Mamy październikowe 2018 cz. II - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-05-28, 20:36   #3241
awusia
Zadomowienie

Dot.: Mamy październikowe 2018 cz. II

Moj dzidzius dzisiaj wyszedl tydzien starszy to moglabym zagadac wrzesniowki hihi

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

awusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-28, 20:41   #3242
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez catarynca Pokaż wiadomość
Czyli jeśli ktoś wziął w 3 miesiącu L4 na 3 dni to już mniejsza średnia? Nawet jeśli to L4 opłaca pracodawca?
A jeśli idziemy na chorobowe to pracodawca i tak płaci przez 33 dni zwolnienia mimo że tam wcześniej pojawiło się jakieś zwolnionko?

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
To ten miesiąc się nie liczy.
Mają być 3 miesiące pełne bez L4.

Jeśli w trzecim miesiącu weźmiesz choć dzień L4 to od nowa musisz przepracować 3 pełne miesiące aby się liczyło. Albo szukać wstecz (nawet kilka lat wstecz!) minimum tzech miesięcy ciągiem.

Żadnych kruczków to naprawdę jest mega proste

33 dni w roku, nie ciągiem.

Edytowane przez Heledore
Czas edycji: 2018-05-28 o 20:42
Heledore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-28, 20:42   #3243
mwmwm91
Raczkowanie

Cytat:
Czyli jeśli ktoś wziął w 3 miesiącu L4 na 3 dni to już mniejsza średnia? Nawet jeśli to L4 opłaca pracodawca?
A jeśli idziemy na chorobowe to pracodawca i tak płaci przez 33 dni zwolnienia mimo że tam wcześniej pojawiło się jakieś zwolnionko?

Z tego co mnie szkolili to zawsze liczy się 12 miesięcy, ale 12 miesięcy nie od np. wczoraj tylko od czasu, kiedy ostatnio przepracowałaś pełne 3 miesiące bez L4.
Czyli załóżmy, że pracuję w mojej firmie od stycznia 2017, byłam na L4 3 razy: w październiku 2017, w marcu 2018 i w maju 2018. Między marcem a majem nie minęły 3 miesiące, więc szukam okresu gdzie wcześniej przepracowałam te 3 miesiące. No i mamy w takim razie grudzień 2017 - luty 2018, tu nie było żadnego zwolnienia, więc od lutego 2018 liczę 12 miesięcy wstecz, wypisuję ile zarobiłam w każdym miesiącu (z nadgodzinami i premiami) i dzielę na 12 - taka będzie średnia miesięcznego L4 (w ciąży 100%). Dlatego osoby, które np. pracują już parę lat, dostały kilka podwyżek, ale chorują co 2 miesiące (albo biorą L4 na dzieci) mają wciąż wypłacaną kaskę zgodnie z tym co zarabiały na początku pracy - bo nie mają tego okresu przepracowanych pełnych 3 miesięcy, a tylko w ten sposób zapewniamy sobie, żeby nam wyliczyli od nowa podstawę zasiłku chorobowego.
I z tego co kojarzę to też jest podstawa do wypłacenia macierzyńskiego.

Sprawdzałam to na pewno z L4, u mnie się ta kwota zgadza, a tłumaczyły to panie z kadr. Firma bardzo bardzo duża i na pewno wszystko jest w tym systemie zgodnie z prawem

A, a z tymi 33 dniami to chodzi o to, że gdyby Ci się zdarzyło w jednym roku dłużej chorować, to kolejne dni opłaca ZUS - w małych firmach dostajesz kasę bezpośrednio z ZUSu, a w dużych płaci dalej firma, ale firma dostaje zwrot tej kwoty z ZUSu.
mwmwm91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-28, 20:45   #3244
drocia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
To ten miesiąc się nie liczy.
Mają być 3 miesiące pełne bez L4.

Jeśli w trzecim miesiącu weźmiesz choć dzień L4 to od nowa musisz przepracować 3 pełne miesiące aby się liczyło. Albo szukać wstecz (nawet kilka lat wstecz!) minimum tzech miesięcy ciągiem.

Żadnych kruczków to naprawdę jest mega proste

33 dni w roku, nie ciągiem.

Czyli jezeli komus od zmiany etatu od 1 lutego, wychodzi do dnia dzisiejszego tylko jeden pelny miesiac bez l4, to jak to bedzie liczone?
drocia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-28, 20:45   #3245
catarynca
Raczkowanie

Ech... to szkoda, bo wzięłam L4 na to zapalenie ucha...
Dziękuję za obszerne wyjaśnienia

Stary 2018-05-28, 20:48   #3246
Heledore
Zakorzenienie

Macierzyńskie może i tak się liczy ale chorobowe nie.

Co zrobisz jeśli.ktos nie ma wogole aż 12 miesięcy bez L4 ?

---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ----------

Cytat:
Napisane przez drocia Pokaż wiadomość
Czyli jezeli komus od zmiany etatu od 1 lutego, wychodzi do dnia dzisiejszego tylko jeden pelny miesiac bez l4, to jak to bedzie liczone?
Według poprzedniej umowy. Czyli za część etatu.

Serio to jest proste Ma być 3 miesiące bez chorobowego, bez zmiany wymiaru etatu. Jeśli nie ma to idziemy wstecz aż te 3 miesiące znajdziemy. Naprawdę nie ma kruczków ani wyjątków. 3 pełne miesiące na tych samych zasadach (bez zmiany wymiaru etatu). Premie i podwyżki są ok - mogą być w ciągu tych 3 mięsiecy

Oczywiście jeśli ktoś ma rok bez chorobowego i zmiany etatu to liczymy średnia z roku.

Edytowane przez Heledore
Czas edycji: 2018-05-28 o 20:52
Stary 2018-05-28, 20:56   #3247
magdenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izaa29 Pokaż wiadomość
Magdenka
A jakie to były bóle że skierowali Cię na USG nerki?

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Bóle były takie jakby kolkowe, pod żebrem z przodu i promieniowały w dół.
Cytat:
Szukaj przynajmniej 3 miesięcy ciągiem bez L4. Średnia z 3 mięsiecy będzie podstawą wypłaty chorobowego. Potem obliczasz dniówkę i mnozysz przez liczbę dni w miesiącu ile byłaś na zwolnieniu. Od tego jeszcze odejmujesz jakiś podatek.

Jeśli masz 12 miesięcy bez L4 to wtedy bierzesz średnia z 12 mięsiecy. Albo z 3 albo z 12 mięsiecy, nic pośrodku.

Podobnie w przypadku zmiany wymiaru etatu. Muszą być min 3 miesiące na danym etacie

Możesz wziąć urlop tuż przed zwolnieniem jeśli nie chcesz jeszcze miesiąc pracować.

Ale jeśli ostatnie zwolnienie miałam pod koniec marca, a wcześniej długo długo nic, to mam podstawę chorobowego wyliczaną z okresu grudzień-marzec? Bo to by mi się nawet opłacało, bo w grudniu wysoka premia. Ale potem macierzyński jest wyliczany z ostatnich 12 miesięcy przed chorobą, a w listopadzie dostałam podwyżkę, więc warto jak najdłużej pracować na wyższej podstawie... dobrze myślę? Czy macierzyński się liczy 12 miesięcy od porodu?
magdenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-28, 21:04   #3248
Heledore
Zakorzenienie

Takich dokładnych rzeczy to nie wiem. Poszukałabym na mamaprawnik może jakiejś info.
Tuż przed ciążą miałam szkolenie w kadrach ale tylko z zasad obliczania płacy i składowych pasków płacowych czyli m.in. z L4. O macierzyńskim nie mam pojęcia.

Wiem tylko że dziewczyny które miały 3/4 etatu po zajsciu w ciążę przenosiły się na cały etat na 3 mięsiace, pilnowały by.nie iść na chorobowe np. że względu na młodsze dziecko i potem ewentualnie braly L4. Mają macierzyńskie liczone ze średniej tych 3 mięsiecy (a nie z 12 kiedy miały mniejszy etat i mniej kaski) ale bez kombinowania z etatem to nie wiem jak to się oblicza dokładnie

Edytowane przez Heledore
Czas edycji: 2018-05-28 o 21:06
Stary 2018-05-28, 21:12   #3249
catarynca
Raczkowanie

Jest proste, ale właśnie to mi zrujnowało pomysł na szybki koniec pracy ;p kolejnych 3 miesięcy to ja nie zniosę...

Stary 2018-05-28, 21:17   #3250
magdenka
Zakorzenienie

Dzięki Heledore dlatego pytałam czy ktoś się dobrze zna, bo podstawowe rzeczy sobie sama wyszperałam, ale mam skomplikowaną sytuację i już sama nie wiem co robić.

Awusia, gratki za dużą dziewczynę! Który dzień masz wg OM?
Stary 2018-05-28, 21:18   #3251
awusia
Zadomowienie

Z OM 7.10

Stary 2018-05-28, 21:28   #3252
magdenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez awusia Pokaż wiadomość
Z OM 7.10

Ale już zaczęłaś 22 tydz?
Ja zaczęłam w sobotę i wg belly best friend to już 6 miesiąc
Stary 2018-05-28, 21:36   #3253
izaa29
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdenka Pokaż wiadomość

Ale jeśli ostatnie zwolnienie miałam pod koniec marca, a wcześniej długo długo nic, to mam podstawę chorobowego wyliczaną z okresu grudzień-marzec? Bo to by mi się nawet opłacało, bo w grudniu wysoka premia. Ale potem macierzyński jest wyliczany z ostatnich 12 miesięcy przed chorobą, a w listopadzie dostałam podwyżkę, więc warto jak najdłużej pracować na wyższej podstawie... dobrze myślę? Czy macierzyński się liczy 12 miesięcy od porodu?
Dziękuję za odpowiedź mnie łapią czasem taki bardziej nagły ból trzyma chwilę i jak zmienię pozycję puszcza i zazwyczaj już nie wraca. Teraz jak na razie 3 dni spokoju więc w moim przypadku to może ucisk, gdyż wczoraj i dziś pojawiało się ciagniecie/ciążenie w podbrzuszu przy dłuższym chodzeniu, a na dniach zacznę 24tc więc dzieciątko pewnie już trochę przybrało przez te 3 tygodnie od ostatniej wizyty

Dziewczyny jak to jest z "dołem" wyprawki niemowlaka body+śpiochy/półśpiochy/getro-dresy? Pytam jako totalny laik, gdyż chodząc po sklepach rzucił mi się w oczy bardzo mały wybór śpiochów a nawet półśpiochów sporo jest z kolei właśnie takich miniaturowych getrów czy spodenek bez stópek. Te ostatnie sa chyba raczej mało praktyczne i pomimo skarpetek nogawki podwijają się do góry?

izaa29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-28, 21:46   #3254
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki Heledore dlatego pytałam czy ktoś się dobrze zna, bo podstawowe rzeczy sobie sama wyszperałam, ale mam skomplikowaną sytuację i już sama nie wiem co robić.

Awusia, gratki za dużą dziewczynę! Który dzień masz wg OM?
A nie możesz pójść podpytać w kadrach? Nie musisz mówić od kiedy będzie zwolnienie (choć na pewno zdają sobie sprawę że prędzej niż pozniej ) tylko że jesteś ciekawa ile by ci wyszło na macierzyńskim itp.

---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ----------

Cytat:

Przeczytałam jeszcze raz. Myślę że chorobowe byłoby wyliczone z okresu kwiecień - czerwiec (jeśli jeszcze miesiąc będziesz pracować) a macierzyński luty-luty. Ale gwarancji nie daje.

Muszę sama poszukać bo tez mam takie "glupie" L4 w środku i teraz zaczęłam się zastanawiać jak to policzą.. hmmm

Edytowane przez Heledore
Czas edycji: 2018-05-28 o 21:53
Stary 2018-05-28, 21:55   #3255
Pepsi_90
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny jak to jest z "dołem" wyprawki niemowlaka body+śpiochy/półśpiochy/getro-dresy? Pytam jako totalny laik, gdyż chodząc po sklepach rzucił mi się w oczy bardzo mały wybór śpiochów a nawet półśpiochów sporo jest z kolei właśnie takich miniaturowych getrów czy spodenek bez stópek. Te ostatnie sa chyba raczej mało praktyczne i pomimo skarpetek nogawki podwijają się
Myślę, że każda z mam ma swoje doświadczenia i preferencje. U nas śpiochy w ogóle się nie sprawdziły i teraz nie mam zamiaru ich kupować. Jeśli były w komplecie z bluzeczką, to ona się podwijała, a razem z body, to już sporo przy przebieraniu pampersa. Dla mnie było to niepraktyczne. Lubiłam za to zwykle getry, właśnie te bez stópek. Nic się nie podwijało. Przy polspiochach natomiast zdarzało się, że nóżka uciekała i dziecko sie denerwowało.
Pepsi_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-28, 21:59   #3256
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bajka775 Pokaż wiadomość
XXboo gratuluję zaręczyn!!!

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Cytat:
Napisane przez mwmwm91 Pokaż wiadomość
Nie zawsze warto pod kątem pieniędzy Macierzyński, jeśli wybierzesz opcję urlopu 1 rok, to będą zarobki z ostatnich 12 mies sumowane, dzielone na 12 i od tego będzie wyliczone 80%, które dostaniesz. Z tego co kojarzę, to wliczają się w te zarobki z ostatnich 12 mies. premie - wiec jesli np. dostałaś jakąś premię w czerwcu tamtego roku, a dopracujesz teraz do lipca, to czerwiec 2017 nie będzie się wliczał do średniej i może ostatecznie wyjść mniej. Najlepiej wypisz sobie po kolei miesiące, które miałyby sie wliczać w opcji 'pracuje do lipca' i 'pracuje do czerwca' i licz średnią U Ciebie jeszcze jest kwestia tego, że musisz sobie wyliczyć średnią na sprzed choroby.

xxboo GRATULACJE!!!

A ja dziś kupiłam wózek używany, Bexa Ultra, niby używany, ale kupiony w zeszłym roku w październiku więc wygląda jak nowy Niektóre elementy w ogóle nie użyte. Spełniał wszystkie warunki jakie postawiłam, więc jestem super zadowolona Zapłaciłam 950, a nowy, z tego co patrzyłam 1600zł. + dostałam jakieś gadżety, które się osobno kupuje.

Cytat:
Napisane przez Esti10 Pokaż wiadomość
Ja ostatnio tez dostalam mniej niz w kwietniu wiec gadalam z kobita z HR i to zalezy od ilosci dni pracujacych w danym miesiacu jak jest miesiac 31 dni a 30 to sie nam bedzie roznic wyplata ja wiem tylko o czyms takim a czy chodzi ci o to czy o cos innego to ja w czyms innym nie pomoge

---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ----------

Gratulacje

Czyli ptaszki dobrze Ci cwierkaly ze szykuja sie zareczyny

Cytat:
Xxboo, gratulacje! My wczoraj mieliśmy rocznicę ślubu

Byłam na usg nerki, okazuje się, że mam tam jakieś złogi i muszę to sprawdzić. Ale bóle mam z drugiej strony

Która z was dobrze się zna na zasadach wyliczania chorobowego, macierzyńskiego itp.? Mam różne dochody w każdym miesiącu i potrzebuję porady.

Dziękuje dziewczyny !

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PEDAGOG

xxboo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-28, 22:00   #3257
izaa29
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pepsi_90 Pokaż wiadomość
Myślę, że każda z mam ma swoje doświadczenia i preferencje. U nas śpiochy w ogóle się nie sprawdziły i teraz nie mam zamiaru ich kupować. Jeśli były w komplecie z bluzeczką, to ona się podwijała, a razem z body, to już sporo przy przebieraniu pampersa. Dla mnie było to niepraktyczne. Lubiłam za to zwykle getry, właśnie te bez stópek. Nic się nie podwijało. Przy polspiochach natomiast zdarzało się, że nóżka uciekała i dziecko sie denerwowało.
Śpiochy właśnie jakoś średnio mnie przekonują z body tak jak napisałaś ze względu na sporo warstw przy zmianie pampersa i zastanawiały mnie te półśpiochy i getry mama próbowała mi doradzać ale wiadomo to doświadczenie z x lat do tyłu i raczej sporo rzeczy się pozmieniało chodzby sposób ubierania niemowlaka, a wg niej to bluzeczka/kaftanik i śpiochy muszę ją w końcu uświadomić lub oprowadzić po jakimś dziale niemowlęcym

izaa29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-28, 22:01   #3258
awusia
Zadomowienie

Cytat:
Ale już zaczęłaś 22 tydz?
Ja zaczęłam w sobotę i wg belly best friend to już 6 miesiąc
Dzisiaj mam 21.2 a dziecko z pomiarow 22.3 a niektore pomiary nawet 22.5!

Stary 2018-05-28, 22:10   #3259
Tenebre
Rozeznanie

xxboo gratulacje.

Ja dalej układam i segreguję te ciuszki, też się zaczęłam zastanawiać, które się bardziej przydadzą a które będę niepraktyczne, odłożę na razie więcej i w październiku się przekonam.
Tenebre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-28, 22:17   #3260
Pepsi_90
Raczkowanie

Cytat:
Śpiochy właśnie jakoś średnio mnie przekonują z body tak jak napisałaś ze względu na sporo warstw przy zmianie pampersa i zastanawiały mnie te półśpiochy i getry mama próbowała mi doradzać ale wiadomo to doświadczenie z x lat do tyłu i raczej sporo rzeczy się pozmieniało chodzby sposób ubierania niemowlaka, a wg niej to bluzeczka/kaftanik i śpiochy muszę ją w końcu uświadomić lub oprowadzić po jakimś dziale niemowlęcym
Wiem, że kiedyś tak się ubierało, ale kaftaniki również u nas się nie sprawdziły. Miałam dwa i chyba tylko raz założyłam córce. No ale ja miałam dziecko urodzone w lipcu i wtedy nie było potrzeby, żeby ubierać kilka warstw ubrań. Może wypowiedzą się dziewczyny, który dzieci urodziły się w porze jesienno-zimowej. Jak wtedy ubiera się dziecko? Wystarczy bodziak i getry/półśpiochy?
Stary 2018-05-28, 22:57   #3261
magdenka
Zakorzenienie

Cytat:
Dzisiaj mam 21.2 a dziecko z pomiarow 22.3 a niektore pomiary nawet 22.5!

O, to identycznie jak ja. I też mi mały podrósł, termin z usg mam teraz na tydzień wcześniej. Ale gin od razu uprzedzał, że to się będzie wahać i żeby się tym nie sugerować. Potem mogą zwolnić ze wzrostem😉
Stary 2018-05-28, 23:01   #3262
awusia
Zadomowienie

No ja jestem na maxa podjarana bo na polowkowym slyszalam ze male, ze zle rosnie ze, za lekkie a tu taki wielkolud dzisiaj

Stary 2018-05-28, 23:22   #3263
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Melduje sie po wizycie. Moja gin ma jakos lepsze serce do ogladania mojej ksiezniczki. 509g!! Dziecko wychodzi wieksze i starsze. Nie wiem jak oni te prenatalne robia... Mamy zielone swiatlo na wakacje! Jestem dzisiaj przeszczesliwa
Bambusiek ja bylam 2 dni temu w reserved i bylo duzo sukienek. Kupilam sobie (oczywiscie w paski) sukienke w A z krptkim rekawem i takim rombem na wysokosci kroku wiec jest jakby przedluzona z przodu wiec nie jest taka mega krotka 50zl.

za sporą còrę

A do Reserved jakoś w przyszłym tygodniu podjadę, dzięki

---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ----------

Cytat:
Dziękuję za odpowiedź mnie łapią czasem taki bardziej nagły ból trzyma chwilę i jak zmienię pozycję puszcza i zazwyczaj już nie wraca. Teraz jak na razie 3 dni spokoju więc w moim przypadku to może ucisk, gdyż wczoraj i dziś pojawiało się ciagniecie/ciążenie w podbrzuszu przy dłuższym chodzeniu, a na dniach zacznę 24tc więc dzieciątko pewnie już trochę przybrało przez te 3 tygodnie od ostatniej wizyty

Dziewczyny jak to jest z "dołem" wyprawki niemowlaka body+śpiochy/półśpiochy/getro-dresy? Pytam jako totalny laik, gdyż chodząc po sklepach rzucił mi się w oczy bardzo mały wybór śpiochów a nawet półśpiochów sporo jest z kolei właśnie takich miniaturowych getrów czy spodenek bez stópek. Te ostatnie sa chyba raczej mało praktyczne i pomimo skarpetek nogawki podwijają się do góry?

Spodenki/getry dla takiego malucha raczej nie są problematyczne, jedynie z racji skarpetek ale takie dziecko jeszcze nie będzie ich celowo skopywać

Cytat:
Napisane przez Pepsi_90 Pokaż wiadomość
Wiem, że kiedyś tak się ubierało, ale kaftaniki również u nas się nie sprawdziły. Miałam dwa i chyba tylko raz założyłam córce. No ale ja miałam dziecko urodzone w lipcu i wtedy nie było potrzeby, żeby ubierać kilka warstw ubrań. Może wypowiedzą się dziewczyny, który dzieci urodziły się w porze jesienno-zimowej. Jak wtedy ubiera się dziecko? Wystarczy bodziak i getry/półśpiochy?
Ja mam synka ze stycznia i za radą pediatry ubierałam body z kròtkim rękawkiem albo bez + pajaca albo body z długim + śpiochy. To kwestia zimy i temp w domu ok 21'.
Noworodka ponoć ubiera się warstwę więcej niż siebie, ale ja zawsze intuicyjnie to robiłam i jakoś nigdy potòwek od przegrzania nie mieli
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-28, 23:29   #3264
Agateczka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bambusiek Pokaż wiadomość

za wizytę i poznanie płci
dzięki

Cytat:
Napisane przez bajka775 Pokaż wiadomość
Agateczka przychodź i żal się tutaj od tego jesteśmy nikt Cię tak nie zrozumie jak inna pazdziernikowka z wizażu
Gratuluję dziewczynki widzę że nasze corcie ważą prawie tyle samo bo moja 358
dzięki miło że mogę na Was liczyć
No racja i mamy ten sam termin, ale te 8 deko to i tak sporo jak na takiego malutka

Cytat:
Agateczka nie przejmuj się, bo gdyby zaczęły wypytywać mogłoby się to stać męczące u mnie standardowe pytanie to tylko od siostry tż plus zazwyczaj pytanie o termin porodu, mimo że już kilka razy odpowiadałam Moja mama nie pyta, więc sama się wyrywam i chwalę, że kopa poczułam

Ale miałam okropny sen z soboty na niedzielę. Śnił mi się martwy noworodek... i jeszcze te kopniaki się uspokoiły wczoraj i tak się martwię czy wszystko jest ok. Byle do jutra, połówkowe
Wiem że potrafią być i męczące te pytania, no ale jak własna siostra od początku ciąży nie zapytała nawet raz jak się czuję czy jak u lekarza? egoizm A Mamie za dużo nie klepię bo to moja druga ciąża to już słyszała dużo a po za tym nie zawsze jest zaciekawiona więc odpuszczam.

Nie martw się, wiem sny potrafią dobić też dziś miałam paskudny sen obudziłam się ze łzami w oczach. Ale to hormony i pełnia

Cytat:
Napisane przez xxboo Pokaż wiadomość
Dziewczyny zostałam narzeczona ! Załącznik 7547826

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
gratulacje postarał się tż

[QUOTE=Jasiel;83839531]
Agateczka mam tak samo, zwłaszcza jeśli chodzi o dalszą rodzinę. ZERO entuzjazmu, gratulacji też niewiele. Najpierw dziadkowie spazmów dostawali (bo jak to 50 lat po ślubie a oni jeszcze prawnuka nie mają), a jak przyszlismy się oglaszać z dobrą nowiną to spotkanie spełzło na plotkach o somsiadach [QUOTE]
No racja plotki o kimś lepsze, u mnie podobnie. Eh dobrze że jest jeszcze forum

Cytat:
Melduje sie po wizycie. Moja gin ma jakos lepsze serce do ogladania mojej ksiezniczki. 509g!! Dziecko wychodzi wieksze i starsze. Nie wiem jak oni te prenatalne robia... Mamy zielone swiatlo na wakacje! Jestem dzisiaj przeszczesliwa
Bambusiek ja bylam 2 dni temu w reserved i bylo duzo sukienek. Kupilam sobie (oczywiscie w paski) sukienke w A z krptkim rekawem i takim rombem na wysokosci kroku wiec jest jakby przedluzona z przodu wiec nie jest taka mega krotka 50zl.

Ale duża babeczka no proszę zatem udanego wypoczynku.

Catarynca dopisz mi proszę dziewczynkę

Powiem wam że i ja mam co raz większy problem z ubiorem, tym bardziej że ja nie z tych o rozmiarze S czy M i do tej pory można by pomyśleć że mi się przytyło a teraz to już brzuch i cyce tylko widać
jak żyć, a tu takie ciepło... jednak ciąża zimą była pod tym względem lepsza

Edytowane przez Agateczka*
Czas edycji: 2018-05-28 o 23:36 Powód: brak cytatu
Agateczka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-28, 23:41   #3265
awusia
Zadomowienie

Agateczka ja tez raczej z wyzszej rozmiarowki. Ledwo zipie w upale. U mnie na razie tylko brzuch i mam spuchniete nogi wiec uda.. cale szczescie w wiekszosc sukienek sprzed ciazy jeszcze wchodze..

Stary 2018-05-28, 23:41   #3266
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bambusiek Pokaż wiadomość
za sporą còrę

A do Reserved jakoś w przyszłym tygodniu podjadę, dzięki

---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ----------

Spodenki/getry dla takiego malucha raczej nie są problematyczne, jedynie z racji skarpetek ale takie dziecko jeszcze nie będzie ich celowo skopywać

Ja mam synka ze stycznia i za radą pediatry ubierałam body z kròtkim rękawkiem albo bez + pajaca albo body z długim + śpiochy. To kwestia zimy i temp w domu ok 21'.
Noworodka ponoć ubiera się warstwę więcej niż siebie, ale ja zawsze intuicyjnie to robiłam i jakoś nigdy potòwek od przegrzania nie mieli
Hmm a jak ja w zimie chodzę w góralskich skarpetach, dresach podszytych polarem i wełnianym swetrze to dziecko w kombinezonie mam w domu trzymać?? Mąż w tym samym czasie ubiera krótki rękawek i cienkie spodnie dresowe. A czasem i spodenki
Myślę że trzeba tak jak piszesz - intuicyjnie

Stary 2018-05-29, 06:27   #3267
Pepsi_90
Raczkowanie

Cytat:
O, to identycznie jak ja. I też mi mały podrósł, termin z usg mam teraz na tydzień wcześniej. Ale gin od razu uprzedzał, że to się będzie wahać i żeby się tym nie sugerować. Potem mogą zwolnić ze wzrostem
Dokładnie tak, dzieci będą teraz rosły w swoim tempie i już nie koryguje się terminu na podstawie pomiarów. Moja córka tez była z tych większych i termin przesunął się o tydzień, a wody odeszły mi idealnie w terminie z OM. Kolejnego dnia miałam zgłosić się na oddział. Ale byłam zdziwiona, że to już. Podobno tylko 5% dzieci rodzi się idealnie w wyznaczonym dniu.
Stary 2018-05-29, 07:04   #3268
Mila 23
Rozeznanie

Chciałam pogratulować xxboo jako narzeczonej i mamom które miały wizyty i dużych dzieciaczkow !

Ja dziś zrobilam zdjęcie brzuszka. I też mam po południu USG na potwierdzenie chłopca .

Powiedzcie mi czy wolno spać tylko na lewym boku ? Ja już nie wyrabiam w nocy. Świadomie myślę: tylko się nie przekręcaj bo zrobisz małemu krzywdę. A co ze spaniem na plecach ?

W piątek na urlop ! Juhu !20180529_065804.jpeg

Gesendet von meinem SM-N950F mit Tapatalk

Zapuszczam wloski, gubie zbedne kilogramy- dbam o siebie
Mila 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-29, 07:48   #3269
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm a jak ja w zimie chodzę w góralskich skarpetach, dresach podszytych polarem i wełnianym swetrze to dziecko w kombinezonie mam w domu trzymać?? Mąż w tym samym czasie ubiera krótki rękawek i cienkie spodnie dresowe. A czasem i spodenki
Myślę że trzeba tak jak piszesz - intuicyjnie

No właśnie u nas dokładnie taki sam ubiòr mamy zimą dlatego nie patrzę po sobie
Znajomych synek od początku ubierany w tylko jedną warstwę i potem mi zimno patrząc na niego w body z długim, kiedy ja mam 2 długie rękawy

Cytat:
Napisane przez Mila 23 Pokaż wiadomość
Ja dziś zrobilam zdjęcie brzuszka. I też mam po południu USG na potwierdzenie chłopca .

Powiedzcie mi czy wolno spać tylko na lewym boku ? Ja już nie wyrabiam w nocy. Świadomie myślę: tylko się nie przekręcaj bo zrobisz małemu krzywdę. A co ze spaniem na plecach ?

W piątek na urlop ! Juhu !Załącznik 7548916

Piękny brzuś

Co do spania, to nie wiem jak jest, bo też nigdy mi nikt o konkretnym rodzaju spania nie mòwił, a jakoś 2 ciąże spałam jak teraz - czyli zasypiając na lewym boku, budząc się na plecach
-----------
Cześć

Znòw od rana niewyspanie i bòl głowy
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-29, 07:58   #3270
catarynca
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mila 23 Pokaż wiadomość
Chciałam pogratulować xxboo jako narzeczonej i mamom które miały wizyty i dużych dzieciaczkow !

W piątek na urlop ! Juhu !Załącznik 7548916

Oo, jaki brzusio piękny <3

ja ostatnio mam taki apetyt, że się gubię czy mój brzuch to taki wielki ciążowy czy wzdęty

A co do spania, to niby na lewym wskazane. Mi w nocy ciężko to kontrolować i się nie wysypiam. Zapytałam ostatnio swoją mamę o to i się zdziwiła nieco. Spała jak chciała, urodziła 4 dzieci, wszystkie zdrowe.

Agateczka dopisalam księżniczkę

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości