![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy październikowe 2018 cz. II
Ja na pewno będę chciała żeby mama wpadała po porodzie do mnie mi pomoc myśle ze nawet chciałabym żeby wzięła sobie urlop i została chociaż na 3 dni u nas
![]() Będzie nam trochę raźniej, co trzy głowy to nie jedna ;D wiec ja jestem jak najbardziej na tak. Aczkolwiek ja moja mama traktuje bardziej jak przyjaciółkę niż jak mamę i dziennie wisimy po godzinę na telefonie ze sobą ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#92 |
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny, pozbyłam się wyrzutów sumienia, bo tez chciałam obu mamom grzecznie odmówić, ale właśnie zastanawiałam się czy nie wyjdę na niewdzięczną
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#93 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz A zapas obiadów tym razem postaram się zrobić!
Edytowane przez krysztalek88 Czas edycji: 2018-04-20 o 10:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Mam wrażenie dziewczyny ze po ślubach wszystkie z was się odsunęły mocno od rodziny, rodziców.....
Ja sobie tego nie wyobrazam osobiście i jak dla mnie to moja mama będzie olbrzymia pomocą po porodzie i z otwartymi drzwiami ja powitam, jestem nawet gotowa zrobić jej bramę pod drzwiami ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#95 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Xboo ja mam mamę daleko bardzo i cieszę się że przyjedzie do mnie. Wysłane z mojego HTC Desire 10 lifestyle przy użyciu Tapatalka
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#97 |
Rozeznanie
|
Xxboo, ja ciebie rozumiem, bo ja tez z moja mam jestem bardzo blisko. Cierpie bo mieszkamy w innch krajach, ale tez codziennie godzine na telefonie i moglabym z nia przebywac non stop. Czasami sie smieje, ze jest najwazniejsza dla mnie osoba, maz jest na drugim miejscu.
Ale pomoc to mi za bardzo nie pomoze, ma 75 lat i jest bardzo schorowana. Ale chcialabym miec ja przy sobie ot tak, zeby sobie pogadac. Tesciowa tez jest spoko, co prawda jak jestem u nich to troche sie mecze, bo to dosc specyficzna rodzina i na ich gruncie czasami ciezko mi sie przyzwyczaic do ich organizacji. Wychodza tez wszystkie roznice kulturowe (boze ile ja sie zawsze naslucham ze moge nie suszyc wlosow po umyciu! Taka typowa wloska schiza ![]() No ale obie sa daleko ode mnie, wiec nie wiem. Ale pewnie jakies odwiedziny beda, moze tez moja siostra, tez jej ufam.
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zgadzasz się z tym ze odniosłam takie wrażenie ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też bym starszaka nie oddała. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
No to super ! Po prostu tak jakoś niektóre dziewczyny napisany no ze osobiście ja odniosłam takie wrażenie. Fajnie jeśli mylne, bo w końcu to nasi rodzice ❤️ Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#102 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
A zapytałaś co myśli o tym Twoj tz? Serio chce żeby mama (jakakolwiek cudowna nie jest) pierwsza kąpała, przewijała i nauczyła się Waszego dziecka. Albo chcąc/niechcąc dawała rady? Ja uwielbiam moich rodziców, są dla mnie największym wsparciem. Ale po porodzie nie miałam ochoty na spotkanie nawet z własnym psem. Nie dlatego że coś mi nie pasowało. Trzeba sobie zorganizować życie - wykąpać, ułożyć kremiki, kocyki i ubranka tak żeby było wygodnie. Zobaczyć jak dziecko śpi albo nie śpi. Płacze? NIe wierzę że nie wkurzyłby Cię tekst z dobrego serca "dlaczego płacze?". Bo Twój mozg krzyczy - (&%@& NIE WIEM JESZCZE DLACZEGO! Moi teściowie np. nie czują kompletnie czaczy. I przyjechali do nas podczas kiedy ja z Madzia byłam w domu. Ona sobie leżała, ja ściągałam pokarm. Drzwi zamknięte. Wpada mój teściu. Pochodzi do nas (byłam plecami do drzwi, nie wiedziałąm jak się odwrócić), i cośtam pierdzieli do dziecka. Widzi K*^*^(* że mam cycki na wierzchu i kompletnie go to obeszło. Waliło mnie to że on nie czuje skrępowania, ale ja nie miałam ochoty żeby na to patrzył. Bardzo się wtedy zraziłam.. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Wiesz ja po pierwszym porodzie wiem jak się czułam i były takie momenty, że chciałam być sama. To znaczy z córką ale żeby innych osób nie było, abym mogła ja sama bez żadnych podpowiedzi, pomocy móc ją wyczuć, nauczyć się jej i pracować nad rytmem dnia.
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No moja mama akurat by tak się nie zachowywała, szanuje nasza prywatność i nie jest z tych „rodzicoedobrarada” a TZ myśle ze doceni każda pomoc biorąc pod uwagę ze będzie musiał w weekendy zostawać z niemowlęciem sam przez pół dnia lub nawet cały dzień ![]() Ale wiadomo ze to kwestia jeszcze obgadania bo do tego jeszcze trochę miesięcy jest wiec nie poruszam z nim na razie tego tematu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
#105 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Właśnie to nie chodzi o relacje z teściami czy rodzicami. Z teściami nie mam najlepszych, ale z rodzeństwem czy rodzicami tak. A to trochę wszystko inaczej wygląda w praktyce inaczej w teorii. Np. Początkowo nie chciałam odwiedzin w szpitalu, A potem po stwierdziłam, ze lepiej jak zwala się tam niż w domu. No i jak tydzień po porodzie, A dzień po przeprowadzce zwalilo nam się z 20 osób oglądać małego tonie było mi do śmiechu.... i te złote rady...ehh... dobrze, że potrafię olewac.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#107 |
Zadomowienie
|
My też mamy dobry kontakt z rodzicami, i jednymi i drugimi, ale to taka intymna chwila, taka nasza, tworzymy nową rodzinę i dlatego też tak sobie myślę, że zaproszę rodziców na początek tylko na odwiedziny na jeden dzień, a za jakiś czas jak już się wzajemnie w trójkę dotrzemy, poznamy się z dzieckiem, ja oswoję się z połogiem, to być może faktycznie na dłużej, wtedy taka pomoc może być przydatna, jak już będę zmęczona i fajnie, że rodzice chcą pomóc, to trzeba docenić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#108 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale ZAWSZE coś Ci zasugeruje - a może to, a może tamto (w dobrej wierze, nie narzucając swojego zdania), ale są momenty kiedy nie chcesz tego słuchać ![]() Ja uważam jak dziewczyny, pierwsze 2-3 tygodnie najlepiej samemu z tz i dziećmi. Później i tak już ludzie zaczną się zwalać na łeb :P Więc mama będzie jak znalazł, żebyście nie umarli z głodu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Witam się i ja w nowym wątku
![]() ![]() catarynca możesz mnie dopisać bo xxboo zapomniała ![]() Nadrabiam... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#110 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to nawet nie jest remont ;( to wymalowanie ścian, zamontowanie szyby do wanny i bateri z deszczownica i jakieś ochrony na balustradę na balkon żeby pies nie wypadł i tyle Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Cytat:
Upsss przepraszam ;D Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
#111 | |
Jedi
|
Cytat:
Wiem, ze są różne relacje w rodzinie, ale to, ze para żyje własnym życiem nie oznacza wcale odsunięcia. Dla mnie np. przyjazd w takiej sytuacji rodzica byłby zbyt dużym zblizeniem. A nie jestem po ślubie. ![]() Co innego kiedy w druga stronę- moja mama byłaby po szpitalu i chciałaby mojej pomocy, a ja bym jej odmówiła. To jest dla mnie odsunięcie sie. Ale no bez przesady, można mieć dobry kontakt, rozmawiać, wspierać się, a żyć oddzielnie. I chciałabym mieć taka sama relacje z moimi dziećmi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to widzisz to zupełnie inne podejscie mamy ![]() Ja oczekuje takiej pomocy po porodzie od mamy. I takie same relacje jak ja mam z moja mama chciałabym mieć z moimi dziećmi Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
#113 |
Rozeznanie
|
Mysle, ze to ciezko porownywac, jstesmy rozne i rodziny sa rozne oraz sytuacje.
Powiem wam ze moi rodzice moja najstarsza siostre oddali bodajze na 2 lata jak byla bardzo mala do moich dziadkow. Dzisiaj sie to wydaje dziwne, ale w tamtych czasach wygladalo to inaczej. I o dziwo moja siostra mimo ze sa miedzy nami roznice niewielkie w charakterze wynikajace z tego odmiennego wychowania (a jakie wychowanie jest takie samo, nawet ci sami rodzice inaczej beda traktowali swoje dzieci), to ma rownie bliska relacje z moja mama co ja. Mnie to w ogole kestia opieki przeraza, bo naprawdopodobniej w wieku 4 miesiecy bede musiala oddac dziecko w rece obcych. No ale tutaj tez tak wszyscy robia i w podskokach wracaja do pracy ![]()
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez jako małe dziecko zanim dostalam się do żłobka mieszkałam z babcia a mama przyjeżdżała do mnie z bratem na weekendy ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
#115 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak dziewczyny piszą to nie chodzi o sympatię do mamy/teściowej tylko o swobodę uczenia się swojego dziecka w gronie rodzicòw tylko. Dla mnie mama była świetną pomocą - przywiozła obiad, zabrała dziecko na spacer, żebym mogła się w spokoju wykąpać/odpocząć. Teraz na pewno też będzie chciała, chociaż będę starała się jej za dużo nie angażować z racji wieku i zakazu podnoszenia. No i jeszcze jedno mi się nasuwa... pokolenie naszych rodzìcòw często jeszcze żyje wiedzą typu "żółte mleko to złe, kobieta nie ma od razu pokarmu to tylko mm, dziecko musi mieć ciepło niezależnie od pogody". Młode mamy tego ufają i stosują... Cytat:
Jakbym żyła w konkubinacie to byłoby inaczej ? Ja z moją mamą mam fajny kontakt, widzimy się kilka razy w tygodniu, dzwonimy też często. Nawet mam wrażenie, że lepiej się dogadujemy od kiedy po ślubie się wyprowadziłam. Zresztą to dość logiczne, że zakładając swoją rodzinę (bardziej lub mniej formalną) mniej żyjesz życiem swoich rodzicòw czy teściòw niż wcześniej.
![]() |
#116 |
Zadomowienie
|
Ja bym chciała żeby mama albo teściowa przyjechała ale tak w ciągu dnia na parę godzin:p przywieźć jakis obiad np i w ten sposób pomóc, ale na pewno nie zostawać na noc na tydzień czy dwa
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#117 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No u mnie mama nie ma prawa jazdy wiec nie chce żeby się tarabanila tramwajami ;D Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Cytat:
Ja żyje tyle samo życiem mojej mamy i ona moim jak wcześniej ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
#118 |
Jedi
|
Najważniejsza kwestia tak na prawdę jest dobranie się w pary ludzi o takich samych poglądach
![]() Niech każdy ma z rodzicem taka relacje jaka mu się podoba, ale zakładając własną rodzinę, życie z partnerem powinno być na pierwszym miejscu. Wtedy wszystkie relacje są zdrowe. Ja bym nie mogła być z facetem, który w nasze intymne momenty wprowadza swoją rodzinę. Po porodzie chcemy się razem nacieszyć tym czasem, poznać dobrze nasze dziecko, bo to jest nasz moment jako rodziny. Mama czy teściowa mogą pomóc kiedy będziemy mieli z czymś problem, ale to z Tz założyłam rodzinę i to nasze dziecko. Bawienie i rozpieszczanie wnuków może trochę poczekać ![]() Edytowane przez So_close Czas edycji: 2018-04-20 o 12:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Mam rozumieć, że to jest odpowiedź na moje pytania ? Bo generalizować Ci łatwo...
#120 |
Zadomowienie
|
Dla mnie to oczywiste, że teraz to partner jest ważniejszy niż rodzice, tak samo nie chciałabym, żeby mama była ważniejsza dla TŻ niż ja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:17.