Lubelskie Panny Młode cz. III - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-24, 18:56   #2401
jodie
Zakorzenienie

Dot.: Lubelskie Panny Młode cz. III

Cytat:
Napisane przez edytka27101982 Pokaż wiadomość
wierszyka nie umieszczam, ze względu na przyjaciół którzy np. jeszcze studiują i nie chcę żeby czuli sie zobowiązani do brania pieniędzy od rodziców, w ogóle czułabym się z tym źle.
Moja stasza będzie w większości z nami zapraszała gości ( taki zwyczaj) a przynajmniej młodych i będzie im mówić ze ma listę prezentów, jeśli chcą to odfajczy żelazko czy pościel, czy ręczniki, nam się wszystko przyda, będą na niej rzeczy tańsze i droższe każdy kupi to na co go stać,
lista prezentów to wśród moich znajomych standard,
rodzina, starsi goście raczej już są przyzwyczajeni że chce sie pieniadze jeśli się będą pytać to powiemy, jeśli nie to nic nie będziemy sugerować, zapraszamy takich ludzi żeby się z nimi cieszyć naszym szczęściem a nie chcieć od nich pieniądze,
oczywiście to tylko moje zdanie, szanuje inne.
wiesz ale to chyba zależy od Waszej wspólnej przeszłości , wiele par mieszka już razem przed ślubem i mają takie rzeczy - bez niektórych ciężko żyć - np żelazko czy ręczniki.
wg mnie lista prezentów to też sugerowanie prrezentu - całkiem jak z wierszykiem o pieniądzach.
żadna z osób piszących taki wierszyk nie pisze ile chce do koperty.ja tak uważam.
a co do wesel ja mam taką zasade że jak nie mam na prezent to nie idę na wesele.wg mnie uczciwe jest to niż kupienie pościeli za 30 zł na prezent jak to ma w obyczaju moja kuzynka. - co zresztą zemściło się na niej - na swój ślub dostała 27 kompletów
Stary 2008-07-24, 18:59   #2402
Daisy_80
Raczkowanie

[quote=katia0117;8335429]Ja bedę kupować maximusa i tak samo narazie nie wiem,gdzie...Myslę,ze chyba bedzie to macro,bo narazie tam jest najtaniej

katia0117 daj znać jak gdzieś znajdziesz wódeczkę w dobrej cenie.. Ostatnio jak oglądałam reklamówkę z makro z alkoholami większość cen była podana dla klientów z koncesją na alkohole.. Wtedy ok, było w miarę tanio.. Pewnie bez koncesji wypadło by tyle samo albo nawet i drożej niż w hipermarketach kiedy są promocje.. Chyba będę musiła powoli zacząc spacerować w himermarketach pomiędzy półkami z alkoholami

Daisy_80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 19:00   #2403
Daisy_80
Raczkowanie

[quote=katia0117;8335429]Ja bedę kupować maximusa i tak samo narazie nie wiem,gdzie...Myslę,ze chyba bedzie to macro,bo narazie tam jest najtaniej

katia0117 daj znać jak gdzieś znajdziesz wódeczkę w dobrej cenie.. Ostatnio jak oglądałam reklamówkę z makro z alkoholami większość cen była podana dla klientów z koncesją na alkohole.. Wtedy ok, było w miarę tanio.. Pewnie bez koncesji wypadło by tyle samo albo nawet i drożej niż w hipermarketach kiedy są promocje.. Chyba będę musiła powoli zacząc spacerować w himermarketach pomiędzy półkami z alkoholami

Stary 2008-07-24, 19:03   #2404
Daisy_80
Raczkowanie

przepraszam za te kilka postów, ale komp mi coś szwankuje

Stary 2008-07-24, 20:05   #2405
*kaalinaa*
Zadomowienie

zaraz chyba zwariuje, zbzikuje albo mi się coś w głowie pomiesza przygotowuje właśnie zaproszenia do druku i mam gigantyczne problemy z odmianą co drugiego nazwiska. Posiłkuję się różnymi stronami internetowymi ale i tak prawie co drugie nazwisko po odmianie przyprawia mnie o histeryczny chichot. Przez tą pogodę chyba jakaś ociężała umysłowo jestem

*kaalinaa* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 20:11   #2406
karolada
Raczkowanie

Spodobał mi się jeden zespół nazywa sie Agat słyszałyście o nim wydaje mi sie że nikt nie pisał ale mogę się mylić.
Muszę się pochwalić że podpisaliśmy dzisiaj umowę z p. Tomaszem Widło
karolada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 20:14   #2407
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez *kaalinaa* Pokaż wiadomość
zaraz chyba zwariuje, zbzikuje albo mi się coś w głowie pomiesza przygotowuje właśnie zaproszenia do druku i mam gigantyczne problemy z odmianą co drugiego nazwiska. Posiłkuję się różnymi stronami internetowymi ale i tak prawie co drugie nazwisko po odmianie przyprawia mnie o histeryczny chichot. Przez tą pogodę chyba jakaś ociężała umysłowo jestem
Ja nie odmieniałam nazwisk i już

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 20:22   #2408
Daisy_80
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez miss.hot Pokaż wiadomość
Ja nie odmieniałam nazwisk i już
My odmienialiśmy te co się dało, tych które wychodziły dziwacznie nie odmienialiśmy.. I wcale się tym nie przejmujemy... Nie moja wina że ktoś ma udziwnione nazwisko

Stary 2008-07-24, 20:38   #2409
katia0117
Zadomowienie

daisy_80 z tym macro jest tak,ze z koncesją jest najtaniej,a bez koncesji niewielka róznica-dosłownie kilkanascie groszy,wiec tak czy siak chyba najbardzij opłaca sie w macro...juz wiele miejsc zjeździłam i nic ciekawszego nie znalazłam...
Stary 2008-07-24, 21:36   #2410
Joasia***
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez jodie Pokaż wiadomość
Ja miałam wierszyk że proszę o bilecik ze znakiem wodnym w rodzinie bardzo dobrze to przyjęli a wśród znajomych nie wiem...Joasia jak??
mi się bardzo podobał twój wierszyk na zaproszeniu...
Joasia*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 21:48   #2411
Marianna 54
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolada Pokaż wiadomość
Spodobał mi się jeden zespół nazywa sie Agat słyszałyście o nim wydaje mi sie że nikt nie pisał ale mogę się mylić.
Muszę się pochwalić że podpisaliśmy dzisiaj umowę z p. Tomaszem Widło
Ja byłam ostanio na weselu na którym grał ten zespół. Fajnie grali i prowadzili, nie robili tylko biesiad przy stołach.
Marianna 54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 21:58   #2412
bandola18
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jodie Pokaż wiadomość
a co do wesel ja mam taką zasade że jak nie mam na prezent to nie idę na wesele.wg mnie uczciwe jest to niż kupienie pościeli za 30 zł na prezent jak to ma w obyczaju moja kuzynka. - co zresztą zemściło się na niej - na swój ślub dostała 27 kompletów
A to dobre z tą pościelą, taki pochmurny dzień a ja się uśmiałam
Ja też mam taka zasadę, w końcu młodzi płacą za tą osobę.
Natomiast dla mnie to niepoważne gdy potwierdzi sie przyjście, a potem się nie zjawia.
U mnie goście się podpytywali co chcemy dostać a my na to, że kaskę, dostaliśmy 1 prezent bardzo przydatny.
Koleżanka za to ma 2 serwisy z Rosenthala, które trzyma na dnie szafy, opchnąć nie może , bo darczyńcy są bliską rodziną. I po co młodym takie coś, ja bym sie bała do ręki wziąć aby nie pobić, ona zresztą też.
Stary 2008-07-24, 22:05   #2413
karolada
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marianna 54 Pokaż wiadomość
Ja byłam ostanio na weselu na którym grał ten zespół. Fajnie grali i prowadzili, nie robili tylko biesiad przy stołach.
Pytałam się ich o to to mówił że się raz zraził jak wyszedł do gości i już tego nie praktykują, nie wiem o co chodziło ale może to kwestia dogadania się. Jutro się z nimi umówiliśmy i zobaczymy
karolada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 22:27   #2414
Miira
Zadomowienie

GG do Miira

Gościom nisko się kłaniamy,
na wesele zapraszamy.
Będą pląsy, tańce, bale
i jedzenia stosy całe.
Więc się nasi mili stawcie
o prezenty się nie martwcie.
By nie stawiać ich na stercie,
niechaj zmieszczą się w kopercie.

Podoba mi sie ...

Gdyby każdy z gości przyniósł zamiast kwiatków (które średnio koło 30-40 zł kosztują) kupił za to kupony lotto to Państwo Młodzi by mieli sporą szansę zostania milionerami w jedną noc hehe

Troszkę z innej beczki... mianowicie wystrój kościoła. Bo wiadomo... że jednej soboty odbywają się często np. 3 śluby. No i na pewno każdy chcę przystroić kościół więc jak się niby dogadać z tymi 2 parami które mają tego samego dnia? Bo przecież my np mamy o 16.00 więc jest duża możliwość, że będziemy pierwsi, no ale o 17 też pewnie ktoś będzie miał i chyba nie będzie przez 10 min stroił kościoła od początku... a z drugiej strony czemu my mamy płacić za wystrój skoro inni też by z niego korzystali? Może właśnie głoszę herezje ale ja się na tym nie znam i nie mam pojęcia jak to wszystko wygląda w praktyce. Czy ktoś wie jakie tego typu zasady obowiązują u Boboli? I czy można sypać tam ryżem? Strasznie nie lubie sypania pieniążkami... najgorsze jest to, że potem trzeba je wszystkie wyzbierać.

PS. bardzo podobają mi się takie stojaki ze świecami i wokoło nich dużo płatków róż
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kosc.JPG (28,8 KB, 52 załadowań)
Stary 2008-07-24, 22:42   #2415
AgaOp
Raczkowanie

Mogę Ci powiedzieć jak to ma wyglądać u mnie,czyli w Bazylice Mniejszej w Parczewie.Z tego co mówił nam ksiądz,mozna dekorować tylko żywymi kwiatami,więc kwiatowe aleje wzdłuż kościoła odpadają od razu.Jest zwyczaj,że wszystkie pary z danego dnia się dogadują jaka ma być dekoracja i się składają.Wymogiem proboszcza jest to,ze nawet jak tylko jedna para opłaci całą dekoracje kościoła a inne pary się nie dołoża to i tak dekoracja zostaje na cały dzień,czyli dla tych par,bo nie wolno zabrać dekoracji.Nie można też niczym sypać na schodach prowadzących do kościoła,chyba tylko z boku świątyni.
Jeśli chodzi o te płatki róż,o których wspomniałaś to jest zupełnie niepraktycznie,bo suknią skutecznie jest wszystkie wymieciesz
Stary 2008-07-24, 22:50   #2416
edytka27101982
Rozeznanie

Mirra śliczne te świece! pięknie to wygląda, orientowałaś sie ile takie coś kosztuje?

słyszałam ostatnio o kolosalnych pieniądzach jakie płacą dekoratorkom Pary Młode... nawet 4500zł!!! ale to na prawdę jakieś ewenementy!

Ksiądz powinien Ci dac namiary na Pary młode które z w tym dniu tez mają ślub, to chyba nie tajemnica? zapytaj

ale widziałam (jeśli śluby są jedne po drugich i nie ma wspólnej dekoracji) jak dekoratorka z pomocnikiem szybko rozstawiali naszykowane w bocznym wejściu stojaki i bukiety, troszkę to dziwne ale jeśli można to rozstawić w 3 minuty... to też jest wyjście, da się.
wiem ze niektórzy księża nie życzą sobie wcale dekoracji np. Garbów, nie chcą dawać zarabiać dekoratorom
inni nie życzą sobie sztucznych kwiatów to w Puławach widziałam, a i powiedział młodym ze nie po to kupił nowe krzesła dla Młodych, żeby to zakrywać jakimiś "szmatami"...

edytka27101982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 22:55   #2417
Monica80
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AgaOp Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o te płatki róż,o których wspomniałaś to jest zupełnie niepraktycznie,bo suknią skutecznie jest wszystkie wymieciesz
Wymieciesz czy nie- efekt będzie rewelacyjny, widziałam kilka razy i wygląda to pięknie.
Rzucanie pieniążkami faktycznie wiąże się z niemiłym ich zbieraniem z ziemi
Rzucanie ryżem wygląda ok - ale widziałam jak ktoś z całej siły rzucił np Młodej w oko... nie fajne... poza tym ryż wplątuje się we włosy - i tkwi w nich potem przez resztę wesela, i często zostawia ślady na marynarce.
rzucanie płatkami- bardzo efektowne i zawsze piękne.
rzucanie papierowymi płatkami - również

Monica80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 22:58   #2418
Monica80
Raczkowanie

Cytat:
wiem ze niektórzy księża nie życzą sobie wcale dekoracji np. Garbów, nie chcą dawać zarabiać dekoratorom

Pierwsze słyszę. Byłam na ślubie w Garbowie, gdzie było zamówione dekorowanie. Inna sprawa że firma się nie pojawiła... Nie wiem jak się tłumaczyli w każdym razie widać i tego trzeba dopilnować osobiście tuz przed...
Stary 2008-07-24, 22:58   #2419
omikrona
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Miira Pokaż wiadomość
G

Troszkę z innej beczki... mianowicie wystrój kościoła. Bo wiadomo... że jednej soboty odbywają się często np. 3 śluby. No i na pewno każdy chcę przystroić kościół więc jak się niby dogadać z tymi 2 parami które mają tego samego dnia? Bo przecież my np mamy o 16.00 więc jest duża możliwość, że będziemy pierwsi, no ale o 17 też pewnie ktoś będzie miał i chyba nie będzie przez 10 min stroił kościoła od początku... a z drugiej strony czemu my mamy płacić za wystrój skoro inni też by z niego korzystali? Może właśnie głoszę herezje ale ja się na tym nie znam i nie mam pojęcia jak to wszystko wygląda w praktyce. Czy ktoś wie jakie tego typu zasady obowiązują u Boboli? I czy można sypać tam ryżem? Strasznie nie lubie sypania pieniążkami... najgorsze jest to, że potem trzeba je wszystkie wyzbierać.

PS. bardzo podobają mi się takie stojaki ze świecami i wokoło nich dużo płatków róż
Ja mam ślub w Boboli i wygląda to tak że idziecie do księdza i prosicie o numery telefonów do par, które maja tego samego dnia ślub. Dzwonisz zwołujesz zebranie i ustalacie co i jak. Przy podpisywaniu protokołu ksiądz sam sie pytał czy nie chcę telefonów, żeby ustalić co z kwiatami. W moim przypadku zajęła sie tym inna panna młoda, ma swoja florystkę i ona kontroluje wszystko. Jak chcesz zobaczyć co wymyśliła u nas florystka to zapraszam 6 września na 14,15,16 albo 17
Stary 2008-07-24, 23:00   #2420
AgaOp
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Monica80 Pokaż wiadomość
Wymieciesz czy nie- efekt będzie rewelacyjny, widziałam kilka razy i wygląda to pięknie.
Rzucanie ryżem wygląda ok - ale widziałam jak ktoś z całej siły rzucił np Młodej w oko... nie fajne... poza tym ryż wplątuje się we włosy - i tkwi w nich potem przez resztę wesela, i często zostawia ślady na marynarce.

Owszem,rzucanie płatkami tak,ale płatki leżące wzdłuż chodnika niekoniecznie,przynajmnie j u mnie.Moja koleżanka była świadkową,gdzie wzdłuż przejścia były jakieś ozdoby poukładane i Panna Młoda,o sukni podobno wąskiej i z minimalnym trenem zmiotła wszystko na swojej drodze,a świadkowa co dwa kroki kucała i ściągała te ozdoby z dołu sukni
Stary 2008-07-24, 23:08   #2421
Monica80
Raczkowanie

Cytat:
Owszem,rzucanie płatkami tak,ale płatki leżące wzdłuż chodnika niekoniecznie,przynajmnie j u mnie.Moja koleżanka była świadkową,gdzie wzdłuż przejścia były jakieś ozdoby poukładane i Panna Młoda,o sukni podobno wąskiej i z minimalnym trenem zmiotła wszystko na swojej drodze,a świadkowa co dwa kroki kucała i ściągała te ozdoby z dołu sukni

Nie wiem o jakich ozdobach mówisz, ale zgarnianie leżących płatków to normalna sprawa, schodzi się do ołtarza , siada i wtedy można strzepnąć, ewentualnie jak się któryś przyczepi. Wygląd tych płatków usianych na dywanie rekompensuje sprawę - jak dla mnie of course.
Na miejscu świadkowej chyba dałabym spokój, i poczekała aż dojdziecie do końca, zamiast kucać co chwilę.
Stary 2008-07-24, 23:11   #2422
AgaOp
Raczkowanie

Cytat:
Nie wiem o jakich ozdobach mówisz, ale zgarnianie leżących płatków to normalna sprawa, schodzi się do ołtarza , siada i wtedy można strzepnąć, ewentualnie jak się któryś przyczepi. Wygląd tych płatków usianych na dywanie rekompensuje sprawę - jak dla mnie of course.
Na miejscu świadkowej chyba dałabym spokój, i poczekała aż dojdziecie do końca, zamiast kucać co chwilę.
Też dobrze nie wiem o jakie ozdoby chodziło,ale podobno tego wszystkiedo było za dużo i to się poprostu ciągnęło na młodą,więc nie było mowy aby to zostawić aż do ołtarza,bo efekt pozostawiałby wiele do życzenia
Stary 2008-07-24, 23:16   #2423
edytka27101982
Rozeznanie

Cytat:
Pierwsze słyszę. Byłam na ślubie w Garbowie, gdzie było zamówione dekorowanie. Inna sprawa że firma się nie pojawiła... Nie wiem jak się tłumaczyli w każdym razie widać i tego trzeba dopilnować osobiście tuz przed...
przepraszam Monica pomyłka, ten ślub ma być w Jastkowie,gdzie ksiądz proboszcz nie chce dekoracji,
druga sprawa że zawsze w czerwcu dużo księży i proboszczów zmienia parafie, więc i te zwyczaje co można a co nie się zmieniają.

Stary 2008-07-24, 23:38   #2424
gwiazdeczka84
Raczkowanie

Witajcie!
Rozmawialam dzis z wodzirejem, ktory mialby poprowadzic nasze wesele. Kwota jaka chce jest jak dla mnie kosmiczna... I smutno mi z tego powodu, bo bardzo sie nastawialam na tego Pana, prowadzi piekne wesela i jestem pewna, ze spodobalby sie moim gosciom i gosciom tz, ale nie wiem czy moi rodzice sa w stanie wydac tyle pieniedzy na 1 mezczyzne, ktory nie jest orkiestra (o ktorej moi rodzice marza). Akurat ten wodzirej ma wolny nasz termin i tylko nasz w ciagu calego roku! Nie wiem juz co zrobic... Koszt, o ktorym pisze to 3,5 tys zł...+ (tak mysle) trzeba mu załatwic jakis nocleg no i jedzenie na weselu. Co mi radzicie? Sprawa wyglada tak, ze moj tz nie zgadza sie na orkiestre, moi rodzice nie zgadzaja sie na dj i tak naprawde ten wodzirej jest jakims kompromisem z wszystkich stron. Sa tansi wodzireje, ale co do tego mam pewnosc, ze zrobi to rewelacyjnie, a co do innych takiej pewnosci nie mam... Widzialam filmik z wesela, gdzie wodzirej beszczelnie zagladał Pannie Mlodej do dekoltu recytujac przy tym jakis wierszyk, a ja czegos takiego nie chce.
W ogole to pojawil sie problem bo moj tz moze niedlugo nie miec pracy i zamowilismy sale na 150 osob, a okaze sie ze on nie bedzie mogl zaprosic swoich gosci ze wzgledu na finanse... Wiec po co nam taka wielka sala? Chcę fotografa, kamerzyste i inne bajery, ale tz na to nie stac... a moi rodzice nie moga placic za niego. Ech, ciezka sprawa...
buziaki

gwiazdeczka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-25, 00:18   #2425
Miira
Zadomowienie

GG do Miira

Cytat:
Mirra śliczne te świece! pięknie to wygląda, orientowałaś sie ile takie coś kosztuje?
Właśnie wysłałam maila mam nadzieje że nie majątek

Cytat:

Z tym ryżem się zgodzę. Jak powpada we włosy to spory problem... płatki dużo lepiej

Cytat:
Napisane przez omikrona Pokaż wiadomość
Ja mam ślub w Boboli i wygląda to tak że idziecie do księdza i prosicie o numery telefonów do par, które maja tego samego dnia ślub. Dzwonisz zwołujesz zebranie i ustalacie co i jak. Przy podpisywaniu protokołu ksiądz sam sie pytał czy nie chcę telefonów, żeby ustalić co z kwiatami. W moim przypadku zajęła sie tym inna panna młoda, ma swoja florystkę i ona kontroluje wszystko. Jak chcesz zobaczyć co wymyśliła u nas florystka to zapraszam 6 września na 14,15,16 albo 17
Dziękuję za informację a wiesz może czy ksiądz pozwoli by nie było tych czerwonych krzeseł tylko zwykłe?

Cytat:
zależy od szerokości między ławkami. Ja stwierdziłam, że jeśli nie uda mi się załatwić ładnych stojaków to myślę by wzdłuż ławek (ale nie na środku tylko po bokach) wysypać płatki róż i może co jakiś czas świecę. Tylko muszę najpierw przyjrzeć się rozstawowi między ławkami

Cytat:
Napisane przez gwiazdeczka84 Pokaż wiadomość
Witajcie!
Rozmawialam dzis z wodzirejem, ktory mialby poprowadzic nasze wesele. Kwota jaka chce jest jak dla mnie kosmiczna... I smutno mi z tego powodu, bo bardzo sie nastawialam na tego Pana, prowadzi piekne wesela i jestem pewna, ze spodobalby sie moim gosciom i gosciom tz, ale nie wiem czy moi rodzice sa w stanie wydac tyle pieniedzy na 1 mezczyzne, ktory nie jest orkiestra (o ktorej moi rodzice marza). Akurat ten wodzirej ma wolny nasz termin i tylko nasz w ciagu calego roku! Nie wiem juz co zrobic... Koszt, o ktorym pisze to 3,5 tys zł...+ (tak mysle) trzeba mu załatwic jakis nocleg no i jedzenie na weselu. Co mi radzicie? Sprawa wyglada tak, ze moj tz nie zgadza sie na orkiestre, moi rodzice nie zgadzaja sie na dj i tak naprawde ten wodzirej jest jakims kompromisem z wszystkich stron. Sa tansi wodzireje, ale co do tego mam pewnosc, ze zrobi to rewelacyjnie, a co do innych takiej pewnosci nie mam... Widzialam filmik z wesela, gdzie wodzirej beszczelnie zagladał Pannie Mlodej do dekoltu recytujac przy tym jakis wierszyk, a ja czegos takiego nie chce.
W ogole to pojawil sie problem bo moj tz moze niedlugo nie miec pracy i zamowilismy sale na 150 osob, a okaze sie ze on nie bedzie mogl zaprosic swoich gosci ze wzgledu na finanse... Wiec po co nam taka wielka sala? Chcę fotografa, kamerzyste i inne bajery, ale tz na to nie stac... a moi rodzice nie moga placic za niego. Ech, ciezka sprawa...
buziaki
3.5 tys to strasznie dużo! to już chyba zdecydowanie lepiej orkiestrę. Czemu twój TŻ nie chce orkiestry (jeśli to oczywiście nie tajemnica). U mnie w domu od zawsze było mówione, że dobra orkiestra i dobre jedzenie to klucz do udanego wesela . Może da się go jakoś namówić?
Stary 2008-07-25, 01:52   #2426
gwiazdeczka84
Raczkowanie

Cytat:
3.5 tys to strasznie dużo! to już chyba zdecydowanie lepiej orkiestrę. Czemu twój TŻ nie chce orkiestry (jeśli to oczywiście nie tajemnica). U mnie w domu od zawsze było mówione, że dobra orkiestra i dobre jedzenie to klucz do udanego wesela . Może da się go jakoś namówić?
Nie da sie go namowic...u nas na weselach rzadko kiedy sie w ogole tanczy, a jesli juz to przy muzyce chrzescijanskiej w koleczkach itp, dlatego dla niego duzym zaskoczeniem bylo, ze chce orkiestre czy cos w tym stylu. Jego rodzina i on sam nie zgadzaja sie na oriestre i jedynym ustepstwem z jego strony jest wodzirej lub dj (jego rodzice nawet na to sie nie godza). Z kolei moi rodzice nie godza sie na dj tylko chca orkiestre i ich rozumiem, ale i tak moj tz poszedl mi juz na duze ustepstwa i nie moge robic tylko tak jak ja chce...Pomyslalam, ze moze tego wodzireja sfinansowalabym ze swoich oszczednosci (4 m-ce mojej pracy..) zeby nie miec w razie co wyrzutow sumienia ze wzielam pieniadze od rodzicow, a oni wcale nie chcieli wodzireja...nie wiem co mam zrobic..pytalam wybranych przeze mnie zespolow ile biora, to najtansza cena to 2700+koszty dojazdu, tutaj mam 3,5 tys lacznie z dojazdem z Kielc.Bardzo trudno mi podjac decyzje...Boje sie, ze bedzie to zla decyzja jesli wezmiemy tego pana, a z drugiej jesli nie wezmiemy to goscie nie beda sie mieli przy czym bawic i wesele bedzie nieudane...i bede zalowac ze nie wzielismy tego wodzireja..

gwiazdeczka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-25, 07:54   #2427
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Mój brat trzy lata temu brał tam ślub i do nich sama zadzwoniła Pani z kwiacirani (numer miała od księdza) i mówiła, że zrobi dla wszystkich par z tego dnia wspólną dekorację Treaz to może się coś zmieniło, ale nie wiem

Ja nie dekoruję kościoła - i tak co niedzielę są świeże kwiaty, kościół był malowany w czerwcu - także wszystko ładnie wygląda
Poza tym ślub mamy 16 sierpnia - dzień po Święcie i pewnie będzie jeszcze więcej kwiatów

Jeśli chodzi o sypanie czymkolwiek przed kościołem to ja preferuję płatki róż - kupiłam na allegro sztuczne, żeby mi się suknia nie pobarwiła

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-25, 08:03   #2428
Cannabis84
Rozeznanie

GG do Cannabis84

Cytat:
przepraszam Monica pomyłka, ten ślub ma być w Jastkowie,gdzie ksiądz proboszcz nie chce dekoracji,
druga sprawa że zawsze w czerwcu dużo księży i proboszczów zmienia parafie, więc i te zwyczaje co można a co nie się zmieniają.
Chyba jednak znow sie pomylilas.... Ja biore slub w Jastkowie i dekoracja jest jak najbardziej mozliwa. Zastrzezenie jest tylko takie, ze musza to byc zywe kwiaty.
Stary 2008-07-25, 08:34   #2429
edytka27101982
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Cannabis84 Pokaż wiadomość
Chyba jednak znow sie pomylilas.... Ja biore slub w Jastkowie i dekoracja jest jak najbardziej mozliwa. Zastrzezenie jest tylko takie, ze musza to byc zywe kwiaty.
to znaczy ze poczta pantoflowa od Mojej Teściowej żle działa... rozmawiała we wtorek z Parą (na pokazach pościeli w nałeczowie) co ma ślub jak twierdzi, w Jastkowie, że proboszcz nie chce dać zarabiac dekoratorkom...
a zamówiłas u dekoratorki czy moze ksiądz pobiera opłate i kupuje kwiaty? takie które później i tak zostają, wiem że niektóre kościoły też tak mają.

Stary 2008-07-25, 08:51   #2430
Joasia***
Rozeznanie

Jeśli chodzi o dekorację kwiatową to ja dowiadywałam się o ceny, dostałam informację z firmy dekoratorskiej że koszt kompozycji dużej to około 200zł i do tego np. mogą byc kompozycje z żywych kwiatów na stojakach, ok. 50zł za szt. Pytałam się o takie kompozycje średniej wielkości. Jeśli natomiast wzdłuż ław miałyby byc sztuczne kompozycje na stojakach to koszt taki wyniósłby około 200zł (stojaków byłoby 20 w tej cenie). A pytałam się też, bo widziałam na paru zdjęciach, o ceny takich małych bukiecików zamiast stojaków, które to byłyby tak przytwierdzone do boku ławki, to od 5 do 15zł za mały bukiecik.
Joasia*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości