![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: cesarskie cięcie
Dzięki dziewczyny za komplementy
![]() Violette, nie martw się - tyle dzewczyn "zabija się" o cesarkę - one wszystkie nie mogą się mylić ![]() ![]() ![]() Ja miałam koszmarne dreszcze, trzęsłam się jak galareta a wkłuli się bez problemu (ja miałam stracha że się ruszę i mi się coś stanie - wiadomo, kręgosłup ![]() ![]() ![]() Poza tym, co by się nie działo to chyba wszystko lepsze od porodu pośladkowego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Violette ja też czułam szarpnięcia ale nie było to uciazliwe a wręcz cieszyłą się, ze juz mam znieczulenie bo mnie strasznie brzuch bolał a nie miałam skurczy ![]() ![]() także " nie taki diabeł straszny..." ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny moje kochane tak Wam dziekuję za słowa otuchy, az mi lepiej( co nie znaczy, że przestałam się bać
![]() Powiedzcie mi, jak po cesarce wygląda skóra na brzuchu? Mam takie jakieś dziwne wyobrażenie, że pomarszczona skóra wisi nad raną i ją zakrywa ![]() Qrczę, wizyte mam dopiero 15.08( o ile nic nie zacznie dziać się wcześniej) i wtedy sie okaże czy mały obrócił czy nie ale ja czuję, że on sie nie obróci,jakoś wiem to instynktownie:/ zaczynam sie przyzwyczajać do myśli o cc i oswajać się jakoś z tym wszystkim. W sumie nie ma tego złego....chyba..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Powiedzcie mi, jak po cesarce wygląda skóra na brzuchu? Mam takie jakieś dziwne wyobrażenie, że pomarszczona skóra wisi nad raną i ją zakrywa
![]() Qrczę, wizyte mam dopiero 15.08( o ile nic nie zacznie dziać się wcześniej) i wtedy sie okaże czy mały obrócił czy nie ale ja czuję, że on sie nie obróci,jakoś wiem to instynktownie:/ zaczynam sie przyzwyczajać do myśli o cc i oswajać się jakoś z tym wszystkim. W sumie nie ma tego złego....chyba.....[/quote] Jesli chodzi o skóre na brzuchu to zalezy ile przytyłas ,jesli jestes szczuplaskiem to nie będzie ona wisiec a jedynie będziesz miała zaokraglony brzuszek ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Jestem teraz w 35 tygodniu i lekarz też powiedział, że będzie cesarka, ponieważ moja kość łonowa nie wytrzyma i pęknie przy porodzie :-( Już teraz mam problemy z chodzeniem i wstawaniem z łóżka, szczególnie po nocy. Do tego dochodzi duża waga mojej córeczki. Mam obawy i to bardzo duże, ale wierzę, że jakoś się to wszystko ułoży.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
Lepiej nic nie czytać i nie oglądać na temat porodów. Mniejszy stres, jak się nie wie co oni ci tam robią za parawanem i spokojnie, dzidziuś może się odwrócić w ostatniej chwili. A jeżeli chodzi o znieczulenie, to przecież anestezjolog cały czas czuwa, czy wszystko jest ok. U mnie była taka sytuacja, że zdrętwiała mi prawa strona, a lewą nogą mogłam ruszać i w panice zaczęłam krzyczeć, że czuje lewą nogę, a pani anestezjolog mi mówi, ze pewnie to co mi tam wstrzykiwała polecialo na prawą stronę, przechyliła łóżko i zaczeła mi drętwieć też lewa strona. Potem czymś sprawdzała czy mam czucie, nie martw się zawsze sprawdzają, i już za chwilkę usłyszałam krzyk dziecka. To było niesamowite!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja nie miałam czasu na myslenie jak to wyglada i co potem i cieszę sie z tego .
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Wtajemniczenie
|
Z tym że lepiej nic nie wiedzieć i nic nie czytać o porodzie to bym się nie zgodziła
![]() Ale fakt, w książkach zawsze omijałam rozdziały o cesarskim cięciu i rzeczywiście jak szłam na rodówkę to nic o tym nie wiedziałam... no ale to jest zabieg który wykonują lekrze, ich działka. Co mi do tego co robią? w końcu tutaj nic im nie mogłam pomóc, nawet jakbym czytała studenckie notatki w tym temacie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
jak tak czytam wasze posty to wolałabym chyba jednak ogólne znieczulenie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Ja tam nie chciałabym znieczulenia ogólnego - to naprawdę fajnie zobaczyć dziecko od razu, jak je wyjmą. Ja miałam podpajęczynówkowe, bardzo chciałam, źeby nie było tego parawanu, i źebym mogła widzieć, jak wyjmują dziecko, ale jak nie, to nie. Obserwowałam w lampach. I zaraz po obejrzeniu i oporządzeniu dzidzi połoźyli mi ja na chwilę przy twarzy - i to było niesamowite uczucie (zwłaszcza biorąc pod uwagę, że dzeicko dostałam dopiero 1,5 dnia później; gdyby nie to źe byłam przytomna, to długo czekałabym na tą chwilę).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
ja miałam na myśli tylko cc- że lepiej dokładnie nie wiedzieć.
pierwszy raz zakładali mi cewnik, robili lewatywę, no i samo znieczulenie, no apotem to dziwne uczucie i długo później jeszcze problemy ze wstawaniem, okropny ból. ja nie myślałam o tym jak to bedzie przy cc a moze oiwinnam wcześniej pomysleć- przecież wiedziałam że to bedzie cc.ale wolałam nie i bardzo my z tym dobrze. nie wiem jak to jest rodzić sn - do tego pewnie warto sie przygotować ale cc to i tak lekarze i niewiele od ciebie zależy.
![]() |
#42 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
tak jedyną radością z cc przy znieczulenieu od pasa jest to ze mozna od razu zobaczyc dziecko i przytulic je do siebie ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Wiecie co, teraz mnie tak jakoś natchnęło( to pewnie przez tą maślaną bułę z nutellą na śniadanie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Przyczajenie
|
Dorzucę swoje trzy grosze
![]() Mam porównanie, bo za pierwszym razem rodziłam naturalnie. Za drugim było to cc (znieczulenie podpajęczynówkowe). Sama operacja przebiega szybciutko - ok. 30 minut. Po tym znieczuleniu nie można podnosić głowy przez chyba 8 godzin z tego co dobrze pamiętam, aby w późniejszym czasie nie mieć bólu głowy. Na drugi dzień po cięciu, przyszła do mnie pani rehabilitantka i pomagała wstać. Ogólnie da się przeżyć, ale nie wierz mitom, że cc nie boli. Po boli. Po 16 miesiącach od cc - mój szew wygląda identycznie jak Caryi. A jeśli chodzi o dodatkowe badania. Ja nie miałam planowanej cesarki, ale wszystkie potrzebne badania wykonali na cito w 15 minut.
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
ja niestety bardzo zle wspominam cc.
jestem prawie 10 miesiecy po porodzie i nadal odczuwam sile bole kregoslupa(od znieczulenia). Na pocztku wszystko było ok, zero komplikacji, wyszłam do domu w 4 dobie. Koszmar rozpoczął się po 2 tygodniach od ciecia. Miałam straszne, paraliżujące bole kręgosłupa. Padałam na ziemie nie mogąc się poruszyć, płakałam z bólu i wołałam męża by mnie podniósł. Nie pomagały tabletki przeciwbólowe (apap, ibuprom, ketonal). Nie mogłam zajmować się dzieckiem, bolało mnie w każdej pozycji. Ból rozpoczyna się w krzyżu i promieniuje w prawa nogę. Obecnie nie mam już napadów bólu, ale nadal odczuwa go bardzo mocno. Byłam oczywiście u neurologa, ale skwitował to tylko „znieczulenie źle się rozeszło”, dostałam przeciwbólowy tolperis (ale bardzo słabo działa).Bolala mnie dodatkowo prawa cześć biodra, i zaczynalam kuleć.
![]() |
#46 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
fajne to jest samo cc a gorzej potem - cięzko sie podnieść -zrobić samej siku -podonosić się a robić przy dziecku trzeba a ból nie daje spokoju mój tż przez miesiąć po porodzie był na zwolnieniu i nie było łatwo. mała budziła się w nocy na jedzenie , tż stawał i robił mleko a ja w tym czasie podnosiłam się żeby ją nakarmić, on przychodził i dawał mi małą. minęło 10 miesięcy i może dlatego też nie myślę o 2 ciąży bo tez czeka mnie raczej cc a nie wiem czy bym to zniosła. tak jak piszesz- ja brałam kilka tabletek"na sniadanie"żeby jakos zacząć funkcjonować.
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
U mnie też cięcie cesarskie
![]() powód cesarki - brak postępu porodu - po 5 godzinach parcia moje ciało poddało się zmęczeniu i zaprzesało produkowac skurcze parte samo cięcie przebiegło błyskawicznie, BEZBOLESNIE!!!!! ja tylko leżałam i czekałam na to aby zobaczyc córeczkę. podano mi znieczulenie wewnątrzoponowe, które dzialało około 12 h więc córeczką nie byłam się w stanie zająć, poniewaz nie chodziłam jak znieczulenie przestało działać - odczuwałam okropny ból, znieczulenia dożylne nie skracały mi cierpienia, jak polozna chciała pomóc mi wstać - po to aby odprowadzić mnię pod prysznic - plakalam z bólu przy wstawaniu,(na to polożna - tak to jest , najpierw zbiera się truskawki, potem maliny, a potem jabluszka ![]() o bliznę dbalam odpowiednią maścią na blizny, po to aby nie doprowadzic do powstania "bliznowca" - brzydkiej różowej i grubej blizny Pozdrawiam przyszłe mamy i życzę owocnego wydawania na świat potomka!! jest się na co cieszyć!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
BAN stały
|
miałam dwie cesarki... pierwsza była z przyczyn zdrowotnych moich... tzn. w 6 miesiącu ciązy (pod koniec) przechodziłam zapalenie wyrostka i konieczna była natychmiastowa operacja... druga cesarka była spowodowana niepostepującym porodem i niedotlenieniem... ale wszystko skończyło się dobrze...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
Hej. Ja mieszkam w Belgii i tu jest o dziwo chyba jeszcze trudniej o cesarke niz w Polsce. Moje wskazania kardiologiczne-arytmia serca i okulistyczne duza wada wzroku nie sa wystarczajace dla tutejszych lekarzy, zebym rodzila przez C.c Za punkt honoru przyjeli sobie ze urodze naturalnie chociazbym miala zejsc na zawal. Mam dola, bo w nawet w centrum Europy kobiety nie moga decydowac o wlasnym ciele, jestem w stanie nawet skorzystac z uslug jakiejs prywatnej kliniki i niech oni to sobie nazwa c.c nażądanie. Jestem w trakcie poszukiwan, ale trace nadzieje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Przyczajenie
|
Ja miałam cc w kwietniu bo dzidzia nie chciała sie odwrócić. Powiem tak - jeśli następny poród, to tylko przez cesarskie cięcie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Wiecie co....nastawiłam się już psychicznie na to cc, jestem na ten temt oczytana i naoglądana, wiem co i jak, czego się spodziewać, co może się zdarzyć. Mało tego, przekonałam sie do cc i wiecie co.....odnoszę dziwne wrażenie, że malutki się obrócił
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
Violette_24 trzymaj się
![]() Ja miałam nieplanowaną cesarkę. Nastawiłam się na poród naturalny, a tu zaskoczenie. Miałam znieczulenie ogólne i przez kilka godzin dochodziłam do siebie. Potem już bylo wszystko ok. Nie potrzebowałam żadnych leków przeciwbólowych, szew ładnie się goił. Teraz prawie go nie widać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Przyczajenie
|
U mnie cc nie było planowane. Lekarz stwierdził, że mam wąską miednicę, dziecko jest duże i nie mam szans na poród z sukcesem
![]() Decyzja o cc zapadła błyskawicznie gdyż zapis ktg był zawężony. Przebieg: Depilacja podbrzusza, lewatywa. Dwa wenflony. Cewnik. Kilka minut po założeniu cewnika czuję że "sikam" proszę pielęgniarkę o ponowne założenie cewnika, ta stwierdza że to wody płodowe. Przewiezienie na sale operacyjną. Znieczulenie zewnątrzoponowe - bez problemu ale chwilę póżniej zareagowałam ruchami wymiotnymi. Parawan przed buzię. Bardzo się denerwowałam, prawie płakałam. Czuję że coś mi robią ze ciałem, lekkie szarpnięcia, gmeranie. Chlust wód płodowych ( miałam ich b. dużo ) godz. 12.00 pokazują mi moją Córeczkę, nawet nie pamiętam z wrażenia czy płakała. Była jakaś oklejona czymś białym. Płakałam z wrażenia, z nerwów. Szycie brzucha - dość długie, mało przyjemne. Parawan zabrano. Nagle widzę przed sobą czyjąś uniesioną nogę, okazało się że to moja. Nic kompletnie nie czułam, ciągle miałam wrażenie że obie sobie ładnie równo leżą ![]() Dostałam dreszczy, wszystko we mnie drżało i tak przez prawie 3 godz. Okropny ból pojawił się po ok. 5 godz. od operacji. Strasznie bolało, środki p.bólowe mało skuteczne. Nogi poczułam po 4 - 5 godz. Ból, ból, ból. Wszystko mnie bolało. Chciało mi się pić i jeść. Ok godz. 20 przyniesiono mi Córeczkę. Z trudem ją trzymałam przy piersi, każdy mój ruch sprawiał mocny ból. Następny dzień: ból zelżał ale trochę. Podnoszenie się z łóżka bardzo bolesne. Stawianie kroków również. Możliwe były tylko małe kroczki. Chodziłam tylko do umywalki w pokoju, nie wyobrażałam sobie dłuższej wyprawy. Pozycja wyprostowana była niemożliwa, chodziłam zgarbiona. ok. 16 spakowano mnie i przeniesiono do sali z Córką. Chyba dzięki miłości do dziecka mogłam się nią opiekować bo ciągle czułam mocny dyskomfort. Wstawanie z łóżka ciągle bolesne. Bolała mnie klatka piersiowa, barki, ramiona - nie wiem od czego. Z karmieniem nie miałam problemu. Waga - w zasadzie dwa tyg. po porodzie była normalna. Blizna - jeszce mocno widoczna ( jestem 5 tygodni po porodzie ) Już ćwiczę ale bez forsowania. Pojawiła się miesiączka. Tak to mniej więcej było. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
Moja Marcjanka tez jest "cesarzówna"
![]() Miałam CC w znieczuleniu ogólnym - ratowali moje życie i malutkiej - u mnie giga wysokie ciśnienie powyżej 200 i stan przedrzucawkowy a u małej niedotlenienie i zanikanie tętna spowodowane moim ciśnieniem! CC miałam o 16.45 - mała w inkubatorze - i dzięki temu odpoczęłam do następnego dnia, fakt bolała mnie głowa na następny dzień, ale od razu poprosiłam o coś przeciwbólowego, nie mogłam karmić bo dostawałam coś tam z magnezem na obniżenie ciśnienia!! Blizna ciągnęła mnie w zasadzie tylko do następnego dnia wieczorem, szybko opanowałam sztukę siadania tak by nie bolało. Ponieważ w dniu kiedy zjawiłam się na oddziale sporo dziewczyn rodziło, zabrakło dla mnie miejsca na położnictwie położono mnie na ginekologii, a tu pielęgniarki były przyzwyczajone do "obslugi" starszych pań po zabiegach skakano wokół mnie, myto na leżąco , miałam nie wstawać z łóżka przez dobę. Dopiero na następny dzień pielęgniarka zaprowadziła mnie do łazienki, przystawiła taborecik do umywalki i pomogła się umyć, po 2 czy 3 godzinach przyszła i poszłyśmy na spacer po korytarzu i wtedy 1 raz zobaczyłam na żywo moją maleńką w inkubatorze. Małą dostałam dopiero po 7 dobie i do tego czasu doszłam całkowicie do siebie. Mała też ![]() Jeśli będę mieć jeszcze raz dziecko to też chcę CC! Nie jestem stworzona do porodu naturalnego. Tak uważam - ale każdy może mieć inne zdanie.
ALBUMY Zarobiona mama pracująca ![]() Tylko nudne kobiety mają nieskazitelnie czyste domy. Przez pierwsze dwa lata uczysz dzieci chodzić i mówić a przez następne szesnaście lat marzysz o tym żeby usiadły spokojnie i się zamknęły !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Przyczajenie
|
Ja cesarke mialam w wieku 20 lat. było to 5 lat temu. w ostatniej chwili lekarz zdecydowal się na cesarkę bo dziecku tetno bardzo spadlo już nie w pelni świadoma coś podpisałam i zawiexli mnie w bólach przy tym krzycząc żebym nie parla(co jest nie możliwe ) na operację. Balam się po drodze ze ja to wszystko będe widziala
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Przyczajenie
|
Ja mialam cesarke w listopadzie. Malutka byla odwrocona pupa do swiata i wcale nie chciala sie przekrecic
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
ja o tym ze bede miec cc dowiedzialam sie 3 dni przed wiec nawet nie szukałam jakis informacji, za to po wszystkim jak juz wrociłam do domu to sobie obejrzałam filmik na youtube
![]() ![]() a sama cesarka.....szybko i bezproblemowo. O 7 poszłam na porodówkę, wbili mi wenflon i podali 3 kroplówki, w miedzyczasie załozyli cewnik i przeszlam na sale operacyjną. Tam kazali mi siąść zeby zobaczyli mój kręgosłup bo mialam znieczulenie podpajeczynowkowe. I rach ciach, wbili mi igłę, połozyli na stole, rozłozyli nogi, postawili parawan i juz nic nie czułam. W szoku byłam ze to juz bo nie byłam kompletnie gotowa, myslalam ze tylko zobaczą gdzie się wbic ze znieczuleniem. Przyszedł lekarz i sie zaczęło. Anestezjolog, super babeczka, cały czas do mnie mowiła, głaskała mnie po policzku, mierzyli mi tętno a poza tym to panowała swietna atmosfera, gadali sobie o filmach i o roznych bzdetach ![]() ![]() ![]() Po cc , no coz.... ból, ból , ból ![]() ![]()
![]() |
#60 |
BAN stały
|
Mialam cesarke prawie 4 lata temu ze wzgledow okulistycznych. Od wieczora poprzedniego dnia nic nie jadlam - polozyli mnie o 7 na sali przygotowawczej - kroplowki i inne, o 8 na sale - mialam znieczulenie pp - po podaniu bardzo spadlo cisnienie, mialam bardzo nieprzyjemne odruchy wymiotne. Sam zabieg trwal dlugo i nie obylo sie bez komplikacji - przecieto mi tetnice i nastapil wielki krwotok. NA szczescie udalo sie szybko zatrzymac jadnak ubytek krwi byl tak duzy ze na drugi dzien nei mialam sily wstac z lozka i kilka razy zwyczjnie mdlałam.
Po 7 dniach wyszlam do domu. Corcia urodzila sie sliczna i zdrowa. W sumie cc średnio mi sie podobalo..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:13.