|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2641 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Rocki, napisz do nich może... Olej kokosowy zimnotłoczony to powinien być biały, choć raczej nie bezzapachowy, ale białe masło shea...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2642 | |
Raczkowanie
|
Rzadko mi się zdarza wstać przed 9 i na ogół czynię to pod przymusem
![]() wspominałam o nim w wątku o stopach - to patent Lenny podany na LU. Mazidłowy mlekowiec wlany do hydroksyetylcelulozy w proporcjach pół na pół. Dla mnie okazał się idealny, bo wszelkie kremy złuszczające robiły to nierównomiernie i wysuszały skórę. A ten żel jednocześnie złuszcza i nawilża, a do tego rozjaśnia skórę stóp. Ma jeden minus - śmierdzi ![]() ![]() Dzisiaj zrobiłam drugą partię i jest gorzej - muszę odkopać karteluszkę z oryginałem; chyba wpisując ostateczną wersję do notatnika, coś zmieniłam "na przyszłość" - chyba dodałam więcej wosku carnauba i efekt nawilżenia jest słabszy ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2643 |
Rozeznanie
|
niezamienna ( oj biedaku, widze ze cie zdybalam
![]() ![]() ![]() a czyli z tymi olejkami jak zrozumialam- uzywaszcodziennie i na to zazwyczaj krem lub serum. teraz musze znalezc odpowiedni krem coby mnie po nim nie wyrzucalo i najchetniej na jakiejs naturalnej bazie. dostalam wczoraj probki zeli z aloesem i kremow logony. ale szczerze powiedzawszy za logona i lavera nie przepadam ![]() wygladam dzisiaj przez okno i co widze- w czyim ogrodzie, w bezczelny sposob, rozpanoszyl sie wiesiolek ![]() i jeszcze jedno z wielu pytanek- gdzie zakupujecie olejki eteryczne, polleny aromy. sa on eogolniedostepne, cz ytez trzeba je zamawiac droga inetrnetowa? Edytowane przez Dau Czas edycji: 2008-07-20 o 11:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#2644 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Olejki Polleny kupuję bez problemu w naziemnych zielarniach. Inne, te bardziej luksusowe (ostatnio rumianek, moje cudo!), zamawiam w Mazidłach lub EcoSpa. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2645 |
Rozeznanie
|
Zrobiłam sobie dziś biochemiczne przedpołudnie w lazience - w sumie niedawno wylazłam dopiero
![]() ![]() ![]() ![]()
#2646 |
Wtajemniczenie
|
No proszę, jaki to maceracik
![]() Fantastycznie, że Cię odzebrzyło i że zostajesz sobą ![]() ![]() Mały OT: Kręcisz w łazience? Ja w kuchni... Ale moja łazienka jest malutka, a w kuchni mam wygodny blat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2647 | |
Wtajemniczenie
|
![]()
niezamienna_już_na_nic napisała,
Cytat:
Jest tylko jeden problem - skończyła mi się nerola, ale olejków eterycznych jeszcze nie mam ![]() ![]() Dau, Olej jojoba stosowałam samodzielnie - pięknie leczył i zapobiegał, myślę jednak, że warto dodać do takiej jednodniowej porcji na wypryski kilka kropli olejku eterycznego z drzewa herbacianego. Jak nie macie trochę soku wyciśniętego z cebuli - też ładnie leczy. Smrodu nie ma.
Wewnętrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnętrznie: szampon/żel do mycia ciała glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() ![]() Wcierki na porost włosów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2648 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2649 |
Rozeznanie
|
caluje raczki, unizenie. prosze sie nie denerwowac, jestem nowicjuszka w tych tematach. musze najpierw wszystko kilkakrotnie przetrawic (jak krowa, w te i spowrotem
![]() ![]() ![]() ![]() niezamienna, wczoraj do hydrolatu dostalam pare probek roznych preparatow, jak dotad mi nie znanej firmy li cosmetics. to sa oczywiscie kosmetyki eko.. jak wyprobuje dam znac. o ile moja opinia sie na cos zda, bo jak przypuszczam, sa one niedostepne w polsce:-( |
![]() ![]() |
![]() |
#2650 |
Wtajemniczenie
|
Mario, dzięki
![]() ![]() Chomiku, to się nazywa kręcenie z adrenaliną ![]() Dau, spokojnie, pytaj, testuj i pisz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2651 | |
Wtajemniczenie
|
![]()
niezamienna_już_na_nic napisała,
Cytat:
![]()
Wewnętrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnętrznie: szampon/żel do mycia ciała glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() ![]() Wcierki na porost włosów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2652 |
Raczkowanie
|
Lecą do mnie hydrolaty, sera i olejki z BU. Zamówiłam parę rzeczy i nie mogę się już doczekać przesyłki. To mój pierwszy raz, więc strasznie jestem podekscytowana i trochę się boję
![]()
#2653 |
Wtajemniczenie
|
Mario, tu są wskazówki Limarii dotyczące emulgatorów:
http://www.mazidla.com/index.php?opt...=257&Itemid=50 Jeśli chcesz użyć tylko jednego emulgatora, najlepsza będzie lecytyna HLB7. Bardzo ją lubię - jest wygodna w użyciu i dość niezawodna ![]() Kashin, witamy w wątku olejo- i hydrolatomaniaczym ![]() Doskonale znam to podniecenie i oczekiwanie na półprodukty... Natomiast zdecydowanie nie ma się czego bać... chyba tylko uzależnienia od mazideł ![]() Edit (a propos uzależnienia): http://www.biochemiaurody.com/sklep/o-hydrosols.html ............. |
![]() ![]() |
![]() |
#2654 |
Rozeznanie
|
niezamienna - ja wyprobowalam juz kosmetyki bardzo roznych firm ekol. jak masz/ naturalnie inne dziewczynki tez, mozliwosc zapoznania sie z produktami firmy tautropfen (kropla rosy-juz sama nazwa ladnie brzmi
![]() ![]() co do zeli, tej jak dotad mi nieznanej firmy maja dosc ciekawy skladzik. w sklad nawilzajacego zelu aloesowego wchodza m.in.: wyciag z aloesu, hialuron, prowitamina b5, hydrolat rozany, czynnik nawilzajacy i substancje min.. mysle, ze sklad dosyc dobry. ciekawe jak z dzialaniem tego preparatu. ponadto zele maja czesto taki skutek uboczny, ze lubia sie "rolowac". |
![]() ![]() |
![]() |
#2655 |
Wtajemniczenie
|
Dau, o ten balsam Ci chodzi?:
http://apmp.natura.xip.pl/product_in...oducts_id/1147 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2656 |
Rozeznanie
|
tak , tak- szybki bill z ciebie niezamienna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2657 |
Rozeznanie
|
mialam jeszcze te balsamy do twarzy z roza, rokitnikiem i olejkiem z drzewa herbacianego. wode- hydrolat rozany i zel z rokitnikiem, ktorego na tej stronie nie widze. inne wymienione produkty natomiast tak
![]() widze, ze znowu cos namieszalam- przepraszam. w dodatku cytuje juz sama siebie- jaki ze mnie egocentryk ![]() ![]() znam produkty dla dzieci logony i lavery, rowniez weledy. weledy zreszta, wiele innych, zele aloesowe santa verde, zel aloesowy eubiony, hauschke, produkty logony na bazie ziemi wulkanicznej, czy jak ja tam zwal ![]() tak mnie kusi, zeby dzisiaj na krem aveny z kwasami polozyc nawilzajaca weledy. ale rozsadek mi mowi zeby tego nie robic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2658 |
Wtajemniczenie
|
Wiecie, ze ZSK nas czyta? Nie zdazylam nawet do nich wyslac maila z pytaniem o biale karite i bezzapachowy kokosowy, a juz dostalam odpowiedz na maila
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2659 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2660 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2661 | |
Rozeznanie
|
Tak myslałam, bo info o kolorze oleju sojowego też pojawiło się ekspresem na stronie po mojej wypowiedzi na forum
![]() Adore Bella Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2662 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Niezmnienna..., piękne te czeresienki i truskaweczki ![]() Mario, bardzo sie będziesz gniewać sie jak podpatrzę Twoje serum naczynkowe? ![]() Czy któraś miała już do czynienia z kwasem laktobionowym ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2663 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2664 | |
Zadomowienie
|
Zgłaszanie nowych kosmetyków i regulamin:
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/censur...zarejestrowany Nie znam się na prawie autorskiem, ale mam nadzieję, że korzystanie z materiałów reklamowych opracowanych przez firmę nie jest przestępstwem. W każdym razie jest to praktykowane. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2665 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() co do rafinowania-to bardzo prawdopodobne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2666 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Naczynek nie rozdrażnia, nawilża (choć nie tak jak mlekowy), cera rozświetlona. Z wypryskami się ignorują. Na redukcję teleangiektazji poczekam co najmniej te 6 tygodni: http://74.125.39.104/search?q=cache:...ient=firefox-a Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2667 | |
Rozeznanie
|
Nie no chyba nie, bo:
Cytat:
![]()
![]() |
#2668 |
Zadomowienie
|
Ja też nie wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2669 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() EDIT: widze mentha, że obie ciekawskie jestesmy ![]() ![]()
![]() |
#2670 |
Zadomowienie
|
To kolejne pytania: dlaczego olej z yangu uznaje się za trudny w obróbce i nie stosuje się go powszechnie; dlaczego w formulacjach stosuje się tylko rafinowane masło mango (tzn. co jest nie tak z rafinowanym), no i właściowści ochronne oleju z pestek malin...
EDIT: czyli wszystko wskazuje na to, te masła są częściowo rafinowane. Edytowane przez mentha Czas edycji: 2008-07-21 o 16:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:21.