|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3241 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy październikowe 2018 cz. II
Moj dzidzius dzisiaj wyszedl tydzien starszy to moglabym zagadac wrzesniowki hihi
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mają być 3 miesiące pełne bez L4. Jeśli w trzecim miesiącu weźmiesz choć dzień L4 to od nowa musisz przepracować 3 pełne miesiące aby się liczyło. Albo szukać wstecz (nawet kilka lat wstecz!) minimum tzech miesięcy ciągiem. Żadnych kruczków to naprawdę jest mega proste 33 dni w roku, nie ciągiem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez Heledore Czas edycji: 2018-05-28 o 20:42 |
|
|
|
|
#3243 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czyli załóżmy, że pracuję w mojej firmie od stycznia 2017, byłam na L4 3 razy: w październiku 2017, w marcu 2018 i w maju 2018. Między marcem a majem nie minęły 3 miesiące, więc szukam okresu gdzie wcześniej przepracowałam te 3 miesiące. No i mamy w takim razie grudzień 2017 - luty 2018, tu nie było żadnego zwolnienia, więc od lutego 2018 liczę 12 miesięcy wstecz, wypisuję ile zarobiłam w każdym miesiącu (z nadgodzinami i premiami) i dzielę na 12 - taka będzie średnia miesięcznego L4 (w ciąży 100%). Dlatego osoby, które np. pracują już parę lat, dostały kilka podwyżek, ale chorują co 2 miesiące (albo biorą L4 na dzieci) mają wciąż wypłacaną kaskę zgodnie z tym co zarabiały na początku pracy - bo nie mają tego okresu przepracowanych pełnych 3 miesięcy, a tylko w ten sposób zapewniamy sobie, żeby nam wyliczyli od nowa podstawę zasiłku chorobowego. I z tego co kojarzę to też jest podstawa do wypłacenia macierzyńskiego. Sprawdzałam to na pewno z L4, u mnie się ta kwota zgadza, a tłumaczyły to panie z kadr. Firma bardzo bardzo duża i na pewno wszystko jest w tym systemie zgodnie z prawem ![]() A, a z tymi 33 dniami to chodzi o to, że gdyby Ci się zdarzyło w jednym roku dłużej chorować, to kolejne dni opłaca ZUS - w małych firmach dostajesz kasę bezpośrednio z ZUSu, a w dużych płaci dalej firma, ale firma dostaje zwrot tej kwoty z ZUSu. |
|
|
|
|
#3244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3245 |
|
Raczkowanie
|
Ech... to szkoda, bo wzięłam L4 na to zapalenie ucha...
Dziękuję za obszerne wyjaśnienia Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
|
|
#3246 | |
|
Zakorzenienie
|
Macierzyńskie może i tak się liczy ale chorobowe nie.
Co zrobisz jeśli.ktos nie ma wogole aż 12 miesięcy bez L4 ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ---------- Cytat:
Serio to jest proste Ma być 3 miesiące bez chorobowego, bez zmiany wymiaru etatu. Jeśli nie ma to idziemy wstecz aż te 3 miesiące znajdziemy. Naprawdę nie ma kruczków ani wyjątków. 3 pełne miesiące na tych samych zasadach (bez zmiany wymiaru etatu). Premie i podwyżki są ok - mogą być w ciągu tych 3 mięsiecyOczywiście jeśli ktoś ma rok bez chorobowego i zmiany etatu to liczymy średnia z roku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez Heledore Czas edycji: 2018-05-28 o 20:52 |
|
|
|
|
#3247 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3248 |
|
Zakorzenienie
|
Takich dokładnych rzeczy to nie wiem. Poszukałabym na mamaprawnik może jakiejś info.
Tuż przed ciążą miałam szkolenie w kadrach ale tylko z zasad obliczania płacy i składowych pasków płacowych czyli m.in. z L4. O macierzyńskim nie mam pojęcia. Wiem tylko że dziewczyny które miały 3/4 etatu po zajsciu w ciążę przenosiły się na cały etat na 3 mięsiace, pilnowały by.nie iść na chorobowe np. że względu na młodsze dziecko i potem ewentualnie braly L4. Mają macierzyńskie liczone ze średniej tych 3 mięsiecy (a nie z 12 kiedy miały mniejszy etat i mniej kaski) ale bez kombinowania z etatem to nie wiem jak to się oblicza dokładnie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez Heledore Czas edycji: 2018-05-28 o 21:06 |
|
|
|
#3249 |
|
Raczkowanie
|
Jest proste, ale właśnie to mi zrujnowało pomysł na szybki koniec pracy ;p kolejnych 3 miesięcy to ja nie zniosę...
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
|
|
#3250 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki Heledore
Awusia, gratki za dużą dziewczynę! Który dzień masz wg OM? |
|
|
|
#3251 |
|
Zadomowienie
|
Z OM 7.10
|
|
|
#3252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zaczęłam w sobotę i wg belly best friend to już 6 miesiąc
|
|
|
|
|
#3253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mnie łapią czasem taki bardziej nagły ból trzyma chwilę i jak zmienię pozycję puszcza i zazwyczaj już nie wraca. Teraz jak na razie 3 dni spokoju więc w moim przypadku to może ucisk, gdyż wczoraj i dziś pojawiało się ciagniecie/ciążenie w podbrzuszu przy dłuższym chodzeniu, a na dniach zacznę 24tc więc dzieciątko pewnie już trochę przybrało przez te 3 tygodnie od ostatniej wizyty Dziewczyny jak to jest z "dołem" wyprawki niemowlaka body+śpiochy/półśpiochy/getro-dresy? Pytam jako totalny laik, gdyż chodząc po sklepach rzucił mi się w oczy bardzo mały wybór śpiochów a nawet półśpiochów sporo jest z kolei właśnie takich miniaturowych getrów czy spodenek bez stópek. Te ostatnie sa chyba raczej mało praktyczne i pomimo skarpetek nogawki podwijają się do góry? Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3254 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) tylko że jesteś ciekawa ile by ci wyszło na macierzyńskim itp. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- Cytat:
Muszę sama poszukać bo tez mam takie "glupie" L4 w środku i teraz zaczęłam się zastanawiać jak to policzą.. hmmm Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez Heledore Czas edycji: 2018-05-28 o 21:53 |
||
|
|
|
#3255 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3256 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dziękuje dziewczyny ! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mama próbowała mi doradzać ale wiadomo to doświadczenie z x lat do tyłu i raczej sporo rzeczy się pozmieniało chodzby sposób ubierania niemowlaka, a wg niej to bluzeczka/kaftanik i śpiochy muszę ją w końcu uświadomić lub oprowadzić po jakimś dziale niemowlęcym Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3258 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3259 |
|
Rozeznanie
|
xxboo gratulacje.
Ja dalej układam i segreguję te ciuszki, też się zaczęłam zastanawiać, które się bardziej przydadzą a które będę niepraktyczne, odłożę na razie więcej i w październiku się przekonam.
|
|
|
|
#3260 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3262 |
|
Zadomowienie
|
No ja jestem na maxa podjarana bo na polowkowym slyszalam ze male, ze zle rosnie ze, za lekkie a tu taki wielkolud dzisiaj
|
|
|
#3263 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za sporą còrę ![]() A do Reserved jakoś w przyszłym tygodniu podjadę, dzięki ---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Noworodka ponoć ubiera się warstwę więcej niż siebie, ale ja zawsze intuicyjnie to robiłam i jakoś nigdy potòwek od przegrzania nie mieli
|
|
#3264 | ||||
|
Zakorzenienie
|
dzięki
Cytat:
No racja i mamy ten sam termin, ale te 8 deko to i tak sporo jak na takiego malutka![]() Cytat:
A Mamie za dużo nie klepię bo to moja druga ciąża to już słyszała dużo a po za tym nie zawsze jest zaciekawiona więc odpuszczam. Nie martw się, wiem sny potrafią dobić też dziś miałam paskudny sen obudziłam się ze łzami w oczach. Ale to hormony i pełnia ![]() Cytat:
gratulacje postarał się tż [QUOTE=Jasiel;83839531] Agateczka mam tak samo, zwłaszcza jeśli chodzi o dalszą rodzinę. ZERO entuzjazmu, gratulacji też niewiele. Najpierw dziadkowie spazmów dostawali (bo jak to 50 lat po ślubie a oni jeszcze prawnuka nie mają), a jak przyszlismy się oglaszać z dobrą nowiną to spotkanie spełzło na plotkach o somsiadach No racja plotki o kimś lepsze, u mnie podobnie. Eh dobrze że jest jeszcze forum ![]() Cytat:
no proszę zatem udanego wypoczynku.Catarynca dopisz mi proszę dziewczynkę Powiem wam że i ja mam co raz większy problem z ubiorem ![]() jak żyć, a tu takie ciepło... jednak ciąża zimą była pod tym względem lepsza ![]()
Edytowane przez Agateczka* Czas edycji: 2018-05-28 o 23:36 Powód: brak cytatu |
||||
|
|
|
#3265 |
|
Zadomowienie
|
Agateczka ja tez raczej z wyzszej rozmiarowki. Ledwo zipie w upale. U mnie na razie tylko brzuch i mam spuchniete nogi wiec uda.. cale szczescie w wiekszosc sukienek sprzed ciazy jeszcze wchodze..
|
|
|
#3266 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę że trzeba tak jak piszesz - intuicyjnie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3267 |
|
Raczkowanie
|
Dokładnie tak, dzieci będą teraz rosły w swoim tempie i już nie koryguje się terminu na podstawie pomiarów. Moja córka tez była z tych większych i termin przesunął się o tydzień, a wody odeszły mi idealnie w terminie z OM. Kolejnego dnia miałam zgłosić się na oddział. Ale byłam zdziwiona, że to już. Podobno tylko 5% dzieci rodzi się idealnie w wyznaczonym dniu.
|
|
|
|
#3268 |
|
Rozeznanie
|
Chciałam pogratulować xxboo jako narzeczonej
i mamom które miały wizyty i dużych dzieciaczkow ! Ja dziś zrobilam zdjęcie brzuszka. I też mam po południu USG na potwierdzenie chłopca . Powiedzcie mi czy wolno spać tylko na lewym boku ? Ja już nie wyrabiam w nocy. Świadomie myślę: tylko się nie przekręcaj bo zrobisz małemu krzywdę. A co ze spaniem na plecach ? W piątek na urlop ! Juhu !20180529_065804.jpeg Gesendet von meinem SM-N950F mit Tapatalk
Słuchanie jest ważniejsze niż mówienie. Gdyby to nie było prawdą, Bóg nie dał by nam dwoje uszu i tylko jednych ust. Robert Kiyosaki - "Bogaty ojciec biedny ojciec" Zapuszczam wloski, gubie zbedne kilogramy- dbam o siebie |
|
|
|
#3269 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znajomych synek od początku ubierany w tylko jedną warstwę i potem mi zimno patrząc na niego w body z długim, kiedy ja mam 2 długie rękawy Cytat:
![]() Co do spania, to nie wiem jak jest, bo też nigdy mi nikt o konkretnym rodzaju spania nie mòwił, a jakoś 2 ciąże spałam jak teraz - czyli zasypiając na lewym boku, budząc się na plecach ![]() ----------- Cześć ![]() Znòw od rana niewyspanie i bòl głowy
|
|
#3270 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja ostatnio mam taki apetyt, że się gubię czy mój brzuch to taki wielki ciążowy czy wzdęty ![]() ![]() A co do spania, to niby na lewym wskazane. Mi w nocy ciężko to kontrolować i się nie wysypiam. Zapytałam ostatnio swoją mamę o to i się zdziwiła nieco. Spała jak chciała, urodziła 4 dzieci, wszystkie zdrowe. Agateczka dopisalam księżniczkę Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:42.

to naprawdę jest mega proste

body+śpiochy/półśpiochy/getro-dresy? Pytam jako totalny laik, gdyż chodząc po sklepach rzucił mi się w oczy bardzo mały wybór śpiochów a nawet półśpiochów sporo jest z kolei właśnie takich miniaturowych getrów czy spodenek bez stópek. Te ostatnie sa chyba raczej mało praktyczne i pomimo skarpetek nogawki podwijają się do góry?

nikt Cię tak nie zrozumie jak inna pazdziernikowka z wizażu
A Mamie za dużo nie klepię bo to moja druga ciąża to już słyszała dużo a po za tym nie zawsze jest zaciekawiona więc odpuszczam. 
i mamom które miały wizyty i dużych dzieciaczkow !