![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Nie dostałam się na studia. Nie wiem co dalej. Potrzebuję wsparcia.
Cytat:
![]() P.s. Nie wszyscy Polacy mieszkający w UK pracują na zmywaku i nie mam pojecia dlaczego wywnioskowałaś, że jeśli już pracuje w Anglii to już na pewno na zmywaku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
Nie dostać się na studia to żadna tragedia- dla ,mnie większą jest w ogóle nie startować na państwowe (bo się nie ma szans) tylko od razu iść do prywatnej wyższej szkoły krzak. Moja siostra nie dostała sie na studia za pierwszy razem, i chyba w sumie jest zadowolona bo spróbowała na inny kierunek i jest teraz na weterynarii, a nie na polonistyce.
Nie radzę Ci iść do szkoły policealnej, bo większość z nich daje papierek i nic ponad to, szczególnie z kierunków w stylu: "architektura wnętrz" etc. Zrób certyfikat z języka, prawo jazdy-jeżeli jeszcze nie masz. Popraw maturę. Wszystko będzie ok ![]()
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
satine,czytalam uważnie parę razy zanim się wypowiedzialam, zrozumialam to dokladnie tak jak odpowiedziałam.Widzialam że piszesz ze nie pracujesz na zmywaku, ale dziwne że nic nie robilaś w czasie calego pobytu tam?
nie piję do ciebię, tylko trochę mnie oburza ogólny pogląd że zaoczne są do dupy i już ![]()
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
do autorki watku- jak to co? poprawić maturę i próbowac jeszcze raz za rok
![]() ja jestem tą siostra Wredonisi, więc wiem, co mówię- niedostanie się na studia akurat mnie uratowały przed życiową pomyłką nie ma sensu iść na awaryjny kierunek, skoro to cię nie do końca interesuje- chyba nie chcesz potem do emerytury pracowac w nie do końca swoim zawodzie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pracowałam i w dalszym ciągu pracuję jako recepcjonistka w centrum konferencyjnym w centrum Londynu jesli jesteś ciekawa - czyli jednak można "nie na zmywaku" ![]() Sama napisałaś, że oburza Cię "ogólny pogląd" na temat zaocznych, czyli jednak to nie tylko moja opinia - broń boże nie twierdzę, że jest łatwiej! Wcale nie, kiedy musisz pracować w ciagu tygodniu aby zapłacić za studia, w weekendy lecieć na wykłady,a gdzie czas na naukę ? Musisz jednak placić, więc jednak nie jest tak wesoło, nie wmówisz mi, że dyplom po ukończeniu studiów zaocznych jest tak samo ważny dla pracodawcy jak po studiach dziennych!!! Wiem, że jest jeszcze kwestia umiejętności i tego co umiesz, ale sama dobrze wiesz, że wszędzie liczy się papier ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() obecną prace dostalam dlatego że studiuję zaocznie.Co ciekawe, szef z którym odbylam rozmowę powiedział że :"jeśli miałby jeszcze raz zaczynać studia zaczłby zaocznie, bo inaczej by teraz jego życie wyglądało". pracuję w ITI. Życie zweryfikuje twoje poglądy,byle nie boleśnie. Ale pracy gratuluję ![]() Nie wiem czy ktoś mnie jeszcze popiera czy nie, chcialam tylko uzmyslowić wam dziewczyny, ze studia to nie wszystko, a poglądy z lat 90tych, te od naszych rodziców czy dużo starszych znajomych aktualnie nie mają odzwieciedlenia w rzeczywistości
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#70 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() P.S. To, że dyplom ukończenia studiów zaocznych jest ważniejszy i bardziej prestiżowy od dzennych to już wogóle "pojechałaś po gaciach" i, że musisz pracować więcej niż na dziennych phi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez nebya Czas edycji: 2008-07-21 o 23:29 Powód: mały błąd:) |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Muszę pracowac więcej niż na dziennych, tobie podetkną pod nos materiały i wszystko zdążą wyłożyć- mnie nie, ja muszę sama wszystko wypracować,znaleść, zrozumieć.I to tez się liczy i też jest doceniane. Bo w pracy nikt cię głaskał nie będzie, nie będzie nad toba stał i wszystkiego tłumaczył. A materiał ten sam, przynajmniej na państwowych uczelniach(wystarczy przejrzeć syllabusy zajęć) Spróbuj wytłumaczyć swoje 'phi', bo nie rozumiem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zadomowienie
|
Ja też się na studia nie dostałam. Z własnej głupoty i z tego że się uparłam - tak jak Ty na psychologię. Matura poszła mi raczej słabo, chociaż większość osób z mojej klasy z takich wyników by się cieszyło. I to też z własnej głupoty. Ale przemyślałam wszystko i wiem co dalej. Na studia pójdę za rok. I już nie na psychologię. Zainteresowały mnie inne kierunki. Chociaż psychologia ciągnie mnie dalej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#75 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja nie chcę nic zaczynać na rok ![]() Ja się przerzucam ze studiów humanistycznych na bardziej ścisłe ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
A ja wlasnie sie dowiedzialam, ze mi sie udalo, co za ulga!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dokładnie, zaczynie czegoś, co i tak się rzuci po roku jest bez sensu. Zresztą, nabór na dzienne już się skończył ![]() ![]() A masz jakieś plany na ten rok? Szkoła policealna? Praca? ![]()
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Ja też składałam na psychologię na UJ - nie dostałam się -319 miejsce. Z UŚ też wczoraj dostałam odmowny list, a dzisiaj dzwonili do mnie, że się dostałam
![]() voice-of-silence sprawdź obecne listy przyjętych, życzę powodzenia. A co do kłótni o studia dzienne a zaoczne, to wszystko zależy od samego studenta. Mój brat studiuje dziennie i od 4 roku po praktykach pracuje w tej firmie i ma super warunki po przychodzi wtedy kiedy ma wolne, a jak musi się uczyć to też mu odpuszczają. A moja kuzynka ( po studiach o rysunku technicznym ?- nigdzie indziej się nie dostała) obecnie studiuje ekonomie zaocznie i wcale nie pracuje, bo rodzice jej za to płacą i mając 27 lat jeszcze nie pracowała |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
Dzieki, dzieki dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Myślę ze kazdy pracodawca wie jak jest na zaocznych i innych płatnych uczelniach.Mam paru znajomych(studiujących zaocznie) i słysze jak u nich wyglądają egzaminy ![]() Wiadomo tez ,ze jak ktoś studiuje zaocznie to ma większe doswiadczenie bo w końcu musi coś robic przez te 1,5 tygodnia bez zajęc. A na dziennych tez mozna zdobyc doświadczenie. Edytowane przez iziaczek Czas edycji: 2008-07-23 o 18:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Wtajemniczenie
|
Ja odniosę się do postów iziaczka i vainilli. Sama studiuję dziennie na III roku studiów filologicznych i teraz od października zaczynam kolejne [także fil.], też dziennie .
I niestety, ale sami wykładowcy potwierdzają, że przynajmniej w przypadku filologii studia zaoczne to wielka pomyłka. Materiał, który normalnie wykłada się przez 2 tyg. tu jest ściśnięty w kilku godzinach. Poza tym, do mnie najbardziej przemawia to, że wg przepisów na studiach dziennych przerabia się 100% materiału na dany rok, a na studiach zaocznych tylko 80. Wydaje się, że nie aż tak mało, w praktyce to kolosalna różnica. A co do wagi dyplomu studiów zaocznych, to niestety ale jeśli nie jest to dyplom renomowanej uczelni, to nie jest on traktowany poważnie. I bardzo często słusznie.
![]() |
#84 |
Zadomowienie
|
tyle, że na dziennych trzeba mieć więcej samozaparcia.
no i ja na swoich studiach mogę mieć dzień wolny i iść popracować a TŻ codziennie od 8 do 16 zapieprz... jednak techniczne to coś innego, humanistyczne to coś innego... a zaoczne? też. (no ale po dyplomie pieniążki też są inne ![]() ![]()
![]() |
#85 |
Wtajemniczenie
|
Owszem - techniczne, to co innego
![]() ![]() A że pieniążki są inne, to inna sprawa:P
![]() |
#86 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja właśnie też myślałam o stażu, ale trochę nie jestem zadowolona z "pensji". Też planuję zrobić prawo jazdy, ale mogę liczyć tylko na swoje pieniądze. A poza tym jak już zrobię to chcę jeździć, czyli jakieś małe autko by się przydało. Znam wiele osób co robiło prawo jazdy zaraz po liceum, ale potem na studiach nie miały możliwości jazdy. No i niestety zapomina się wiele rzeczy. Spróbuje poszukać jakiejś pracy na ok. pół roku (by mieć czas na naukę), ale nie wiem czy w mojej małej mieścinie i w dodatku bez doświadczenia coś znajdę. O szkole policealnej myślałam. Ale sama nie wiem... To co u mnie w mieście jest trwa minimum dwa lata, a ja nie chce zaczynać czegoś a potem nie kończyć. Pomysł był też taki, że zrobię sobie jakiegoś technika, np. farmacji i zacznę pracę w tym zawodzie a na studia pójdę zaocznie. Ale nie wiem jak się to ułoży. Muszę wszystko przemyśleć ![]()
![]() |
![]() |
#87 |
Wtajemniczenie
|
Dostałam się na fizjoterapię i bardzo prawdopodobne że zrezygnuję. Nie chcę zaczynac czegoś na rok, bo to szkoda i mojej pracy i pieniędzy moich rodziców. Zapiszę się na kurs przygotowujący do matury na akademii medycznej, przygotuje się solidnie do poprawki matury i za rok znowu spróbuje dostać się na medycynę. To jest moje marzenie, a bycie lekarzem to to co chce robic w życiu. Być może że pójdę do pracy, zobaczę. Pomimo tego że się nie dostałam na moją ukochaną medycynę to jednak z drugiej strony trochę się cieszę z tego roku wolnego. Wszystko sobie uporządkuję i za rok podejdę do matury już trochę inaczej, bo przecież mam ją już zdaną- pisząc poprawę mogę jedynie zyskać.
![]()
![]() |
#88 |
Rozeznanie
|
A co zamierzacie robić przez ten rok? Chyba nie siedzieć cały rok w domu?
Jakaś praca...czy inne plany? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O techniku farmacji też myślałam, zwłaszcza, że studia historyczne, które za rok zacznę, podobno nie są zbyt eee... no, chodzi o to, że niezbyt wiele czasu spędza się na uczelni, studenci mówią, że bez problemu da się ułożyć plan na 3 dni obecności na uczelni w tygodniu. Ale jeżeli otworzą film animowany i komiks to idę na to, bo to szkoła jednoroczna. Staż, z którego zrezygnuję w okolicach października/listopada i potem nauka do poprawy matury, w międzyczasie szkoła policealna, o ile coś uda mi się wybrać.
![]() |
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
Zdawałam mature 3 lata temu. Poszła mi bardzo dobrze. Dostałam sie na wymarzone studia (filologia hiszpanska) na zasadzie wolnego słuchacza. Niestety nie było mnie stac na jednorazowa wpłate podnad 1500 zł. Poszłam zaocznie na studium na hotelarstwo i nie żałuje. Teraz bede na 3 roku turystyki ( tak, jak sie wybierze odpowiednio jakies studium, to mozna po jego skończeniu pidjąc jakis kierunek powiązany ze studium
![]() ![]() ![]() I wspomne jeszzcze,ze było mi nba początku tez bardzo ciężko. Rodzice liczyli,że bede studiować dziennie, poza tym jako jedna z niewielu w naszej najhbliższej rodzinie nie poszłam na dzienne i tu tez rodzice byli niezadowoleni, bo kuzynki takie uzdolnione strasznie, ta na farmacji, a tamta na psychologii, a ktoś jeszce gdzieś indziej i rodziła się taka presja otoczenia. Z poczatku tez byłam podłamana,ale naprawde świat sie nie konczy ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:48.