Mamy sierpniowe 2018 cz.III - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-05-17, 17:07   #1801
limonka84
limonka84

Dot.: Mamy sierpniowe 2018 cz.III

[1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;83639926]Mój post pominięty, więc ponawiam prośbę, czy mogłaby któraś wstawić tu swoją listę zakupów aptecznych??
[/QUOTE] Ja planuję kupić:

Bepanthen Baby Extra, maść ochronna od urodzenia 100g i 30g,
Linomag, maść od urodzenia 100g,
Avene, woda termalna 150ml,
Octenisept, płyn 50ml,
Medela, wkładki hydrożelowe na brodawki, 4 szt.,
Katarek Plus, aspirator do nosa od urodzenia,
Nose Frida, spray do nosa, 20ml,
Paracetamol Farmina 125mg, czopki

D-Vitum, witamina D dla niemowląt 400j.m., kapsułki twist-off,

Canpol, podkłady higieniczne, jednorazowe, wielofunkcyjne 90x60,
Canpol, podkłady poporodowe wysokochłonne,

Lansinoh, lanolina, 10ml

WaterWipes, chusteczki nasączone wodą
Canpol majtki siateczkowe, poporodowe, wielorazowe,
płatki kosmetyczne i patyczki higieniczne dla niemowląt,
Pampers Premium Care, pieluchy rozmiar 1 Newborn 2-5kg.

Położna wspominała też o czopkach glicerynowych, że dobrze sobie zaaplikować przed porodem dla własnego komfortu, bo lewatywa w szpitalu nie jest już praktykowana (chyba że kobieta bardzo chce).

W sobotę w szkole rodzenia będzie na temat pielęgnacji noworodka więc poznam opinię położnej i wtedy zdecyduję ostatecznie co kupić.
Muszę też zaopatrzyć się w termometr bezdotykowy, płyn/mleczko Lovela do prania i Femaltiker w saszetkach na rozkręcenie laktacji - podobno jest bardzo skuteczny (znajoma polecała).
limonka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-17, 17:09   #1802
alingles
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez party_girl7 Pokaż wiadomość
A ile ważyło dziecko wiesz może?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Doczytałam właśnie, że chłopiec ważył niecały 1 kg i to był 25 tc.
Pierwsze dziecko tej dziewczyny urodzone też jako wcześniak ale w 35 tc.

Anka jak samopoczucie?? Usg już miałaś? (Możliwe że przeoczyłam...)

25.10.2014

Tomcio Lipiec 2014

Fasola czekamy
alingles jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-17, 17:11   #1803
Nicole03
Rozeznanie

Ojejku bób i groszek zielony cena tacki bobu 25 zl i groszlu za 30 mnie odstraszyła więc zostałam przy truskawkach Ja Wam powiem nie mialam laktatora nigdy przy 2 cycki pełne mleka ale fakt ze syn tak mnie pogryzl ze każde przystawiania łzy w oczach aż sie trochę boję.

Nicole03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-17, 17:13   #1804
alingles
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez limonka84 Pokaż wiadomość
Ja planuję kupić:

Bepanthen Baby Extra, maść ochronna od urodzenia 100g i 30g,
Linomag, maść od urodzenia 100g,
Avene, woda termalna 150ml,
Octenisept, płyn 50ml,
Medela, wkładki hydrożelowe na brodawki, 4 szt.,
Katarek Plus, aspirator do nosa od urodzenia,
Nose Frida, spray do nosa, 20ml,
Paracetamol Farmina 125mg, czopki

D-Vitum, witamina D dla niemowląt 400j.m., kapsułki twist-off,

Canpol, podkłady higieniczne, jednorazowe, wielofunkcyjne 90x60,
Canpol, podkłady poporodowe wysokochłonne,

Lansinoh, lanolina, 10ml

WaterWipes, chusteczki nasączone wodą
Canpol majtki siateczkowe, poporodowe, wielorazowe,
płatki kosmetyczne i patyczki higieniczne dla niemowląt,
Pampers Premium Care, pieluchy rozmiar 1 Newborn 2-5kg.

Położna wspominała też o czopkach glicerynowych, że dobrze sobie zaaplikować przed porodem dla własnego komfortu, bo lewatywa w szpitalu nie jest już praktykowana (chyba że kobieta bardzo chce).

W sobotę w szkole rodzenia będzie na temat pielęgnacji noworodka więc poznam opinię położnej i wtedy zdecyduję ostatecznie co kupić.
Muszę też zaopatrzyć się w termometr bezdotykowy, płyn/mleczko Lovela do prania i Femaltiker w saszetkach na rozkręcenie laktacji - podobno jest bardzo skuteczny (znajoma polecała).
Femaltiker też polecam. Drogie to ale skuteczne i smaczne☺

Nam nakladki na brodawki sie nie sprawdziły. Chyba że myślisz o takich chlodzacych na usniezenie bólu?
Jesli chodzi o lewatywe i oczyszczenie organizmu.
Ja cała noc przed miałam lekką biegunkę, a w dzień porodu podczas ktg zwymiotowalam. Ale faktycznie czopek może się przydać przed jak i kilka dni po.

25.10.2014

Tomcio Lipiec 2014

Fasola czekamy
Stary 2018-05-17, 17:27   #1805
ania9o
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alingles Pokaż wiadomość

Już nie pamiętam czy pisałam. Miałam usg, szyjka 2,1cm, przepuszcza na palec... czekam 3-4 dni na wyniki posiewu i wtedy będzie decyzja co dalej, czy pessar czy jednak nie da się pessara. Jeśli okaże się że pessar nie wchodzi w grę to muszę szukać szpitala o wyższym poziomie referencyjności, najprędzej w Warszawie i chce się przenieść tam. Nie chce rodzić takiego wcześniaka tutaj.
Więc na razie zostaje mi czekać na te wyniki. A samopoczucie na razie nawet nieźle. Poukladalam sobie to w głowie wszystko i staram się nie stresować i nie nakręcać niepotrzebnie.

Wysłane z mojego P8 lite przy użyciu Tapatalka
ania9o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-17, 17:30   #1806
Aisza21
Wtajemniczenie

Cytat:
Femaltiker też polecam. Drogie to ale skuteczne i smaczne☺

Nam nakladki na brodawki sie nie sprawdziły. Chyba że myślisz o takich chlodzacych na usniezenie bólu?
Jesli chodzi o lewatywe i oczyszczenie organizmu.
Ja cała noc przed miałam lekką biegunkę, a w dzień porodu podczas ktg zwymiotowalam. Ale faktycznie czopek może się przydać przed jak i kilka dni po.

Mnie też klilka dni przed porodem tak przeczyściło ,że myślałam ,że nieba liznę Natura chyba wie co robi.

No ja cały czas się zastanawiam co do tych ubranek. Bo nie wiem czy jeszcze coś dokupić na 56. Pajace mam nowe tylko bez stopek, myślicie ,że jak wezmę je do szpitala + skarpetki to będzie ok? Wezmę chyba 3 pajace i 3xbody na długi i 3x półśpiochy. Na krótki rękawek chyba nie ma sensu brać. Do tego czapeczkę, niedrapki i kocyk - powinno chyba wystarczyć.

Berenika, ja nie mam nawet listy aptecznej jeszcze.....
Aisza21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-17, 17:32   #1807
emciaa90
Raczkowanie

Aniu ale zostajesz te kilka dni w szpitalu, tak?

emciaa90 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-05-17, 17:32   #1808
Aisza21
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ania9o Pokaż wiadomość
Już nie pamiętam czy pisałam. Miałam usg, szyjka 2,1cm, przepuszcza na palec... czekam 3-4 dni na wyniki posiewu i wtedy będzie decyzja co dalej, czy pessar czy jednak nie da się pessara. Jeśli okaże się że pessar nie wchodzi w grę to muszę szukać szpitala o wyższym poziomie referencyjności, najprędzej w Warszawie i chce się przenieść tam. Nie chce rodzić takiego wcześniaka tutaj.
Więc na razie zostaje mi czekać na te wyniki. A samopoczucie na razie nawet nieźle. Poukladalam sobie to w głowie wszystko i staram się nie stresować i nie nakręcać niepotrzebnie.

Ania, tzn, że jak ci nie założą pessara , to Cię przenoszą do Warszawy do szpitala i będziesz tam leżeć do porodu ? Bo nie wiem , czy dobrze zrozumiałam ?
Aisza21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-17, 17:40   #1809
Panterka1313
Zadomowienie

Ja zrozumiałam tak że jak passera będą jej chcieli założyć to się zgodzi a jak nie melduje w szpitalu w warszawie gdzie mają lepszy oddział wcześniaków mimo że szpital dalej. Obawia się przedwczesnego porodu mimo passera

---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ----------

Idę poleżeć w wannie mam nadzieje że imprezy w brzuchu nie będzie z tej okazji i wyprosuje włosy tak na lepszy humor.

Stary 2018-05-17, 17:52   #1810
I ona
Zakorzenienie

Gratuluje wizyt i dorodnych dzieciaczków

Ja laktator elektryczny będe mieć od siostry. Nie wiem jak to będzie z tym karmieniem, ale zawsze wart mieć.

Berenika ja jeszcze nie mam listy aptecznej. Mam do Ciebie natomiast pytanie. O ile nie pomylilam osob - Ty masz synka Adasia i Olka tak? Powiedz mi proszę czy Olek ma imie calościowo Aleksander czy skracacie to od innego imienia?

Chloestik dlatego też właśnie od zawsze Ci mówie, że fajnie że masz maly brzusio. I wiem, że to efekt Twojej pracy nad ciałem od zawsze. Takie osoby jak Ty bardzo mnie motywują, bo widać efekty. Ja zawsze byłam szczupła i nie przejmowałam się ilością jedzenia, bo serio nie tyłam, ale jednak z czasem mimo braku tycia skóra już nie jest taka sama. A teraz w ciąży są tego "najlepsze" efekty - celulit, rozstępy. I tyje bo nie mam umiarkowania w jedzeniu

I ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-17, 18:14   #1811
ania9o
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emciaa90 Pokaż wiadomość
Aniu ale zostajesz te kilka dni w szpitalu, tak?

Na razie do poniedziałku czekam na wyniki a co dalej nie wiadomo.
Cytat:
Napisane przez Aisza21 Pokaż wiadomość
Ania, tzn, że jak ci nie założą pessara , to Cię przenoszą do Warszawy do szpitala i będziesz tam leżeć do porodu ? Bo nie wiem , czy dobrze zrozumiałam ?
Jeśli nie założą mi pessara bo będzie jakaś bakteria w pochwie to ja sama chce się przenieść do Warszawy. Chociaż czytam że mój szpital ma 2 stopień więc powinni teorycznie dać radę z wczesniakiem. Sama już nie wiem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-05-17, 18:18   #1812
olajadetektyw
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bitamina Pokaż wiadomość
Cześć forumowe koleżanki,

Aniu, kciukasy, żeby wszystko się szyjkowo ulożyło i żeby w szpitalu pomogli

Ja ciągle próbuję nieszczęsna, dzisiaj miałam szoste podejście - nieudane
Przejechałam na czerwonym
Jeżeli to nie jest kalafior ciążowy to ja już nie wiem co.

Denerwuję się, bo jednak to kosztowna zabawa, a to są takie beznadziejne błędy, że ho ho. Te pieniądze by się bardziej na wyprawkę przydały, ech...

Moja znajoma powiedziała, że w którymś momencie w ciąży sobie odpuściła i po porodzie za pierwszym podejściem się udało. Ja jeszcze cisnę, dopóki będę miała siły to pewnie będę próbowała, ale się nie zdziwię, jak mi się to przeciągnie na po porodzie.
Ja cie pobiłam. Wydałam na egzaminy tyle co za kurs i jeszcze na waciki zostałoby. A oblewalam za głupoty.... Raz na placu jechałam na na zaciągniętym sprzęgle.... A ja sobie myślałam ale mi ładnie pyka coś...... Nerwy robią swoje

olajadetektyw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-17, 18:55   #1813
7436419bdde6dac9254d6bd67d9526de215a6d26_5f3c5dac4904a
Konto usunięte

Ale miałam koszmarne popołudnie... Pojechałam odebrać Adasia z przedszkola i w drodze powrotnej zaczęło tak lać, że wycieraczki nie nadążały, normalnie świata widać nie było, ledwo do domu dojechałam... Potem Olek narobił znowu histerii o jakieś byle co (ostatnio standard ) i tak się zdenerwowałam, że zaczął mnie bardzo brzuch boleć. Położyłam się szybko, leżę, a mój teściu wchodzi do pokoju, żebym sobie i dzieciom obiadu nałożyła. To mówię, że za chwilę, muszę chwile poleżeć, bo mnie brzuch boli. A on poszedł sobie do swojego pokoju, zasiadł przez tv, teściowa poszła sobie do koleżanki, no i tyle miałam pomocy Po kilkunastu minutach zwlekłam się, nałożyłam te obiady, zjadłam i znowu się położyłyłam. A za chwilę jak mnie pogoniło na kibelek... Myślałam, że nie wyjdę z niego... Nie straszcie mnie nawet tym samoczynnym oczyszczaniem organizmy przed porodem, bo jak to przeczytałam, to się przeraziłam Resztę dnia przeleżałam oglądając Plotkarę

Cytat:
A jakie ubranka przygotowujecie dla dziecka do szpitala i ile ? Pytanie do dziewczyn, którym szpital nie zapewnia ubranek.
ja chyba przygotuje po dwie sztuki każdej rzeczy, później najwyżej mąż mi dowiezie. Czyli: spodenek, body z długim, z krótkim, pajacyków, skarpetek i czapeczkę jakąś. No i rożek.

Cytat:
Napisane przez yoona Pokaż wiadomość
Jezu dziewczyny ile ja jem wszystko mi smakuje, na wszystko mam ochotę:/

ja mam straszną chęć na młodą kapustę, fasolkę szparagową, zapiekanego kalafiora, cukinię i świeży słonecznik

Cytat:
Napisane przez olajadetektyw Pokaż wiadomość
Dziewczyny co można w ciąży na chorobę lokomocyjną. Co można dać 2,5 latce (11kg)

lokomotiv w syropie jest niby od 3 lat, ale ostatnio siostra kupowała dla córeczki (1,5 roku), farmaceutka kazała dać połowę dawki. Co do ciąży to nie wiem..

Cytat:
Napisane przez angelajnaaa Pokaż wiadomość
Ja nie kupuje laktatora, trochę z siostra pogadałam na temat karmienia piersią i ona właśnie kończy karmic dwulatkę i mówi że spotykała się z doradcą laktacyjnym i ze wszelkie wspomagacze co do kp i ssania(smoczki,butle,lakt atory) zaburzaja caly proces... Mowi ze nie miała sutków ani razu podraznionych, że to kwestia prawidłowego przystawienia do piersi czyli pozycji zeby sie te zatory czy jak to tam sie fachowo zwie nie porobiły, częstotliwość co 2,5godz nawet jesli dzidzia spi trzeba ją na początku wybudzać zeby rozkręcić laktacje i poznac zapotrzebowanie maluszka na pokarm, a najważniejsze jest nastawienie bo wszystko zaczyna się w głowie !

Ona np przy pierwszej ciąży nie mogła w ogóle ściągnąć mleka laktatorem mimo ze miała nawal i jak sie nachylala to jej te mleko tryskało
No i tak jak pisałam nie dała jej ani razu smoczka ani butli więc ominęła problem odstawienia smoczka a czasem dziecku jest ciężko a od małego pila przez rurkę a później już z kubeczka

Ja tak spróbuje do tego podejść a co z tego będzie to się okaże jesli urodze cc to moze byc ciezej ale ponoc najważniejsze są pierwsze dni i nastawienie

Co do laktatora, to ja nie wyobrażałam sobie teraz nie kupić.. Pamiętam, że w pierwszej ciąży mówiłam, aaa kupię po porodzie jak będzie potrzebny. A tu nagle w trakcie pobytu w szpitalu jeszcze w nocy dostałam nawał.. Oczywiście w moim szpitalu laktatora na wypożyczenie nie było, więc próbowałam ręcznie nad zlewem odciągać. Co się namęczyłam... A i tak niewiele to pomogło. Całą poduszkę zamoczyłam, tak się lało.. Myślałam, że oszaleję.
A jeśli chodzi o smoczek, to też pamiętam, że cieszyłam się, że Adaś nie chce smoczka.. Ale jak po dwóch tygodniach zrobił sobie smoczek z mojego cycka i bez niego nie mógł spać, to modlilam się by tego smoczka załapał. Nie chciał.... Jak skończył dwa miesiące zaczął ssać kciuk, to było dla mnie zbawienie...

Cytat:
Napisane przez I ona Pokaż wiadomość
Berenika ja jeszcze nie mam listy aptecznej. Mam do Ciebie natomiast pytanie. O ile nie pomylilam osob - Ty masz synka Adasia i Olka tak? Powiedz mi proszę czy Olek ma imie calościowo Aleksander czy skracacie to od innego imienia?

Olek ma całościowo Aleksander

Edytowane przez 7436419bdde6dac9254d6bd67d9526de215a6d26_5f3c5dac4904a
Czas edycji: 2018-05-17 o 18:57
7436419bdde6dac9254d6bd67d9526de215a6d26_5f3c5dac4904a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-17, 19:01   #1814
alingles
Zadomowienie

Zdjęcie pt: jak dobrze może mąż zrobić żonie kiełbaską

Naszło mnie na ognisko, udalo nam się w koksowniku rozpalić pomiędzy deszczami. 20180517_194239-1.jpg

25.10.2014

Tomcio Lipiec 2014

Fasola czekamy
Stary 2018-05-17, 19:05   #1815
angelajnaaa
Rozeznanie

a wracając do smoczkow a wada zgryzu to straszą córka siostry piła z butli i ciągle ze smoczkiem w buzi chodziła i ma bardzo krzywe zęby, a ta młodsza mimo ze mleczaki idealnie proste moze przypadek może nie

ja dziś jakas najedzona jestem, jedyne co bym zjadła to świeże owoce

angelajnaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-17, 19:08   #1816
alingles
Zadomowienie

Tomek ma zęby po mnie. Krzywe. Identyko jak ja smoczek odrzucił w 8 miesiącu, natomiast z butli pije mleko na noc do tej pory...

25.10.2014

Tomcio Lipiec 2014

Fasola czekamy
Stary 2018-05-17, 19:11   #1817
angelajnaaa
Rozeznanie

Cytat:
Zdjęcie pt: jak dobrze może mąż zrobić żonie kiełbaską

Naszło mnie na ognisko, udalo nam się w koksowniku rozpalić pomiędzy deszczami. Załącznik 7537606

fajny kolor paznokci smacznego

Stary 2018-05-17, 19:18   #1818
ronja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez acidka Pokaż wiadomość
Ale siła wyższa - na uczelnię wróciłam 5 tygodni po porodzie (w mieście oddalonym 170km od naszego) i daliśmy radę. Mąż był z córką i przynosił mi ją na karmienie (nie jadła z butelki) w przerwach. Także myślę, że jak ma się wsparcie to dużo rzeczy da się ogarnąć nawet z niemowlakiem
Bardzo mnie podtrzymują na duchu takie historie Super!

Cytat:
Napisane przez bambi1980 Pokaż wiadomość
Zalaczam zdjecie obrazka, ktory nam dali wczoraj na kursie. Do wyboru do koloru dziewczyny!
Ale fajne! U tżta na kolanach chcę

Cytat:
Ja nie kupuje laktatora, trochę z siostra pogadałam na temat karmienia piersią i ona właśnie kończy karmic dwulatkę i mówi że spotykała się z doradcą laktacyjnym i ze wszelkie wspomagacze co do kp i ssania(smoczki,butle,lakt atory) zaburzaja caly proces...
No tak, ale każdemu według potrzeb ja bym chciała jednak chomikować sobie zapasy i móc podziałać zawodowo trochę, nie rezygnując z kp. Akurat moja praca na to pozwala, więc liczę że uda mi się wszysstko pogodzić - ale bez laktatora ani rusz!

Cytat:
Napisane przez olajadetektyw Pokaż wiadomość
Ja cie pobiłam. Wydałam na egzaminy tyle co za kurs i jeszcze na waciki zostałoby. A oblewalam za głupoty.... Raz na placu jechałam na na zaciągniętym sprzęgle.... A ja sobie myślałam ale mi ładnie pyka coś...... Nerwy robią swoje
Prztnajmniej wiecie za co Ja zdawałam w liceum daaaaawno temu i pierwszy raz oblałam, bo jechałam "za szybko", deugi raz - "bo za wolno", trzeci - "bo byłam niezdecydowana" Teraz mnie to bawi, ale wtedy byłam mało asertywna i było sporo łez. Na szczęście za czwartym razem poszło.

[1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;83644286]
ja chyba przygotuje po dwie sztuki każdej rzeczy, później najwyżej mąż mi dowiezie. Czyli: spodenek, body z długim, z krótkim, pajacyków, skarpetek i czapeczkę jakąś. No i rożek.[/QUOTE]

U mnie szpital podaje taką listę do spakowania:

Dla Dziecka:
  • 5 kaftaników dla noworodka np. typu body (rozmiar 56 lub 62);
  • trzy pary śpioszków lub 3 pajacyki;
  • dziesięć pieluszek tetrowych i paczkę jednorazowych;
  • dwie bawełniane czapeczki;
  • dwie pary skarpetek;
  • kocyk lub rożek;
  • ręcznik;
  • mały jasiek przydatny przy karmieniu lub poduszka rogal do karmienia;
Wszystkie rzeczy (nawet nowe) powinny zostać uprzednio wyprane

Jeśli chodzi o apteczne zakupy, to mam podobną listę jak Limonka. Dodatkowo znajoma lekarka polecała czopki anusir łagodzące podrażnienia w razie pojawienia się hemoroidków - jak ktoś ma genetyczne skłonności to warto mieć na zapas, ale zawsze można dokupić potem.
ronja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-17, 19:40   #1819
party_girl7
Zakorzenienie

Cytat:

O mamo to skrajny wczesniak... Do 23 uznaje się poronienie, dopiero później poród ale z ogromnym ryzykiem że dziecko nie przeżyje. Aż niemożliwe że tak dobrze sobie radzi, oby bylo już tylko lepiej.

Edytowane przez party_girl7
Czas edycji: 2018-05-17 o 19:46
party_girl7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-17, 19:42   #1820
yoona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga_89_4 Pokaż wiadomość
Mogłabyś wrzucić linka do aukcji?
Mam nadzieję że działa

https://www.aliexpress.com/item/3277...rtkey=i2aya6R7

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-17, 19:46   #1821
AndziaHa
Zadomowienie

Cytat:
Też go miałam kupić ale okazało się, że szwagierka ma elektryczny użyty raz...

AndziaHa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-17, 19:47   #1822
yoona
Zakorzenienie

Nie robią już lewatywy w szpitalu?

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-17, 20:24   #1823
ania9o
Zakorzenienie

Cytat:

Jak rodzisz sn to na prośbę powinni zrobić przed cc nie chcą robić podobno. U mnie w szpitalu przed sn nie ma problemu, sama mnie położna w kwietniu tamtego roku zapytała czy chcę bo sama bym na to nie wpadła.

Stary 2018-05-17, 20:28   #1824
alingles
Zadomowienie

Dziewczyny, temat się przewijal. Ale głupia ja zapomniałam sobie zapisać.
Co planujecie używać do kąpieli dzieciątka??
W płynie? W żelu z dozownikiem??

25.10.2014

Tomcio Lipiec 2014

Fasola czekamy
Stary 2018-05-17, 20:29   #1825
acidka
Zakorzenienie

Cytat:
acidka - zazdroszczę USG, ja nie wiem czy w końcu pójdziemy trochę mamy wydatków przez to mieszkanie :/ a u mnie kosztuje 300zl, ile Ty płacisz ?

właśnie bylam u mnie w pracy szef mi powiedział że czeka go kontrola z zusu, bo krótko po zatrudnieniu poszłam na l4 :/ chcą sprawdzić czy się znamy, itp... masakra jakbym miała wysokie zarobki to rozumiem ale ja mam minimalną krajowa :/
200 złotych mnie dziś kosztowało.
Wszystko w porządku - mała ma już 1,3kg (30tydzień) i tak jak w poprzedniej ciąży wychodzi z pomiarów młodsza niż z terminu OM. To o tyle kiepsko, że zmniejsza to moją szansę, że akcja porodowa zacznie się przed terminem (poprzednią ciążę miałam wywoływaną po). A jak się n ie zacznie przed terminem to chcą robić cięcie od razu :/
Z dobrych wiadomości - wszystkie narządy zdrowiuteńkie, położenie główkowe - podobno jest nisko główką i stąd może się brać ból spojenia, który łapie mnie od kilku dni.
Chyba tyle

Cytat:
Witam,

Ja właśnie wróciłam z wizyty u gina - jest wszystko okej, Janek pozostaje Jankiem , waży 1200g ( w normie) , mocz też jest już czysty. Nast90ępna wizyta 14 czerwca i potem już wizyty co dwa tygodnie , a w lipcu co tydzień
Gratuluję udanej wizyty

Cytat:
Napisane przez Bitamina Pokaż wiadomość
Ja ciągle próbuję nieszczęsna, dzisiaj miałam szoste podejście - nieudane
Przejechałam na czerwonym
Jeżeli to nie jest kalafior ciążowy to ja już nie wiem co.
Biedna :/

Cytat:
mój wybrany szpital niby jest taki super z podejściem, rodzic po ludzku i bez bólu ale co będzie w praktyce to się okaże dzis sie śmiała polozna ze mnie bo zaczęłam pytać o te wyniki badań które muszą być w karcie ciąży i śmiała się że jeszcze mam do porodu tyle czasu a ja już się szykuje
A gdzie chcesz rodzić? Pytam, bo moja bratowa i przyjaciółka też będą lada moment rodziły w Krakowie

Cytat:
Napisane przez NoBoTak Pokaż wiadomość
Ja dorwalam dzis czereśnie i caly kilogram polknelam, potem z wyrzutami poszlam kupic kolejny, że wredna matka nic dziecku nie zostawiła
Ja dziś widziałam czereśnie - piękne - w warzywniaku za 38 zł/kg Także czekam!

Cytat:
A jakie ubranka przygotowujecie dla dziecka do szpitala i ile ? Pytanie do dziewczyn, którym szpital nie zapewnia ubranek.

Laktator wszystkie kupujecie przed porodem? Ja poprzednio miałam pożyczony od koleżanki, teraz będę musiała kupić, ale się zastanawiam kiedy - to jednak wydatek kolejny. Wcześniej przydał mi się, bo trafiłam tydzień po porodzie z powrotem do szpitala ( bez dziecka) i musiałam odciągać pokarm.
Ja z decyzją co do ubranek czekam na ostatnią chwilę (w zależności od pogody), ale myślę o pajacykach gównie.
Z córką jak byłam to pomimo jesieni w szpitalu było bardzo ciepło i właśnie w pajacykach ją miałam, czasem tylko nakrywałam dodatkowo pieluszką.

Cytat:
Napisane przez ania9o Pokaż wiadomość
Oby udało się z pessarem!

Cytat:
No ja cały czas się zastanawiam co do tych ubranek. Bo nie wiem czy jeszcze coś dokupić na 56. Pajace mam nowe tylko bez stopek, myślicie ,że jak wezmę je do szpitala + skarpetki to będzie ok? Wezmę chyba 3 pajace i 3xbody na długi i 3x półśpiochy. Na krótki rękawek chyba nie ma sensu brać. Do tego czapeczkę, niedrapki i kocyk - powinno chyba wystarczyć.
Brzmi ok

Cytat:
a wracając do smoczkow a wada zgryzu to straszą córka siostry piła z butli i ciągle ze smoczkiem w buzi chodziła i ma bardzo krzywe zęby, a ta młodsza mimo ze mleczaki idealnie proste moze przypadek może nie
[/URL]
Nie wiem, czy przypadek, ale moja bezsmoczkowo-bezbutelkowa też ma idealne ząbki póki co

Cytat:
U mnie robili w 2015r. jeszcze.

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-17, 20:34   #1826
Fiolla
Raczkowanie

Cytat:

Olej kokosowy. Jak awansuje na niemowlę to pewnie babydream płyn z dozownikiem, starsza córka używa.
Chociaż widzę też, że pojawiły się zestawy dla maluszków w ecospa, może się skuszę.
Fiolla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-17, 20:39   #1827
party_girl7
Zakorzenienie

Cytat:

Ja w tym w czym starszego, czyli płyn babydream z pompka do ciała i włosów. Ewentualnie dodatkowo kilka kropelek olejku ze słodkich migdałów do kąpieli. To wszystko, do smarowania nic jeśli nie będzie problemów ze skórą. Lub też olejek migdałowy do smarowania.
Cytat:
Wszystko w porządku - mała ma już 1,3kg (30tydzień) i tak jak w poprzedniej ciąży wychodzi z pomiarów młodsza niż z terminu OM. To o tyle kiepsko, że zmniejsza to moją szansę, że akcja porodowa zacznie się przed terminem (poprzednią ciążę miałam wywoływaną po). A jak się n ie zacznie przed terminem to chcą robić cięcie od razu :/
Z dobrych wiadomości - wszystkie narządy zdrowiuteńkie, położenie główkowe - podobno jest nisko główką i stąd może się brać ból spojenia, który łapie mnie od kilku dni.
Chyba tyle

Gratuluję udanej wizyty

A gdzie chcesz rodzić? Pytam, bo moja bratowa i przyjaciółka też będą lada moment rodziły w Krakowie

Ja z decyzją co do ubranek czekam na ostatnią chwilę (w zależności od pogody), ale myślę o pajacykach gównie.
Z córką jak byłam to pomimo jesieni w szpitalu było bardzo ciepło i właśnie w pajacykach ją miałam, czasem tylko nakrywałam dodatkowo pieluszką.

Brzmi ok

Nie wiem, czy przypadek, ale moja bezsmoczkowo-bezbutelkowa też ma idealne ząbki póki co

A nie sądzisz że to jeszcze wcześnie na prognozowanie wagi małej przed porodem? Może teraz jest na dolnej granicy ale może jeszcze podciągnie z wagą do góry, kto wie? Ja bym się jeszcze nie martwila

Stary 2018-05-17, 20:41   #1828
olajadetektyw
Zadomowienie

Cytat:
Chyba tyle

Gratuluję udanej wizyty

Brzmi ok

Nas mama ma piątke. Środkowy wczesniak z końca 7 mca. Na butli do 9 mca a potem nie chciał. Smoka nigdy a ma tak krzywe zęby.....

olajadetektyw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-17, 20:49   #1829
acidka
Zakorzenienie

A jeszcze miałam napisać - laktatora nie kupuję na zaś. Przedtem przydał mi się do rozkręcenia laktacji w szpitalu - miałam pożyczony od koleżanki. Teraz gdyby były problemy to spróbuję od kogoś pożyczyć, ewentualnie poproszę męża o kupienie czegoś taniego.

Co do zakupów aptecznych - część została mi po poprzedniej ciąży, trochę muszę dokupić i na razie to, co przychodzi mi do głowy to:
-podkłady Bella
-majtki poporodowe
-wkładki laktacyjne
-tantuum rosa
-zwykłe podpaski na kolejne dni

-octenisept
-gaziki jałowe do przemywania oczu/pępka
-sól fizjologiczna
-jakieś kropelki typu espumisan
-bepanten
-nowe końcówki do Katarka.

Przydały mi się przy poprzednim dziecku, ale nie chcę kupować na zapas - herbata na laktację, silikonowe osłonki na piersi (mała miał problem z chwytaniem).
Nie przydały się, ale wiem, że czasem się przydają - maści typu linomag, leki przeciwgorączkowe (długo nie były potrzebne).

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Cytat:
Napisane przez party_girl7 Pokaż wiadomość
A nie sądzisz że to jeszcze wcześnie na prognozowanie wagi małej przed porodem? Może teraz jest na dolnej granicy ale może jeszcze podciągnie z wagą do góry, kto wie? Ja bym się jeszcze nie martwila
Nie będę się zamartwiać póki co
Starsza po prostu też wychodziła młodsza niż z OM i urodziła się niecałe 3 kilogramy w 41 tygodniu, więc myślę, że historia może się powtórzyć. Ale na razie chcę być dobrej myśli

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-17, 21:05   #1830
angelajnaaa
Rozeznanie

acidka - ja na ujastku bd rodzic

nie wiem czy widzialyscie ale na fb jest sierpniowa grupa mamusiek i wczoraj jedna dziewczyna urodziła w 25 tyg : O

najadlam sie śliwek na noc i idę spać... może mi trochę pomogą bo coś mam zastój jelitowy od kilku dni albo jem tyle że mój orgaznim nie wyrabia :/

Edytowane przez angelajnaaa
Czas edycji: 2018-05-17 o 21:55
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości