|
|
#2401 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lubelskie Panny Młode cz. III
Cytat:
wg mnie lista prezentów to też sugerowanie prrezentu - całkiem jak z wierszykiem o pieniądzach. żadna z osób piszących taki wierszyk nie pisze ile chce do koperty.ja tak uważam. a co do wesel ja mam taką zasade że jak nie mam na prezent to nie idę na wesele.wg mnie uczciwe jest to niż kupienie pościeli za 30 zł na prezent jak to ma w obyczaju moja kuzynka. - co zresztą zemściło się na niej - na swój ślub dostała 27 kompletów
|
|
|
#2402 |
|
Raczkowanie
|
[quote=katia0117;8335429]Ja bedę kupować maximusa i tak samo narazie nie wiem,gdzie...Myslę,ze chyba bedzie to macro,bo narazie tam jest najtaniej
katia0117 daj znać jak gdzieś znajdziesz wódeczkę w dobrej cenie.. Ostatnio jak oglądałam reklamówkę z makro z alkoholami większość cen była podana dla klientów z koncesją na alkohole.. Wtedy ok, było w miarę tanio.. Pewnie bez koncesji wypadło by tyle samo albo nawet i drożej niż w hipermarketach kiedy są promocje.. Chyba będę musiła powoli zacząc spacerować w himermarketach pomiędzy półkami z alkoholami
|
|
|
|
#2403 |
|
Raczkowanie
|
[quote=katia0117;8335429]Ja bedę kupować maximusa i tak samo narazie nie wiem,gdzie...Myslę,ze chyba bedzie to macro,bo narazie tam jest najtaniej
katia0117 daj znać jak gdzieś znajdziesz wódeczkę w dobrej cenie.. Ostatnio jak oglądałam reklamówkę z makro z alkoholami większość cen była podana dla klientów z koncesją na alkohole.. Wtedy ok, było w miarę tanio.. Pewnie bez koncesji wypadło by tyle samo albo nawet i drożej niż w hipermarketach kiedy są promocje.. Chyba będę musiła powoli zacząc spacerować w himermarketach pomiędzy półkami z alkoholami
|
|
|
|
#2404 |
|
Raczkowanie
|
przepraszam za te kilka postów, ale komp mi coś szwankuje
|
|
|
|
#2405 |
|
Zadomowienie
|
zaraz chyba zwariuje, zbzikuje albo mi się coś w głowie pomiesza
|
|
#2406 |
|
Raczkowanie
|
Spodobał mi się jeden zespół nazywa sie Agat słyszałyście o nim wydaje mi sie że nikt nie pisał
ale mogę się mylić.Muszę się pochwalić że podpisaliśmy dzisiaj umowę z p. Tomaszem Widło
|
|
|
|
#2407 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2408 |
|
Raczkowanie
|
My odmienialiśmy te co się dało, tych które wychodziły dziwacznie nie odmienialiśmy.. I wcale się tym nie przejmujemy... Nie moja wina że ktoś ma udziwnione nazwisko
|
|
|
|
#2409 |
|
Zadomowienie
|
daisy_80 z tym macro jest tak,ze z koncesją jest najtaniej,a bez koncesji niewielka róznica-dosłownie kilkanascie groszy,wiec tak czy siak chyba najbardzij opłaca sie w macro...juz wiele miejsc zjeździłam i nic ciekawszego nie znalazłam...
|
#2410 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2411 |
|
Raczkowanie
|
Ja byłam ostanio na weselu na którym grał ten zespół. Fajnie grali i prowadzili, nie robili tylko biesiad przy stołach.
|
|
|
|
#2412 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja też mam taka zasadę, w końcu młodzi płacą za tą osobę. Natomiast dla mnie to niepoważne gdy potwierdzi sie przyjście, a potem się nie zjawia. U mnie goście się podpytywali co chcemy dostać a my na to, że kaskę, dostaliśmy 1 prezent bardzo przydatny. Koleżanka za to ma 2 serwisy z Rosenthala, które trzyma na dnie szafy, opchnąć nie może , bo darczyńcy są bliską rodziną. I po co młodym takie coś, ja bym sie bała do ręki wziąć aby nie pobić, ona zresztą też.
|
|
#2413 |
|
Raczkowanie
|
Pytałam się ich o to to mówił że się raz zraził jak wyszedł do gości i już tego nie praktykują, nie wiem o co chodziło ale może to kwestia dogadania się. Jutro się z nimi umówiliśmy i zobaczymy
|
|
|
|
#2414 |
|
Zadomowienie
|
Gościom nisko się kłaniamy,
na wesele zapraszamy. Będą pląsy, tańce, bale i jedzenia stosy całe. Więc się nasi mili stawcie o prezenty się nie martwcie. By nie stawiać ich na stercie, niechaj zmieszczą się w kopercie. Podoba mi sie ![]() ...Gdyby każdy z gości przyniósł zamiast kwiatków (które średnio koło 30-40 zł kosztują) kupił za to kupony lotto to Państwo Młodzi by mieli sporą szansę zostania milionerami w jedną noc hehe ![]() Troszkę z innej beczki... mianowicie wystrój kościoła. Bo wiadomo... że jednej soboty odbywają się często np. 3 śluby. No i na pewno każdy chcę przystroić kościół więc jak się niby dogadać z tymi 2 parami które mają tego samego dnia? Bo przecież my np mamy o 16.00 więc jest duża możliwość, że będziemy pierwsi, no ale o 17 też pewnie ktoś będzie miał i chyba nie będzie przez 10 min stroił kościoła od początku... a z drugiej strony czemu my mamy płacić za wystrój skoro inni też by z niego korzystali? Może właśnie głoszę herezje ![]() ale ja się na tym nie znam i nie mam pojęcia jak to wszystko wygląda w praktyce. Czy ktoś wie jakie tego typu zasady obowiązują u Boboli? I czy można sypać tam ryżem? Strasznie nie lubie sypania pieniążkami... najgorsze jest to, że potem trzeba je wszystkie wyzbierać.PS. bardzo podobają mi się takie stojaki ze świecami i wokoło nich dużo płatków róż
|
#2415 |
|
Raczkowanie
|
Mogę Ci powiedzieć jak to ma wyglądać u mnie,czyli w Bazylice Mniejszej w Parczewie.Z tego co mówił nam ksiądz,mozna dekorować tylko żywymi kwiatami,więc kwiatowe aleje wzdłuż kościoła odpadają od razu.Jest zwyczaj,że wszystkie pary z danego dnia się dogadują jaka ma być dekoracja i się składają.Wymogiem proboszcza jest to,ze nawet jak tylko jedna para opłaci całą dekoracje kościoła a inne pary się nie dołoża to i tak dekoracja zostaje na cały dzień,czyli dla tych par,bo nie wolno zabrać dekoracji.Nie można też niczym sypać na schodach prowadzących do kościoła,chyba tylko z boku świątyni.
Jeśli chodzi o te płatki róż,o których wspomniałaś to jest zupełnie niepraktycznie,bo suknią skutecznie jest wszystkie wymieciesz
|
|
#2416 |
|
Rozeznanie
|
Mirra śliczne te świece! pięknie to wygląda, orientowałaś sie ile takie coś kosztuje?
słyszałam ostatnio o kolosalnych pieniądzach jakie płacą dekoratorkom Pary Młode... nawet 4500zł!!! ale to na prawdę jakieś ewenementy!Ksiądz powinien Ci dac namiary na Pary młode które z w tym dniu tez mają ślub, to chyba nie tajemnica? zapytaj ale widziałam (jeśli śluby są jedne po drugich i nie ma wspólnej dekoracji) jak dekoratorka z pomocnikiem szybko rozstawiali naszykowane w bocznym wejściu stojaki i bukiety, troszkę to dziwne ale jeśli można to rozstawić w 3 minuty... to też jest wyjście, da się. wiem ze niektórzy księża nie życzą sobie wcale dekoracji np. Garbów, nie chcą dawać zarabiać dekoratorom ![]() inni nie życzą sobie sztucznych kwiatów to w Puławach widziałam, a i powiedział młodym ze nie po to kupił nowe krzesła dla Młodych, żeby to zakrywać jakimiś "szmatami"...
|
#2417 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Rzucanie pieniążkami faktycznie wiąże się z niemiłym ich zbieraniem z ziemi Rzucanie ryżem wygląda ok - ale widziałam jak ktoś z całej siły rzucił np Młodej w oko... nie fajne... poza tym ryż wplątuje się we włosy - i tkwi w nich potem przez resztę wesela, i często zostawia ślady na marynarce. rzucanie płatkami- bardzo efektowne i zawsze piękne. rzucanie papierowymi płatkami - również
|
|
|
|
|
#2418 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pierwsze słyszę. Byłam na ślubie w Garbowie, gdzie było zamówione dekorowanie. Inna sprawa że firma się nie pojawiła... Nie wiem jak się tłumaczyli w każdym razie widać i tego trzeba dopilnować osobiście tuz przed... |
|
|
|
|
#2419 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2420 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#2421 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem o jakich ozdobach mówisz, ale zgarnianie leżących płatków to normalna sprawa, schodzi się do ołtarza , siada i wtedy można strzepnąć, ewentualnie jak się któryś przyczepi. Wygląd tych płatków usianych na dywanie rekompensuje sprawę - jak dla mnie of course. Na miejscu świadkowej chyba dałabym spokój, i poczekała aż dojdziecie do końca, zamiast kucać co chwilę. |
|
|
|
|
#2422 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#2423 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
druga sprawa że zawsze w czerwcu dużo księży i proboszczów zmienia parafie, więc i te zwyczaje co można a co nie się zmieniają.
|
|
#2424 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie!
Rozmawialam dzis z wodzirejem, ktory mialby poprowadzic nasze wesele. Kwota jaka chce jest jak dla mnie kosmiczna... I smutno mi z tego powodu, bo bardzo sie nastawialam na tego Pana, prowadzi piekne wesela i jestem pewna, ze spodobalby sie moim gosciom i gosciom tz, ale nie wiem czy moi rodzice sa w stanie wydac tyle pieniedzy na 1 mezczyzne, ktory nie jest orkiestra (o ktorej moi rodzice marza). Akurat ten wodzirej ma wolny nasz termin i tylko nasz w ciagu calego roku! Nie wiem juz co zrobic... Koszt, o ktorym pisze to 3,5 tys zł...+ (tak mysle) trzeba mu załatwic jakis nocleg no i jedzenie na weselu. Co mi radzicie? Sprawa wyglada tak, ze moj tz nie zgadza sie na orkiestre, moi rodzice nie zgadzaja sie na dj i tak naprawde ten wodzirej jest jakims kompromisem z wszystkich stron. Sa tansi wodzireje, ale co do tego mam pewnosc, ze zrobi to rewelacyjnie, a co do innych takiej pewnosci nie mam... Widzialam filmik z wesela, gdzie wodzirej beszczelnie zagladał Pannie Mlodej do dekoltu recytujac przy tym jakis wierszyk, a ja czegos takiego nie chce. W ogole to pojawil sie problem bo moj tz moze niedlugo nie miec pracy i zamowilismy sale na 150 osob, a okaze sie ze on nie bedzie mogl zaprosic swoich gosci ze wzgledu na finanse... Wiec po co nam taka wielka sala? Chcę fotografa, kamerzyste i inne bajery, ale tz na to nie stac... a moi rodzice nie moga placic za niego. Ech, ciezka sprawa...buziaki
|
|
#2425 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mam nadzieje że nie majątek ![]() Cytat:
Cytat:
a wiesz może czy ksiądz pozwoli by nie było tych czerwonych krzeseł tylko zwykłe?Cytat:
![]() Cytat:
. Może da się go jakoś namówić?
|
|
#2426 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#2427 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nie dekoruję kościoła - i tak co niedzielę są świeże kwiaty, kościół był malowany w czerwcu - także wszystko ładnie wygląda Poza tym ślub mamy 16 sierpnia - dzień po Święcie i pewnie będzie jeszcze więcej kwiatów Jeśli chodzi o sypanie czymkolwiek przed kościołem to ja preferuję płatki róż - kupiłam na allegro sztuczne, żeby mi się suknia nie pobarwiła
|
|
#2428 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2429 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
rozmawiała we wtorek z Parą (na pokazach pościeli w nałeczowie) co ma ślub jak twierdzi, w Jastkowie, że proboszcz nie chce dać zarabiac dekoratorkom...a zamówiłas u dekoratorki czy moze ksiądz pobiera opłate i kupuje kwiaty? takie które później i tak zostają, wiem że niektóre kościoły też tak mają.
|
|
#2430 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi o dekorację kwiatową to ja dowiadywałam się o ceny, dostałam informację z firmy dekoratorskiej że koszt kompozycji dużej to około 200zł i do tego np. mogą byc kompozycje z żywych kwiatów na stojakach, ok. 50zł za szt. Pytałam się o takie kompozycje średniej wielkości. Jeśli natomiast wzdłuż ław miałyby byc sztuczne kompozycje na stojakach to koszt taki wyniósłby około 200zł (stojaków byłoby 20 w tej cenie). A pytałam się też, bo widziałam na paru zdjęciach, o ceny takich małych bukiecików zamiast stojaków, które to byłyby tak przytwierdzone do boku ławki, to od 5 do 15zł za mały bukiecik.
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:58.

za 4 dni 

ale ja się na tym nie znam i nie mam pojęcia jak to wszystko wygląda w praktyce. Czy ktoś wie jakie tego typu zasady obowiązują u Boboli? I czy można sypać tam ryżem? 
i zamowilismy sale na 150 osob, a okaze sie ze on nie bedzie mogl zaprosic swoich gosci ze wzgledu na finanse... Wiec po co nam taka wielka sala? Chcę fotografa, kamerzyste i inne bajery, ale tz na to nie stac...