|
|
#4711 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.III
Cytat:
My już też pierwsze ktg mamy za sobą - jak w poniedziałek wielkanocny rano wstałam z lekkim plamieniem to pojechaliśmy na IP. Nasz maluszek nie przepada chyba za tym badaniem bo kopał niesamowicie. A ja się rano zestresowalam. Waga pokazuje że schudłam 2 kg w ciągu tego tygodnia. Mam nadzieje ze to po problemach żołądkowych, ale wracam do wagi z początku 5 msc a zaczynam juz 7 na dodatek obwód brzucha nie zmienił się od miesiąca - ciągle jest 88cm. Patrze na wasze wymiary i przyrosty i zaczynam się martwić czy maluch dobrze rośnie. Na kolejnej wizycie przycisnę lekarza, żeby posprawdzał wszystko. Mimo że mam wizyty co 2 tyg to lekarz skupia się na szyjce i sprawdza tylko akcje serca...Także nie rozpoczęłam dobrze weekendu
|
|
|
|
|
#4712 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mój na wizytach też sprawdza szyjkę i mierzy tylko główkę dziecka czy odpowiada wieku ciąży, a resztę dziecka tylko oglądowo czy jest proporcjonalna w środę też się dopytam czy na pewno wszystko jest ok
|
|
|
|
|
#4713 |
|
Wtajemniczenie
|
Summer jak dobrze, że wszystko w porządku. A co strachu się najadłaś to Twoje. Ale najważniejsze, że mały cały zdrowy i do tego taki charakterek!
I jaki duuży Cieszę się z Tobą, że wszystko oki! Ja też bym pewnie nie została gdybym na USG widziała, że wszystko ok nie ma jak w domku a zawsze w razie co można jechać znów jakby Ci nie dawało spokoju.A co do szumisia, bo temat był ja być może wyrwę jakaś używkę na olx czy grupach fb, chciałabym z czujnikiem właśnie, a już do 100zl można kupić. Jak się nie przyda to sprzedam ![]() My dziś cały dzień aktywnie, lecimy na zakupy, potem walczymy z komoda i biorę się za układanie rzeczy małego i ostatni remanent co jeszcze MUSZĘ dokupić ![]() Piękny weekend się zapowiada, miłego dziewczynki! ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4714 | |
|
Zadomowienie
|
Dzięki, dziewczyny. Bo już sama nie wiedziałam, czy dobrze zrobiłam, czy nie, lekarka powiedziała, że w sumie USG nie świadczy o wszystkim, bo to jest obraz tu i teraz a nie wiadomo co się działo 2 godziny temu, czy co się wydarzy za kilka godzin. Ale dziś rano już było szaleństwo
![]() Co do tego łożyska i odczuwania ruchów, to ja wcześniej czułam potężne kopniaki, a było to spowodowane konkretną pozycją. Tak więc wszystko zależy od tego, jak się małe ułoży. Cytat:
Dziwna sprawa z tym obwodem brzucha... Musisz zapytać lekarza, czy to jest normalne. Ja nawet nie czytałam nigdzie jak to powinno wyglądać w konkretnych tygodniach ciąży... W sumie nawet nie wiem, ile ja mam w obwodzie
|
|
|
|
|
#4715 |
|
Zadomowienie
|
Z ciekawości zmierzyłam i swój obwód na wysokości pępka i wyszło jak nic 103 cm, dosyć sporo, a to dopiero początek 26 tc.
|
|
|
|
#4716 |
|
Zakorzenienie
|
Summer, ja pewnie też bym nie została w szpitalu gdyby usg nic nie pokazywało.
Ovejta, dziewczyny mają rację, że może woda z Ciebie zeszła. A co do obwodu brzuszka to spytaj lekarza. Być może jego obwód też zależy od kilkogramów a.skoro schudłaś to i brzuch się zmniejszył/stoi w miejscu. Ja byłam dziś na glukozie. Była bardzo niedobra, ale przebrnęłam bez większych problemów ![]() W nagrodę mąż zabrał mnie do Rossmana po fluid i tusz do rzęs ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4717 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
że dałaś radę Piękny weekend nam się szykuje |
|
|
|
|
#4718 | |
|
Zadomowienie
|
Hejka!
O butelkach widzę nic nowego nie dołożę - dla mnie najlepszy jest Avent. Próbowałam też Nuka, Tommee Tippi, Medela Cama. Lidka po jednym wypiciu butli od razu widocznie marudziła przy piersi, więc zmieniłam Avent na tą strasznie drogą i wychwalaną Calmę, to ani łyka z niej nie wyciągnęła. Zostałyśmy przy Avencie (na moje sporadyczne wyjścia bez niej) i z mniejszym lub większym powodzeniem, ale jednak karmiłam ją 14 mies Więc ogólnie wszystkie moje dzieci preferowały Avent, u nas zawsze był classic. W prostocie siła ![]() Jeszcze taka ciekawostka - kiedyś zupełnie inaczej niż teraz wyobrażałam sobie kształt sutka w buzi dziecka, taki splaszczony od spodu jak w nuku, zabijcie, nie wiem dlaczego Teraz po latach karmienia (już w sumie 3 można to ująć ), oglądania różnych rysunków w mądrych książkach i artykułach i obserwowania moich własnych skutków, doszłam kiedyś do wniosku, że ten kształt jest dokładnie taki jak w Avencie. Laktator - temat rzeka... Każde piersi inaczej reagują Niestety nie będziecie wiedzieć, jak będzie u Was, aż same spróbujcie. U mnie mleko leci do dzieci jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki (wiecie - hormony, dotyk, widok, bliskość dziecka), a z laktatorem jest męka... Ręcznym ani kropelki nie wyciągnęłam Ale że ja z tych mocno zbzikowanych na punkcie kp, to zawsze nawet na pojedyncze sytuacje min do 6 mies nie chciałam dać nawet jednej butli mm. (Fajne artykuły na ten temat są u hafiji i kellymom odnośnie wpływu na laktację na początku i florę bakteryjną u dziecka w ogóle). Wracając do konkretnych firm... Lepiej już działał u mnie jakiś no name tani elektryczny laktator niż ręczny Avent (bardzo popularny i chwalony swego czasu). Przy Lidce miałam długo zgryz co wybrać, a chciałam na moje konieczne wyjścia typu lekarz czy cokolwiek i na porcję mleka dziennie, gdy wrócę do pracy po 9 mies. Strasznie chciałam Lansinoh dwufazowy, ale 100f to wydawało mi się przesadną ceną za ten luksus, ale udało mi się ustrzelić nówkę w zaklejonym pudełku za 50f na ebayu od kobiety, która kupiła, ale nie użyła i powiem Wam, że w porównaniu do innych ten jest dla mnie bajką! Do tego delikatny masaż, ciepły okład, metoda 753 i jest bomba. Na szczęście mam go ciągle! Powodzenia przy wyborach! Cytat:
Trzymajcie się wszystkie ciepło! Niech Was dzieciaki i twarde brzuchy nie straszą a tym co faktycznie muszą leżeć życzę cierpliwości i wytrwałości i polecam szydełko - niesamowity pożeracz czasu a przy okazji ile milusich cudeniek można stworzyc! Kto się pisze na wymianę doświadczeń i wzorów? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4719 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć Dziewczyny!
A tak w ogóle, to witam się z autobusu! Jadę do Białegostoku, bo jutro chrzciny w rodzinie, a mąż dojedzie jutro samochodem. Przy okazji spotkam się i przenocuję u koleżanki, której wesele jest 14 lipca i na które pojadę, choćbym miała się toczyć... Jak zdrowie nie pozwoli, to wiadomo, ale zrobię wszystko, żeby być.Emma, to Ty mnie pytałaś o brzuszek, prawda? Zmierzyłam sobie obwód i wyszło 95, ale mierzyłam tym no.. metrówką budowlaną, sztywną, rozwijaną taką - zapomniałam jak to się zwie profeszynalnie. Ale że ona twarda i wygięta była na brzuchu troszkę, to mogę odjąć sobie 2-3 cm. Zdjęcie wrzucę na facebooka jutro wieczorkiem, jak nie zapomnę. Udanrgo i słonecznego weekendu, Kochane! ![]() ![]() Edit: siedzę ju dwie godziny i ani jednego kopniaka nie zarejestrowałam.. I jak tu nie ześwirować? W ogóle to mam wrażenie, że małej jest mniej niż więcej niż te 2 tygodnie temu. Tłumacze sobie tym łożyskiem na przedniej ścianie.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ Edytowane przez norka93 Czas edycji: 2018-04-07 o 15:02 |
|
|
|
#4720 |
|
Rozeznanie
|
Hej. Ja zmierzylam moj brzuch ale tez taka miara wysuwana i mam 130 cm
![]() Sent from my LG-M250 using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
#4721 |
|
Wtajemniczenie
|
Patrycja, to masz już dorodny brzuszek
![]() Melduję, że mała zasadziła dwa kopniaki, jestem nieco spokojniejsza.
|
#4722 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja od początku ciąży przytyłam 2 kg ![]() Właśnie siedzimy z mężem i czekamy na warsztaty Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4723 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to chyba najmniej z nas super! My właśnie idziemy na lody wcześniej byliśmy na obiedzie i opalaniu na ławce posmarowałam się kremem z filtrem i chyba dobrze zrobiłam, bo inaczej byłabym czerwona Żeby nie było za pięknie, słońce na całego ale zimny wiatr jest :/ |
|
|
|
|
#4724 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja wczoraj zjadłam lody z maca i cała noc się źle czułam![]() Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4725 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4726 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4727 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie pytam jakie to lody były, bo sama mam ochotę, ale ni chcę ryzykować bólem gardła.
|
|
#4728 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
spacer po parku, godzinka w słoneczku na ławce, ale za gorąco było i uciekliśmy do cienia, potem lody i teraz obiad u mnie wiaterek przyjemny wręcz ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4729 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Sent from my LG-M250 using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
|
#4730 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale gin i tak liczy wagę sprzed ciąży do wahań kg Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4731 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale kolejki po lody były spore i nas skusiły ![]() ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- Cytat:
a jutro ma być jeszcze cieplej
|
||
|
|
|
#4732 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny które biorą luteine dopochwowo- macie skutki uboczne takie jak uplawy i straszne swędzenie ? Co mogę sama na to zaradzić? Wizyta dopiero za 3 tyg.
|
#4733 |
|
Zadomowienie
|
Folinko, jaki piękny i wyczerpujący post! Jak zawsze
Fioletowe, nie sądzę, żeby to była luteina, raczej wygląda mi to na infekcję. Jeśli wizytę masz dopiero za 3 tyg., spróbuj wspomagać się probiotykiem, np. Provag w żelu + np. Trivagin albo coś innego jeszcze doustnie. Ja bym jednak jak najszybciej poszła do lekarza, bo z doświadczenia wiem, że jeśli to infekcja to może stać się mocno upierdliwa. A trudno coś radzić, jeśli nie wiadomo jakiego rodzaju infekcja to jest. Obstawiałabym grzybiczą i spróbowała jeszcze posmarować się Clotrimazolum, są też czopki bez recepty. Witam się w tym słonecznym dniu! Wczoraj grzałam tyłek na leżaczku aż mi się dziecior aktywował niesamowicie, a dziś niebawem jadę pospacerować nad jeziorem U nas ma być 21 stopni! Życzę wam wszystkim miłego dnia
|
|
|
|
#4734 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry!
Folinka dziękuję za podzielenie się informacjami i doswiadczeniem ![]() ![]() ![]() Ja akurat nie szydelkuje, ale robię makramy i je uwielbiam!!! Fioletowe tez mysle, ze to infekcja! Najlepiej coś doraźnie jak prowag i przyspieszyc wizyte... Summer u nas terz slonce pełną parą! Tak.się cieszę na ten dzień!!!! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4735 |
|
Raczkowanie
|
Summer !😗 Kropka ! 😗 Bardzo dziękuję!!!! Eh jak dobrze że są takie fora w Internecie, ja nie wiem jak kiedyś kobiety sobie radziły, chyba codziennie biegały do lekarza 😀
|
#4736 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4737 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale nic mnie nie swędziało itp też myślę, że to jest infekcja. Skonsultowałabym się z lekarzem i raczej nie czekała 3tyg
|
|
|
|
|
#4738 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Fioletowe, ja biorę luteinę i nie mam żadnych dodatkowych objawów, wiec stawialabym na infekcje Ja od początku ciąży biorę probiotyki doustne i wydaje mi się, że całkiem dobrze chronią przed infekcjami
|
|
|
|
#4739 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My dzisiaj też nad wodę już jest ponad 17stopni! miłej niedzieli! |
|
|
|
|
#4740 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas tez piękna pogoda. Planuje dziś wolny krótki spacer i pobyt na jakiejś ławce
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:54.

o alkoholu już nic nie powiem. Kropeczko, z tym winem to świetny argument! Faktycznie, ani nas to zbawi, ani uszczęśliwi - parę łyków %.
A też widziałam tańsze są takie gołębie szumiące, chyba robi je Motherhood (czy coś takiego) na licencji szumisiów. I kosztują ok. 80-90 zł. Więc to już coś. Ale dla mnie to takie gadżet, który może być albo niezbędny, albo totalne zbędny, więc mam zamiar którąś z babć poinformować, że mały sobie życzy jako pierwszy prezent po narodzinach.
Jest szalonym kręciołem i buntownikiem, na zbyt długie badanie KTG i USG, związane z ugniataniem brzucha, reagował bardzo gwałtownie i buntowniczo. Widziałam jednak jego buziaka dokładnie jak nigdy, widziałam też jak macha do nas rączką, a potem ciągnie za pępowinę i nie pozwala sprawdzić w niej przepływów. Nawet lekarka się wzruszyła
na dodatek obwód brzucha nie zmienił się od miesiąca - ciągle jest 88cm. Patrze na wasze wymiary i przyrosty i zaczynam się martwić czy maluch dobrze rośnie. Na kolejnej wizycie przycisnę lekarza, żeby posprawdzał wszystko. Mimo że mam wizyty co 2 tyg to lekarz skupia się na szyjce i sprawdza tylko akcje serca...
I jaki duuży 

że dałaś radę 

Więc ogólnie wszystkie moje dzieci preferowały Avent, u nas zawsze był classic. W prostocie siła
Ale że ja z tych mocno zbzikowanych na punkcie kp, to zawsze nawet na pojedyncze sytuacje min do 6 mies nie chciałam dać nawet jednej butli mm. (Fajne artykuły na ten temat są u hafiji i kellymom odnośnie wpływu na laktację na początku i florę bakteryjną u dziecka w ogóle).
a tym co faktycznie muszą leżeć życzę cierpliwości i wytrwałości i polecam szydełko - niesamowity pożeracz czasu
a przy okazji ile milusich cudeniek można stworzyc! Kto się pisze na wymianę doświadczeń i wzorów?
Jak zdrowie nie pozwoli, to wiadomo, ale zrobię wszystko, żeby być.
Zmierzyłam sobie obwód i wyszło 95, ale mierzyłam tym no.. metrówką budowlaną, sztywną, rozwijaną taką - zapomniałam jak to się zwie profeszynalnie. Ale że ona twarda i wygięta była na brzuchu troszkę, to mogę odjąć sobie 2-3 cm. Zdjęcie wrzucę na facebooka jutro wieczorkiem, jak nie zapomnę.

Kropka !