![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: intercyza
intercyza hmm
wiecie ja bym podpisala co jezeli przyszly maz nie ma nic nic nie dostanie od rodzicow ani samochodu ani mieszkania nawet mebli co oszczedzil wydawal tylko na siebie a ja mam duzo od rodzicow jeszcze oszczedzam i kupuje meble etc
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Chyba czegoś nie rozumiem i to naprawdę.
To człowiek wiąże się z drugim człowiekiem czy z jego samochodem i meblami? Jak się kogoś kocha, to nie ma moje i twoje, wszystko jest nasze.
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a nawet jezeli wpisac to autko w intercyze to niech przypuszczalnie malzenstwo potrwa 20 lat i sie sypnie to za przeproszeniem grata bym sama mu chetnie oddala zeby za zlomowanie nie placic ![]()
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
milosc miloscia
ale dlaczego jezeli on do slubu nie wpadl na pomysl zeby cos oszczedzic(a mogl) tylko kupowal sobie rozne rzeczy i podrozowal to mam sie z nim wszystkim dzielic? po slubie owszem co razem oszczedzimy i kupimy to nasze ale dlaczego to co zdobylam przed nie moze pozostac moje? jak dla mnie bylby to gwarant spokoju ducha i bezpieczenstwa
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
BAN stały
|
ja tam się intercyzy w żadnym razie nie czepiam, szczególnie, gdy różnice majątkowe partnerów są znaczne (to się łatwo mówi, jaka jest niedobra, gdy się nie jest stroną, która np. spędziła 10 przedmałżeńskich ;-) lat harując jak wół na 300metrowy domek z płotkiem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
ogladalyscie film seks w wielkim miescie?
nie chce spojlerowac ale tam byl motyw wlasnie z wentylem bezpieczenstwa
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko nie rozumiem sposobu rozumowania, naprawdę. Czy warto liczyć się o każdą koszulę? ![]() Podpisuję się pod tym, co napisała Moee (świetnie ujęte ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiem , wiem czepiam sie mebli bo to dla mnie nie zrozumiale jest , bo to ani rzecz wartosciowa, po prostu malo wazny mebel ktory kopne jak mi sie nie domyka, czy zmienie bo mi nie pasuje i na smietnik wyniose. Owszem dla spokoju ducha mozesz je wpisac w intercyze - ale jak wymienisz je za 5 lat i wywalisz - ot chociazby nie pasuja ci do nowego wystroju i kupicie nowe to ta intercyza to kawalek papierku do podtarcia sie czegos tam ![]() Mysle ze nikt ma meble nie poleci i ze on nie bedzie chcial brac slubu dlatego ze masz cos tam kupione - tym bardziej facet ktory nie zwraca uwagi na takie rzeczy w ogole z mojego doswiadczenia. Wiec te intercyzy to dla mnie naciagne troszke ![]() jak nie ma wiekszej kasy czy jakis nieruchomosci to podpisanie dla samego podpisania mi sie smieszne wydaje ![]()
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
dokladnie to chodzilo mi o mieszkanie ktore dostalam od rodzicow
![]() to sytuacja czysto hipotetyczna bo chlopaka nie mam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rzecz materialna to ostatnie coś, na co facet zwraca uwagę. Oni przede wszystkim patrzą na zewnętrze samej kobiety ![]() ![]() To prędzej kobiety lecą na kasę czy samochód. Jeżeli mieszkanie jest już Twoje, to chłopak nie będzie miał do niego żadnych praw, no chyba, że uczynisz z niego współwłaściciela.
![]() |
![]() |
#71 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
fresa po slubie nie bedzie mial do niego praw???? dziwne
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() Cytat:
Ale nie zaprzeczam, że tak być może. Nawet jeśli to na pewno nie na taką skalę, jak w drugą stronę ![]()
![]() |
![]() |
#75 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Widać to zresztą i na necie. Moja siostra i koleżanka namiętnie siedzą na równych czatach, sympatiach.pl i tym podobnych. Rozmawiają, wymieniają się fotkami, czasami się umówią. Wierz mi, że jak gość usłyszy, że siostra ma auto takie a takie, a ojciec lekarz, wakacje na Krecie (heh, siostra wciska im kity, jeśli i tak wie, że się nie umówi, bo gość nieciekawy), to nagle jest zainteresowanie 100%, słodzenie, ach, umówmy się chociażby dzisiaj. I to wcale nie jacyś sami biedacy z tych facetów, ale kasa im imponuje tak samo, jak kobietom. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to jest logiczne, że w takich przypadkach zasada magnesu nie działa i przyciągają się podobieństwa a nie przeciwieństwa.
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Wspólnota majątkowa zaczyna się po ślubie, a nie przed
![]()
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() co do reszty wypowiedzi to i owszem zgodze sie ze od wiekow patrzy sie na to zeby nie popelnic mezaliansu , co by nie bylo ale zalezy to wszystko do wchowania, podejscia rodzicow do pieniedzy - nastawienia rodzicow od dziecka w wychowaniu przyklad- mojej kolezanki syn ma 9 lat i kiedys w zartach do niego sie smialysmy ze jeszcze troszke zone bedzie mial - ot takie glupie glupotki ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
a to jest ciekawe
![]() dzieki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
BAN stały
|
Zapewniam Cię, że wielu jest mężczyzn, którzy z zadowoleniem swatają się z branką lekarką lub córką lekarza. Gdy sami są ambitni, ok, ale panowie również bywają wygodni i chętni do związku z kimś majętnym, by nie musieć się przesadnie wysilać, uwierz.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
nie no ja to starej daty chyba jestem, zaraz sie poplacze
![]() ![]() czemu z roku na rok robimy sie coraz bardziej interesowni, czy kasa to jest na prawde wszystko ? przeliczniki w oczach ? ja to chyba urodzilam sie nie w tym wieku co trzeba ![]()
![]() |
#82 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
kiedys wlasnie ogladam program na ten temat , jacys psychologowie sie wypowiadali etc ze kobiety wybieraja przewaznie mezczyzne u ktorego wyczuwaja mimo ze jest biedniejszy tak zwany bum na sukces , nie wiem jak to sie odbywalo/odbywa etc .cos mi tylko majaczy w glowie teraz ze widzialam takie cos ![]() co do wyksztalcenia - przewaznie wybieramy osoby z podobnym wyksztalceniem , przyszlych mezow poznajemy na studiach , obracamy sie w takim nie innym towarzystwie wiec dla mnie bylo to naturalne ze moj facet tez musi miec wyzsze ( nie jestem taka do konca romantyczka widac ![]() mojego obecnego Tz poznalam jak byl na 3 roku studiow - wtedy juz pracowal ![]() mysle ze to ze ktos osiagnie sukces czy jest goluskiem zalezy wszystko od wyboru czlowieka , nie musi pochodzic z bogatej rodziny zeby dorobic sie kasy , to wymaga samozaparcia, dazenia do obranych celow i prawde powiedziawszy wolalam takiego wlasnie chlopa niz kogos kto siedzi na pieniazkach rodzicow, tudziez nie robi nic->bo przeciez kase maja rodzice co do pieniedzy tez sie z Toba zgodze ze jak nie ma kasy to co to na jedno za zycie - jak to mowia pieniadze szczescia nie daja , ale zycie ulatwiaja .. ale jak to fajnie czasami ogladnac sobie romansidlo o takiej czysciutkiej milosci az do grobowej deski ![]()
"Lubię być kurą domową Do pralki wrzucić problem wraz z głową Pralka pierze, ja nie wierzę w nic Słodko jest nie myśleć o niczym Się zgubić we własnej spódnicy.." ![]() Edytowane przez moee Czas edycji: 2008-07-28 o 11:21 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Heh, tak, tylko, że w tym romansidłach najczęściej ktoś jest jednak dosyć bogaty (najczęściej facet), ktoś jest co najmniej skazany na sukces, zdolny i pracowity, nawet jeśli jeszcze biedny (kobieta), ktoś jest nieskończenie piękny lub przynajmniej ma COŚ niezwykłego w sobie (najczęściej oboje). Fajnie to pooglądać, a potem pomyśleć, że jednak prawdziwe życie jest ciekawsze (umarłabym z nudów nawet przy mega przystojnym milionerze, który cały czas zachowywałby się jak bohater romansu). |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | ||
Zakorzenienie
|
Tak właśnie jest, zainteresuj się tym zagadnieniem dokładniej.
Cytat:
Ja tu jakąś desperację widzę, byle tylko wyjść za mąż. Cytat:
![]() Dokładnie. Kasa, kasa, kasa i jeszcze raz kasa. A teraz pytanie za 100 punktów. Na co komu ta KASA?, skoro wszyscy i tak skończymy tak samo ![]() ![]() Mając do wyboru mniej, ale szczęśliwie czy więcej ale nieszczęsliwie, ja wybieram pierwszą opcję. Od pieniędzy ważniejsze jest być szczęśliwą, bo szczęścia w miłości nie kupi się za żadne pieniądze świata, o!. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
kasa jest potrzebna dla bezpieczeństwa,nigdy nie wiadomo co będzie za x lat,przezorny zawsze ubezpieczony.pozatym intercyza jest tylko na to,co człowiek osiągnął przed małżeństwem (ciężką pracą bądź od rodziny).. a gdy jest rozwód to druga osoba bierze później np pół domu,na który zapracowałam bądź dostałam PRZED małżeństwem.I to niby jest sprawiedliwe?? chyba raczej dobre dla kogoś kto nic nie miał przed małżeństwem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Nadal czegoś nie rozumiem...Owszem,należy przewidywać czarne scenariusze,aby mieć wyjście awaryjne i nie można byc neipoprawnym optymistą,bo może się to źle skończyć-zgoda.Ale dlaczego podchodzi się do małżeństwa na zasadzie "może się uda"...Nie mam obecnie nikogo,ale jeśli kiedyś wyjdę za mąż,to z założeniem,że się uda,a nie-że może się nie udać i co zrobnić na wszelki wypadek...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdyby człowiek cały czas myślał i zakładał, że się nie uda, to zacznijmy od tego, że by się rano nie opłacało z łóżka zwlekać ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Zacznijmy od tego, że są rózne rodzaje intercyz... jest też umowa małżeńska rozszerzająca zakres wspólności majątkowej
![]() Moim zdaniem taka umowa jest czymś najpiękniejszym, co małżonkowie w sensie materialnym są w stanie sobie ofiarować. Jest wynikiem całkowitego zaufania. Możliwe, że część małżeństw pomimo takiej decyzji i tak sie rozstaje... Ale fatastyczny jest fakt, że są gotowi podzielić to wszystko na połowę, oddać swoją część życia przedmałżeńskiego... Oczywiście jak jest co oddawać ![]() Rózne sa powody podpisywania tej typowej intercyzy... Ale jedno jest pewne i nie ulega wątpliwości: jest to gest czysto materialny, małostkowy... EDIT: Chyba nie chciałabym być z osobą, która szkodowałaby dla mnie mebli, samochodu, kawałka kąta - rzeczy ulotnych i w porównaniu do wieczności śmiesznych ![]() Tak samo ja: gdyby pojawiła mi się myśl o intercyzie, to znaczyłoby, że powinnam dalej szukać odpowiedniego partnera. Szczerze mówiąc ludzie bogaci materialnie i duchowo zawierający związek małżeński z miłości mogą sobie pozwolić na postradanie połowy doobytku z powodu rozwodu. Bo uważają, że jest to słuszna cena za wspólne lata, codzienność i miłośc ofiarowaną przez drugą osobę. Zazwyczaj skąpią gołodupcy, co się dorobili samochodu lub chatki po dziadkach ![]()
Edytowane przez dzustam Czas edycji: 2008-07-28 o 15:53 Powód: dalsze przemyślenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
Kalkulacja i miłość to wg mnie pojęcia, które wzajemnie się ze sobą kłócą, dlatego też intercyza źle mi się kojarzy. Wiadomo, że życie najczęściej nie jest tak piękne, jak tego byśmy chcieli i trzeba brać pod uwagę wiele sytuacji, jednak nie rozumiem po co w ogóle zawierać związek małżeński, skoro nie ma się do siebie zaufania (bowiem konieczność zawarcia intercyzy jest dla mnie równoznaczna z brakiem zaufania).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:50.