Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XIII - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-05-28, 20:36   #2341
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XIII

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Pokaż wiadomość
Można. Jeśli pracodawca chce korzystać przepisów dotyczących np. stażu absolwenckiego alb o mieć pewność, że sam nie musi zapewnić tytułu do korzystania z ubezpieczenia zdrowotnego w NFZ bo dla studenta takim tytułem jest ubezpieczenie dla studentów. Tu celem pracodawcy jest upewnienie się, że nie będzie na bakier z prawem zaniedbując obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne i ewentualne oskładkowanie umowy z pracownikiem, a nie unikanie przestrzegania prawa czy próba dyskryminacji kandydata.
Ale status studenta nie jest jedynym czynnikiem uprawniającym/zobowiązującym do odprowadzania składek. Chociażby praca w innym miejscu na podstawie uop (i to jak się zdaje niekoniecznie musi być cały etat).
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-28, 21:35   #2342
MissChievousTess
Zakorzenienie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8384526 6]Ale status studenta nie jest jedynym czynnikiem uprawniającym/zobowiązującym do odprowadzania składek. Chociażby praca w innym miejscu na podstawie uop (i to jak się zdaje niekoniecznie musi być cały etat).[/QUOTE]
Ale możliwe, że ten pracodawca chce skorzystać z jakiegoś programu czy grantu czy dofinansowania z UP właśnie dla studenta. Albo robić jakieś odliczenia w rozliczeniach ze Skarbówką właśnie z tytułu zatrudnienia studentów. Może to zrobić. Tak samo jak np. jakieś służby mogą zamieścić w ogłoszeniu o pracę np. wymóg posiadania obywatelstwa polskiego jeśli np. prawo nakłada na nie taki wymóg ze względów np. procedur bezpieczeństwa. I nie jest to dyskryminacja ze względu na pochodzenie czy etniczność. Nie jest dyskryminacją precyzyjne ogólne profilowanie kandydata, które wynika z ogółu wymogów prawnych związanych z zapełnieniem danego wakatu. Pamiętam, że nawet w Niemczech ktoś sądził się niemieckim urzędem celnym bo tam zamieszczono wymóg obywatelstwa Niemiec i niekaralności. I był o to pozew o dyskryminację i od czasu przegrania przez pozwanego tego procesu w całej Unii Europejskiej uznaje się, że pracodawca ma prawo do takiego ogłoszenia o pracę i nie jest ono dyskryminujące.

---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

W Polsce widziałam już ogłoszenia po ukraińsku skierowane tylko do pracownika z Ukrainy. Jeśli publikujący je pracodawcy korzystali m.in. z jakiegoś programu dofinansowania za stworzenie i wyposażenie miejsca pracy dla imigranta z Ukrainy w ramach jakiegoś programu rządowego lub samorządowego czy z Unii Europejskiej to mieli prawo do publikacji takich ogłoszeń. Jeżeli ktoś mógłby im udowodnić, ze to nie miało miejsca to tak, byłaby to dyskryminacja kandydatów polskiego pochodzenia lub innych imigrantów.
Stary 2018-05-29, 02:16   #2343
cavvythecat
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez samotny_t Pokaż wiadomość
To załóż sobie firmę która robi cokolwiek poważnego i wybieraj pracowników po sympatycznej gębie. Powodzenia w konkurencji z tymi co rekrutuja i wybierają najlepszych xD
Co nie? Trochę mi mózg wypłynął uszami, nie zatrudnić świetnego kandydata, bo Halinka z księgowości będzie mielić ozorem
Stary 2018-05-29, 10:21   #2344
joanstark
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cavvythecat Pokaż wiadomość
Co nie? Trochę mi mózg wypłynął uszami, nie zatrudnić świetnego kandydata, bo Halinka z księgowości będzie mielić ozorem
Mnie też to trochę dziwi, bo idąc tokiem rozumowania "moja firma, zatrudniam kogo chcę" nikt nie powinien marudzić, że Janusz robi rekrutację i zatrudnia swoją synową/córkę/koleżankę. Bo tak, bo ja tak chcę i co mi zrobisz A czytałam w wątku takie żale

O ile mogę zrozumieć podejście "moja firma i mogę zatrudnić małpy, nic Ci do tego", o tyle w korporacji/większej firmie szef działu nie jest właścicielem i powinien wybierać pracowników patrząc na ich kompetencje, a nie "o, ta mi się podoba, biorę ją", albo "ta jest za ładna, moja żona będzie zazdrosna" - bo on pracuje dla kogoś i ma określone obowiązki względem swojego pracodawcy.
W ogóle ludzie którzy próbują zbyt dużo prywatności wprowadzać do pracy bardzo mnie irytują. Atmosfera atmosferą, ale nie jesteśmy na pikniku i nie muszę się przyjaźnić ze współpracownikami.
125 - 2018
13 - 2019

LC

Kanał książkowy na YT: Thejoanstark
joanstark jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-29, 10:29   #2345
Dolczi
Zakorzenienie

Dziewczyny mam taką sprawę. W obecnej firmie pracuję od 01.03. Umowę mam do 31.05, ale mimo że dostałam "zielone światło" nie dostałam jeszcze nowej umowy.
Będę szczera - nie podoba mi się tam:
1. Razem ze mną zatrudniono na to samo stanowisko inną dziewczynę. Ona zarabia więcej ode mnie.
2. Cały dział siedzi po godzinach za "Bóg zapłać".
3. Mialam być wdrożona w konrolling. Zajmuje się tylko księgowością + to czego inni nie chcą robić lub nie mają czasu. Wątpię by to się zmieniło, bo utopią się w dokumentach.
4. Po okresie próbnym miała być podwyżka. Wątpię by coś dorzucili skoro są niesłowni.

Plusem jest to, że się czegoś nauczyłam.

Dziś mam rozmowę. Zakres obowiązków w ogłoszeniu mi odpowiada. Jeżeli rozmowa przebiegnie pomyślnie, to jak mam wybrnąć na rozmowie z tym okresem wypowiedzenia? Każdy pracodawca chce pracownika "na już". Jak im powiedzieć, że muszą się decydować szybko, żeby z obecnym pracodawcą nie przedłużać umowy? Jesli nie dadzą znać, to wtedy bede musiała przedłużyć tamtą umowę - nie chcę być bez pracy. Ci, do których dziś idę, wymagają m.in. lojalności. Jakie sensowne powody niechęci przedłużenia umowy z obecna firma podać potencjalnemu pracodawcy? Chęć rozwoju i jego brak w obecnej spółce może nie przejść.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Nie znoszę osób przemądrzałych, których ich ZAWSZE musi być na wierzchu. I do tego w ich mniemaniu ZAWSZE mają rację.

Dieta cud- seks i głód.

Edytowane przez Dolczi
Czas edycji: 2018-05-29 o 11:03
Dolczi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-29, 10:39   #2346
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dolczi Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam taką sprawę. W obecnej firmie pracuję od 01.03. Umowę mam do 31.05, ale mimo że dostałam "zielone światło" nie dostałam jeszcze nowej umowy.
1. Razem ze mną zatrudniono na to samo stanowisko inną dziewczynę. Ona zarabia więcej ode mnie.
3. Mialam być wdrożona w konrolling. Zajmuje się tylko księgowością + to czego inni nie chcą robić lub nie mają czasu. Wątpię by to się zmieniło, bo utopią się w dokumentach.
4. Po okresie próbnym miała być podwyżka. Wątpię by coś odrzucili skoro są niesłowni.

Dziś mam rozmowę. Zakres obowiązków w ogłoszeniu mi odpowiada. Jeżeli rozmowa przebiegnie pomyślnie, to jak mam wybrnąć na rozmowie z tym okresem wypowiedzenia? Każdy pracodawca chce pracownika "na już". Jak im powiedzieć, że muszą się decydować szybko, żeby z obecnym pracodawcą nie przedłużać umowy? Jesli nie dadzą znać, to wtedy bede musiała przedłużyć tamtą umowę - nie chcę być bez pracy. Ci, do których dziś idę, wymagają m.in. lojalności. Jakie sensowne powody niechęci przedłużenia umowy z obecna firma podać potencjalnemu pracodawcy? Chęć rozwoju i jego brak w obecnej spółce może nie przejść.

Bezpieczniej będzie powiedzieć, że obowiązuje Cię dwutygodniowy okres wypowiedzenia. Na 99% dadzą Ci odpowiedź wtedy, gdy będziesz po podpisaniu nowej umowy w obecnej pracy.

Ja bym powiedziała wprost, że rozminęłam się z obecnym pracodawcą w kwestii zakresu obowiązków tzn. zależało Ci na poszerzeniu doświadczenia (kontroling) a w rzeczywistości się na to nie zapowiada.

Byłam trzy miesiące temu w niemal identycznej sytuacji.

malootka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-29, 12:57   #2347
9b3c663057ffbc82ae9019b87931eb18768d1240
Konto usunięte

Ja mam trochę inne pytanie.
Jak radzicie sobie z ogromnym stresem w pracy,typu sytuacja wprowadzającą z równowagi? Troszkę mam słabą psychikę, ale czasem są takie sytuacje,że potrafię płakać w łazience- jak mnie coś wyprowadzi z równowagi.
W takich sytuacjach ciągle myślę,że lepiej być kura domowa niż przeżywać w pracy czasem cały dzień jedna sprawę.
W ogóle macie takie sytuacje?
Czasem się tyle tego zdarza,że wydaje mi się,że psychicznie jestem lepiej przygotowana na powtórzenie się czegoś takiego, ale potem znów przeżywam 8godzin
9b3c663057ffbc82ae9019b87931eb18768d1240 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-29, 13:10   #2348
malootka
Zakorzenienie

[1=9b3c663057ffbc82ae9019b 87931eb18768d1240;8385703 1]Ja mam trochę inne pytanie.
Jak radzicie sobie z ogromnym stresem w pracy,typu sytuacja wprowadzającą z równowagi? Troszkę mam słabą psychikę, ale czasem są takie sytuacje,że potrafię płakać w łazience- jak mnie coś wyprowadzi z równowagi.
W takich sytuacjach ciągle myślę,że lepiej być kura domowa niż przeżywać w pracy czasem cały dzień jedna sprawę.
Czasem się tyle tego zdarza,że wydaje mi się,że psychicznie jestem lepiej przygotowana na powtórzenie się czegoś takiego, ale potem znów przeżywam 8godzin[/QUOTE]
Raz na jakiś czas się zdenerwuje, ale nie do tego stopnia bym przeżywała to cały dzień. Wg mnie opisywana przez Ciebie sytuacja nie jest normalna i na pewno nie wytrzymałabym w takiej pracy.

malootka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-29, 13:32   #2349
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joanstark Pokaż wiadomość
Mnie też to trochę dziwi, bo idąc tokiem rozumowania "moja firma, zatrudniam kogo chcę" nikt nie powinien marudzić, że Janusz robi rekrutację i zatrudnia swoją synową/córkę/koleżankę. Bo tak, bo ja tak chcę i co mi zrobisz A czytałam w wątku takie żale
No ja takich nie mam. Nawet to w pełni rozumiem, jeżeli synowa jest spoko, pracowita i wiem, że mogę na nią liczyć to po co mam brać kota w worku w postaci kogoś, z kim rozmawiałam 15 minut?

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------

Cytat:
4. Po okresie próbnym miała być podwyżka. Wątpię by coś dorzucili skoro są niesłowni.

No ja bym powiedziała wszystko tak, jak piszesz tutaj. Znaczy bez szczegółów i bez jechania po pracodawcy ale prawdę.

Tak mi kiedyś ktoś poradził i w sumie to się jeszcze nie zawiodłam.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-29, 14:04   #2350
cavvythecat
Wtajemniczenie

Cytat:
W ogóle ludzie którzy próbują zbyt dużo prywatności wprowadzać do pracy bardzo mnie irytują. Atmosfera atmosferą, ale nie jesteśmy na pikniku i nie muszę się przyjaźnić ze współpracownikami.
Mam tak samo. Można (a nawet trzeba) mieć przyjazne stosunki, ale też bez przesady, że musimy wszyscy siedzieć wokół ogniska i śpiewać kumbaya.
Stary 2018-05-29, 14:31   #2351
Mahdab
Zakorzenienie

[1=9b3c663057ffbc82ae9019b 87931eb18768d1240;8385703 1]Ja mam trochę inne pytanie.
Czasem się tyle tego zdarza,że wydaje mi się,że psychicznie jestem lepiej przygotowana na powtórzenie się czegoś takiego, ale potem znów przeżywam 8godzin[/QUOTE]Nie mam takich sytuacji. Miewam ciężkie dni, ale nie reaguje w ten sposób. Nie wiem.co by się musiało stać. To tylko praca. Moze kiedys się troszke bardziej przejmowalam, ale szkoda na to zdrowia.
Cytat:
Spokojnie, mam swój rozum i proszę uprzejmie nie mówić mi czy mam sobie zakładać firmę czy nie i jak zatrudniać ludzi. Bo właśnie o tym cały czas pisze, że nic nikomu do tego.
Cytat:

O ile mogę zrozumieć podejście "moja firma i mogę zatrudnić małpy, nic Ci do tego", o tyle w korporacji/większej firmie szef działu nie jest właścicielem i powinien wybierać pracowników patrząc na ich kompetencje, a nie "o, ta mi się podoba, biorę ją", albo "ta jest za ładna, moja żona będzie zazdrosna" - bo on pracuje dla kogoś i ma określone obowiązki względem swojego pracodawcy.
Ja żali co do tego czy ktoś sobie zatrudnia synowa czy swojego psa i nie rozumiem tego. Dla mnie te osoby, które mają żale, tak samo niech zakładają firmę i zatrudniają wedle swojego klucza.

Ja uważam, że manager też może sobie zatrudniać wedle swojego "widzimisię". Co to jest najlepszy kandydat? Nawet po tym watku widac, ze dla kazdego to cos innego. Bo gdyby zawsze wygrywał najlepszy, to nigdy nie poszlabym do pierwszej pracy. Menager jest rozliczany - jesli dobiera źle ludzi to będzie z tego rozliczony. Osobiście uważam, że jeśli jego team się spisuje to nikt się nie powinien wtrącać. (Chyba, że jego wybory są niezgodne z polityką są firmy np. zatrudnia rodzinę, a byłoby to źle widziane)

Cała sprawa zaczęła się od tego, że podałam przykład prezesa, który chciał zatrudnić osobę z która się dobrze dogada i miał określony typ. Dla mnie to nie do wyobrażenia, żebym jako prezes nie mogła dobrać sobie osoby.

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-29, 14:34   #2352
cavvythecat
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mahdab Pokaż wiadomość
Spokojnie, mam swój rozum i proszę uprzejmie nie mówić mi czy mam sobie zakładać firmę czy nie i jak zatrudniać ludzi. Bo właśnie o tym cały czas pisze, że nic nikomu do tego.
Ale ty możesz robić co chcesz, nikt nie mówi, że nie. To że coś można zrobić nie znaczy, że się powinno czy że ma sens. Po prostu nie dziwi mnie, że jest tylu Januszy biznesu wokół, skoro ludzie temu jeszcze przyklaskują
Stary 2018-05-29, 14:42   #2353
7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54
Konto usunięte

Cytat:
Mam tak samo. Można (a nawet trzeba) mieć przyjazne stosunki, ale też bez przesady, że musimy wszyscy siedzieć wokół ogniska i śpiewać kumbaya.
Ja tak samo, w nowym miejscu pracy nie zależałoby mi na wyjazdach czy imprezach integracyjnych; jak już bym się chciała integrować, to indywidualnie z wybranymi osobami, i na własną rękę (oraz koszt). Chyba faktycznie muszę być zimna jak lód, nieprzyjazna i mieć serce z kamienia, że tego rodzaju "benefity" w ogłoszeniach zupełnie na mnie nie działają.
7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-29, 15:07   #2354
sideritis
Zakorzenienie

Czasem się tyle tego zdarza,że wydaje mi się,że psychicznie jestem lepiej przygotowana na powtórzenie się czegoś takiego, ale potem znów przeżywam 8godzin[/QUOTE]
Aż takiej ekstremalnej sytuacji jeszcze nie miałam, ale moja obecna praca mnie mocno stresuje. Dlatego postanowiłam poszukać nowej uważam, że szkoda tracić zdrowia na kiepską atmosferę. Nie wyobrażam sobie być kurą domową, mocno cenię niezależność finansową (już abstrahując od faktu, że obecnie i tak jestem singielką, więc utrzymuję się sama + pomagam czasami rodzicom..)

Dostałam pozytywną odpowiedź po wczorajszej rozmowie
Zaczynam od sierpnia

sideritis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-29, 15:33   #2355
Dolczi
Zakorzenienie

Czasem się tyle tego zdarza,że wydaje mi się,że psychicznie jestem lepiej przygotowana na powtórzenie się czegoś takiego, ale potem znów przeżywam 8godzin[/QUOTE]Ja tak miałam w poprzedniej pracy. Płakałam w łazience albo chowałam się pod biurko. W końcu zaczęłam szukać nowej pracy.

Wiecie co. Jestem zaskoczona. Miałam rozmowę w pracy. Dostałam 15% podwyżki i mam wpisywać od czerwca nadgodziny. Ciekawe czy dziewczyna, która przyszła ze mną do pracy też dostała. No i mam zajmować się kobtrollingiem (ten dział dopiero powstaje, kiedy to nastąpi to nie wiem) i księgowością. Bo z księgowości puścić mnie całkowicie nie chcą.

Nie znoszę osób przemądrzałych, których ich ZAWSZE musi być na wierzchu. I do tego w ich mniemaniu ZAWSZE mają rację.

Dieta cud- seks i głód.

Stary 2018-05-29, 15:34   #2356
Ariada
Wtajemniczenie

Czasem się tyle tego zdarza,że wydaje mi się,że psychicznie jestem lepiej przygotowana na powtórzenie się czegoś takiego, ale potem znów przeżywam 8godzin[/QUOTE]Miałam jedną pracę, w której stres był tak wielki, że po powrocie do domu płakałam. Wytrzymałam tydzień i się zwolniłam. Tylko tam stosowali mobbing.

Ariada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-29, 15:52   #2357
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ty możesz robić co chcesz, nikt nie mówi, że nie. To że coś można zrobić nie znaczy, że się powinno czy że ma sens. Po prostu nie dziwi mnie, że jest tylu Januszy biznesu wokół, skoro ludzie temu jeszcze przyklaskują
Ale wytłumacz proszę co w tym takiego "januszowego", co w tym wogole jest zlego, że ktoś zatrudni kogoś z kim czuje że się dogada? Komu tym zrobi krzywde?

Nie Ty decydujesz co ma sens, a co nie, różnimy się tym, że ja nie neguje waszego podejścia, Ty moje (i kilku innych dziewczyn) podejście po prostu wysmiewasz.

Dla mnie Januszowe podejście to bardziej próby wykorzystywania innych, wywyzszenie się - i inne cechy człowieka takiego co to z chama na Pana.

Stary 2018-05-29, 15:55   #2358
cavvythecat
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale wytłumacz proszę co w tym takiego "januszowego", co w tym wogole jest zlego, że ktoś zatrudni kogoś z kim czuje że się dogada? Komu tym zrobi krzywde?

Nie Ty decydujesz co ma sens, a co nie, różnimy się tym, że ja nie neguje waszego podejścia, Ty moje (i kilku innych dziewczyn) podejście po prostu wysmiewasz.

Dla mnie Januszowe podejście to bardziej próby wykorzystywania innych, wywyzszenie się - i inne cechy człowieka takiego co to z chama na Pana.

Nie neguję zatrudniania kogoś częściowo z uwagi na osobowość, nigdzie nie napisałam, że tak. Sytuacja z sekretarką, którą przytoczyłaś jest strasznym Januszowaniem i nie ogarniam jakim cudem możesz tego nie widzieć. Tak, odrzucenie kandydata, bo łomatko będą ploootkiiiiii jest bezsensowane i śmieszne. Rób co chcesz, masz prawo, ja mam prawo uważać, że to głupie.
Stary 2018-05-29, 16:00   #2359
Konto usunięte

Cytat:
Ja tak miałam w poprzedniej pracy. Płakałam w łazience albo chowałam się pod biurko. W końcu zaczęłam szukać nowej pracy.

Wiecie co. Jestem zaskoczona. Miałam rozmowę w pracy. Dostałam 15% podwyżki i mam wpisywać od czerwca nadgodziny. Ciekawe czy dziewczyna, która przyszła ze mną do pracy też dostała. No i mam zajmować się kobtrollingiem (ten dział dopiero powstaje, kiedy to nastąpi to nie wiem) i księgowością. Bo z księgowości puścić mnie całkowicie nie chcą.

Super, gratki!
Stary 2018-05-29, 17:26   #2360
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
Nie neguję zatrudniania kogoś częściowo z uwagi na osobowość, nigdzie nie napisałam, że tak. Sytuacja z sekretarką, którą przytoczyłaś jest strasznym Januszowaniem i nie ogarniam jakim cudem możesz tego nie widzieć. Tak, odrzucenie kandydata, bo łomatko będą ploootkiiiiii jest bezsensowane i śmieszne. Rób co chcesz, masz prawo, ja mam prawo uważać, że to głupie.
Akurat mialam na mysli stanowisko dyrektorskie bardziej niż sekretarki, gdzie wiek jednak ma jakiestam znaczenie i łączy z szefem trochę inna relacja ☺
To był tylko przykład z tyłka, obrazujący, że jakikolwiek masz powód to jednak możesz sobie wybierać (najwyżej komuś to się nie spodoba).

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

[1=9b3c663057ffbc82ae9019b 87931eb18768d1240;8386084 6]Super, gratki! [/QUOTE]Też gratuluje.

Stary 2018-05-29, 17:29   #2361
cavvythecat
Wtajemniczenie

Cytat:
Akurat mialam na mysli stanowisko dyrektorskie bardziej niż sekretarki, gdzie wiek jednak ma jakiestam znaczenie i łączy z szefem trochę inna relacja ☺
To był tylko przykład z tyłka, obrazujący, że jakikolwiek masz powód to jednak możesz sobie wybierać (najwyżej komuś to się nie spodoba).
Niezależnie od stanowiska - głupota i januszowanie.
Stary 2018-05-29, 19:01   #2362
Dolczi
Zakorzenienie

[1=9b3c663057ffbc82ae9019b 87931eb18768d1240;8386084 6]Super, gratki! [/QUOTE]Dzięki.

Wiele razy pisałaś o niezdrowej atmosferze w Twojej pracy i o tym, że w Twoich okolicach kiepsko się zarabia. A może warto zmienić pracę? Nawet jeśli miałabyś zarabiać tyle co teraz. Ja w niezdrowej atmosferze pracowałam 2 lata. Do tego spotkało mnie tam wiele przykrości. Gdy się postawiłam było jeszcze gorzej. I wierz mi, gdybym nie była początkująca w zawodzie i nie chciała zdobyć doświadczenia (znana firma to plus w CV, no i nie ukrywam dużo się tam nauczyłam) to w życiu bym tam tyle nie pracowała. Tym bardziej, że słabo płacili. Także Twoje nerwy i zdrowie nie są tego warte.
Cytat:

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

Też gratuluje.

Dzięki.

Dieta cud- seks i głód.

Stary 2018-05-29, 21:34   #2363
Konto usunięte

Cytat:
Dzięki.

Wiele razy pisałaś o niezdrowej atmosferze w Twojej pracy i o tym, że w Twoich okolicach kiepsko się zarabia. A może warto zmienić pracę? Nawet jeśli miałabyś zarabiać tyle co teraz. Ja w niezdrowej atmosferze pracowałam 2 lata. Do tego spotkało mnie tam wiele przykrości. Gdy się postawiłam było jeszcze gorzej. I wierz mi, gdybym nie była początkująca w zawodzie i nie chciała zdobyć doświadczenia (znana firma to plus w CV, no i nie ukrywam dużo się tam nauczyłam) to w życiu bym tam tyle nie pracowała. Tym bardziej, że słabo płacili. Także Twoje nerwy i zdrowie nie są tego warte.Dzięki.

I zostajesz w tej pracy? Bo jeszcze rano pisałaś, że nie jesteś przekonana.

Mam jakieś obawy, nieuzasadnione. Z jednej strony sobie myślę, że lepiej dociągnąć do roku pracy, bo to lepiej wygląda, z drugiej wiem,że taka męczarnia nie ma sensu. Mam głupie poczucie obowiązku wobec szefa, bo mimo wszystko zły nie jest. Czasem myślę, że może dociągnę do końca umowy (grudzień),a potem właśnie pojawia się dziwna, mecząca sytuacja i czuję, że nie dam rady.
Chciałabym wyjechać,ale mąż zawzięcie stoi przy swoim i nie chce wyjeżdżać (on ma stałą, dobrą pracę, co na mój rejon jest ciężkie do zdobycia).
Jasne, gdyby to nie była moja pierwsza praca w zawodzie,to już bym sobie dała spokój -ale jak nieraz pisałam -życie, rachunki same się nie opłacą, a stały (choć marny) dochód ZAWSZE jakoś zwiększa mój i męża budżet....
Stary 2018-05-29, 22:05   #2364
summerisgone
Zakorzenienie

Dziewczyny, dołączam się. Mam pracę, ale jestem niezadowolona i od kilku miesięcy (bezskutecznie) szukam innej. Nikt nie odpowiada na moje cv, dlatego szukam kogoś kto mógłby coś w tej kwestii doradzić - wcześniej wydawało mi się, że jest w porządku. Czy któraś z Was doradziłaby na pw?
summerisgone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-29, 22:41   #2365
Dolczi
Zakorzenienie

[1=9b3c663057ffbc82ae9019b 87931eb18768d1240;8386775 1]I zostajesz w tej pracy? Bo jeszcze rano pisałaś, że nie jesteś przekonana.

Mam jakieś obawy, nieuzasadnione. Z jednej strony sobie myślę, że lepiej dociągnąć do roku pracy, bo to lepiej wygląda, z drugiej wiem,że taka męczarnia nie ma sensu. Mam głupie poczucie obowiązku wobec szefa, bo mimo wszystko zły nie jest. Czasem myślę, że może dociągnę do końca umowy (grudzień),a potem właśnie pojawia się dziwna, mecząca sytuacja i czuję, że nie dam rady.
Chciałabym wyjechać,ale mąż zawzięcie stoi przy swoim i nie chce wyjeżdżać (on ma stałą, dobrą pracę, co na mój rejon jest ciężkie do zdobycia).
Jasne, gdyby to nie była moja pierwsza praca w zawodzie,to już bym sobie dała spokój -ale jak nieraz pisałam -życie, rachunki same się nie opłacą, a stały (choć marny) dochód ZAWSZE jakoś zwiększa mój i męża budżet....[/QUOTE]W firmie, w której byłam dziś na rozmowie mi się nie podobało. Było dziwnie. Nie ma nadgodzin, ale z kontrollingiem nie miałabym wiele wspólnego. Niby kontroller finansowy mógłby mi coś pokazać, ale nie było tej osoby na rozmowie, także nie wierzę w takie obietnice. No i w moim odczuciu zabrakło chemii. Myślę, że mogą mnie przyjąć, bo ciężko bd im znaleźć osobę mieszkająca na miejscu (15 min piechota i to jest dla mnie i dla nich plus). No i oferowane stanowisko jest niższe (asystent), a ja w tej chwili jestem młodszym specjalistą. Taka degradacja nie wygląda dobrze w CV. Także, jeśli zostanę przyjęta to raczej im podziekuję.

Mój szef z byłej pracy był podły. Czasem tylko pokazywał ludzkie oblicze. Także ja nie miałam wątpliwości odchodząc.

Ja przy pierwszej pracy nie bałam się odejść. Atmosfera była tam niezdrowa i umowa zlecenie mi nie odpowiadała. Przy następnych pracach nie miałam wątpliwości co do odejścia.

Może warto zacząć powoli szukać pracy? Może trafi się coś lepszego? Zawsze lepiej szukać powoli niż tuż przed końcem umowy. Sama rozmowa nie jest zobowiązaniem wobec potencjalnego pracodawcy. Ja szukałam 0.5 roku. Ale miałam CV kiepskie, które dzieki temu wątkowi udało się poprawić.

---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

Cytat:
Napisane przez summerisgone Pokaż wiadomość
Dziewczyny, dołączam się. Mam pracę, ale jestem niezadowolona i od kilku miesięcy (bezskutecznie) szukam innej. Nikt nie odpowiada na moje cv, dlatego szukam kogoś kto mógłby coś w tej kwestii doradzić - wcześniej wydawało mi się, że jest w porządku. Czy któraś z Was doradziłaby na pw?
Wyślij CV. Dziewczyny doradzą. Mi pomogły i od razu miałam większy odzew.

Dieta cud- seks i głód.

Edytowane przez Dolczi
Czas edycji: 2018-05-29 o 22:57
Stary 2018-05-30, 08:24   #2366
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
Niezależnie od stanowiska - głupota i januszowanie.
Preferowane wieku pracownika też uważasz za Januszowanie?

Mammamija ja bym szukała nowej pracy, nie ma sensu się męczyć, poza tym pracy się szuka długo i nie jest powiedziane, że jak rozeslesz cv znajdziesz coś w ciągu kilku miesięcy.

Stary 2018-05-30, 09:30   #2367
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Zdjęcia tak samo nie. Bo dane osobowe to wszystkie dane, po których możesz zidentyfikować dana osobe. Czyli wystarczy, że zapamiętasz osobę ze zdjęcia i jej imię i nazwisko, to już jest przetwarzanie danych osobowych.

Stary 2018-05-30, 10:14   #2368
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610
Konto usunięte

Obecnie pracy nie szukam, ale dzisiaj sobie przeszukałam interesujące mnie oferty pracy. Wybrałam 3, w jednostkach finansów publicznych, znalazłam numery do działu kadr, GK. Chciałam się dowiedzieć, jakie wynagrodzenie mają w budżecie na te stanowiska, bo w ofertach nic nie było. Oczywiście nikt mi nie udzielił takiej informacji, zapraszają do składania ofert. Zamiast od razu dać prognozowaną pensję, którą raczej już mają ustaloną, bo to się w Planie finansowym powinno znaleźć, wolą popatrzeć sobie na cv, czyli zmarnować czas nie tylko sobie, ale i możliwym kandydatom.
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-30, 10:20   #2369
ParasolkaMaryPoppins
Zadomowienie

No i nie dostałam nowej pracy, więc muszę zostać tam, gdzie obecnie pracuję Zastanawiam się nad przebranżowieniem
ParasolkaMaryPoppins jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-30, 10:21   #2370
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ParasolkaMaryPoppins Pokaż wiadomość
No i nie dostałam nowej pracy, więc muszę zostać tam, gdzie obecnie pracuję Zastanawiam się nad przebranżowieniem
A przypomnij, jaka masz obecna branżę?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości