Mamy październikowe 2018 cz. II - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-04-27, 15:06   #811
catarynca
Raczkowanie

Dot.: Mamy październikowe 2018 cz. II

Duże macie te mieszkanka. My kupiliśmy 43,5m2 i mamy 2 pokoje i kuchnię. Piwnica też jest, ale strach pozostawiać cenniejsze przedmioty, bo okradli chyba w zeszłym roku (jeszcze za czasów poprzedniej właścicielki). Szukali podobno konkretnego modelu rowerów. I dlatego mój rower został u mamy, a mieszka może z 5 km od nas
Kiedyś na pewno będziemy musieli uciec do salonu, ale to akurat mi nie przeszkadza, bo wygodniejszą kanapę mamy a w przyszłości domek na wsi u teściów.
I ja Wam powiem, że też od zawsze mieszkałam w domku, mieszkanie po raz pierwszy wynajmowałam podczas studiów w Warszawie, a teraz mieszkając w swoim, to mi się nudzi, tz również. Uwielbiałam pielić, siać, sadzić roślinki, wychodzić z leżakiem, do basenu, no kurcze, teraz tego brak.
Stary 2018-04-27, 15:24   #812
Esti10
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xxboo Pokaż wiadomość
Dla mnie chyba najgorszym minusem donku jest PIEC palenie w nim nawet jeśli to piec z podajnikiem to pilnować trzeba. Opał zamawiać trzeba. Dziękuje bardzo.
Męczyłam się teraz od lipca z mieszkaniem gdzie jest centralne węglowe i nigdy więcej

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
No my domku nie mamy a tez siez tym uzeramy takze dla mnie to bylaby żadna roznica w sumie skoro tu sie trzeba uzerac a nie mam ogrodzonego swojego terenu zeby dziecko moglo sobie latac swobodnie . To moglabym miec maly fajny domek plus troche swojego terenu i jakos bym nadal znosila ten piec

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

Cytat:
Napisane przez mwmwm91 Pokaż wiadomość
Ja kiedyś też marzyłam o domku... ale wszystko ma swoje plusy i minusy Tak naprawdę za niewiele więcej niż nasze mieszkanie moglibyśmy mieć domek, więc też rozważaliśmy tę opcję. Nasłuchałam się jednak w pracy historii jakie to koleżanki mają problemy z domkami - np. była wichura, pół dachu wylądowało na trawniku przed domem - poza tego typu sprawami dochodzi konieczność dbania o ogródek i ogólnie jakaś większa odpowiedzialność (tak nam się wydawało, zresztą, mąż kiedyś mieszkał z rodzicami w domu na wsi i miał wspomnienia, że zawsze było dużo pracy przy domu).
Dlatego ostatecznie mamy mieszkanie
Wiesz zawsze sa plusy i minusy czy mieszkania czy domku
A powiedz mi te kolezanki co tak ci odradzaly i ze niby tak jest zle to sprzedaly te domy i pzreniosly sie do blokow? Bo znajac zycie nie a takie rzeczy jak wlasny dom i kawalek terenu przy ktorym niby trzeba troche popracowac i tak sie docenia w momentach jak latem mozesz sobie wyjsc na trawke na lezaczek odpoczac , zrobic impreze w swoim ogrodzie , zorganizowac jakies miejsce do zabawy dla dzieci A w bloku co mozna ?Niestety nic takze gdybym miala opcje wyboru to chyba jednak mimo wszystko wybralabym maly zgrabny domek ale to ja
Ja na szczescie mam tak ze z mieszkania wychodze na dwor takze mam namiastke domu ale wiadomo dom to dom a mieszkanie to mieszkanie mimo wszystko

---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ----------

Cytat:
Napisane przez catarynca Pokaż wiadomość
Duże macie te mieszkanka. My kupiliśmy 43,5m2 i mamy 2 pokoje i kuchnię. Piwnica też jest, ale strach pozostawiać cenniejsze przedmioty, bo okradli chyba w zeszłym roku (jeszcze za czasów poprzedniej właścicielki). Szukali podobno konkretnego modelu rowerów. I dlatego mój rower został u mamy, a mieszka może z 5 km od nas
Kiedyś na pewno będziemy musieli uciec do salonu, ale to akurat mi nie przeszkadza, bo wygodniejszą kanapę mamy a w przyszłości domek na wsi u teściów.
I ja Wam powiem, że też od zawsze mieszkałam w domku, mieszkanie po raz pierwszy wynajmowałam podczas studiów w Warszawie, a teraz mieszkając w swoim, to mi się nudzi, tz również. Uwielbiałam pielić, siać, sadzić roślinki, wychodzić z leżakiem, do basenu, no kurcze, teraz tego brak.
No wlasnie i ty jestes idealna osoba ktora moze sie wypowiedziec bo zaznalas miszkania w domu i blokach i mozesz ocenic co lepsze
Ja w domu nigdy nie mieszkalam no moze jak pracowalam za granica przez dwa lata ale to sie nie liczy .
No ale jak teraz patrze na moje kolezanka z domami i ogrodami ile tam czasu spedzaja z dziecmi jak dobrze sie bawia to wlasnie zaluje ze nie mam domku mimo,ze niby wiecej roboty
Jak bylam wtedy na roczku u szwagierki i tak siedzialam na tarasie to sobie tak myslalam jakbym miala tez takie warunki to bym sobie mogla lezec caly dzien na lezaczku na tarasie pod daszkiem i wymiotowac byloby mi to obojetne bo skoro i tak wymiotowalam i musialam lezec i sie kisic w 4 scinach to co jest lepsze kiszenie sie na powietrzu w swoim ogrodzie czy kiszenie sie w 4 scinach ? Ja bym wybrala to pierewsze zdecydowanie
Esti10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-27, 15:29   #813
Mila 23
Rozeznanie

A ja sie chciakam wam pochwalić w końcu moim brzusiem. leżę i zdycham zwoknikam sie z pracy szybciej... zaraz będę próbować te wodę z solą. 20180427_072307.jpeg20180427_072321.jpeg

Gesendet von meinem SM-N950F mit Tapatalk

Zapuszczam wloski, gubie zbedne kilogramy- dbam o siebie
Mila 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-27, 15:42   #814
chupacabra88
Zadomowienie

Mój insta ilovemyplums. Jak byście mogły mnie dodać to będę widziała kogo też obserwować bo już ciężko mi się cofać tyle postów

My mamy mieszkanie Po dziadku tz. Sypialnia zrobiona w kuchni więc malutka, pokój syna (alw będzie dla dwójki), pokój biurowy (graciarnia - suszarnia, silownia(bieznia), maszyna do szycia i garderoba w jednym) i salon z Kuchnia zrobiony z 2 pokoi. 69m2

Jak mieszkaliśmy sami to przestrzeni mnóstwo, Ale syn ogarnąl już wszystko. Tu krzesełko, łóżeczko turystyczne zebym mogła z wc skorzystać, kącik zabaw że stolikiem, helpkitchen...

Dziś mam armagedon. Głowa mnie boli od rana bo jak tylko w nocy położę głowę na poduszkę dostaje strasznego kataru. Jestem cały dzień sama bo tż ma imprezę filmowa. Jutro jedziemy do Częstochowy i muszę spakować małego i siebie. A tak.mi sie nieeeee chce myśleć nawet

Wysłane z mojego HTC Desire 10 lifestyle przy użyciu Tapatalka

Żona - 27.08.2016 r.
Mama - styczeń 2017 r.
chupacabra88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-27, 15:50   #815
Esti10
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mila 23 Pokaż wiadomość
A ja sie chciakam wam pochwalić w końcu moim brzusiem. leżę i zdycham zwoknikam sie z pracy szybciej... zaraz będę próbować te wodę z solą. Załącznik 7517686Załącznik 7517691

Kolejna zgrabna
Duzo zdrowka zycze
Stary 2018-04-27, 15:53   #816
So_close
Jedi

Cytat:
Napisane przez Jasiel Pokaż wiadomość
Boże dziewczyny, naczytałam się waszych 17+0 i sama byłam przekonana, że jestem 15+cośtam, a jestem 14+6

Jak zobaczyłam centyle 15go tygodnia to się mało nie załamałam że
dziecko za małe mam. Termin porodu wg badań prenatalnych mam 20 października (6 dni wcześniej niż OM) I ciągle się martwię że lekarz nie zauważy problemu......

8,71 cm, nie wiem czy to w końcu dobry wynik młodego i łączę się w bólu z wszystkimi mamami dzieci nieznanej płci, bo mojemu potomstwu najwygodniej na brzuchu.
Ej, ale to wcale nie jest zbyt mało jak na moje
Ja byłam 15+1 i CRL niecałe 10 cm. Możesz mieć przecież kilka dni ciążę młodszą
So_close jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-27, 15:54   #817
Esti10
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chupacabra88 Pokaż wiadomość
Mój insta ilovemyplums. Jak byście mogły mnie dodać to będę widziała kogo też obserwować bo już ciężko mi się cofać tyle postów

My mamy mieszkanie Po dziadku tz. Sypialnia zrobiona w kuchni więc malutka, pokój syna (alw będzie dla dwójki), pokój biurowy (graciarnia - suszarnia, silownia(bieznia), maszyna do szycia i garderoba w jednym) i salon z Kuchnia zrobiony z 2 pokoi. 69m2

Jak mieszkaliśmy sami to przestrzeni mnóstwo, Ale syn ogarnąl już wszystko. Tu krzesełko, łóżeczko turystyczne zebym mogła z wc skorzystać, kącik zabaw że stolikiem, helpkitchen...

Dziś mam armagedon. Głowa mnie boli od rana bo jak tylko w nocy położę głowę na poduszkę dostaje strasznego kataru. Jestem cały dzień sama bo tż ma imprezę filmowa. Jutro jedziemy do Częstochowy i muszę spakować małego i siebie. A tak.mi sie nieeeee chce myśleć nawet

Ty masz prywatne konto tak? Ja wyslalam jak cos
To sie kuruj co by jutro bylo chociaz troche lepiej bidulko
To jest twoj naturalny kolor wlosow? Bo ogolem sliczny bardzo ci pasuje

Edytowane przez Esti10
Czas edycji: 2018-04-27 o 15:59
Stary 2018-04-27, 15:57   #818
krysztalek88
Zadomowienie

To chyba tylko ja mam dom i to duuuzy...Z tarasem zadaszonym uwielbiam.... teraz jak jest ciepło całe dnie spędzamy na dworze. Mały szczęśliwy, A ja lubię dlubac w ziemi. Pracy jest ogrom koło domu I w domu, ale ja to lubię. 20 lat mieszkałam w domu, potem akademik i 7 lat w bloku. Domu nie zamienilabym na największe mieszkanie. Jak dzieciaki podrosna każde będzie miało swój pokój. No i chyba nie bez powodu rodzina "blokowa" tak często lubi nas odwiedzać. W bloku nie ma za bardzo gdzie zrobić grilla. A w ogóle dla mnie to była mleczarnia i tyle w temacie. Jakoś z mężem ogarniamy ogrom pracy jaki jest. I codziennie po czy przed pracą mąż dlubie coś, ale nas to po prostu cieszy.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2018-04-27, 15:58   #819
chupacabra88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Esti10 Pokaż wiadomość
Ty masz prywatne konto tak? Ja wyslalam jak cos
To sie kuruj co by jutro bylo chociaz troche lepiej bidulko
Tak, prywatne. Już dodałam

Ja też jestem za grupa na fb bardzo ułatwia życie. Na styczniówkach mamy tak że ktora pierwsza to zakłada post dniowy. I tam łatwiej sie odnieść do poszczególnych rzeczy. Plus sanki takie posty tematyczne. U nas byłoby to np. Wyprawka, torba do szpitala, wybór wozka itp. Można przypiąć, hasztagowac i nie sie nie gubi.

Żona - 27.08.2016 r.
Mama - styczeń 2017 r.
Stary 2018-04-27, 15:59   #820
paula1010
Zadomowienie

Esti mój synek to Leoś - ale dziękuje i wiem, rośnie przystojniak ❤️

My za jakieś 6-8 tygodni przeprowadzamy się do wolnostojącego domu 115m plus garaż, już się doczekać nie mogę tej przestrzeni ❤️ bo teraz jest już dość ciasno odkąd pojawił się Leon...

paula1010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-27, 16:00   #821
chupacabra88
Zadomowienie

Esti niestety farbowany als już z 10 lat ten sam.

Jakie wy ładne popadne w kompleksy

Żona - 27.08.2016 r.
Mama - styczeń 2017 r.
Stary 2018-04-27, 16:02   #822
Jasiel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mila 23 Pokaż wiadomość
A ja sie chciakam wam pochwalić w końcu moim brzusiem. leżę i zdycham zwoknikam sie z pracy szybciej... zaraz będę próbować te wodę z solą. Załącznik 7517686Załącznik 7517691

Bardzo ładny brzuś mam podobny
Stary 2018-04-27, 16:02   #823
paula1010
Zadomowienie

Cytat:

Przestań! Magia filtrów 🤣

A Tobie przepraszam czego brakuje??

paula1010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-27, 16:03   #824
Esti10
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula1010 Pokaż wiadomość
Esti mój synek to Leoś - ale dziękuje i wiem, rośnie przystojniak ❤️

My za jakieś 6-8 tygodni przeprowadzamy się do wolnostojącego domu 115m plus garaż, już się doczekać nie mogę tej przestrzeni ❤️ bo teraz jest już dość ciasno odkąd pojawił się Leon...

Wybacz juz poprawilam nie wiem czemu napisalam Olus jak wiem,ze Leon
Wez mnie nie denerwuj zazdroszcze i udusze
Stary 2018-04-27, 16:03   #825
chupacabra88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paula1010 Pokaż wiadomość
Przestań! Magia filtrów 🤣

A Tobie przepraszam czego brakuje??

Figury jak to kiedyś usłyszałam tylko gęba mnie ratuje

Żona - 27.08.2016 r.
Mama - styczeń 2017 r.
Stary 2018-04-27, 16:09   #826
Esti10
Zakorzenienie

Cytat:

No ale sliczny
Tak no brzydka sie odzywa chcesz oberwac?
Ja to popadne w kompleksy jak tu widze co chwile takie zgrabne z slicznymi brzuszkami

---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ----------

Cytat:
Napisane przez krysztalek88 Pokaż wiadomość
To chyba tylko ja mam dom i to duuuzy...Z tarasem zadaszonym uwielbiam.... teraz jak jest ciepło całe dnie spędzamy na dworze. Mały szczęśliwy, A ja lubię dlubac w ziemi. Pracy jest ogrom koło domu I w domu, ale ja to lubię. 20 lat mieszkałam w domu, potem akademik i 7 lat w bloku. Domu nie zamienilabym na największe mieszkanie. Jak dzieciaki podrosna każde będzie miało swój pokój. No i chyba nie bez powodu rodzina "blokowa" tak często lubi nas odwiedzać. W bloku nie ma za bardzo gdzie zrobić grilla. A w ogóle dla mnie to była mleczarnia i tyle w temacie. Jakoś z mężem ogarniamy ogrom pracy jaki jest. I codziennie po czy przed pracą mąż dlubie coś, ale nas to po prostu cieszy.

Wlasnie o to wszystko mi chodzi te plusy posiadania domu
Zazdroszcze bardzo
Stary 2018-04-27, 16:34   #827
Apola88
Rozeznanie

Chupacabra88 przypominasz ta aktorke co grala w tylko mnie kochaj ta dziewczynke. A teraz chyba w agencie byla na tv. Taka mloda osiemnastka. Serio jestescie podobne 😉

---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ----------

Synek prze boski 😍
Apola88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-27, 16:45   #828
chupacabra88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Apola88 Pokaż wiadomość
Chupacabra88 przypominasz ta aktorke co grala w tylko mnie kochaj ta dziewczynke. A teraz chyba w agencie byla na tv. Taka mloda osiemnastka. Serio jestescie podobne

---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ----------

Synek prze boski
Hm.. Mówisz, że jestem podobna. Nie widzę tego
A Tosiek niezły agent, dziś chce mnie wykończyć

Żona - 27.08.2016 r.
Mama - styczeń 2017 r.
Stary 2018-04-27, 18:08   #829
mwmwm91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Esti10 Pokaż wiadomość
No my domku nie mamy a tez siez tym uzeramy takze dla mnie to bylaby żadna roznica w sumie skoro tu sie trzeba uzerac a nie mam ogrodzonego swojego terenu zeby dziecko moglo sobie latac swobodnie . To moglabym miec maly fajny domek plus troche swojego terenu i jakos bym nadal znosila ten piec

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

Wiesz zawsze sa plusy i minusy czy mieszkania czy domku
A powiedz mi te kolezanki co tak ci odradzaly i ze niby tak jest zle to sprzedaly te domy i pzreniosly sie do blokow? Bo znajac zycie nie a takie rzeczy jak wlasny dom i kawalek terenu przy ktorym niby trzeba troche popracowac i tak sie docenia w momentach jak latem mozesz sobie wyjsc na trawke na lezaczek odpoczac , zrobic impreze w swoim ogrodzie , zorganizowac jakies miejsce do zabawy dla dzieci A w bloku co mozna ?Niestety nic takze gdybym miala opcje wyboru to chyba jednak mimo wszystko wybralabym maly zgrabny domek ale to ja
Ja na szczescie mam tak ze z mieszkania wychodze na dwor takze mam namiastke domu ale wiadomo dom to dom a mieszkanie to mieszkanie mimo wszystko

---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ----------

No wlasnie i ty jestes idealna osoba ktora moze sie wypowiedziec bo zaznalas miszkania w domu i blokach i mozesz ocenic co lepsze
Ja w domu nigdy nie mieszkalam no moze jak pracowalam za granica przez dwa lata ale to sie nie liczy .
No ale jak teraz patrze na moje kolezanka z domami i ogrodami ile tam czasu spedzaja z dziecmi jak dobrze sie bawia to wlasnie zaluje ze nie mam domku mimo,ze niby wiecej roboty
Jak bylam wtedy na roczku u szwagierki i tak siedzialam na tarasie to sobie tak myslalam jakbym miala tez takie warunki to bym sobie mogla lezec caly dzien na lezaczku na tarasie pod daszkiem i wymiotowac byloby mi to obojetne bo skoro i tak wymiotowalam i musialam lezec i sie kisic w 4 scinach to co jest lepsze kiszenie sie na powietrzu w swoim ogrodzie czy kiszenie sie w 4 scinach ? Ja bym wybrala to pierewsze zdecydowanie

Koleżanki mi nie odradzały mieszkania w domku Ja się po prostu wystraszyłam słuchając pewnych historii. One, cóż - mają już kredyty na te domy, ciężko w takiej sytuacji ot tak się wyprowadzić. Niektóre żałują decyzji, inne nie. Zresztą, każdy ma inny próg wytrzymałości, ja jestem ogólnie bardzo zestresowana i zamartwiająca się, dlatego wydało mi się to wszystko dużym kłopotem. Co do pracy w ogrodzie - trzeba lubić, zwłaszcza, żeby być w stanie to robić po pracy (próbowałam na działce u rodziców, była to dla mnie męka nawet mimo tego, że wtedy nie pracowałam, gdybym miała to wykonywać po 9h pracy, to byłoby mi bardzo ciężko, obawiam się, że miałabym w takim ogrodzie tylko trawę )
Nie mówię, że dom jest zły, moim zdaniem nie da się w ogóle ocenić czy coś jest lepsze czy gorsze. Ewentualnie każdy może ocenić co jest lepsze czy gorsze dla niego
A w okresie kiedy miałam najgorsze mdłości to i tak bym nie leżała w ogrodzie - było za zimno :P Ostatnio za to często leżę na tarasie, zawsze to jakaś namiastka ogrodu, można też zrobić grilla Nie mieszkam w typowym bloku, wielka płyta mnie odstrasza, mieszkam w 4-rodzinnym "bloczku".
mwmwm91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-27, 18:13   #830
krysztalek88
Zadomowienie

Cytat:
Koleżanki mi nie odradzały mieszkania w domku Ja się po prostu wystraszyłam słuchając pewnych historii. One, cóż - mają już kredyty na te domy, ciężko w takiej sytuacji ot tak się wyprowadzić. Niektóre żałują decyzji, inne nie. Zresztą, każdy ma inny próg wytrzymałości, ja jestem ogólnie bardzo zestresowana i zamartwiająca się, dlatego wydało mi się to wszystko dużym kłopotem. Co do pracy w ogrodzie - trzeba lubić, zwłaszcza, żeby być w stanie to robić po pracy (próbowałam na działce u rodziców, była to dla mnie męka nawet mimo tego, że wtedy nie pracowałam, gdybym miała to wykonywać po 9h pracy, to byłoby mi bardzo ciężko, obawiam się, że miałabym w takim ogrodzie tylko trawę )
Nie mówię, że dom jest zły, moim zdaniem nie da się w ogóle ocenić czy coś jest lepsze czy gorsze. Ewentualnie każdy może ocenić co jest lepsze czy gorsze dla niego
A w okresie kiedy miałam najgorsze mdłości to i tak bym nie leżała w ogrodzie - było za zimno Ostatnio za to często leżę na tarasie, zawsze to jakaś namiastka ogrodu, można też zrobić grilla Nie mieszkam w typowym bloku, wielka płyta mnie odstrasza, mieszkam w 4-rodzinnym "bloczku".
Właśnie o to chodzi jeden jest stworzony do mieszkania w domu, drugi nie. Więc każdy powinien patrzeć pod kątem tego co dla niego jest najlepsze. Ja np. cenię sobie spokój jaki daje mi wies I pewnie ciężko byłoby mi się odnaleźć w wielkim mieście, aczkolwiek plusem jest to, że wszystko jest na miejscu.

Stary 2018-04-27, 18:25   #831
Heledore
Zakorzenienie

Ale dużym plusem domu jest to że po pracy możesz się zająć swoimi rzeczami do zrobienia. Nawet obiadem na kolejny dzień czy jakimś ogarnianiem a dzieci wypuścić do ogrodu. Wiadomo nie dwulatka, ale starsze spokojnie mogą bawić się same. nie trzeba tak jak w bloku chodzić z nimi na plac zabaw przez ileś lat. Przy okazji jest to czasem niezła wyprawa trzeba zabrać pierdyliad rzeczy na taki plac zabaw. A to bułeczkę a to soczek a to zabawkę. Podobnie jak chcesz poprzebywac z dziećmi w weekend kilka godzin na świeżym powietrzu musisz spakować się jak na mini wyjazd.caly piknik trzeba ze sobą wziąć plus pasuje jakoś wugladac jak się do ludzi wychodzi Jeśli masz dom to akurat na takich rzeczach oszczędzasz czas a na ogród możesz spokojnie wyjść w piżamie nawet.

Ja właśnie średnio wyobrażam sobie jakiekolwiek świeże powietrze i ruch dla dziecka w bloku. Jeśli pracuje 8h i 2h na dojazdy to jest 10h poza domem. Serio nie wiem jakim cudem znajdę siłę aby zabrać dziecko na plac zabaw w tygodniu. W zimie to nie ma wogole mowy. Najwcześniej wracam o 17.30 a wtedy już jest ciemno.
A w weekend. Cóż sobota zakupy - dzieci tak szybko rosną że chyba niemal zawsze jest potrzeba im coś dokupić. Jeszcze spozywka i gotowanie obiadu. Pół dnia minie. Dzieci z domu mają jednak więcej ruchu i powietrza niż z bloku.

Chciałabym mieć mały domek z ogródkiem.

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-27, 18:56   #832
krysztalek88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
Ale dużym plusem domu jest to że po pracy możesz się zająć swoimi rzeczami do zrobienia. Nawet obiadem na kolejny dzień czy jakimś ogarnianiem a dzieci wypuścić do ogrodu. Wiadomo nie dwulatka, ale starsze spokojnie mogą bawić się same. nie trzeba tak jak w bloku chodzić z nimi na plac zabaw przez ileś lat. Przy okazji jest to czasem niezła wyprawa trzeba zabrać pierdyliad rzeczy na taki plac zabaw. A to bułeczkę a to soczek a to zabawkę. Podobnie jak chcesz poprzebywac z dziećmi w weekend kilka godzin na świeżym powietrzu musisz spakować się jak na mini wyjazd.caly piknik trzeba ze sobą wziąć plus pasuje jakoś wugladac jak się do ludzi wychodzi Jeśli masz dom to akurat na takich rzeczach oszczędzasz czas a na ogród możesz spokojnie wyjść w piżamie nawet.

Ja właśnie średnio wyobrażam sobie jakiekolwiek świeże powietrze i ruch dla dziecka w bloku. Jeśli pracuje 8h i 2h na dojazdy to jest 10h poza domem. Serio nie wiem jakim cudem znajdę siłę aby zabrać dziecko na plac zabaw w tygodniu. W zimie to nie ma wogole mowy. Najwcześniej wracam o 17.30 a wtedy już jest ciemno.
A w weekend. Cóż sobota zakupy - dzieci tak szybko rosną że chyba niemal zawsze jest potrzeba im coś dokupić. Jeszcze spozywka i gotowanie obiadu. Pół dnia minie. Dzieci z domu mają jednak więcej ruchu i powietrza niż z bloku.

No tak jest. U nas na hasło "idziemy na dworek? " młody stoi pod drzwiami i jeczy, bo czemu jeszcze jestem w domu. A wychodzimy jak tylko się zachce. Przestałam chodzić na spacery, bo koło domu ma tyle ruchu, A na spacerach mi zasypial. Więc teraz drzemka w lozeczku, A ruch koło domu. Jak dla mnie duży plus. Ale ma swoją piaskiwnice, hustawke , zachce się na rowerek idę do garażu i duńska wokół domu. Ma to swoje plusy

Stary 2018-04-27, 18:58   #833
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość

Wtedy ważne żeby wybrać żłobek i przedszkole które zapewnia dziecku dużo ruchu. Ja z moja grupa chodziłam 3x w tygodniu (w zimę) na dwór. Na spacer na boisko do lasku na łąkę lepić bałwany

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PEDAGOG

xxboo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-27, 19:14   #834
bajka775
Zadomowienie

Hmm my mamy chyba taki kompromis przynajmniej dla nas kupiliśmy mieszkanie w szeregowce w której mieszka kilka rodzin przeważnie młodych ludzi z dziećmi, osiedle jest zamknięte więc starsze dzieci wychodzą na dwór jeżdżą na rowerach czy się bawią razem. Mieszkamy na obrzeżach miasta, więc do pracy jest blisko ale klimat nadal wiejski. Naprzeciwko uprawiają jeszcze zboże i biegają stada sarenek zobaczymy jak długo bo Kraków bardzo szybko się rozbudowuje ale póki co nam odpowiada. TŻ chciał mieszkać na wsi, ja w mieście i mamy taki kompromis

---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ----------

Dziewczyny jak wy dodajecie wasze zdjęcia? Bo ja mogę dodać tylko jako załącznik bo pisze że inne opcje są wyłączone i max 1000kb a te robione aparatem z telefonu mają ok 3000kb

10.08.2007
11.01.2015
14.08.2016
bajka775 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-27, 19:39   #835
lianeska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krysztalek88 Pokaż wiadomość

ja też, od roku mieszkamy, po zakupie mieszkania plany nam sie zmienily o 180* i kupiliśmy dom na wsi

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

Cytat:
Napisane przez bajka775 Pokaż wiadomość
Hmm my mamy chyba taki kompromis przynajmniej dla nas kupiliśmy mieszkanie w szeregowce w której mieszka kilka rodzin przeważnie młodych ludzi z dziećmi, osiedle jest zamknięte więc starsze dzieci wychodzą na dwór jeżdżą na rowerach czy się bawią razem. Mieszkamy na obrzeżach miasta, więc do pracy jest blisko ale klimat nadal wiejski. Naprzeciwko uprawiają jeszcze zboże i biegają stada sarenek zobaczymy jak długo bo Kraków bardzo szybko się rozbudowuje ale póki co nam odpowiada. TŻ chciał mieszkać na wsi, ja w mieście i mamy taki kompromis

---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ----------

Dziewczyny jak wy dodajecie wasze zdjęcia? Bo ja mogę dodać tylko jako załącznik bo pisze że inne opcje są wyłączone i max 1000kb a te robione aparatem z telefonu mają ok 3000kb

znajoma kupiła taki dom i mówi,że szalu dostaje bo chcieli spokoj a co tydzien ktoś( po kolei) "musi" robic grila bo potem foch

ℒℴѵℯ ..

Edytowane przez lianeska
Czas edycji: 2018-04-27 o 19:40
lianeska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-27, 19:42   #836
bajka775
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lianeska Pokaż wiadomość
ja też, od roku mieszkamy, po zakupie mieszkania plany nam sie zmienily o 180* i kupiliśmy dom na wsi

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

znajoma kupiła taki dom i mówi,że szalu dostaje bo chcieli spokoj a co tydzien ktoś( po kolei) "musi" robic grila bo potem foch
Ja akurat lubię grillowanie

10.08.2007
11.01.2015
14.08.2016
bajka775 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-27, 19:45   #837
lianeska
Zakorzenienie

Cytat:
Ja akurat lubię grillowanie

hihi, ja też
mniami

ℒℴѵℯ ..
lianeska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-27, 20:10   #838
Esti10
Zakorzenienie

Cytat:
A w okresie kiedy miałam najgorsze mdłości to i tak bym nie leżała w ogrodzie - było za zimno :P Ostatnio za to często leżę na tarasie, zawsze to jakaś namiastka ogrodu, można też zrobić grilla Nie mieszkam w typowym bloku, wielka płyta mnie odstrasza, mieszkam w 4-rodzinnym "bloczku".
No dlatego na wstepie napisalam,ze zawsze sa plusy i minusy mieszkania jak i domu i to jest oczywiste
Aczkolwiek dla mnie dom posiada wiecej plusow te wszystkie co wypisaly dziewczyny Dzieci lataj po dworze po ogrodzonym terenie, latem gdy wieczory sa dlugie i cieple siadasz sobie i zjadasz kolacje na tarasie albo zwyczajnie tak posiedziec i odpoczac po calym dniu pracy . A w bloku juz tego nie zaznasz przykro mi .No chyba ze ktos ma wyjatkowo duzy balkon i nie ma na wprost innych okien iinnych patrzacych sie sasiadow ktorzy sledza kazdy twoj ruch
Tak jak pisaly mozesz latac w pizamie i nikt sie nie patrzy jak na wariata
No ale oczywiscie kazdy ma swoje preferencje i jedni wola to a inni to takze ja obsolutnie nie neguje twojego zdania
Stary 2018-04-27, 20:12   #839
So_close
Jedi

Cytat:
Napisane przez lianeska Pokaż wiadomość

Zapach grilla mi akurat nie przeszkadza, sama robię latem czasem i co tydzień
Całe życie mieszkałam w bloku, od jakiegoś czasu w domu z ogródkiem i powiem szczerze, że miło jest posiedzieć sobie latem w ogrodzie, ale niestety coś kosztem czegoś.
O ten ogród trzeba dbać i to regularnie, a to akurat moja pasja nie jest
Dom by pewnie nadrobił zalet spokojem gdyby był gdzieś pod miastem, przy lesie. Za to kosztem dojazdu do miasta (o ile ktoś lubi życie mieszczucha )
Ja w mieście to jedyne co, to nie mijam 20 sąsiadów przy wyjściu z domu
Nie mogę tylko zgodzić się z tym, że dom ma przewagę pod względem wypuszczania dzieci. Ja wiem, że dzisiejsi rodzice mają inne podejście do tematu, ale ja dzieciństwo spędziłam na osiedlu pod blokiem i 80% wolnego czasu spędzałam na powietrzu. Ogródek niczego by nie zmienił Mówię oczywiście o bezpiecznych osiedlach

Edytowane przez So_close
Czas edycji: 2018-04-27 o 20:14
So_close jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-27, 20:19   #840
Esti10
Zakorzenienie

Cytat:

Brzmi super niby wies fajne klimaty a jednak cywilizacja blisko extra
Ja np narzekac tez nie moge bo miejsce tez jest fajne mieszkamy w takich dwupietrowych zabytkowych kamieniczkach w kazdej jest tylko 8 mieszkan . 4 sa na dole i kazdy wychodzi sobie na dwor a 4 na pietrze i oni wchodza juz klatka .
Jak otwieram drzwi to ja akurat mam juz widok na pusta łąkę i potem zaraz jest juz las kawalek drogi doslownie pare minut i jest plaza z jeziorem takze no jest cisza spokoj fajnie ale jednak brakuje mi tego swojego terenu zeby moc wyjsc i sobie posiedziec , polezec na lezaczku bez gapiow
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości