|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2221 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XIII
MissCath, na pytanie Ci odpowiem jak zjem kolację.
A tu polecam jakby ktoś chciał poczytać tak jak ja o polskich zarobkach: https://finanse.wp.pl/nie-wierzysz-w...0831996573313a ---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- MissCath, tu na szybko: https://www.experto24.pl/kadry/zatru...nie-pracy.html
|
#2222 |
|
Wtajemniczenie
|
Oficjalnie z innego powodu, np. pozbierane haki na osobę że z powodu jej błędów firma ucierpiała na tyle i tyle pieniędzy. Mogą być nieco naciągane te powody, bo nie każdy idzie do sądu.
A w sądzie udowodnić naciąganie problemów małej rangi to nie kaszka z mleczkiem. Kto się nie myli nigdy niech pierwszy rzuci kamień ![]() Trzeba nie mieć skrupułów że strony pracodawcy, okropna sprawa. Ale gdyby pracownik podpadł już wcześniej a potem się skreślił jeszcze szukaniem pracy, to faktycznie taka reakcja nie jest niemożliwa. Janusze biznesu. Jakiś okropny rynek pracy tu mamy w kraju ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2223 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego zasada jest jedna - jak się szuka pracy w trakcie, nie mówi się o tym nikomu, nawet (wydawałoby się) bliskim kolegom czy koleżankom. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2224 |
|
Zakorzenienie
|
Andra, ale taka dyscyplinarke może ci dac, bo krzywo na niego spojrzysz. Z tego co wiem dyscyplinarke muszą poprzedzać udokumentowane upomnienia, szkolenia oraz nagana, dyscyplinarke to bardzo poważna sprawa, pracodawcy sami unikają często takiego rozwiązania, mimo, że jest powód.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2225 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie w poprzedniej pracy dali jednemu chłopakowi dyscyplinarke, ale to dlatego, że przestał przychodzić do pracy, nie dał L4, nie było z nim kontaktu. U mojego męża koleś, który przychodził pijany do pracy, został postawiony przed "wyborem": albo porozumienie stron, albo dyscyplinarka. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2226 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak pisze autor tego artykułu, 2/3 polaków zarabia DO przeciętnego wynagrodzenia, czyli 4k z kawałkiem brutto. Sama nie wiem komu wierzyć, w koło tyle się mówi, żeby się cenić, żeby nie dawać się wykorzystywać za marne grosze - z drugiej strony wiadomo, że nikt nie da studentowi po obronie na start powiedzmy 4-5 tys na rękę... (no dobra, ktoś da,ale to nie będzie 80% przypadków) |
|
|
|
|
#2227 |
|
Zakorzeniona
|
Bardzo, bardzo żałuję, że rozmowa kwalifikacyjna nie jest zobowiązująca dla pracodawcy pod względem wynagrodzenia. Jest to dla mnie abstrakcja, że podczas wstępnej rozmowy kwalifikacyjnej, kiedy znam jedynie stanowisko, a często gęsto nawet nie znam firmy, bo kontaktuje się ze mną rekruter z agencji, mam podać swoje oczekiwania finansowe, na które bywa, że nie następuje żadna odpowiedź. Co więcej, nawet, jeśli rektuter potwierdzi, że moje widełki mieszczą się w budżecie przewidzianym na to stanowisko, taka kwota wcale nie ma obowiązku znaleźć się potem na mojej ofercie, którą otrzymam po 4 czy 5 etapach rekrutacji. W efekcie zmarnowałam swój czas, a firma niejako mnie oszukała, bo od początku prowadziła ze mną negocjacje na podstawie kwoty, którą nie była w stanie mi zapłacić.
Brak podanych widełek albo konkretnej kwoty oferowanej na danym stanowisku to dla mnie abstrakcja. Wyobrażacie sobie, że idziecie do Hebe, a pod produktami nie ma cen, tylko musicie ją wynegocjować przy kasie? Podczas spaceru między półkami zaczepia Was pracownik i pyta, ile jesteście w stanie zapłacić za ten szampon. Po podaniu Waszej ceny robi: "Hmmm...", a następnie negocjuje z Tobą przy kasie cenę za cały Twój koszyk na podstawie historii Twoich zamówień i oczekiwań co do tego, czy pozostaniesz stałym klientem. Tak mogłyby postępować wszystkie drogerie czy sklepy z ciuchami, bo przecież chcą chronić swoje ceny przed konkurencją. Brzmi jak abstrakcja, ale to się właściwie dzieje na rozmowach kwalifikacyjnych. Żałuję, że pracodawca nie ma obowiązku podać w widełkach minimalnego wynagrodzenia, które oferuje na tym stanowisku - w oparciu o swoje doświadczenie czy umiejętności pracownik negocjuje wtedy wyższą kwotę lub nie mając go idzie na rozmowę będąc świadomym, ile najmniej dostanie na tym stanowisku. |
|
|
|
#2228 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie tez złapali niejednego na piciu i dostali taki sam wybór.
Znajomy jest prezesem firmy od ponad 20 lat, dał już wcześniej facetowi nagane i upomnienia, a facet z własnej głupoty naraził firmę na duże straty i utratę klienta, chyba przekazał tajemnice firmy na co były dowody. Został poproszony o złożenie wypowiedzenia. Ja nie znam przypadku, żeby ktoś dostał dyscyplinarke. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2229 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2230 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2231 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie też molestowano w poprzedniej pracy. Kiedyś, podczas wyjscia integracyjnego, usłyszałam od jednego z kierowników "rozłóż nogi". Odpowiedziałam, że nogi to ja narzeczonemu mogę rozkładać. Zresztą ten facet mnie podrywał wielokrotnie. Kiedyś nawet za biodra mnie w kuchni złapał. To ja musiałam złożyć wypowiedzenie, by się uwolnić. Bo taki żuczek jak ja nie miał znaczenia. Jakbym to zgłosiła, uznano by mnie za wariatkę i prowokatorkę.
Do dziś jestem przez byłych współpracowników śledzona na Linkedin (są w trybie prywatnym, więc tylko nazwę firmy widzę) i Facebooku (nagle niektóre osoby pojawiły mi się w propozycjach znajomych). Oczywiście nie mam nigdzie wpisanego aktualnego miejsca pracy. Dla własnego dobra. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
WYMIANA Nie znoszę osób przemądrzałych, których ich ZAWSZE musi być na wierzchu. I do tego w ich mniemaniu ZAWSZE mają rację. Dieta cud- seks i głód. Edytowane przez Dolczi Czas edycji: 2018-05-26 o 11:56 |
|
|
|
#2232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i tym bardziej frustruje człowieka to, jak niektórzy potrafią mówić, że "te durne baby przesadzają..."Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2233 |
|
Zadomowienie
|
[1=9b3c663057ffbc82ae9019b 87931eb18768d1240;8380605 6]Szczerze powiem,że to jest mega przykre,szczególnie ten wykres.
Jak pisze autor tego artykułu, 2/3 polaków zarabia DO przeciętnego wynagrodzenia, czyli 4k z kawałkiem brutto. Sama nie wiem komu wierzyć, w koło tyle się mówi, żeby się cenić, żeby nie dawać się wykorzystywać za marne grosze - z drugiej strony wiadomo, że nikt nie da studentowi po obronie na start powiedzmy 4-5 tys na rękę... (no dobra, ktoś da,ale to nie będzie 80% przypadków)[/QUOTE]o tym samym pomyślałam widząc ten wykres nie dziwota, że wszyscy tacy wku*wieni od rana w drodze do pracy. Kto by pomyślał, że 3 Netto tak ciężko w tym kraju zarobić... A teraz wszystko idzie w górę, w sklepach za te same zakupy płacę 30-40% więcej i się dziwią, że jesteśmy narodem frustratów. Niech się cieszą, że nie samobójców... przy takich realiach
|
|
#2234 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#2235 |
|
Konto usunięte
|
Wiem,wiem, że to dane sprzed 2 lat, ale sam fakt...no jest to przykre. Być może tak jak mówisz, wiele osób dostaje pod stołem, ale tym bardziej tego nie udowodni np. przy braniu kredytu.
W moim regionie wiem, że nigdy nie wyciągnę 3tys netto, chyba musiałabym być kierownikiem (do czego nie mam predyspozycji, nie czuję się dobrze w zarządzaniu ludźmi) albo pracować na 2 etaty kosztem rodziny. Jasne, można się kształcić, przebranżawiać się, niekoniecznie będąc kierownikiem, no ale kurde! też bym chciała mieć rodzinę, swój kąt, nie liczyć od 1 do 1 pensji, a nie czekać do 40,aż mi się uda, się wykształcę i MOŻE wtedy nie będę musiała "stać nad butami, zastanawiając się czy je kupić, czy może jeść suchy chleb do końca miesiąca". |
|
|
|
#2236 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny,
narzeczony poprawił to CV. Sprecyzował zainteresowania, dopisał do studiów by nie było tak "biednie" itd. Może być tak?
|
#2237 |
|
Zakorzenienie
|
[1=9b3c663057ffbc82ae9019b 87931eb18768d1240;8380864 1]Wiem,wiem, że to dane sprzed 2 lat, ale sam fakt...no jest to przykre. Być może tak jak mówisz, wiele osób dostaje pod stołem, ale tym bardziej tego nie udowodni np. przy braniu kredytu.
W moim regionie wiem, że nigdy nie wyciągnę 3tys netto, chyba musiałabym być kierownikiem (do czego nie mam predyspozycji, nie czuję się dobrze w zarządzaniu ludźmi) albo pracować na 2 etaty kosztem rodziny. Jasne, można się kształcić, przebranżawiać się, niekoniecznie będąc kierownikiem, no ale kurde! też bym chciała mieć rodzinę, swój kąt, nie liczyć od 1 do 1 pensji, a nie czekać do 40,aż mi się uda, się wykształcę i MOŻE wtedy nie będę musiała "stać nad butami, zastanawiając się czy je kupić, czy może jeść suchy chleb do końca miesiąca".[/QUOTE]Ja wychodzę z podobnego założenia. U mnie 3 tys. netto i więcej mają jacyś kierownicy, dyrektorzy itd. I nie chciałabym wyciągać więcej kosztem rodziny, znajomych, zainteresowań itd. Ze stresu można się chorób dorobić, dlatego w przypadku mojego męża wierzę, że znajdzie w końcu coś lepszego. Co do zarabiania pod stołem, to nie wierzę, że wszyscy ci zarabiający najniższą to mają też "pod stołem". Panie w wiejskim sklepiku raczej nie mają nic dodatkowego. Sprzątaczki tak samo. Zresztą, ostatnio słyszałam, że blisko 2 mln Polaków ma kredyt hipoteczny. To wszyscy mają najniższą? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2238 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie ma w tym CV zbyt wiele, w sensie nie musi oszczędzać każdego centrymetra. Dopisałabym ten temat pracy czy specjalizację (o ile na prawie coś takiego jest, nawet na zasadzie "praca dyplomowa w katedrze prawa karnego" - jakoś to sensownie ująć zgodnie z zasadami sztuki). Plus średnią, jeśli ma się czym pochwalić (4.5/5.0). Ewentualnie 2-3 przedmioty, które mogą się jakoś przydać - "prawo handlowe 4.0, prawo konsumenckie 5.0. To już zależnie od tego, gdzie składa aplikację. Dalej uważam profil za zbyt zorientowany na JA, czego JA chcę od tej pracy. Pracodawcę interesuje bardziej to, co ON z tego będzie miał, a nie pracownik. Druga część pierwszego zdania z profilu dla mnie bez sensu. Pracował aż w dwóch miejscach, co pięć centymetrów niżej wyraźnie widać, poza tym też po prostu słabo to brzmi. Formatowanie tekstu słabo wykorzystane, wszystko jednolicie, zlewa się. |
|
|
|
|
#2239 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zawsze lepsze wrażenie robi coś, co wygląda na włożenie sporej pracy. CV merytorycznie moim zdaniem jest w porządku, ale wygląda jakby ktoś rzucił pasek szary i napisał kilka słów w wolnej chwili. Pokombinuj ze czcionką i podobno kolor niebieski przyciąga rekruterów. Tutaj też mi dziewczyny kiedyś radziły, to pozmieniałam czcionkę (żadne Ariale), dodałam kolory, tak, żeby to CV było "wesołe". ---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2240 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
1. "Dzięki moim umiejętnościom obroty sklepu wzrosły trzykrotnie" - dzięki jakim umiejętnościom? Dzięki jakim działaniom? Nie ma tu żadnych konkretów. 2. Sekcja Edukacja - prawo koniecznie od nowej linijki. Kierunek wygląda, jakby się niemalże go wstydził - dobrze byłoby podać średnią, jeśli była dobra, może temat pracy magisterskiej, przynależność do kół naukowych, może udział w konferencjach? 3. Sekcja Umiejętności - nie wolno zostawiać sierot (czyli liter i, z itd.) na końcu linijki. Dalej - "bardzo dobra znajomość prawa handlowego i konsumenckiego" - koniecznie bym to podkreśliła w obowiązkach. Czy narzeczony robi w pracy cokolwiek związanego z prawem, czy zajmuje się umowami? Jeśli nie, tak czy siak podkreśliłabym to w podsumowaniu na samej górze. Jest to konkretna wiedza podparta dyplomem uczelni wyższej, więc należy ją pokazać. |
|
|
|
|
#2241 |
|
Konto usunięte
|
[1=9b3c663057ffbc82ae9019b 87931eb18768d1240;8380913 6]
Tutaj też mi dziewczyny kiedyś radziły, to pozmieniałam czcionkę (żadne Ariale), dodałam kolory, tak, żeby to CV było "wesołe". [/QUOTE] Tyle, że ten medal ma dwie strony. Niestandardowa czcionka - o ile się dobrze czyta to ok, ale przy aplikacjach przez ATS potrafią narobić bałaganu. Zresztą przy ATS niestety mniej znaczy więcej - nawet kolumny mogą spowodować bajzel. BTDT. Można mieć taką wersję jako drugą na wszelki wypadek. Kolory - tak, jeżeli są dobrze dobrane i sensownie użyte. To znaczy: wydrukowane CV czarno-białe nie straci na tym na czytelności (dlatego dla mnie wszelkie ciemne kolumny odpadają). Podkreślenie kluczowych słów wyboldowanym kolorem, czy po prostu ciemnym odcieniem zieleni czy niebieskiego - ok. Ale przy jasnych kolorach to już słabo wygląda. |
|
|
|
#2242 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny mają rację, że te umiejętności się źle czyta, bo się zlewają. Trzeba je jakoś sformatować. Ale ogólnie wydaje mi się, że jest już całkiem przyzwoicie.
|
|
|
|
#2243 |
|
Zakorzenienie
|
A teraz?
WYMIANA Nie znoszę osób przemądrzałych, których ich ZAWSZE musi być na wierzchu. I do tego w ich mniemaniu ZAWSZE mają rację. Dieta cud- seks i głód. Edytowane przez Dolczi Czas edycji: 2018-05-26 o 17:27 |
|
|
|
#2244 | |
|
Konto usunięte
|
zainteresowania dałabym na panel boczny, bo to mniej istotna część, a tak zajmuje bardziej prominentne miejsce niż umiejętności.
reszta zastrzeżeń - to bezsensowne "pracowałem m.in. w H. " - bez zmian. Gdyby pracował w pięciu firmach, a ta H. była jakaś szczególna to tak. Ale mając dwie firmy pisać, że "m.in" w jednej z tych dwóch naprawdę słabo brzmi. Cytat:
data-data UMK Prawo czcionką mniejszą o 2 - Praca dyplomowa "blablabla" |
|
|
|
|
#2245 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8381216 6]zainteresowania dałabym na panel boczny, bo to mniej istotna część, a tak zajmuje bardziej prominentne miejsce niż umiejętności.
reszta zastrzeżeń - to bezsensowne "pracowałem m.in. w H. " - bez zmian. Gdyby pracował w pięciu firmach, a ta H. była jakaś szczególna to tak. Ale mając dwie firmy pisać, że "m.in" w jednej z tych dwóch naprawdę słabo brzmi. dalej źle. data-data UMK Prawo czcionką mniejszą o 2 - Praca dyplomowa "blablabla"[/QUOTE] Poprawiłam. Nie wiem czy zamieniać zainteresowania z umiejętnościami. Nie zmieszczę się na jednej stronie
WYMIANA Nie znoszę osób przemądrzałych, których ich ZAWSZE musi być na wierzchu. I do tego w ich mniemaniu ZAWSZE mają rację. Dieta cud- seks i głód. Edytowane przez Dolczi Czas edycji: 2018-05-26 o 17:33 |
|
|
|
#2246 |
|
Konto usunięte
|
żadnej kropki po UMK
"Prawo" dokładnie tak, jak zapisałam, bez słowa "kierunek" nie mówię o zamianie zainteresowań z umiejętnościami (chociaż ja bym tak zrobiła, no ale ja w ogóle bym napisała całe CV inaczej), ale o przeniesieniu ich na bok jako mniej istotnych. profil językowo też można dopracować "Bardzo dobra znajomość prawa handlowego i konsumenckiego oraz doświadczenie w profesjonalnej obsłudze klienta sprawia" - sprawiają. plus za brak daty urodzenia bo często to jeszcze widuję.swoją drogą polskie dokumenty aplikacyjne to dla mnie droga przez mękę. o wiele łatwiej przychodzi mi pisanie ich po angielsku. |
|
|
|
#2247 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8381224 6]żadnej kropki po UMK
"Prawo" dokładnie tak, jak zapisałam, bez słowa "kierunek" nie mówię o zamianie zainteresowań z umiejętnościami (chociaż ja bym tak zrobiła, no ale ja w ogóle bym napisała całe CV inaczej), ale o przeniesieniu ich na bok jako mniej istotnych. profil językowo też można dopracować "Bardzo dobra znajomość prawa handlowego i konsumenckiego oraz doświadczenie w profesjonalnej obsłudze klienta sprawia" - sprawiają. plus za brak daty urodzenia bo często to jeszcze widuję.swoją drogą polskie dokumenty aplikacyjne to dla mnie droga przez mękę. o wiele łatwiej przychodzi mi pisanie ich po angielsku.[/QUOTE] Poprawiłam.
|
#2248 |
|
Konto usunięte
|
Nie poprawiłaś albo załączyłaś nie ten plik.
Plus: sieroty na końcu wierszy w profilu. |
|
|
|
#2249 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#2250 |
|
BAN stały
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8381224 6]
plus za brak daty urodzenia bo często to jeszcze widuję.[/QUOTE] No tak, w końcu nikt, ale to nikt nie wpadnie na to, ile chłop ma lat po datach podanych w wykształceniu i doświadczeniu. Tak jak i nie zobaczy jego zdjęcia po profilu w likned in. I pewnie też nie domyśli się płci po imieniu i nazwisko ani narodowości. Kocham te HR-owe debilizmy.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:54.

szczęśliwa Panna Młoda 

i tym bardziej frustruje człowieka to, jak niektórzy potrafią mówić, że "te durne baby przesadzają..."
nie dziwota, że wszyscy tacy wku*wieni od rana w drodze do pracy. Kto by pomyślał, że 3 Netto tak ciężko w tym kraju zarobić... A teraz wszystko idzie w górę, w sklepach za te same zakupy płacę 30-40% więcej i się dziwią, że jesteśmy narodem frustratów. Niech się cieszą, że nie samobójców... przy takich realiach