Jaką książkę obecnie czytacie? II - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-22, 11:05   #4201
lilithin
Wtajemniczenie

Dot.: Jaką książkę obecnie czytacie? II

Cytat:
Napisane przez olusia... Pokaż wiadomość
"Życie po życiu" Moody Raymond A.
zamiast sie uczyć to ja książki czytam
Nie ma się co przejmowacć Lepsze książki niż telewizja. Nie marnujesz czasu tak naprawdę czytając
lilithin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 11:17   #4202
kalioppe
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lilithin Pokaż wiadomość
Nie ma się co przejmowacć Lepsze książki niż telewizja. Nie marnujesz czasu tak naprawdę czytając
ja też tak sobie zawsze tłumaczę

dziś byłam w bibliotece, przytargałam nową dostawę skiążek i zaraz się za nie zabierem na początek chyba "Krokodyl z kraju Karoliny" Chmielewskiej.

Kiedy bogowie chcą nas ukarać, spełniają nasze prośby./
O.Wilde

UWAGA jeżdżę
kalioppe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 11:53   #4203
Mariah
Zakorzenienie

Zaczęłam "Mój sen o tobie" Nuali O'Faolain. Ciekawa opowieść o 50-letniej kobiecie, Irlandce z pochodzenia, która nagle uświadamia sobie, jak mdłe jest jej życie. Rzuca pracę dziennikarki i postanawia napisać powieść o pewnym skandalizującym romansie, który wydarzył się tuż po klęsce głodu ziemniaczanego w XIX wiecznej Irlandii.
Równocześnie poznajemy perypetie miłosne i problemy rodzinne bohaterki jak i romans z ubiegłego wieku. A w tle zielone krajobrazy Irlandii i odrobina historii.
Klimatyczna opowieść.

Oprócz tego podczytuję "Morta" Pratchetta
Stary 2008-07-22, 12:23   #4204
Jooasiek
Raczkowanie

GG do Jooasiek

Skończyłam "Jeden kierunek ruchu" J.Chmielewskiej. Teraz kolej na "Droga przy plaży" James'a Petterson'a - podobno dobra książka.

Edytowane przez Jooasiek
Czas edycji: 2008-07-23 o 09:58
Jooasiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 15:31   #4205
elsha
Rozeznanie

GG do elsha

Cytat:
"O pieknie" tez czeka na mojej polce Podziel sie wrazeniami jak juz troche przeczytasz.
Bardzo przepraszam, że tak późno, ale już piszę.Na początku powieść mnie nie porwała, styl wydawał się przeciętny, a bohaterowie wręcz mnie irytowali. Dopiero o kilkudziesięciu stronach uwidoczniły się główne zalety "O pięknie"-bawne, świetnie nakreślone postacie i rzadko spotykana we współczesnych książkach wielowątkowość. Powieść jest wg mnie doskonale osadzona we współczesnych amerykańskich realiach, porusza niby mimochodem przeróżne osobiste i społeczne problemy, nieźle charakteryzuje też środowiska akademickie. Nie sugeruj się jednak opisami z okładki-choć "O pięknie" jest swego rodzaju sagą, komizmu w niej jak na lekarstwo. Przygnębiające są losy dwóch mężczyzn, którzy trzymają się kurczowo swoich radykalnych poglądów, choć sami już do końca nie wierzą w ich słuszność, ich tylko pozornie szczęśliwych małżeństw i zagubionych dzieci, które próbują odnaleźć własną drogę, a różnice w kolorze skóry, wyznaniu czy przekonaniach poszczególnych bohaterów nie prowadzą wcale do zabawnych sytuacji, lecz do niezrozumienia i wzajemnych uprzedzeń. Polecam, choć spodziewałam się czegoś innego.
A tobie jak się podoba "Nowy, wspaniały świat"? No i oczywiście gratuluję bloga, przybyło mi recenzji do czytania. Okazuje się, że mamy podobny gust jeśli chodzi o twórczość E.A. Poe'go.
Cytat:
Napisane przez Mariah Pokaż wiadomość
Oprócz tego podczytuję "Morta" Pratchetta
I jak? Mam zamiar niedługo się do niego dobrać.

A ja regularnie podkradam tacie "Gringo wśród dzikich plemion" Cejrowskiego, chociaż strasznie jej, spryciarz, pilnuje.
Stary 2008-07-22, 18:00   #4206
Mariah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elsha Pokaż wiadomość

Po nudnym Blasku fantastycznym czuję, że to znowu stary, dobry Pratchett A Śmierć jest obok Babci Weatherwax jedną z moich najulubieńszych pratchettowskich postaci.

Stary 2008-07-22, 18:28   #4207
201701160947
Konto usunięte

Cytat:
Po nudnym Blasku fantastycznym czuję, że to znowu stary, dobry Pratchett A Śmierć jest obok Babci Weatherwax jedną z moich najulubieńszych pratchettowskich postaci.

O tak, Śmierć jest niezły. Ja dopiero co przeczytałam "Złodziej czasu" i "Równoumagicznienie"-obie mi się bardzo podobały, teraz czytam "Dobry Omen" natomiast wcześniej czytałam "Mort", ale nie doczytałam, jakoś mnie nudził, ale może wrócę i spróbuję jeszcze raz.
201701160947 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 19:30   #4208
izus19
Raczkowanie

GG do izus19

a ja poczytuje Coelho obecnie Bride ale obok niej czytam jeszcze ksiazki mlm-owskie
izus19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 19:36   #4209
lady soszana
Rozeznanie

GG do lady soszana

Barbara Mujica "Frida"...ciekawie napisana życie malarki widziane oczami jej siostry....
dla Ciebie się budzę każdego dnia?!

Ciuszki
Książki

lady soszana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 21:25   #4210
depoison
Zadomowienie

"Na nieludzkiej ziemi" J. Czapskiego
depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 22:27   #4211
athine
Raczkowanie

Obecnie czytam na komputerze (z długimi przerwami, serio) "Weronika postanawia umrzeć" Coelho.
Czy opłaca się niszczyć oczy? Jak najbardziej!!! <zakochana> xD
athine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 22:38   #4212
olusia...
Zakorzenienie

GG do olusia...

Cytat:
Tv nadrabiam teraz a obok leży anatomia nawet nieotwarta
Cytat:
Zaczęłam "Mój sen o tobie" Nuali O'Faolain. Ciekawa opowieść o 50-letniej kobiecie, Irlandce z pochodzenia, która nagle uświadamia sobie, jak mdłe jest jej życie. Rzuca pracę dziennikarki i postanawia napisać powieść o pewnym skandalizującym romansie, który wydarzył się tuż po klęsce głodu ziemniaczanego w XIX wiecznej Irlandii.
Równocześnie poznajemy perypetie miłosne i problemy rodzinne bohaterki jak i romans z ubiegłego wieku. A w tle zielone krajobrazy Irlandii i odrobina historii.
Klimatyczna opowieść.
a dużo tych opisów i historii? Bo książka wydaje się być ciekawa i może nawet się skuszę
olusia... jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 23:18   #4213
lilithin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez elsha Pokaż wiadomość
Bardzo przepraszam, że tak późno, ale już piszę.Na początku powieść mnie nie porwała, styl wydawał się przeciętny, a bohaterowie wręcz mnie irytowali. Dopiero o kilkudziesięciu stronach uwidoczniły się główne zalety "O pięknie"-bawne, świetnie nakreślone postacie i rzadko spotykana we współczesnych książkach wielowątkowość. Powieść jest wg mnie doskonale osadzona we współczesnych amerykańskich realiach, porusza niby mimochodem przeróżne osobiste i społeczne problemy, nieźle charakteryzuje też środowiska akademickie. Nie sugeruj się jednak opisami z okładki-choć "O pięknie" jest swego rodzaju sagą, komizmu w niej jak na lekarstwo. Przygnębiające są losy dwóch mężczyzn, którzy trzymają się kurczowo swoich radykalnych poglądów, choć sami już do końca nie wierzą w ich słuszność, ich tylko pozornie szczęśliwych małżeństw i zagubionych dzieci, które próbują odnaleźć własną drogę, a różnice w kolorze skóry, wyznaniu czy przekonaniach poszczególnych bohaterów nie prowadzą wcale do zabawnych sytuacji, lecz do niezrozumienia i wzajemnych uprzedzeń. Polecam, choć spodziewałam się czegoś innego.
A tobie jak się podoba "Nowy, wspaniały świat"? No i oczywiście gratuluję bloga, przybyło mi recenzji do czytania. Okazuje się, że mamy podobny gust jeśli chodzi o twórczość E.A. Poe'go.

A ja regularnie podkradam tacie "Gringo wśród dzikich plemion" Cejrowskiego, chociaż strasznie jej, spryciarz, pilnuje.
Wezmę pod uwagę twoją opinię, żeby się zbyt szybko nie zniechęcić przy czytaniu "Nowy wspaniały świat" podoba mi się i niestety jego elementy spostrzegam w świecie dzisiejszym, może nie aż tak nasilone, jak w książce, ale jednak. Jakoś nie mogę sie oprzeć wrażeniu, że dążymy w pewien sposób to podobnej przyszłości - kult młodości, kult pięknej, smukłej sylwetki i swego rodzaju brak akceptacji lub nawet obrzydzenie w stosunku tych, którzy wykraczają poza przyjęty kanon
(vide reakcja Leniny na widok Lindy).
Dziękuję za gratulacje
A "Ligeję" skończyłam dosłownie z otwartą szczeką
"Gringa" czytałam. Kupiłam go w prezencie chłopakowi, ale przed zapakowaniem go nie mogłam się powstrzymać i przeczytałam Nie otwierałam książki całkowicie, tylko rozchylałam na tyle, aby móc przeczytać, a żeby wyglądała na nieużywaną Wiem, to okropne, nie miałam zamiaru tego robić, ale kredowy papier i liczne ilustracje nie pozwoliły mi się inaczej zachować
A tobie jak sie podoba "Gringo..."?
lilithin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 01:37   #4214
elsha
Rozeznanie

GG do elsha

Cytat:
"Gringa" czytałam. Kupiłam go w prezencie chłopakowi, ale przed zapakowaniem go nie mogłam się powstrzymać i przeczytałam Nie otwierałam książki całkowicie, tylko rozchylałam na tyle, aby móc przeczytać, a żeby wyglądała na nieużywaną Wiem, to okropne, nie miałam zamiaru tego robić, ale kredowy papier i liczne ilustracje nie pozwoliły mi się inaczej zachować
A tobie jak sie podoba "Gringo..."?
Baaardzo mi się podobał. Cejrowski fantastycznie snuje opowieści, jego poczucie humoru też mi odpowiada. Trzeba przyznać, że miał sporo szczęścia podczas swoich wypraw, w niektóre przygody aż nie chciało się wierzyć. Dawno się tak nie ubawiłam.
Żeby pozostać w tych radosnych klimatach, planuję teraz "Morta" Pratchetta, a w międzyczasie, dla odmiany, "Gambit turecki" Akunina.
Stary 2008-07-23, 01:39   #4215
beatka880509
Raczkowanie

Biblię
beatka880509 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 01:40   #4216
KittenFromHeaven1989
BAN stały

Ja jak znajde troche czasu zabiore sie za Coelho a potem za cos Pratchetta bo dlugo nie czytalam nic jego autorstwa
A od wrzesnia czekaja mnie wszystkie lektury do powtorki przed matura ;/
KittenFromHeaven1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 01:55   #4217
Maggie_90
Wtajemniczenie

Chris Ewan- Dobrego złodzieja przewodnik po Amsterdamie

Wstyd się przyznać, ale mialam dłuższą przerwę w czytaniu , książka bardzo mi się spodobała, rzadko czytam kryminały, ale chyba najwyższy czas to zmienić Wprawdzie pod koniec zaczynałam się domyślać, kto był mordercą, jednak sposób, w jaki ta książka jest napisana przypadł mi do gustu- niesamowicie lekka, polecam

8,5/10

Teraz zabieram się za Toksynę- Robina Cooka. Wcześniej nie czytałam jego książek, więc tak naprawde nie wiem, czego mogę się spodziewać

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 10:48   #4218
kalioppe
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez athine Pokaż wiadomość
Obecnie czytam na komputerze (z długimi przerwami, serio) "Weronika postanawia umrzeć" Coelho.
Czy opłaca się niszczyć oczy? Jak najbardziej!!! <zakochana> xD
opłaca się, opłaca

Kiedy bogowie chcą nas ukarać, spełniają nasze prośby./
O.Wilde

UWAGA jeżdżę
kalioppe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 11:07   #4219
sydunia
Zakorzenienie

"Misery" S. Kinga
sydunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 11:27   #4220
kurczak31
Raczkowanie

"Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki" Mario Vargas Llosa
Stary 2008-07-23, 11:57   #4221
agggunia
Rozeznanie

Po Smaku świeżych malin Izabeli Sowy, zabrałam się za Cierpkość wiśni. Obie powieści jak najbardziej godne polecenia
agggunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 12:46   #4222
Kissi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
"Na nieludzkiej ziemi" J. Czapskiego
jak przeczytasz koniecznie opisz wrażenia
Kissi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 13:00   #4223
AJaLubieSwojeOczy
Zakorzenienie

GG do AJaLubieSwojeOczy

Dzisiaj zaczynam Korepetytora Petera Abrahamsa.

A co do Dziesięciu Murzynków, to rzeczywiście świetna książka . Trudno przewidzieć koniec.

AJaLubieSwojeOczy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 15:17   #4224
babciamalina125
Rozeznanie

Hrabia Monte Christo - Aleksander Dumas
Stary 2008-07-23, 17:15   #4225
littleola1
Zadomowienie

'żona podróżnika w czasie '
Stary 2008-07-23, 17:27   #4226
martuska888
Raczkowanie

Szyfr Szekspira-Jennifer Lee Carre

Czytam jednym tchem.

I nic we mnie i nic koło mnie
Kiedy się dziwić przestanę
Kiedy się dziwić przestanę
Będzie po mnie.

Wszystko jest możliwe.
Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
martuska888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 18:55   #4227
Mariah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olusia... Pokaż wiadomość
Tv nadrabiam teraz a obok leży anatomia nawet nieotwarta

a dużo tych opisów i historii? Bo książka wydaje się być ciekawa i może nawet się skuszę
Jeżeli interesujesz się historią i kulturą Irlandii, to serdecznie polecam. Historia jest w tle (zaraza ziemniaczana z połowy XIX wieku, stosunek Anglików do Irlandczyków), ale wszystko jest tak opisane, że nawet dla laika nie będzie to nudny wykład Ja z historii zawsze byłam noga , Irlandia też nigdy mnie jakoś specjalnie nie pociągała a dzięki tej powieści poznaję nie tylko fragment z kart jej historii ale i trochę literatury irlandzkiej (fragmenty wierszy) i naprawdę mam dużą przyjemność z czytania
Stary 2008-07-23, 19:45   #4228
karolinka86
Zakorzenienie

Ja w dalszym ciagu czytam "Jezdzca miedzianego"... Troche wolno mi to idzie,ostatnio malo czasu i natchnienia na czytanie mam Ksiazka podoba mi sie nawet, ale poki co w zachwyty nie wpadam...Zobaczymy co dalej bedzie

A czytal ktos juz 2 czesc tzn.: "Tatiana i Aleksander"? Dobra ksiazka? Mam nadzieje, ze nie gorsza od 1 czesci?

Dzis wypozyczylam: "Slad" P.Cornwell i "Rozancowe dziewczeta". Ktos czytal te ksiazki i moze o nich cos wiecej powiedziec? Mam nadzieje, ze nie sa zbyt drastyczne?

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 20:21   #4229
black_prinsess
Zakorzenienie

Tom Clancy - bez skrupułów
krimi

Don't ever give up your Dreams!
black_prinsess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 22:04   #4230
Dosiak
BAN stały

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość

Dzis wypozyczylam: "Slad" P.Cornwell i "Rozancowe dziewczeta". Ktos czytal te ksiazki i moze o nich cos wiecej powiedziec? Mam nadzieje, ze nie sa zbyt drastyczne?
Czytałam Ślad, dla mnie nie była drastyczna, nawet niektóre momenty w książce mnie rozbawiły. Polecam
Dosiak jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości