kobitą z poradni laktacyjnej Jeszcze jak byłam w szpitalu. Raz pół godziny ze mną siedziała i próbowałyśmy małą przystawić.. I nie wyszło!!! Naznosiła mi laktatorów, nakładek na piersi i g... z tego wyszło. Jak mała ma ochotę to chwyci pierś, a jak nie, to choćbyśmy się wściekli nie chce... A, że przeważnie nie ma.......
Stary 2008-07-19, 13:28   #317
jowisz
Zakorzenienie

wyczuwam na brodawce w jednym cycku małą gulkę, takie zgrubienie w jednym miejscu. co to ? próbuję rozmasować i dupa, nie da się. help
jowisz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-19, 13:44   #318
marticia
Zakorzenienie

Widze, ze laktatory u Was ciagle w ruchu... moze i ja go kupie bo az sie zaczynam bac tego karmienia.
Jowiszku, mozeci sie zastoj zrobil w kanaliku, sprobuj masowac i robic cieple oklady
marticia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-19, 14:07   #319
ver_ona
Zakorzenienie

Dziewczyny, wklejam link do apteki, gdzie mozna kupic o wiele taniej ta pierwsza zintegrowana szczepionke, ktora trzeba kupic. Wiem, ze w aptece u mnie kosztuje ona ok. 230zl a tutaj 170zl, dla mnie to spora roznica...zreszta sprawdzalam tez szczepionke na pneumokoki i tez jest tu o wiele tansza niz w normalnej aptece. Wiem, ze ta jest w wielu miastach, to moze chociaz czesci mam sie przyda.. mam nadzieje, ze mozna wkleic taki link? chyba nikt mnie tu za to nie wywali? hmm..sama nie wiem..no nic.

http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p10040-Opis...rzykawka__igly

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-19, 14:11   #320
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marticia Pokaż wiadomość
Widze, ze laktatory u Was ciagle w ruchu... moze i ja go kupie bo az sie zaczynam bac tego karmienia.
Jowiszku, mozeci sie zastoj zrobil w kanaliku, sprobuj masowac i robic cieple oklady
Wiesz, ja myslalm ze nie bedzie mi potrzebny, ale jak zaczely mnie bolec piersi (a Borys sporo idlugo z nich je) to raz dwa kupilam. ALe tylko taki zwykly za 20zl z gumowa papka, bratowa ma z tym plastikowa raczka, ale ten piszczy i jakos mi nie podpasowal.
Stary 2008-07-19, 14:12   #321
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:
wyczuwam na brodawce w jednym cycku małą gulkę, takie zgrubienie w jednym miejscu. co to ? próbuję rozmasować i dupa, nie da się. help
Wiesz, ja moze cos podobnego mialam i dopieo jak maly sie przyssal to po karmieniu zniknelo.
Stary 2008-07-19, 15:06   #322
dorbar
Wtajemniczenie

Kobietki a w jakie laktatory się zaopatrzyłyście?
Stary 2008-07-19, 15:29   #323
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorbar Pokaż wiadomość
Kobietki a w jakie laktatory się zaopatrzyłyście?
Ja mam taki i wg mnie wystarczajacy.

zapomnialam wkleic link hehe

http://www.tomi.pl/szczegoly/7443/ba...aktator_reczny_
Stary 2008-07-19, 15:41   #324
wersta
Zakorzenienie

tż kupił dziś nakładki silikonowe i teraz to moge karmić inaczej prawie płakałam z bólu.
nie wiem jak możecie używać laktatorów tylko raz zabrałam się za odciąganie i myślałm, że narobię w gacie z bólu

Zofia:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zofia2.jpg (40,9 KB, 44 załadowań)
wersta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-19, 16:25   #325
Judi21_84
Zakorzenienie

ja mam taki jak verona tylko z plastikową rączka, moze być

Snosnowa czyli byłaś już...przekichane... ja mam andzieję ze mały się chwyci...

Stary 2008-07-19, 16:31   #326
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wersta Pokaż wiadomość
tż kupił dziś nakładki silikonowe i teraz to moge karmić inaczej prawie płakałam z bólu.
nie wiem jak możecie używać laktatorów tylko raz zabrałam się za odciąganie i myślałm, że narobię w gacie z bólu

Zofia:
Ja mam wlasnie juz tylko bol w lewej piersi- ale bol masakryczny nie? Kurcze kiedy te wszystkie meki sie skoncza? Najpierw porod, pozniej problem z poruszaniem sie bo szwy, pozniej sciaganie szwow bez znieczulenia, karmienie- bol, heh patrzcie ile czlowiek moze sie poswiecac dla takiego maluszka. A on rekompensuje Ci te wszystkie bole jak sie do Ciebie przytuli, albo uwielbiam jak maly zje, to robi takie minki jak by sie usmiechal- tzn to jest usmiech, ale wiem ze maluszki robia to mimowolnie i totylko minka, ale za to jaka slodziuchna.
Mój mąż też nie moze sie na malca napatrzec, caly czas gada ze on taki fajowy i moglby go calowac i przytulac- wogole to mi stara sie mocno pomagac, tylko jak go nakarmie to go zawsze bierze do odbijania i pozniej go usypia- a ja sie tak balam, ze on taki nie czuly jak w ciazy bylam, ze do brzuszka nie gada itp...a tu taki tatusiek sie z niego zrobil
Stary 2008-07-19, 18:28   #327
andape
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ver_ona Pokaż wiadomość
u nas Borys ma superasny odruch ssania i z dostawianiem nie ma zadnego problemu. raczej mielismy probllem z tym ze on caly czas by jadl. Ale chyba wczoraj doszlismy do tego, ze on sobie smoka robi z cyca, nobo jak ju zasypial przy piersi, czekalam az mu sie odbije (np po godz. czasu karmienia) i kladlam do lozeczka, to sie rozbudzal i plakal. Wczoraj maz po karmieniu go usypial i polozyl go na brzuszku i malec dostal smoka i sie uspokoil, po chwili zmienil pozycje na bok i maly zasnal. Wyprobowalam to w nocy i dziala! W koncu skrocimy czas karmienia.
Muszę wypróbować bo u mnie jest dokładnie tak samo.Maks je bardzo często a usypia tylko przy piersi.Nawet jak w nocy dostanie butle to po niej i tak musi wrócić do cyca.Ale smoka nie chce.

Cytat:
Napisane przez wersta Pokaż wiadomość

Zofia:
Mnie też dziś mąż zaopatrzył w nakładki ale jeszcze nie wypróbowałam.Mam nadzieję, że to coś da bo w nocy umierałam z bólu - zwłaszcza w lewej piersi.

Cytat:
Napisane przez ver_ona Pokaż wiadomość
Ja mam wlasnie juz tylko bol w lewej piersi- ale bol masakryczny nie? Kurcze kiedy te wszystkie meki sie skoncza? Najpierw porod, pozniej problem z poruszaniem sie bo szwy, pozniej sciaganie szwow bez znieczulenia, karmienie- bol, heh patrzcie ile czlowiek moze sie poswiecac dla takiego maluszka. A on rekompensuje Ci te wszystkie bole jak sie do Ciebie przytuli, albo uwielbiam jak maly zje, to robi takie minki jak by sie usmiechal- tzn to jest usmiech, ale wiem ze maluszki robia to mimowolnie i totylko minka, ale za to jaka slodziuchna.
Mój mąż też nie moze sie na malca napatrzec, caly czas gada ze on taki fajowy i moglby go calowac i przytulac- wogole to mi stara sie mocno pomagac, tylko jak go nakarmie to go zawsze bierze do odbijania i pozniej go usypia- a ja sie tak balam, ze on taki nie czuly jak w ciazy bylam, ze do brzuszka nie gada itp...a tu taki tatusiek sie z niego zrobil
Doskonale rozumiem zarówno problemy z piersiami jak i odmianę tż-a.Mam tak samo.Jak to miło, że za te nasze niedogodności dostajemy coś cudownego.

Wszytkim, które martwią się powrotem męża do pracy przesyłam dobre fluidki.Ja miałam męża tylko jeden dzień po powrocie ze szpitala a w tygodniu pracuje do 5.30 więc w domu jest o 19-tej.Tylko weekendy mam go w domku.Tak więc cieszcie się, że choć trochę miałyście męża w domku.

Czy przestrzegacie tych wszystkich wytycznych dotyczących jedzenia w trakcie karmienia piersią?Ja już mam dość.To co mi położna pozwala to jakieś nędzne namiastki pożywienia.Nie po to męczyłam się 9 miesięcy, żeby teraz jeść więzienne porcje bez smaku.Masakra.W końcu zrobie nalot na lodówkę bo nie wytrzymam.

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/2...010113.png</a>

http://s5.suwaczek.com/200807094674.png
andape jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-19, 18:54   #328
Judi21_84
Zakorzenienie

oto moje cudo, ja(na ręce siniaki z zastrzyków z heparyny) i moi mężczyźni...

ja dzisiaj nałożyłam te nakładki sylikonowe i ten piernik chwycił cyca od razu i ssał jak ssak ale neistety pokarmu nie mam, moze kilka kropel uciągnął. a jaki ból... to ja nie mam słów... Ale najważniejsze że zaczął ciagnąć-bo te nakładki to tak jakby butle ssał więc jest nadzieja, że nie rzuci cycem w kąt
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_2424.jpg (82,6 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2426.jpg (59,4 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2430.jpg (83,0 KB, 43 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2432.jpg (90,8 KB, 97 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2439.jpg (113,5 KB, 66 załadowań)

Stary 2008-07-19, 18:59   #329
Kasiulka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Judi21_84 Pokaż wiadomość
oto moje cudo, ja(na ręce siniaki z zastrzyków z heparyny) i moi mężczyźni...
O mój Boże!!! Jakiego ja mam zięcia przystojnego Teraz to żeby moja Olcia gwiazdą była, bo musi się zięciowi spodobać! Prześliczny Tymuś! Judi nawet sobie nie wyobrażasz jak Ci i w ogóle Wam babeczki zazdroszczę, że Wy już po wszystkim! Dzielne lipcóweczki!

Tymuuuuuuuuuuuuuuuś.... będę tak siedzieć i wzdychać

Cudowne macie Skarby dziewczyny, można by tak chwalić i chwalić, calusieńki czas!

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-19, 19:05   #330
andape
Rozeznanie

Judi - ale masz przystojniaczka.A do tego robi wrażenie bardzo grzecznego - jakby myślał intensywnie nad czymś (mały intelektualista).Cudny:ju pi:

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/2...010113.png</a>

http://s5.suwaczek.com/200807094674.png
andape jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości