Mamy październikowe 2018 cz. II - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-05-22, 08:56   #2761
izaa29
Zakorzenienie

Dot.: Mamy październikowe 2018 cz. II

Mi w ciąży np gdy leżę na prawym boku dłużej potrafi właśnie prawa nogą drętwieć gdzie wcześniej spalam tylko i wyłącznie na prawym. Teraz przeżywam horror jeśli chodzi o spanie bo w nocy nieraz nieświadomie i tak się przekrece na ten prawy bok i potrafi mnie czasem właśnie obudzić lekkie drętwienie lub ból
I od kilku dni kłucie jakby nad nerka muszę dziś poćwiczyć gdyż sobie odpuściłam ostatnio po tych bólach brzucha na drugi dzień ale jednak dzięki temu człowiek chociaż minimalnie się porozciagał w ciągu dnia

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
izaa29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-22, 08:56   #2762
bajka775
Zadomowienie

Ja też się czułam dobrze aż dziś rano niespodziewanie zaliczyłam spotkanie pierwszego stopnia z kibelkiem. A myślałam że ten etap już całkiem za mną:/

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

10.08.2007
11.01.2015
14.08.2016
bajka775 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-22, 09:01   #2763
krysztalek88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bajka775 Pokaż wiadomość
To chyba pasuje do szpitala pobrać białe i jasne rzeczy żeby potem się nie odbarwily od razu?

No niby Tak, ale tak jak już dziewczyny pisały ręcznik i lepiej wziąć bardzo ciemne.
Współczuję poranka...

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-05-22, 09:27   #2764
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiola_p Pokaż wiadomość
mam podobnie, lubie nosic luzne ubrania i nawet nie widac za bardzo tego brzuszka

dzięki dziewczyny za wyprawki, zmobilizowałyście mnie i też już mam swoją czy te ubranka co bierzecie do szpitala i inne akcesoria poźniej wyrzucacie po przyjezdzie do domu? cos chyba mamaginekolog o tym pisała i zastanawiam sie czy rozek itp tez do kosza

Ja nie biorę ubranek do szpitala, w sensie potem TZ przywiezie ubranka w które ubiorę dziecko na wyjście ale ich nie będę wyrzucać. U mnie szpital zapewnia ubranka dla dzieci

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PEDAGOG

xxboo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-22, 09:32   #2765
catarynca
Raczkowanie

Cześć dziewczyny dawno się nie odzywałam, ale Was czytałam po cichaczu

Zapalenie można powiedzieć, że przeszło, ale teraz jestem przygłucha na prawe ucho...

Co do wózków - warto kupować 3w1 czy lepiej 2w1 i zainwestować w fotelik? Jak długo dziecko może użytkować fotelik? Orientujecie się do którego miesiąca?

Kurierzy - ja nie polecam k-ex. Zamawiałam na firmę, zamawiałam prywatnie, i tu i tam dali dupy. Np. zamówiłam kuriera po odbiór części pod Szczecinem - nie przyjeżdża kilka dni, więc anulowałam zamówienie, a oni budzą się za 2 tygodnie i odbierają przesyłkę, która czekała już na kuriera dpd... oczywiście do mnie też nie mogła dotrzeć. Wszystko byle nie oni.
Dziś ma podjechać kurier inpost z butami i zobaczymy jak to wyjdzie. U sąsiadów nie zostawi, bo się jeszcze nie znamy.
Stary 2018-05-22, 09:54   #2766
Esti10
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bajka775 Pokaż wiadomość
Ja też się czułam dobrze aż dziś rano niespodziewanie zaliczyłam spotkanie pierwszego stopnia z kibelkiem. A myślałam że ten etap już całkiem za mną:/

Hehehe witaj w klubie dzis mi sie zaczal 21 tydz i wlasnie zwracalam sniadanie lekko sie zdziwilam bo znowu mialam dluga przerwe od zwrotow
Dzis wizyta u ginki to moze tak mi przypomina bo miesiac temu to jeszcze normalnie zwracalam ech nie pozwala mi zapomniec dziecko o przeszlosci powraca to do mnie jak boomerang
Esti10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-22, 10:02   #2767
krysztalek88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xxboo Pokaż wiadomość
Ja nie biorę ubranek do szpitala, w sensie potem TZ przywiezie ubranka w które ubiorę dziecko na wyjście ale ich nie będę wyrzucać. U mnie szpital zapewnia ubranka dla dzieci

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
U nas podobnie. Niby te ubranka w szpitalu nie sa ładne, ale to tylko parę dni

---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ----------

Cytat:
Napisane przez Esti10 Pokaż wiadomość
Hehehe witaj w klubie dzis mi sie zaczal 21 tydz i wlasnie zwracalam sniadanie lekko sie zdziwilam bo znowu mialam dluga przerwe od zwrotow
Dzis wizyta u ginki to moze tak mi przypomina bo miesiac temu to jeszcze normalnie zwracalam ech nie pozwala mi zapomniec dziecko o przeszlosci powraca to do mnie jak boomerang
Kciuki za wizytę! Ja juznie mogę się doczekać. Dopiero za tydzień wizyta, A mimo, że raczej jestem szczupła to ruchy takie skąpe i słabe... Ale jeszcze ma czas. Myślę, że to przez łożysko z przodu i tylozgiecie. Tz siostra, która jest no powiedzmy szczerze gruba twierdzi, że już w 15 czuła...dla mnie to lekka abstrakcja i tak ciężko mi w to uwierzyć, zwłaszcza, że teraz to moja druga ciążą rok po roku i owszem czuje wcześniej, ale że 2 tygodnie. No chyba, że coś przoczylam

Stary 2018-05-22, 10:05   #2768
mwmwm91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
Zanim spakujecie torbę zapytajcie w szpitalu czy potrzebujecie ubrań. Np.tam gdzie ja będe na korytarzu stoi szafa i moza brać co się chce i ile chce. Ubranka są zwykłe białe z bawełny lub coś ala gruba tetra. Można mieć swoje ale co zrobisz z ubrankiem zabrudzonym np kupka jeśli masz zostać jeszcze kilka dni... Jest pralnia ale nie gwarantują że do ciebie wróci. Ja biore tylko ubranie na wyjście i to nawet tylko to wierzchnie cieplejsze bo pod spód można mieć szpitalne.

Hmm, ale tu masz na myśli ciuszki dla dziecka czy dla siebie do porodu?
U nas jest tak, że niektóre szpitale dają koszulę do porodu, ale podobno ona jest dość kusa, więc żeby nie paradować z gołym tyłkiem wysokie dziewczyny i tak biorą swoją. A jeśli chodzi o zabrudzone ciuchy dziecka, to będę z nimi wysyłać męża do domu, umie nastawić pralkę, niech pierze

Cytat:
Napisane przez catarynca Pokaż wiadomość
Zapalenie można powiedzieć, że przeszło, ale teraz jestem przygłucha na prawe ucho...
Miałam tak, uczucie jakbym miała w tym jednym uchu wodę... Ale po kilku dniach się przyzwyczaiłam do tego, a po miesiącu przeszło

Patrzcie, z tym rowerem to tyle opinii ilu lekarzy... Ja czytałam jakiś artykuł na necie, niby też podpisany przez lekarza, że rower jest dobrą aktywnością dla ciężarnych. Teraz myślę, że faktycznie, jak się czasem jeździ po wybojach, to można sobie nieźle tyłek wytłuc, ciało podskakuje i pewnie te ruchy nie są dobre dla macicy. Ale w kontrolowanych warunkach - np. rower stacjonarny, jak Esti - to ryzyko jest na pewno mniejsze
mwmwm91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-22, 10:11   #2769
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Co do wózków - warto kupować 3w1 czy lepiej 2w1 i zainwestować w fotelik? Jak długo dziecko może użytkować fotelik? Orientujecie się do którego miesiąca?
Zależy jakie dziecko duże mòj synek jeździł 9 miesięcy, còra na pewno ponad rok.
My mieliśmy dokupiony fitelik z tej samej firmy co fotelik + adaptery. Pòźniej kupiliśmy lepszy fotelik 9-25 i on myślę còrze posłuży jeszcze pòki młodsza go nie przejmie.

Co do koszul i ciuchòw w szpitalu - u nas na poròd dają koszule z rozpinanym przodem aż do pępka (na te pierwsze 2 godziny). Potem dostaje się nową i potem można mieć swoją albo prosić od nich.
Koszule i ręcznik mam do szpitala ciemne, bo niestety jasna byłaby na chwilę. Raz że krew, a dwa że po pietwszym porodzie okropnie się pociłam pierwsze 2 doby (ponoć taki objaw hormonalny ).
Ciuszki szpitalne dają dla dziecka i nie do upilnowania jest dać swoje. Jedynie co to wezmę swoją czapeczkę, bo ze synkiem dostawałam za małe albo niewygodne.

Moja położna mòwi, żeby brać do szpitala jak najmniej rzeczy, żeby nie przynosić do domu bakterii szpitalnych.
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-22, 10:12   #2770
Mila 23
Rozeznanie

1 trening ciążowy wykonany !
A moja lekarka właśnie polecala mi jazdę na rowerze. Rolki już tez zaliczyłam 2 tyg temu.

Zapuszczam wloski, gubie zbedne kilogramy- dbam o siebie
Mila 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-22, 10:18   #2771
catarynca
Raczkowanie

Hmm dziwne rzeczy. Ja podekscytowana pytałam ostatnio czy mogę na rowerze jeździć, a mój ginek jeszcze bardziej zadowolony: tak, ale na stacjonarnym (i suszy ząbki)
Stosunki też mamy ograniczyć. A Żeby ich jeszcze jakoś dużo w tej ciąży było
I po schodach spokojnie schodzić. A u nas to 4 piętro i czasami zbiegałam za psem.
Niby ciąża nie choroba, a się tak czuję.

Stary 2018-05-22, 10:24   #2772
chupacabra88
Zadomowienie

U mnie na stronie szpitala jest napisane, że prawie wszystko szpital zapewnia, że ciuszków dla dziecka nie trzeba itd. A potem byłam na takim obchodzie z położna że szkoły rodzenia porodowki i innych oddziałów i się okazało że wszystko to trzeba mieć swoje

Wysłane z mojego HTC Desire 10 lifestyle przy użyciu Tapatalka

Żona - 27.08.2016 r.
Mama - styczeń 2017 r.
chupacabra88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-22, 10:30   #2773
lykki
Zadomowienie

Dziewczyny a ta szpitalna torbe to gdzie sie trzyma? nie gina rzeczy?

lykki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-22, 10:47   #2774
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lykki Pokaż wiadomość

U nas są szafki a taką dużą wcisnęłam pod łóżko.

Ja miałam dwie torby. Jedną do porodu a drugą już po.
Szpital zapewnia ubranka, nawet koszule do porodu da ale ja miałam wszystko swoje. Po urodzeniu córka miała takie trochę "gorsze" ciuszki. Nie dałam nowych aby żal nie było. Później ją przebrałam w inne, już wystrojona była

I picture you in the sun wondering what went wrong...

Edytowane przez Suqub
Czas edycji: 2018-05-22 o 10:49
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-22, 10:48   #2775
mwmwm91
Raczkowanie

Cytat:
Hmm dziwne rzeczy. Ja podekscytowana pytałam ostatnio czy mogę na rowerze jeździć, a mój ginek jeszcze bardziej zadowolony: tak, ale na stacjonarnym (i suszy ząbki)
Stosunki też mamy ograniczyć. A Żeby ich jeszcze jakoś dużo w tej ciąży było
I po schodach spokojnie schodzić. A u nas to 4 piętro i czasami zbiegałam za psem.
Niby ciąża nie choroba, a się tak czuję.

Na szczęście mi gin póki co nic nie mówiła o stosunkach, ale w razie gdyby to mój mąż ma już listę pytań np. czy to oznacza, że ja nie mogę przechodzić stosunku przez pochwę, czy że w ogóle nie mogę przechodzić orgazmu? albo co to znaczy ograniczyć - czyli z jaką częstotliwością można - dla niektórych rzadziej to będzie już co 2-3 dni a dla niektórych rzadziej wyjdzie raz na dwa tyg.

Ja mam wrażenie że i tak mam ograniczone, w sumie kiedyś czytałam, że Polacy średnio kochają się 3 razy w tygodniu. No to nie wyrabiam normy, nawet przed ciążą nie wyrabiałam
Stary 2018-05-22, 11:15   #2776
lykki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Suqub Pokaż wiadomość
U nas są szafki a taką dużą wcisnęłam pod łóżko.

Ja miałam dwie torby. Jedną do porodu a drugą już po.
Szpital zapewnia ubranka, nawet koszule do porodu da ale ja miałam wszystko swoje. Po urodzeniu córka miała takie trochę "gorsze" ciuszki. Nie dałam nowych aby żal nie było. Później ją przebrałam w inne, już wystrojona była
Dzieki!

Stary 2018-05-22, 11:18   #2777
catarynca
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mwmwm91 Pokaż wiadomość
Na szczęście mi gin póki co nic nie mówiła o stosunkach, ale w razie gdyby to mój mąż ma już listę pytań np. czy to oznacza, że ja nie mogę przechodzić stosunku przez pochwę, czy że w ogóle nie mogę przechodzić orgazmu? albo co to znaczy ograniczyć - czyli z jaką częstotliwością można - dla niektórych rzadziej to będzie już co 2-3 dni a dla niektórych rzadziej wyjdzie raz na dwa tyg.

Ja mam wrażenie że i tak mam ograniczone, w sumie kiedyś czytałam, że Polacy średnio kochają się 3 razy w tygodniu. No to nie wyrabiam normy, nawet przed ciążą nie wyrabiałam
U nas mówił, że jeśli już to w zabezpieczeniu.
Norma... mój tz do grudnia jeździł jako kierowca ciężarówki, więc widywalismy się tylko w weekendy, a od stycznia mamy swoje mieszkanie, mieszkamy razem, już nie jeździ, ale ochrzcilismy mieszkanko i ciąża teraz, więc tych norm też nie wyrabiamy ;p

Stary 2018-05-22, 11:31   #2778
lykki
Zadomowienie

Cytat:
U nas mówił, że jeśli już to w zabezpieczeniu.
Norma... mój tz do grudnia jeździł jako kierowca ciężarówki, więc widywalismy się tylko w weekendy, a od stycznia mamy swoje mieszkanie, mieszkamy razem, już nie jeździ, ale ochrzcilismy mieszkanko i ciąża teraz, więc tych norm też nie wyrabiamy ;p

Te normy to chyba tylko bezrobotni wyrabiaja

Stary 2018-05-22, 12:29   #2779
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lykki Pokaż wiadomość

Mi nic nigdy nie zginęło, ale znajome forumowe mamy traciły w ten sposòb komòrki, laptopy....
Ja pieniędzy przy sobie miałam tyle co na wodę z automatu, max 10 zł, a komòrkę brałam ze sobą jak gdzieś wychodziłam.

No właśnie... te szpitalne koszule dla wyższych kobiet ponoć za kròtkie, a ja kurdupel miałam je do kolan
Tak samo ubranko szpitalne na poròd dla tatusiòw w rozmiarze uniwersalnym, gdzie mòj mąż ma 2 metry wzrostu i wygladał w nim dość komicznie
G. 9.1O.18
Stary 2018-05-22, 12:37   #2780
awusia
Zadomowienie

To chyba my wyrabialismy te normy, bo robilismy to prawie codziennie. Potem zaszlam w ciaze i do 16 tyg zakaz. Teraz juz niby nie ma zakazu, ale nie mam ochoty i robimy to raz w tygodniu moze 2.. moj TZ by chyba padl bez.. ok on mnie rozumie ale czasem to juz czuc ze mu odbija
No mamaginekolog pisala zeby bakterii nie nosic do domu. W jednym z potencjalnych szpitali trzeba miec 3 koszule nocne. Gdzie je kupujecie? Ja spie w spodenkach i koszulce i nie wiem nawet jak sie za to zabrac.. widzialam w bon prix takie tanie i ciemne i rozpinane.

awusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-22, 12:46   #2781
wuncek
Rozeznanie

Cytat:
Jeśli 3 w 1 to musisz poszukać takich z dobrymi łupinkami a nie jakimiś antymandatami.
A najlepiej oddzielnie gondolę i oddzielnie spacerówkę i oddzielnie łupinkę ;-)

---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Cytat:
Napisane przez awusia Pokaż wiadomość
To chyba my wyrabialismy te normy, bo robilismy to prawie codziennie. Potem zaszlam w ciaze i do 16 tyg zakaz. Teraz juz niby nie ma zakazu, ale nie mam ochoty i robimy to raz w tygodniu moze 2.. moj TZ by chyba padl bez.. ok on mnie rozumie ale czasem to juz czuc ze mu odbija
No mamaginekolog pisala zeby bakterii nie nosic do domu. W jednym z potencjalnych szpitali trzeba miec 3 koszule nocne. Gdzie je kupujecie? Ja spie w spodenkach i koszulce i nie wiem nawet jak sie za to zabrac.. widzialam w bon prix takie tanie i ciemne i rozpinane.

Polecam koszule nocne italian fashion. Tanie i dobre.
A czemu w sumie ciemne mają być? Ja wygotowałam koszulę nocną porodową i mam na kolejny poród jak znalazł
wuncek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-22, 12:50   #2782
awusia
Zadomowienie

Ja nie wiem jak to jest ale podejrzewam ze troche roznych wydzielin moze trafic.. mi sie podobaja z Granatovo ale one sa zdecydowanie za drogie, ale na bank daja uczucie godnosci. Moze jak sie wkurze to se przeszyje..

Stary 2018-05-22, 12:52   #2783
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:

Mi się udało kupić koszule w biedronce. Bardzo mi odpowiadaja bo nie sa zapinane tylko maja zakładki na piersiach.

Coś mi Tapatalk szwankuje i nie mogę zdjęcia dodać.

Edytowane przez Suqub
Czas edycji: 2018-05-22 o 12:58
Stary 2018-05-22, 12:57   #2784
awusia
Zadomowienie

Mi sie nie wyswietla

Stary 2018-05-22, 12:58   #2785
mwmwm91
Raczkowanie

Cytat:
Ja nie wiem jak to jest ale podejrzewam ze troche roznych wydzielin moze trafic.. mi sie podobaja z Granatovo ale one sa zdecydowanie za drogie, ale na bank daja uczucie godnosci. Moze jak sie wkurze to se przeszyje..

Piękne są, ale rzeczywiście - drogo Obawiam się, że i tak w trakcie porodu nie będę do końca nawet świadoma tego, co mam na sobie, więc nie potrafiłabym się cieszyć takimi pięknymi ubraniami porodowymi. No i kwestia tego, że istnieje duża szansa, że to ubranie tylko na jeden raz... Więc ja jednak wezmę jakąś tanią z allegro W sumie te mają podobną konstrukcję, więc powinno być równie wygodnie.
A jak chcesz przeszyć?
Stary 2018-05-22, 12:59   #2786
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Mi sie nie wyswietla

https://g oo.gl/images/LyPU7E

Usuń spacje po g

Stary 2018-05-22, 13:08   #2787
krysztalek88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mwmwm91 Pokaż wiadomość
Piękne są, ale rzeczywiście - drogo Obawiam się, że i tak w trakcie porodu nie będę do końca nawet świadoma tego, co mam na sobie, więc nie potrafiłabym się cieszyć takimi pięknymi ubraniami porodowymi. No i kwestia tego, że istnieje duża szansa, że to ubranie tylko na jeden raz... Więc ja jednak wezmę jakąś tanią z allegro W sumie te mają podobną konstrukcję, więc powinno być równie wygodnie.
A jak chcesz przeszyć?
Ja kupiłam txm i na drugi poród też będzie ok.

Stary 2018-05-22, 13:11   #2788
awusia
Zadomowienie

No chcialam zrobic otwieranie z tylu na kregoslup. Chcialabym dostac znieczulenie przed porodem. To znieczulenie mam wrazenie jest taki mit porodowki ale ja szczesciara jestem..

Stary 2018-05-22, 13:16   #2789
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:

Ja te szpitalne mam z targu na allegro też ich sporo, tylko najczęściej mają jakieś durne misie, serduszka itp. no ale po ok 20 zł są
Do domu kupiłam w Biedrze z zakładkami i jedną jeszcze nie pamiętam skąd.
Chociaż jak tak teraz myślę, to chyba te szpitalne po poprzednim karmieniu wywaliłam sprane. Kupię jakieś 2 znòw na targu i już. Do tego piżamę do karmienia, ale to już pòźniej.

Cytat:
Napisane przez wuncek Pokaż wiadomość
A czemu w sumie ciemne mają być? Ja wygotowałam koszulę nocną porodową i mam na kolejny poród jak znalazł
Raz, że na jasnej widać od razu każdą kroplę krwi i pot, dwa, że doprać jej nie mogłam a trzy, że majtek aż tak w niej nie widać
G. 9.1O.18
Stary 2018-05-22, 13:16   #2790
magdenka
Zakorzenienie

Chupacabra, boska jest twoja lista ukradnę sobie, dzięki!

Idę dzisiaj na awaryjną wizytę. Pewnie przesadzam, ale wczoraj strasznie kłuło mnie w boku, nie mogłam się ruszać. Juz drugi raz tak miałam. Zauważyłam jeszcze wczoraj, że mam brzydkie, serowate upławy, więc może to jakaś infekcja. Ale bez swędzenia No i dzisiaj już nie mam takich upłaowów, ale na wszelki wypadek pójdę, ale nie wiem czy to konieczne...

Sorki za dokładne opisy wydzielin
magdenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości