Gdzie wolałabyś mieszkać? Duże czy mniejsze miasto? - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-04-24, 19:09   #181
Aisza21
Wtajemniczenie

Dot.: Gdzie wolałabyś mieszkać? Duże czy mniejsze miasto?

Ja mieszkam w moim zdaniem najpiękniejszym mieście w Polsce i jest mi dobrze. Nie zniosłabym mieszkania w Warszawie, Krakowie, nie daj Boże na Śląsku.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg f901959c564860a2med.jpg (123,3 KB, 102 załadowań)
Aisza21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-24, 19:55   #182
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pandemonium4 Pokaż wiadomość
Mieszkam teraz w mieście powyżej 500 tys mieszkańców. Jest tu taki dostęp do miejsc pracy, o którym moglibyśmy tylko pomarzyć w mniejszym mieście. Niestety priorytety, konieczność życiowa na ten czas. Szczerze nie cierpię tego miasta, wszystko jest daleko mimo, że nie mieszkam na obrzeżach, po prostu miasto jest tak rozwleczone, że za chiny nie chce mi się jechać do Ikei albo Decathlonu. Dla mnie 15-20 min pieszo do porządnego parku to cholernie daleko, a dojazdu tam też za specjalnie nie mam. Zdecydowaliśmy się na tą lokalizację ze względu na bliskość miejsca pracy. Znajomych mamy tu tylko w liczbie 2, a i tak mieszkają tak daleko, że spotykamy się dosyć rzadko na mój gust i nawet nie wypije piwa, bo wolał przyjechać samochodem. Całe szczęście przyjeżdżają do nas znajomi z daleka na weekend. Nie cierpię latania po klubach, jak już to puby i koncerty. To miasto, oprócz dostępu do pracy, niczym mnie nie powala, jest nieprzyjemne, szare, rozwleczone, brzydkie, zakorkowane i działające na nerwy. Liczę, że kiedyś jak będziemy mieć duże doświadczenie, to znajdziemy podobną pracę w mniejszym mieście i bliżej mojej rodzinnej miejscowości. Choć będzie o to o wiele ciężej.

Wcześniej mieszkałam sporo lat w mieście powyżej 200 tys. i mieszkało mi się o wiele lepiej. Miasto było przyjemniejsze, ładniejsze i zgrabniejsze, było więcej zieleni, nie mieszkałam w centrum, a miałam wszystko blisko. Życie toczy się tam wolniej i przyjemniej, a jest dostęp do wszystkich rozrywek, może nie ma opery, ale teatr jest na poziomie, jest też CSW. Niestety z pracą bardzo słabo, miasto małe i ładne, załadowane studentami, lepsza praca często po znajomości i jeśli ich nie masz, to trochę dupa. Dlatego jestem teraz tam gdzie jestem. Ale moim marzeniem jest powrót do tego miasta lub okolic.

Mam rodzinę i mieszkanie w małym miasteczku, ok 17 tys mieszkańców. Raczej nie planuję nigdy tam zamieszkać ze względu na małą liczbę miejsc pracy i niższe pensje. Jednak miasteczko jest bardzo spokojne i przyjemne, sprzyja relaksowaniu się. Blisko są lasy i jeziora. Ludzie nawiązują fajne więzi, choć niektórzy przejmują się plotkami (ja bym miała wywalone na plotki). Moim zdaniem idealne miejsce na starość.

Wychowałam się w małej leśnej osadzie, prawie 10 km do najbliższego przystanku pks. Akurat miałam szczęście trafić na czas, gdy było kilkoro dzieciaków z mojego pokolenia, więc nie byłam samotna, na każde wakacje zjeżdżało się jeszcze więcej dzieciaków. Dzieciństwo alla "Dzieci z Bullerbyn", myślę, że moje dziecko (jeśli będę mieć) już czegoś takiego nie zazna. Całe dnie szaleliśmy na dworze, po łąkach, drzewach, laskach i ograniczała nas tylko wyobraźnia. Miejscowość w kilku miejscach przecina kręta rzeczka, a idąc jej brzegiem można podziwiać śliczne widoki, skarpy, zawijasy rzeki ze starymi powalonymi drzewami. Jest tam też staw wielkości jeziora. Można spacerować bez ryzyka natknięcia się na innego człowieka, przy towarzystwie jedynie dźwięków lasu.
Jeśli chodzi o dojazd do szkoły, to szkoła to organizuje. Mam stamtąd 40-50 min dojazdu do miasta pow. 200 tys, więc nie jest źle, dojeżdżałam tyle do pracy w dużym mieście, ale jednak to i tak daleko.
Miasto male to 200 tys - moglabym to samo napisac o Toruniu

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-24, 20:23   #183
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aisza21 Pokaż wiadomość
Ja mieszkam w moim zdaniem najpiękniejszym mieście w Polsce i jest mi dobrze. Nie zniosłabym mieszkania w Warszawie, Krakowie, nie daj Boże na Śląsku.
Pięknie. Co to za miasto?

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-24, 21:21   #184
Aisza21
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Pięknie. Co to za miasto?
Myślałam ,że ktoś zgadnie:P
Ełk - powiatowe miasto 60 tys. mieszkańców, położone na Mazurach. Kilka jezior na terenie miasta, a na terenie powiatu mamy ich ponad 100. Jest pięknie. Dużo zieleni, lasów dookoła w bród. Nie ma korków, ani męczących dojazdów. Zarobki wiadomo są mniejsze niż w dużych miastach, ale też koszty mieszkaniowe są jednak mniejsze. Mieszkania są niedrogie - nowe deweloperskie ok. 3 tys/m2, używane można kupić nawet za 2-2,5 tys./m2. Szeregówka od dewelopera w mieście na nowym osiedlu 360 tys za 120m2, dom wolnostojący nad jeziorem pod miastem 300 tys od dewelopera. Mamy 2 kina, teatr, Centrum Handlowe, całą promenadę pubów i dyskotek nad jeziorem, 3 plaże miejskie i od groma plaż dookoła miasta i nie wiem co tam jeszcze trzeba do szczęścia. Nigdy nie byłam specjalnie rozrywkowa, ale miasto ma dosyć bogatą ofertę, szczególnie latem dużo się dzieje. Tak naprawdę nie muszę jeździć na wakacje, żeby wypocząć - nie muszę nawet brać urlopu ,żeby gdzieś jechać. Wystarczy ,że po pracy pójdę sobię na plażę się wykąpać lub w weekend wybrać sobie nad jakie jezioro chcę pojechać. A jak ktoś mieszka jeszcze w domu nad jeziorem, własną łódkę itp to już w ogóle raj. Wbrew pozorom u nas to nie jest takie trudne, bo jezior jest dużo , a nieruchomości nie są takie drogie jak w dużych miastach.

Edytowane przez Aisza21
Czas edycji: 2018-04-24 o 21:31
Stary 2018-04-25, 02:30   #185
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
http://mandalay.pl/zdjecia/4892/chiny-szanghaj.jpg

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-25, 05:16   #186
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Moj maz jest z Szanghaju i za zadne skarby swiata nie chce tam nigdy wracac. Ciagle tylko marudzi, ze brudno, tloczno, powietrze zanieczyszczone i smieje sie, ze moj "bialy zoladek" nie poradzilby sobie z lokalnym jedzeniem (i tutaj pewnie ma sporo racji akurat). A ja i tak chcialabym sie wybrac chociaz na kilka tygodni.
Stary 2018-04-25, 05:42   #187
j_fly
Zakorzenienie

Cytat:
Też tak kiedyś mówiłam, bo wychowałam się w pięknym miasteczku na północy Polski, otoczonym jeziorami i lasami, a teraz mieszkam właśnie na Śląsku - malutka miejscowość, za domem las i stawy, same domki jednorodzinne Gdy moi rodzice pierwszy raz nas odwiedzili - byli w szoku, że Śląsk może TAK wyglądać Nie ma co demonizować poszczególnym regionów. Wszędzie można znaleźć zarówno piękne, jak i wyjątkowo brzydkie miejsca.

Mistrz i Małgorzata, Michaił Bułhakow
j_fly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-25, 05:50   #188
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez j_fly Pokaż wiadomość
Też tak kiedyś mówiłam, bo wychowałam się w pięknym miasteczku na północy Polski, otoczonym jeziorami i lasami, a teraz mieszkam właśnie na Śląsku - malutka miejscowość, za domem las i stawy, same domki jednorodzinne Gdy moi rodzice pierwszy raz nas odwiedzili - byli w szoku, że Śląsk może TAK wyglądać Nie ma co demonizować poszczególnym regionów. Wszędzie można znaleźć zarówno piękne, jak i wyjątkowo brzydkie miejsca.
To fakt, ale wiekszosci ludzi Slask jednak kojarzy sie z typowo przemyslowym regionem.
Stary 2018-04-25, 08:59   #189
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Moj maz jest z Szanghaju i za zadne skarby swiata nie chce tam nigdy wracac. Ciagle tylko marudzi, ze brudno, tloczno, powietrze zanieczyszczone i smieje sie, ze moj "bialy zoladek" nie poradzilby sobie z lokalnym jedzeniem (i tutaj pewnie ma sporo racji akurat). A ja i tak chcialabym sie wybrac chociaz na kilka tygodni.
Cóż, wprowadzę się i zobaczymy.

Znajomi mówią, że jest super.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2018-04-25, 09:27   #190
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Myślałam ,że ktoś zgadnie:P
Ełk - powiatowe miasto 60 tys. mieszkańców, położone na Mazurach. Kilka jezior na terenie miasta, a na terenie powiatu mamy ich ponad 100. Jest pięknie. Dużo zieleni, lasów dookoła w bród. Nie ma korków, ani męczących dojazdów. Zarobki wiadomo są mniejsze niż w dużych miastach, ale też koszty mieszkaniowe są jednak mniejsze. Mieszkania są niedrogie - nowe deweloperskie ok. 3 tys/m2, używane można kupić nawet za 2-2,5 tys./m2. Szeregówka od dewelopera w mieście na nowym osiedlu 360 tys za 120m2, dom wolnostojący nad jeziorem pod miastem 300 tys od dewelopera. Mamy 2 kina, teatr, Centrum Handlowe, całą promenadę pubów i dyskotek nad jeziorem, 3 plaże miejskie i od groma plaż dookoła miasta i nie wiem co tam jeszcze trzeba do szczęścia. Nigdy nie byłam specjalnie rozrywkowa, ale miasto ma dosyć bogatą ofertę, szczególnie latem dużo się dzieje. Tak naprawdę nie muszę jeździć na wakacje, żeby wypocząć - nie muszę nawet brać urlopu ,żeby gdzieś jechać. Wystarczy ,że po pracy pójdę sobię na plażę się wykąpać lub w weekend wybrać sobie nad jakie jezioro chcę pojechać. A jak ktoś mieszka jeszcze w domu nad jeziorem, własną łódkę itp to już w ogóle raj. Wbrew pozorom u nas to nie jest takie trudne, bo jezior jest dużo , a nieruchomości nie są takie drogie jak w dużych miastach.
Powiem Ci, ze pokazałam zdjęcie mężowi + przeczytałam ceny nieruchomości i oszalał.
Ma plan przenieść się do Ełku na emeryturze.
Tym bardziej ze tam się począł, więc wymyślił, że to by było cudowne się w miejscu poczęcia pożegnać z tym padołem. Szaleństwo.

Liz Williams
Stary 2018-04-25, 09:38   #191
Agataa_S
BAN stały

Zdecydowanie wole mieszkać w dużym mieście. Kiedyś mieszkałam w średnim i się tam nudziłam. Tylko duże miasto zapewnia mi odpowiednią ilość rozrywki i wrażeń. Wieś lubię ale tylko na kilka dni.
Agataa_S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-25, 10:07   #192
megamag
BAN stały

Cytat:
Jadłam w Szanghaju na ulicy i mój biały żołądek jakoś nie protestował. Chiny to jednak nie Indie. Mało znam ludzi, którzy mieliby po przyjeździe poważniejsze problemy żołądkowe (problemy komunikacyjne jak się jest wege to insza inszość).

A co do Śląska... mieszkałam przez chwilę w Katowicach w samym centrum i jednak było po śląsku, czyli dołująco. Przerażał mnie też ten tłusty i trudny do zmycia brud osadzający się na oknach.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-25, 10:45   #193
Aisza21
Wtajemniczenie

Cytat:
Powiem Ci, ze pokazałam zdjęcie mężowi + przeczytałam ceny nieruchomości i oszalał.
Ma plan przenieść się do Ełku na emeryturze.
Tym bardziej ze tam się począł, więc wymyślił, że to by było cudowne się w miejscu poczęcia pożegnać z tym padołem. Szaleństwo.
Widzę ,że dobrze zareklamowałam miasto Swoją drogą niezły przypadek ,że twojego męża poczęto w Ełku, może to jakiś znak
W każdym razie zapraszam, niekoniecznie na emeryturę
Stary 2018-04-25, 14:10   #194
mansikkaa
Zakorzenienie

Potwierdzam że Ełk to ładne miasto. Ja pochodzę z Giżycka i tylko w sezonie się coś działo. Jak przyjeżdżam w odwiedziny to zmienia się na gorsze. Ludzi ubywa. Nawet nie ma gdzie zrobić zakupów ciuchowych. Zostaje Ełk lub Olsztyn

Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-25, 14:16   #195
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Widzę ,że dobrze zareklamowałam miasto Swoją drogą niezły przypadek ,że twojego męża poczęto w Ełku, może to jakiś znak
W każdym razie zapraszam, niekoniecznie na emeryturę

Aż za dobrze.

A jak u was z pogodą w skali roku? Bo blisko Suwałk jesteście a to biegun zimna Polski.

No ale gorzej niz u nas to raczej chyba nie jest. Bo u nas jak zwykle pogoda stabilna : czyli w nocy wiało aż gwizdało, w dzień już padało i średnia temperatura roczna panuje, czyli coś koło max 12 st C.
Boże, nawet bym nie rozważała wyprowadzki stąd nigdy, ale ta pogoda mnie ostatnio zabija po prostu.

Liz Williams
Stary 2018-04-25, 15:18   #196
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Aż za dobrze.

A jak u was z pogodą w skali roku? Bo blisko Suwałk jesteście a to biegun zimna Polski.

No ale gorzej niz u nas to raczej chyba nie jest. Bo u nas jak zwykle pogoda stabilna : czyli w nocy wiało aż gwizdało, w dzień już padało i średnia temperatura roczna panuje, czyli coś koło max 12 st C.
Boże, nawet bym nie rozważała wyprowadzki stąd nigdy, ale ta pogoda mnie ostatnio zabija po prostu.
Nie przejmuj sie, ubierzesz plaszcz puchowy, 3 welniane swetry i bedziesz plywala wlasna lodka. Prawie jak w Wenecji.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-25, 15:26   #197
Aisza21
Wtajemniczenie

Cytat:
Aż za dobrze.

A gdzie mieszkasz?

Na Mazurach przeważnie zimy mroźne, lata gorące. Chociaż teraz z roku na rok zimy coraz łagodniejsze, niemniej jednak więcej śniegu pada i szybciej robi się zimowo niż na południu Polski. Deszczowo raczej nie jest, chociaż dziś akurat też u nas 12 st i deszcz - ale nie pamiętam kiedy ostatnio padało. Latem co roku pogoda w kratkę , raz zimno raz gorąco, ale na pogodę raczej nie narzekam.
Powietrze za to podobno jest czyste - ja tego nie zauważam, ale jak ktos przyjedzie z innych rejonów Polski, to mówi, że czuć inne powietrze. Dla mnie czyste powietrze jest np w Puszczy Augustowskiej, gdzie mam rodzinę i często jeździmy. Tam naprawdę czuć co to znaczy być na łonie przyrody. U nas jest jednak miejsko.

Widok z okna domku u mojej babci - pół jeziora należy do Polski, a połowa do Białorusi. Tam naprawdę wypoczywam, ale to jednak koniec świata jest.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 11703098_1455712068082719_5574166397096159628_n.jpg (71,7 KB, 78 załadowań)
Stary 2018-04-25, 16:22   #198
mansikkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Aż za dobrze.

Przeprowadziłam się na koniec świata na podlasiu. Do Suwałk mam 80km i nie odczuwam , że jest zimno. Może kwestia przyzwyczajenia

Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
Stary 2018-04-25, 16:49   #199
megamag
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mansikkaa Pokaż wiadomość
Przeprowadziłam się na koniec świata na podlasiu. Do Suwałk mam 80km i nie odczuwam , że jest zimno. Może kwestia przyzwyczajenia

Raczej przyzwyczajenia. Mam koleżankę z tamtych okolic i jej też zawsze było ciepło. Jak raz tam pojechałam, to tak szczękałam zębami, że mało języka nie odgryzłam (lokalsom wyraźnie było ok). Niby nasz kraj nie jest taki duży, ale ja widzę wyraźną różnicę pomiędzy definiowaniem słowa "ciepło" i "zimno" przez ludzi z południa Polski i z północy.

Ale trzeba przyznać, że macie tam naprawdę fajne świeże powietrze. Inaczej się oddycha. Na południu niestety jest syf, kiła i mogiła. Nawet w górach.

Edytowane przez megamag
Czas edycji: 2018-04-25 o 16:55
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-25, 16:58   #200
Aisza21
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Raczej przyzwyczajenia. Mam koleżankę z tamtych okolic i jej też zawsze było ciepło. Jak raz tam pojechałam, to tak szczękałam zębami, że mało języka nie odgryzłam (lokalsom wyraźnie było ok). Niby nasz kraj nie jest taki duży, ale ja widzę wyraźną różnicę pomiędzy definiowaniem słowa "ciepło" i "zimno" przez ludzi z południa Polski i z północy.
Ja nie zauważam żadnej różnicy w odczuwaniu ciepła/zimna wśród Polaków. Za to na Wyspach Brytyjczycy o wiele inaczej odczuwają pogodę - mieszkałam w Anglii i w Szkocji i im jest wiecznie ciepło. Gdy ja w Szkocji mogłabym chodzić cały rok w kurtce jesienno - zimowej, oni się ubierali na krótki rękaw, od małego dzieci też tak lekko ubierają.
W Polsce raczej mamy wszyscy podobne odczucie temperatury.
Stary 2018-04-25, 19:18   #201
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Co ty cava, nawet w naszym ukochanym Trójmieście mamy piękny kwiecień. Ja naprawdę liczę że ten rok nas zaskoczy na plus. także nie tracę wiary w piękne lato.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-25, 20:46   #202
57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847
Konto usunięte

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;83177501]Co ty cava, nawet w naszym ukochanym Trójmieście mamy piękny kwiecień. Ja naprawdę liczę że ten rok nas zaskoczy na plus. także nie tracę wiary w piękne lato.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]No ja mam nadzieję, ze mnie pogoda w końcu pozytywnie zaskoczy, bo mojego lubego wołami się z Trójmiasta nie da wyprowadzić. Zabrałam go w tym roku na urlop do Wrocławia z nadzieją, że spodoba mu się od pierwszego wejrzenia i przeniesiemy się do miasta, gdzie jest ciepło, ale gdzie tam... "Ładnie, ładnie, ale Gdańsk to to nie jest" ;P
Co mam wrażenie, że zaczynam się przyzwyczajać, to znowu ten nieznośny wicher.

57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-25, 21:24   #203
ruda_beksa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
To ja jako osoba typowo wielkomiejska widzę to dokładnie jak ty, tylko natura jest minusem, więc siłą rzeczy miasto>>>miasteczko>>>>>k arton po butach>>>>>>>>>>>>wieś.

Moje marzenie to Nowy Jork, Tokio, Shanghaj, Seul...
Polecam Chciałabym odwiedzić Singapur, Hong Kong, Tokio i Seul, ale nie wiem, czy byłabym w stanie tam mieszkać.

Wychowałam się w dużym mieście, a całe dorosłe życie spędziłam w megametropolii, więc nie wyobrażam sobie mieszkania w małym miasteczku lub na wsi. Jeśli już miałabym się gdzieś przeprowadzić, to prawdopodobnie do Amsterdamu albo do Los Angeles.

Cytat:
Kocham Gdynie, zawsze chcialam mieszkac nad woda i myslac o miejscu do mieszkania mialam wlasnie Gdynie na mysli, a los tak chcial, ze wyladowalam nad zupelnie inna woda Lizbone tez bardzo lubie.
Lizbona jest przepiękna

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-25, 21:40   #204
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ruda_beksa Pokaż wiadomość
Polecam Chciałabym odwiedzić Singapur, Hong Kong, Tokio i Seul, ale nie wiem, czy byłabym w stanie tam mieszkać.
Ja zdecydowanie nie byłabym w stanie mieszkać w Azji na dłużej.

Ale znam wiele osób, które tak twierdziły i teraz siedzą od paru lat, bo pojechali "na chwilę".

Stary 2018-04-25, 21:54   #205
Frezja_1
Raczkowanie

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;83177501]Co ty cava, nawet w naszym ukochanym Trójmieście mamy piękny kwiecień. Ja naprawdę liczę że ten rok nas zaskoczy na plus. także nie tracę wiary w piękne lato.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

Ja również. Od kilkunastu lat co roku spędzam wakacje w Trójmieście i tylko raz udało mi się trafić na dobrą pogodę. Pomimo tego co roku marzę, żeby kiedyś zamieszkać w Gdańsku, czuję sie tam jak w domu (obecnie mieszkam w mieście ok. 300 tys)
Frezja_1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-25, 22:41   #206
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pandemonium4 Pokaż wiadomość
Ja dorastałam na zadupiu w lesie, ale do liceum poszłam już do internatu.

Na starość jednak małe miasteczka są ok, bo masz napalone, blisko opieka lekarska, jakiś szpital, sąsiedzi, sklepiki, nie martwisz się w ogóle o dom.

Nie ogarniam, co ma małe miasto do tego, że się "ma napalone"? Przecież w małych miastach całkiem sporo osób żyje w domach, bez podłączenia do sieci miejskiej.

U mnie ranking wygląda zdecydowanie tak: małe miasto < średnie miasto < duże miasto < wieś. Ale bardziej to zalezy od konkretnego miasta i warunków, niż od liczby mieszkańców.
W małym mieście mieszkało mi się najlepiej. Przede wszystkim dzieki dobrym dojazdom do większych ośrodków i bliskości przyrody. Ale mieszkanie w małym mieście na równinie pośród nudnych pól, 150km od miasta wojewódzkiego, bez bliskości basenu, lodowiska, kina, to byłby koszmar.
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 01:14   #207
ateris
Zakorzenienie

Dobrze mi się żyje w Warszawie, są tu też spokojniejsze miejsca. Ale wciąż to duże miasto i dużo opcji. Zdecydowanie lubię mieszkać w dużym mieście i z dużego też pochodzę.
Odpoczywać lubię w Gdyni. Tam się czuję jak w małym miasteczku. Zazwyczaj jezdzimy poza sezonem.
Cytat:
Napisane przez mansikkaa Pokaż wiadomość
Potwierdzam że Ełk to ładne miasto. Ja pochodzę z Giżycka i tylko w sezonie się coś działo. Jak przyjeżdżam w odwiedziny to zmienia się na gorsze. Ludzi ubywa. Nawet nie ma gdzie zrobić zakupów ciuchowych. Zostaje Ełk lub Olsztyn

Jedziemy na majówkę do Giżycka będzie to nasz pierwszy raz na Mazurach i jestem ciekawa tego miejsca i czy poczuję różnice w czystości powietrza po tym naszym warszawskim smogu.

Edytowane przez ateris
Czas edycji: 2018-04-26 o 01:17
ateris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 06:49   #208
j_fly
Zakorzenienie

Cytat:
To fakt, ale wiekszosci ludzi Slask jednak kojarzy sie z typowo przemyslowym regionem.
To prawda, bo mają na myśli duże aglomeracje, miasta z wielkimi, szarymi blokami, gdzie za każdym można znaleźć kopalnię A tam naprawdę jest mnóstwo małych miejscowości, których największymi zaletami jest ciche położenie wśród lasów oraz możliwość szybkiego dojechania do dużych miast np. na zakupy, czy do kina. Dla mnie to idealne rozwiązanie, bo jak chcę, to idę do lasu, czy nad jezioro na spacer, a jak mam ochotę na miejskie rozrywki, to wsiadam w auto i po 15-20 min jestem w Tychach, Katowicach, czy Oświęcimiu

PS. Co nie zmienia faktu, że i tak najbardziej kocham moje rodzinne miasto położone w jednym z najpiękniejszych regionów naszego kraju.

Mistrz i Małgorzata, Michaił Bułhakow
j_fly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 06:54   #209
mansikkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ateris Pokaż wiadomość
Dobrze mi się żyje w Warszawie, są tu też spokojniejsze miejsca. Ale wciąż to duże miasto i dużo opcji. Zdecydowanie lubię mieszkać w dużym mieście i z dużego też pochodzę.
Odpoczywać lubię w Gdyni. Tam się czuję jak w małym miasteczku. Zazwyczaj jezdzimy poza sezonem. Jedziemy na majówkę do Giżycka będzie to nasz pierwszy raz na Mazurach i jestem ciekawa tego miejsca i czy poczuję różnice w czystości powietrza po tym naszym warszawskim smogu.

Koniecznie zobaczcie otwarcie sezonu przy moście obrotowym

Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
Stary 2018-04-26, 07:11   #210
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Nie przejmuj sie, ubierzesz plaszcz puchowy, 3 welniane swetry i bedziesz plywala wlasna lodka. Prawie jak w Wenecji.
Prawie jak w Gdańsku po Motławie.
Jeśli tylko w tym samym czasie nie będzie na mnie lało i urywali mi łba wiatrem, to może być, bardzo dobra pogoda.

Liz Williams
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości