Nałogowe kosmetykoholiczki - część 4 - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-25, 12:17   #421
0306
Zadomowienie

GG do 0306
Dot.: Nałogowe kosmetykoholiczki - część 4

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Za to NT wygrywa w kwestii trwałości - SH lubi sobie schodzić po myciu garów

Potwierdzam, mój SH schodzi nawet po kąpieli, w dodatku zdarza mu się wtedy łuszczyć
W temacie idę się wykąpać, wysamoopalaczować moim YR, skrócić pazurki i wymalować je wściekle czerwonym kolorem .
Wylazło słoneczko i zamierzam na dzisiejsze zakupy założyć swoją śliczną sukienkę - bombkę w złote groszki, a do tego balerinki ze skórki wężowej ze złotymi czubami. Znalazłam je podczas wczorajszych porządków w swojej szafie . Nawet nie wiem kiedy i gdzie je kupiłam (ale z 10 lat już mają) i wygląda na to, że niewiele w nich chodziłam. Teraz są jak znalazł .
Cytat:
Napisane przez isa666 Pokaż wiadomość
Aga my też mieliśmy taka ceglę Centertela, zanim nam przylączyli tel. stacjonarny On miał jeszcze taką cieniutką wysuwaną antenkę i klapkę na dole z wbudowanym mikrofonem
A potem tata dostał służbową Nokię 3210(do dziś leży gdzieś w szafie i działa ). Potem ja ją chwilę nosiłam(byłam w gimnazjum i robiłam niezły szpan tym telefonem ).
Ech....to były czasy
Niom Złote czasy mojej (pierwszej) młodości

EDIT: przed kąpielą muszę jeszcze rozwiesić pranie i sporządzić listę zakupów spożywczych Obie czynności są dla mnie nieznośne

Edytowane przez 0306
Czas edycji: 2008-07-25 o 12:42
0306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-25, 13:51   #422
zizou
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem w trakcie stosowania NT. Jeszcze nie wiem jak działa na kondycje paznokci, ale szkoda ze nie działa przyspieszająco na ich wzrost Obciełam tydzień temu i niemal takie same nadal są. Pod tym względem zdecydowanie wolę SH Maximum Growth - po zmyciu odzywki po 5 dniach (przez 5 dni maluje sie 1 warstwę a potem zmywa i od nowa - podobnie jak NT) paznokcie były wyraźnie dłuższe
loj, to moje szpony rosna jak szalone. ledwie przed wyjazem je obcielam a teraz mam takie szpony, ze moglabym kogos skrzywdzic...

zamawiam sobie wlasnie na all refectocil, ciekawam, co to za cudo do tego balsam do brwi i rzes, bo talika sie skonczyla a nie chce wracac do tego produktu.
Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei
zizou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-25, 14:47   #423
iceflower
Przyjaciółka KWC

Wróciłam do fryzjera, w końcu wyglądam w miarę jak człowiek. Miałam się przejść po drogeriach w poszukiwaniu fluidu dla blondynek Nivea (w jednym Rossmannie nie było) i jakiegoś szamponu przeciwko zżółceniu blondu, ale złapała mnie burza...
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-25, 14:56   #424
zizou
Zakorzenienie

ja wlasnie umowilam sie do fryzjera, bede rozjasniac kudly marzy mi sie taki miodowy, zlocisty blond

mysle nad zakupem koncentratu lipostop, wykonczylam wszystkie moje ujedrniacze a ten ma calkiem niezle recenzje
Stary 2008-07-25, 15:02   #425
rzyrafka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziarra Pokaż wiadomość
Dziewczynki , ruszam zaraz na Mazury, wracam w poniedzialek, sciskam Was mocno, będę tesknić
Dobrej zabawy i pogody
Ja wieczorem wybieram się do babci, wcale mi się nie chce no ale cóż zrobić wrócę w sobote wieczorem, mam nadzieję, ze jakaś mała imprezka sie odbędzie, bo juz mi zbrzydło siedzenie w domu
Zlazłam dziś pół miasta za nowym pilingiem Farmony, al enic Kupiłam na siłe saszetkową maseczke DAXa, i znalazłam nowa serie Maybelline NUDE COLOUR czy jakoś tak, piekne cieliste szminki i lakiery do paznokci. Muszę mieć jedną taka beżową bo zwariuję, akurat pójdzie na to kasa zarobiona na allegro

A w temacie telefonów- ja zaczynałam w liceum od cegły Ericssona, potem wywalczyłam Alcatela OT311- zalał się piwem potem był stary Siemens ME45 z allegro- obudowa sie zniszczyla szybko a potem baterie nei chciały w nim działać no i od października mam moje cacuszko- śliczne, skromne, zgrabne i eleganckie (na mój gust) z mp3, radiem- korzystam, bo nie mam odtwarzacza, i aqparatem- też czasem korzystam. Torchę rzeczy mnie w nim wkurza ael i tak go kocham (to mój pierwszy tel z kolorowym wyświetlaczem i dzwonkami poli ), foteczka:
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...7&d=1190055299
rzyrafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-25, 15:07   #426
isa666
Zakorzenienie

U mnie grzmiało niedawno, trochę też polało a teraz cisza

ice z Joanny jest taki szampon przeciwko żółknięciu: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=22220
Mnie go poleciła fryzjerka, ale jeszcze nie widziałam go w żadnej drogerii a też chcę go kupić W ostatniej gazetce Natury był na promocji, ale ja go w Naturze nie widziałam, no chyba, że źle patrzyłam
Stary 2008-07-25, 15:08   #427
iceflower
Przyjaciółka KWC

Cytat:
Napisane przez zizou Pokaż wiadomość
ja wlasnie umowilam sie do fryzjera, bede rozjasniac kudly marzy mi sie taki miodowy, zlocisty blond

mysle nad zakupem koncentratu lipostop, wykonczylam wszystkie moje ujedrniacze a ten ma calkiem niezle recenzje
Ja mam właśnie taki mniej więcej miodowy balejaż, chociaż dzisiaj kazałam nieco przyciemnić, bo miałam wrażenie, że jakoś mi zbyt żółto.

Lipostop skuteczny, ale jak masz problemy z naczynkami to uważaj z nim, ja się dorobiłam pięknych sińców na nogach po stosowaniu go.

Isa, właśnie o tej Joannie myślę i ew. o Marion (Rzyrafka polecała go na spotkaniu), mam nadzieję, że gdzieś znajdę, jak się wybiorę na zakupy w lepszą pogodę. Do mnie burza też nie dotarła, ale w centrum lało jak z cebra.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-25, 15:20   #428
zizou
Zakorzenienie

ja chcialabym rozjasnic cale wlosy raz mialam balejaz i juz nie chce, wole jednolity kolor, z niewielkimi refleksami ewentualnie najbardziej to chcialabym miec takie jasne, slomkowe wlosy - ale tu jest duze ryzyko, ze wyjdzie mi kolor jak po uzyciu wody utlenionej w zbyt duzej ilosci

kiedys podkradlam mojej mamie blotko guam rapida i ono nie obudzilo moich naczynek na nogach wiec pewnie i lipostop im nie bedzie straszny [guam rapida to niesamowita moc... lo jeju, jak pieklo...]
Stary 2008-07-25, 15:26   #429
isa666
Zakorzenienie

Cytat:
ja chcialabym rozjasnic cale wlosy raz mialam balejaz i juz nie chce, wole jednolity kolor, z niewielkimi refleksami ewentualnie najbardziej to chcialabym miec takie jasne, slomkowe wlosy - ale tu jest duze ryzyko, ze wyjdzie mi kolor jak po uzyciu wody utlenionej w zbyt duzej ilosci
Mnie też ciągnie ku jednolitemu blondowi(a miałam póki co 2 razy jasny balejaż), tylko moja fryzjerka mnie straszy, że zniszczę włosy i że mi szybko zżółkną
A mi się marzy teraz taki blond jak na fotkach
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpeg b4311484001d9c8f481f9260.jpeg (87,2 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Olsen41.jpg (50,2 KB, 23 załadowań)
Stary 2008-07-25, 15:30   #430
rzyrafka
Zakorzenienie

a mnie ciagnie do orzecha tylko nie wiem co z długością włosów- czasami bym ja ucięła natychmiast nozyczkami do papieru a innym razem lubie ich łopatkową długość No i ytanie- jakie będa najlepsze w jasnobrązowym kolorze
rzyrafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-25, 15:39   #431
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
loj, to moje szpony rosna jak szalone. ledwie przed wyjazem je obcielam a teraz mam takie szpony, ze moglabym kogos skrzywdzic...
Hmmm no to nie wiem co Ty przeżyłaś na urlopie ale paznokcie bardzo szybko rosną w stresie

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-25, 16:03   #432
zizou
Zakorzenienie

Cytat:
Hmmm no to nie wiem co Ty przeżyłaś na urlopie ale paznokcie bardzo szybko rosną w stresie
moje caly czas rosna jak szalone i wlosy tez
Stary 2008-07-25, 17:30   #433
Vibeska
Zakorzenienie

GG do Vibeska

Cytat:
U mnie grzmiało niedawno, trochę też polało a teraz cisza

ice z Joanny jest taki szampon przeciwko żółknięciu: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=22220
Mnie go poleciła fryzjerka, ale jeszcze nie widziałam go w żadnej drogerii a też chcę go kupić W ostatniej gazetce Natury był na promocji, ale ja go w Naturze nie widziałam, no chyba, że źle patrzyłam
Ja też mam ten z Joanny
Bardzo dobry szampon, nie nadaje fioletowego koloru tylko taki chłodny i dobrze się pieni, dobrze myje i nie wysusza włosów.
Płukanki strasznie mi wysuszyły włosy

Cytat:
moje caly czas rosna jak szalone i wlosy tez
Zazdroszczę
Mnie włosy rosną wolno

No i u mnie też leje, piękne mamy lato

Nie kupiłam seri ziaja sopot spa, nie było.
Za to kupiłam błyszczyk Bell Milk Shake odcień 07 - no boski, cudny, wspaniały.

Uwielbiałam L'oreala Baby Pink, ale Bell nie dość że dwa razy tańszy to daje tai sam kolor, taki sam efekt a jak pachnie i jak smakuje mniaaam!

I mam już nowy telefonik
Hosenko warto jest głośny, słychać go nawet jak jest w torebce
Stary 2008-07-25, 19:14   #434
0306
Zadomowienie

GG do 0306

Cytat:
Napisane przez iceflower Pokaż wiadomość
Wróciłam do fryzjera, w końcu wyglądam w miarę jak człowiek. Miałam się przejść po drogeriach w poszukiwaniu fluidu dla blondynek Nivea (w jednym Rossmannie nie było) i jakiegoś szamponu przeciwko zżółceniu blondu, ale złapała mnie burza...
Ja polecam taki szampon Wella do siwych włosów. Działa znakomicie, jak farbowałam włosy na blond, zawsze szybko żółkły, ten szampon świetnie się sprawdzał . Włosy po użyciu wymagały sporej dawki odżywki, ale długotrwale nie wysuszał ich

Cytat:

Potwierdzam opinię Ice, może powodować pękanie naczynek .

Wróciłam z zakupów bez balsamu , chociaż korciły mnie masełka Ziaja, bo chyba balsam do stóp się nie liczy? Ponad to kupiłam dezodorant do stóp i mgiełkę Radical. Na więcej TZa nie chciałam naciągać, dziś to on płacił za zakupy .

Załączam fotki pudru E. Arden (prosiła o nie Rzyrafka). Dziś się nim wypacykowałam na zakupy i jestem zachwycona efektem. Zgadzam się z opinią jednej z wizażanek z forum brązerowo-rozświetlaczowego, że daje lepszy efekt niż Dior i Terracotta

EDIT: zdjęcia kolejno: z lampą, bez lampy i na skórze (z lampą)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00393.jpg (66,5 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00395.jpg (45,7 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00394.jpg (34,9 KB, 30 załadowań)

Stary 2008-07-25, 20:01   #435
cmoksia
Zakorzenienie

GG do cmoksia Send a message via Skype™ to cmoksia

Cytat:
zamawiam sobie wlasnie na all refectocil, ciekawam, co to za cudo do tego balsam do brwi i rzes, bo talika sie skonczyla a nie chce wracac do tego produktu.
co to za balsam? i co jest z taliką nie tak, że nie chcesz do niej wracać? ja używam i ratuje moje rzęsy po hennie, ale cena średnio mi się podoba

mi przy NT bardzo szybko rosną zarówno paznokcie jak i skórki

w środku burzy byłam u krawcowej dałam jej przetarte spodnie + jedne do skrócenia + jedne do poszerzenia, bo kupiłam je na All chamsko zwężone na górze, tak, że całe są dobre, tylko w talii się wbijają + stanik do zwężenia nie będzie się kobitka nudzić tym bardziej, że powiedziała, że jeszcze przed wyjazdem mi to wszystko zrobi
Stary 2008-07-25, 20:07   #436
zizou
Zakorzenienie

a taka odzywka: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=4467
na allegro do dostania za 18 zlotych. w talice glownie nie pasuje mi cena i jakos tak teraz srednio do niej podchodze. pieknie odzywila mi rzesy ale teraz chce tylko podtrzymac ten efekt jakims tanszym srodkiem

Daria Ty chyba kupowalas [mialas zamair kupic?] mamie tusz gloriuos HR - jesli mama go ma to moze cos o nim powiedziec? kliknelam go wczoraj i caly czas sie zastanawiam, czy dobrze zrobilam
Stary 2008-07-25, 20:30   #437
cmoksia
Zakorzenienie

Ziz kupiłam go nie wiem jeszcze jaka jest opinia Mamy, mnie po 1 użyciu nie zachwycił ale może jutro spróbuję

ja intensywnie myślę o nowszej wersji odżywki Oriflame, bo ma zadziwiająco dobre recenzje
Stary 2008-07-25, 20:44   #438
zizou
Zakorzenienie

ja mialam stara weresje ofiflame i takiego gniota to nigdy nie mialam do tego szybko sie zepsula, smierdziala, zgestniala i w ogole. a fe
Stary 2008-07-25, 21:28   #439
0306
Zadomowienie

GG do 0306

Dziewczyny, czy któraś z Was orientuje się czy można jeszcze gdzieś kupić filtr Avene (50+) do skóry suchej i wrażliwej w wersji z 2007 roku? Odpowiada mi najbardziej z wszystkich przetestowanych filtrów, a nie mogę go już nigdzie znaleźć
Isa, Ice, Wy chyba kupowałyście, podobnie jak ja, ten filtr - był dostępny w zestawie z balsamem po opalaniu.
Porobiłam sobie małe zapasy, ale jako że używam go nałogowo nie tylko do twarzy, właśnie wykańczam ostatnią tubkę i upa .
Krem nie musi być w zestawie, ale zależy mi bardzo na tej konkretnej wersji. Wolałabym zakup w aptece, bo do all ciągle jakoś nie mam zaufania w kwestii kosmetyków...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-25, 22:15   #440
cmoksia
Zakorzenienie

tez mialam stara wersje, szybko wypłukalam opakowanie i wypełniłam olejkiem rycynowym dlatego jestem taka ciekawa nowej wersji, która w KWC jest na drugim miejscu
Stary 2008-07-26, 06:58   #441
isa666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 0306 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy któraś z Was orientuje się czy można jeszcze gdzieś kupić filtr Avene (50+) do skóry suchej i wrażliwej w wersji z 2007 roku? Odpowiada mi najbardziej z wszystkich przetestowanych filtrów, a nie mogę go już nigdzie znaleźć
Isa, Ice, Wy chyba kupowałyście, podobnie jak ja, ten filtr - był dostępny w zestawie z balsamem po opalaniu.
Porobiłam sobie małe zapasy, ale jako że używam go nałogowo nie tylko do twarzy, właśnie wykańczam ostatnią tubkę i upa .
Krem nie musi być w zestawie, ale zależy mi bardzo na tej konkretnej wersji. Wolałabym zakup w aptece, bo do all ciągle jakoś nie mam zaufania w kwestii kosmetyków...
Aga ja kupiłam ten zestaw w Super-pharm
Nie wiem czy Avene w tym roku zrobiło jakieś zmiany w składach filtrów(w tamtym roku na pewno coś zmieniali, bo na Biochemii nawet był wątek), ale mam nadzieję, że nie, bo ja też ten filtr lubię a kończy mi się i też będę polować na kolejną tubkę.

Wogóle to tata mi zabrał laptopa do pracy i muszę wizażować na komputerze stacjonarnym a tu wszystko jest nowe, bo mamy nowy system i muszę sobie poustawiać dopiero po swojemu Niecierpię tego.
Stary 2008-07-26, 07:32   #442
0306
Zadomowienie

GG do 0306

Cytat:
Aga ja kupiłam ten zestaw w Super-pharm
Nie wiem czy Avene w tym roku zrobiło jakieś zmiany w składach filtrów(w tamtym roku na pewno coś zmieniali, bo na Biochemii nawet był wątek), ale mam nadzieję, że nie, bo ja też ten filtr lubię a kończy mi się i też będę polować na kolejną tubkę.
Ooo, to zadzwonię dziś do SP czy mają ten filtr. Albo lepiej się wybiorę, bo to właśnie w aptece SP facet sprzedał mi balsam do ciała zamiast kremu pod prysznic .
Pisałam wczoraj też do dwóch aptek- jedna, w której znalazłam taki zestaw, tylko nie było zdjęcia, więc nie wiem z jakim filtrem. Druga, w której najczęściej składam zamówienia, niby w ofercie już go nie mają, ale zapytałam grzecznie czy znajdzie się coś na magazynie dla stałej klientki .

Stary 2008-07-26, 07:34   #443
Vibeska
Zakorzenienie

GG do Vibeska

Bry
Wyspałam się, wreszcie

Niech już ten lipiec się kończy, jakiś to kiepski dla mnie miesiąc, i pogoda do bani i ogólnie nieciekawie.
Sierpień zapowiada się super

Isa, co od rana w takim niesosie ? Nie denerwuj się
Stary 2008-07-26, 07:42   #444
zizou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 0306 Pokaż wiadomość
przejrzalam eskulapa, tam jest jakas wersja 50 z balsamem po opalaniu gratis, tylko nie jest napisane, z ktorego roku...
http://www.aptekaeskulap.pl/product_...oducts_id=3329
Stary 2008-07-26, 08:08   #445
isa666
Zakorzenienie

Vibesko Nie jestem nie w sosie, tylko wkurza mnie, że komputery są takie głupie - mamy z tatą osobne konta do logowania na nowym systemie i tata sobie poustawiał już wszystko a ja na swoim koncie mam czysto: net nie skonfigurowany, GG nie chodzi, ikon nie mam itp. I trzeba to tak samo u mnie ustawiać od początku jakby się nie dało na raz 2 kont tak samo ustawić.

ziz ten filtr tak wygląda: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20789
Ten który wkleiłaś to chyba starsza wersja jest(chodzi mi o to białe kółko z napisem 50+).
Stary 2008-07-26, 08:41   #446
0306
Zadomowienie

GG do 0306

Cytat:
przejrzalam eskulapa, tam jest jakas wersja 50 z balsamem po opalaniu gratis, tylko nie jest napisane, z ktorego roku...
http://www.aptekaeskulap.pl/product_...oducts_id=3329
Zizek, dziękuję , ale Isa ma rację, to chyba starsza wersja, a Avene robiła zmiany w składzie. Muszę mieć koniecznie tę wersję z 2007r .

EDIT: KWC mi nie działa

Edytowane przez 0306
Czas edycji: 2008-07-26 o 09:02
Stary 2008-07-26, 09:17   #447
Vibeska
Zakorzenienie

GG do Vibeska

Cytat:
Vibesko Nie jestem nie w sosie, tylko wkurza mnie, że komputery są takie głupie - mamy z tatą osobne konta do logowania na nowym systemie i tata sobie poustawiał już wszystko a ja na swoim koncie mam czysto: net nie skonfigurowany, GG nie chodzi, ikon nie mam itp. I trzeba to tak samo u mnie ustawiać od początku jakby się nie dało na raz 2 kont tak samo ustawić.

ziz ten filtr tak wygląda: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20789
Ten który wkleiłaś to chyba starsza wersja jest(chodzi mi o to białe kółko z napisem 50+).
Isus ważne że jesteś z nami i masz dostęp do netu
Ja dziś się skutecznie opierdzielam
Biorę się leniwie za porządki.
Stary 2008-07-26, 09:43   #448
isa666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vibeska Pokaż wiadomość
Isus ważne że jesteś z nami i masz dostęp do netu
Ja dziś się skutecznie opierdzielam
Biorę się leniwie za porządki.
O tak, dostęp do neta to podstawa

Ja nie mam co sprzątać, bo mam posprzątane już. Jakoś muszę doczekać do robienia obiadu i z psem wyjść, ale nie wiem czy za chwilę znów się nie rozpada
BTW. Przez tą wilgoć mam takie włosy, że nie mogę z nimi dojść do ładu - skręcają się, puszą i wogóle, wrrr....
Stary 2008-07-26, 09:45   #449
cmoksia
Zakorzenienie

jak mi się nic nie chce za 3h jadę do Wawy szykować mieszkanie do remontu (tak.. miałam do zrobić z środę.. ale TŻ się uparł, że nie będziemy robić nic pożytecznego i odłożyliśmy to na dzisiaj )
Jest taka pogoda, że najchętniej wysmarowałabym sie filtrem i wlazła do basenu na samą myśl o pociągu dzisiaj mi słabo
A woda w basenie jest taka fajna.. ale już umyłam głowę, to się nie będę pchała do basenu Poza tym znając mnie, jak już do niego wejdę, to się nie wyrobię na pociąg
Stary 2008-07-26, 09:52   #450
0306
Zadomowienie

GG do 0306

Ja wyekspediowałam TZta po spodnie i buty, sama stwierdziłam, że nie chce mi się łazić po dusznych sklepach, więc zostanę w domu TZ nie był zbyt zadowolony, ze musi pojechać sam, ale cóż mu było robić
Sama się wpeelingowałam, umyłam włosy, ponakładałam maseczki gdzie się da, wysmarowałam nogi samoopalaczem, resztę cielska grubaśną warstwą masła waniliowego i sobie siedzę czekając aż wróci. Chcę dziś na rowerze pojeździć, tak ze 70-80 km bo od tego zastoju w ubiegłym tyg. czuję się jakbym miała 60 lat, a nie 30

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości