|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#331 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Od Płodzianki do Mlekopijcy - Nasze Słodkie Letnie Wyjce 2008'
dziękujemy kochane
![]() ![]() ![]()
#332 |
Zakorzenienie
|
Judi jakie on ma całuśne usteczka
![]() o rany a te zastrzyki po co miałaś? siniaki spore. |
![]() ![]() |
![]() |
#333 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wersta teraz dopatrzyłam się zdjeć Twojej księżniczki ![]() ![]() ![]()
![]() |
#334 |
Zakorzenienie
|
A zastrzyki z heparyny Judi miała najpewniej na rozrzedzenie krwi, żeby się po cc jakieś zatory nie robiły czy cuś tak mi się wydaje. Moja mama też takie dostawała po cesarkach
![]()
#335 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#336 |
Zakorzenienie
|
dziękuję Judi
![]() mi nie robili takich zastrzyków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#337 |
Konto usunięte
|
Jakie ładne te dzieciaczki
![]() ![]() ![]() tymek usteczka faktycznie ma superowe ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#338 |
Zakorzenienie
|
Ela to ja mam obie dziewczyny o tych imionach
![]() dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#339 |
Zakorzenienie
|
Joluś ty już w domu po tej cesarce ? myślałam, że 5 dni tam poleżysz.
zdjęcia dzieciaczków są boskie ![]() moja córa skończyła dziś 2 tygodnie, poważny wiek ![]() uj, właśnie ją słyszę, chyba się przebudziła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#340 |
Konto usunięte
|
wersta, u Ciebie tez Antonina poszła na pierwszy rzut
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#341 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#342 |
Zakorzenienie
|
Dołączam się do zachwytów nad Tymusiem. Ojejku napatrzeć się nie mogę.
#343 |
Zadomowienie
|
tak Dziewczyny,heparyna to na rozrzedzenie krwi-ja tez dostawalam ale nie w rece tylko w brzuch
![]() Ale sliczne te Wasze Malenstwa ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#344 |
Zakorzenienie
|
Padlam jak zobaczylam zdjecie Tymusia!!! cud miod Judi...normlnie sliczniutki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#345 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny,
jesli macie problemy z nawalem, obrzeknietymi piersiami itp. to polecam oklady z twarogu. Mnie polecila polozna, bo mialam gorace piersi i obawialam sie nadchodzacego nawalu. Oblozylam piersi twarozkiem (tutaj sa takie bardzo zmielone, wiec latwiej sie naklada), polezalam pol godziny i jest lepiej. Piersi owszem, pelne, ale bez bolu i innych ceregieli. Teraz walcze z sutkami...cooo zaaa bol. Mama mi dzis przywiezie nakladki silikonowe. Judi, Tymek jest slodki, i tak jak moj Edzio lubi przymykac jedno oko ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#346 |
Zakorzenienie
|
hej mamuśki
![]() dziękujemy z Tymciem za uznanie jego niebanalnej urody ![]() ![]() my po pierwszej nocy w domu, ja nie spałam prawie wcale bo nie umiałam, cały czas czuwałam ![]() ![]() Mija ja obecnie również cierpię na ból sutków, jak mały je to wyglądam mniej więcej tak: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zbankrutuję na wkładki laktacyjne, normalnie zmieniam co chwilę bo zalane ![]() ssak wyje muszę zmykać
#347 |
Zakorzenienie
|
normalnie zazdroszczę wam zalanych wkładek
![]() moi rodzice wyjechali wczoraj, dziś czekamy na teściów, mam dość ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#348 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny jecie jakieś słodycze ? jakieś ciastka owsiane, czy ciacho drożdżowe ? czekolady i innych na bazie kakao nie ruszam ale żeby nie jeść wcale to dla mnie nie do przejścia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#349 |
Zakorzenienie
|
![]()
hejka my jemy w zasadzie to na co mam ochote bez rzeczy ciezkostrawnych i wzdymajacych, po wyjsciu ze szpitala od razu mialam mega ochote na ptasie mleczko wiec zjadlam 2 kostki
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#350 | ||||||
Zakorzenienie
|
1. Wszystkie dzieciaczki są poprostu prześliczne. Cudowne sa te Wasze malutkie kruszynki.
2. A teraz trochę TERRORU LAKTACYJNEGO. Czyli szalona Eenax z "Propagowania karmienia piersią" się powymądrza. Cytat:
Co do wklęsłych brodawek. Dziecko wcale nie potrzebuje dużego i wypukłego sutka by pic z piersi mleko. W procesie picia mleka poza samym sutkiem dziecko wciaga do buzi też spora cześć otoczki. Po prostu przy wklęsłych sutkach trzeba dziecku pomóc troszeczkę przy wkładaniu piersi do buzi. Przed karmieniem trzeba troszkę zmiękczyć brodawkę (odciagnac troszke pokarmu jak jest nabrzmiała piers) następnie chwycić ja między 2 palce tak by zrobic z niej taki "kaczy dziubek" nastepnie poczekać az dzidzia otworzy szeroko buzie i nałożyć buzie maluszka na ten "dziubek" (a poczatku moze pomóc TŻ z tym przykładaniem maluszka). Czynność powtarzać az do skutku. Odrobina cierpliwości przy próbach przystawiania i maluszek sie nauczy. I jak maluszek bedzie marudził bo nie bedzie mu sie podobać takie przystawianie to spokojnie wziac na raczki uspokoic by nie płakał i nie marudził i probowac od nowa. Ja tez miałam wklęsłe sutki i tak dziecku podawałam pierś a teraz po 3 miesiącach mała je pięknie wyciągnęła. Oba sa ładnie wyciągnięte sterczące. Sa jeszcze 2 sposoby: 1. Korektor sutka. Mała pompeczka która sie przez chwileczkę pracuje na nad wyciagnieciem sutka a pożniej się przykłada dzidziusia. http://www.babyclub.pl/product-pol-2...ka-Chicco.html 2. Nakładki silikonowe. Ale jak tylko sutek zrobi sie wypukły to nakładke ściagnac i przykładac do piersi. A NAJLEPIEJ PRZEJSC SIE DO PORADNI LAKTACYJNEJ GDZIE PILEGNIARKA POKARZE JAK TO DOKŁADNIE SIE ROBI BO TAK TłUMACZYC PRZEZ INTERNET TO JEST TRUDNO. Cytat:
![]() Cytat:
Im dziecko starsze tym efektywniej ssie pierś. Po jakimś czasie (u mojej małej po 2,5 miesiąca) dziecko umie ssać na tyle efektywnie ze potrafi opróżnić pierś w 10 minut a czasami i nawet w krótszym okresie. Jeżeli dziecko prawidłowo przybiera na wadze to oznacza ze te 20 minut wystarcza na najedzenie się. Cytat:
Cytat:
Czy mała ssie tak ze: czujesz mrowienie w piersi którą karmisz lub gdy ssie tak ze z drugiej wolnej piersi kapie mleko a dodatkowo słychać przełykanie i ssie przez minimum 10 minut, mała przyrasta na wadze nie mniej niz 120g tygodniowo to wszystko jest OK. No i dzidzia powinna moczyć nie mniej niz 6-8 pieluszek na dobe. Jeżeli masz dokładną wagę kuchenna możesz sprawdzić poprzez ważenie pieluszek. Dziecko do 1 miesiaca powinno wysiusiwac nie mniej niz ok. 6ml*24*waga malucha w kiogramach. Po 1 miesiacy ok. 4 ml*24*waga w kilogramach. A i powinno nie zadziej niż co 2-3 godzinki. Co do kupek na razie powinno robic minimum 1 kupke (jezeli jest duuuza) lub kilka mniejszych (opcja kilku mniejszych u takiego maluszka jest lepsza). Cytat:
Cukierek 1 czy 2 tez nie zaszkodzi. Po 4-6 tygodniach karmienia można wprowadzać coraz to nowe słodycze (i inne produkty byle nie wzdymające i dokładnie obserwować maluszka). Ja np. po 5 tygodniach karmienia zaczęłam podjadać sobie czekoladę (2-3 kosteczki lub cukierka czekoladowego) i przez 2 miesiące małej nic nie jest. Teraz po 3 miesiącach zaczynam sprawdzać czy mogę jeść cytrusy i orzechy.
... I chłodną żmiją świt dżunglowy Wpełza do jamy, A w dżunglach wilgoć mszy grobowej, Dym kadzidlany. ... czarne kredki Edytowane przez Eenax Czas edycji: 2008-07-20 o 10:44 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#351 | ||||||||||
Zakorzenienie
|
część 2 bo w 1 poscie nie chciało sie wszystko zmieścić
1. Wszystkie dzieciaczki są poprostu prześliczne. Cudowne sa te Wasze malutkie kruszynki. 2. A teraz trochę TERRORU LAKTACYJNEGO. Czyli szalona Eenax z "Propagowania karmienia piersią" się powymądrza. Cytat:
No i przed karmieniem dobrze jest zrobic na ten sutek bardzo ciepły okład który rozszerzając kanaliki ułatwi jego opróżnienie przez maluszka. No i oczywiście delikatny masaż od góry piersi w kierunku sutka. 2. Z winem i czekolada nie ma problemu. Malutka lampka wina nie zaszkodzi od czasu do czasu. Tylko lampke wina (małą) wypija się tak by do karmienia był dłuższy okres. Zawartość alkoholu w mleku wygląda podobnie do zawartości alkoholu w krwi. Czyli jeżeli wypijesz tuż po karmieniu małą lampkę wina a nakarmisz za 2-3 godzinki to będzie dobrze. Czy cos sie będzie działo po czekoladzie to trzeba sprawdzić. Po 4-6 tygodniach karmienia można sprawdzić. Zjeść sobie trochę czekolady (ja zjadłam 2-3 kostki) i odczekać 2 tygodnie czy coś się dzieje z maluszkiem jak jest OK to parę kostek czekolady od czasu do czasu nie zaszkodzi. Na wszelkie problemy z piersiami a zwłaszcza zastoje czy guzki nie wolno przykładać lodu bo stan może się tylko pogorszyć. Na obolałe piersi zimne gniecione liście kapusty. Na zastoje i guzki tylko i wyłącznie ciepłe okłady lub bardzo ciepły prysznic z strumieniem wody masującym pierś od góry piersi w kierunku sutka. Cytat:
Jeżeli dziecko płacze to: sprawdzić pieluchę, sprawdzić czy nie głodne. Jezeli nie te 2 czynniki to najprawdopodobniej problemy brzuszkowe czyli ponosić kilka minut pionowo jak do odbicia jak się odbije to dobrze jak się nie odbije to położyć na brzuszku niech maluszek (lub samej pomasować maluszkowi brzuszek robiąc delikatne okrężne ruchy zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, czasami pomaga delikatne ogrzanie brzuszka suszareczka do włosów, przy okazji szum suszarki działa na dziecko uspakajajaco) chwilkę pomasują sobie brzuszek a później spowrotem do odbicia. Cytat:
Cytat:
Dzieci karmione piersią jedzą tyle ile potrzebują tak w sam raz. Dzieci karmione butelka jedzą zawsze więcej niz by zjadły z piersi. Dziecko jedząc piers bardziej sie maczy bo mleko 2 fazy leci wolno i musi mocniej i dłużej ssac pierś by ciekł pokarm a z butelki leci łatwo wiec mniej zmęczony maluszek zjada więcej. Cytat:
Przy zbyt szybkim wypływie pokarmu metoda karmiania "pod górkę" jest bardzo dobra. Cytat:
Na razie jest wszystko OK. Później trzeba badzie odciągać coraz więcej pokarmu i będzie coraz bardziej pod górkę. A i by utrzymać długo dobra laktacje najlepsze jest ssanie maluszka. Z laktatorem trzeba bardzie pracować coraz dłużej. A i może nastąpić kryzys bo przy przestawianiu sie piersi na bardziej sycący pokarm (około 6 i 14 tygodnia) laktator moze nie wydołać (trzeba badziej odciagać piersi nawet do 20-30 minut jedna by odciągnąć pokarm do zera by pobudzać pierś do zwiększania produkcji mleka) w ściąganiu pokarmu bardzo gęstego i tłustego który juz nie będzie leciał z piersi strumieniami a powoli sączył sie kropelkami. Po około 3 miesiącach karmienia moja Ewa najada się z piersi w 7-10 minut. Laktatorem odciagam pokarm z 1 piersi około 15-20 minut a laktator ja mam Medeli elektryczny który jest efektywniejszy niz ręczny) Jetem terrorystka i będę namawiać by jednak przejsc na karmianie bezpośrednio piersią. Przyczym jednak teraz jak maluch nauczył się ssac z butli badzie troszke pod górkę. Im dłużej maluch badzie na butli tym większe bada problemy z karmianiem z piersi. Doradzam jak najszybsza wizytę w poradni laktacyjnej gdzie pani pokarze jak należy przejść z karmienia butla na karmienie piersią. Bo to badzie proces około tygodnia. Na poczatku może trzeba bedzie karmić maluszka strzykawka i sonda po palcu by nauczyć prawidłowego ssania piersi, pożniej sonda przy piersi a na koniec sama piersia. I powtarzam jeszcze raz. Im dłuzej będzie butla tym trudniej badzie maluszka nauczyć ssać prawidłowo pierś. Cytat:
Teraz maluszek potrzebuje spokoju i bliskości Mamusi by zasnać. Z czasem bedzie mamusi "potrzebować coraz mniej" i będzie zasypiać bez smoczka. Cytat:
Pielęgniarska laktacyjna powinna pomóc nauczyć ssac malucha lub pokazać jak "oszukać" maluszka systemem SNS (czy nauczyć maluszka efektywnego i prawidłowego ssania przy pomocy strzykawki i sondy po palcu lub przymocowanej do piersi) by chciał ssac z piersi. Cytat:
Mała nie chce piersi bo jej za ciezko w stosunku do butli jest ssac. Trzeba nauczyć dziecko ze aby mleko leciało trzeba sie troszke bardziej napracować. Moja Ewa przez 1 tydzień byla karmiona butelka bo piersi nie chciała chwytac i zle ja chwytała wiec mnie piersi bolały a jej mało co wyciekało do buzi. W poradni laktacyjnej pielegniarka nam pokazała jak nauczyc dziecko efektywnie ssac i ssac piers. Przez 3 dni karmiłam mała strzykawka i sonda po palcu pozniej 2 dni strzykawka i sondą przyklekona do piersi a jak mała mocno ssała to "powoli sondę wysuwałam z jej buzi tak ze ssała tylko sama pierś. Wystarczyło 6 dni i mała zaczęła rewelacyjnie ssac piers. Odkad zaczęła ssać piers (prawidłowo) nie mam z piersiami żadnych problemów. Zadnych nawałow, zastoii, bolesnosci, brodawki mam gładziutkie, nawet najmniejszego zaczerwieniania a karmianie jest przyjemnoscia bo jedynie co czuje to takie łaskotanie w środku od płynącego z piersi mleka. Jeżeli laktator ma byc tylko uzywany awaryjnie wystarczy najprostszy ręczny. Polecam taki z dźwignią bo można jedna ręką "doić" pierś a w drugiej trzymac książkę czy gazetę i sobie podczytywać lub lulać w bujaczku czy wozeczku maluszka do snu. Jeżeli laktator ma byc uzywany czesto to polecam elektryczny lub ręczny AVENT ISIS. Cytat:
Laktator mam elektryczny Medeli bardzo delikatny z szeroko regulowana skala ssania i odciąganie pokarmu nie boli. Na poczatku jak mialam "pokaleczone" piersi przez Ewe to działanie laktatora tez Mnie bolało ale jak sutki sie zagoiły to zupełnie bezbolesna jest odciaganie tak ze jedna reką mleko sie odciaga a w drugiej trzymam i czytam książkę. (na biurku mam minutnik by odciągać pokarm w systemie 7-5-3).
... I chłodną żmiją świt dżunglowy Wpełza do jamy, A w dżunglach wilgoć mszy grobowej, Dym kadzidlany. ... czarne kredki Edytowane przez Eenax Czas edycji: 2008-07-20 o 10:55 |
||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#352 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na razie odmowilam sobie tylko kapuste z golabkow, nadzienie zjadlam, a tak pozatym to raczej jadam wszystko. Malemu na razie nic nie jest i oby tak zostalo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#353 |
Zakorzenienie
|
Judi Tymus fajny chlopak.
Dobrze Ci się karmi w rozku? My wogole go nie uzywamy, tylko jako kolderki. Jak bylam w szpitalu, to polozna jak uczyla nas karmic, powiedziala zeby sprobowac bez niego i tak w sumie o wiele lepiej nam szlo. |
![]() ![]() |
![]() |
#354 |
Zakorzenienie
|
Moj maly wyjec spi, to moge nadrobic wizaz
![]() A wiec: Wersta, Zosia powala swoja sliczna buzia ![]() ![]() Judi, Tymus zabojczy jest te oczyska ma boskie, a te usteczka!! O mamo! ![]() ![]() Aniu, Twoj maluszek rowniez uroczy ![]() ![]() ![]() Eenax, ja tez nie polecam lodu na bolace piersi, ale na złagodzenie bolu samych brodawek dobrze jest pomasowac troszke lodem bo to taka mala krioteriapia na bol (rada polożnej - mnie pomoglo) Z karmieniem problemow nie mamy, a po tygodniu bolesnosci sutkow wszystko wrocilo do normy, juz nie boli jak moj ssak ssie mleczko, a piersi sa miekkie i bez zastojow, nabrzmiewaja jak zbiera sie w nich pokarm, ale bez uczucia nieprzyjemnego bolu ![]() Wczoraj moj Piterek mial maly atak histerii, plakal tak, ze nie moglismy go uspokoic.. napewno nie mial kolki, mokrej pieluchy, nie byl zgrzany, ani nie bylo mu zimno. Byl za to mega zmeczony i nie umial zasnac spokojnym snem, dopiero mamusi brzuszek i bijace serduszko pomoglo dziecku usnac. Ewidentna potrzeba czulosci.. zastanawiam sie czy wasze robaczki miewaja podobnie?
#355 |
Zakorzenienie
|
Moj maly cos zapomnial jak sie chwyta cyca, denerwujemy sie oboje, bo nie moze zlapac, albo tak sie kreci ze nie idzie mu nawet pomoc
![]() ![]() Co do sutek, to jasna sprawa, musza sie przyzwyczaic do notorycznego ciagania, tak to juz jest, dlatego zaciskam zeby i czekam na poprawe. Ja chodze wiecznie glodna, a od przyjscia do domu stracilam juz 3 kilo, czyli jakis kilogram na dzien, chociaz z tym nie mam problemu. Wciskam sie tez spokojnie w jeansy sprzed ciazy, tylko guzik sie nie chce dopiac przez pozostalosc brzuszka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#356 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny jak to jest ze stanikami do karmienia? kupic dopiero po porodzie czy zaryzykowac i przed? o ile zwiekszaja sie rozmiary? przed ciaza mialam B, teraz mam male C i nie wiem co zrobic
![]()
#357 |
Zakorzenienie
|
No to się muszę wypłakać
![]() Już mam dość.... Zewsząd słyszę jakie to karmienie piersią jest super, a butlą złe... A ja się staram i staram i g.... wychodzi z tego naturalnego. Żeby jeszcze było mało, moje zapalenie skóry będzie chyba wymagało leczenia sterydami, co będzie powodowało konieczność przerwania karmienia piersią. ![]() Teraz jeden pozytyw - brzuch się zmniejsza... Jola, ja też jestem rozmiękła jak jakieś ciasto... I wiecie, co..... moja mała podnosi głowę jak ją się na brzuszku połozy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#358 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy wszelkich zmianach zapalnych w piersiach czy przy guzkach nie wolno ich schładzać a należy ogrzewać. Cytat:
Cytat:
Przy prawidłowym ssaniu buzia powinna być baardzo szeroko otworzona, języczek przykrywać w całości dolne dziąsła, pierś głęboko wciągnięta do buzi. A po karmieniu dzidziuś powinien miec taka czerwona odciśnięta kreseczkę-kółko wokoło ust oznaczajaca ze buzia była bardzo szeroko i ładnie otwarta a usta prawidłowo wywniete od obejmowania piersi. Cytat:
Cytat:
Zewszad słychac jakie jest super bo to jest prawda. Niestety na gadanie ludzkie trzeba się uodpornić. Z tego co piszesz masz jak najbardziej predyspozycje do karmienia piersią (pokarmu nie brakuje). Problem jest by maluszka nauczyć ssać pierś. Polecam wizytę w poradni laktacyjnej. Masz taki sam problem jak ja miałam na początku. Moja Ewa miała wręcz "piersiowstret" w szpitalu męczyłam się z przystawianiem i dokarmiana była strzykawką. O mało co się nie poddałam i nie sięgnęłam po butelkę. Ale umówiłam się na wizytę w poradni laktacyjnej i jak się okazało mała miała piersiowstręt bo nie potrafiła ich prawidłowo chwycić a co za tym idzie nie ssała prawidłowo i mleko nie chciało lecieć lub ledwo co się sączyło a ona była głodna i się denerwowała. W poradni pokazała mi pielęgniarka jak nauczyć dziecko prawidłowo ssać przy pomocy strzykawki i sondy. później sondę mocowałam do piersi tak ze mala ssała pierś a ja jej sonda przymocowaną do piersi podawałam mleko strzykawką tak ze kojarzyła ze jak ssie pierś to mleko leci. Po 4 dniach strzykawki i sondy i 2 dniach sondy przy piersi mała zaczęła sama ssać pierś skutecznie a mleko leciało jak należy. Jak jest konieczność leczenia Mamy to mówi się trudno i karmi się dzidzie mieszanką. Przy czym nie polecam butelka tylko strzykawka i sonda po palcu lub specjalnym kubeczkiem. Do powrotu karmienia piersią po dłuższych przerwach służy system SNS Medeli. Z tym ze przez cały okres leczenia trzeba często odciągać mleko (co 3 godzinki) laktatorem by utrzymać laktacje. edit: Zadko kiedy trafia sie duet maluszek+mama bez problemów karmianiowych. Ale jak sie te pierwsze problemy przezwycięży to później juz idzie jak z górki. Na pocieszenie powiem ze moja Mamusia przy mojej siostrze (która jest 6 dzieckiem) tez miała problemy laktacyjne przez pierwsze 3 tygodnie a później karmiła mała przez 2 lata bezproblemowo.
![]() |
#359 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A to maly Edzio |
|
![]() ![]() |
![]() |
#360 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:35.